Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Γ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ: Πολιτικό έγκλημα η ανικανότητα και επιπολαιότητα στη διαχείριση του Π.Α.Α.


Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: 
Πολιτικό έγκλημα η ανικανότητα και επιπολαιότητα 
στη διαχείριση του Π.Α.Α.
Με πρωτοβουλία του βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Καρασμάνη, κατατέθηκε σήμερα ερώτηση στη Βουλή, που υπογράφεται από 46 βουλευτές της Ν.Δ. , με την οποία στηλιτεύεται η αδυναμία της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας 2014-2020 και να απορροφήσει τα προβλεπόμενα κονδύλια, ύψους 6 δις ευρώ, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Πρόκειται, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. περί ενός πολιτικού «εγκλήματος» που στερεί από τη χώρα και τους αγρότες μας πολύτιμους πόρους, ικανούς να δώσουν μια σημαντική ώθηση στην παρακμάζουσα αγροτική μας οικονομία. Πόροι, που έχουν προβλεφθεί και έχουν κατοχυρωθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2014, με το Πρόγραμμα που υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά– Βενιζέλου) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίοι ακόμα και σήμερα παραμένουν αναξιοποίητοι εξαιτίας της προχειρότητας, της ανικανότητας και της διαχειριστικής αδυναμίας της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μιας ηγεσίας, που το μόνο που κάνει είναι να αρέσκεται να πομφολογεί, να συκοφαντεί  και να προσπαθεί να οικειοποιείται τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα προβάλει ως δικά της «επιτεύγματα» τις σημαντικές περικοπές κονδυλίων που έγιναν, λόγω της αβελτηρίας της, σε σημαντικά μέτρα του Προγράμματος.
Ένα είναι βέβαιο σήμερα : Τόσο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας έχουν βαλτώσει, δεκάδες προγράμματα, δράσεις και μέτρα τους εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά, τεράστιοι οικονομικοί πόροι μένουν αδιάθετοι και τελικά αγρότες, αγορά, τοπική και εθνική οικονομία …κοιτούν τα τρένα να περνούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


  Αθήνα, 24 Οκτωβρίου   2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 
                                           

 ΘΕΜΑ: Πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2014-2020.  

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, στις 6 Οκτωβρίου 2016, ο κοινοτικός Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν,  δήλωσε με έμφαση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στους Έλληνες Βουλευτές πως, «το ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάκαμψη, εάν αξιοποιηθεί με έναν έξυπνο και βιώσιμο τρόπο». Γι αυτό και παρότρυνε τη χώρα μας να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίησή του, χωρίς καμία καθυστέρηση, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει όλα τα κοινοτικά κονδύλια και έτσι το ΠΑΑ να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα.
Επειδή, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020 είχε υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), στις17 Ιουλίου του 2014 και όχι «λίγο πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015» όπως ψευδέστατα και παραπλανητικά αναφέρατε σε πρόσφατη ομιλία σας, ενώ σε άλλες σας δηλώσεις έχετε αναφέρει άλλες ημερομηνίες (π.χ. παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο του 2015 κάνατε λόγο για τον Δεκέμβρη του 2014, ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρατε τον Νοέμβριο του 2014).
Επειδή, ασχοληθήκατε με το καινούργιο Πρόγραμμα μετά το Σεπτέμβριο του 2015 χωρίς να έχετε το χρόνο να κάνετε καμία σοβαρή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί προφανώς στο μεσοδιάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων σας (Ιανουάριος 2015) παρακολουθούσατε τις διαβουλεύσεις του κ. Βαρουφάκη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι συνεχίζετε να μη γνωρίζετε ούτε πότε υποβλήθηκε προς έγκριση το ΠΑΑ.


Επειδή, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020 είχε από την προηγούμενη κυβέρνηση διασφαλισμένους πόρους 6 δις ευρώ (4,7 δις κοινοτική και 1,3 δις εθνική και ιδιωτική συμμέτοχή), οι οποίοι δυστυχώς εδώ και ενάμιση χρόνο εξακολουθούν να λιμνάζουν αναξιοποίητοι στα κοινοτικά Ταμεία, δίχως η σημερινή κυβέρνηση να έχει αυξήσει - όπως υποστήριζε πως θα κάνει - ούτε κατά ένα ευρώ τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρηματοδότηση του Προγράμματος.
          Επειδή, συνηθισμένος λόγω προχειρότητας και ανικανότητας να παρουσιάζετε τη δουλειά των άλλων ως δική σας, το δήθεν «αναμορφωμένο» και εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόγραμμα δεν είναι άλλο από το αρχικά υποβληθέν τον Ιούλιο του 2014, με ακριβώς τα ίδια μέτρα και δράσεις και με ορισμένες μόνο αυξομειώσεις ως προς τα κονδύλια του, που προήλθαν από την καθυστερημένη διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησής σας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ φέρει ξεκάθαρα τη σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι τη δική σας.
          Επειδή, η «σφραγίδα» που εσείς βάλατε αφορά μόνο στη α) δραματική και άνευ λόγου περικοπή κατά 40,4% των κονδυλίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, β) κατάργηση του προϋπολογισμού των 200 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη από τον ΕΛΓΑ συγκεκριμένων ασφαλιστικών κινδύνων στη φυτική και ζωική παραγωγή και γ) στη μείωση κατά 67% του κονδυλίου για τα μέτρα υπέρ της καλής διαβίωσης των ζώων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγιεινή και ασφάλεια του εγχώριου ζωικού κεφαλαίου και στη καταπολέμηση ή εξάλειψη μεταδοτικών ζωονόσων. Μειώσεις, που προήλθαν από τα  902 εκατ. ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου Προγράμματος, που μεταφέρατε (στην πραγματικότητα χάσατε) το 2015 στο καινούριο Πρόγραμμα, μειώνοντάς έτσι κατά 21% τις δαπάνες σε βάρος του νέου Προγράμματος, λόγω της κυβερνητικής απραξίας.
          Επειδή, η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που αποφάσισε να πραγματοποιήσει το «ιστορικό βήμα» προκειμένου εκχωρήσει , για πρώτη φορά  στα χρονικά,  το 1/3 των κονδυλίων (1,8 δις ευρώ) του νέου ΠΑΑ στις 13 Περιφέρειες της χώρας,  μειώνοντας έτσι τη γραφειοκρατία στη λήψη των αποφάσεων και στην έγκριση των επενδύσεων, προωθώντας έμπρακτα την αποκέντρωση και την τόνωση της τοπικής οικονομίας (Σχέδια Βελτίωσης στο 100%, Νέο LEADER, στο 100%, Αγροτική και Δασική οδοποιία, στο 100% , Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους αγρότες στο 100%, Εγγειοβελτιωτικά, για έργα έως 2,2 εκατ. ευρώ στο 100% κλπ.).
          Επειδή, σήμερα επιχειρείτε να οικειοποιηθείτε και να σφετεριστείτε την απόφαση αυτή. 
          Επειδή, ούτε ένα από τα ποσοστά των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα οποία πρόκειται να εκχωρηθούν για διαχείριση στις Περιφέρειες της χώρας δεν μεταβλήθηκαν και για τούτο αποτελεί έκπληξη η παρουσίαση από εσάς ως δική σας πρωτοβουλία τον ενστερνισμό των κατευθύνσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.
          Επειδή, στο άγχος σας να παρουσιάσετε με αλχημείες το νέο Πρόγραμμα στους Περιφερειάρχες ως δικό σας δημιούργημα, έχετε μπερδέψει τους πάντες. Αναφέρατε για παράδειγμα ότι η κατανομή του νέου ΠΑΑ στις Περιφέρειες φτάνει στο 37% των συνολικών πόρων του Προγράμματος. Αν είναι έτσι τότε στις Περιφέρειες θα πρέπει να κατανεμηθούν  κονδύλια συνολικού ύψους 4,7 δις Χ 37% = 1,7 δις και όχι 800 εκατ. ευρώ (πρώτη φάση) + 530 εκατ. (δεύτερη φάση) = 1,33 δις, όπως εσείς ο ίδιος ανακοινώσατε. Προφανώς, έχετε αφαιρέσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από τα 4,7 δις (4,7 δις – 0,902 δις = 3,798 χ 37% =  1,41 δις ευρώ). Όμως και έτσι θα έπρεπε να κατανείμετε 1,41 δις στις Περιφέρειες !
Επειδή, ακόμη και το ύψος του προϋπολογισμού του Προγράμματος ενίσχυσης των Νέων Αγροτών, που μόλις πριν λίγες  μέρες σπεύσατε να προκηρύξετε, λόγω του φημολογούμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - δηλαδή 241 εκατ. ευρώ και αφορά 12.000 νέους αγρότες - και όχι όπως με παχιά λόγια  το παρουσιάσατε  - ότι δήθεν θα είναι άνω των 300 εκατ. ευρώ και θα αφορά 24.000 περίπου νέους αγρότες (βλ. δελτίου Τύπου του υπουργείου στις 12 Ιουλίου 2016 στην επίσημη ιστοσελίδα)
Επειδή, η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2014 το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αλιεία και τη Θάλασσα 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 523,4 εκατ. ευρώ. Σχεδόν διπλάσιο από την περίοδο 2007-2013, το οποίο έγινε ατόφιο αποδεκτό (ακόμα και το δελτίο Τύπου που εκδώσατε για το θέμα ήταν ακριβώς αντιγραφή του δελτίου που είχαμε εκδώσει εμείς, αλλάζοντας μόνο το όνομα του υπουργού). Κονδύλια, που και στην περίπτωση αυτή εξακολουθούν επίσης να λιμνάζουν.
Επειδή, η κυβέρνησή σας αντί να τρέξει με ταχύτητα φωτός, όπως επιβάλουν οι συγκυρίες, το νέο Πρόγραμμα για την απορρόφηση των 6 δις, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για την τόνωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, στερεί με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, υστερήσεις και υπεκφυγές της πολύτιμους πόρους και ρευστότητα από τους αγρότες και την αγορά, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει φόρους, εισφορές, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μειώνοντας μισθούς,  συντάξεις και διαθέσιμο εισόδημα. 

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:
1. Πότε επιτέλους προτίθεται να προκηρύξει: 
Τα δικά μας προγράμματα, μέτρα και δράσεις προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής υπαίθρου για: 
•         Δράσεις μετάδοσης γνώσεων και ενημέρωσης για την κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων των παραγωγών μας, προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ (M01); 
•         Συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση, προϋπολογισμού 125.000.000 ευρώ (M02);
•         Συστήματα ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, προϋπολογισμού 40.470.000 ευρώ (M03);
•         Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού (δηλαδή ιδιωτικών επενδύσεων του πρωτογενή και του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας αλλά και για την κατασκευή βασικών δημόσιων υποδομών όπως εγγειοβελτιωτικών έργων, έργα πρόσβασης σε αγροτική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οδικό δασικό δίκτυο κλπ), προϋπολογισμού 1.148.488.158 ευρώ (M04);
•         Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων, προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ  (Μ05); 
•         Ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 376.800.000 ευρώ (M06);
•         Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές, προϋπολογισμού 96.806.561 ευρώ (M07);
•         Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών, προϋπολογισμού 254.205.500 ευρώ (M08);
•         Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, προϋπολογισμού 25.000.000 ευρώ (M09);
•         Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα, προϋπολογισμού 354.141.358,ευρώ (M10);
•         Ενίσχυση βιολογικών καλλιεργειών, προϋπολογισμού 600.875.000 ευρώ (M11);
•         Ενισχύσεις στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000 και της Οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα, προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ (Μ12); 
•         Εξισωτική αποζημίωση (M13), προϋπολογισμού 950.005.216 ευρώ που  είναι μια συνήθης προκήρυξη που γίνεται κάθε χρόνο, και την οποία εμείς ήμασταν αυτοί που τη διασφαλίσαμε για την περίοδο 2015-2020 με 500 εκατ. ευρώ (κοινοτικός Κανονισμός 1378/2014, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23/12/2014).
•         Καλή διαβίωση των ζώων, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ (M14);
•         Συνεργασία (συνεργατικά σχήματα), προϋπολογισμού 97.000.000 ευρώ (M16);
•         Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤΚ - τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων), προϋπολογισμού 400.000.000 (M19);
•         Τεχνική βοήθεια κρατών μελών, προϋπολογισμού 60.000.000 (M20)
•         Πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών, προϋπολογισμού 62.000.000 ευρώ (M113).
* Και πότε επιτέλους θα επαναφέρετε το δικό μας μέτρο διαχείρισης κινδύνων (M17), προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, που εσείς τόσο απερίσκεπτα καταργήσατε και που  η Ε. Επιτροπή σας προτρέπει να επαναφέρετε; 
2. Ποιος είναι ο ανάλογος προγραμματισμός σας για τα προγράμματα, τις δράσεις  και τα μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, καθώς μόλις και  μετά βίας έχετε προκηρύξει το 10% (54 εκατ. ευρώ), τα οποία όμως και αυτά δεν έχουν ακόμη πιστωθεί στους δικαιούχους επενδυτές;


 Οι Ερωτώντες Βουλευτές 

Επιχορήγηση Δήμων του νομού Πέλλας από το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Σηφάκης Ιωάννης του Γεωργίου

Βουλευτής Πέλλας – ΣΥΡΙΖΑ


Από το γραφείο του βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, σας ενημερώνουμε ότι :
ο Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας υπέγραψε την Επιχορήγηση Δήμων της Χώρας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους. Συγκεκριμένα : 
ο Δήμος Πέλλας επιχορηγείται με το ποσό των 2.530.980,00 € 
και ο Δήμος Έδεσσας επιχορηγείται με το ποσό των 2.044.075,80 €.

Ακόμη από το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατανέμεται ποσό από τα έσοδα από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους, συγκεκριμένα :

Δήμος Αλμωπίας 22.390,00 €
Δήμος Έδεσσας  23.240,00
Δήμος Πέλλας 40.980,00
Δήμος Σκύδρας 17.070,00

Επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατανέμεται ποσό από τα έσοδα από το Τέλος Διαφήμισης – Κατηγορίας Δ΄ στους Δήμους, συγκεκριμένα :

Δήμος Αλμωπίας 35.190,00 €
Δήμος Έδεσσας  36.880,00
Δήμος Πέλλας 80.490
Δήμος Σκύδρας 25.820

Τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης των μελών του Μορφωτικού Χορευτικού Συλλόγου «Οι Πρόμαχοι»


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ολοκληρώθηκε τη Κυριακή 24 Οκτώβριου 2016 η γενική συνέλευση των μελών του Μορφωτικού Χορευτικού Συλλόγου «Οι Πρόμαχοι» με μοναδικό θέμα την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου .
 Η διαδικασία ξεκίνησε αμέσως και το απερχόμενο συμβούλιο προχώρησε στον απολογισμό του. Αμέσως μετά δόθηκε η σκυτάλη στην εφορευτική επιτροπή η όποια πραγματοποίησε την έναρξη της ψηφοφορίας όπως ορίζει το καταστατικό του συλλόγου.
 Όσα μελή είχαν δικαίωμα της ψήφου, ψήφισαν και ανέδειξαν τους παρακάτω:

για το Διοικητικό Συμβούλιο: (με αλφαβητική σειρά)
ΒΑΡΕΛΑ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
 ΒΕΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
 ΓΙΟΥΡΟΥΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΚΗ
 ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
 ΜΠΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 ΟΡΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 ΤΣΑΜΠΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

για την Εξελεγκτική Επιτροπή: (με αλφαβητική σειρά)
ΜΟΥΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 ΠΟΥΣΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
 ΤΖΙΒΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μέσα στην εβδομάδα προγραμματίστηκε η συνάντηση των νέο εκλεγέντων μελών ώστε να πραγματοποιήσουν το πρώτο συμβούλιο τους για την κατανομή των αξιωμάτων.

 Ο Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος «Οι Πρόμαχοι» θέλει να ευχαριστήσει όλο κόσμο που συμμετείχε στη διαδικασία.



Εδεσσαϊκό Θέατρο: «Συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας»


 «Συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας»

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο εντευκτήριο του Εδεσσαϊκού Θεάτρου μεταξύ της Προέδρου του συλλόγου κας Δέσποινας Οτουντζίδου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Έδεσσας κου Μιλτιάδη Κασσάρα.
Θέτοντας τις βάσεις μιας νέας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πολιτιστικών φορέων, προχώρησαν σε συμφωνία-σταθμό για τα πολιτισμικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης!
Με την εγγύηση της ποιότητας που προσφέρει η πορεία του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και παράλληλα το πλούσιο βιογραφικό του πανελληνίου φήμης διακεκριμένου βιολοντσελίστα κου Κασσάρα, ένα υψηλής καλλιτεχνικής στάθμης εγχείρημα τολμούν οι διοργανωτές και ήδη βρίσκονται στις προεργασίες παρουσίασης της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας,
με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας και της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε.
Πρόκειται για το έργο «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ένα εξαιρετικό κωμειδύλλιο, με απολαυστικά στοιχεία φάρσας και με πηγαίο μελωδικό πλούτο, που γράφτηκε το 1918 και εξακολουθεί να γοητεύει ως τις μέρες μας, καθώς αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό και συνάμα εξαιρετικό δείγμα της ελληνικής λυρικής δημιουργίας.
Το έργο θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Μάρτη και θα είναι προπομπός του 2ου Εαρινού Φεστιβάλ Μουσικής που διοργανώνει η ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε.

Το Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας και το Εδεσσαϊκό Θέατρο, καλούν σε συνάντηση παρουσίασης του έργου, όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή την παραγωγή τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 7μμ, στο εντευκτήριο του συλλόγου. 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 380 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


       Πάνω από 380 δις ευρώ υπολογίζεται το κόστος για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στην Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, στο Άσθμα, και στον Καρκίνο του Πνεύμονα!
Αυτό τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Α Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ  κ Νικόλαος Κουλούρης μιλώντας σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Το κόστος των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη».Ευρώπη Το Κόστος
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από αναπνευστικά νοσήματα, ενώ πάνω από το 50% των θανάτων σχετίζονται με τον καρκίνο του Πνεύμονα και τη ΧΑΠ, ασθένειες που έχουν ως βασική αιτία (80%) το κάπνισμα.
Ταυτόχρονα κάθε χρόνο 6 εκατ. άνθρωποι εισάγονται στα νοσοκομεία με ασθένειες που έχουν σχέση με το αναπνευστικό, ενώ 1 στους 5 θανάτους τα προσεχή 15 χρόνια θα έχει ως αιτία αναπνευστικό νόσημα.
«Τα αναπνευστικά νοσήματα επιβαρύνουν σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία σε ότι αφορά στη διάγνωση και στη θεραπεία ,ενώ η απώλεια στην παραγωγή από συνταξιοδοτήσεις λόγω αναπηρίας είναι εξίσου σημαντική και το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε πάνω από 380 δις ευρω», τόνισε ο κ Κουλούρης.

                            ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ    ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Χρονια Αναπενυστική Πνευμονοπάθια
Σε ότι αφορά στη ΧΑΠ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 3 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε όλο τον κόσμο ενώ εμφανίζονται 210 εκατ. νέες περιπτώσεις!
Ωστόσο, μόνο οι μισές από αυτές είναι διαγνωσμένες. Ειδικότερα στις Ευρωπαϊκές Χώρες εκτιμάται ότι το 4 με 6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ΧΑΠ. Στη χώρα μας το 8,5 % των καπνιστών πάνω από 35χρόνων πάσχει από τη νόσο. Το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπιση της ασθένειας  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο φτάνει 141 δις ευρώ από τα οποία τα 25 δις έχουν σχέση με απώλεια εισοδήματος!
Καρκίνος του Πνεύμονα
Αλλά και ο καρκίνος του Πνεύμονα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και ευθύνεται για το 20% των θανάτων γενικά από καρκίνο. Κάθε χρόνο καταγράφονται 234.000 νέες περιπτώσεις στην Ε.Ε. ενώ 521.000 εισάγονται στα νοσοκομεία και 188.000 χάνουν τη ζωή τους.
«Το κάπνισμα όπως τόνισε ο καθηγητής  αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από Καρκίνο του Πνεύμονα αφού ευθύνεται για το 80% των περιπτώσεων. Μέσα στην 5ετία από τη διάγνωση της νόσου 7 στους 8 ασθενείς χάνουν της ζωής τους.
Φυματίωση
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία το 2011  1,5 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από φυματίωση, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 8,7 εκατ. νέες περιπτώσεις από τις οποίες 1,2 σχετίζονται με τον ιό του AIDS.
 Στην Ε.Ε. εμφανίζονται 80.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αγγίζουν τις 100.000 και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 5.000.
«Στην πραγματικότητα η φυματίωση δεν εκριζώθηκε ποτέ και επανέρχεται δριμύτερη λόγω της εμφάνισης του ιού του AIDS», υπογράμμισε ο κ Κουλούρης, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της νόσου καθώς το βακτηρίδιο της φυματίωσης καθίσταται ανθεκτικό στα αντιβιοτικά ειδικά στις χώρες με χαμηλή οικονομική κατάσταση.
Πνευμονία & Άσθμα
Αναφερόμενος στα άλλα αναπνευστικά νοσήματα ο καθηγητής τόνισε ότι κάθε χρόνο στην Ε.Ε. διαγιγνώσκονται 3.370.000 περιπτώσεις πνευμονίας.
 Για το άσθμα που πλήττει και τα παιδιά ανέφερε ότι το κόστος επιβάρυνσης στον τομέα της υγείας φτάνει το 2%, ενώ 300 εκατ. είναι οι ασθενείς παγκοσμίως. Στην Ευρώπη 5.000.000 είναι παιδιά μέχρι 14 χρόνων. Ωστόσο, τα νέα φάρμακα είναι αποτελεσματικά.
Το ετήσιο οικονομικό  κόστος για κάθε ασθενή που πάσχει από αναπνευστικά νοσήματα στην Ε.Ε, ανέρχεται σε 364.000 για Καρκίνο του Πνεύμονα, 86.000 για  φυματίωση, 7.000 για άσθμα και 6.000για ΧΑΠ.
Συμπερασματικά, ο κ Κουλούρης τόνισε ότι «πολλοί ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα αλλά κυρίως με ΧΑΠ υποτιμούν τα συμπτώματα και δεν απευθύνονται σε ειδικούς γιατρούς με αποτέλεσμα να μην διαγιγνώσκονται εγκαίρως . Έτσι το κόστος διάγνωσης και θεραπείας είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος πρόληψης στο οποίο θα πρέπει όλα τα υγειονομικά συστήματα να ρίξουν το βάρος τους».
Ειδικότερα για τα λοιμώδη νοσήματα και τη φυματίωση που έχουν σχέση με το αναπνευστικό, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης στη χώρα μας από το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι απόλυτα επιτυχής και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε ότι αφορά στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα μας. Μέσα στους προσεχείς μήνες το πρόγραμμα επιτήρησης ολοκληρώνεται με την πρόσληψη γιατρών στα κέντρα υποδοχής. Τα μεμονωμένα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας οφείλονται σε ανθρώπους που έχουν μετακινηθεί από χώρες όπου υπάρχει επιδημία και ελέγχονται απόλυτα.

 http://smokefreegreece.gr/

Ο Γιάννης Σηφάκης σε εκδηλώσεις του νομού


Ο Γιάννης Σηφάκης  στο ΔΣ του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΣΕΑΣ) στην Φλαμουριά, στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών για τα εργασιακά, σε εκδήλωση του Δήμου Αλμωπίας στο Λουτράκι για την λήξη του διασυνοριακού προγράμματος LΗILNA 2 και στις εκδηλώσεις του Μεσημερίου
Διοικητικό Συμβούλιο Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΣΕΑΣ)
Το ΔΣ του ΣΕΑΣ συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις της Ομάδας Παραγωγών στην Φλαμουριά και ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα:
·        Ανασκόπηση συμμετοχής της Πέλλας στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας- συμπεράσματα 
·        Σύσταση ΣΕΑΣ – έγκριση καταστατικού
·        Συμμετοχή ΣΕΑΣ στην διαβούλευση για τα κριτήρια αναγνώρισης οργανώσεων παραγωγών – πρόταση προς το Υπουργείο
·        Θέματα ΕΛΓΑ
·        Επίλυση των προβλημάτων για την εφαρμογή του ψηφισθέντος Νόμου για τα εργόσημα των παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών εργατών γης

Ο βουλευτής συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους των αγροτών για τον άμεσο προγραμματισμό ενεργειών όσον αφορά τα θέματα που προαναφέρθηκαν.
Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών
Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών για τα εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με την διαπραγμάτευση με ομιλητές την πρόεδρο κ. Θεανώ Ζουρνατζίδου και τον δικηγόρο ( εξειδικευμένο σε εργασιακά θέματα) Θέμη Αχτζόγλου .
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η κυβέρνηση στην 2η διαπραγμάτευση, στην ανάγκη επαναφοράς του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου με τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, την επαναφορά των συλλογικών και ατομικών εργασιακών δικαιωμάτων, στην ανάγκη να απομονωθούν οι ακραίες θέσεις του ΔΝΤ και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Εκδήλωση Δήμου Αλμωπίας στο Λουτράκι για την λήξη του διασυνοριακού προγράμματος LHILNA2

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αλμωπίας με προσκεκλημένους τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του και από τον συνεργαζόμενο στο πρόγραμμα Δήμο του FYROM ο βουλευτής αναφέρθηκε στην σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών όχι μόνο για την χρηματοδότηση δράσεων σημαντικών και για τις δύο χώρες αλλά και για την χρησιμότητα των κοινών δράσεων για την εδραίωση και εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ των δύο γειτονικών λαών. Η εδραίωση κλίματος φιλίας και συνεργασίας  - τόνισε - μπορεί να βοηθήσει και στην ευκολότερη εξεύρεση πολιτικής λύσης στα εκκρεμεί προβλήματα  μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. 



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...