Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ

Ο θησαυρός της αποθήκης: 12 ξεχασμένα πράγματα εκεί μέσα, που μπορεί να αξίζουν πολλά [εικόνες]
Κινητά τηλέφωνα με κεραίες και πορτάκι. Οι σημερινοί έφηβοι δεν τα έζησαν, αλλά οι λίγο μεγαλύτεροι έμαθαν να περπατούν με ένα τέτοιο στο χέρι.
Το ερώτημα δεν είναι βέβαια ποιος τα θυμάται, αλλά ποιος τα ξέχασε πεταμένα στην αποθήκη του. Γιατί είναι ένα από τα αντικείμενα που μπορεί να σκονίζονται εκεί μέσα την ώρα που αξίζουν χιλιάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, καθώς στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να τα αγοράσουν.
Σύμφωνα με το Yahoo, αυτά είναι τα 12 πιο πολύτιμα αντικείμενα που μπορεί να κρύβει ένας αποθηκευτικός χώρος.
1. Furby
Ηταν ιδιαίτερα δημοφιλές παιχνίδι πριν από αρκετά χρόνια. Τα αυθεντικά, ιδιαίτερα σε κλειστά κουτιά ακόμη, είναι πολύτιμα.
2. Παιχνίδια από Happy Meal
Τα μικρά παιχνιδάκια που βάζει γνωστή εταιρεία φαστ φουντ στα παιδικά γεύματα μπορούν να πουληθούν ακόμη και για περισσότερα από 500 δολάρια, στο eBay.
3. Το πρώτο Game Boy
Η έκδοση του 1992 μπορεί να αποφέρει μερικές εκατοντάδες δολάρια.
4. Σπάνιοι δίσκοι
Το «Please Please Me» (η δεύτερη έκδοση), των Beatles, ή σπάνια σινγκλ συγκροτημάτων όπως οι Queen ή οι Sex Pistols αξίζουν πενταψήφια ποσά.
5. Βιντεοκασέτες
Αχρηστες πλέον, αλλά κάποιες σπάνιες- όπως πρώτες εκδόσεις κλασικών ταινιών σαν τον «Πόλεμο των Αστρων» και το «Κινγκ Κονγκ»- μπορεί να πουληθούν ακόμη και για χιλιάδες δολάρια.
6. Παλιά κινητά τηλέφωνα
Υπάρχει σημαντική ζήτηση για κινητά- αντίκες.
7. Κάρτες Pokemon
Η εύρεση μίας σπάνιας έδινε τεράστια χαρά σε ένα παιδί κάποτε, τώρα μπορεί να συμβεί το ίδιο και για έναν ενήλικα. Οι πρώτες εκδόσεις αξίζουν ακόμη και 5.000 δολάρια.
8. Κόμικ
Τα παλιά κόμικ της Marvel και όχι μόνο, μπορούν να μοσχοπουληθούν. Μάλιστα, κάποιες εκδόσεις του Σούπερμαν και του Μπάτμαν μπορούν να φτάσουν και το εκατομμύριο!
9. Σπάνια LEGO
Υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν ένα παλιό σετ LEGO αλλά φτιάχνοντας την κατασκευή διαπιστώνουν κάποια στιγμή ότι τους λείπει ένα τουβλάκι. Για αυτό υπάρχουν site που πουλάνε ξεχωριστά παλιά τουβλάκια για εκατοντάδες δολάρια.
10. Πρώτες εκδόσεις βιβλίων
Οι πρώτες εκδόσεις θρυλικών βιβλίων είναι από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα που μπορεί να βρει κάποιος. Για παράδειγμα η πρώτη έκδοση της τριλογίας του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» ή του «Μάγου του Οζ», μπορεί να κάνει τους συλλέκτες να... σφάζονται για το ποιος θα κάνει πλούσιο τον κάτοχο αυτού του βιβλίου.
11. Παλιά κιθάρα
Μία παλιά Gibson ή Fender, αν είναι μάλιστα μέσα στην πρωτότυπη θήκη της, μπορεί να πουληθεί για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
12. Συσκευασίες παιχνιδιών, χωρίς παιχνίδια
Υπάρχει και αυτή η μανία. Συλλέκτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά ακόμη και για μία συσκευασία συγκεκριμένου παιχνιδιού, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα άδειο κουτί.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 54 ΧΡΟΝΙΑ

Η σημαία των ΗΠΑ κυματίζει στην Κούβα -Για πρώτη φορά μετά από 54 χρόνια στην πρεσβεία στην Αβάνα
Πριν από 54 χρόνια, τρεις πεζοναύτες αναγκάστηκαν να υποστείλουν τη σημαία των ΗΠΑ, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα.
Την Παρασκευή, για πρώτη φορά από το 1961, έγινε η έπαρση της αστερόεσσας, από τους ίδιους- βετεράνους πλέον- πεζοναύτες, εκδήλωση για την οποία ταξίδεψε στην Κούβα ο Τζον Κέρι.
«Ηταν μία συγκινητική στιγμή. Να βλέπεις τη σημαία να κυματίζει για τελευταία φορά στην Κούβα. Ηξερες ότι δεν ήταν σωστό. Το σκεφτόμουν κάθε βράδυ το τελευταίο διάστημα. Να τη δω ξανά να κυματίζει εκεί. Σημαίνει πολλά», είπε ένας από τους τρεις πεζοναύτες, ο Μάικ Ιστ.
Ο Τζον Κέρι είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κούβα τα τελευταία 60 χρόνια, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στην αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
«Είναι μία πραγματικά ιστορική στιγμή. Συμβολίζει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μετά από 54 χρόνια», είπε ο Κέρι στην τελετή πριν από την έπαρση της σημαίας, μιλώντας στον κόσμο τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ισπανικά.
Βέβαια, θα χρειαστούν να γίνουν ακόμη πολλά βήματα για να σβήσει το παρελθόν. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έκανε ο Φιντέλ Κάστρο την Πέμπτη, με άρθρο του, με αφορμή τα 89α γενέθλιά του. Σε αυτό, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας τόνισε τη ζημιά που προκάλεσε στην Κούβα το αμερικανικό εμπάργκο.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΤΕΝΟΡΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΣΟΥΜΠΕΡΤ ΕΝΩ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ!!!

Τενόρος τραγουδάει Σούμπερτ ενώ υποβάλλεται σε εγχείρηση στον εγκέφαλο [εικόνα & βίντεο]
Ένα απίστευτο βίντεο δημοσίευσε ένας Σλοβένος τενόρος ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση στον εγκέφαλο χωρίς γενική αναισθησία.
Σε αυτό ο τενόρος φαίνεται να τραγουδάει Σούμπερτ κατά τη διάρκεια μίας εγχείρησης στον εγκέφαλο.
Ο Ambroz Bajec-Lapajne διαγνώστηκε με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, μία από τις πιο επιθετικές μορφές κακοήθους καρκίνου στην οποία το 90% των ασθενών πεθαίνει μέσα σε τρία χρόνια, ενημερώθηκε από τους γιατρούς όμως ότι στην περίπτωσή του είναι εφικτή μία αντιμετώπιση μέσω χειρουργείου.
Έτσι, η ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης αποφάσισε ότι πρέπει να τον διατηρήσει σε κατάσταση εγρήγορσης κατά την διάρκεια της επέμβασης και έτσι o τενόρος έκανε αυτό που γνώριζε καλύτερα και κάθε φορά που του το ζητούσαν οι γιατροί ερμήνευε το “Gute Nacht” του Σούμπερτ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ασθενής έπρεπε να είναι ξύπνιος ώστε να είναι σίγουροι ότι η κρανιοτομή δεν θα έχει αρνητική επίδραση στην καριέρα του.

Ο  Ambroz Bajec-Lapajne κατάφερε να ερμηνεύσει το τραγούδι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης εκτός από μία φορά που έχασε τη συγκέντρωσή του για δύο λεπτά.
Η επέμβαση έγινε στις 13 Ιουνίου του προηγούμενου χρόνου και έκτοτε ο τραγουδιστής της όπερας είναι καλύτερα στην υγεία του και συνεχίζει την καριέρα του.

ΓΕΥΓΕΛΗ (Π.Γ.Δ.Μ.): ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ

Image

Εκατοντάδες μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και μωρά παιδιά, παλεύουν για να καταφέρουν να επιβιβαστούν και να διεκδικήσουν μια θέση, επάνω στο τρένο με κατεύθυνση προς το σερβικά σύνορα.

   Οι φωτογραφίες αυτές είναι τραβηγμένες χθες το μεσημέρι στο σταθμό του τρένου στη Γευγελή, πόλη της πΓΔΜ, αλλά η εικόνα αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη. Το σημείο αυτό είναι σχεδόν πάντα γεμάτο μετανάστες που προσπαθούν να φύγουν προς την Ευρώπη.

   Από την αρχή του έτους έως τα μέσα Ιουνίου 2015, σχεδόν 160.000 μετανάστες έφτασαν στη νότια Ευρώπη, κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, στο δρόμο τους προς τις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
 Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που βλέπετε έχουν φτάσει εκεί μέσα από την Ελλάδα ή κατευθείαν από την Τουρκία. Ελπίδα τους είναι να φτάσουν στην Ουγγαρία και εκεί να περάσουν παράνομα τα σύνορα των ενδιάμεσων χωρών ώστε να φτάσουν στη Γαλλία ή τη Γερμανία.   

Ο χάρτης της διαδρομής χιλιάδων μεταναστών: 
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ;



Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», ο μήνας της Παναγίας, των πανηγυριών, των εθίμων, αλλά και του καλού φαγητού. 
Μετά  τη δεκαπενθήμερη νηστεία που επιβάλει η ορθόδοξη πίστη, τον  πρώτο λόγο στο  τραπέζι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο έχει το κρέας που συμπληρώνεται με πολλά άλλα εδέσματα της ελληνικής γης και παράδοσης.
 Πιο κάτω θα βρείτε μερικές ιδιαίτερες συνταγές της γιορτινής ημέρας, μιας και στις περισσότερες περιοχές της χώρας στο τραπέζι της Παναγίας πρωταγωνιστούν τα ψητά κρέατα. 

Γίδα βραστή με πιλάφι στα Χανιά
 Το παραδοσιακό πιλάφι είναι ένα από τα πιάτα που δεν λείπει από το τραπέζι του χανιώτικου Δεκαπενταύγουστου. Συνήθως η παρασκευή του γίνεται σε μεγάλα καζάνια. Στα Χανιά, μαζί με το κόκκινο κρέας, προσθέτουν στην κατσαρόλα και κόκορα ή κοτόπουλο. H απλή αυτή συνταγή χρωστάει τη γεύση της στην καλή ποιότητα του κρέατος. Τα μεγάλης ηλικίας ζώα, όπως το ζυγούρι και η γίδα, δίνουν τον νοστιμότερο ζωμό. Το βραστό κρέας συνοδεύεται πάντα με πιλάφι και σε πολλές περιπτώσεις και με γιαούρτι. Στα Χανιά τις ημέρες αυτές καταναλώνεται και κρέας ψημένο είτε σε φούρνο με κληματόβεργες, είτε στη θράκα, ενώ σε κάποια χωριά συναντάμε και το αντικριστό. Τα χόρτα που υπάρχουν σε αφθονία στην κρητική γη είναι βασικό συστατικό στο τραπέζι της Παναγίας, όπως και τα παραδοσιακά καλτσούνια με τυρί. Φυσικά από το τραπέζι δεν λείπουν ποτέ το κρασί, η τσικουδιά και το ρακόμελο. Σε πολλά κρητικά τραπέζια βασικό συνοδευτικό αποτελούν και οι κρεατόπιτες.

Όλη η κρητική γη σε ένα τραπέζι του Ρεθύμνου 
Μπουρέκι, αντικριστό στη φωτιά, αρνίσιο κρέας, πιλάφι, μυρωδάτα χειροποίητα λουκάνικα, βραστό κρέας, μακαρόνια με τριμμένο ξερό ανθότυρο, ντολμαδάκια με γιαούρτι, κολοκυθοανθοί γεμιστοί, ψητό στις κληματόβεργες στο φούρνο με πατάτες οφτές, είναι τα πιο γνωστά πιάτα που κυριαρχούν στο γιορτινό τραπέζι την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Από το τραπέζι δεν λείπουν οι σαλάτες, πράσινες της εποχής, με πολλά μυρωδικά, με κυρίαρχο τον άνηθο και τον βασιλικό, αλλά και ο ντάκος, με το παξιμάδι, την τριμμένη ντομάτα, το λάδι, τη μυζήθρα, το χοντρό αλάτι και τη ρίγανη, όπως επίσης και η γραβιέρα που ακουμπάει άκρη, άκρη σε κάθε πιάτο Κρητικού. Όλα μαζί, απλώνονται στα τραπεζομάντιλα προσφέροντας χρώμα, μυρωδιά της απέριττης, φιλόξενης, πλούσιας, κρητικής γης. Όταν οι πλάτες των ανθρώπων ακουμπήσουν στους τοίχους ή στις καρέκλες τους, τότε είναι που ήρθε η ώρα του γλυκού…
 Ψητό μήλο, γαλακτομπούρεκο, τσουρεκάκια, πίτες και τυροπιτάκια τηγανητά με μέλι, γλυκά του κουταλιού με γιαούρτι και φυσικά τσικουδιά που βοηθάει και στη χώνεψη. Κυρίαρχο στο ρεθυμνιώτικο τραπέζι το μπουρέκι. Borek, όπως είναι γνωστό και στη γείτονα χώρα, την Τουρκία, και σημαίνει «μικρή πίτα». Μάλιστα, στα παράλια της Σμύρνης και στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομολογούν την κληρονομιά που απέκτησαν από την κρητική κουζίνα και τις συνταγές τις οποίες χρησιμοποιούν, πότε με παραλλαγές και πότε αυτούσιες. 
Η λέξη μπουρέκι, ναι μεν είναι τούρκικη, αλλά το κολοκυθομπούρεκο είναι μια καθαρά κρητική συνταγή η οποία δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι. Με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, μπόλικο αλεύρι στις πατάτες και στα κολοκύθια, που λεπτοκομμένα ανακατεύονται με τον δυόσμο, και μπόλικη σπιτική μυζήθρα. Ο φούρνος ολοκληρώνει την τέχνη της νοικοκυράς, προσφέροντας ένα εκπληκτικό έδεσμα για το οποίο δεν έχει ακουστεί «κακός λόγος», όπως χαριτολογώντας λένε οι γιαγιάδες. 

Η συνταγή για το μπουρέκι: 
 Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ ποτήρι λάδι, 1 με 2 σφηνάκια τσικουδιάς, ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, περίπου 800 γραμμάρια πατάτες κομμένες λεπτές ροδέλες κατά μήκος, 800 γραμμάρια κολοκύθια  κομμένα, όπως οι πατάτες, ψιλοκομμένο δυόσμο, μπόλικη μυζήθρα, περίπου 400 γραμμάρια, αν θέλετε ξύστε και ξερό ανθότυρο. Προσθέστε οπωσδήποτε μία μεγάλη κούπα αλεύρι, το ίδιο σε λάδι, το ίδιο σε γιαούρτι, 4 αβγά και κρατείστε στην άκρη σουσάμι για να ρίξετε πάνω από το φύλλο πριν βάλετε το μπουρέκι στο φούρνο. Φτιάξτε το ζυμάρι ανακατεύοντας τα υγρά υλικά και το αλάτι και προσθέτοντας σιγά - σιγά το αλεύρι. Ξεκουράστε το ζυμάρι για μισή ώρα. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε και παρομοίως τις πατάτες. Τους ρίχνουμε το αλάτι, τα στραγγίζουμε, το ίδιο και στις πατάτες. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Το ένα μέρος το απλώνουμε στο ταψί μεσαίου μεγέθους αφού έχουμε λαδώσει καλά. Απλώνουμε καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Στρώνουμε τα υλικά της γέμισης ξεκινώντας με τις πατάτες, απλώνουμε το αλεύρι, μετά τα κολοκυθάκια, απλώνουμε το αλεύρι, τρίβουμε το ξερό ανθότυρο, ρίχνουμε μισό δυόσμο, απλώνουμε τη μισή μυζήθρα, και πάλι από την αρχή την επόμενη στρώση ακριβώς το ίδιο με την πρώτη… Χτυπάμε το γάλα, το λάδι και τα αβγά και το μίγμα το περιχύνουμε στο ταψί. Το υπόλοιπο ζυμάρι το απλώνουμε πάνω από τα υλικά μας. Σπρώχνουμε το ζυμάρι μέσα στα τοιχώματα για να κλείσει το μπουρέκι, ρίχνουμε το σουσάμι, και το κόβουμε στις μερίδες που θα το σερβίρουμε… το σταυρώνουμε, και το φουρνίζουμε στους 180μ βαθμούς για μιάμιση ώρα σίγουρα. Όταν αρχίσει και μοσχομυρίζει το σπίτι και η αυλή ή η βεράντα, σερβίρετε κόκκινο κρασί στα ποτήρια, ευχηθείτε στους γύρω σας και απολαύστε το ζεστό, που μόλις βγάλατε από το φούρνο, μπουρέκι… Ό,τι σας περισσέψει, είναι απολαυστικό ακόμα και δροσερό.

Συνταγή για ψητό στις κληματόβεργες στο φούρνο:
 Όσο κρέας επιλέξετε για την παρέα σας, κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια, προτείνονται τα πλευρά, τα χεράκια και τα πλαϊνά ενός σχεδόν χρονιάρικου αρνιού. Βάλτε κληματόβεργες ξερές στο ταψί…  κι απλώστε επάνω  το κρέας , το οποίο θα είναι στεγνό. Τίποτε άλλο… Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μόλις θερμανθεί βάλτε το ταψί και κάθε ένα τέταρτο να γυρνάτε το κρέας. Στη μισή ώρα ψησίματος  αλατίστε το με χοντρό αλάτι και από τις δύο πλευρές. Τίποτε άλλο… Ελέγξτε εσείς πόσο μαλακό το θέλετε και σβήστε τον φούρνο. Αφήστε το κρέας στον  σβησμένο φούρνο για ένα τέταρτο. Καλή σας όρεξη και του χρόνου με υγεία. 

Παραδοσιακό στιφάδο στην Εύβοια 
Ξεχωριστό είναι το πανηγύρι στο χωριό Οξύλιθος στην Κεντρική Εύβοια. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Πετριώτισσας ή Παναγίας Χατηριάνισσας τους επισκέπτες τους καλωσορίζουν σερβίροντάς τους παραδοσιακό στιφάδο. Οι κάτοικοι προσφέρουν κρέας, κρεμμύδια, ντομάτες, κρασί για την παρασκευή του και πολλές φορές λέγεται ότι τα καζάνια όπου μαγειρεύεται ξεπερνούν τα 170. Σιγομαγειρεύεται από την παραμονή. Το έθιμο είναι πολύ παλιό και τηρήθηκε ακόμη και στην Κατοχή, έστω κι αν τότε φτιάχνονταν με ό,τι υλικά ήταν διαθέσιμα.

Παστιτσάδα η κερκυραϊκή 
Κάθε χρόνο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα, πρωτοστατεί στο γιορτινό τραπέζι, η φημισμένη παστιτσάδα με κόκορα. Ένα πεντανόστιμο φαγητό που έλκει  τις ρίζες του  από την βενετσιάνικη κουζίνα και συνδυάζει σήμερα τα μακαρόνια με τον κόκορα, ενώ κατά τα βενετικά έτη συνδύαζε τα μακαρόνια με το «κυνήγι» του βασιλιά. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κερκυραϊκή συνταγή, πρώτα ξεκινά η προετοιμασία του κόκορα που αφού ροδιστεί σε φρέσκο βούτυρο, σοτάρεται με μυρωδικά, κρεμμύδια, σκόρδα και μπαχαρικά. Βράζεται σε χαμηλή φωτιά με πελτέ από φρέσκες ντομάτες για τουλάχιστον δύο ώρες. Στη συνέχεια τα βρασμένα μακαρόνια, κατά προτίμηση  χοντρά , στραγγίζονται και πασπαλίζονται με λίγο λάδι, τοποθετούνται σε βαθιά πιατέλα και πάνω τους περιχύνεται η σάλτσα με τα κομμάτια του κόκορα. Κοινό μυστικό των Κερκυραίων η κανέλα, που προστίθεται σχεδόν σε όλα τα φαγητά με κόκκινη δεμένη σάλτσα, ενώ απαραίτητη λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο φαγητό το πασπάλισμα με μπόλικο τριμμένο τυρί, που δίνει χρώμα και γεύση. Η κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα έρχεται πρώτη στην προτίμηση των επισκεπτών στην Κέρκυρα κατά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ είθισται σε πολλά πανηγύρια στο νησί, να ψήνονται και αρνιά, καθώς η συγκεκριμένη γιορτή θεωρείται ως το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού. 

Κυκλαδίτικο ρόστο 
Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως π.χ. Πάρο, Σαντορίνη, Ίο και Σίφνο, η παραδοσιακή γιορτινή συνταγή έχει ως βάση της το χοιρινό. Το φαγητό λέγεται «Κυκλαδίτικο ρόστο». Το ρόστο είναι πιάτο με ιταλική καταγωγή, που περιλαμβάνει κρέας με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια και παρέχει δύο γεύματα μαγειρεμένα στο ίδιο σκεύος χωρίς να χρειάζεται η χρήση φούρνου. Αρχικά, τα μακαρόνια σερβίρονταν σαν πρώτο πιάτο με την κόκκινη σάλτσα ντομάτα. Μετά σερβιριζόταν το κρέας κομμένο σε φέτες, που συνήθως ήταν ένα φτηνό κομμάτι χοιρινού αντί για στήθος, με πατάτες, καρότα και μανιτάρια. Χοιρινό ρόστο με δεντρολίβανο και μπύρα, συναντάται και στην Κεφαλλονιά, καθώς και στην Κύπρο το οποίο παρασκευάζεται με πολλά είδη κρέατος, κυρίως με κυνήγι.  

 Α. Νομικός, Μ. Λαμπαθάκης, Μ. Σιδέρη, Μ.Τζώρα, Λ. Παπαθανασίου για ΑΠΕ Π




ηγή: www.lifo.gr

"ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ 2015


"Την ωραιότητα της Παρθενίας σου
και το υπέρλαμπρον το της αγνείας σου
ο Γαβριήλ καταπλαγείς εβόα σοι, Θεοτόκε
Ποιόν σοι εγκώμιον προσαγάγω επάξιον
τι δε ονομάσω σε;
απορώ και εξίσταμαι διό ως προσετάγην βοώ σοι
χαίρε η κεχαριτωμένη".


Βλέμματα υψωμένα ψηλά
ικεσίες πιστών
στην Μητέρα όλων
ψυχές σωτηρία ζητούν
σταυρωμένα χέρια
κεράκια αχνοκαίνε
συνδετικός κρίκος
Ουρανού και γης.

Σαρανταήμερη νηστεία
άρνηση πειρασμών
γλυκιά λύτρωση Θείας Κοινωνίας
Αντίδωρο Σωτηρίας
ελπίδα, προσμονή, παράκληση
Αγνή Παρθένε Δέσποινα.

Ολοκαίνουρια ρούχα
ξεφωνητά μικρών, τρεχάλες
Άρτοι ευλογημένοι στα τέσσερα
μαυροντυμένα υγρά μάτια
μνημόσυνο αγαπημένων
η αγκαλιά Της
αγαλλιάζει την απουσία.

Πάσχα καλοκαιριού
άρωμα Ελληνικό
πίστη, αφοσίωση, προσευχή
Παντάνασσα
"Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς"
























ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Αλμωπίας, στηρίζοντας τους θεσμούς της οικογένειας και της παιδείας, θα λειτουργήσει και για τη νέα σχολική χρονιά ,Κοινωνικό Φροντιστήριο,  παρέχοντας την υποδομή και τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του φροντιστηρίου.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο έχει ως στόχο την δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές – μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.
Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι η παροχή ίσων ευκαιριών σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν δύνανται να τις έχουν ( προτεραιότητα για την ένταξη στο πρόγραμμα θα δοθεί σε μαθητές με γονείς άνεργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ)
  Το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί δωρεάν και προσφέρει προγράμματα  προσαρμοσμένα στο εκπαιδευτικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, για τους μαθητές και τις μαθήτριες Γυμνασίου και  Λυκείου.
Το διδακτικό έργο αναλαμβάνουν εθελοντές, τελειόφοιτοι και πτυχιούχοι αντίστοιχων εκπαιδευτικών τμημάτων των Πανεπιστημίων.
Οι μαθητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής, από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015 έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015, στο Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αλμωπίας.

Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει με ιδιαίτερη ανακοίνωση.
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
1.    Αίτηση συμμετοχής –δήλωση μαθημάτων (υπάρχει ειδικό έντυπο)
2.    Πιστοποιητικό μονίμου κατοικίας γονέα
3.    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
4.    Δικαιολογητικά ανεργίας γονέων ( εάν επικαλούνται)
5.    Πιστοποιητικά αναπηρίας ( εάν επικαλούνται)
6.    Φωτοτυπία Ταυτότητας
7.    Φωτοτυπία εκκαθαριστικού


Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος



Τσιμτσιρίδης Γεώργιος

«ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟЇΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ»



  ΗΜΕΡΙΔΑ 

   Η Αντιδημαρχία και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου     Αλμωπίας, σας προσκαλούν την Τετάρτη 19-08-2015 στo        Ξενιτίδειο   Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας, στην ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα: 
«ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟЇΟΝΤΩΝ  
            ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ» 

  Πρόγραμμα Ημερίδας 

 Προσέλευση - Εγγραφές 

 19:30-20:00 

20:00-20:15               

   Έναρξη Ημερίδας  - Χαιρετισμοί 
                «Μεγιστοποίηση αποδόσεων κυψέλης με την παραγωγή  
                             και άλλων προϊόντων μέλισσας»  20:15-20:45 

                              Εισηγήτρια:  Τανανάκη Χρυσούλα 
                 Επίκουρος Καθηγήτρια Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ. 

                 «Προστασία και προώθηση της εγχώριας παραγωγής» 

 20:45-21:15                 Εισηγητής: Θρασυβούλου Ανδρέας 
                       Καθηγητής Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ. 

 21:15-21:45                      Παρεμβάσεις - Συζήτηση 

 21:45-22:00                                        Συμπεράσματα 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ


Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για τα προγράμματα Λουτροθεραπείας και Πηλοθεραπείας.

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Καλούμε όλους τους δικαιούχους να συμμετέχουν στη διαδικασία και να επωφεληθούν από το πολύ χαμηλό κόστος συμμετοχής»

                    Σε εξέλιξη βρίσκονται τα προγράμματα Λουτροθεραπείας και Πηλοθεραπείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας συγκεκριμένα για φέτος εφαρμόζονται τα παρακάτω προγράμματα «Κατασκηνώσεων – Λουτροθεραπείας – Πηλοθεραπείας για ηλικιωμένα άτομα και ΑμεΑ» για την χρονική περίοδο από 17.08.15 έως 19.10.2015

Περιοχή
Χρονική Περίοδο
Δικαιούχοι
Λουτρά Λουτρακίου Αλμωπίας
17/8/2015 με 24/8/2015
30
Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών
17/8/2015 με 24/8/2015
30
Λουτρά Νέας Απολλωνίας
21/9/2015 με 28/9/2015
50
Λουτρά Λουτρακίου Αλμωπίας
12/10/2015 με 19/10/2015
35
 Η επιβάρυνση είναι 8,00€ ανά άτομο και περιλαμβάνει: Διαμονή σε ξενοδοχείο, μετακίνηση στα Λουτρά μία φορά την ημέρα, πρωϊνό, μεσημεριανό και βραδινό.

Οι εγγραφές θα γίνονται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε.
Πέλλας στην Έδεσσα (Διοικητήριο), Γραφείο 8 από τη  Δευτέρα 10/8/2015 κατά τις εργάσιμες
ημέρες και ώρες. Τηλέφωνο Πληροφοριών: 2381351243

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσουν
τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1.     Αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
2.     Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου    
οικονομικού έτους
3.           Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
4.           Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου ασθενείας σε ισχύ.
5.           Φωτοαντίγραφο απόφασης πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής για τα άτομα με 
    με αναπηρία 67% και άνω.

6.       Βεβαίωση Θεράποντος ιατρού, (ασφαλιστικού φορέα ή ιδιώτη), στην οποία θα βεβαιώνεται   ότι η κατάσταση της υγείας του αιτούντος επιτρέπει τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα λουτροθεραπείας ή πηλοθεραπείας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...