Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ 1ο ΕΠΑ.Λ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΑΥΡΙΟ 13-12-2013


Μετά από ενημέρωση, της διευθύντριας του σχολείου Κα. Μουρατίδου,

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΚΟΥ PAAFRD.

Αθήνα   12 Δεκεμβρίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Κροατικού PAAFRD.»

Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας την 10η Δεκεμβρίου 2013, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας, μεταξύ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και του αντίστοιχου Κροατικού Οργανισμού Πληρωμών P.A.A.F.R.D. Σκοπός της Συμφωνίας  είναι η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Οργανισμών, με το σκεπτικό ότι οι δύο χώρες εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά και προβλήματα.
 Ειδικότερα προβλέπεται συνεργασία σε τεχνικά, οργανωτικά, νομικά, διαδικαστικά και διοικητικά θέματα, που αφορούν στην διαχείριση προγραμμάτων για την αλιεία, τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη.
 Με αυτήν την Συμφωνία πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα  και των δύο Οργανισμών, προς όφελος των Ελλήνων και Κροατών παραγωγών.
 Την συμφωνία υπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέξανδρος Οφίδης και ο Γενικός Διευθυντής του PAAFRD κ. Ante Pezo.



                                                                                                                                                                                   Εκ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

        Να καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους αγρότες οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καλούν με ανοικτή τους επιστολή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη,  13 βουλευτές της Ν.Δ., με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη.
        Στην επιστολή τους οι 13 βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να γνωστοποιήσει συγκεκριμένα εντός των αμέσως προσεχών ημερών το πότε, σε τι ποσό και για ποιες ζημιές θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να «μην κάνουν μαύρες γιορτές» και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές, κοινωνικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
        Από τις εξαγγελίες, στις οποίες προέβη χθες ο κ. Τσαυτάρης για το χρονοδιάγραμμα καταβολής οφειλόμενων ποσών στους αγρότες, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης και αρχών καλοκαιριού, την ακαρπία στις δενδροκαλλιέργειες, την ενιαία ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με τα βοσκοτόπια και την κρατική συνεισφορά στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, επισημαίνεται στην επιστολή των βουλευτών.
        Και ενώ οι χιλιάδες πληγέντες αγρότες έχουν ήδη προκαταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ, κινδυνεύουν να κάνουν «μαύρα Χριστούγεννα», καθώς δεν τους έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης, προστίθεται στην επιστολή, με την υπόμνηση ότι ο υπουργός απέφυγε να συζητήσει, ουσιαστικά, στην Βουλή την πρόταση δεκάδων βουλευτών της συμπολίτευσης για τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, στην οποία περιέχονταν και ρυθμίσεις επίλυσης του θέματος των ζημιών, όπως της ακαρπίας.

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ανοικτής επιστολής:

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2013
                                                              Αριθ. Πρωτ. : 1212  
           Κύριε υπουργέ,

           Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, ολοένα και εντείνεται η αγωνία χιλιάδων αγροτών-παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα για το εάν θα μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές, κοινωνικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις και δεν θα κάνουν στην κυριολεξία «μαύρες γιορτές».
           Στις εξαγγελίες, στις οποίες προβήκατε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, για το χρονοδιάγραμμα καταβολής οφειλόμενων χρημάτων στους αγρότες (εξόφληση ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, ενστάσεων και υπολοίπων παρελθόντων ετών της κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης, τρίτη δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, καπνοπαραγωγών του μέτρου 144, προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας), όπως άλλωστε και στην ομιλία σας επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, στην οποία επικεντρωθήκατε και μόνο σε ένα προϊόν – το βαμβάκι, απουσίαζε η αναφορά σε κρίσιμα ποσά που αφορούν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
           Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε καμία αναφορά για το εάν και πότε θα καταβληθούν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις στους αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν σημαντικά από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Δεν υπήρξε καμία μνεία στο εάν και πότε θα αποζημιωθούν οι δεκάδες χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές σ΄όλη τη χώρα από το φαινόμενο της ακαρπίας, που έπληξε τα δένδρα τους. Και όταν μάλιστα εσείς ο ίδιος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία σας στο υπουργείο στις 29 Μαΐου, είχατε προσωπικά δεσμευτεί ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα είχε ξεκαθαριστεί το θέμα και θα είχαν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.
           Πουθενά δεν αναφερθήκατε στο τι θα γίνει με τους απλήρωτους παραγωγούς αναφορικά με το θέμα των βοσκοτόπων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Όπως επίσης δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε, καμία αναφορά για το εάν και σε ποιο ύψος έχει καταβληθεί στον ΕΛΓΑ η οφειλόμενη κρατική συνεισφορά, προκειμένου ο Οργανισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των πληγέντων αγροτών.
           Και όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, τη στιγμή που οι χιλιάδες παραγωγοί οι οποίοι περιμένουν καρτερικά τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις τους, έχουν ήδη καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ασφαλιζόμενοι έναντι κινδύνων και ζημιών, για τους οποίους δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ αποζημίωσης. Και όταν επίσης είναι γνωστό ότι, πολύ μεγάλη μερίδα παραγωγών είδε φέτος το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, καθώς για παράδειγμα ροδακινοπαραγωγοί που πέρυσι συγκόμισαν 120 τόνους ροδάκινα, φέτος λόγω της ακαρπίας δεν μπόρεσαν να συγκομίσουν ούτε το 10% καλά-καλά της παραγωγής τους.
Προκαλεί έκπληξη να μην εξετάζεται, ουσιαστικά, στη Βουλή η πρόταση νόμου δεκάδων βουλευτών της συμπολίτευσης για τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, μεταξύ και οποίων ρυθμίζονταν και θέματα που είχαν να κάνουν με τις αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας κ.α. και την ίδια στιγμή να μην κάνετε καμία αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, για τις τεράστιες, όπως και εσείς ο ίδιος έχετε παραδεχθεί, ζημιές που σημειώθηκαν φέτος.

           Κατόπιν τούτων και προκειμένου οι χιλιάδες αγρότες ανά την χώρα να μην κάνουν «μαύρα Χριστούγεννα», σας καλούμε όπως στις 11 Δεκεμβρίου, έτσι και εντός των αμέσως προσεχών ημερών, να ενημερώσετε αναλυτικά τους παραγωγούς για το πότε ακριβώς, με ποια ποσά και για ποιες ζημιές θα λάβουν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις τους.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Δείτε την αξιόλογη εκπομπή της  ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ,

Ιστορία Λαογραφία Πολιτισμός του Γιώργου Παναγιωτίδη

με ομιλητή τον συγγραφέα  Ιωάννη  Κορνιλάκη , που μιλάει για το βιβλίο 

του

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ - Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ΝΑΙ, ΘΑ ΕΦΕΥΓΑ...

Ναι, θα έφευγα.

Ναι, θα έφευγα.


Όχι επειδή υπάρχει κρίση. Όχι επειδή οι δουλειές είναι δύσκολες. Όχι επειδή με ζορίζει το δάνειο. Αλλά επειδή ζω σε μια χώρα που οι συμπατριώτες μου μάλλον δεν αγαπούν τελικά, μιας και αγάπη χωρίς σεβασμό δεν υπάρχει.
Δεν μιλώ για τους φοροφυγάδες, τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, τα πάσης φύσεως λαμόγια. Μιλώ για μια πολύ μεγαλύτερη, φοβάμαι, μάζα. Που κοιτάζει αποκλειστικά και μόνο την πάρτη της, τον παρά της, τον κύκλο της, το σπίτι της, αδιαφορώντας παντελώς για ό τι κοινό. Που δεν τηρεί κανέναν κανόνα – ούτε κάν τους στοιχειώδεις της καλής συμπεριφοράς – και δεν έχει και κανέναν σκοπό να τους τηρήσει ποτέ. Που περιμένει πάντα από κάποιον άλλον, κάποιον αόριστο τρίτο – συνήθως αυτός λέγεται κράτος όταν δεν λέγεται μαλάκας – να κάνει τα πάντα για λογαριασμό του: απ’το να του βρει δουλειά μέχρι να του καθαρίσει τα σκαλιά όταν χιονίσει.

Είναι κακόγουστος, κακότροπος και κακόπιστος. Δεν λέει καλημέρα, παρακαλώ κι ευχαριστώ. Πετάει το σκουπίδι του στον δρόμο. Καπνίζει στο εστιατόριο γιατί έτσι γουστάρει.

Αγνοεί επιδεικτικά την ουρά στα τυριά κι αν του το υπενθυμίσει κανείς ενοχλείται μεγαλοφώνως. Βγάζει τον σκύλο βόλτα – αν τον βγάλει – και δεν διανοείται να μαζέψει τα κουραδάκια του. Το μπαλκόνι του είναι η αποθήκη του και στα παλιά του τα παπούτσια αν εσύ πίνεις καφέ με θέα τη σκεβρωμένη σιδερένια ντουλάπα και δυο σφουγγαρίστρες. Κτίζει τριόροφο και σε κάθε βεράντα βάζει άλλα κάγκελα – λες και τα πήρε ρετάλια από καλάθι. Ακούει πως κάτι καλό έγινε κι αντί να χαρεί, ψάχνει να βρει τον λάκο στη φάβα. 

Δεν τον θέλω πια στην καθημερινότητά μου. Έχει καταστρέψει την πατρίδα μου. Είναι μίζερος και κινδυνεύω να με πάρει μπάλα η μιζέρια του. Ναι, λοιπόν. Αν ήμουν δεκαοκτώ, εικοσιοκτώ, τριανταοκτώ, θα ήμουν κολλημένη σ’ενα PC και θα έψαχνα τα job opportunities ανά τον κόσμο. Θα έφευγα όχι για μια καλύτερη δουλειά, όχι για περισσότερα λεφτά, αλλά για να ξαναβρώ την ποιότητα της καθημερινότητάς μου. Τις αξίες της οργανωμένης κοινωνίας που θα ήθελα να μάθουν τα παιδιά μου- της συλλογικής εργασίας, της κοινωνικής προσφοράς, του εθελοντισμού. Τη χαρά του να κυκλοφορώ ελεύθερα στο δρόμο, να παίρνω το λεωφορείο όποτε θέλω και να μου λέει καλημέρα η ταμίας στο σουπερμάρκετ. Κι ας ήταν γκρίζος ο ουρανός κι ας μην είχε θάλασσα.

Το τίμημα που πληρώνουμε γι’αυτόν τον γαλανό ουρανό είναι τεράστιο. Δεν είμαι ούτε δεκαοκτώ, ούτε εικοσιοκτώ, ούτε τριανταοκτώ. Αλλά κοιτάζω πού και πού, λάγνα, τις αγγελίες στο guardianjobs και δεν δυσκολεύομαι καθόλου να με δω να φεύγω.






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

Η ΕΝΗΛΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ.

Η ενήλικη γοητεία των παραμυθιών...


«Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»… Από την τρυφερότερη των ηλικιών, τότε που το παραμύθι είχε ψυχαγωγικό ή και νανουριστικό ρόλο, μέχρι τα βαθιά μας γεράματα, οι ιστορίες, οι πριγκίπισσες και τα βασιλόπουλα, οι κακές μάγισσες και οι μητριές παραμένουν σύμβολα συναισθημάτων, καταστάσεων και γεγονότων που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή…

Μια φορά κι έναν καιρό δύο βασιλοπούλες τρύπησαν το δαχτυλάκι τους. Τρεις σταγόνες αίμα κύλησαν στο πάτωμα και η πρώτη πραγματοποίησε την ευχή της και απέκτησε μια κόρη, τη Χιονάτη, ενώ η δεύτερη έπεσε με τον τρόπο αυτόν θύμα μιας κατάρας και έγινε για 100 χρόνια η Ωραία Κοιμωμένη. Τρεις «Χιονάτες» είδαμε τα τελευταία χρόνια στο σινεμά και μια πολλά υποσχόμενη και σούπερ διαφημιζόμενη «Ωραία Κοιμωμένη» θα εμφανιστεί στους κινηματογράφους την επόμενη άνοιξη με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της κακιάς μάγισσας.

Τα παραμύθια γοητεύουν το Χόλιγουντ από καταβολής του, γι’ αυτό άλλωστε και η πρώτη κινηματογραφική Χιονάτη είναι πια… υπέργηρη αφού γυρίστηκε το 1902 με πρωταγωνίστρια τη Μάργκεριτ Κλαρκ και είναι 111 χρόνων. Δεν είναι όμως μόνο το σινεμά που επανέρχεται – «πάλι και πάλι», όπως λένε τα παιδιά για να τους ξαναπούμε το ίδιο παραμύθι – και καταπιάνεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο με όλες αυτές τις πριγκίπισσες. Παραλλαγές των ιστοριών αυτών που κατέγραψαν οι Γκριμ και ο Περώ μπορούμε να βρούμε σε κάθε χώρα και σε κάθε εποχή. Στην Αρχαία Ελλάδα η Ωραία Κοιμωμένη λεγόταν Μυρσίνη και κοιμήθηκε πολλά χρόνια στο σπίτι των 12 μηνών πριν την ξυπνήσει ο πρίγκιπάς της φορώντας της ένα δαχτυλίδι, ενώ πιο μακριά, στην Αρμενία, «κοιμώμενος» ήταν ένας νεαρός βασιλιάς. Αλλά ούτε η λογοτεχνία έμεινε απαθής απέναντί τους. Ο Πούσκιν, για παράδειγμα, έγραψε τη «Νεκρή πριγκίπισσα και τους 7 ιππότες» και η Αν Σέξτον εμπνεύστηκε από αυτή μερικούς από τους ομορφότερους στίχους της. Διόλου τυχαίο το γεγονός.

Τα κλασικά παραμύθια, από τα λαϊκά – όπως αυτά που κατέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ και ο Περώ – ώς την πιο λόγια εκδοχή τους – αυτά του Άντερσεν π.χ. – είναι «πνευματικές εξερευνήσεις που αποκαλύπτουν πώς βλέπουμε τη ζωή, πώς τη νιώθουμε ή πώς είναι μέσα μας», όπως εξηγεί o παιδοψυχίατρος Μπρούνο Μπετελχάιμ στο διάσημο βιβλίο του «Η γοητεία των παραμυθιών». Και αυτό γιατί «τα πρόσωπα και τα γεγονότα των ιστοριών ταιριάζουν με αρχέτυπα ψυχολογικά φαινόμενα, εκφράζουν εσωτερικές συγκρούσεις και υποδεικνύουν τον τρόπο να λυθούν». Το αυθεντικό παραμύθι, λέει, ο Μπετελχάιμ, «μεταδίδει το μήνυμα ότι οι δυσκολίες της ζωής είναι αναπόφευκτες, απρόσμενες και συχνά άδικες, αλλά όποιος δεν λιγοψυχήσει και εξελιχθεί, κυριαρχεί σε όλα τα εμπόδια». Βοηθά «να ξεπεραστούν ναρκισσιστικές απογοητεύσεις, οιδιπόδεια διλήμματα, αντιζηλίες με αδέλφια και φίλους, θυμός γενικώς, αλλά και θυμός απέναντι σε έναν από τους γονείς ειδικώς, φόβοι, φοβίες, άγχη, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα, να ωριμάσουμε, να αποκτήσουμε αυτοεκτίμηση». Για να γίνει αυτό, χρειάζεται, πρώτα απ’ όλα, να βγουν αυτά όλα τα συναισθήματα στην επιφάνεια, σε ένα περιβάλλον ασφαλές σαν αυτό που προσφέρει το παραμύθι, όπου όλοι ξέρουμε πως στο τέλος «όλοι θα ζήσουν καλά», και με συμβολικό τρόπο εναντίον της κακιάς μητριάς ή της κακιάς μάγισσας και όχι, πχ., της μητέρας.

Τα δύο παραμύθια που διηγείται τελευταίως το Χόλιγουντ έχουν το ίδιο θέμα. Και τρεις σταγόνες αίμα. Τρεις σταγόνες αίμα κάνουν τη βασίλισσα να αρχίσει να ονειρεύεται το κοριτσάκι της. Τρεις σταγόνες αίμα ρίχνουν την πριγκίπισσα σε μια μακρά περίοδο παθητικότητας. Τρεις σταγόνες αίμα δείχνουν σε όλα τα κοριτσάκια πως αρχίζουν να γίνονται γυναίκες. Η παραμονή της Χιονάτης στους νάνους – τους μικρούληδες που δεν μεγαλώνουν ποτέ στερούμενοι έτσι διάφορες χαρές – ακολουθείται από έναν μακροχρόνιο ύπνο, όπως αυτός της πριγκίπισσας Αυγής στο άλλο παραμύθι. Ο ύπνος αυτός συμβολίζει, όπως πολλοί ψυχίατροι έχουν επισημάνει, μια περίοδο μεταβατική, δηλαδή την εφηβεία. Μια περίοδο απόσυρσης, μια και υπάρχει η απομόνωση του ναρκισσισμού (οι δύο κοιμωμένες χαρακτηρίζονται πανέμορφες), ο οποίος πρέπει να ξεπεραστεί για να φτάσει κανείς στην ωριμότητα. Ο πρίγκιπας καταφθάνει πάνω στο άλογο ή ανεβαίνοντας μια κυκλική σκάλα (εικόνες που ερμηνεύονται ως σεξουαλική εμπειρία) και με το φιλί του λύνει τα μάγια του ναρκισσισμού και αφυπνίζει τη θηλυκότητα της βασιλοπούλας. Η ένωσή τους συμβολίζει την ωριμότητα, δηλαδή όχι απλώς την αρμονία με τον εαυτό μας, αλλά και με τον άλλον.

Ο Μπρούνο Μπετελχάιμ θεωρεί το παραμύθι ένα έργο τέχνης που, όπως κάθε έργο τέχνης, διαθέτει πλούτο και εύρος ιδιαίτερα διεισδυτικό και αποκαλυπτικό για την ανθρώπινη ψυχή. Μέσα από τον πλούτο και την ποικιλία των παραμυθιών, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θα τον ανακουφίσει, αυτό που του ταιριάζει. Μέχρι πρόσφατα ο κινηματογράφος θεωρούσε πως τα παραμύθια ταιριάζουν μόνο στα παιδιά. Τώρα παίρνει την καρδιά των παραμυθιών και τη βάζει να χτυπά σε ενήλικες ιστορίες, με ταινίες που απευθύνονται σε ενήλικο κοινό. Ενδεχομένως και αυτό να σημαίνει κάτι: πως νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεταβατική, όπου τίποτα δεν μοιάζει απασαφηνισμένο και δεν έχουμε βρει τον τρόπο να προχωρήσουμε.





ΠΗΓΗ... http://www.ramnousia.com

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ.

Οι αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους δεν κάνουν διακρίσεις, παίρνουν νέους και ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες, σκοτώνουν με την ορφάνια τις ψυχές των παιδιών, αποδεκατίζουν ανέργους, απλήρωτους, παροπλισμένους, παρίες και αποσυνάγωγους.

Ούτε τα καραγκιοζιλίκια κάνουν διακρίσεις. Ολα τα αλέθουν, όλα τα συνθλίβουν. Καραγκιοζιλίκι δίχως τέλος - το νέο εθνικό σώου: η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά που έχουν κατεβεί μια βολτίτσα στον Αδη.
Αθώοι όσοι τους έκοψαν το ρεύμα, συνωθούνται τώρα επί σκηνής με τους τρισαθώους που προσπαθούν να τους το επανασυνδέσουν (ενώ οι τρισαθώοι στον κύβο εξακολουθούν να κόβουν το ρεύμα σε άλλα νοικοκυριά), υπουργοί με ύφος οσίας Ουρσουλίνας στις οθόνες, φιλάνθρωποι δήμαρχοι, όλοι κάνουν
ό,τι μπορούν! Κι αυτό που, ως φαίνεται, μπορούν είναι να συστήνουντετραμελείς επιτροπές από πεντέξι άτομα οι οποίες θα εξετάζουν κατά περίπτωσιν τις 350.000 περιπτώσεις, πλας τις 29.000 νέες περιπτώσεις αποσύνδεσης ανά μήνα. Ποιοι και πώς θα πληρούν τα κριτήρια
για να δουν εκτός απ’ το φως της δημοσιότητος και φως στο σπίτι τους. Ποιο σπίτι; αυτό που πιθανόν θα τους φάει η Τράπεζα; Ποιοι; το1.600.000 άνεργοι, οι 800.000 απλήρωτοι, τα 450.000 νοικοκυριά χωρίς κανένα πλέον εισόδημα, τα 250.000 παιδιά που υποσιτίζονται; Ποια κριτήρια; Αυτά που θα αποφασίζει η τετραμελής επιτροπή ή τα πεντέξι μέλη της; – μύλος!Ψηφοθηρία του κερατά. Καραγκιοζιλίκι. Αισχρό και ποταπό. Με τον πόνο των ανθρώπων. Σόου της ελεεινής μορφής,
όπως αυτό που έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός στη Βουλή μιλώντας για τονΧατζατζάρη Προϋπολογισμό. Πέντε επαναστάσεις, ούτε μία ούτε δύο, πέντε επαναστάσεις επιμέτρησε στο ενεργητικό του ο κ. Σαμαράς. «Επανάσταση» το πρωτογενές (το ποιο;) πλεόνασμα, «επανάσταση» οι ελαύνουσες επενδύσεις (πού; στον Αστέρα;), οι αποκρατικοποιήσεις (της ΔΕΠΑ ή της ΔΕΣΦΑ;) και άλλες τέτοιες ισοϋψείς επαναστάσεις, που δεν τόλμησαν να ονειρευθούν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα ο Κρόμβελ, ο Μπολιβάρ, ο Ροβεσπιέρος, ο Λένιν και ο Κάστρο!
Ηδη από χρόνια τώρα πολλοί μιλούσαν για τη μελαγχολία της δημοκρατίας, τώρα βλέπουμε τον πλήρη διασυρμό της. ΠροϋπολογισμόςΕδικτο άλλων, κυβερνητικοί βουλευτές που υπερψηφίζουν τον Προϋπολογισμό κι ύστερα «καταδικάζουν» την ψήφο τους στα πάνελ. Κοπαδίτες. Πού ψηφίζουν κατά μαντριά, αν θα φορολογηθούν οι στάνες χωρίς να το καταλάβουν τα πρόβατα. Η αβάσταχτη ελαφρότητα
των φονιάδων σε μια βαρειά πληγωμένη χώρα. Σεντονιάδες πολλών εφημερίδων για τους 58! Αν ήταν δηλαδή 59, δεν θα έγραφαν τίποτε άλλο. Ωσπου να τους κάνουν 60! Διότι αυτό που καίει τη χώρα αυτήν τη στιγμή είναι τι θ’ απογίνουν τα ορφανά του κ. Σημίτη, αν θα μπορέσουν να αναστήσουν την Ελλάδα αυτοί που τη σκότωσαν.
Παίζουν. Παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων – στα θεοσκότεινα νοικοκυριά, θεοστυγείς και θεομπαίχτες. Ανάλλαχτοι. Αυτοί που ήταν πάντα.
«Χίλιες επανασυνδέσεις την ημέρα» φιλοδοξεί ο κ. Μανιάτης. Ας το δεχθούμε για την οικονομία της συζήτησης. Σε αυτήν την περίπτωση, πόσες ημέρες θα χρειασθούν για να επανασυνδέσουν 350.000 σπίτια; Τριακόσιες πενήντα ημέρες;!! Και πόσες ακόμα αν συνεχίζουν να κόβουν το ρεύμα σε 29.000-30.000 νοικοκυριά τον μήνα, όπως συνέβη τον περασμένο χρόνο καιεξακολουθεί να συμβαίνει; Πόσο σαλτιμπάγκοι είναι; Ποιους νομίζουν ότι δουλεύουν; Για πόσον καιρό ακόμα; Πόσους ακόμα θα τρελάνουν; Πόσους ακόμα θα οδηγήσουν στα άκρα;
Ομως, σύντροφοι, γρηγορείτε! Ερχεται χιονιάς, έρχονται χρονιάρες μέρες. Η ανέχεια μπορεί να κάνει ακόμα πιο επώδυνη αυτή τη μυστήρια ( όχι και τόσο)μελαγχολία των γιορτών που καταβάλλει πολλούς συνανθρώπους μας. Ας έχουμε στον νου μας, τέτοιες μέρες, τον πλησίον. Αν χρειάζεται καταλλαγή, ας είμαστε εκεί. Αν χρειάζεται οργή, πάλι ας είμαστε εκεί. Για να υπάρξει η επόμενη στιγμή. Στιγμή τη στιγμή, εκατομμύρια οι στιγμές, θα γυρίσει ο τροχός.
Είναι σκληροί οι καιροί. Τους σφυρηλάτησαν σκληρούς, σκληροί άνθρωποι, πλούσιοι, φτιαγμένοι από τόση σβουνιά, όσο χώμα θα απασχολήσουν πεθαίνοντας. Σκληροί καιροί που θα γίνουν ακόμα σκληρότεροι – όσο σκληρότερη μπορεί να γίνει αυτή η «Σιδερένια Φτέρνα». Ομως, εσείς, οι άνθρωποι της εργασίας, όλοι όσοι δεν αισθάνεσθε ιδιώτες κι έρημοι, όλοι όσοι δεν πιστεύετε στο ηλίθιο εκείνο του Σαρτρ ότι «η κόλασή μας είναι οι άλλοι», αλλά νοιάζεσθε για το κοινό καλό, όσοι γνωρίζετε ότι «δεν μπορεί να ευτυχεί κανείς μέσα στη δυστυχία των άλλων» (πόσω μάλλον από τη δυστυχία τους), όλοι εσείς οι πολλοί,τ’ αρνιά, έχετε το νου σας στο δίπλα αρνίΑντί να χαθούν, ναξαναγεννηθούν οι κινδυνεύοντες, κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το επόμενο βήμα, αρκεί ο βηματισμός να συνεχίζεται.
Να με συμπαθάτε που σήμερα σας τα γράφω έτσι απλοϊκά, μακριά απ’ τις μεγάλες φωνές εκείνων που δεν αμφιβάλλουν, αλλά ακριβώς αυτοί που αμφιβάλλουν, που αμφιρρέπουν είναι το θέμα μας – όχι ο δυνατός ή ο αγωνιστής, αλλά ο αδύναμος. Τον αδύναμο να μη χάσουμε και θα ’χουμε κερδίσει τον κόσμο όλον…




Από: Tyler Durden
ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΟΙ 8.000 ΠΗΛΙΝΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΗΤΑΝ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ.

Ο ελληνικός πολιτισμός επηρέασε και την Κίνα: Οι «πήλινοι φρουροί» ήταν εμπνευσμ

Η συγκλονιστική συλλογή με τους 8.000 πήλινους πολεμιστές που βρέθηκαν θαμμένοι κοντά στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Κιν Σι Χουάνγκτι, φαίνεται πώς είναι εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική τέχνη, όπως αποκαλύπτει με πρόσφατη έρευνα.
Ο στρατός των Τερακότα (=από πηλό) έχει ηλικία 2.200 ετών και δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει και να προστατεύει τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας στην τελευταία του κατοικία.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, βασισμένοι σε πρόσφατα μεταφρασμένα αρχαία κείμενα, αναφέρουν ότι η κατασκευή των στρατιωτών ήταν εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική τέχνη.
Οπως αναφέρει ο Λούκας Νίκελ από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου: «Είναι απόλυτα εφικτό και πραγματικά πιθανό ότι τα γλυπτά του πρώτου αυτοκράτορα είναι το αποτέλεσμα της πολιτιστικής επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα»
Ο Νίκελ βασίζει την θεωρία του σε πρόσφατα μεταφρασμένα αρχεία που λένε μια φανταστική ιστορία για γιγαντιαία αγάλματα που εμφανίστηκαν στην μακρινή δύση , εμπνέοντας τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, να τα αναπαράγει μπροστά από το παλάτι του. Αυτή η ιστορία προσφέρει αποδείξεις της έγκαιρης επικοινωνίας μεταξύ της Κίνας και της Δύσης , η οποία ενέπνευσε τον πρώτο αυτοκράτορα να αναπαράγει όχι μόνο τα 12 γιγαντιαία αγάλματα , αλλά να χτίσει ολόκληρο τον Πήλινο Στρατό και άλλα αγάλματα σε φυσικό μέγεθος
Πριν από τον πρώτο αυτοκράτορα, στην Κίνα δεν υπήρχαν αγάλματα σε φυσικό μέγεθος στην Κίνα και ο Νίκελ υποστηρίζει πώς η ιδέα αυτή προήλθε από τις κατακτήσεις στην Ασία και τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ QUIJA.

Μιλώντας με τα πνεύματα: Επιστήμονες εξηγούν το μυστήριο του πίνακα Ouija

Οι πίνακες Ouija (Ουίγια) είναι παγκοσμίως γνωστοί ως ένα παιχνίδι και ταυτόχρονα δίαυλος επικοινωνίας με τον κόσμο των πνευμάτων. Ωστόσο οι επιστήμονες καταρρίπτουν όλες τις δεισιδαιμονίες, αποκαλύπτωντας πώς πραγματικά λειτουργεί το τρομακτικό αυτό παιχνίδι.
Η Ouija λέξη προέρχεται από τη γαλλική και τη γερμανική λέξη για το «ναι» (oui και ja). Το παιχνίδι είναι απλό και αποτελείται από δύο μέρη: τον ίδιο τον πίνακα που έχει πάνω του χαραγμένα γράμματα και αριθμούς και μία μικρή σβούρα σχεδόν σε σχήμα καρδιάς που ονομάζεται planchette, σχεδιασμένη για να ολισθαίνει ομαλά πάνω από τον πίνακα όταν δύο ή περισσότερα ζεύγη χέρια βρίσκονται πάνω σε αυτήν. Πολλοί πιστεύουν ότι κάτι έξω από τον κόσμο των ανθρώπων κινεί τη σβούρα και τα χέρια των παικτών, δίνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις που οι παίκτες θέτουν στο πνεύμα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του πίνακα Ouija, διακοσμημένοι με ήλιους, φεγγάρια και αστέρια, αλλά τα βασικά στοιχεία είναι τα γράμματα του αλφαβήτου, αριθμοί από το 1 έως το 0, "ναι", "όχι" και «αντίο».
Αν και κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πίνακας Ouija χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πρόσφατος. Το Ouija είναι μόνο ένα από τα αμέτρητα εργαλεία μαντείας που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες μαζί με την ανάγνωση των φύλλων τσαγιού και την αστρολογία . Το παιχνίδι εφευρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1890 από έναν άνδρα που ονομάζεται Ελάιτζα Μποντ.
Για αρκετό καιρό ο πίνακας Ouija δεν θεωρούνταν τίποτα άλλο εκτός από ένα διασκεδαστικό χόμπι, άσχετο με τον αποκρυφισμό, μέχρι που ο Περλ Κουράν, Πνευματιστής και εξέχουσα μορφή κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου ανέφερε ότι ο πίνακας Ouija είναι εργαλείο για να μαντεύει το μέλλον, να βρίσκει χαμένα αντικείμενα και να έρχεται σε επαφή με πνεύματα.
Σύντομα χιλιάδες Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν Ouija για να μάθουν την τύχη αγαπημένων τους προσώπων που πολεμούσαν στην Ευρώπη. Ετσι ο Κουράν είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη σύγχρονη φήμη του πίνακα Ouija ως ένα «πραγματικό» εργαλείο της προφητείας και της επικοινωνίας με τα πνεύματα .
Οι πίνακες Ouija αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας δίαυλος με τον κόσμο των πνευμάτων , αλλά είναι αυτό ρεαλιστικό; Μπορεί όντως ο πίνακας να κάνει όλα αυτά που υποστήριζε ο Κουράν;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πίνακες Ouija μπορεί να σχηματίσουν ονόματα και λέξεις, το ερώτημα είναι πώς ελέγχεται η σβούρα. Από τα πνεύματα, ή μήπως από τον άνθρωπο.
Φυσικά η κοινή λογική υποστηρίζει ότι οι πίνακες Ouija στην πραγματικότητα δεν επικοινωνούν με τους νεκρούς. Αν το έκαναν , σίγουρα δεν θα υπήρχαν άλυτα εγκλήματα, αφού οι ντετέκτιβ της αστυνομίας θα μπορούσαν απλώς να βγάλουν τον πίνακα Ouija και να ρωτήσουν τα ίδια τα θύματα πώς σκοτώθηκαν και υπό ποιες συνθήκες.
Επίσης εάν η κίνηση της σβούρας πραγματικά ελέγχεται από πνεύματα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ανθρώπινη επαφή, τότε το παιχνίδι θα μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις, χωρίς κανείς να το αγγίξει. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν απλά ερωτήσεις και το πνεύμα να κινεί τη σβούρα χωρίς αυτοί να την ακουμπούν. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Πλέον, οι επιστήμονες γνωρίζουν ακριβώς πώς λειτουργεί το πίνακα Ouija : είναι αυτό που ονομάζεται «ιδεοκινητικό φαινόμενο». Οι συμμετέχοντες ασυνείδητα μετακινούν τη σβούρα στον πίνακα και επειδή δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει , αποδίδουν την μετακίνηση σε κάποια εξωτερική επιρροή ή υπερφυσική νοημοσύνη.
Οι κινήσεις της σβούρας μπορεί να φαίνεται πολύ μυστηριώδεις στους συμμετέχοντες , οι οποίοι όλοι ορκίζονται ότι δεν κινείται τίποτα σκόπιμα.
Ουσιαστικά, όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο πίνακας Ouija είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στην αυτο -εξαπάτηση . Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό - στην πραγματικότητα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και τρομακτικό να προσποιούνται οι παίκτες ότι ήρθαν σε επαφή με τους νεκρούς - αλλά δεν υπάρχει τίποτα μυστήριο σ' αυτό.
Αλλωστε, αν ο πίνακας Ouija ήταν πραγματικά ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον άλλο κόσμο, σίγουρα δε θα τον διέθεταν στα καταστήματα παιχνιδιών τόσο απλόχερα.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

Η "ΙΕΡΗ" ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.

Σαράντα ημέρες αλυσοδεμένοι και νηστικοί -Η «ιερή» θεραπεία που διώχνει τα κακά

Ενας καβγάς με τον πατέρα του. Αυτό ήταν που έστειλε τον Ντιν Μοχάμεντ σε ένα κελί, σε ναό στο Αφγανιστάν, αλυσοδεμένο να τρέφεται μόνο με ψωμί για 40 ημέρες. Είναι ένας από τους ανθρώπους που αναγκαστικά υποβλήθηκαν στην παραδοσιακή «θεραπεία», για να φύγουν από το σώμα του τα κακά πνεύματα.
Ακόμη και έπειτα από μία δεκαετία διεθνούς χρηματοδότησης και γιατρών από τον υπόλοιπο κόσμο που καταφθάνουν στο Αφγανιστάν, πολλοί πιστεύουν ότι η παραπάνω διαδικασία σε ναό θα θεραπεύσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ή όπως το βλέπουν εκείνοι, την «κατάληψη» του σώματος από τα κακόβουλα πνεύματα.
«Είχα έναν μεγάλο καβγά με τον πατέρα μου», λέει ο Μοχάμεντ στο AFP. Ο αδύνατος νεαρός άνδρας κάθεται σε μία βρώμικη κουβέρτα, με βαριές αλυσίδες γύρω από τους αστραγάλους και τους καρπούς του. «Του έκλεψα χρήματα για να αγοράσω μία μηχανή. Είμαι πολύ δυστυχισμένος και θυμωμένος μαζί του που με έβαλε εδώ μέσα», προσθέτει.
Είναι ένας από τους κρατούμενους στα 20 κελιά που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι μικροσκοπικά, με χαμηλό ταβάνι, υγρασία και χωρίς θέρμανση το χειμώνα. «Ο ασθενής κρατείται αλυσοδεμένος για 40 ημέρες, με μοναδική τροφή ψωμί με μαύρο πιπέρι», εξηγεί ο Μαλίκ, ο επικεφαλής του ναού.
«Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν τα κακά πνεύματα. Οταν κάποιος έχει καταληφθεί από φαντάσματα, διαβάζουμε αποσπάσματα από το Κοράνι και παντρεμένες γυναίκες χωρίς παιδιά πρέπει να τους δώσουν φυλαχτά για να φύγουν τα πνεύματα», προσθέτει μιλώντας για μία παράδοση 360 χρόνων, με την οποία- κατά τον ίδιο- έχουν θεραπευθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Στο τέλος της «νοσηλείας», οι ασθενείς πίνουν ζωμό από κεφάλι κατσίκας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης. Οπως γίνεται κατανοητό βέβαια, όσοι υποβάλλονται σε αυτό το μαρτύριο παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και μετά βίας μπορούν να μιλήσουν εξαιτίας της εξάντλησης.
«Δεν ήθελα να έρθω, ο αδερφός μου με ανάγκασε», λέει Αμπντούλ, ένας άνδρας περίπου 30 ετών με αδύναμη φωνή που δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί τον έστειλαν στο ναό. «Μου είπαν ότι θα με πάνε στο γιατρό και μου πήραν 90 δολάρια για αυτό. Ζαλίζομαι και έχω πονοκεφάλους», προσθέτει.
Βρίσκεται σε ένα κελί με έντονη δυσοσμία, ενώ συχνά παιδιά τον πλησιάζουν για να τον κοροϊδέψουν. Ο Σαχ Τέμορ Μοσαμίμ, διευθυντής του ψυχιατρικού νοσοκομείου της Καμπούλ, εννοείται πως τονίζει ότι δεν υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο στη θεραπεία. «Οσο επιθετικός κι αν είναι ο ασθενής, αν δεν του δώσεις φαγητό για 40 ημέρες θα γίνει πιο ήσυχος. Στο Αφγανιστάν είναι παράδοση να αντιμετωπίζουν έτσι τα άτομα με ψυχικά προβλήματα».
Αυτό που φοβάται περισσότερο ο Μοχάμεντ και ο Αμπντούλ είναι πως δεν τους έβαλαν στο κελί για να θεραπευτούν, αλλά για να πεθάνουν. Από το κελί τους βλέπουν τους πρόχειρους τάφους εκείνων που δεν έφυγαν ποτέ από εκεί. Μερικές οικογένειες δεν επιστρέφουν για να πάρουν τους «ασθενείς», που μπορεί να παραμείνουν 6-8 μήνες έγκλειστοι, μέχρι που τελικά αφήνουν την τελευταία τους πνοή.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΕΡΧΟΝΤΑΙ 1050 ΕΠΙΣΤΑΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ.

Ερχονται επιστάτες στα σχολεία- Θα προσληφθούν 1.050 μέσω ΕΣΠΑ

Την πρόσληψη 1.050 επιστατών στο πλαίσιο πράξεων του υπουργείου Παιδείας «Προώθηση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ανακοίνωσε σε έγγραφο του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε ύστερα από αναφορά των σχολικών φυλάκων Βόλου με την οποία διαμαρτύρονται ότι ενώ εδώ και 13 χρόνια προσφέρουν σημαντικό έργο στη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στην προστασία των μαθητών από εξωσχολικούς παράγοντες και διαθέτουν αρκετό χρόνο στην επιστασία των σχολείων, καταργήθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αν και την ίδια στιγμή δρομολογείται η πρόσληψη επιστατών μέσω του ΕΣΠΑ.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΔΑΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: "ΟΛΟΙ ΧΟΡΕΥΑΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ, ΕΓΩ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΑ;"

Δανή πρωθυπουργός: Ολοι χόρευαν στο μνημόσυνο, εγώ σας πείραξα;
Όχι μόνο δεν αισθάνθηκε άβολα που έγινε μέσα σε λίγες ώρες πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ για το «ανάρμοστο φλερτ» που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και την περίφημη selfie φωτογραφία που έκανε έξαλλη την σύζυγο του πλανητάρχη, Μισέλ, αλλά έσπευσε να δικαιολογήσει την χαρωπή συμπεριφορά της στη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης για το Νέλσον Μαντέλα.
Σε δηλώσεις της σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της πατρίδας της, την «Berlingske», η ξανθιά πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, Χέλε Τορνινγκ Σμιτ, υποστήριξε πως η στάση της δεν ήταν διαφορετική από το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Σοβέτο καθώς υπήρξαν στις κερκίδες χοροί και... πανηγύρια για έναν άνθρωπο που έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών.

Μπορεί οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να την επέκριναν δριμύτατα για την απρεπή συμπεριφορά της, όμως ο δανέζικος Τύπος που είναι πλέον εξοικειωμένος με την τρόπο που αντιδρά η πρωθυπουργός του, δεν ασχολήθηκε και πολύ με το θέμα.

Από την πλευρά της, πάντως, η «πέτρα του σκανδάλου» στο Γιοχάνεμπουργκ έσπευσε να δηλώσει: «Η ατμόσφαιρα ήταν βεβαίως μελαγχολική, όμως υπήρξε μία γιορτή για έναν άνθρωπο που έζησε μέχρι τα 95 χρόνια και κατάφερε να κάνει τόσα πολλά στη ζωή του.  Υπήρξαν χοροί στις κερκίδες και τραγούδια, άρα η διάθεση ήταν θετική. Και τότε βγάλαμε μία πραγματικά αστεία selfie φωτογραφία. Πολλές φωτογραφίες τραβήχτηκαν εκείνη την ημέρα. Πολλές φωτογραφίες τραβήχτηκαν και από τον Ομπάμα,  νόμιζα ότι θα είχε λίγη πλάκα. Αυτό δείχνει επίσης ότι ακόμα και όταν εμείς οι ηγέτες συναντιόμαστε, είμαστε  κανονικοί άνθρωποι και περνάμε καλά μαζί».  Παραθέτοντας την απάντηση της ξανθιάς πρωθυπουργού της Δανίας, η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» διερωτάται τι θα μπορούσαν να μάθουν οι Βρετανοί πολιτικοί από μία γυναίκα που κυβερνά τη χώρα της ευτυχίας και του... μπέικον.

«Ήταν πράγματι τόσο κακή η selfie φωτογραφία;» γράφει σε άρθρο της η "Telegraph"  και υπενθυμίζει στην διεθνή κοινότητα ότι στη χώρα της ευτυχίας, οι Δανοί δικαιολογούν απόλυτα την χαρούμενη συμπεριφορά της πρωθυπουργού τους στο Γιοχάνεμπουργκ. Την ίδια ώρα, όμως, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα , εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με το κυβερνητικό της έργο...

ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!

Συγκλονιστικός χορός από έναν ανάπηρο (Βίντεο)
Καθήλωσε το κοινό με τις εκπληκτικές του ικανότητες
Με μοναδικό του «όπλο» τη δύναμη ψυχής και το πείσμα του ένας ανάπηρος από τη Ρόδο κατάφερε να μαγέψει με τις χορευτικές του ικανότητες και παράλληλα να στείλει ένα μήνυμα ζωής.

Ο λόγος για τον Γιώργο Χρηστάκη, εμπνευστής και ιδρυτής του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. στόχος του οποίου είναι να αποδείξει πως ακόμα και οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να προσφέρουν ένα υπέροχο χορευτικό θέαμα, καθηλώνοντας το κοινό.

Ο κ. Χρηστάκης, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι, μίλησε την Κυριακή στην ημερίδα με θέμα «Χορός και αναπηρία», μια σπουδαία πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Χορού που σαν σκοπό είχε την αφύπνιση του κόσμου και την απόδειξη πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.

Με παρτενέρ την δασκάλα του συλλόγου κ. Ειρήνη Σπύρου, με την οποία χάρισαν στον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μερικά λεπτά μιας μαγικής συνύπαρξης δύο ανθρώπινων σωμάτων που χορεύουν υπερπηδώντας το «εμπόδιο» της αναπηρίας του ενός εκ των δύο χορευτών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χρηστάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται μέσω του χοροθεάτρου του, να μεταλαμπαδεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τις γνώσεις του στο χορό σε συνδυασμό με την αναπηρία, τονίζοντας μάλιστα πως στην τέχνη δεν υπάρχουν περιορισμοί, και πως μπορεί το διαφορετικό να το μετουσιώσεις σε ένα αποτέλεσμα εικαστικό.

Το χοροθέατρο που λειτουργεί από το 2004, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο με μια μικτή ομάδα συντελεστών, περφόρμερ, χορευτών κ.λπ. στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άτομα με αναπηρία, μετατρέποντας την ιδιαιτερότητά τους σε τέχνη. «Το σώμα έχει μια ανεξάντλητη ενέργεια και τρόπους να εκφραστεί, κανένας δεν μπορεί να χορέψει ποτέ με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χρηστάκης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Rodiaki, τονίζοντας πως η παιδεία είναι η βασική αιτία που τα άτομα με αναπηρία βιώνουν έναν κοινωνικό αποκλεισμό, ο κ. Χρηστάκης αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο «οικογένεια» που στη χώρα μας έχει την τάση να προστατεύει την εικόνα του διαφορετικού με όποιο τρόπο μπορεί.







ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΕΙΧΑ ΕΝΑΝ ΜΑΥΡΟ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ "ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ".

Click on the slide!
Το βίντεο που σπάει τα ταμπού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ας φανταστούμε την κατάθλιψη σαν ένα μαύρο σκύλο που μας ακολουθεί παντού. Αυτός ο σκύλος μεγαλώνει ή μικραίνει, ανάλογα με το πώς τον αντιμετωπίζουμε. Γίνεται μικρός και χαριτωμένος όταν είμαστε καλά, τεράστιος και επιθετικός όταν έχουμε κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση, η οποία επηρεάζει όχι μόνο εμάς, αλλά και τους γύρω μας. Και το πώς θα τη χειριστούμε είναι στο χέρι μας. Με λίγη βοήθεια, ο «μαύρος σκύλος» μπορεί να μείνει μικρός και χαρούμενος. Όμως πολλοί φοβούνται να μιλήσουν για αυτή.
 Το βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με το docotv, σπάει τα ταμπού της κατάθλιψης και ενημερώνει με τον πιο κατανοητό τρόπο για το πώς θα κρατήσουμε το σκύλο μας «μικρό»





ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΚΙ ΑΝ...


Κι αν δεν βρέθηκε τόπος να γεννηθεί στη Γη, κι αν καταδέχτηκε τη ζεστασιά της φάτνης, κι αν νήπιο ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς, κι αν το μεγαλείο της Θεότητας κρύφτηκε μέσα στ' άχυρα του σταύλου... οι ουρανοί όμως ήταν ανοιχτοί.

Θα έρθουν άραγε φέτος τα Χριστούγεννα;
Σίγουρα θα στρωθούν τα σπίτια με τα γιορτινά τους, οι ευχές θα ανταλλάσσονται κ οι δεξιώσεις θα βρίσκονται σε καθημερινή βάση.  

Μα ενώ ένα μεγάλο μέρος θα γιορτάζει, κάποιοι συνάνθρωποί μας θα ζουν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους, αβοήθητοι κ ανήμποροι να αντιδράσουν.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων θα' ρθουν κ θα περάσουν. Κι έτσι καθώς οι γιορτές θα τελειώνουν, θα "κρεμάσουμε" τα καλά μας συναισθήματα μαζί με τα καλά μας ρούχα στην ντουλάπα.

Κι όμως τα Χριστούγεννα δεν είναι παραμύθι, κατάλληλο μόνο για να ξεχνάμε μέσα στη μαγεία του τη σκληρότητα της ζωής. Από τα Χριστούγεννα που λέμε πως γιορτάζουμε, ίσως να λείπει ο Χριστός. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΑ ΤΟΠΣΑ.


Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στα Τμήματα Κατάρτισης της Τοπικής Πρωτοβουλίας Στήριξης της Απασχόλησης 

200 καταρτιζόμενοι θα πιστοποιηθούν στην απόκτηση σύγχρονων επαγγελματικών δεξιοτήτων σε επιχειρήσεις της Π.Ε. Πέλλας 


Κοντά στους καταρτιζόμενους της Τοπικής Πρωτοβουλίας Στήριξης της Απασχόλησης «ΤΟ.Π.Σ.Α.» βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης επισκέφτηκε συμβολικά τα δύο από τα τρία Προγράμματα Κατάρτισης που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο στην Πέλλα στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης «Δίκτυο Προώθησης Ανέργων στην Απασχόληση, μέσω της εξειδικευμένης πιστοποίησης δεξιοτήτων». Οι καταρτιζόμενοι πρόκειται να εκπαιδευτούν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους σε θεματικές περιοχές που σχετίζονται με την Αειφόρο Περιφερειακή Ανάπτυξη. Η δράση υλοποιείται μέσω της Σύμπραξης «Ανάταση στην Πέλλα» με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Πέλλας, Πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Θεοδωρίδης. Στην σύμπραξη συμμετέχουν οκτώ ακόμη εταίροι μεταξύ των οποίων και οι 4 Δήμοι, Έδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας. Η δράση περιλαμβάνει συνολικά 9 διαφορετικά προγράμματα κατάρτισης με τη συμμετοχή 200 περίπου εκπαιδευομένων και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 400.000,00 ευρώ. Η θεωρητική προετοιμασία γίνεται σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης της περιοχής μας ενώ η πρακτική άσκηση που περιλαμβάνει επίσης το πρόγραμμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις της Π.Ε. Πέλλας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η σύνδεση της εκπαίδευσης με την τοπική αγορά εργασίας με αμοιβαία οφέλη για τους καταρτιζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις.

Οι εννέα θεματικές περιοχές κατάρτισης αφορούν επαγγελματικές δεξιότητες που εμφανίζονται να έχουν θετική προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή μας και είναι οι επόμενες: 

1. Διαχείριση Ενέργειας-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
2. Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού
3. Βοηθός στον επισιτισμό
4. Βιολογική κτηνοτροφία
5. Διαχείριση Υδατικών Πόρων
6. Στέλεχος Υπηρεσιών Συστηματοποιημένου Επισιτισμού
7. Διοίκηση Μονάδων Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων
8. Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων
9. Αειφορική Διαχείριση Αγροτικών Προϊόντων-Νέες Δυναμικές Καλλιέργειες 

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, συνοδεύονταν από τον Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Ιορδάνη Κιοσέογλου και τις κκ. Αναστασία Πετσινάρη και Ζωή Στόγιου, υπεύθυνες διοικητικής υποστήριξης και οικονομικής διαχείρισης του προγράμματος αντίστοιχα. 

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Θέλησα να βρεθώ κοντά στους καταρτιζόμενους επιθυμώντας να μοιραστώ την εμπειρία τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με την ανεργία να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι η Πέλλα είναι ίσως, από τις λίγες περιοχές της χώρας που έχει σημαντικά έσοδα λόγω της εξωστρέφειας που αναπτύξαμε την τελευταία τριετία και των εξαγωγών. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και με όλους τους τοπικούς κοινωνικούς και αναπτυξιακούς φορείς, επενδύουμε στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, σε μία συνεχιζόμενη προσπάθεια να διατηρήσουμε τους νέους επιστήμονες και εργαζόμενους στον τόπο μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αρκετές καινοτομίες, όπως είναι η πιστοποίηση των δεξιοτήτων και η σύνδεση με την τοπική επιχειρηματικότητα. Θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια προγράμματα και δράσεις, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας με κύριο στόχο την ενδυνάμωση της πραγματικής τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».   

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ 34 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΟΓΑ-ΟΑΕΕ.

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης των αγροτών, να δοθούν συντάξεις στους ανασφάλιστους υπερήλικες και να μην μπουν στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων»        

«Να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης των αγροτών, να δοθούν συντάξεις στους ανασφάλιστους υπερήλικες και να μην μπουν στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων»,  ζήτησε σήμερα 11-12-13 ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Ο κ. Τζαμτζής στην ομιλία του στη Βουλή τόνισε

«Κύριε Υπουργέ, το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πραγματικά δίνει λύσεις σε προβλήματα τα οποία μάλιστα ταλανίζουν κυριολεκτικά και δημιουργούν οξύτατο πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία και μιλώ για την εισφοροδιαφυγή. Βέβαια, όλες οι διατάξεις τις οποίες φέρει είναι πάρα πολύ σημαντικές.
Θα σταθώ ιδιαίτερα και πολύ σύντομα, επιγραμματικά μπορώ να πω, σε κάποια θέματα τα οποία έχουν σχέση με τροπολογίες που έχουν κατατεθεί. Αναφέρομαι σε αυτές, διότι κάποιες εκ των τροπολογιών θίγουν θέματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά.
Θα σταθώ πρώτα απ’ όλα στο θέμα της μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα. Η πρόταση είναι να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης των αγροτών από τα εξήντα επτά χρόνια, όπου έχει πάει, στα εξήντα δύο χρόνια, με περίοδο ασφάλισης σαράντα ετών.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν αγροτικό κόσμο, ο οποίος κυριολεκτικά δεν μπορεί να φτάσει στα εξήντα επτά έτη -και το ξέρουν όλοι πλέον αυτό- και να κάνει βαριές εργασίες, όπως η δουλειά που απαιτείται με τα χώματα, τα ραντίσματα, τα λιπάσματα, δουλειές όχι απλά δύσκολες αλλά ταυτόχρονα ανθυγιεινές, οι οποίες τους καταβάλλουν. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από γυναίκες να φτάσουν μέχρι τα εξήντα επτά έτη παλεύοντας στα κτήματα.
Θέλω να παρακαλέσω για άλλη μία φορά γι’ αυτό το θέμα. Ο στόχος της τροπολογίας, την οποία καταθέσαμε τριάντα τέσσερις συνάδελφοι -που αν καθόμουν και μάζευα υπογραφές, θα μάζευα από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενδεικτικά είναι τα τριάντα τέσσερα ονόματα- είναι να σας καλέσουμε να δώσετε διέξοδο και λύση σ’ αυτήν      τη χρόνια αδικία των αγροτών.
Είναι έκκληση, είναι φωνή αγωνίας, αλλά ταυτόχρονα και ηθικής δικαίωσης όλων των ανθρώπων οι οποίοι παλεύουν με τα κτήματα. Όλοι είμαστε από χωριά. Γκάγκαροι Αθηναίοι δεν υπάρχουν πολλοί μέσα σε αυτή την Αίθουσα. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει μόχθος του αγρότη. Το ξέρουν όλοι οι συνάδελφοι και περιμένω τη στήριξη τους σε αυτή την πρόταση και φυσικά τη δική σας πρώτα απ’ όλα. 

Το δεύτερο θέμα που θέλω να θίξω είναι το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Το ξέρετε, το έχουμε ξανασυζητήσει. Θα πρέπει ο χρόνος παραμονής να αλλάξει. Τα είκοσι χρόνια που απαιτεί σήμερα ο νόμος πρέπει να γίνουν δέκα και ο λόγος είναι ένας: οι Έλληνες Ομογενείς, από την πρώην Σοβιετική Ένωση ή από τη Βόρειο Ήπειρο, τον πρώτο καιρό που ήρθαν ήταν πολύ δύσκολο να καταγραφούν. Θα πρέπει, λοιπόν, ο χρόνος αυτός να μειωθεί καταρχήν. 
Το δεύτερο θέμα το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ένα: Εφόσον παίρνουν κάποιο επίδομα απ’ έξω, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό θα είναι συμπληρωματικό στο συνολικό ποσό το οποίο θα παίρνουν.
Τρίτον, δεν μπορεί να αποτελεί τεκμήριο η κατοικία και μάλιστα το τεκμήριο αυτό να είναι 8.640 ευρώ για το ζευγάρι ή 4.320 όταν ο συνταξιούχος είναι μόνος. Το λέω αυτό, κύριε Υπουργέ, διότι ένα δωμάτιο να είναι το σπίτι, τεκμήριο 8.000 το βγάζει. Αυτό το τεκμήριο θα πρέπει να εκλείψει για να δικαιωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι σήμερα έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση. Εδώ είναι ευκαιρία, από το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο έχουμε φέτος, να ξεκινήσουμε ξανά και να δώσουμε ένα μέρος των χρημάτων σε αυτούς τους ανθρώπους, τους υπερήλικες ανασφάλιστους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης και το γνωρίζετε.

Τέταρτο θέμα το οποίο ήθελα να θίξω, είναι η τροπολογία του συναδέλφου κ Κεφαλογιάννη, η οποία αναφέρεται στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, σε αυτούς που καλούμε να πληρώσουν το ΤΕΒΕ.
Κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρο ένα πράγμα: Τους ανθρώπους οι οποίοι μένουν στα χωριά –το έχουμε θέσει ξανά- δεν είναι δυνατόν να τους βάλουμε να πληρώνουν ΟΑΕΕ. Φανταστείτε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ένα καφενείο να το καλέσουμε να έρθει να πληρώσει ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ δηλαδή, 400 ευρώ το μήνα, να πληρώνει κάθε μήνα ΑΕΠΙ, την ώρα που κυριολεκτικά δεν βγάζει ούτε μεροκάματο. Δεν βγάζει ούτε τα έξοδά του. Γιατί, ιδιαίτερα στα μικρά χωριά, οι άνθρωποι οι οποίοι πάνε πλέον στο καφενείο είναι ελάχιστοι.
Κάνω έκκληση σε αυτό. Στηρίζω την τροπολογία του συναδέλφου, γιατί πραγματικά πρέπει να διορθώσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα κλείσουν όλα τα καφενεία στα χωριά. Θα κλείσουν μαγαζιά μικρά, τα οποία ουσιαστικά έδιναν ένα ψευτοεισόδημα σε αυτούς οι οποίοι δούλευαν.
Θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα: Μία κομμώτρια, ένας κουρέας, θα κοιτάξει να υπεκφύγει και να μην πληρώσει τίποτα από φορολογία, γιατί θα πάρει τα σύνεργά του μέσα σε ένα τσαντάκι και θα πηγαίνει να κουρεύει στο σπίτι.
Θα αναγκάσουμε τον κόσμο να προσπαθεί να αποφύγει πάσει θυσία να μπει σε φορολογία ή οτιδήποτε άλλο.
Το λέω αυτό γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πως στόχος μας είναι να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να πληρώνουν όλοι. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να πούμε ότι και οι αγρότες σε μικρά χωριά, κάτω των 2.000 κατοίκων, θα μπούνε στον ΟΑΕΕ, στο ΤΕΒΕ. Δεν υπάρχει δυνατότητα να επιβιώσουν.

Κλείνω με μία τροπολογία η οποία αφορά τους πρώην απολυμένους των Κλωστοϋφαντουργείων Ναούσης και Πρέβεζας. Συνάδελφοί μας από τη Νέα Δημοκρατία, , ο κ. Καρασμάνης, ο κ. Τσουμάνης, ο κ. Βεσυρόπουλος,  έχουν καταθέσει ερώτηση και ενώνω τη φωνή μου μαζί τους. Είναι μια τροπολογία η οποία πάει να λύσει μια αδικία γι’ αυτούς τους ανθρώπους, κύριε Υπουργέ. Ήρθαμε ξαφνικά και αλλάξαμε τα δεδομένα. Ενώ κατά το παρελθόν είχαν αποφασιστεί άλλα πράγματα, ήρθαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα.                     
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να ληφθεί μέριμνα. Είναι πενήντα –δεν ξέρω και εγώ πόσοι- άνθρωποι συνολικά. Δεν μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους. Και με τη νέα ρύθμιση που θα πρέπει να φέρουμε, ο νόμος να αποδώσει δικαιοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε για την ανοχή σας.»


                                      ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
στο Σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Υπενθυμίζεται:
1.      Η τροπολογία που κατατέθηκε από 34 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Βουλευτή κ. Ιορδάνη Τζαμτζή αναφέρει τα εξής:

Αιτιολογική Έκθεση

H  μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των Αγροτών από το 65ο έτος στο 62ο, με 40 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ, αποτελεί διαχρονικό αίτημα των αγροτών.
Με την  ρύθμιση του θέματος αυτού, αίρεται η αδικία απέναντι στους αγρότες.
Οι αγρότες μας που παλεύουν με την γη, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες (ράντισμα, λιπάνσεις κλπ), θα δικαιωθούν.

                                      
                                                      Άρθρο …
«Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών από τον ΟΓΑ, μειώνεται στο 62ο έτος της ηλικίας τους,  με 40 χρόνια ασφάλισης.»

                                                                        Αθήνα 28-11-2013

Οι   υπογράφοντες Βουλευτές

Τζαμτζής Ιορδάνης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Ιωαννίδης Γιάννης, Κοντός Αλέξανδρος, Αυγενάκης Λευτέρης, Κόλλιας Κωνσταντίνος,   Αραμπατζή Φωτεινή, Λεονταρίδης Θεόφιλος, Πασχαλίδης Ιωάννης, Αντωνίου Μαρία, Κοντογιάννης Γιώργος, Σολδάτος Θεόδωρος, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος,  
Κουτσούμπας Ανδρέας, Μαρίνος Ανδρέας,  Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Κοντογεώργος Κωνσταντίνος, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος,  Αναστασιάδης Σάββας, Υψηλάντης Βασίλειος – Νικόλαος, Χριστογιάννης Δημήτριος, Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Μπατσαρά Γεωργία, Μανδρέκα Ασπασία,  
Σκόνδρα Ασημίνα, Κοψαχείλης Τιμολέων, Βλάχος Γεώργιος, Κέλλας Χρήστος,  

Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος, Κυριαζίδης Δημήτριος, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Νταβλούρος Αθανάσιος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...