Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ.


Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα των Παρακάμψεων. 


Συνάντηση σε καλό κλίμα είχε σήμερα Παρασκευή ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και συγκεκριμένα το θέμα των Παρακάμψεων Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών αλλά και του Μαυροβουνίου - Σκύδρας. Ο κ. Θεοδωρίδης ζήτησε από τον Υπουργό την ένταξη των συγκοινωνιακών έργων της Π.Ε. Πέλλας «Παράκαμψη Χαλκηδόνας» και «Παράκαμψη Γιαννιτσών» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Προσπελασιμότητας. Ανέφερε δε, ότι η Παράκαμψη Γιαννιτσών αποτελεί και τον κάθετο άξονα – έξοδο της Π.Ε. Πέλλας στην Εγνατία Οδό, που απουσιάζει σήμερα από την Πέλλα.

Ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου (και μάλιστα χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, άρα είναι υποχρεωτικά πρέπει να ενταχθεί προς χρηματοδότηση) και κατά συνέπεια δεν παρουσιάζεται πλέον επισφάλεια στην κατασκευή των δύο παρακάμψεων. Ακόμη, τόνισε τον αναπτυξιακό και ανταποδοτικό χαρακτήρα των έργων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όσον αφορά την ασφάλεια μετακίνησης κατοίκων και εμπορευμάτων από και προς τα εθνικά και διευρωπαϊκά δίκτυα. Επίσης έγινε αναφορά για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Πέλλας όπως το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ενιαίο έργο των δύο παρακάμψεων καθώς επίσης ότι παρουσιάζει μελετητική ωριμότητα και δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε οι δύο παρακάμψεις να αποτελέσουν έργο – γέφυρα από την 4η στην 5η Προγραμματική Περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη  τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρίδης. 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της αφού ο κ. Χρυσοχοϊδης γνωρίζει την υπάρχουσα κατάσταση του οδικού δικτύου και την μεγάλη αναγκαιότητα κατασκευής των παρακάμψεων. 
Επίσης ανέφερε ότι στην ατζέντα των έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας έχει τοποθετήσει ως πρωτεύοντα έργα αυτά των παρακάμψεων και έχει αναφέρει ότι το έργο θα ξεκινήσει, σε κάθε περίπτωση, από τις προκαταβολές της 5ης Προγραμματικής Περιόδου. 

Στο περιθώριο της συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν και για άλλα θέματα όπως η αγροτική παραγωγή της Πέλλας – Ημαθίας και θέματα της επικαιρότητας.

ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΑΝ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΓΡΙΦΟ.

Προσλαμβάνεσαι, αν λύσεις αυτό το γρίφο
Αυστραλιανή εταιρία νέας τεχνολογίας αποφάσισε να προσλάβει προσωπικό, όχι κοιτώντας τα βιογραφικά και περνώντας κόσμο από συνεντεύξεις, αλλά βάζοντας ένα γρίφο που αν λυθεί από τον υποψήφιο, αποκαλύπτει το τηλέφωνο της εταιρίας και οδηγεί απευθείας στην πρόσληψη.
   «Αναζητούμε άτομα που μαθαίνουν γρήγορα, βελτιώνονται διαρκώς, είναι ευφυή, καταπιάνονται με προβλήματα, δίνουν λύσεις, δουλεύουν ομαδικά και επικοινωνούν με απλότητα. Ψάχνουμε μηχανικούς που είναι ενθουσιώδεις και που επιλύουν με ευκολία κάθε λογής γρίφους», αναφέρει σχετικά ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Bigcommerce.
   Μέχρι στιγμής το τηλέφωνο δεν έχει ακόμη χτυπήσει, κάτι που σημαίνει ότι ο γρίφος είναι μάλλον πολύ μεγάλης δυσκολίας.
 Οι υπεύθυνοι της εταιρίας δηλώνουν πάντως ότι διαθέτουν άπειρη υπομονή. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΚΟΥΒΕΙΤ: ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΚΕΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ.

Ιατρικές εξετάσεις για να εντοπίζονται οι γκέι ομογενείς, αποφάσισε το Κουβέιτ
Το Κουβέιτ και άλλες χώρες του Αραβικού Κόλπου θα εξετάζουν ιατρικά όσους θέλουν να μπουν στη χώρα, προκειμένου να «εντοπίζουν» τους ομοφυλόφιλους και να τους απαγορεύουν την είσοδο.
   Την είδηση δημοσίευσε ο Independent.
   Ο Γιουσούφ Μιντκάρ είπε ότι θα ζητούνται ιατρικές εξετάσεις σε όσους ομογενείς θέλουν να εισέλθουν στη χώρα και αν οι εξετάσεις δείξουν πως είναι ομοφυλόφιλοι, τότε δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
   Μάλιστα, θα συγκροτηθεί και κεντρική επιτροπή που θα αφορά ειδικά τους ομογενείς. Μιλώντας στην τοπική ημερήσια εφημερίδα, Al Rai, ο διευθυντής της δημόσιας υγείας του υπουργείου υγείας στο Κουβέιτ, λέει ότι ήδη γίνονται εξετάσεις σε όσους θέλουν να μπουν στη χώρα, απλά τώρα θα «έχουν αυστηρότερα μέτρα για να εντοπίζουν και τους γκέι».
   Αυτό που δεν εξήγησε, είναι πως ακριβώς θα το πετύχουν αυτό και με ποιες διαδικασίες συγκεκριμένα.
   Να σημειωθεί ότι οι «πράξεις ομοφυλοφιλίας» στο Κουβέιτ «τιμωρούνται» με ποινές φυλάκισης που φτάνουν τα 10 χρόνια. Η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης απαγορεύουν «πράξεις ομοφυλοφιλίας».
   Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ομάν ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας The Week, με την κατηγορία ότι δημοσίευσε άρθρο που θεωρήθηκε ότι «παίρνει το μέρος» των ομοφυλόφιλων.   Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε 78 χώρες παγκοσμίως και τιμωρείται ακόμα και με θάνατο σε πέντε χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι το Ιράν, η Υεμένη και η Σαουδική Αραβία. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟ.

2 Νοεμβρίου 2012

Η καταστροφή που σκότωσε τον Πολωνό πρόεδρο μαζί με πολλούς άλλους αξιωματούχους πριν τριάμισι χρόνια παραμένει ακόμα μία πηγή έντονης εκμετάλλευσης και πολιτικής διαμάχης. Ρεπορτάζ του Peter Jukes.


Tριάμισι χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, στο οποίο σκοτώθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και εξολόθρευσε μια γενιά Πολωνών πολιτικών , οι θεωρίες συνωμοσίας για την καταραμένη πτήση εξακολουθούν να στοιχειώνουν την Πολωνία.

Όταν το γερασμένο πολωνικό κυβερνητικό αεροπλάνο τύπου Tupolev συνετρίβη έξω από ένα ρωσικό στρατιωτικό διάδρομο σε συνθήκες ομίχλης τον Απρίλιο του 2010 , 96 Πολωνοί αξιωματούχοι , βουλευτές , στρατιωτικοί και κληρικοί σκοτώθηκαν . Ήταν ένα καταστροφικό εθνικό τραύμα, και - προσθέτοντας στο πλήγμα - έδεσε συναισθηματικά μία νέα σε μια προγενέστερη ιστορική τραγωδία.

Το κυβερνητικό αεροπλάνο βρισκόταν καθ 'οδόν για τον εορτασμό της 70ης επετείου της σφαγής του Κατίν , όπου πάνω από 20.000 πολωνοί αξιωματικοί , διανοούμενοι και πολιτικοί εκτελέστηκαν από τον Στάλιν , όταν ο ίδιος προσπάθησε να αποκεφαλίσει πολιτικά το πολωνικό έθνος , αφού το κατασπάραξε παρέα με τον Αδόλφο Χίτλερ με την εισβολή που ξεκίνησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1).

Εντός ενός έτους από την " καταστροφή του Σμολένσκ , " τόσο η Ρωσία όσο και οι πολωνικές αρχές κατέληξαν ότι η καταστροφή ήταν ένα ατύχημα : η ρωσική έκθεση εστιάζει σε λάθος του πιλότου , ενώ η πολωνική έκθεση περιλαμβάνει πρόσθετες επικρίσεις για το προσωπκό ελέγχου στο έδαφος .(2)

Ωστόσο , ο επιζώντας δίδυμος αδελφός του προέδρου Κατσίνσκι Γιάροσλαβ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το αεροπορικό δυστύχημα ήταν στην πραγματικότητα μια δολοφονία και μέρος ενός μυστικού πραξικοπήματος

Ενώ ο Jaroslaw απέτυχε στο να διαδεχθεί τον αδελφό του στο ρόλο του προέδρου, το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης ( PIS ) εξέφρασε την υπόνοια ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Donald Tusk , πήρε μέρος στην συγκάλυψη (3)

Αν και πολλοί Πολωνοί βλέπουν με συμπάθεια τη θλίψη και την παράνοια του Jaroslaw σχετικά με την απώλεια του αδελφού του , τό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης έχει υποστεί εκλογική κατρακύλα από τότε .

Ωστόσο , αυτή την εβδομάδα , οι θεωρίες συνωμοσίας φάνηκε να αποκτούν περισσότερη υποστήριξη , όταν μία από τις κορυφαίες καθημερινές πολωνικές εφημερίδες , η Rzeczpospolita , δημοσίευσε ένα άρθρο υποστηρίζοντας ότι είχαν βρεθεί ίχνη από ισχυρά εκρηκτικά στα συντρίμμια του αεροπλάνου .

Ένας σεβαστός δημοσιογράφος για στρατιωτικά και θέματα αντικατασκοπείας , ο Cezary Gmyz , αναφέρεται σε όχι λιγότερο από τέσσερις ανώνυμες πηγές που υποστηρίζουν ότι είχαν εντοπισθεί ίχνη TNT και νιτρογλυκερίνης , δίνοντας βάρος στις θεωρίες ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε .

Μέσα σε λίγες ώρες ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι απαιτούσε από τον πρωθυπουργό Τusk να παραιτηθεί , ισχυριζόμενος ανοιχτά ότι ήταν δολοφονία .

" Η δολοφονία 96 ανθρώπων , συμπεριλαμβανομένου του Πολωνού Προέδρου και πολλών άλλων δημόσιων προσώπων , " δήλωσε ο Jaroslaw "είναι ένα ανήκουστο έγκλημα . " (4)

Μετάφραση άρθρου από την πηγή

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

(1) Κατά διαβολική σύμπτωση ένα πολύνεκρο ατύχημα κάνει αυτό που ο Χίτλερ και ο Στάλιν ξεκίνησε στο δάσος του Κατίν, όπου 20.000 πολωνοί αξιωματικοί αιχμάλωτοι πολέμου βρέθηκαν εκτελεσμένοι με γερμανικές σφαίρες και θάφτηκαν δεμένοι με σκοινί με προέλευση από την Ρωσία.

(2) Η αιτία της πτώσης θεωρείται επίσημα το ατύχημα από λάθος του πιλότου ή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Το αεροδρόμιο όπου συνέβη η καταστροφή ανήκε στην Ρωσική πολεμική αεροπορία.

(3) O πρωθυπουργός Donald Tusk ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού την 9 Νοεμβρίου 2007. Επανεξελέγη στο ίδιο πόστο για δεύτερη φορά τον Οκτώβριο του 2011. Ευνοήθηκε από τον θάνατο του αντιπάλου του και απέκτησε ισχυρή πλειοψηφία. Γεννήθηκε στο Γκντασκ της Πολωνίας την 22.4.1957 και ήταν μέλος του συνδικάτου Αλληλεγγύη.

(4) Είναι ιστορικό σφάλμα να ταξιδεύει η ηγεσία μίας χώρας συγχρόνως στο ίδιο αεροπλάνο με την οικονομική ελίτ της. Αυτό το κατάλαβε με δυσάρεστο τρόπο η Πολωνία το 2010.

Στην Ελλάδα όμως δεν έχει γίνει ποτέ κατανοητό ότι παρόμοια πολιτικά ταξίδια είναι επικίνδυνα για τους συμμετέχοντες που νομίζουν ότι συμμετέχουν σε τζάμπα τουριστικό ταξίδι.

Η ηγεσία της χώρας θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτική.

Ιδιαίτερα τώρα που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την Ευρωπαική Προεδρία από την 1η Ιανουαρίου 2014...



Son Ofeon - Ramnousia




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ "ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013.



ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Σχολικό Έτος 2012 - 2013


A. Εκπαιδεύσεις Γονέων
Πραγματοποιήθηκαν 7 ομάδες, 10 ενημερώσεις , 7 επανατροφοδοτικές συναντήσεις με 354 γονείς.

Β. Σεμινάρια Εκπαιδευτικών – Εποπτείες
Πραγματοποιήθηκαν 7 σεμινάρια, 18 εποπτικές συναντήσεις, 6 επανατροφοδοτικές συναντήσεις και 3 ενημερώσεις με 110 εκπαιδευτικούς. Τα προγράμματα πρόληψης εφαρμοστήκαν σε 288 μαθητές.

Γ. Ενημερώσεις μαθητών
Πραγματοποιήθηκαν 53 ενημερώσεις, με 1564 μαθητές( διαδύκτιο, αλκοόλ-τσιγάρο, άγχος εξετάσεων)

Δ. Διαλέξεις 
Πραγματοποιήθηκαν 19 Ανοιχτές Ομιλίες – Διαλέξεις με 1427 συμμετέχοντες στην Έδεσσα, Γιαννιτσά και Αριδαία

Ε. Διάφορες ομάδες πληθυσμού
Πραγματοποιήθηκαν 4 σεμινάρια και 4 επανατροφοδοτικές συναντήσεις σε διαφορές ομάδες πληθυσμού.
με 56 άτομα.(εγκυμονούσες, προπονητές)

Ζ. Εκδηλώσεις  
Πραγματοποιηθήκαν εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με 497 άτομα συμμετέχοντες

Η. ΟΜΙΛΙΕΣ
Πραγματοποιηθήκαν 2 εισηγήσεις σε ημερίδες με 250 άτομα.

Θ. Συνεργασίες
Οργανώθηκε Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πέλλας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από 22 Τοπικούς Φορείς 

Ι. Συμβουλευτική Στήριξη
Πραγματοποιήθηκαν 391 συναντήσεις συμβουλευτικής υποστήριξης με  ενδιαφερόμενους.

Το σύνολο των ατόμων που ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης κατά το Σχολικό Έτος 2012-2013 είναι 4693 πολίτες (χωρίς τις δράσεις των εθελοντικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Κ.Π).  

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Πρόληψης, στο τηλέφωνο 23810 – 51174 και στην ιστοσελίδα www.kporama.gr.
Με εκτίμηση
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Λάζαρος Σιάντσης

Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

ΥΣΤΑΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
Και ύστατη παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών για το πετρέλαιο θέρμανσης

          Μετά την πρόσφατη Ερώτησή του στη Βουλή (με την συνυπογραφή 25 ακόμη συναδέλφων του), ο Γιώργος Καρασμάνης, ενόψει της τελικής απόφασης της Κυβέρνησης για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, επαναφέρει το θέμα, με επιστολή του αυτή τη φορά στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών
          Ο Βουλευτής εστιάζει στις δύο κύριες προτάσεις του: Τη διάθεση φθηνού πετρελαίου σε όλα τα νοικοκυριά και τη διεύρυνση των γεωγραφικών κριτηρίων, με την ένταξη στην Α’ Ζώνη, όλων των παραμεθόριων και προβληματικών Περιοχών και Νομών, αλλά και όλων των Νομών που έχουν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι και προβληματικοί στο σύνολό τους. Υπογραμμίζοντας ότι, μόνον έτσι θα αρθεί η αδικία, Νομοί – όπως η Πέλλα – να βρίσκονται στην Β’ Ζώνη, όταν όμοροι Νομοί, με ίδιους κλιματολογικούς δείκτες έχουν ενταχθεί στην Α’ Ζώνη.

Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής.                                 
                          
Αθήνα, 11-10-2013
Αρ.πρωτ.:1011
                                                                         Προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών
                                                                                                   Αθήνα
Κύριοι Υπουργοί, κύριε Υφυπουργέ

         Ενόψει της τελικής απόφασης για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και, μετά την Ερώτησή μου της (2391/07-10-2013) την οποίαν προσυπογράφουν και άλλοι 25 συνάδελφοι, επανέρχομαι με την παρούσα, στις σημαντικότερες προτάσεις μας, δηλαδή στη χορήγηση φθηνού πετρελαίου σε όλα τα νοικοκυριά και στη διεύρυνση των γεωγραφικών κριτηρίων.
          Δεν θα πρέπει, κύριοι Υπουργοί, να συντελεστεί η αδικία, Νομοί και περιοχές να παραμείνουν στην Β’ Ζώνη, όταν έχουν τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες και τους εξίσου βαρύτατους και μεγάλης διάρκειας χειμώνες (μέχρι και οκτώ μήνες!), με άλλους όμορους Νομούς που – ορθότατα – έχουν ενταχθεί στην Α’ Ζώνη.
          Επισημαίνω ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, τον Νομό Πέλλας και το Νομό Σερρών που έχουν ενταχθεί στη Β’ Ζώνη, ενώ συνορεύουν και αντιμετωπίζουν ίδια κλιματολογικά προβλήματα με τους Νομούς Φλώρινας και Δράμας αντίστοιχα οι οποίοι βρίσκονται – ορθότατα, επαναλαμβάνω - στην Α’ Ζώνη.
          Όπως και στην Ερώτησή μου υπογράμμιζα, το δίκαιο είναι, στην Α’ Ζώνη να ενταχθούν όλες οι ορεινές περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί είτε παραμεθόριες είτε προβληματικές (Ν.287/1976, Ν.1892/1990 Άρ. 24, Ν.2266/1994, Ν.2503/97 & ΦΕΚ 667/1992), καθώς και όλοι οι Νομοί που έχουν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι και προβληματικοί στο σύνολό τους (Ν.3536/2007, Ν. 3613/2007 & ΦΕΚ 571/2007).

Με εκτίμηση



Γιώργος Καρασμάνης

ΡΥΘΜΙΣΗ "ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ 97.343 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ .


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Δελτίο Τύπου Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2013

Ρύθμιση – ανάσα των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτό­κιο που είχαν χορηγηθεί σε δικαιούχους του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) παρουσίασε σήμερα ο υπουργός  Εργα­σίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Σε σημερινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας  οριστικοποιήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των δανειοληπτών στη ρύθμιση η οποία αφορά 97.343 ενεργά δάνεια και όλες τις συμβεβλημένες με τον τ. ΟΕΚ τράπεζες.  

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο  υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότη­τας κ. Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρ­τσος, ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώρ­γος  Καμπουράκης  και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγ­λου.

Βάσει της ρύθμισης οι Τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγ­χάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που – κατ’ εκτίμηση - θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).  
Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών.
     
Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον τ. ΟΕΚ Τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011. Ως γνωστόν, ο ΟΕΚ καταργήθηκε το Φεβρουάριο του 2012 με το ν.4046/’12. Στη συνέχεια, με το ν. 4144/’13 κατέστη καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ ο ΟΑΕΔ, ο οποίος σήμερα έχει και την αρμοδιότητα.

Για την υλοποίηση της ρύθμισης θα ακολουθήσουν:
Α. Νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αναληφθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου.
Β. Έκδοση Κ.Υ.Α. του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ρύθμισης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με παρότρυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εργαστήκαμε αθόρυβα, αλλά εντατικά  και παρουσιάζουμε σήμερα μια ακόμη σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία.
Μια ρύθμιση, βαθιά ανάσα σε 97.343 οικογένειες εργαζομένων που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Αυτό επετεύχθη χάρη στην αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το Διοικητή του ΟΑΕΔ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους οποίους και ευχαριστώ όλους δημόσια.
Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά. Δημιουργούμε, σε στέρεες βάσεις και με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, έναν ισ­χυρό ιστό κοινωνικής προστασίας. Χτίζουμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας.
Για αυτό το λόγο με μεθοδικότητα και σχέδιο ήδη τους προηγούμενους μήνες:
§  Θεσπίσαμε οικογενειακά επιδόματα που δίνονται πλέον από το πρώτο και το δεύτερο παιδί χωρίς γραφειοκρατία, στοχευμένα και με απόλυτα διαφανή τρόπο
§  Διασφαλίσαμε τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και θεσπίσαμε το καινοτόμο πρόγραμμα «Κατ΄ οίκον Κοινωνική Φροντίδα»
§  Καλύψαμε συνολικά τις οικογένειες, που δικαιούνταν το πρόγραμμα βρε­φονηπιακών σταθμών
§  Επεκτείναμε  το βοήθημα ανεργίας και στους αυτοαπασχολούμενους
§  Επαναφέραμε το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού και
§  Καθιερώσαμε, για πρώτη φορά ετήσια  κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά ανέργων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών
Σήμερα, συνεχίζουμε, παρουσιάζοντας αυτή τη σημαντική ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, φέρνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μια σημαντική κοινωνική καινοτομία, ένα νέο και ολοκληρωμένο  θεσμό που θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Θανάσης Σκορδάς  δήλωσε τα εξής:
«Η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια των βελτιώσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και των διευκολύνσεων για τους ενήμερους δανειολήπτες, που θεσπίσαμε τον Ιούνιο.
Αποτελεί ουσιαστική ελάφρυνση για 97.343 οικογένειες βιοπαλαιστών, που τα φέρνουν πέρα με μεγάλη δυσκολία.
Όλοι όσοι μας ακούν, ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν: Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη με την λήψη και άλλων δράσεων».

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρ­τσος ανέφερε τα εξής:
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα δανειοληπτών και όπως μόλις προαναφέρθηκε η μείωση της δόσης για τους ενδιαφε­ρόμενους δανειολήπτες αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας θα είναι  εξαιρετικά σημαντική και μεσοσταθμικά υπολογίζουμε ότι θα είναι της τά­ξης του 50%.
Πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα στηρίξουν απόλυτα τη συγκεκριμένη ενέργεια και θα εφαρμόσουν απόλυτα τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να τονίσω τέλος ότι οι τράπεζες ήδη από την αρχή της κρίσης την οποία βιώνουμε, από το 2009-2010 προβαίνουν σε εξαιρε­τικές και ευνοϊκές  ρυθμίσεις για κάθε κατηγορία δανείων και για τις επιχει­ρήσεις και για τα νοικοκυριά, για την πελατεία τους δηλαδή, συναισθανό­μενες απόλυτα τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική κοινω­νία.»
Επίσης, ο  διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε:

«Η σημερινή δράση μας, δίνει λύση σε χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μέσω της επιμήκυνσης θα πληρώνουν σημαντικά μικρότερη δόση κάθε μήνα. Δι­ευκολύνουμε μια μεγάλη και οικονομικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και έχουμε μεγάλη ελάφρυνση των οικονομικών βαρών της. Οι δράσεις μας έχουν ως κριτήριο το γενι­κότερο κοινωνικό συμφέρον και την διευκόλυνση των οικονομικά ευαίσθη­των ομάδων».

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.

Ο Δήμος Αλμωπίας  σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς, σας ενημερώνει ότι θα υλοποιήσει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, στο Ιατρείο Εξαπλατάνου και στο Ιατρείο Προμάχων, το τριήμερο 7, 8 και 9 Νοεμβρίου 2013.
Οι ιατρικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν κατόπιν ραντεβού περιλαμβάνουν :
1. Οφθαλμολογικές εξετάσεις
2. Ουρολογικές εξετάσεις
3. Πνευμονολογικές εξετάσεις
4. Ωτορινολαρυγγικές εξετάσεις
Στόχος του δήμου Αλμωπίας είναι να παρέχει τη δυνατότητα πρόληψης  της υγείας,  σε όσους επιθυμούν να ελέγξουν άμεσα και εύκολα την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και σε ασθενείς συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο ραντεβού θα απευθύνεστε στα γραφεία της ΔΗΚΕΑ Αλμωπίας και στα τηλέφωνα 2384350284 και στην κα Γενίτσαρη Χρυσαλίδα στο τηλέφωνο 6932622757.



Από το Δήμο Αλμωπίας

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕ 2 ΕΥΡΩ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ.




Πείτε "ΟΧΙ" στα ναρκωτικά







ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com



ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ HUMAN BRAIN PROJECT.

Ξεκίνησε το Human Brain Project!
To φιλόδοξο εγχείρημα Human Brain Project για την καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει ξεκινήσει πλέον και επίσημα.
 Στόχος του project είναι η λεπτομερής προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου κάνονοντας χρήση ενός πανίσχυρου υπερυπολογιστή, περίπου 1000 φορές ισχυρότερου από τους συνήθεις υπερυπολογιστές.

Εφόσον όλα βαδίσουν όπως έχουν προγραμματιστεί, οι ερευνητές θα δημιουργήσουν την ακριβέστερη προσομοίωση που έχει γίνει ποτέ για τον αθρώπινο εγκέφαλο. Στο project συμμετέχουν 130 ερευνητικά ιδρύματα τα οποία συντονίζονται από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης στην Ελβετία.

Για τους επόμενους 30 μήνες θα δοκιμάζονται διάφορες πλατφόρμες όπως προσομοίωση του εγκεφάλου, νευροπληροφορική, ιατρική πληροφορική, νευρομορφική πληροφορική και neurorobotics. Καθεμιά από αυτές έχει τους δικούς της στόχους, οι οποίοι αρχικά θα πρέπει να επιτευχθούν μεμονωμένα έτσι ώστε στη συνέχεια να συσχετιστούν και να παραχθούν συνολικά αποτελέσματα.

ΣΚΕΠΑΡΝΑΣ: ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ 200 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ!

Το 'ξερες; Πουλί προσγειώνεται κάθε έξι μήνες! (Φωτογραφίες)
Πολλοί υποψιάζονταν ότι ο σκεπαρνάς, ένα πτηνό που θυμίζει πετροχελίδονο και απαντάται και στην Ελλάδα, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αέρα...
Μελέτη στην Ελβετία, η οποία παρακολούθησε πτηνά με συσκευές καταγραφής δεδομένων, επιβεβαιώνει τώρα ότι ο μετρ των αιθέρων περνά τουλάχιστον 200 μέρες εν πτήσει σε κάθε του εξόρμηση.

«Μέχρι σήμερα, τέτοια μακροπρόθεσμη δραστηριότητα μετακινήσεων είχε παρατηρηθεί μόνο σε είδη που ζουν στη θάλασσα» σχολιάζει ο Φέλιξ Λίχτι του Ελβετικού Ορνιθολογικού Ινστιτούτου, επικεφαλής της μελέτης.

Τα άλμπατρος, για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι πετούν αδιάκοπα γύρω από την υδρόγειο, συμπληρώνοντας το γύρο του κόσμου έως και μια φορά το εξάμηνο.

Η ομάδα του Δρ Λίχτι παρουσιάζει τώρα ανάλογα ευρήματα για τον σκεπαρνά (Tachymarptis melba) στην επιθεώρηση Nature Cοmmunications.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν μικρές συσκευές καταγραφής σε τρεις σκεπαρνάδες που φώλιαζαν στις ελβετικές Άλπεις. Τα τρία πουλιά συνελήφθησαν και πάλι τον επόμενο χρόνο προκειμένου να ανακτηθούν οι μετρήσεις.

Οι συσκευές παρακολούθησης, βάρους μόλις ενάμισι γραμμαρίου, κατέγραφαν αδιάκοπα την επιτάχυνση και το γεωγραφικό στίγμα των πτηνών στις 200 μέρες που μεσολάβησαν από την τοποθέτησή τους.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι κανένας από τους τρεις σκεπαρνάδες δεν είχε πατήσει σε στερεό έδαφος κατά τη μετανάστευσή τους στην Αφρική και την επιστροφή τους στην Ευρώπη την επόμενη άνοιξη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στη διάρκεια των περιπλανήσεών τους οι σκεπαρνάδες τρέφονται με πλαγκτόν που αιωρείται στον αέρα και πιθανότατα κοιμούνται εν πτήσει, αν κοιμούνται καν.

Ο Δρ Λίχτι επικαλείται επίσης προηγούμενες, ανεκδοτολογικές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι νεαροί σκεπαρνάδες περνούν τρία χρόνια στον αέρα μέχρι να φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία, οπότε προσγειώνονται για το πρώτο τους ζευγάρωμα.

Ακόμα και τότε, όμως, δεν μπορούν να κουρνιάσουν όπως άλλα πτηνά, καθώς τα πόδια τους είναι υπερβολικά μικρά και επιτρέπουν μόνο την προσκόλληση στα κάθετα βράχια όπου οι σκεπαρνάδες χτίζουν τις φωλιές τους. Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να δώσουν οριστική απάντηση για το μέγιστο χρόνο που μπορεί να περάσει στον αέρα αυτό το αεροδυναμικό πτηνό.




ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ.

Στον Οργανισμό για την απαγόρευση των Χημικών το Νόμπελ Ειρήνης
Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την απαγόρευση των Χημικών (ΟΑΧΑ) απόφαση αναμενόμενη λόγω της κρίσης στη Συρία και το πρόσφατο περιστατικό με τη χημική επίθεση στη Δαμασκό.
Το Νόμπελ ανακοινώθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μία ώρα νωρίτερα από την επίσημη ανακοίνωση του Νόμπελ, επικαλούμενο ρεπορτάζ του νορβηγικού καναλιού NRK

O Οργανισμός για την απαγόρευση των Χημικών έχει έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας και προωθεί και ελέγχει την τήρηση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα που απαγορεύει τη χρήση των χημικών όπλων.

Ο ΟΑΧΑ δεν αποτελεί οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, αλλά συνεργάζεται με τον ΟΗΕ σε θέματα πολιτικής και πρακτικής, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου 2000, ο ΟΑΧΑ και ο ΟΗΕ υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας για το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους.

Η «συνεργασία» αυτή ήταν ένας από τους λόγους που έκαναν τον Οργανισμό για την απαγόρευση των Χημικών φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης , αφού μέσα σε 60 χρόνια, ο ΟΗΕ, οι εξειδικευμένες οργανώσεις του και το προσωπικό του έλαβαν δέκα φορές το βραβείο.

O ΦΘΟΝΟΣ.


15Φθόνος: Με την προσπάθειά του για υπεροχή και εξουσία φτάνει συχνά ο άνθρωπος στα χαρακτηριστικά του φθόνου.
Η απόσταση που χωρίζει έναν άνθρωπο από τον υπεράνθρωπο σκοπό του γίνεται αισθητή απ' αυτόν, όπως είναι γνωστό, με τη μορφή του αισθήματος κατωτερότητας. Τον καταθλίβει και τον γεμίζει τόσο πολύ, ώστε από τη συμπεριφορά του και τον τρόπο της ζωή του αποχτούμε την εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από την πραγματοποίηση των επιδιώξεών του. Εξαιτίας της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της δυσαρέσκειάς του καταλήγει συχνά σε μια διαρκή αναμέτρηση του τι έχουν πετύχει οι άλλοι, πώς φέρονται απέναντί του και γενικά αισθάνεται ταπεινωμένος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει κι όταν ακόμη έχει πιο πολλά από τους άλλους.

Όλες αυτές οι μορφές του αισθήματος αναπηρίας είναι σημάδια μιας σκεπασμένης ανικανοποίητης ματαιοδοξίας, μιας θέλησης να έχει όλο και περισσότερα, μιας διάθεσης να τα έχει όλα. Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι δε λένε ότι τα θέλουν όλα, γιατί εμποδίζονται από το κοινωνικό αίσθημα να εκδηλώνονται έτσι, όμως συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, σα να τα ήθελαν όλα. Είναι ευνόητο ότι τα αισθήματα του φθόνου που προκαλούνται απ' αυτή τη διαρκή αναμέτρηση, δε μπορεί να επιδρούν ευεργετικά στις δυνατότητες για ευτυχία. Ωστόσο όσο και αν μας είναι αντιπαθείς εξαιτίας της δύναμης του κοινωνικού αισθήματος οι διεγέρσεις του φθόνου, όσο και αν γενικά ο φθόνος δεν προκαλεί τη συμπάθειά μας, πολύ λίγοι άνθρωποι πρέπει να υπάρχουν, οι οποίοι είναι ανίκανοι να εκδηλώσουν οποιαδήποτε μορφή φθόνου.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι κανένας μας δεν είναι απαλλαγμένος από τον φθόνο. Φυσικά δεν προβάλλεται αυτό πάντα καθαρά μέσα στο κανονικό ρεύμα της ζωής. Όταν όμως ένας άνθρωπος υποφέρει και αισθάνεται καταπιεζόμενος, όταν νοιώθει την έλλειψη σε χρήματα, ρούχα, τρόφιμα και θέρμανση, όταν περιορίζονται οι ελπίδες του για το μέλλον και δε βλέπει καμία διέξοδο απ' αυτή τη δύσκολη κατάστασή του, τότε θα κατανοήσουμε ότι ένα ανθρώπινο γένος, όπως το σημερινό που τώρα μόλις βρίσκεται στην αρχή του πολιτισμού, θα αισθανθεί τον φθόνο, έστω και αν του τον απαγορεύουν η θρησκεία και η ηθική. Έτσι θα κατανοήσουμε επίσης και τον φθόνο αυτών που δεν έχουν τίποτε.

Ο φθόνος αυτός θα μάς είναι ακατανόητος, μόνο αν βρισκόταν κάποιος να μας φέρει την απόδειξη ότι άλλοι άνθρωποι μέσα στην ίδια κατάσταση δε θα προσβάλλονταν από το αίσθημα του φθόνου. Μ' αυτό θέλουμε μόνο να διαπιστωθεί ότι με τη σημερινή ψυχική συγκρότηση του ανθρώπου αυτός ο παράγοντας πρέπει πάντα να λογαριάζεται. Δεν μπορεί επίσης να αποφευχθεί το φούντωμα του φθόνου στα άτομα ή στις μάζες, όταν οι περιορισμοί τραβούν πολύ μακριά. Αν και δεν επιδοκιμάζουμε τις αποκρουστικές μορφές που μ' αυτές πολλές φορές παρουσιάζεται ο φθόνος, πάλι πρέπει να πούμε πως δεν ξέρουμε πραγματικά κανένα μέσο σ' αυτές τις περιπτώσεις να εξουδετερώσουμε τον φθόνο και το μίσος που συχνά συνδέεται μαζί του.

Ένα πράγμα είναι φανερό εκ των προτέρων για τον καθένα που ζει στην κοινωνία μας, πως δεν πρέπει να πειραματιζόμαστε μ' αυτού του είδους τις διεγέρσεις, να μην τις προκαλούμε, πως πρέπει να έχουμε το αίσθημα της διακριτικότητας και να μη δημιουργούμε ή μεγαλώνουμε τέτοια φαινόμενα. Μολονότι μ' αυτό δε διορθώνεται τίποτε, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να απαιτήσουμε από έναν άνθρωπο: να μην κομπάζει για την υπεροχή της στιγμής που έχει επιτύχει, γιατί μ' αυτό τον τρόπο κάποιον θα πληγώσει.

Μέσα σ' αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο βλέπουμε την αδιάσπαστη σχέση του ενός προς το σύνολο. Κανένας δεν μπορεί να υψωθεί πάνω από την κοινότητα και να διευρύνει την εξουσία του πάνω στους άλλους, χωρίς ταυτόχρονα να ξεσηκώσει στην αντίθετη πλευρά δυνάμεις που θα αποβλέπουν να εμποδίσουν την προσπάθειά του. Ο φθόνος προκαλεί πάντοτε ενέργειες και μέτρα που αποβλέπουν στην αποκατάσταση της ισονομίας και της ισοτιμίας των ανθρώπων. Έτσι εγγίζουμε με τη σκέψη και με το συναίσθημά μας μια βασική αρχή της ανθρώπινης κοινωνίας που δεν μπορεί να τραυματιστεί σε κανένα σημείο της χωρίς να ξεσηκώσει κάπου αλλού αντίθετες δυνάμεις, δηλαδή τον νόμο της ισότητας όλων των ανθρώπων.

Η μορφή έκφρασης του φθόνου είναι μιμική, αναγνωρίζεται εύκολα στο βλέμμα. Ο φθόνος εκφράζεται επίσης και φυσιογνωμικά και εξωτερικεύεται με ορισμένες φράσεις. Γίνεται λόγος για κίτρινο και ωχρό φθόνο και μ' αυτό υπονοείται πως το αίσθημα του φθόνου επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Οργανικά ο φθόνος δεν εκδηλώνεται αλλιώτικα παρά με τη συστολή των εξωτερικών αιμοφόρων αγγείων.

Όσο αφορά την παιδαγωγική γνώση, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε τις διεγέρσεις του φθόνου, αφού δεν μπορούμε να τις εξαφανίσουμε από τον κόσμο, τουλάχιστο να τις κάνουμε χρήσιμες για το γενικό καλό και να προσπαθήσουμε να τις στρώσουμε σ' ένα δρόμο, που πάνω του, χωρίς μεγάλες αναστατώσεις, θα μπορέσουν να γίνουν γόνιμες για την ψυχική ζωή. Αυτό ισχύει τόσο για το άτομο, όσο και για τη μάζα. Στη ζωή του ξεχωριστού ατόμου πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε για τέτοια παιδιά δραστηριότητες που ανυψώνουν την αυτοσυνείδηση. Στη ζωή των λαών δε μένει σχεδόν τίποτε άλλο, παρά σ' εκείνους, οι οποίοι αισθάνονται παραμερισμένοι και ίσως παρακολουθούν με άγονο φθόνο πώς αυξάνεται η ευημερία άλλων λαών, να αποδείξουμε και να διευκολύνουμε τον δρόμο για την ανάπτυξη αδρανών δυνάμεων.

Ένας άνθρωπος που σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι γεμάτος φθόνο, είναι άγονος για τη συμβίωση. Πάντοτε θα δείχνει τη διάθεση κάτι ν' αρπάξει από τον άλλο, να τον ζημιώσει κι οπωσδήποτε να τον ενοχλήσει, θα έχει την τάση να εφευρίσκει δικαιολογίες και να ρίχνει την ευθύνη στους άλλους για ό,τι δεν κατάφερε να επιτύχει. Θα γίνει ο τύπος του εριστικού, του οχληρού ανθρώπου που δε δίνει πολλή σημασία στις καλές σχέσεις με τους άλλους, που δεν κάνει καμιά προετοιμασία να γίνει ικανός για μια συμβίωση μαζί τους. Επειδή δε θα κάνει ποτέ τον κόπο να νοιώσει την ψυχή του άλλου, θα μείνει για πάντα κακός ανθρωπογνώστης και θα πληγώνει τους άλλους με τις κρίσεις του. Δεν πρόκειται να συγκινηθεί αν κάποιος άλλος υποφέρει εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Ο φθόνος μπορεί ακόμη να παρασύρει τόσο μακριά τον άνθρωπο, που να αισθάνεται ένα είδος ικανοποίησης για τα βάσανα του πλησίον του. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...