Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Άνοιξε στην Νέα Υόρκη ένα μαγαζί που πουλάει άντρες και πάει μαι γυναίκα να βρει σύζυγο. Στην είσοδο του μαγαζιού υπάρχει μια επιγραφή με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι πελάτες.
Ο πρώτος κανόνας λέει ότι μπορείς να μπεις στο μαγαζί μόνο μια φορά.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ Κ.Τ.Ε.Ο.



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας Δημοσίων ΚΤΕΟ
Σε συνέχεια του ν. 4070/2012 και μετά από σκόπιμες καθυστερήσεις και παλινωδίες των υπηρεσιών του υπουργείου σας, εκδώσατε την αριθμ. Οικ./274/14/ 03 – 01 – 2013 απόφαση με την οποία γνωστοποιείτε ότι τα μη πιστοποιημένα Δημόσια ΚΤΕΟ απαγορεύεται να διενεργούν Τεχνικούς Ελέγχους και να εκδίδουν Δελτία Τεχνικού Ελέγχου, δηλ. επί της ουσίας παύετε την λειτουργία τους. 
Προηγήθηκε σωρεία υπουργικών αποφάσεων περί διαπίστευσης αρχικά και πιστοποίησης στη συνέχεια, με άχρηστες και δυσλειτουργικές προμήθειες μηχανογραφικών συστημάτων και μηχανημάτων, που όλες όμως είχαν στο κέντρο του σχεδιασμού και προγραμματισμού τους την απαξίωση της λειτουργίας των Δημοσίων ΚΤΕΟ και την επέκταση των αρμοδιοτήτων των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.
Είναι χαρακτηριστική η σκόπιμη καθυστέρηση χορήγησης από τις υπηρεσίες σας, προς τα ΚΤΕΟ των Περιφερειών της χώρας, παρά τα σχετικά αιτήματα, των απαραίτητων στοιχείων πληροφορικού συστήματος, διακρίβωσης μηχανημάτων, λογισμικού συντήρησης κλπ, στοιχείων που ήταν αναγκαία για να προχωρήσει η προβλεπόμενη από τον ν. 4070/2012 πιστοποίηση.
Χαρακτηριστική των προθέσεών σας επίσης είναι και η εξέλιξη της τροπολογίας που καταθέσατε με τους συναρμόδιους υπουργούς στη βουλή, στις 14/12/12 προκειμένου να τροποποιηθεί η διάταξη του άρθρου 185 του ν.4070/2012 και να δοθεί παράταση (1) χρόνου για διαπίστευση των ΚΤΕΟ και την οποία αποσύρατε χωρίς αιτιολόγηση στις 18/12/12. Αντί αυτού στις 28/12/2012 υπογράψατε την αριθμ. 5532/5732/2012 απόφαση με την οποία δίνετε παράταση χρόνου στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ μέχρι τις 30/6/2013, για τον εξοπλισμό τους.
  Με την αριθμ. Οικ./274/14/ 03 – 01 – 2013 απόφασή σας οδηγείτε τα Δημόσια ΚΤΕΟ μέσα από την αναστολή λειτουργίας τους στην απαξίωση και στο κλείσιμο, στην απαξίωση δημόσιας περιουσίας εκατομμυρίων ευρώ (μηχανολογικός εξοπλισμός), στην απώλεια δημοσίων εσόδων πολλών εκατομμυρίων, στην απώλεια μόνιμων θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα ΚΤΕΟ και στην ουσιαστική αφαίρεση άλλης μιας αρμοδιότητας από τους ΟΤΑ β΄ βαθμού της χώρας, ενώ ταυτόχρονα παραδίδετε την οδική ασφάλεια, την αντιρρύπανση και τα σχετικά έσοδα βορρά στην κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων των ΚΤΕΟ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
                                                                                              
- Τι μέτρα θα πάρει για να ανακαλέσει τις σχετικές διατάξεις και να δώσει παράταση εύλογου χρόνου για την πιστοποίηση των Δημοσίων ΚΤΕΟ, με όλα τα σχετικά τεχνικά στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί 
  η απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργίας τους.
                                                    

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Διαμάντω Μανωλάκου
Λιάνα Κανέλλη
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!



Την πιο «πράσινη» τεχνολογία παραγωγής ενέργειας θα την έχει ο καθένας σπίτι του σε ένα μικρό κουτί που θα παράγει απεριόριστη ενέργεια με ελάχιστο κόστος...

 Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι αυτή η τεχνολογία είναι ελληνική. Τα κακά νέα είναι ότι το ελληνικό κράτος δε θεώρησε σκόπιμο να στηρίξει την προσπάθεια των ερευνητών, και έτσι η εταιρεία που ανέπτυξε την τεχνολογία τα μάζεψε και πάει τα καλά νέα στον Καναδά!
Η Defkalion Green Technologies S.A., χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το νικέλιο (το οποίο η χώρα μας έχει σε αφθονία) και το υδρογόνο, κατέληξε σε μια τεχνολογία σύντηξης των δύο στοιχείων σε ελεγχόμενες συνθήκες που παράγει ενέργεια πολλαπλάσια της αρχικής. Ίσως η ενέργεια αυτή να είναι ακόμα και 14πλάσια της αρχικής όταν ολοκληρωθεί η έρευνα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για ένα νοικοκυριό; .....
Όπως λένε οι υπεύθυνοι της εταρείας, με ένα κουτί του μισού κυβικού μέτρου των 45KW, με κόστος περίπου 5.500 ευρώ θα μπορούμε να έχουμε απεριόριστη ενέργεια για το σπίτι μας.
Φυσικά μια τέτοια τεχνολογία αλλάζει τα πάντα στον τομέα της ενέργειας. Την πόρτα της ομάδας Δευκαλίων χτύπησε η NASA, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, οι «πετρελαιάδες» και ακόμα εκπρόσωποι πολλών βιομηχανικών κρατών -από την Κίνα μέχρι την Τουρκία (που τους έδωσε ένα τεράστιο ποσό με αντάλλαγμα να μην πουν ότι είναι ελληνική!).
Η Δευκαλίων προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει τις έρευνές της και το προϊόν της στην Ελλάδα, αλλά αντιμετώπισε την αδιαφορία και την άρνηση της ελληνικής πολιτείας και των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Επί 18 μήνες επέμεναν, αλλά τελικά δεν τους δόθηκε η ελάχιστη στήριξη που ζήτησαν (αναγνώριση των ερευνών τους ως πράσινη τεχνολογία και δάνειο για την ολοκλήρωση των ερευνών). Τώρα η Defkalion Green Technologies S.A. δέχτηκε την πρόταση του Καναδά και μετακομίζει στο Βανκούβερ. Θα έχουν επιχορήγηση, επίσημη άδεια λειτουργίας και δωρεάν τα εθνικά ενεργειακά εργαστήρια στη διάθεσή τους. Πάντως και παρά την αδιαφορία του ελληνικού κράτους οι υπεύθυνοι της Δευκαλίων υπόσχονται να επιστρέψουν σε μερικά χρόνια στην Ελλάδα.

Το Βήμα





ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ!


Η θερμοκρασία ορίζεται από το πώς η προσθήκη ή η αφαίρεση της ενέργειας, επηρεάζει το μέγεθος της αταξίας (ή εντροπίας) σε ένα σύστημα.

Σε συστήματα με θετικές θερμοκρασίες η προσθήκη ενέργειας αυξάνει και την αταξία. Για παράδειγμα, θερμαίνοντας ένα κρύσταλλο πάγου τον μετατρέπουμε σε υγρό με περισσότερη αταξία. 

Αν αφαιρείτε συνεχώς ενέργεια, θα πλησιάζετε συνεχώς στο απόλυτο μηδέν στην κλίμακα Κelvin, όπου η ενέργεια του συστήματος και η εντροπία είναι σε ένα ελάχιστο όριο.

Τα συστήματα με αρνητική απόλυτη θερμοκρασία έχουν την αντίθετη συμπεριφορά. Η προσθήκη ενέργειας μειώνει την αταξία τους, και ως εκ τούτου τη θερμοκρασία τους. 

Το φαινόμενο είναι κβαντικό και εμφανίζεται κάτω από ειδικές συνθήκες σε συστήματα όπου περιέχουν περισσότερα άτομα σε καταστάσεις υψηλής ενέργειας, απ’ ότι σε καταστάσεις χαμηλής ενέργειας.*

Μέχρι στιγμής, τέτοιες καταστάσεις είχαν πραγματοποιηθεί σε εντοπισμένα συστήματα με πεπερασμένα και διακριτά φάσματα, όπως τα συστήματα πυρηνικού σπιν (A Nuclear Spin System at Negative Temperature, Pursell & Pound, 1951).

Πρόσφατα όμως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία δημοσίευσαν μία εργασία με τίτλο «Negative Absolute Temperature for Motional Degrees of Freedom», όπου περιγράφουν την επίτευξη στο εργαστήριο αρνητικών θερμοκρασιών για συστήματα με βαθμούς ελευθερίας κίνησης.

Απόλυτο μηδέν

Το απόλυτο μηδέν είναι η θερμοκρασία στην οποία η εντροπία φθάνει στην ελάχιστη τιμή της. Σύμφωνα με τους νόμους της κλασικής Θερμοδυναμικής, το απόλυτο μηδέν δεν μπορεί να επιτευχθεί (ακριβώς) με τεχνητά ή φυσικά μέσα, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί ένα σύστημα πλήρως απομονωμένο από το υπόλοιπο σύμπαν. 

Ένα σύστημα, θεωρητικά, στη θερμοκρασία του απόλυτου μηδενός κατέχει μηδενικού επιπέδου μηχανική ενέργεια. Παρόλο που η μοριακή κινητική ενέργεια δεν μηδενίζεται εντελώς στη θερμοκρασία αυτή, το σύστημα δεν έχει πλέον αρκετή ενέργεια να μεταβιβάσει σε άλλα συστήματα. Γι' αυτό η σωστή έκφραση είναι ότι στο απόλυτο μηδέν η μοριακή ενέργεια είναι η ελάχιστη δυνατή (αλλά όχι ακριβώς μηδενική).

Με διεθνή συμφωνία, το απόλυτο μηδέν ορίστηκε ως ακριβώς -273.15°C και -459.67°F. Παρόλο που θεωρητικά δεν είναι δυνατό να ψυχθεί οποιαδήποτε ουσία ακριβώς στους 0°Κ, επιστήμονες έχουν παρουσιάσει σπουδαία επιτεύγματα πλησιάζοντας πολύ το απόλυτο μηδέν, όπου η ύλη εμφανίζει κβαντικά φαινόμενα όπως η υπεραγωγιμότητα και η υπερρευστότητα.

Αιωρούμενα άτομα

Στο απόλυτο μηδέν, τα άτομα υποτίθεται ότι έχουν μηδενική ενέργεια και παραμένουν εντελώς ακίνητα. Από τεχνική άποψη όμως, αυτό δεν ισχύει πάντα. Στην πράξη, τα άτομα ενός υλικού δεν έχουν όλα την ίδια ενέργεια ταυτόχρονα. Σε κανονικές συνθήκες, τα περισσότερα άτομα έχουν ενέργεια κοντά στο μέσο όρο, ορισμένα όμως μπορεί να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της νέας μελέτης, οι θερμοκρασίες κάτω από το απόλυτο μηδέν εμφανίζονται όταν συμβαίνει το αντίθετο, όταν δηλαδή τα περισσότερα άτομα ενός υλικού έχουν ενέργεια πάνω από το μέσο όρο (συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες αυτές εμφανίζονται σε υλικά των οποίων τα άτομα ακολουθούν μια ανεστραμμένη κατανομή Boltzmann).

Για να πετύχουν τις αρνητικές θερμοκρασίες, οι επιστήμονες τοποθέτησαν άτομα καλίου σε έναν θάλαμο κενού και τα κατέψυξαν σε θερμοκρασία μερικών δισεκατομμυριοστών πάνω από το απόλυτο μηδέν. Επιπλέον, σταθεροποίησαν τα άτομα στη θέση τους χρησιμοποιώντας μαγνητικά πεδία και δέσμες λέιζερ.

Σε αυτή την κατάσταση, τα άτομα απωθούσαν το ένα το άλλο. Μια απότομη αλλαγή του μαγνητικού πεδίου, όμως, τα έκανε ξαφνικά να έλκονται και να εκτινάσσονται απότομα στη μέγιστη ενεργειακή τους κατάσταση. Ο κατάλληλος χειρισμός των λέιζερ εμπόδισε τα άτομα να καταρρεύσουν το ένα πάνω στο άλλο, δηλαδή τα κράτησε ακίνητα καθώς η τάση τους για ταλάντωση μεγιστοποιούνταν.

Η κατάσταση αυτή, αναφέρει η ερευνητική ομάδα, αντιστοιχεί στη μετάπτωση ενός σώματος από θερμοκρασίες λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν σε αρνητικές θερμοκρασίες μερικά δισεκατομμυριοστά του ενός βαθμού Κέλβιν κάτω από το απόλυτο μηδέν.

Οι θερμοκρασίες κάτω από το απόλυτο μηδέν μπορούν να θεωρηθούν ως θετικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν το άπειρο. Η κατάσταση του αερίου που δημιούργησαν οι ερευνητές δεν είναι πιο ψυχρή από μηδέν Κέλβιν. Είναι θερμότερη (!). Είναι θερμότερη ακόμα και από οποιαδήποτε θετική θερμοκρασία: η κλίμακα θερμοκρασιών δεν σταματά στο άπειρο, αλλά αντίθετα πηδά σε αρνητικές τιμές.

Παράδοξα συμπεράσματα

Το αλλόκοτο επίτευγμα βρίθει από διάφορα παράδοξα συμπεράσματα: για παράδειγμα, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι ένα σώμα με θερμοκρασία κάτω από το απόλυτο μηδέν είναι στην πραγματικότητα πιο καυτό από ένα αντικείμενο με άπειρη θερμοκρασία. 

Επιπλέον, οι θερμοκρασίες κάτω από το απόλυτο μηδέν θα επέτρεπαν θεωρητικά τη δημιουργία θερμικών μηχανών με απόδοση μεγαλύτερη από 100%, κάτι που φαίνεται αδύνατο. Οι μηχανές αυτές ουσιαστικά θα παρήγαγαν μηχανικό έργο απορροφώντας θερμότητα όχι μόνο από τα θερμότερα σώματα αλλά και από τα ψυχρότερα.

Οι αρνητικές θερμοκρασίες είναι πιθανότερο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των κοσμολόγων, καθώς παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες με τη λεγόμενη «σκοτεινή ενέργεια», μια μυστηριώδη δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και αναγκάζει το Σύμπαν να επιταχύνεται με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα. 

Η σκοτεινή ενέργεια μπορεί να συνδέεται με τις αρνητικές θερμοκρασίες επειδή τα άτομα ενός υλικού σε αρνητική θερμοκρασία εμφανίζουν αρνητική πίεση η οποία τα εμποδίζει να πλησιάσουν το ένα το άλλο. Κάτι τέτοιο απαιτεί και η επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.

Πηγές
Physicsgg
ΤΟ ΒΗΜΑ
Wikipedia
NewScientist

ΠΑΤΕΝΤΑΡΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ.


Πατενταρισμένη ελληνική φύση. Όταν έχεις τέτοιους «εταίρους», τί τους θέλεις του εχθρούς;...
Μέσα στα πλαίσια της γενικευμένης επίθεσης που δέχονται η Ελληνική Πολιτεία και οι κάτοικοί της, εντάσσεται μία ακόμα πτυχή, άκρως ενδιαφέρουσα, που θα πρέπει άμεσα να κινήσει το ενδιαφέρον των ειδικών και των ενεργών πολιτών. Πρόκειται για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών σπόρων (σπερμάτων) της ελληνικής χλωρίδας.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία τουλάχιστον 80 χρόνια, γίνονται προσπάθειες από πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως, προκειμένου να συλλεχθούν και να αποθηκευθούν σε ειδικές τράπεζες τα σπέρματα των ντόπιων ποικιλιών κάθε περιοχής. Αυτό θα βοηθήσει, μέσα σε αυτόν τον «κατακλυσμό» των διαφόρων «πειραγμένων» ποικιλιών (υβριδίων) και κυρίως των τελευταία εισαχθέντων στη φύση, μεταλλαγμένων φυτών, να διατηρηθούν οι ποικιλίες της φυσικής επιλογής.

Στην προπολεμική Σοβιετική Ένωση ο πρωτοπόρος σε αυτήν την κατεύθυνση βοτανολόγος Νικολάι Βαβίλοφ και μέχρι το 1940 (οπότε έπεσε θύμα των μαζικών εκκαθαρίσεων του Στάλιν) είχε καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 200.000 σπόρους (αλλά και καρπούς και βλαστούς) διαφορετικών ειδών. Η τράπεζα σπόρων που δημιούργησε, φέρει σήμερα το όνομά του και είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια της γερμανοκατοχής στη Σοβιετική Ένωση, ο Χίτλερ θέλησε να μεταφέρει την τράπεζα αυτή στη Γερμανία προκειμένου να ελέγξει έτσι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως πηγές φυσικής τροφής. Ωστόσο μόνο μέρος των σπόρων αυτών κατάφεραν να εντοπίσουν οι επιφορτισμένοι για την κλοπή αυτή Γερμανοί επιστήμονες και στρατιώτες.

Στην Ελλάδα το σχετικό σχέδιο του Χίτλερ ήταν αποτελεσματικότερο, καθώς η ελληνική φύση από μόνη της αποτελούσε ένα ανοικτό βοτανικό πάρκο. Περίπου 2.000 ποικιλίες σπόρων της ελληνικής φύσης μεταφέρθηκαν το έτος 1942, αρχικά στην Αυστρία και μετά από δύο έτη στη Γερμανία, όπου αποθηκεύτηκαν σε ειδική τράπεζα και φυλάσσονται μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια πέρα από τον ελληνικό χρυσό, τα μάρμαρα και τα αρχαία ελληνικά δημιουργήματα, οι σημερινοί δήθεν εταίροι μας, οφείλουν να μας επιστρέψουν κάποια στιγμή και τις ντόπιες ελληνικές ποικιλίες σπερμάτων που υφάρπαξαν από τον ελληνικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει, με διάφορους τρόπους, επιστρέψει από τη Γερμανία μικρό μέρος από τις κρητικές ποικιλίες φυτών που υπήρχαν στο νησί το 1942. Κάνοντας μια παρένθεση εδώ, προκειμένου να αντιληφθεί ο αναγνώστης τον πλούτο της κρητικής και εν γένει ελληνικής βιοποικιλότητας που σταδιακά χάνεται, να αναφέρουμε ότι το 1942 υπήρχαν και καλλιεργούνταν στο νησί συνολικά 23 ποικιλίες μαλακού και σκληρού σταριού, ενώ σήμερα μόνον 6, καθώς και 6 ποικιλίες κριθαριού, ενώ στις μέρες μας μόνο 2...
Το γεγονός της μερικής επιστροφής σπόρων από τη Γερμανία αποδεικνύει ότι οι αρχικές συλλογές που εκλάπησαν, καλλιεργήθηκαν και ανανεώθηκαν, και μέρος από τα σπέρματα που προέκυψαν αποτελούν και τα προσφάτως αποκτηθέντα σπέρματα. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να τα διατηρούν και να τα διαχειρίζονται όπως εκείνοι θέλουν. Το βασικό πρόβλημα όμως δεν είναι ότι δεν μας επιστρέφουν τις ελληνικές ποικιλίες σπόρων πίσω αλλά, ότι εμφανίζονται αυτοί ως ιδιοκτήτες του γενετικού αυτού υλικού, καθώς το «απέκτησαν» πριν το 1992 οπότε και υπογράφηκε η συνθήκη για τη βιολογική ποικιλότητα. Ως εκ τούτου θα πρέπει το θέμα να απασχολήσει ιδιαίτερα και άμεσα τα Ελληνικό Υπουργείο για τη γεωργία, αν υφίσταται ακόμα τέτοιο.

Επίσης το Ελληνικό Κράτος, αν επίσης υφίσταται τέτοιο, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συλλογές που εξάγονται στο εξωτερικό, συνοδεύονται με τις απαραίτητες άδειες, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα της χώρας μας επί των ωφελειών που θα προκύψουν από την αξιοποίησή τους (όπως αυτά προβλέπονται από την Συνθήκη για τη Βιολογική Ποικιλότητα - 1992).
Τα παραπάνω προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία όμως αυτή δεν εφαρμόζεται, λόγω των γνωστών προβλημάτων, της γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της συνολικής ανικανότητας του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος να τα επιλύσει.

Σήμερα οι μεγαλύτερες τράπεζες σπερμάτων (σπόρων) βρίσκονται στις Η.Π.Α., τη Μ. Βρετανία, τη Ρωσία κ.ά. Επίσης στην Νορβηγία, στο νησί Spitsbergen του νορβηγικού αρχιπελάγους Svalbard και σε απόσταση 1.120 χλμ. από τον Βόρειο Πόλο, βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες σπερμάτων, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε στις αρχές του 2008.

Όμως πώς μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί εμπορικά τα σπέρματα των φυτών; Η διαδικασία είναι απλή, με πρώτο και καθοριστικό βήμα το να πατενταριστεί το σπέρμα ή μέρος αυτού με αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης.
Για παράδειγμα, μία ουσία που υπάρχει στο κρητικό δίκταμο, εισάγεται ως κύριο συστατικό ή πρόσθετο σε βιομηχανικά προϊόντα (κυρίως της βιομηχανίας τροφίμων, φαρμάκων ή ποτών) και με αυτόν τον τρόπο, π.χ. μπορεί να πωλείται στην Κρήτη ή όπου αλλού, καραμέλα-καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο με γεύση δίκταμο της Κρήτης, που έχει όμως παραχθεί στην… Γερμανία, από γερμανική εταιρεία! Σήμερα η χώρα που εμφανίζεται πρώτη στα πατενταρίσματα σπόρων και φυτών είναι η Ολλανδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διάφορες «ποικιλίες» των καλλιεργούμενων καλλωπιστικών φυτών του εμπορίου διακινούνται στην αγορά αποκλειστικά έπειτα από «πατεντάρισμα».

Στην μεταπολεμική Ελλάδα, φορείς, αλλά και μεμονωμένοι άνθρωποι, συνειδητοποίησαν την αξία των ντόπιων ποικιλιών, καθώς και τον κίνδυνο από ενδεχόμενη απώλειά τους. Η πρώτη και μεγαλύτερη στην Ελλάδα τράπεζα που δημιουργήθηκε είναι αυτή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στα ταμεία της οποίας είναι «κατατεθειμένα» χιλιάδες διαφορετικά είδη σπόρων.
Όμως σήμερα, στην υπό νέα Κατοχή πατρίδα μας, με νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαλύεται κάθε υποδομή φύλαξης και προστασίας του πολύτιμου γενετικού υλικού, αφού οι κυβερνήσεις της υποτέλειας των τελευταίων 3 ετών, φρόντισαν να διαλυθεί η τράπεζα διατήρησης της βιοποικιλότητας. Τα αγροτικά ιδρύματα που υπάγονται στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας βάσει του «σχεδίου» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγχωνεύονται-διαλύονται και τριάντα και πλέον χρόνια κόπων τινάζονται στον αέρα, ενώ η τράπεζα διατήρησης της ελληνικής βιοποικιλότητας κινδυνεύει είτε να καταστραφεί, είτε να κλαπεί μεταφερόμενη μακριά από το ελληνικό έδαφος.

Για να κατανοήσει κανείς τον πλούτο της ελληνικής φύσης που απλόχερα την προίκισε ο Θεός, να αναφερθεί ότι προσεγγιστικά από τα 10.500 φυτά που φύονται στην Ευρώπη, τα 6.000 από αυτά υπάρχουν και στην Ελλάδα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 1.200 από αυτά είναι ενδημικά (!!) (το 20% αυτών), δεν φύονται δηλαδή πουθενά αλλού στον πλανήτη(ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Μ. Βρετανία εντοπίζεται ένα (1) ενδημικό φυτό...).

Αυτή η σπάνια και εξαιρετικά πλούσια ελληνική χλωρίδα θα πρέπει όχι μόνο να μην καταστραφεί, αλλά να προστατευτεί με κάθε μέσο, τόσο στο φυσικό περιβάλλον της, όσο και σε εθνικές τράπεζες σπόρων, καθώς αποτελεί μια ακόμα ιστορική κληρονομιά που οφείλουμε να μεταβιβάσουμε με πληρότητα στις επόμενες γενιές. Και να μην την ξεπουλούμε, ούτε να την καταστρέφουμε με fast truck διαδικασίες, όπως είναι για παράδειγμα η προωθούμενη μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις κορυφές των κρητικών βουνών, μέσω του προγράμματος HELIOS που προωθούν οι Γερμανοί κατακτητές.

Δυστυχώς η προσπάθεια προστασίας της ελληνικής φύσης και των ντόπιων ποικιλιών χλωρίδας, δε μπορεί να είναι μεμονωμένη. Η μόνη ίσως αποτελεσματική μέθοδος είναι η κατάλυση της μεταπολιτευτικής αστειευόμενης ελληνικής δημοκρατίας και η, μέσα από την ψήφιση νέου δημοκρατικού σύγχρονου Συντάγματος, Διακήρυξη της νέας Ελληνικής Δημοκρατίας.



Ηλίας Κοπανάκης





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


15Ένα Ερωτηματολόγιο

Θεμελιώδες  αίτημα τής «μεταφράσεως» τών  λειτουργικών κειμένων είναι η  κατανόηση, «οι άνθρωποι νά καταλαβαίνουν στήν Εκκλησία».

Άν καί τό πρόβλημα τής κατανοήσεως τών λειτ. κειμένων, κυρίως δέ τής Θ. Λειτουργίας, είναι πράγματι κατανοητό, όμως δέν συνιστά «όλο» τό πρόβλημα. Νά μερικά ειλικρινή ερωτήματα:

1. Άραγε μέχρι ποίου σημείου η μονοδιάστατη κατανόηση μπορεί νά συνιστά ακαταγώνιστη αξία απολύτου προτεραιότητος; Σήμερα δηλαδή κι άλλα πράγματα τού αξιακού μας περιβάλλοντος δέν γίνονται “κατανοητά”, αλλά αυτό άραγε αρκεί γιά τόν «αναπροσδιορισμό» ή τήν «μετάφρασή» τους, όπως, π.χ. η νηστεία ή οι εκτρώσεις (δηλ. φόνος);

2. Άραγε έχει γίνει ειλικρινής επιστημονική αξιολόγηση τής χειροπιαστής εμπειρίας από τό ανάλογο εγχείρημα υπό τής λατινικής εκκλησίας καί τεκμηριωμένη αποτίμηση τών “ποσοστών επιτυχίας” του;

3. Άραγε  οι νεώτεροι δέν απαξιώνονται, όταν υποστηρίζεται ότι «δέν καταλαβαίνουν», τήν ίδια ώρα πού μαθαίνουν δύο καί τρείς ξένες γλώσσες, πού απορροφούν πλήθος γνώσεων στήν ηλεκτρονική εποχή μας; Είναι αδύνατον νά μάθουν πώς «ποιώ» σημαίνει «κάνω», «Πάτερ ημών» «Πατέρα μας» καί «παράσχου» «δώσε»;

Ο πασίγνωστος ορθόδοξος θεολόγος π. Αλέξ. Σμέμαν σημειώνει ειδικότερα γιά τά παιδιά: «…Στήν εκκλησία τό παιδί βρίσκεται “στό στοιχείο του”. (…) Δέν πρέπει νά λέμε ότι “τάπαιδιά δέν μπορούν νά τό καταλάβουν αυτό”. Tά παιδιά αντιλαμβάνονται χωρίς νά καταλαβαίνουν».

4. Άραγε η ζωή τής Εκκλησίας ως λατρεύουσας κοινότητας ή η  ζωή στήν Εκκλησία, ζωή πού έχει μόνιμο χαρακτήρα, ως διαρκής αγωγή καί διά βίου μάθηση (!), άραγε δέν θάκινδυνεύσει νά μεταλλαχθεί, νά «μεταφρασθεί» σέ θρησκευτική «επιβίωση» καί τυπολατρεία; Καί άραγε η Λατρεία ως έκφραση Πίστεως τής Εκκλησίας, ειδικώς δέ η Θ. Λειτουργία, δέν θά εκφυλισθεί σέ μιά παράσταση γιά τούς ευκαιριακούς καί φευγαλέους «πελάτες», πού δέν «καταλαβαίνουν», αλλά απαιτούν νά καταναλώσουν βιαστικά κατανοητή Λατρεία;

Άραγε δέν  είναι γνωστό πώς πολλοί χριστιανοί (ελληνόφωνοι) δέν έχουν εγκεντρισθεί βιωματικώς στήν Εκκλησία; Καί πώς δέν ξέρουν ούτε τίς απλούστερες προσευχές (Πάτερ ημών, Πιστεύω, N΄ Ψαλμός κ.λπ.), καθώς η προσευχή δέν είναι εντεταγμένη  συστηματικώς στήν ζωή τους, επειδή απλούστατα η ίδια η προσευχή δέν είναι «κατανοητό» πράγμα• είτε μεταφρασμένα είτε αμετάφραστα, είτε κατανοητά είτε «ακατανόητα» κι άν είναι τά λόγια τών προσευχών;

Τελικώς ποιό μοντέλο χριστιανού καί ποιό μοντέλο Λατρείας οραματιζόμαστε;

5. Άραγε  αυτή η περιβόητη «κατανόηση» δέν κατανοείται καί δέν μαθαίνεται ποτέ; Άν π.χ. ο πιστός μάθει μιά φορά πώς η λειτουργική προτροπή «άνω σχώμεν τάς καρδίας» σημαίνει «άς έχουμε πάνω, άς υψώσουμε τίς καρδιές», θά πρέπει άραγε διά βίου νά τήν ακούει «μεταφρασμένη»;

6. Άραγε η κατανόηση είναι επαρκής συνθήκη, γιά νά προσπελάσει ο πιστός στόν πνευματικό κόσμο, στόν οποίο τόν καλεί η Λατρεία, ένα κόσμο γεμάτο σημεία καί σύμβολα;

7. Μήπως, όταν επιτευχθεί η «κατανόηση», θά διακυβευθούν άλλα πνευματικά αγαθά, όπως η ακρίβεια, πολύ δέ περισσότερο αυτή η πνοή τού Αγίου Πνεύματος, πού ελάλησε εν τοίς Αγίοις μέ τίς λέξεις; Ο M. Αθανάσιος λέει: «μηδέ πειραζέτω τάς λέξεις μεταποιείν ή όλως εναλλάσσειν», γιατί οι Άγιοι δέν ελάλησαν από τό κεφάλι τους, αλλά υπό Πνεύματος Αγίου φερόμενοι (Β/ Πέτρ. α/ 21) καί μέσα στίς λέξεις, πού χρησιμοποίησαν, έχουν αποθησαυριστεί αλήθειες καί έχει αποταμιευθεί πνευματική δύναμη.

8. Μήπως η πολυθρύλητη «κατανόηση», μέ τήν απόλυτη έμφαση πού τής δίνεται, θά δοκιμάσει νά εκτοπίσει  τήν ορθόδοξη γνωσιολογία, γιά χάρη τής ακαταμάχητης γοητείας πού ασκεί η διάνοια;

9. Μήπως μοιάζει εξαιρετικώς ανελαστική η λύση τής μονίμως «μεταφρασμένης» λατρείας;

Η «μετάφραση» τών αγιογραφικών-λειτουργικών κειμένων στά Ν. Ελληνικά είναι αρρήκτως συνυφασμένη μέ τήν θεολογική, ιστορική καί πραγματολογική ερμηνεία τους.Αραδιασμένες νεοελληνικές λέξεις δέν “λένε” σχεδόν τίποτα άν καί “κατανοητές” (π.χ. «Xαίρε, θάλασσα, πού καταπόντισες τόν νοητό Φαραώ• χαίρε, πέτρα, πού πότισες όσους διψούσαν τήν ζωή»). Γιά νά δώσουν ένα μήνυμα, προαπαιτείται ερμηνεία. Τότε όμως μάλλον περισσεύει η λειτουργική χρήση νεοελληνικής “μεταφράσεως”, επειδή τό νοηματικό περιεχόμενο θά έχει ήδη αφομοιωθεί. Μήπως λοιπόν γιά νά καταλάβω τή σημασία, πρέπει προηγουμένως νά μάθω τό νόημα; (καί γιά νά τό μάθω, πρέπει πρώτα νά θελήσω νά τόδιδαχθώ;)

Στά αμέσως επόμενα χρόνια οπότε ούτε καί τών απλουστέρων λέξεων, όπως «Ανάσταση», «Xριστός», «Εκκλησία», ή «Παναγία», τό περιεχόμενο δέν θά “κατανοείται”, τί θάεπινοήσουμε; Θά ξανα-“μεταφράσουμε” άραγε τά “μεταφρασμένα ” ή θά θρηνήσουμε συνειδητοποιώντας πώς «καταβρέξαμε τήν καιομένη βάτο»;

Μήπως τελικά πάνω από τήν κατανόηση θά ήταν πιό αποδοτικός αυτός ο εκκλησιαστικώς καταξιωμένος τρόπος υπερβάσεως τών μικρών γλωσσικών δυσκολιών, ησυστηματικότερη ερμηνεία δηλαδή; (βλ. σχετ. τό πλήθος ερμηνευτικών έργων [γιά τά «δυσκολοκατάληπτα», όπως γράφει] τού αγ. Nικοδήμου τού Αγιορείτου, στά οποία μαθητεύουν όσοι τίμιοι καί ευσυνείδητοι επιθυμούν νά “καταλάβουν”), ειδικώς μάλιστα στήν εποχή τής Πληροφορίας, τού Διαδικτύου καί τού Ηλεκτρονικού Βιβλίου.

Ο άγ. Ιω. Xρυσόστομος χτυπάει τό καμπανάκι τής ευθύνης καθενός ζητώντας «μία χάρη»: προετοιμασία στό σπίτι καί «προοικείωση» μέ τά λόγια καί τά νοήματα τού Ευαγγελίου. Καί ο  άγιος Βαρσανούφιος απαντά στόν μαθητή του, πού διαβάζει τούς Ψαλμούς αλλά δέν τούς κατανοεί, πώς «ο κόπος γιά τήν εκμάθηση τής γλώσσας όχι μόνο θά τόν βοηθήσει στήν κατανόηση, αλλά, πολύ περισσότερο, θά τού δώσει πλουσία χάρη εις ζωήν αιώνιον».

Εξ άλλου, ο Χριστός χρησιμοποιεί τίς παραβολές, ως αινιγματώδεις διηγήσεις μέ βαθύτερες αλήθειες από τίς  φαινομενικές, γιά νά «διεγείρη τόν ακροατήν», επειδή η ευκολία πολλούς τούς οδηγεί στή ραθυμία, όπως εξηγεί ο άγ. Ιω. Xρυσόστομος.

Σέ άλλες περιπτώσεις, πού οι Μαθητές δέν καταλαβαίνουν τά λόγια τού Χριστού, Εκείνος τούς τά εξηγεί. Καμιά  φορά τούς μαλώνει: «πώς ου νοείτε …;» Kαί τότε καταλαβαίνουν,αφού όμως προηγουμένως μέ τήν επιτίμησή Του έχουν αποβάλει τήν οκνηρία καί τίς προκαταλήψεις (Ματθ. ι/ 11-12)

Καί  κάτι άλλο: από τήν πρώτη στιγμή πού γράφονται οι επιστολές τής K. Διαθήκης διαπιστώνονται από τούς ίδιους τούς Αποστόλους «δυσνόητα», δυσπρόσιτες λέξεις-έννοιες-πράγματα, καί οι αμαθείς τά διαστρεβλώνουν (Β΄ Πέτρ.).

Συνεπώς μήπως τό πρόβλημα τής «κατανοήσεως» δέν είναι καί τόσο καινούργιο καί η λύση του δέν είναι  αναγκαστικά η «μετάφραση», αλλά μάλλον η ερμηνεία;

10. Εξ άλλου, τί μένει σήμερα χειροπιαστό, ζωντανό στήν Ελλάδα από τόν πολυδιαφημιζόμενο αλλά πολύκλαυστο Πολιτισμό μας, εκτός από τό «Φώς ιλαρόν», τό  «Γλυκύ μου έαρ», τό «Xριστός  ανέστη», δηλαδή τήν γλώσσα  τής Εκκλησίας;

  Εν περιπτώσει δέ “μεταφράσεως” πώς θά απολογηθούμε στούς νεωτέρους, πού η γενιά μας δέν είχε τό σθένος νά κρατήσει τήν πατρική κληρονομιά; Tί θά δικαιολογηθούμε, πού διακόψαμε σέ μιά τεχνητή συγκυρία, γιά χάρη μιάς πρόσκαιρης καί μυθοποιημένης διανοητικής “απολαύσεως” τήν από τού Ομήρου μέχρι σήμερα αδιάκοπη λαλιά τού λαού μας, πού μιλιέται ακόμη καί τραγουδιέται μέσα στίς εκκλησιές;

Στούς ομοδόξους αδελφούς μας, αλλά καί στούς ξένους μελετητές τί θά πούμε;

Tήν ώρα πού πασχίζουμε γιά τά «Ελγίνεια  Mάρμαρα», τήν ίδια ώρα δέν μοιάζει κάπως οξύμωρο νά συζητάμε πώς ένα ολοζώντανο κομμάτι τού χριστιανικού πολιτισμού θά τό αφανίσουμε; 

11. Τό αίτημα τής “μεταφράσεως” εμπεριέχει στόν εαυτό του καί εξυπονοεί σιωπηρώς ένα αρχέτυπο, από τό οποίο θά γίνει η “μετάφραση”. Αυτό όμως είναι αντιφατικό, επειδή η ίδια η“μετάφραση” καθ? εαυτήν παραδέχεται πώς μέσα καί πίσω από τίς λέξεις υπάρχει ένα περιεχόμενο, τό οποίο πρέπει νά μείνει «αμετάφραστο». Γιά νά είναι συνεπές πρός τόν ίδιο του τόνεαυτό του τό αίτημα τής “μεταφράσεως”, πρέπει νά συμπεριλάβει καί τήν δυνατότητα αλλαγής αυτού τού ίδιου τού γλωσσικού πρωτοτύπου. Γιατί λοιπόν αντί “μεταφράσεως” νά μήσυνταχθούν «νέα κείμενα», π.χ. καινούργια Θ. Λειτουργία;

12. Αλλά καί μέ τίς άλλες «ακατανόητες» “γλώσσες” τής Εκκλησίας τί θά γίνει; Μέ τήν εκκλησιαστική μουσική π.χ., η οποία “ντύνει” τόν λειτουργικό λόγο; Γιατί νά μή γίνει μετάφραση καί τής βυζαντινής μουσικής σέ σύγχρονη; Ή μέ τήν εκκλησιαστική εικονογραφία, πού είναι πάλι μιά “γλώσσα ακατανόητη” στόν σύγχρονο  άνθρωπο; Ή μέ τάευχαριστιακά είδη, αφού ο άρτος καί ο οίνος δέν αποτελούν τήν “βασική γλώσσα” διατροφής τού παγκοσμίου ανθρώπου; Ή μέ τήν ίδια τήν άσκηση, πού είναι μιά ακόμα “ακαταλαβίστικη γλώσσα” σήμερα;

Η «μετάφραση» άραγε δέν θά 'ναι ανακόλουθο νά μή συμπαρασύρει κι άλλα πράγματα καί θέσμια τής Εκκλησίας, καθώς αντιστοιχεί σέ μιά γενική τάση “επαναπροσδιορισμού”, καί“αναστοχασμού” τών υφισταμένων “δομών” ή “παραδεδομένων αρχών”.

13. Στόν λογικοφανή καί επιστημονικώς απαράδεκτο ισχυρισμό: «Άν ο  Xριστός ερχόταν σήμερα, τί γλώσσα θά μιλούσε», άραγε δέν απαντά ο ίδιος ο Χριστός, πού ηθέλησε νά γεννηθεί«εν ταίς ημέραις…Kαίσαρος  Αυγούστου», καί νά σταυρωθεί «επί Ποντίου Πιλάτου»; Αλλιώς μήπως ανατινάζεται ο ρεαλισμός τής Ενσαρκώσεως;

14. Ερωτητέον πώς γίνεται νά παρακαμφθεί  ελαφρά τή καρδία η γνωστή μαρτυρία τού μακαριστού αγίου Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: «είμεθα κατηγορηματικώς πεπεισμένοι ότι ουδόλως υπάρχει ανάγκη αντικαταστάσεως τής παραδεδομένης Λειτουργικής γλώσσης… Είναι άτοποι οι ισχυρισμοί περί τού δήθεν ακατανοήτου».

Kαί πώς γίνεται νά περιφρονηθεί αδίστακτα η επί τούτω επισήμανση τού αγ. Nικοδήμου τού Αγιορείτου: «Φυλαχθήτε αδελφοί, καί από τόν λογισμόν τούτον: εσύ είσαι αγράμματος καίδέν καταλαμβάνεις εκείνα όπου λέγονται εν τή εκκλησία…άν εσείς συχνά πηγαίνετε εις τήν εκκλησίαν καί ακούετε τά θεία λόγια, η συνέχεια εκείνη θά σάς κάμη μέ τόν καιρόν νάκαταλαμβάνετε εκείνα όπου δέν εκαταλαμβάνατε, διότι ο Θεός βλέπωντας τήν προθυμίαν σας ανοίγει τόν νούν σας καί τόν φωτίζει εις τό νά καταλαμβάνη».

15. Tέλος. Mέσα στήν πνευματική κοσμοχαλασιά πού σαρώνει τά πάντα, μέσα στήν προωθουμένη πολτοποίηση ανθρώπων καί πολιτισμών, καί μέ τήν Ελλάδα στά πρόθυρα οικονομικού καταποντισμού, άραγε τό τελευταίο, πού θά χρειαζόταν, δέν είναι μιά απονενοημένη αυτοεμπλοκή σέ “νεογλωσσικές έριδες” μέ άρωμα εκκλησιαστικό καί γεύση «γκρίκλις»;

Αντί μονότονα νά αναμασάμε ληγμένα στερεότυπα, μήπως πιό επείγων καί πιό συμβατός μέ τίς σημερινές ανάγκες φαίνεται νά είναι ένας χαμηλόφωνος ερμηνευτικός λόγος γιά τίς αλήθειες τής Πίστεως καί συνολική αναθεώρηση τρόπου ζωής, μιά ζωντανή μαρτυρία αγάπης Xριστού, παρά μιά “εργολαβία” Λειτουργικής Mεταρρυθμίσεως;

Άν οι άνθρωποι σήμερα τείνουν νά αποστρέφουν τό πρόσωπό τους από τήν Εκκλησία, μού φαίνεται πώς δέν τό κάνουν τόσο επειδή δέν κατανοούν τήν γλώσσα τής Λατρείας, όσο επειδή, πρώτον, δέν κατανοούν ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα πού δέν “κατανοούνται”• επειδή, δεύτερον, δέν κατανοούν τί ακριβώς “εννοούν” τά εκκλησιαστικά λόγια (ακόμα καίμεταφρασμένα), δέν καταλαβαίνουν δηλαδή τί νόημα μπορεί νά έχουν τά “λόγια”, τά νοήματα, τά πράγματα τής Εκκλησίας καί τού Θεού στήν ζωή τους καί δέν βρίσκεται εύκολα κάποιος ικανός νά τούς τά ερμηνεύσει ζωογονητικά• επειδή, τρίτον δέν διδάχθηκαν πώς στήν Εκκλησία δέν πάς γιά νά “καταλάβεις” αλλά γιά νά αγαπήσεις, καί επειδή, τέταρτον, ίσωςέχουν κι ένα δίκιο: δέν έχουν καί πολλή όρεξη νά “καταλάβουν” κάτι από τήν Zωή, τόν Σταυρό καί τήν Ανάσταση Ιησού Xριστού.

Ο π. Αθαν. Στ. Λαγουρός είναι πτυχ. Νομικής, εφημέριος τού  Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής (ομων. δήμου) τής Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών καί πατέρας τριών παιδιών.

Τά  ανωτέρω ερωτήματα  αποτελούν «περίληψη» μικρού βιβλίου μέ τόν ίδιο τίτλο, πού έχει κυκλοφορηθεί από τίς εκδ. «ΤΗΝΟΣ». 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ 2.200 ΕΤΩΝ ΣΕ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ!


15Ένας αρχαίος γιατρός γνώριζε πιθανότατα την σύνθεση των φαρμάκων που φορτώθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα εμπορεύματα πάνω σε πλοίο που ετοιμαζόταν να πλεύσει στη Μεσόγειο. Αλλά θα χρειαστούν περίπου 2.200 χρόνια μέχρι κάποιος άλλος να μάθει τα συστατικά των έξι γκρι χαπιών, τα οποία χάθηκαν κάτω από τα κύματα μαζί με το υπόλοιπο του πλοίου, που είναι γνωστό ως «del Relitto Pozzino».

Ομάδα αποτελούμενη από Ιταλούς αρχαιολόγους, χημικούς και βιολόγους αποκρυπτογράφησαν την χημική σύνθεση των αρχαίων φαρμάκων που περιλαμβάνονταν στο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε στα 18 μέτρα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης.

Οι έξι επίπεδοι δίσκοι βρίσκονταν μέσα σε ένα δοχείο κασσίτερου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ήταν μέσα σε μεγαλύτερο ξύλινο κουτί που σάπισε και καταστράφηκε.Επίσης, βρέθηκαν και άλλα ιατρικά εργαλεία της εποχής σε κοντινή απόσταση.

Σε προηγούμενη μελέτη των φαρμάκων το Discovery Newsείχε ανακαλύψει ότι το φάρμακο περιέχει μείγμα ορυκτών και φυτικών υλικών, αλλά δεν είχε καθορίσει επακριβώς τις χημικές ουσίες.

Τα περισσότερα χημικά συστατικά που βρέθηκαν ήταν ενώσεις ψευδαργύρου. Οι ενώσεις ψευδαργύρου, που ονομάζονται «calmina» ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αρχαία ιατρική όπως είναι ακριβώς και σήμερα υπό τη μορφή λοσιόν καλαμίνας ή οξειδίου του ψευδαργύρου.

Τα δισκία περιείχαν επίσης γύρη από μια ποικιλία επικονιαζόμενων-εντόμων φυτών, η οποία υποδεικνύει σαφέστατα ότι προϊόν μελισσών συμπεριλαμβάνεται στο αρχαίο φάρμακο.Οι μέλισσες συνέβαλλαν επίσης και στο κερί που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των χαπιών.

Άλλα συστατικά που περιλαμβάνονται στα δισκία είναι οξείδιο του σιδήρου, άμυλο,ρητίνη πεύκου, και ένα μίγμα φυτικών και ζωικών λιπιδίων, τα δομικά στοιχεία των λιπών.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα δισκία αυτά μπορεί να αποτελούσαν ένα φάρμακο για τα μάτια, αφού το σχήμα και τα συστατικά τους είναι σύμφωνα με τις αρχαίες περιγραφές των οφθαλμικών αλοιφών.

Το υπόλοιπο του φορτίου του βυθισμένου πλοίου υποδεικνύει στους ερευνητές ότι το σκάφος μπορεί να είχε αναχωρήσει από την Ανατολή και ίσως να φόρτωσε στη Δήλο στο δρόμο του προς την Populonia, στην ελεγχόμενη από τους Ετρούσκους, Ιταλία. Το πλοίο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1974 και περιείχε γυάλινα κύπελλα,προερχόμενα από τις σημερινές περιοχές της Συρίας και της Παλαιστίνης, δοχεία κρασιού, λάμπες και ποικιλία άλλων αγαθών. 





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΣΚΟΝΗΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ.


Εντυπωσιακή θύελλα σκόνης που ταξιδεύει!
Ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα.
Πρόκειται για θύελλα κόκκινης σκόνης, η οποία ταξιδεύει στον Ινδικό Ωκεανό και χτύπησε τις ακτές της βορειοδυτικής Αυστραλίας και συγκεκριμένα την πόλη Onslow, αφήνοντας στο πέρασμά της ποσότητες από τη χρωματιστή άμμο.

Το σύννεφο, που μοιάζει με τσουνάμι, δημιουργήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που δημιουργούνται πάνω από τον ωκεανό.
Εντυπωσιακή θύελλα σκόνης που ταξιδεύει!
ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ...ΝΕΡΟ;


Ένα νέο άθλημα, προκαλεί έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το αν μπορεί ή όχι ο άνθρωπος να πετύχει το ακατόρθωτο. Να περπατήσει στο νερό, ή για να ακριβολογούμε, να τρέξει πάνω στο νερό.
Ονομάζεται «Liquid Mountaineering», δηλαδή «υγρή ορειβασία» και ανακαλύφθηκε μετά από ένα τυχαίο γεγονός. Το μόνο που χρειάζεται, λένε οι εμπνευστές του, είναι καλής ποιότητας καουτσούκ παπούτσια και μεγάλη ταχύτητα.
Η επιστήμη λέει ότι με τη σωστή γωνία και ταχύτητα, οτιδήποτε μπορεί να αναπηδήσει μακριά από την επιφάνεια του νερού για κάποιο χρονικό διάστημα πριν βουλιάξει. Το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παιχνιδάκι που όλοι έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε, το πέταγμα της πέτρας μέσα στο νερό. Αν ρίξεις την πέτρα με την σωστή ταχύτητα, περιστροφή και γωνία, θα δεις πως θα αγγίξει πολλές φορές την επιφάνεια του νερού πριν βυθιστεί. Αν κάποιος λοιπόν μπορεί να ακολουθήσει το ίδιο σύνολο κανόνων που επιτρέπουν στην πέτρα να αναπηδήσει πολλές φορές πριν βυθιστεί, θα καταφέρει να αναπηδήσει κι ο ίδιος πολλές φορές στην επιφάνεια του νερού, πριν βουλιάξει.
«Η διαδικασία θα μπορούσε να τελειοποιηθεί μόνο με την πρακτική και την υπομονή, αλλά οπωσδήποτε όποιος το επιχειρήσει θα καταφέρει σίγουρα να κάνει 3-4 βήματα πάνω στο νερό» λένε οι εφευρέτες του αθλήματος.

Δείτε βίντεο απο την προσπάθεια των... "αθλητών"

ΠΗΓΗ:goodstory.gr

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΡΑΒΑΣΑΚΙ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΗ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΕ ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ.


 Πάτρα: Δε φαντάζεστε τι σχεδίασε μαθητής της Α Δημοτικού σε ραβασάκι!
Το πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη πριν από λίγο καιρό σε Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας.

Όπως αποκαλύπτει το thebest.gr, μαθητής της πρώτης Δημοτικού, σχεδίασε σε χαρτί δύο σεξουαλικές στάσεις, έγραψε το όνομά του και το έβαλε σε τσάντα συμμαθήτριας του.
Όπως ήταν φυσικό, μόλις οι γονείς του κοριτσιού βρήκαν το χαρτί στην τσάντα της, διαχειρίστηκαν το περιστατικό με λεπτότητα και αμέσως ενημέρωσαν τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό.
Με την σειρά της η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου διαχειρίστηκε το θέμα με λεπτότητα, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες των χειρισμών και χωρίς να υπάρξει διαρροή που θα μπορούσε να στιγματίσει στη συνέχεια και τους δύο μαθητές.
Τα περιστατικά πάντως λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με ραγδαίους ρυθμούς, ακόμη και στις πρώτες τάξεις των Δημοτικών και οι εντολές που έχουν δοθεί προς τους εκπαιδευτικούς είναι να αντιμετωπίζονται με τους σύγχρονους κανόνες της παιδαγωγικής.





ΠΗΓΗ...http://www.newsbomb.gr

ΤΟ ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΝΟΣ ΗΧΟΛΗΠΤΗ!!!


Το ξεκαρδιστικό βίντεο ενός ηχολήπτη σε studio που σαρώνει στο YouTube
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρούς αφανείς ήρωες...
Δείτε το βίντεο: 




ΠΗΓΗ...
http://www.newsbomb.gr

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ.

Το διαδίκτυο «ψηφίζουν» για την ενημέρωσή τους οι Έλληνες

Με ποσοστό 39%

Το διαδίκτυο φαίνεται να αναδεικνύεται ως το μέσο που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες για την ενημέρωσή τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για την εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα το 39% των Ελλήνων προτιμά το ίντερνετ, ενώ το 32% επιλέγει την τηλεόραση για την ενημέρωσή του.

Πολύ χαμηλά βρίσκονται οι εφημερίδες με 9%, το ραδιόφωνο με 8%, ενώ το 11% απαντά ότι δεν εμπιστεύεται κανένα μέσο για την ενημέρωσή του.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν επίσης και για το ποιο δελτίο ειδήσεων θεωρούν ως εγκυρότερο βάζοντας 0 στο καθόλου έγκυρο/αντικειμενικό και 10 στο πολύ έγκυρο/αντικειμενικό.

Το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ βαθμολογείται με 5,9, της ΝΕΤ με 5,8, του ALPHA με 5,4, του ANT1 με 5,3 ενώ στο τέλος της κατάταξης με 4,2 εμφανίζεται το δελτίο ειδήσεων του MEGA.






ΠΗΓΗ...http://www.newsbeast.gr

"ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑ" - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ.

Διάλειμμα για... τουαλέτα
Βλέπετε τη μία ταινία πάνω στην άλλη και ο μεγαλύτερος προβληματισμός σας είναι το ότι κάποιες φορές νιώθετε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα; Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει εφαρμογή για κινητά με την ονομασία RunPee.

Όσο για το πώς λειτουργεί αυτή, πολύ απλά ενημερώνει με μια δόνηση τους χρήστες για το ποια είναι η πιο ασήμαντη στιγμή σε μία ταινία δίνοντας τους το ελεύθερο να επισκεφτούν εκείνα τα λεπτά την τουαλέτα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κατά την επιστροφή τους ενημερώνει και για τις σκηνές που έχασαν ενώ έλειπαν.









ΠΗΓΗ...http://www.newsbeast.gr

ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ;



Μπορεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να διαψεύδει ότι αποχωρούν μαζικά πια οι γιατροί από τον Οργανισμό, τα στοιχεία όμως που δίνουν στη δημοσιότητα οι γιατροί είναι αποκαλυπτικά τόσο για τις αποχωρήσεις όσο και για τα χρήματα που παίρνουν για κάθε επίσκεψη.

Κοντά στους 1500 γιατρούς φαίνεται να έχουν αποχωρήσει ήδη από τον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στις πληρωμές που μετρούν ακόμη από το 2010! 

Ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ εισπράττει σήμερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, περίπου 6,5 ευρώ για κάθε ασθενή. Ένα ποσό το οποίο μάλιστα το παίρνει με μεγάλη καθυστέρηση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012, 300 εκ. ευρώ και για τα έτη 2010 και 2011 πάνω από 1 Δις στον κλάδο. Γι αυτό και πολλοί γιατροί στους περισσότερους νομούς της χώρας έχουν αποφύγει να συμβληθούν με τον οργανισμό. Αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν κανονικά της επίσκεψή τους σε δερματολόγους, παιδιάτρους, ψυχιάτρους, νευρόλόγους και άλλες ειδικότητες που απουσιάζουν από τον ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ η εικόνα είναι διαφορετική. Μάλιστα άλλα λέει ο υπουργός και άλλα λέει λίγο αργότερα ο υφιστάμενός του πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις αποχωρήσεις γιατρών από τον Οργανισμό. 

Μια διαφορετική εικόνα παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος σχετικά με το αν φεύγουν οι όχι γιατροί συμβεβλημένοι από τον ΕΟΠΥΥ. Μια εικόνα που ενδεχομένως να δείχνει και την έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σύστημα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ.Σαλμάς ερωτηθείς σχετικά παραδέχτηκε ότι οι γιατροί φεύγουν από το σύστημα γιατί σιγά σιγά λήγουν οι συμβάσεις τους και πλέον κανείς δεν μπορεί να τους κρατήσει. 
Αιτία κυρίως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ καθώς τους οφείλονται χρήματα από επισκέψεις ακόμη από το 2010 και από τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ενιαίο φορέα. 
Από την άλλη ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει τελείως διαφορετική άποψη από τον προϊστάμενό του υπουργό. 

Επισημαίνει ότι όχι μόνο δε φεύγουν οι γιατροί αλλά αντίθετα εκκρεμούν και αμέτρητες αιτήσεις για ένταξη. «Ο συνολικός αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σήμερα ανέρχεται περίπου σε 12.000. Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σήμερα 10/01/2013 σε 5.500 περίπου και όχι 4.000 όπως λανθασμένα αναφέρονται στα διάφορα δημοσιεύματα. Είναι γνωστό σε όλους ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κύμα αποχώρησης συμβεβλημένων ιατρών, αντιθέτως εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις ιατρών προκειμένου να συμβληθούν  με τον ΕΟΠΥΥ» σημειώνει ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

Βέβαια  ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παραδέχεται ότι σε αρκετούς νομούς απουσιάζουν ειδικότητες γιατρών. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου



ΠΗΓΗ...http://www.iatropedia.gr

ΒΡΗΚΑΝ ΓΥΜΝΟ ΑΝΤΡΑ ΣΦΗΝΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΤΟΥΣ!!!



Γερμανοί πυροσβέστες διέσωσαν έναν γυμνό άνδρα ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα σε μία στενή καμινάδα στο κεντρικό Βερολίνο, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη εκπρόσωπος του Σώματος.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε κλήση μετά την αποτυχία της αστυνομίας να βοηθήσει τον 39χρονο άνδρα, ο οποίος είχε κατέβει σε βάθος δέκα μέτρων στην καμινάδα που είχε διάμετρο όσο οι ώμοι του.

Ομάδα περίπου 30 πυροσβεστών και δέκα αστυνομικών άνοιξαν μία τρύπα στον δεύτερο όροφο του κτιρίου και κατάφεραν να τραβήξουν έξω τον άνδρα, ο οποίος στο μεταξύ είχε χάσει τις αισθήσεις του. Χρειάστηκαν 15 λεπτά για να τον επαναφέρουν. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

"Τραυματίστηκε εξαιτίας της πτώσης και του γεγονότος ότι δεν φορούσε ρούχα. . . πάγωσε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σώματος.

Η επιχείρηση διάσωσης διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό για πόση ώρα βρισκόταν ο άνδρας μέσα στην καμινάδα προτού φθάσει η αστυνομία που κλήθηκε πρώτη εξαιτίας των κραυγών του.

Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό τι έκανε ο άνδρας στη στέγη του σπιτιού. Κάποια μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είναι άστεγος και το είχε σκάσει από νοσοκομείο.



ΠΗΓΗ...http://www.newsit.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...