Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

"ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ": ΔΥΟ EMAIL-ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ.


Απλά διαβάστε τα δυο διαδοχικά email και αναλάβετε δράση:

1.
From: Theodota Nantsou, WWF Greece
Sent: Friday, March 14, 2014 4:54 PM

Subject: Σας χρειαζόμαστε!

Αγαπητοί φίλοι,
Σας γράφω γιατί βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο στον αγώνα μας για καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε την υπογραφή σας για να αποτρέψουμε το χτίσιμο της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, της γνωστής «Πτολεμαϊδας V».
Από τα αρνητικά που θα φέρει η νέα μονάδα, ίσως το ανθρώπινο κόστος είναι το πιο καταθλιπτικό: μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας σε περιοχές όπου ήδη 1 στους 3 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο! (Αν βαστάει η καρδιά σας, διαβάστε εδώ την επιστολή που μας είχε στείλει μια μητέρα από την περιοχή). Το περιβαλλοντικό κόστος εννοείται πως θα είναι μεγάλο και θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια, κι ας μη φανεί ποτέ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όσο γι'αυτούς που καταλαβαίνουν μόνο από νούμερα, η οικονομική μελέτη μας έδειξε ότι και με στενά οικονομικά κριτήρια, είναι μια ριψοκίνδυνη επένδυση.
Γιατί τότε προχωράει; Η λογική φαίνεται πως είναι ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται άμεσα επενδύσεις και είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα γι’αυτό. Εμείς όμως δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ‘άνευ όρων παράδοση’ εκφράζει τη θέληση του κόσμου.
Αν θέλετε, θα είναι μεγάλη βοήθεια να διαθέσετε δυο λεπτά για να υπογράψετε την έκκληση στο http://www.wwf.gr/ptolemaida5/ .
Με την έκκληση θέλουμε να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την επένδυση αυτή σαν μονόδρομο. Δε θέλουμε να δεσμευτούμε σε ένα ‘βρώμικο’ μέλλον. (Σκεφτείτε μόνο ότι αν λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα αρχίσει το 2020 και θα λειτουργεί τουλάχιστον ως το 2060!!)
Σας χρειαζόμαστε και για να μαθευτεί το ζήτημα παραπέρα. Στην ιστοσελίδα μας http://www.wwf.gr/el/campaigns/ptolemaida5 συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πείσετε έναν ‘δύσπιστο’ φίλο σας που θα σας πει, «Ο λιγνίτης είναι φθηνός γιατί είναι άφθονος στην Ελλάδα»  ή «Μα, δεν υπάρχει άλλη λύση!».
Με δυο λόγια η προσπάθειά μας ως τώρα: για να φρενάρουμε το έργο, βάλαμε στόχο να αποκαλύψουμε την αλήθεια στους πιθανούς χρηματοδότες του. Πριν λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το έργο. Τα επιχειρήματά μας την έπεισαν ότι πρόκειται για κακή επένδυση!
Ο επόμενος στόχος μας είναι η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, που δυστυχώς φαίνεται έτοιμη να καλύψει το κενό. Το παράδοξο είναι ότι η KfW έχει ‘οικολογικό’ προφίλ και συνειδητά έχει πάψει να χρηματοδοτεί τέτοιες επενδύσεις παλιάς ‘βρώμικης’ τεχνολογίας στη Γερμανία. (Μα γιατί τότε να το κάνει στην Ελλάδα;;)
Ελπίζω να μη σας κούρασα! Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για το πώς προχωρά η καμπάνια! Είμαι στη διάθεσή σας στο theo.nantsou@wwf.gr
Φιλικά,

Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς


2.
From: Theodota Nantsou, WWF Greece
Sent: Friday, March 21, 2014 11:24 AM
Subject: RE: Σας χρειαζόμαστε!

Αγαπητοί Φίλοι,
Σας γράφω τα νεότερα για την «Πτολεμαΐδα 5». Το θέμα πήρε δημοσιότητα χάρη στις υπογραφές (πλησιάζουμε τις 9.000)! Βγήκαμε στα ΜΜΕ με στοιχεία που αμφισβητούν τους βασικούς μύθους της υπόθεσης. Για την εξοικονόμηση ρύπων που θα φέρει το νέο εργοστάσιο σε σχέση με τα παλιά που θα αποσυρθούν: είναι μόλις 6%! Για τις θέσεις εργασίας και την 'αναπτυξιακή επιτυχία' του λιγνίτη: η Δυτική Μακεδονία - που φιλοξενεί τις λιγνιτικές μονάδες - κατέχει την πρώτη θέση στην ανεργία στην Ελλάδα, ενώ η ΔΕΗ απασχολεί μόλις το 2,5% του εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας!
Αν δεν έχετε προλάβει να υπογράψετε ή θέλετε να προωθήσετε την έκκληση σε ένα φίλο σας, θα είναι μεγάλη βοήθεια! Βρίσκεται στο www.wwf.gr/ptolemaida5 (και στα αγγλικά στο www.wwf.gr/ptolemaida5en).
Για το ανθρώπινο κόστος της 'βρώμικης ενέργειας' ήδη μιλήσαμε, όμως η πιο τρομακτική υπενθύμιση ήρθε μόλις πριν λίγες μέρες: στη βόρεια Ιταλία, ο εισαγγελέας έκλεισε 2 εργοστάσια άνθρακα και απήγγειλε στους διευθυντές κατηγορίες για το θάνατο 442 ανθρώπων, που πέθαναν την περίοδο 2000-2007 από τους ρύπους! Μες στο τραγικό της είδησης, σκέφτηκα ότι τουλάχιστον υπήρχε κάτι θετικό: ότι ο κόσμος αντιδρά. Αυτό που κάποτε ήταν αποδεκτό σαν αναπόφευκτο, σήμερα φτάνει στη δικαιοσύνη ως έγκλημα. Κι αυτά όχι στη Σκανδιναβία, αλλά στη γειτονική Ιταλία.
Παρόλα αυτά, εδώ ακόμα πολλοί νιώθουν ότι “ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο”. Και μάλλον ότι θα είναι για πάντα.
Δε θέλω καθόλου να απαξιώσω τη συμβολή που είχε ο λιγνίτης στην εθνική οικονομία, ούτε τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων - πολλοί θυσίασαν και την υγεία τους ακόμα - για να έχουμε ενέργεια, σε μια εποχή που δεν είχαμε άλλες επιλογές. (Δείτε το προσωπικό άρθρο του συνάδελφού μου Κωνσταντίνου Λιαρίκου, "Είμαι περήφανος για την Πτολεμαΐδα, αλλά δε θέλω ακόμα μία".)
Ποιος όμως πιστεύει ότι σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας - ως το 2060 και παραπέρα - με βάση τα δεδομένα του 1950; Αυτό θέλουμε να πούμε με τις υπογραφές μας! Όχι μόνο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στη γερμανική KfW, που θέλει να χρηματοδοτήσει το έργο. Γιατί κατά βάθος δικαιολογούνται λέγοντας ότι «είναι ένα μεγάλο έργο που το θέλει ο κόσμος».
Και η εναλλακτική; Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, είναι δυνατόν με τόσο ήλιο και αέρα, να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία προς όφελός μας; Άλλες χώρες έχουν κάνει τεράστια άλματα με τις ίδιες «πρώτες ύλες». Η Πορτογαλία έχει εγκαταστήσει δυόμισι φορές περισσότερη ισχύ αιολικής ενέργειας από μας. Και προωθεί ακόμα περισσότερη, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στη χώρα μας, πρώτη η ΔΕΗ θα μπορούσε να δώσει το καλό παράδειγμα χτίζοντας, αντί για την «Πτολεμαΐδα 5», το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδίαζε στην Κοζάνη. Θα έδινε και 200 νέες θέσεις εργασίας.
Και πάλι, στηριζόμαστε σε σας για να προωθηθεί και να συζητηθεί το θέμα! Το βρίσκω σημαντικό ο καθένας να σχηματίσει τη δική του γνώμη με βάση τα στοιχεία. Είναι πολλά χρόνια που δίνουμε μάχη για πιο καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα, όμως νιώθω πως τώρα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο.
Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εξελίξεις!
Είμαι πάντα στη διάθεσή σας στο theo.nantsou@wwf.gr
Φιλικά,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς

Δ. ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: "ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ".


Διονύσης Σταμενίτης: «Να λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο το Μουσείο της Πέλλας για την υψηλή τουριστική περίοδο »

«Ερώτηση του Βουλευτή  προς τον Υπουργό Πολιτισμού»

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλο, για τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Πέλλας.
Όπως τονίζει ο Βουλευτής στην ερώτηση του, αυτή τη στιγμή στο Μουσείο της Πέλλας απασχολούνται 10 ημερήσιοι μόνιμοι φύλακες και 6 ημερήσιοι φύλακες μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ. Από τα μέσα Μαΐου οι 6 φύλακες θα αποχωρήσουν καθώς τελειώνει η σύμβαση τους και είναι άγνωστο αν υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν αλλά και των αναγκών, που θα είναι αυξημένες, λόγω της έναρξης της υψηλής τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε η έγκριση προσλήψεων 500 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαφόρων ειδικοτήτων ( ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων, ΔΕ Νυχτοφυλάκων και ΥΕ Καθαριστών ) χρονικής διάρκειας έως 4 μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε μουσεία και αρχαιολογιοκούς χώρους.
Για την ΙΖ’ ΕΠΚΑ προβλέπονται προβλέπονται 6 θέσεις Ημερήσιων Φυλάκων,  2 ΔΕ Νυχτοφυλάκων και 2 ΥΕ καθαριστών. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Μουσείου της Πέλλας, για την λειτουργία του Μουσείο σε επεκτεινόμενο ωράριο (  8.00-20.00 ) χρειάζονται 20 ημερήσιοι φύλακες, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλοι δέκα ημερήσιοι φύλακες για να μπορέσει το Μουσείο της Πέλλας και ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας να λειτουργήσουν πλήρως. Αν αναλογιστούμε ότι από τις προβλεπόμενες θέσεις, κάποιες θα διατεθούν στο Μουσείο της Βεργίνας, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Σταμενίτης ζητά την παρέμβαση του Υπουργού για άμεση επίλυση του ζητήματος που προκύπτει τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είναι αδιανόητο ένας τέτοιος χώρος, πολιτισμικού πλούτου και τεράστιας ιστορίας όπως είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Πέλλας να αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα και να μην είναι σίγουρο αν θα καταφέρει να λειτουργήσει κανονικά (βάση των προγραμμάτων του καλοκαιριού και των απαιτήσεων της τουριστικής περιόδου). Είναι επίσης  ανεπίτρεπτο  ένα Μουσείο, το οποίο αποτελεί κόσμημα για τη χώρα μας όντας ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα μουσεία της, και το οποίο κόστισε 14 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίο καλύφθηκαν από το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει από τις 8.00 έως τις 20.00 και να είναι διαθέσιμο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες».
Συνεχίζοντας ο Βουλευτής σημειώνει ότι  η  Πέλλα, ο αρχαιολογικός της χώρος και το Μουσείο  προσφέρουν τη γνωριμία με την αρχαία ζωή σε πραγματική διάσταση, προσφέρουν ανεκτίμητα ευρήματα και αναπαραστάσεις, προσφέρουν την επαφή με τον πολιτισμό όπου μεγάλωσε, έζησε, οραματίστηκε και ξεκίνησε την εκστρατεία του ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πατέρας του ο Φίλιππος Β’.
Ως εκ τούτου ο κ. Σταμενίτης ζητά από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σχετικά με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για την στελέχωση του Μουσείου της Πέλλας ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει με ωράριο 8.00-20.00 για την περίοδο από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ".

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η ΔΗΚΕΑ Αλμωπίας διοργανώνει την Κυριακή 23 Μαρτίου και ώρα 12:00 στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, το σεμινάριο με θέμα: 
"Αποτελεσματική διαχείριση του θυμού".
Στο σεμινάριο αυτό θα δούμε τους διαφορετικούς μύθους σχετικά με το θυμό και πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις διαφορετικές εκφάνσεις του.
Το σεμινάριο θα διεξάγει η ομιλήτρια Ρούμκου Τάνια, συγγραφέας και εξειδικευμένη σε θέματα ψυχολογίας-αυτογνωσίας.
Η ίδια ασχολείται 17 χρόνια με την αυτογνωσία και έχει πολυετή εμπειρία
σε σεμινάρια και ομιλίες με θέματα όπως: 
"Θετική σκέψη και αυτογνωσία", "Ζωή χωρίς άγχος"," " Δημιουργικός Οραματισμός" "Ξεπεράστε τις φοβίες σας" και άλλα παρεμφερή.

Είσοδος ελεύθερη για όλους.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη με τους υποψηφίους του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση»

Συνάντηση είχε σήμερα, 21/3, ο Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με τους υποψηφίους του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση». Συγκεκριμένα τον κ. Θεοδωρίδη επισκέφθηκαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Ζιώγας και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αλέκος Ουγγρίνος στο πλαίσιο περιοδείας τους στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα και οι δύο υποψήφιοι ενημερώθηκαν από τον κ. Θεοδωρίδη για τα προβλήματα της Π.Ε. Πέλλας και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και προγραμματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους δύο υποψηφίους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

           Με αφορμή την 24η Μαρτίου  που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
           «Το 1882 στις 24 Μαρτίου, ο γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του βακτηριδίου που προκαλεί την φυματίωση. Η ανακάλυψη αυτή σηματοδότησε την έναρξη ενός τεράστιου αγώνα για τον περιορισμό αλλά και την εξάλειψη  της φυματίωσης σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Ο επετειακός εορτασμός  της  Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης αποτελεί  μια ευκαιρία για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου και να ενταθεί ο αντιφυματικός αγώνας.
Το σύνθημα της επετείου παραμένει το ίδιο για την περίοδο 2011-2015 .Δίνει την δυνατότητα  στους ανθρώπους κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο, να συμβάλλουν όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά στην εξάλειψη της νόσου (“Stop TB in my lifetime”).
Η πρόοδος για την μείωση των κρουσμάτων φυματίωσης όπως και των θανάτων από αυτήν υπήρξε εντυπωσιακή. Η θνησιμότητα της μειώθηκε πάνω από 40% σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1990. Η περεταίρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την αντιμετώπιση των κενών στην χρηματοδότηση, αναφέρει ο ΠΟΥ
Ωστόσο, σύμφωνα με την Έκθεση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2012 τα δεδομένα της Φυματίωσης, μετατοπίζονται προς την αύξηση των περιστατικών της πολυανθεκτικής (MDR)  και της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης(XDR).
Η πολυανθεκτική είναι μια μορφή φυματίωσης που προκαλείται από βακτήρια που ανάπτυξαν αντοχή στα ισχυρά αντιφυματικά φάρμακα

Τα στοιχεία για το 2012 δείχνουν:
1.     8,6 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν από φυματίωση και περίπου 1,3 εκατομμύρια πέθαναν από την ίδια αιτία.
2.    Πάνω από το 95% των θανάτων συνέβησαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και ήταν μεταξύ των τριών πρώτων αιτιών θανάτων για τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 .
3.    Περίπου 530.000 παιδιά αρρώστησαν με φυματίωση.
4.    Η φυματίωση είναι μια από τις κύριες αιτίες  θανάτου των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV.
5.    Από τις 450.000 περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR) για το 2012 πάνω από τις μισές περιπτώσεις αφορούσαν την Ινδία την Κίνα και την Ρωσία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που δίνει το ΚΕΛΛΠΝΟ για το 2011, τα κρούσματα ανέρχονται κατά μέσον όρο στα 600 ετησίως με μια μικρή αυξητική τάση για το 2012. Η μέση επίπτωση του νοσήματος στην χώρα είναι 4,7 /100.000 πληθυσμού. Το νόσημα δηλώνεται υποχρεωτικά από όλους τους παρόχους υγείας στις υγειονομικές αρχές 
Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο. Πλήττει κυρίως τους νέους ενήλικες στην πιο παραγωγική τους ηλικία, αλλά γενικά όλες οι ηλικιακές ομάδες είναι σε κίνδυνο νόσησης. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με ασθενές  ανοσοποιητικό σύστημα όπως και οι χρήστες του καπνού.
Η εξάλειψη της είναι πρόκληση για την Δημόσια Υγεία και αποτελεί δοκιμασία για το  Σύστημα Υγείας κάθε χώρας. Απαιτεί δε, συνεργασία συντονισμό και χρηματοδότηση παγκοσμίως
Καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη από φυματίωση. Ωστόσο είναι θεραπεύσιμη αρκεί ο ασθενής να ολοκληρώνει τον κύκλο θεραπείας χωρίς διακοπή και με στενή ιατρική παρακολούθηση. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα του μικροβίου στα αντιφυματικά φάρμακα, που μοιραία θα οδηγήσει τον ασθενή σε πολυανθεκτική μορφή φυματίωσης.
Η παγκόσμια στρατηγική αντιμετώπισης της φυματίωσης περιλαμβάνει εκτός από την πολιτική δέσμευση και χρηματοδότηση (νομοθεσία ,σχεδιασμός κ.ά):
1. Υποστήριξη της παρακολούθησης των ασθενών κατά την χορήγηση της θεραπείας (θεραπεία και εποπτεία)
2. Διαθεσιμότητα των φαρμάκων.
3. Έγκαιρη ανίχνευση  και διάγνωση με ενίσχυση των εργαστηρίων ανίχνευσης του μικροβίου.
4. Οργανωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής (επιδημιολογία, σχεδιασμός δράσεων, κατάρτιση του προφίλ της χώρας, μέτρηση επιπτώσεων κλπ)
5. Ενίσχυση του Υγειονομικού Συστήματος  με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η συνεργασία τόσο σε Εθνικό Επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφερειακό είναι επιβεβλημένη. Οι Υπηρεσίες Υγείας της ΠΚΜ συμμετέχουν στον αντιφυματικό αγώνα με:
1.     Την επιδημιολογική επιτήρηση (διερεύνηση)των κρουσμάτων φυματίωσης που δηλώνονται και συνεργασία με το ΚΕΛΠΝΟ
2.    Την ενημέρωση του πληθυσμού με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας.
3.    Συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ανά Περιφερική Ενότητα, στον αντιφυματικό αγώνα και στον προγραμματισμό της εκτέλεσης της φυματινοαντίδρασης (Mantoux) στους πληθυσμούς στόχους και στον εμβολιασμό τους.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναπτύσσει και ενισχύει την υγειονομική και κοινωνική δράση των Υπηρεσιών Υγείας με στόχο την επιτήρηση του νοσήματος   ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψή του» . 

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΛΜΩΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ".


   Έπειτα από ώριμη σκέψη ,με μοναδικό σκοπό  την προσφορά μου για τον τόπο μας, ανακοινώνω επίσημα την υποψηφιότητα μου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου με τον συνδυασμό  του κ. Δημήτρη  Μπίνου. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπο μου και την επιλογή μου ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό ‘’Η Αλμωπία της Καρδιάς  μας’’
  Η απόφαση μου να συμμετάσχω στις δημοτικές  εκλογές με τον συνδυασμό του κ. Δημήτρη Μπίνου, βασίζετε στην επιτακτική ανάγκη που υπάρχει στον τόπο μας αλλά και σε όλη την χώρα για την  αλλαγή νοοτροπίας μέσω της  συμμετοχής  στα κοινά  νέων και άφθαρτων  προσώπων ,που έχουν όρεξη να προσφέρουν με καθημερινή δουλειά.
  Ανήκω στη νέα γενιά και σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι νέοι έχουν δικαίωμα στη συμμετοχή και στην προσφορά. Έχουμε την θέληση να αλλάξουμε  τη νοοτροπία καθώς επίσης έχουμε και την δύναμη  να ανταπεξέλθουμε στις όποιες  δυσκολίες  υπάρχουν.
  Εμείς οι νέοι οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε και να δώσουμε το στίγμα μας στις εξελίξεις που αφορούν τον τόπο μας και όλοι  μαζί να πούμε ναι στην γενιά που μπορεί και θέλει να αλλάξει  τα κακώς κείμενα της Αλμωπίας  μας.
  Βέβαια  απαραίτητες προϋποθέσεις  για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά είναι η ανιδιοτέλεια, η ειλικρίνεια, η όρεξη μας για δουλειά , η συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς, αλλά κυρίως η αγάπη για τον τόπο μας χωρίς αποκλεισμούς.
Πιστεύω ακράδαντα πως οι πολίτες  θα δώσουν  ένα ηχηρό μήνυμα μέσα από την καρδιά τους  για την’’ Αλμωπία της καρδιάς  μας ‘’
Το έχουμε όλοι ανάγκη και προπαντός το έχει ανάγκη ο τόπος μας

                                                                 Με εκτίμηση
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος
                                                                             Γεωργίου Χρήστος

                                                                                    Τεχνολόγος Γεωπόνος 

Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: "ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ"

 Αθήνα, 21 Μαρτίου 2014
                                                          ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Οικονομικών.
ΘΕΜΑ:«Ανέφικτο να πραγματοποιηθεί η αναδρομική υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών  από πολλούς ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, μέχρι την ορισθείσα καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου του 2014 ».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη ΓΓΠΣ, παρέχεται η δυνατότητα σε  όσους επαγγελματίες δεν ασκούν δραστηριότητα πέραν του έτους και πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στις σχετικές εγκυκλίους (1030160/650/ΔΜ/ΠΟΛ.1068/19-3-2001,1016769/389/ΔΜΒ/ΠΟΛ.1028/21-2-2003 και 1053873/867/ΔΜ/ΠΟΛ.1071/28-5-2009 ), να υποβάλουν δήλωση διακοπής των εργασιών τους μέχρι την 31η Μαρτίου του 2014.
Είναι όμως βέβαιο, ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες δεν θα προλάβουν μέχρι την ημερομηνία αυτή να προβούν στην αναγκαία  δήλωση διακοπής των εργασιών τους, εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως:
·     Ύπαρξη ακινήτων σε εταιρείες που βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης, η οποία δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαρτίου.
·     Περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν αποβιώσει μέλη εταιρειών και οι κληρονόμοι δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς, ώστε να γίνει η διακοπή των εργασιών των εταιρειών αυτών.
·     Περιπτώσεις εταιρειών που ιδρύθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες, για τις οποίες δεν είναι εύκολο να εξευρεθεί η δημοσίευση της συστάσεώς τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δηλωθεί η λύση τους στο ΓΕΜΗ ( Γενικό Εμπορικό Μητρώο ).
·     Κάθε πιθανός συνδυασμός των παραπάνω περιπτώσεων, όπως και άλλων.
Οι συνέπειες για τους επαγγελματίες αυτούς θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, αφού θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να χρωστούν στον ΟΑΕΕ υπέρογκα ποσά , τα οποία θ’ αδυνατούν ν’ αποπληρώσουν. Είναι ακόμη πιθανό, ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα στη διαδικασία συνταξιοδότησης, ενώ οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους θα παραμείνουν ανασφάλιστοι. Επιπλέον, τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν θα είναι δυσανάλογα της οικονομικής τους δυνατότητας, γεγονός που θα προκαλέσει κοινωνικούς τριγμούς. Επίσης φορολογικά θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος όγκος υποχρεώσεων λόγω μη υποβολής φορολογικών εγγράφων για διάστημα για το οποίο δεν παρουσίαζαν καμία απολύτως κίνηση στα βιβλία και στοιχεία των επιχειρήσεων τους.
Κατόπιν αυτών, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός,
Εάν, συμμεριζόμενος τους παραπάνω λόγους, θα λάβει απόφαση με την οποία θα δίνει παράταση για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες να  μπορέσουν να υποβάλουν δήλωση διακοπής εργασιών χωρίς συνέπειες;
Ο Ερωτών


        Γιώργος Καρασμάνης

        Βουλευτής Πέλλας

"Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ" ΚΑΙ "ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ" ΤΟΥ Ι. ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ    
 ΔΗΜΟΣ  ΑΛΜΩΠΙΑΣ                                                                                                                                                         
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ                                                                ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Γ. Τζιτζικώστας,
το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ.,
ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας  κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης,
ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Πασόης 
και το Μακεδονικό Θέατρο
σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την παράσταση
«α) Ο Επικήδειος και β) αυτός και το πανταλόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη  
το  Σάββατο 29  Μαρτίου 2014,  ώρα 21:00 μ.μ.
στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

Η παράσταση είναι ενταγμένη στο θεσμό «ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ 2011-2014» του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013
        

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη           

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ".

Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι από 21 έως 23 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος "Μέγας Αλέξανδρος".
Ο Δήμος Αλμωπίας και η Τοπική Κοινότητα Αρχαγγέλου ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης θα υποδεχτούν τους αθλητές - ποδηλάτες το Σάββατο 22 Μαρτίου και ώρα 1.30μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αρχαγγέλου, όπου και θα στηθεί σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό σύλλογο Αρχαγγέλου, μια ξεχωριστή γιορτή, με παραδοσιακά εδέσματα και χορευτικά συγκροτήματα, για την υποδοχή και τον τερματισμό των αθλητών.
Οι αθλητές θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Επταλόφου στις 10π.μ. και αφού περάσουν το Πολύκαστρο, την Αξιούπολη, το Φανό, το Σκρα θα τερματίσουν στον Αρχάγγελο του Δήμου Αλμωπίας.



Από το Δήμο Αλμωπίας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ - ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

   Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας (21 Μαρτίου), μία ημέρα που ανακηρύχτηκε από τον Ο.Η.Ε. για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύτιμη προσφορά του δασαρχείου Αριδαίας.
   Γνωρίζουμε ότι η Αλμωπία ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και αποτελείται από περιοχές-ζώνες ειδικής προστασίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών.
   Το δάσος του Πευκωτού (η Μπλάτσα του Πευκωτού), το Δάσος των Προμάχων (Θέση «Πέτερνικ») το δάσος της Πενταβελόνης Πεύκης, το Μαύρο Δάσος της Όρμας και η Καλή Πεδιάδα στο Άνω Λουτράκι συνθέτουν για την Αλμωπία έναν ξεχωριστό οικότοπο με μεγάλη αισθητική και περιβαλλοντική αξία.
    Το Δασαρχείο Αριδαίας επιτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των τόπων αναπαραγωγής σπάνιας άγριας πανίδας, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την λαθροϋλοτομία και την παράνομη θήρα προστατεύοντας έτσι τις αγροτικές εκτάσεις (σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία).
   Η πρόσφατη έκθεση-έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η οποία διενεργήθηκε στα Δασαρχεία και στις Διευθύνσεις Δασών της χώρας και μεταξύ άλλων προτείνει την ενσωμάτωση των λειτουργιών των Δασαρχείων κάθε Περιφερειακής Ενότητας σε μία κεντρική διοικητική μονάδα, τη Διεύθυνση Δασών, με έδρα την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
   Το Δασαρχείο της Αριδαίας, από τα μεγαλύτερα Δασαρχεία της χώρας, στελεχωμένο με 40 υπαλλήλους καλύπτει μια περιοχή 990.000 στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από έναν ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και αφετέρου από την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της.
   Επιπλέον το Δασαρχείο Αριδαίας αποτελεί μια σημαντικότατη δημόσια υπηρεσία για την Αλμωπία αφού η υλοτομία αποτελεί την 2η πηγή εισοδήματος στην Αλμωπία μετά την γεωργία.
   Είναι σαφές ότι η δράση του Δασαρχείου Αριδαίας είναι απαραίτητη και κυρίως τώρα που η εικόνα της χώρας μας πλήττεται συνεχώς στο εξωτερικό με τα συνεχή σκάνδαλα στον τομέα των δασών(μονή Βατοπεδίου, καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και εμπρησμούς).


   Μπορεί, σύμφωνα με την επιθεώρηση-έρευνα, η αναδιάρθρωση των δομών των δασικών Υπηρεσιών να είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, καθώς και για εξοικονόμηση πόρων. Όμως μία τέτοια επιλογή θα έθετε σε ιδιαίτερο κίνδυνο την περιοχή της Αλμωπίας και το φυσικό οικοσύστημά της.
   Σ 'αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε δεν είναι η μη συστέγασή τους με τις διευθύνσεις δασών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά η οργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας, η χρηματοδότηση της δασοπονίας, η σύνταξη πραγματικών δασικών χαρτών και του Δασικού Κτηματολογίου.       
   Τα δασαρχεία της χώρας αποτρέπουν χιλιάδες παραβατικές συμπεριφορές κάθε χρόνο και η ενδεχόμενη μείωσή τους θα έθετε σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον που αφορά και την δημόσια περιουσία και την βλάβη του περιβάλλοντος.
   Τέλος, θεωρώ αδιανόητη τη λογική του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Δασαρχείων προτείνει ως λύση την αναστολή της λειτουργίας τους. Η πρότασή του δείχνει ότι αντιλαμβάνεται ως παθογένεια ζητήματα που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη,  την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα της άγριας πανίδας.



Ο Δήμαρχος Αλμωπίας


Πασόης Δημήτρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΟΛΑ!

Διαβάστε την παρακάτω είδηση και θα τα κατανοήσετε ΌΛΑ

Ιδού! Διαβάστε την παρακάτω είδηση και θα τα κατανοήσετε ΌΛΑ. 


  • Θα νιώσετε απολύτως τι ακριβώς συνέβη πριν δεκαετίες και πώς το αντίστροφο συμβαίνει τώρα εδώ και μερικά χρόνια
  • Θα καταλάβετε ότι η μηχανή όποτε θέλει γρανάζια αναλώσιμα τα καλεί ως σειρήνα και όποτε μπουκώνει τα πετάει ωσάν τα απορρίμματα που πετούσαν αυτοί τόσα χρόνια
  • Θα καταλάβετε πολύ καλά πώς μεταλλάχθηκε ο άνθρωπος σε καταναλωτής στη Δύση και πώς έρχεται η ώρα του να αφήσει τα εγκόσμια ως καταναλωτής ή να ξαναγίνει άνθρωπος, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. 
  • Θα ψυχανεμιστήτε τι θα πάθουν οι κινέζοι στο άμεσο και απώτερο μέλλον
  • Θα επιβεβαιώσετε ότι ο καπιταλισμός και ο καταναλωτισμός μεταναστεύουν ανατολικά και ότι ήρθε η ώρα του άλλου μισού πλανήτη να “ζήσει” εις βάρος των έως πρότινος καταπιεστών του.
  • Τέλος, θα δείτε πεντακάθαρα ότι ο καταναλωτής και το σύστημα οδεύουν στο τέλος τους αφού ήδη η Κίνα με 53% αστών καταναλωτών και με 60% σύντομα, σημαίνει ότι το 70% της ανθρωπότητας ζουν δίχως καμία ευθύνη παρά μόνον την κυκλοφορία του χρήματος καταναλώνοντας, ζουν δίχως να φέρουν καμία ευθύνη για την ζωή τους και για τον πλανήτη που τους ζει, ζουν δίχως να νιώθουν καμία ευθύνη για την αναπλήρωση των φυσικών πόρων που καταναλώνουν ωσάν ο πλανήτης να είναι άπειρος, ζουν παράγοντας απορρίμματα κάθε είδους και “καταναλώνοντας” μαζικής παραγωγής χημικές τροφές όπως όλα τα κοτόπουλα κλωβοστοιχίας κι αυτοί, ζούν έχοντας αφήσει την Ευθύνη για τη ζωή τους αλλά και για το κάθε τι στο σύστημα που τους καλεί όποτε τους χρειάζεται και τους πεθαίνει όποτε του είναι βάρος και του δημιουργούν κρίση ως αριθμοί, όχι πια ως άνθρωποι, Άνθρωποι ήσαν όσο ζούσαν με την Γη και την Ευθύνη


Γιάννης Μακριδάκης


Διαβάστε την παρακάτω είδηση και κανονίστε πορεία:


Κίνα: Αφήστε τα χωριά, ελάτε στις πόλεις

Ένα φιλόδοξο σχέδιο αστυφιλίας με στόχο την τόνωση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσω της εγχώριας ζήτησης θέλει να εφαρμόσει η Κίνα, προκειμένου να ωθήσει περισσότερους πολίτες της χώρας που ζουν σήμερα σε επαρχιακές, κυρίως αγροτικές περιοχές να μεταναστεύσουν σε μικρότερα και μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό του εγχώριου πληθυσμού που ζει στα αστικά κέντρα στο 60% έως το 2020, από 52,6% το 2012.

Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει σε περίπου 90 εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν στις πόλεις και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας, οι οποίες θα είναι καλύτερα αμειβόμενες από αυτές που κατέχουν σήμερα, κυρίως θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Το κινεζικό πρόγραμμα αστυφιλίας υπολογίζει ότι οι πολίτες που ζουν στις πόλεις δαπανούν 3,6 φορές περισσότερα χρήματα από ότι οι άνθρωποι στις επαρχίες, όπου η βασική τους ασχολία –η γεωργία– στηρίζεται στις κρατικές επιδοτήσεις.

Από το 2012, περισσότεροι Κινέζοι ζουν σε πόλεις, ωστόσο πολλοί δεν έχουν εγγραφεί επισήμως στα δημοτολόγια και δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ" ΤΟΥ ΟΚΤΑΒΙΟ ΠΑΣ.

Magnify Image

Ένα απόσπασμα από την Ηλιόπετρα του Οκτάβιο Πας

  όλα μεταμορφώνονται, όλα αγιάζουν,

 κέντρο του κόσμου κάθε κάμαρα είναι,

 κάθε μια πρώτη νύχτα, πρώτη μέρα,

 γεννιέται ο κόσμος όταν δυο φιλιούνται,

 μια στάλα φως στα διάφανά μας σπλάχνα

 η κάμαρα σαν φρούτο μισανοίγει 

ή εκρήγνυται σαν σιωπηλό αστέρι

 κι οι νόμοι φαγωμένοι απ' τα ποντίκια,

 κάγκελα τραπεζών, δεσμωτηρίων,

 συρματοπλέγματα, χάρτινες γρίλιες, 

τ' αγκάθια, τα κεντριά και οι σφραγίδες,

 το μονόχορδο κήρυγμα των όπλων,

 μελίρρυτοι σκορπιοί με πετραχήλι,

 ο τίγρης με το ημίψηλο

 που ηγείται του Ερυθρού Σταυρού

 ή των Χορτοφάγων, όνοι παιδαγωγοί

 κι εθνοπατέρες, κροκόδειλοι

 που κάνουν τους σωτήρες,

 ο Ηγέτης, το τσακάλι, 

ο εργολάβος του μέλλοντος, 

το ένστολο γουρούνι, 

ο υιός ο εκλεκτός της Εκκλησίας

 που πλένει μ' αγιασμό τα μαύρα δόντια

 κι ακούει μαθήματα

 αγγλικών κατ' οίκον ή και δημοκρατίας,

 αθέατοι τοίχοι και σάπιες προσωπίδες

 που χωρίζουν τον άνθρωπο 

απ' τους άλλους τους ανθρώπους,

 τον άνθρωπο απ' τον ίδιο,

 καταρρέουν σε μια αχανή στιγμή

 καθώς για λίγο νιώθουμε

 τη χαμένη ενότητά μας,

 τη δόξα και την ερημιά του ανθρώπου

 που θάνατο, ήλιο και ψωμί μοιράζει,

 το ξεχασμένο σάστισμα πως ζούμε 


"ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ.

Magnify Image

Το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη "Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος"


 Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος 
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη
 και για το δίκαιο.

 Θα βγείς στους δρόμους,
 θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα
 ματώσουν απ΄τις φωνές το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες
 – μα ούτε βήμα πίσω.

 Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων
 Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζει την αδικία.
 Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.
 Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια
 αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται
 την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις πολιτείες
 μια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα
 αύριο οι άνθρωποι θα χάνουνται στη νύχτα του πολέμου
 έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς
 εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω από τις οβίδες.

 Δεν έχεις καιρό δεν έχεις καιρό
 για τον εαυτό σου
 αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.
 Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
 μπορεί να χρειαστεί ν΄αφήσεις τη μάνα σου,
 την αγαπημένη
 ή το παιδί σου.
 Δε θα διστάσεις.
 Θ΄απαρνηθείς τη λάμπα σου και το ψωμί σου
 Θ΄απαρνηθείς τη βραδινή ξεκούραση στο σπιτικό κατώφλι
 για τον τραχύ δρόμο που πάει στο αύριο.
 Μπροστά σε τίποτα δε θα δειλιάσεις κι ούτε θα φοβηθείς.
 Το ξέρω, είναι όμορφο ν΄ακούς μια φυσαρμόνικα το βράδυ,
 να κοιτάς έν΄ άστρο, να ονειρεύεσαι
 είναι όμορφο σκυμένος πάνω απ΄το κόκκινο στόμα της αγάπης σου

 Να την ακούς να σου λέει τα όνειρα της για το μέλλον.
 Μα εσύ πρέπει να τ΄αποχαιρετήσεις όλ΄αυτά και
 να ξεκινήσεις γιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για όλες τις 
φυσαρμόνικες του κόσμου, για όλα τ΄άστρα,
 για όλες τις λάμπες και για όλα τα όνειρα 
αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.
 Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος 
μπορεί να χρειαστεί να σε κλείσουν φυλακή για είκοσι ή
 και περισσότερα χρόνια
 μα εσύ και μες στη φυλακή θα θυμάσαι πάντοτε την άνοιξη,
 τη μάνα σου και τον κόσμο.

 Εσύ και μες απ΄ το τετραγωνικό μέτρο του κελλιού σου
 θα συνεχίσεις τον δρόμο σου πάνω στη γη .
 Κι΄ όταν μες στην απέραντη σιωπή,
 τη νύχτα θα χτυπάς τον τοίχο του κελλιού σου με το δάχτυλο 
απ΄τ΄άλλο μέρος του τοίχου θα σου απαντάει η Ισπανία.
 Εσύ, κι ας βλέπεις να περνάν τα χρόνια σου 
και ν΄ ασπρίζουν τα μαλλιά σου δε θα γερνάς. 
Εσύ και μες στη φυλακή κάθε πρωί
 θα ξημερώνεσαι πιο νέος
 Αφού όλο και νέοι αγώνες θ΄ αρχίζουνε στον κόσμο
 αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

 Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
 θα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό. 
Αποβραδίς στην απομόνωση
 θα γράψεις
 ένα μεγάλο τρυφερό γράμμα στη μάνα σου
 Θα γράψεις στον τοίχο την ημερομηνία,
 τ΄αρχικά του ονόματος σου και μια λέξη :
 Ειρήνη σα ναγραφες όλη την ιστορία της ζωής σου.
 Να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό
 να μπορείς να σταθείς μπροστά στα έξη ντουφέκια
 σα να στεκόσουνα μπροστά σ΄ολάκαιρο το μέλλον.
 Να μπορείς, απάνω απ΄την ομοβροντία
 που σε σκοτώνει
 εσύ ν΄ακούς τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων
 που τραγουδώντας πολεμάνε για την ειρήνη.
 Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...