Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ - ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 1 - 0


Μέτριο παιχνίδι παίχτηκε στο γήπεδο του Λυκοστόμου μεταξύ της τοπικής Μαύρης Θύελλας και του ΑΣ Πρόμαχοι, όπου επικράτησαν τελικά οι γηπεδούχοι με ένα γκολ από το πουθενά στο 93’.
Οι φιλοξενούμενοι χρησιμοποίησαν πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές με σκοπό να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους, ενώ οι της  Θύελλας κυνήγησαν το αποτέλεσμα, μιας και καίγονται για βαθμούς και τελικά επιβραβεύτηκαν.
Για την ιστορία να πούμε ότι το χρυσό γκολ πέτυχε για τους γηπεδούχους στις καθυστερήσεις, ο Κοσμάς Κοκτσίδης με μακρινό σουτ από το κέντρο του γηπέδου.




































ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ-ΛΑΜΠΑΚΗΣ-ΧΑΤΖΗΣ.

Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.


Την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας επισκέφθηκε την Παρασκευή, 14/3 ο Εξοχότατος Πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Dr. Martin Ladislau Salamon και συγκεκριμένα βρέθηκε στο Διοικητήριο όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

Ο κ. Θεοδωρίδης καλωσόρισε τον κ. Πρόξενο στην Έδεσσα και στην Πέλλα παρουσιάζοντας σύντομα, την ιστορία της περιοχής με έντονη αναφορά στην ηγετική μορφή του Μέγα Αλέξανδρου. Αναφέρθηκε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη δομή που επικράτησε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» καθώς επίσης στα χαρακτηριστικά της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τόνισε ιδιαίτερα, τη δυναμική της αγροτικής οικονομίας και των εξαγωγών της Πέλλας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη Ρουμανία. Στάθηκε στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που ήδη υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και στο γεγονός ότι οι δύο λαοί έχουν κοινή θρησκεία και άρα κοινές αντιλήψεις σε κάποια θέματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στους μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς της Πέλλας όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, τα Ιαματικά Λουτρά στην Αλμωπία και το Χιονοδρομικό Κέντρο που αποτελούν σήμα κατατεθέν τη περιοχής και προσκάλεσε τον κ. Πρόξενο να επισκεφθεί τις περιοχές αυτές και όλη την Πέλλα. Έπειτα ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι στο πλαίσιο της αντίληψης για καλές γειτονικές σχέσεις, κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα του πολιτισμού, μπορούν να υπάρξουν κοινές δράσεις και στον τομέα της παιδείας με ανταλλαγή μαθητών και φοιτητών από τις δύο χώρες, όπως το πρόγραμμα Comenius που υλοποιείται αυτήν την περίοδο στην Π.Ε. Πέλλας στα πλαίσια του οποίου φιλοξενούνται παιδιά από τη Ρουμανία.


Από την πλευρά του ο κ. Πρόξενος έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της Πέλλας και τη φιλοξενία των ανθρώπων. Ακόμη συνεχάρη τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για το έργο που έχει παράγει στην Π.Ε. Πέλλας σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο με δημοσιονομικούς περιορισμούς και ελάχιστα χρηματοδοτικά μέσα για την αυτοδιοίκηση. Έκανε ειδική αναφορά στις συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν ανάμεσα σε φορείς της Π.Ε. Πέλλας και Ρουμάνους εταίρους τους στον αγροτικό τομέα, στην πληροφορική και τη μηχανική επιστήμη. Έκανε αναφορά στο μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στη Ρουμανία στον τραπεζικό τομέα και σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Επίσης, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η περίοδος αυτή για την Ελλάδα αφού κατέχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία, γεγονός που πρέπει να το εκμεταλλευτεί για την ανάπτυξη της οικονομίας. Τέλος, επισήμανε την προτίμηση των συμπατριωτών του στις ελληνικές θάλασσες αφού περίπου 800.000 Ρουμάνοι τουρίστες επισκέπτονται τη Χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο κ. Πρόξενος απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Θεοδωρίδη να επισκεφθεί τη Ρουμανία και να ξεναγηθεί στις ομορφιές της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που φιλοξενώ τον Πρόξενο της Ρουμανίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση καθώς οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά στοιχεία όπως η θρησκεία και ιδιαίτερες σχέσεις φιλίας και οικονομικής συνεργασίας. Ανέφερα στον κ. Salamon στοιχεία για την Πέλλα και την ιστορία της, απαρίθμησα τους τουριστικούς προορισμούς και τη μεγάλη συνδρομή των Ρουμάνων στον ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Ακόμη συζητήσαμε για τα έργα του αναπτυξιακού προγραμματισμού που υλοποιούμε σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα στην Πέλλα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επιθυμούμε γνωριμίες, φιλικές σχέσεις και οικονομικές συνεργασίες με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Ρουμανίας καθ’ ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αναπτυξιακών δράσεων με θετικά αποτελέσματα για τις δύο περιοχές».   

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Θεοδωρίδης με τον κ. Salamon παραχώρησαν κοινή συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΔΙΟΝ TV και στο e-portal tastv, ενώ ο κ. Πρόξενος τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια του 4ου νηπιαγωγείου Έδεσσας.

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΝΤΣΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΛΜΩΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ".


  Στις μέρες μας η επιλογή ενός  ανθρώπου  με όραμα και σεβασμό στον πολίτη θεωρείται μια σοβαρή και κρίσιμη απόφαση. Πολλοί θα με θεωρήσουν λαϊκιστή και παρασυρμένο από το νεανικό μου φρόνημα, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη, τα διακυβεύματα είναι  μεγάλα και σοβαρά, οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης είναι ακόμα μπροστά μας.
    Ζούμε ώρες Εθνικής ευθύνης,  γι’αυτό νομίζω πως ένας τόπος σαν την Αλμωπία χρειάζεται ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά, μεράκι και πάνω απ’όλα τη δύναμη για συζήτηση και λύση των προβλημάτων. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την εποχή μας πρέπει ν’αποτελέσει το έναυσμα για μια ενωμένη τοπική κοινωνία με ανθρώπους που θα κατανοήσουν τα προβλήματα των νέων και θα προσπαθήσουν να τα βελτιώσουν.
  Πάνω απ’όλα προέχει η ασφάλεια του πολίτη.  Σαν νέος λοιπόν άνθρωπος σας δίνω και εγώ μια υπόσχεση με αποφασιστικότητα όχι όμως ψεύτικη, αλλά, μέσα από τα δικά μου πιστεύω που το τελευταίο διάστημα έχουν ταπεινωθεί ότι σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θα δώσω μάχη για τον καθένα σας και πιστεύω ότι με τη δική σας ψήφο θα βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην καλυτέρευση αυτού του τόπου. Οι θέσεις μου είναι ξεκάθαρες και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Είμαι απόλυτα αισιόδοξος !!

                                                        Δόντσος Χρήστος
                                                                  Ιατρός
                    Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Έδεσσας
                                    Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
                   Με το συνδυασμό Η Αλμωπία της καρδιάς μας

                                               Του  Δημήτρη Μπίνου

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙ", ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ! (+18).



Μόλις κυκλοφόρησε ακόμη ένα εντυπωσιακό βίντεο με 20 αγνώστους.
 Δεν φιλιούνται για πρώτη φορά!
Παρωδία του γνωστού βίντεο "φιλί για πρώτη φορά".

ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ-ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ- ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ "ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ".

Πέθανε για 2η φορά -και οριστικά- ηλικιωμένος αγρότης στις ΗΠΑ

Η είδηση του θανάτου του και πιο πολύ η "ανάσταση" του μέσα στο φέρετρο έκανε το γύρο του κόσμου πριν δύο εβδομάδες.

   Ο Γουόλτερ Γουίλιαμς από το Λέξινγκτον του Μισισιπή είχε σταματήσει να αναπνέει και τοπικός γιατρός τον ανακήρυξε νεκρό.

   Στα γραφείο κηδειών που μεταφέρθηκε μετά από λίγη ώρα, για αδιευκρίνιστο λόγο "αναστήθηκε" και άρχισε να χτυπάει το φέρετρο για τον βγάλουν έξω.

   Τότε οι γιατροί που εξέτασαν την περίπτωσή του 78χρονου ισχυρίστηκαν ότι το κοκτέιλ των φαρμάκων που λαμβάνει καθημερινά τον έκανε να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει σε μια κατάσταση που μοιάζει με θάνατο.

   Χθες όμως φαίνεται ότι πέθανε οριστικά. «Ήρθαν από το γραφείο τελετών και τον ξαναπήραν στις 4:15 το πρωί. Νομίζω ότι αυτή τη φορά έφυγε για τα καλά», είπε ο ανιψιός του, Έντι Χέστερ, σε τοπικό κανάλι. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΤΕΣΤ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΗΛΙΚΙΑ;

Ποια είναι η πραγματική σας ηλικία; Κάντε το τεστ και δείτε τι κρύβουν οι καθημερινές σας συνήθειες

Είστε γύρω στα 30 και όλοι νομίζουν πως είστε μικρότεροι. Η εμφάνισή σας μπορεί πολλές φορές να κρύβει την πραγματική σας ηλικία.
 Οι καθημερινές σας συνήθειες όμως μπορεί να αποκαλύψουν ένα μυστικό που ίσως δεν θα θέλατε στην πραγματικότητα να μάθετε, καθώς υπάρχει περίπτωση να διαπιστώσετε πως είστε 30 ετών μέσα σε σώμα 50χρονου.
 Αν θέλετε να μάθετε την πραγματική σας ηλικία κάντε το τεστ εδώ.


ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ ΦΑΝΕΡΩΣΕ ΕΝΑΝ ΩΚΕΑΝΟ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Ενας ωκεανός κρύβεται στα έγκατα της Γης: Ανακάλυψη διαμαντιού ανατρέπει τα δεδο

Μία ανακάλυψη που είναι πιθανό να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας του πλανήτη έκαναν πρόσφατα ερευνητές στη Βραζιλία. Πρόκειται για ένα μικρό ακατέργαστο διαμάντι, το οποίο κρύβει μέσα του μυστικά από τα έγκατα της Γης.
Μελετώντας τη σύνθεση του διαμαντιού, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε βάθος 410 έως 660 χιλιομέτρων υπάρχει μια υγρή ζώνη που μέχρι σήμερα είναι άγνωστη και φαίνεται πώς διαθέτει τεράστια αποθέματα νερού, με όγκο μεγαλύτερο από όλους τους ωκεανούς του πλανήτη μαζί.
Ο τεράστιος όγκος του νερού δεν ρέει, αλλά συγκρατείται εντός των ορυκτών, εξηγεί ο καθηγητής γεωχημείας Γράχαμ Πίρσον του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ο οποίος μελέτησε το διαμάντι και τη δημιουργία του σε ένα υγρό περιβάλλον.
Το διαμάντι, μήκους μόλις 5 χιλιοστών και βάρους 0,09 γραμμαρίου εκτινάχτηκε από βάθος 500 χλμ στην επιφάνεια μέσω κάποιας ηφαιστειακής έκρηξης. «Είναι ένα αρκετά άσχημο διαμάντι. Δείχνει να πήγε στην κόλαση και να επέστρεψε» εξηγεί ο Πίρσον.
Τα περισσότερα διαμάντια, που χρησιμοποιούνται για τα κοσμήματα, δημιουργούνται σε μικρότερο βάθος περίπου 150- 200 χιλιομέτρων, αλλά αυτά που δημιουργούνται σε μεγάλο βάθος, στην επονομαζόμενη «ζώνη μετάβασης» του μανδύα κάτω από τον φλοιό,είναι πολύ ταλαιπωρημένα και έχουν διαφορετική χημική σύσταση.
Η ανακάλυψη αυτή αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν μεγάλες ποσότητες νερού στο εσωτερικό άλλων βραχωδών πλανητών, όπως του Αρη, αφού δεν είναι τυχαίο ότι παρόμοια διαμάντια έχουν βρεθεί σε μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη.
Οσο για το υπόγειο νερό της Γης υπάρχουν δύο επικρατέστερες θεωρίες: είτε ότι το νερό φθάνει εκεί συνεχώς από τον ωκεανό με την καταβύθιση των τεκτονικών πλακών, είτε ότι προϋπήρξε από την αρχή δημιουργίας του πλανήτη, ως μέρος των πρωταρχικών υλικών που σχημάτισαν τη Γη.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ.

Για λίγα λεπτά αστροναύτες -Δείτε πως τους γαλαξίες να ευθυγραμμίζονται σε λεπτέ

Για λίγα λεπτά αστροναύτες –Ταξιδέψτε στο διάστημα με απίστευτη ταχύτητα. 


Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Galaxy and Mass Assembly, μία προσομοίωση για υπολογιστές που απεικονίζεται με ακρίβεια το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε, οι χρήστες του pc έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για λίγο στον γαλαξία.

Το Gama είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που κάνει χρήση επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων για να μελετήσει την κοσμολογία και την εξέλιξη των γαλαξιών.
 Οι οπτικοποιήσεις που δημοσιεύονται από το Πανεπιστήμιο του Durham, είναι μέρος της νέας έρευνας που διεξάγεται και αυτές δείχνουν ότι οι γαλαξίες σε «τεράστιες κενές περιοχές» του Σύμπαντος ευθυγραμμίζονται σε λεπτές χορδές.

Δειτε την εικόνα ΕΔΩ





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ.

Δείτε τον τρόπο που έπαιρνε το Άγιο Φως ο Γέροντας Παΐσιος!
” Ό τρόπος με τον όποιο ό π. Παΐσιος έπαιρνε το Άγιο Φώς κι ενώ έψελνε τόσο σιγά, νόμιζες ότι βοά προς τον Κύριο", δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κατερέλου. "Έζησα το τελευταίο Πάσχα του 1994 με τον Γέροντα Παΐσιο¨, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τώρα, όσον άφορα στον Γέροντα Παΐσιο, με αφορμή την Θεολογική Σχολή, ιδιαίτερα κατά την περίοδο 93-94, πήγαινα τακτικά στην Σουρωτή και έκανα αρκετές, τότε, ακολουθίες, Λειτουργίες, κλπ.

Θυμάμαι ότι, όταν κάναμε ένα Ευχέλαιο και την ώρα πού ή άναξιότης μου θα έχριε τον Γέροντα Παΐσιο, εκείνος, λόγω της ιεροσύνης μου και της ταπείνωσης του, βέβαια, έσκυψε και φίλησε το αμαρτωλό χέρι μου. Εγώ τότε, κοκκίνισα, τάχασα, και ό μόνος τρόπος πού μπορούσα νομίμως να αντιδράσω ήταν κι εγώ, αυθόρμητα, να πάρω την ιδική του ευχή, γιατί είχα μπροστά μου έναν Άγιο, και να ασπασθώ κι εγώ, ταυτόχρονα, το δικό του χέρι. Με την κίνηση, όμως, πού έκανα για να φθάσω και να ασπασθώ το δικό του χέρι, έγινε μία σύγκρουσης κεφαλιών…!

Μόνο, πού το ένα ήταν γεμάτο μυαλό, ή μάλλον, γεμάτο θεία Χάρι, και το άλλο ήταν κούφιο, και από μυαλό, και από Χάρι, και αυτό φάνηκε και από τον χτύπο – σχήμα υπερβολής, βέβαια.

Αποκορύφωμα βέβαια όλης αυτής της συγκυρίας, με αφορμή την Θεολογική Σχολή, πού με έστειλε ό π. Παΐσιος, ήταν να κληθώ στην Μονή της Σουρωτής, για να κάνω τις ακολουθίες του Πάσχα, το 1994, το τελευταίο Πάσχα της επί γης ζωής του Γέροντα.

Τώρα, το πώς πήρα άδεια από τον Δεσπότη μου,στην Λαμία, και πώς ένας Δεσπότης είναι δυνατόν να αφήσει έναν ιερέα, να πάρει άδεια το Πάσχα, είναι μυστήριο, είναι ανεξήγητο, το πώς άνοιγαν οι πόρτες… Μάλιστα, μου είπε ό τότε Σεβασμιότατος, κυρός Δαμασκηνός: «Φύγε αμέσως, δεν θέλω να μου εξήγησης κανένα λόγο». Και, τότε, του είπα, γιατί του άρεσαν τα αστεία: «Φεύγω πριν το μετανιώσετε»….

Πράγματι, έφυγα γιατί φοβόμουν να μη το μετανοιώση και να μην έπηρεασθή… Είχα προετοιμασθή, να του πω πολλά επιχειρήματα, μήπως και με άφηνε να πάω εκεί, στην Σουρωτή, αλλά δεν χρειάσθηκε.

Και θυμάμαι όλα, όσα έγιναν εκείνη την Μεγάλη Εβδομάδα, στην Σουρωτή τα συγκινητικότατα, και ιδιαίτερα την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, στην Λειτουργία, στην ακολουθία, και κατά την ακολουθία της Αναστάσεως, πού αυτές έγιναν χωρίς κόσμο, εννοείται. Έγιναν παρουσία μόνον του Γέροντος και της αδελφότητος εκεί, στο παρεκκλήσι των Ταξιαρχών, των Αρχαγγέλων.

Τί να πρωτοαναφέρω, από όσα επιτρέπονται, βέβαια. Ό τρόπος με τον όποιο ό π. Παΐσιος έπαιρνε το Άγιο Φώς κι ενώ έψελνε τόσο σιγά, νόμιζες ότι βοά προς τον Κύριο. Όπως τότε, πού είπε ό Θεός στον Μωυσή «τί βοάς προς με;» κι ό Μωυσής μιλούσε από μέσα του. Πώς σιγόψελνε σέ όλη την ακολουθία… Ό τρόπος πού έλεγε τα «Αληθώς Ανέστη!» Ή ευλάβεια του. Οι σταυροί του. Το ύφος του, οι κινήσεις του, τα πάντα του. Το πώς κοινωνούσε από την αναξιότητα μου. Μάς έπιανε ένα τρέμουλο… Ή καρτερία του, πού έδειχνε στους πόνους. Ή όλη φερέπονος διάθεσίς του, κλπ., γιατί, τότε, είχαν απομείνει μόνο 25-30 κιλά βάρος στο σώμα του.

Φυσικά, μου μένει αξέχαστη ή τελευταία συνάντησις πού είχαμε μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, όπου μεταξύ των άλλων, μου έλεγε τί του είχαν πει οι γιατροί. Οι γιατροί του είπαν, ότι ό καρκίνος θα έκανε μετάστασι και θα πήγαινε από το Α όργανο, στο Β στο Γ, στο Δ…. στο Ν, παντού. Έτσι του είχαν πει οι γιατροί, γιατί ήθελε να μάθη και την αλήθεια. Και, τότε ό π. Παΐσιος απήντησε χαριτωμένα, αναστάσιμα, ευχάριστα: «Ας πάει όπου θέλει ό καρκίνος, αρκεί έδω να μη πάει» είπε δείχνωντας το κεφάλι του. Δηλ., εννοούσε αρκεί να μη πειραζόταν ό νους του, για να έχει καλή απολογία. Γιατί, μου έλεγε: «Δεν έχει σημασία το πότε θα φύγωμε. Σημασία έχει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι».

Μετά απ’ αυτό, είπε στους γιατρούς: «Με κάνατε αστροναύτη, με τα οξυγόνα, με το α’καί με το β’… Τώρα, όμως, τελείωσε ή αποστολή σας. Τώρα αρχίζει ή δουλειά του Θεού». Μου είπε τότε και διάφορα άλλα….

Αλλά, καταλήγω εκεί πού ξεκίνησα. Εάν δεν έκανα παράλογη υπακοή να πάω Θεολογική Σχολή, προφανώς, μάλλον, δεν θα είχα αυτές τις πολλές και άλλες ευλογίες και πνευματικές παρηγοριές, πού είχα -αναξίως πάντα-, για τις όποιες, βέβαια, είμαστε αναπολόγητοι. Ελπίζομαι όμως στις ευχές του Γέροντα.

Ανάλογες, ανεξίτηλες παραστάσεις από τον παππούλη, έχομε, εννοείται, και από το Άγιον Όρος, πού ζούσε εκεί σαν καιομένη λαμπάδα. Από εκεί, π.χ., έχω μία κασέτα, από την ακολουθία της Αναστάσεως, στο Κελλί του π. Ισαάκ, όπου πάντα έκανε Πάσχα ό Γέροντας. Τότε, ήμουν δόκιμος, αλλά και άλλες φορές, ως φοιτητής, είχε τύχει να κάνω εκεί Πάσχα. Όλοι ήμασταν συγκινημένοι από την παρουσία του Γέροντα, ό όποιος ερχόταν από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και διηγιόταν ευχάριστα, ωφέλιμα περιστατικά.

Ό Γέροντας, όταν έψελνε, έψελνε από τα φυλλοκάρδια της καρδιάς του. Όταν μάλιστα κάποιοι του έλεγαν «Γέροντα ψάλε κάτι κι εσύ», έλεγε «ά, εγώ δεν θέλω να ψάλω κάτι, γιατί θέλω να ψέλνω συνέχεια», δηλ. συνεχώς. Πράγματι, σιγόψελνε σ’ όλην την ακολουθία εκεί στην Λιτή -ας την πούμε έτσι- του παρεκκλησίου του Κελιού, του π. Ισαάκ.

Μάλιστα, εκεί ήταν κι ένας Λιβανέζος, -γιατί ήμαστε είκοσι πέντε περίπου άτομα εκ των οποίων δύο ήσαν Λιβανέζοι- και του είπε ό π. Παΐσιος «να διαβάσετε τις Πράξεις και στα Αραβικά». Και του άπαντα ό Λιβανέζος «μα, Γέροντα, δεν είναι σωστό, γιατί όλοι εσείς είστε Έλληνες, δεν θα καταλαβαίνετε τίποτε από τα Αραβικά». Και λέει ό π. Παΐσιος: «Καλύτερα, για να μην έχωμε και ευθύνη εν ήμερα Κρίσεως»…. Έλεγε κι άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Κάποια στιγμή, του είπε ένας Λιβανέζος: «Γέροντα, να σέ βγάλω «μία» φωτογραφία;» Κι ό Γέροντας του λέει: «Πονηρούλη, «μία» στα Αραβικά, σημαίνει 100»!

Ήταν άνοιξης, άκουγε τα πουλιά έξω να κελαϊδάνε και με ρωτάει: «Τί λένε, τώρα, τα πουλάκια;» «Που να ξέρω Γέροντα;» του λέω. «Ευλογημένε, λένε το

“Χριστός Ανέστη!”»

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ!



Ως ισχυρό παυσίπονο φαίνεται να λειτουργεί η πίστη για τους ασθενείς με καρκίνο. Δύο έρευνες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών δείχνουν ότι ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι είτε πιστεύουν βαθιά σε μια θρησκεία είτε κάνουν συχνά διαλογισμό διαθέτουν μεγαλύτερα ψυχολογικά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η πίστη να λειτουργεί καταπραϋντικά στα συμπτώματα της ασθένειας. Ουδείς όμως γνωρίζει αν η πίστη λειτουργεί σαν φάρμακο ή σαν ψευδοφάρμακο (πλασέμπο).  
Γι΄ αυτό, τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επιστήμονες επιμένουν ότι παρά τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν πως η πίστη επιδρά θετικά σε ανθρώπους που υποφέρουν από διάφορες αρρώστιες, πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες.

Δαμάζουν τον φόβο

Αυτό που ωστόσο φαίνεται να ισχύει είναι πως η προσευχή διώχνει τον πανικό και τις αρνητικές σκέψεις. «Οι ασθενείς που καταφέρνουν να δαμάσουν τον πανικό του θανάτου, καταφέρνουν να μαλακώσουν και τα συμπτώματα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πονούν, πως αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι ή πως μπορούν να πάρουν καλύτερες ανάσες. Η πίστη και η θρησκευτικότητα όμως μπορεί να λειτουργούν καταπραϋντικά στα συμπτώματα», τονίζει στα «ΝΕΑ» η κ. Κυριακή Μυστακίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής και υπεύθυνη της Μονάδας Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαζί με την ερευνητική της ομάδα έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια τρεις έρευνες, διερευνώντας την επιρροή της πίστης στους ασθενείς με καρκίνο. Τι διαπίστωσαν; Οι Έλληνες ασθενείς υποστηρίζουν πως η πίστη τούς δίνει δύναμη να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.

Παρ΄ όλα αυτά, από ό,τι φαίνεται, η θρησκεία λειτουργεί κυρίως θετικά σε ό,τι αφορά την ψυχολογία τους: όσο πιο βαριά είναι η κατάσταση της υγείας τους τόσο πιο πολύ αντλούν ηρεμία και χαλάρωση από την προσευχή και την πίστη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι Ελληνίδες που έχουν χτυπηθεί από καρκίνο βρίσκουν μεγαλύτερη παρηγοριά στη θρησκεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι γιατροί έχουν αναγνωρίσει την τονωτική επίδραση που έχει στο ηθικό των ασθενών τους το θρησκευτικό συναίσθημα: «Ενισχύουμε ψυχολογικά αλλά και σεβόμαστε το θρησκευτι- κό συναί- σθημα εκείνων των ανθρώπων που αναζητούν βοήθεια και λύτρωση από τον πόνο. Μάλιστα, τους παροτρύνουμε να εκφράσουν την πίστη τους, αφού τους κάνει καλό», προσθέτει η κ. Μυστακίδου.

Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα και της έρευνας που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών σε 118 ασθενείς με καρκίνο: αυτοί που εκκλησιάζονταν ή προσεύχονταν συχνότερα (που εμφάνιζαν δηλαδή υψηλή θρησκευτικότητα) εμφανίζονταν να πιστεύουν ότι η ποιότητα της ζωής τους ήταν καλύτερη σε σχέση με εκείνους που είπαν ότι δεν πιστεύουν.

«Η απάντησή τους δεν υποδηλώνει μόνον ευεξία», λέει στα «ΝΕΑ» ο ψυχολόγος στο Ογκολογικό Τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και από τους υπεύθυνους της έρευνας κ. Γρηγόρης Οικονόμου. «Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν καλή ποιότητα ζωής στην ασθένειά τους». Δηλαδή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθήσουν πιστά και συνεπώς να ολοκληρώσουν την θεραπεία τους σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς που απάντησαν ότι είναι λιγότερο κοντά στην Εκκλησία.

«Τους ανακουφίζει η έκλυση ορμονών»

«ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ»: αυτό είναι το πόρισμα που βγαίνει όταν διαβάζει κανείς επιστημονικές μελέτες που προσπαθούν να αποδείξουν ή να καταρρίψουν τον «μύθο» πως η θρησκεία λειτουργεί σαν φάρμακο.

Η ανεξήγητη σχέση που έχει η θρησκεία και ο πόνος έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά εν μέρει. Όπως προκύπτει από έρευνες, κατά την προσευχή και γενικότερα τον διαλογισμό, παράγονται ενδορφίνες, γνωστές και ως οι ορμόνες τις ευτυχίας, που μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου δίνοντας τη θέση του στο αίσθημα της ευχαρίστησης ή έστω της ηρεμίας και της στωικότητας.

Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι πάντως Δανοί επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαρχους για τις ιατρικές ιδιότητες της θρησκευτικής πίστης. Όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να κάνουν σαφές ότι η θρησκευτικότητα «γιατρεύει».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και Αμερικανοί ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου (NCI) που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως είναι «πρόωρο να προσδιορίσουμε τι ρόλο παίζει η θρησκεία και η πνευματικότητα στην ασθένεια και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με καρκίνο».

Οι ιατρικές επιδράσεις της προσευχής

● Μειώνει το στρες

● Ρίχνει τους παλμούς της καρδιάς

● Αυξάνει τις ενδορφίνες, ορμόνες που μπλοκάρουν τον πόνο

● Καταπραϋνει τα συμπτώματα

● Κάνει τους ασθενείς πιο υπομονετικούς 



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...