Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

"ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ"

Σκύδρα  23-4-2014

«Να εγκριθεί η χρηματοδότηση για την μετεγκατάσταση της μονάδας του τεχνητού Νεφρού στο ΓΝ Έδεσσας, ζητά ο Ιορδάνης Τζαμτζής».

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στον Νομό Πέλλας, ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ζήτησε με τηλεφωνική παρέμβαση του και με επιστολή του, την τελική έγκριση για τη μετεγκατάσταση της Μονάδας του Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Έδεσσας στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου.
Ο κ. Τζαμτζής γνωρίζοντας με τις συνεχείς παρεμβάσεις του και τον αγώνα του από την πρώτη στιγμή, ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το Νοσοκομείο Έδεσσας, ζητά από τον Υπουργό την έγκριση για την χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης αναφέροντας τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
  Μετά τη συνάντηση-σύσκεψη που είχαμε στο γραφείο σας, παρουσία του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Ανδριόπουλου Δημοσθένη και του Γενικού Γραμματέα Υγείας κ. Καλλίρη Πελοπίδα, σχετικά με την μετεγκατάσταση του τμήματος Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Έδεσσας, η υπηρεσία της 3ης ΥΠΕ ολοκλήρωσε τη διαδικασία.
Σας επισυνάπτω την απόφαση έγκρισης του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ για τη μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, το έγγραφο για τη χρηματοδότηση και σας παρακαλώ να εγκρίνεται την επιχορήγηση για το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, διότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Έδεσσας, θεωρείται η καλύτερη Μονάδα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ασθενείς όχι μόνο του Νομού Πέλλας αλλά όλης της Βορείου Ελλάδος. Η μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Έδεσσας θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους νεφροπαθείς συμπολίτες μας».
                                                                           Με τιμή
                                                                  Ιορδάνης Τζαμτζής
                                                                 

                                                                   Βουλευτής Πέλλας

ΣΚΕΠ-ΣΟΥ ΠΩΣ Ο,ΤΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ

ΣΚΕΠσου, πως ό,τι είναι απλό και εύκολο για σένα, για κάποιον άλλο είναι απλά πολύ δύσκολο, ίσως και αδύνατο
ΑΠΟ ΤΗΝ  Katerina ApLou

Το Σάββατο 5 Απρίλη 2014, βρεθήκαμε στην Πλατεία Μεταμορφώσεως του Δήμου Μοσχάτου και συμμετέχοντας στη δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας του ΣΚΕΠ, βιώσαμε μια συγκλονιστική εμπειρία.

Η δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας του ΣΚΕΠ δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους:
  1. που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας να καθίσουν σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους
  2. να φορέσουν μάσκα, να κρατήσουν το λευκό μπαστούνι και να προσπαθήσουν να βιώσουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης
Επίσης, γίνεται καταγραφή προσβασιμότητας στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της περιοχής, από άτομα με αναπηρία.
Κυρίως μαθητές που βρέθηκαν στην πλατεία, μοιράστηκαν σε ομάδες και γύρισαν την περιοχή έχοντας μαζί τους φυλλάδια στα οποία κατέγραψαν τα καταστήματα, με ονόματα και διευθύνσεις, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που χρειάζεται ένα ΑμεΑ ώστε να κινηθεί στο χώρο.
(Για παράδειγμα καφέ και εστιατόρια που δεν έχουν ράμπα. Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις η τουαλέτα για αναπήρους είναι πλεονασμός!! Εφόσον δεν υπάρχει ράμπα για να εισέλθει στο χώρο το άτομο με αναπηρία προφανώς η τουαλέτα για ΑμεΑ είναι περιττή!)

Ο ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και νέους) πιστεύει ότι «Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ' εαυτή, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του.»
Και προτείνει σε όλους μας να πούμε (πρωτίστως στον εαυτό μας):
«Σ.Κ.Ε.Π. Σου διαφορετικάμια κοινωνία όπου όλοι θα αισθάνονται χρήσιμοι!»

Μιλήσαμε σχεδόν με όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τον ΣΚΕΠ. Την Ιλεάνα, την Ειρήνη, τον Παναγιώτη, τον Στέφανο. Από τη συνομιλία μαζί τους, δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που νιώθουν ευγνώμονες και τυχεροί που συμμετέχουν ενεργά στον ΣΚΕΠ. Και αυτό φαίνεται. Στον τρόπο που σε κοιτάζουν, που σε προσεγγίζουν και σου μιλούν.
Συμπεράναμε ότι εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό του να συμμετέχεις. Συμμετέχοντας κερδίζεις εσύ πρωτίστως και μετά οι άλλοι. Νιώθεις εσύ γεμάτος από συναισθήματα και έτσι μπορείς να τα μεταδώσεις και να προσφέρεις στους γύρω σου.
Επίσης, μιλήσαμε με τον κ. Μενέλαο Τσαούση, εκπαιδευτή κινητικότητας και προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης. Φορέσαμε τις μάσκες στο πρόσωπο που δεν επιτρέπουν να δεις και πήραμε στα χέρια μας το ειδικό λευκό μπαστούνι. Πριν ξεκινήσουμε μας είπε ότι δεν είναι εύκολο αυτό που θα κάνουμε και ότι αν κατά τη διάρκεια αισθανθούμε δυσφορία να σταματήσουμε, να βγάλουμε τη μάσκα και θα έρθει κοντά μας. Πραγματικά η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Είναι σοκαριστικό όταν αντιλαμβάνεσαι τη δυσκολία του να προσπαθείς να κάνεις κάτι που σου φαίνεται αρχικά τόσο απλό, ακριβώς επειδή νομίζεις ότι εφόσον είναι απλό για σένα τότε είναι απλό για όλους. Επειδή, ίσως, δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ότι για κάποιους αυτό μπορεί να είναι αδύνατο.
Μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Μας είπε και πράγματα που δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί, όπως για παράδειγμα ότι οι ακαθαρσίες των σκύλων μας στους δρόμους είναι κάτι που δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών. Γιατί; Ακόμη και σε εμάς που βλέπουμε έχει τύχει, είτε να πατήσουμε ακαθαρσίες είτε να τις δούμε τελευταία στιγμή και να προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε. Σκεφτείτε λοιπόν να μην τις βλέπετε και να τις πατήσετε ενώ πηγαίνετε κάπου έξω π.χ. να συναντήσετε κάποιον φίλο. Σκεφτείτε πόσο άσχημα αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι και πως αυτόματα αυτό γίνεται ανασταλτικός παράγοντας για να μη βγαίνουν τόσο συχνά έξω. Επηρεάζεται η ψυχολογία τους με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που προτιμούν να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους διότι δεν έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν εκτός από τους κινδύνους και τέτοιου είδους «εμπόδια».

Η εναλλαγή συναισθημάτων αυτό το πρωινό του Σαββάτου ήταν κάτι μοναδικό.
Στην αρχή αισθάνεσαι λίγο άβολαΝιώθεις τα βλέμματα. Δεν είναι εύκολο να κινείσαι με αναπηρικό αμαξίδιο. Ξεκινάς δειλά δειλά. Πολύ δύσκολο. Θέλει αρκετή δύναμη στα χέρια. Αισθάνεσαι και σκέφτεσαι πολλά. Φτάνεις σε ράμπες και προσπαθείς με όλη σου τη δύναμη να ανέβεις αλλά δεν τα καταφέρνεις. Διότι οι περισσότερες είναι κατεστραμμένες. Σκαμμένες ή σπασμένες. Απογοήτευση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων συμβαίνει αυτό. Το χειρότερο είναι να βρίσκεται παρκαρισμένο αυτοκίνητο ή μηχανάκι μπροστά σου. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις αισθάνεσαι εγκλωβισμένοςΑδιέξοδο. Σκεφτείτε λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται έτσι σχεδόν κάθε μέρα.
Καθώς προχωράς, γυρνώντας τις ρόδες του αμαξιδίου ή χτυπώντας το λευκό μπαστούνι αριστερά δεξιά, σκέφτεσαι πόσο γενναίοι και δυνατοί είναι όσοι τα χρησιμοποιούν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους. Πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται για να παλέψεις με όλη αυτή την αρνητική αντιμετώπιση από τους συνανθρώπους σου και να αποφασίσεις το απλό. Να βγεις έξω. Να κινηθείς στην πόλη σου. Να κάνεις μια βόλτα. Πράγματα απλά που για τους περισσότερους θεωρούνται δεδομένα, για κάποιους δεν είναι.

Είναι όμως τόσο απλό για όλους τους υπόλοιπους να σκεφτόμαστε λιγάκι. Είναι τόσο απλό να σκεφτούμε ότι ένα άτομο με αναπηρία ή ένα άτομο με προβλήματα όρασης έχει την ίδια διάθεση με εμάς. Να πάει μια βόλτα. Να συναντήσει τους φίλους του. Να γελάσει. Να χαρεί τη ζωή του. Όλοι έχουμε τα προβλήματά μας. Όμως όταν μας δημιουργούν προβλήματα οι άλλοι, είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε. Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους. Ας αναλογιστούμε λίγο αυτούς τους ανθρώπους. Ας αναλογιστούμε πόσα από αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν να μετατρέψουν τα απλά σε δύσκολα για άλλους, δυσχεραίνοντας τη ζωή και την καθημερινότητά τους.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν ήδη ένα, τουλάχιστον, πρόβλημα. Και ο δύσκολος ανηφορικός δρόμος που διανύουν είναι όλος δικός τους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μη βάζουμε «εμπόδια» στο δρόμο τους.
 Φωτογραφικό υλικό από τη δράση του ΣΚΕΠ στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου στις 5 Απριλίου 2014, εδώ http://www.diekdikw.gr/photo-gallery/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%8....
*Ο ΣΚΕΠ έχει πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη δράση και σε άλλους Δήμους της πρωτεύουσας και έχει σκοπό να την επεκτείνει και στην επαρχία.
Ενημερωνόμαστε για τις δράσεις του ΣΚΕΠ από την ιστοσελίδα του www.skep.gr και από τη σελίδα στο facebook



ΠΗΓΗ...http://www.diekdikw.gr/

ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

Kι εσύ στο διπλανό κρεβάτι

Ο Μάρκες, λέει, πέθανε
κι εσύ στο διπλανό κρεβάτι
λύνεις σταυρόλεξα.

Με το ίδιο πνεύμα που τα έλυνες πάντα,
με το κινητό σου να χτυπάει σ' αυτόν τον εκκωφαντικά ακαλαίσθητο ήχο,
αεροστεγής απέναντι στις δικές μας ιστορίες,
τις τάχα μου σπουδαίες. 

Το δύο οριζόντια άλφα και το τρία κάθετα βήτα.
Πόρνες και θηράματα για σένα οι λέξεις.
Δεν λαχτάρησες να τις αφήσεις να κυλήσουν,
να συνδεθούν με άλλες, να δουν που θα τους βγάλει.
Μαύρα τετραγωνάκια, απομόνωση, χρηστικότητα.
Μια ζωή που είναι να βγει.

'Ετσι νομίζω εγώ που δεν σε κατάλαβα,
που δεν έστρεψα να σου μιλήσω, 
έτσι νομίζω εγώ που προεξοφλώ ότι ο Μάρκες έζησε
πολύ περισσότερο από σένα,
απλά και μόνο επειδή αυτός άγγιξε τόσους αγνώστους του,
ενώ κι εσύ κάλλιστα θα μπορούσες
να αγγίζεις τους γνωστούς σου
πολύ περισσότερο από ό,τι ο μεγαλύτερος συγγραφέας
θα αγγίξει ποτέ τον ιδανικότερο αναγνώστη του.

Κι αν το θέμα δεν είναι το άγγιγμα, θα πει κανείς,
κι αν το θέμα είναι το βάθος και το πλάτος;

Τότε πώς θα μπορούσες να συγκριθείς μαζί του,
εσύ που στο διπλανό κρεβάτι
τώρα μπαίνεις στο καινούριο σου σταυρόλεξο;

Ευτυχώς ευτυχής ευτυχείς
αδιαφορώντας για τις συγκρίσεις, τις ιεραρχήσεις, τις ταξινομήσεις.
Ευτυχώς ευτυχής ευτυχείς
ταξινομώντας τις λέξεις
με μόνο άξονα
οριζόντια και κάθετα ζητούμενα
που σου δόθηκαν από άλλους,
σε ένα πεδίο άσκησης
προκαθορισμένο, ασφαλές και άδοξο

και κάπως έτσι
όταν μετά από δεκαετίες πεθάνεις
δεν θα σε μνημονεύσει κανείς
στην υφήλιο, την ήπειρό σου,
ούτε καν στην ίδια σου τη χώρα.

Πλην όμως
μπορεί
-ναι, μπορεί-
να σε μνημονεύσουν οι γνωστοί σου
και να πουν πως ήσουν
ένας άνθρωπος που ήξερε να ζει,
ένας άνθρωπος που ήξερε να δίνει και να δίνεται
οριζοντίως και καθέτως,
ένας άνθρωπος που ό,τι έπρεπε να λύσει στη ζωή του το έλυνε
από τα προβλήματά του με τους άλλους
ως τα εκατοντάδες χιλιάδες σταυρόλεξα
που πέρασαν από τα χέρια του,
τα μη συγγραφικά,
τα μη δημιουργικά,
τα μη ξεχωριστά,
τα στείρα δημοσίου μεγαλείου,

εκείνα όμως που μακάρι να γέννησαν
μια σειρά από ιδιωτικούς συγκλονισμούς.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

Γιατί η Ελλάδα; Και γιατί τα Ελληνικά;

Πιστεύω πως το παρακάτω βίντεο θα σαγηνέψει όλους (ή τους περισσότερους),
ακόμη κι αυτούς που με σκεπτικισμό βλέπουν / ακούν τους επαίνους της
Ελλάδας.

Υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι. Αξίζει να τους εκμεταλλευτείτε. Αξίζει
τον κόπο να δει κανείς και να διαδώσει το πιο κάτω βίντεο.

Πρόκειται για την συναρπαστική ομιλία του γνωστού ελληνιστή Pedro Olalla
στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού του Σαγούντο της Ισπανίας.

Εμείς για να την παρακολουθήσουμε, ας διαθέσουμε επιστημονική περιέργεια, Φιλοσοφική Διάθεση και επιθυμία για την αναζήτηση της Αλήθειας:





[Επιλέξτε τους ελληνικούς υπότιτλους]




"ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ" : ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΕΡΕΤΡΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ 

Λίγο πιο κάτω από το μαγαζί του Δημήτρη Πάπιου, σε ένα καφενείο επί της οδού Αναπαύσεως, συναντώ έναν νεκροπομπό, ή, όπως τους λένε στην πιάτσα, έναν «φρακοφόρο».
 Είναι οι άνθρωποι που σε μια κηδεία μεταφέρουν στους ώμους τους τα φέρετρα. «Ο πιο λαϊκός όρος είναι "κοράκι"» μου λέει ο Θανάσης Κουτρούλης, πρόεδρος σήμερα της Ομοσπονδίας Εργατών Τελετών, ο οποίος εμφανίζεται έχοντας υπό μάλης τη Σύντομη ιστορία του κόσμου του Γκόμπριτς, ένα τεύχος του «Hot-Doc» και μια αθλητική εφημερίδα.
 Φορά σκούρο μπλε, κάζουαλ μπουφάν, από κάτω όμως διακρίνω τα ρούχα της δουλειάς: λευκό πουκάμισο, μαύρο παντελόνι, σιδερωμένα στην εντέλεια.
«Γιατί σας λένε "φρακοφόρους";» τον ρωτώ και αμέσως γελάει. «Οι παλαιοί νεκροπομποί φορούσαν φράκα. Ε, έμεινε».
   Ο Θανάσης μπήκε σε αυτήν τη δουλειά πριν από 21 χρόνια. Σήμερα είναι 48. Μπορεί να σηκώσει και δεκατρία φέρετρα μέσα σε μια μέρα. Όταν τον είδα όμως είχε μόνο μια κηδεία, στον Κόκκινο Μύλο.
 «Κάθε πρωί βγάζουμε βάρδιες» εξηγεί.
 «Συνεργαζόμαστε με τα γραφεία κηδειών και ξέρουμε κάθε μέρα τι να περιμένουμε».
 Ρωτώ αν ισχύει ότι το επάγγελμα είναι κλειστό.
 «Ίσως παλιά. Εγώ δεν είχα καμία σχέση, ούτε η οικογένειά μου. Είχα τελειώσει το λύκειο. Μετά έκανα πολλές δουλειές: οικοδομή, εργοστάσιο, μπουζούκια, μπαράκια, πλασιέ, μέχρι και ζιγκολό μου πρότειναν να γίνω. Ένας φίλος με τον οποίο συχνάζαμε στα ίδια στέκια ήθελε να με βγάλει στην πορνεία. Έμεινα, λοιπόν, άνεργος και μπήκα σε μια σχολή ταχύρρυθμης εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ.
 Τεχνικός καυστήρων και λεβητοστασίων. Πήρα δίπλωμα και δούλεψα τέσσερα χρόνια σε μία εταιρεία με πολύ λίγα χρήματα. Όταν μου πρότειναν αυτήν τη δουλειά, ξαφνιάστηκα. Κάποιοι φίλοι κολλούσαν στο μακάβριο του πράγματος. Έφτυναν τα ρούχα τους. Στο μεταξύ, μόλις είχε λήξει μια μεγάλη σχέση με μια γυναίκα και ήμουν έτοιμος για όλα. Οπότε πήγα. Και μου δεν μου βγήκε σε κακό».
 Ρωτώ τον Θανάση πόσα χρήματα βγάζει.
 «Προ κρίσης, έβγαζα 1.500 ευρώ τον μήνα, τώρα έχουμε πέσει στα χίλια. Αλλά αυτό κυμαίνεται ανάλογα με το σωματείο. Είμαστε έξι σωματεία. Εγώ ανήκω στο πιο οργανωμένο ίσως, τους "Αγίους Θεοδώρους". Αλλά λίγο- πολύ, εκεί είναι τα χρήματα. Βλέπεις, είμαστε αυτασφάλιστοι και μας παίρνει πολλά το ΙΚΑ, διότι έχουμε ανεβεί κλάση. Μετά ήρθε και η κρίση»... 

Magnify Image
Μνημείο οικ. Δρακάτου, του Γρηγόρη Ζευγώλη, 1918. Όλες οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες για τα ταφικά μνημεία του Α' Νεκροταφείου αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα www.glyptothiki.gr 

Λέγεται ότι ο τρόπος ζωής των νεκροπομπών, τα ρούχα που φορούν, δείχνουν ότι βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα, μα είναι λογικό διότι η εμφάνιση είναι ουσιαστικό κομμάτι της δουλειάς τους.
 «Ράβουμε κοστούμια συστηματικά, είμαστε καλλωπισμένοι και κυρίως δίνουμε μεγάλη σημασία στη συμπεριφορά και στον σεβασμό. Κάποιος που δεν γνωρίζει οπωσδήποτε θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει τις λεπτές διαφορές από κηδεία σε κηδεία. Μόνο αν συμβεί κάτι ακραίο. Τώρα τελευταία όλα τα σωματεία έχουν θεαματικές αλλαγές κι έχω βοηθήσει σε αυτό ως πρόεδρος της ομοσπονδίας.
 Καλλωπισμός και συμπεριφορά, αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά. Δεν είναι δυνατόν ο άλλος να κλαίει δίπλα σου κι εσύ να καπνίζεις ή να χαχανίζεις. Δεν είναι μια οποιαδήποτε δουλειά αυτή που κάνουμε. Πετυχαίνουμε τον άλλο στην πιο δύσκολη στιγμή του».
 Είκοσι ένα χρόνια, θα έχουν δει πολλά τα μάτια του Θανάση. Κουνάει το κεφάλι του με έμφαση. 
«Έχω κάνει την κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου, έχω κάνει και του νονού της νύχτας, του Καλαποθαράκου – έχω καλύψει όλη την γκάμα, έχω σηκώσει στους ώμους μου και τραβεστί. Τις προάλλες, στο Γ' Νεκροταφείο, η χήρα να θρηνεί, πόσο καλός ήταν ο άνδρας της, πόσα καλά έκανε για εκείνη και τα παιδιά – αλλά "κανόνιζες και την κουμπάρα", πετάει κάποια στιγμή.
 Παγώσαμε. Η κουμπάρα εκεί στο μεταξύ. Ο παπάς τα έχασε. Αλλά η χήρα συνέχισε. "Δεν πειράζει που την κανόνιζες, μας αγαπούσες". Ήθελε να το βγάλει από μέσα της η γυναίκα».
 Ο Θανάσης θυμάται κι άλλα.
 «Στου Ζωγράφου κηδέψαμε έναν μπουζουκόβιο. Πήγαν οι τραγουδίστριες κι άρχισαν να χύνουν σαμπάνιες στον λάκκο. "Τόσα χρόνια μας τις άνοιγες εσύ, τώρα σ' τις ανοίγουμε εμείς" έλεγαν.
 Έχουμε κηδέψει ανθρώπους συνοδεία μπουζουκιών. 
Έχω κάνει κηδείες και στην επαρχία. Η τελετή εκεί έχει διάρκεια και ουσία, τη ζούνε οι άνθρωποι. Εδώ είναι η μία κηδεία πάνω στην άλλη, ειδικά τώρα, με την κρίση». 



ΠΗΓΗ...
http://www.lifo.gr/

ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Η  Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας  ενημερώνει τους δημότες  ότι με το Ν 4257/14-4-2014 δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης   ληξιπρόθεσμων  οφειλών προς τους Δήμους,  μετά από αίτησή τους ( προθεσμία υποβολής αίτησης 14/8/2014). 

Αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών, θα πραγματοποιηθούν αρχικά ενημερώσεις στις Τοπικές Κοινότητες 
 Προμάχων     (Τρίτη 30/4/2014 και ώρα 9πμ στο Κοινοτικό Κατάστημα)
 και Εξαπλατάνου ( Τρίτη 30/4/2014 και ώρα 12πμ στο Σπίτι των Ποιητών).
 Περισσότερες πληροφορίες στο Ταμείο του Δήμου ( τηλ 2384350292 & 2384350293 )

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 2014


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 2014  

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2014, που εορτάζεται φέτος από τις 24 έως τις 30 Απριλίου 2014, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
« Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου καθιερώθηκε να εορτάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού, για να υπογραμμίσει τη σημασία της ανοσοποίησης και τα οφέλη του εμβολιασμού.
Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης εορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 24-30 Απριλίου (EIW). Η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ είναι η εκρίζωση της ιλαράς και της ερυθράς και η διατήρηση της ελεύθερης πλέον από πολιομυελίτιδα Ευρώπης.
Ο γενικότερος στόχος της επετείου είναι να προωθήσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα που είναι ο εμβολιασμός. Είναι η αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση για την πρόληψη και προστασία της υγείας.
Τα οφέλη του εμβολιασμού ολοένα και επεκτείνονται σε εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας προστασία από θανατηφόρες ασθένειες όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα και ο καρκίνος (π.χ. του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του ήπατος) που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή.
Η εβδομάδα εμβολιασμού για το 2014 έχει ως θέμα  την «ενημέρωση της εμβολιαστικής κατάστασης» του καθένα από εμάς (“are you up - to - date?”).
Η ενημέρωση αυτή γίνεται με τον έλεγχο της ήδη υπάρχουσας εμβολιαστικής κατάστασης τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, με στόχο τη συμπλήρωση του εμβολιασμού όπου αυτό απαιτείται.
Κατά τον ΠΟΥ :
• περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως μπορούν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό.
• 25 ασθένειες που προκαλούν μόνιμες βλάβες, αναπηρίες και ανικανότητα μπορούν να προληφθούν.
Eλαττώθηκαν κατά 78% οι θάνατοι από ιλαρά στο διάστημα 2000 – 2011.
• 22,6  εκ. βρέφη παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση, ακόμη, στους βασικούς εμβολιασμούς.
Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας  εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται ως αναδυόμενα συνεχώς σε χώρες όπου υπάρχουν εμβολιαστικά κενά και ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. Επιπλέον λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ταξιδιωτών ανάλογα με τη χώρα προορισμού.
           Ο ΠΟΥ με το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τους Εμβολιασμούς (GVAP) επιδιώκει αφενός να μειώσει τους θανάτους από νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και αφετέρου οι χώρες- μέλη να δεσμευτούν ότι θα καλύψουν εμβολιαστικά τον πληθυσμό τους σε εθνικό επίπεδο και σε ποσοστό > 90%  και >80% σε περιφερειακό επίπεδο έως το 2020. Επιπλέον, παρέχει το κίνητρο για την έρευνα και την ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων.
Η φετινή εβδομάδα εμβολιασμών είναι μία ευκαιρία για έλεγχο της εμβολιαστικής μας κατάστασης αλλά και πληροφόρησης για:
• Γιατί πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος
• Ποιά εμβόλια χρειάζεται
• Πως, πότε και που μπορεί  να εμβολιαστεί
• Για τον έλεγχο της εμβολιαστικής κατάστασης των παιδιών και ενηλίκων
• Πότε πρέπει να γίνουν,  εφ’ όσον απαιτείται, αναμνηστικές δόσεις
• Πότε και πού  μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί σε περίπτωση ταξιδιού σε άλλη χώρα.
Στην Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι πολύ υψηλή και βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (2006).
Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στην κάλυψη των παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών και Ελλήνων τσιγγάνων η οποία χαρακτηρίζεται γενικά καλή ως μέτρια ή και χαμηλή.
Οι χώρες που βιώνουν κοινωνικοοικονομική κρίση είναι επιρρεπείς σε σοβαρές επιδημίες από «ξεχασμένα» νοσήματα.
Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση ως προς τη χρησιμότητα και την ασφάλεια των εμβολίων είναι δυστυχώς η αιτία για τη δημιουργία μίας εξαιρετικά επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας.
 Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν και να εκπαιδευτούν μέσα από προγράμματα Αγωγής Υγείας για να αλλάξουν τις λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία αντιλήψεις.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε ως βασική προτεραιότητα της κοινωνικής μας πολιτικής την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των δομών φροντίδας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πολιτών, μέσα από προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης που υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τους κυριότερους επιστημονικούς φορείς και τις μονάδες υγείας. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τους  εξαιρετικούς επαγγελματίες υγείας που διαθέτουμε,  παρέχει  στους συμπολίτες μας εμβολιαστική κάλυψη με εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μέσω του εμβολιαστικού της κέντρου.

 Συνεχίζουμε, με αμείωτη  συχνότητα, να εκπονούμε και να υλοποιούμε  προγράμματα αγωγής υγείας με στόχο την  υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση κυρίως του μαθητικού πληθυσμού ενώ σε έκτακτες συνθήκες όπως π.χ. σε επιδημίες, συμμετέχουμε άμεσα σε δράσεις μαζικού εμβολιασμού και ενημέρωσης του πληθυσμού. Αξίζει, τέλος, να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί το γραφείο – ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής όπου εφαρμόζονται ειδικά εμβόλια στους ταξιδιώτες και χορηγούνται τα διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως προβλέπει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός. Ο εμβολιασμός αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για τους συμπολίτες μας,  ως ασπίδα προστασίας της ζωής όλων μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑμεΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014.


Σχετικά με την χορήγηση των Δελτίων Μετακίνησης  ΑμεΑ για το έτος 2014 ενημερώνουμε όλους τους δικαιούχους σύμφωνα με τη Δ29/Φ.11/Γ.Π. οικ. 7837/302/11-03-2014 (ΦΕΚ 595/Β/2014) Κοινή Υπουργική Απόφαση ότι τα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην Π.Ε. Πέλλας και ανήκουν σ’ αυτήν , τόσο από την υπηρεσία μας όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) μέχρι  31-12-2014.
Για την  ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων δελτίων και των κουπονιών,  ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 15η Απριλιου  2014 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2014.

Ως ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2013 , ορίζεται η 31η Μαΐου  2014. 


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπηρεσία μας: Δ/νη Δημοσίας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας στο τηλέφωνο:  23813 51283 και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.                                                                                                               

4o ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (26 -29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014)

Συνέδριο για τη ρωσική γλώσσα διοργανώνει η Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστήμιου της Μόσχας  «Μ.Β. Λομονόσοβ», που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2014, στο ξενοδοχείο Potidea Palace Bomo Club στη Χαλκιδική, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε  συνεργασία και με τη υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Τύπου και Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας, του Ρωσικού Πολιτισμικού και Επιστημονικού Κέντρου της Αθήνας, του Ινστιτούτου Μετάφρασης (ΑΝΟ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του τμήματος “Active Mice” του ομίλου Mouzenidis.

           Πρόκειται για το  Δ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η Ρωσική Γλώσσα και ο Πολιτισμός στον καθρέφτη της μετάφρασης», που ξεκινά το Σάββατο 26 Απριλίου 2014, στις 10:30 π.μ., στο ξενοδοχείο Potidea Palace Bomo Club.

«Είναι φέτος η τέταρτη χρονιά που ένα μεγάλο, διεθνές επιστημονικό συνέδριο –αυτό για τη ρωσική γλώσσα- φιλοξενείται στην Κεντρική Μακεδονία, στη Χαλκιδική. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουμε και ενισχύουμε πολιτισμικές και τουριστικές δράσεις που φέρνουν πιο κοντά τους Ρώσους πολίτες στη χώρα μας. Η αγορά της Ρωσίας αποτελεί για μας μία από πιο σημαντικές αγορές-στόχους για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ταυτόχρονα και πεδίο ανάπτυξης εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών συνεργειών μεταξύ των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στη διοργάνωση.

           Στο συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν πάνω από 70 διακεκριμένοι επιστήμονες από 17 χώρες: Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία,  Αυστρία,  Ισραήλ, Φινλανδία, Πολώνια, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Αρμενία, Καζαχστάν, Αζερμπαϊτζάν και Ουζμπεκιστάν, όπου θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε έναν ευρύ κύκλο θεμάτων που συνοψίζονται γενικά στις εξής θεματικές κατηγορίες:
·      Η ρωσική γλώσσα στο σύστημα προετοιμασίας ειδικών της διαγλωσσικής επικοινωνίας
·      Θεωρία, Ιστορία, Μεθοδολογία μετάφρασης

·      Πολιτισμός - ανθρωπολογικές όψεις της διαγλωσσικής επικοινωνίας. 

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ



Γιορτάζουμε σήμερα 23 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου.
Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Ο πατέρας του, μάλιστα, πέθανε μαρτυρικά για το Χριστό όταν ο Γεώργιος ήταν δέκα χρονών. Η μητέρα του τότε τον πήρε μαζί της στην πατρίδα της την Παλαιστίνη, όπου είχε και τα κτήματα της.
Όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημα του.
Γι' αυτό, γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμη και ο Διοκλητιανός τον εκτιμούσε πολύ.
Ομολογητής
Από την εποχή του αυτοκράτορα Δεκίου μέχρι την εποχή που ανέβηκε στον θρόνο ο Διοκλητιανός, το 283 μ.χ., η Χριστιανική Εκκλησία μεγάλωσε πάρα πολύ, γιατί επικρατούσε ειρήνη. Οι Χριστιανοί πήραν πολλές δημόσιες θέσεις, έκτισαν πολλούς και μεγάλους ναούς, διάφορα σχολεία και οργάνωσαν την διοίκηση και τη διαχείριση των εκκλησιών και της φιλανθρωπίας.
Ο Διοκλητιανός αρχικά εργάστηκε για την οργάνωση του κράτους του. Προσέλαβε στρατηγούς για βοηθούς του που τους ονόμασε αυτοκράτορες και Καίσσαρες κι αφού πέτυχε να υποτάξει τους εχθρούς του κράτους και να σταθεροποιήσει τα σύνορα του, στράφηκε στα εσωτερικά ζητήματα. Δυστυχώς, στράφηκε εναντίον της Χριστιανικής Θρησκείας για να ανορθώσει την ειδωλολατρία. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν, κάλεσε τους βοηθούς του Καίσσαρες το 303 μ.χ. και τους στρατηγούς στην πρωτεύουσα του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους σε τρεις γενικές συγκεντρώσεις. Ανάμεσα τους βρισκότανε και ο 28χρονος Γεώργιος, που διακρίθηκε πολλές φορές στους πολέμους.
Συγκεντρώθηκαν λοιπόν όλοι, για να πάρουν αποφάσεις για την εξόντωση και τον αφανισμό της Χριστιανικής πίστης. Πρώτος μίλησε ο Διοκλητιανός και επέβαλε σε όλους ν' αναλάβουν τον εξοντωτικό αγώνα εναντίον του Χριστιανισμού. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, για να εξαλείψουν την Χριστιανική Θρησκεία από το Ρωμαϊκό κράτος. Τότε ο γενναίος Γεώργιος σηκώθηκε και είπε: «Γιατί, βασιλιά και άρχοντες, θέλετε να χυθεί αίμα δίκαιο και άγιο και να εξαναγκάσετε τους Χριστιανούς να προσκυνούν και να λατρεύουν τα είδωλα»; Και διακήρυξε την αλήθεια της Χριστιανικής Θρησκείας και την Θεότητα του Χριστού.
Μόλις τέλειωσε, όλοι συγχυστήκανε μ' αυτή την ομολογία του και προσπάθησαν να τον πείσουν να μετανοήσει για όσα είπε, καταπραΰνοντας έτσι και τον Διοκλητιανό. Αλλά ο Γεώργιος ήταν σταθερός και με θάρρος διακήρυσσε την Χριστιανική του πίστη.
Στη φυλακή
Οργισμένος ο Διοκλητιανός διέταξε να τον κλείσουν στην φυλακή κα να του περισφίγξουν τα πόδια στο ξύλο και αφού τον ξαπλώσουν ανάσκελα, να βάλουν πάνω στο στήθος του μεγάλη και βαριά πέτρα.
Το άλλο πρωί ο Διοκλητιανός διέταξε να του παρουσιάσουν τον Γεώργιο για να τον ανακρίνει . Και πάλι αυτός έμεινε ακλόνητος στην ομολογία του και παρ' όλες τις κολακείες και τις υποσχέσεις του αυτοκράτορα διακήρυττε την πίστη του και μιλούσε για τους ουράνιους θησαυρούς. Ο Διοκλητιανός οργίστηκε από τα λόγια του και διέταξε τους δήμιους να δέσουν τον Άγιο σε ένα μεγάλο τροχό για να κομματιαστεί το σώμα του.Μάλιστα ειρωνεύτηκε την ανδρεία του Αγίου και τον κάλεσε να προσκυνήσει τα είδωλα. Ο Γεώργιος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωνε να δοκιμαστεί και δέχτηκε με ευχαρίστησε να υποστεί το φοβερό αυτό μαρτύριο, που χώριζε σε μικρά λεπτά κομμάτια ολόκληρο το σώμα του, επειδή γύρω γύρω από τον τροχό υπήρχαν μπηγμένα κοφτερά σίδερα, που μοιάζανε με μαχαίρια.
Πραγματικά μόλις ο τροχός κινήθηκε τα κοφτερά σίδερα άρχισαν να κόβουν το σώμα του. Τότε ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό που έλεγε : «Μη φοβάσαι, Γεώργιε, γιατί εγώ είμαι μαζί σου» και αμέσως ένας άγγελος ελευθέρωσε τον Άγιο, λύνοντας τον από τον τροχό και θεραπεύτηκε όλο το καταπληγωμένο σώμα του.
Ο Γεώργιος αφού απέκτησε το θαυμάσιο παράστημα του, με όψη αγγελική, παρουσιάστηκε στον Διοκλητιανό που είχε πάει με άλλους να κάνει θυσία. Μόλις τον είδαν έμειναν όλοι έκθαμβοι και απορημένοι. Μερικοί δε ισχυριζόντουσαν ότι είναι κάποιος που του μοιάζει και άλλοι ότι είναι φάντασμα.
Καθώς όμως σχολιάζανε το γεγονός, εμφανίστηκαν μπροστά στον βασιλιά δύο από τους αξιωματικούς του, ο Πρωτολέοντας και ο Ανατόλιος με χίλιους στρατιώτες και ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό. Ο Διοκλητιανός θύμωσε τόσο που έγινε έξαλλος και διέταξε να τους σκοτώσουν, πράγμα που έγινε αμέσως.
Έπειτα διέταξε να γεμίσουν αμέσως ένα λάκκο με ασβέστη και νερό και αφού ρίξουν μέσα τον Γεώργιο, να τον αφήσουν μέσα τρεις μέρες και τρεις νύχτες έτσι που να διαλυθούν και τα κόκκαλα του.
Πραγματικά οι δήμιοι ρίξανε τον Άγιο στον ζεματιστό ασβέστη και κλείσανε το στόμα του λάκκου. Μετά από τρεις μέρες ο Διοκλητιανός έστειλε στρατιώτες να ανοίξουν το λάκκο. Με μεγάλη τους έκπληξη όμως βρήκαν τον Γεώργιο όρθιο, μέσα στον ασβέστη και προσευχόταν. Το γεγονός εντυπωσίασε και προκάλεσε θαυμασμό και ενθουσιασμό στο λαό, που φώναζε: «Ο Θεός του Γεωργίου είναι μεγάλος».
Ο Διοκλητιανός ζήτησε εξηγήσεις από τον Γεώργιο, που έμαθε τις μαντικές τέχνες και πως τις χρησιμοποιεί. Ο Γεώργιος τότε του απάντησε ότι τα γεγονότα ήταν αποτέλεσμα της θείας χάρης και δύναμης και όχι μαγείας και γοητείας.
Ο Διοκλητιανός οργισμένος διέταξε να του φορέσουν πυρακτωμένα παπούτσια με σιδερένια καρφιά και τον εξαναγκάσουν να περπατά. Ο Άγιος προσευχόταν και περπατούσε χωρίς να πάθει τίποτα. Πάλι διέταξε να τον φυλακίσουν και σκέφτηκε να φωνάξει του άρχοντες για να συσκεφτούν τι έπρεπε να κάμουν στον Γεώργιο.
Και αφού τον δείρανε τόσο πολύ με μαστίγια και καταπλήγωσαν ολόκληρο το σώμα του Αγίου, τον παρουσίασαν στον Διοκλητιανό, που έμεινε έκπληκτος βλέποντας τον Γεώργιο να λάμπει σαν Άγγελος. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι το φαινόμενο αυτό οφειλόταν στις μαγικές του ικανότητες. Γι' αυτό κάλεσε τον μάγο Αθανάσιο, για να λύσει τα μάγια του Γεωργίου.
Αβλαβής από το δηλητήριο
Ήλθε, λοιπόν ο μάγος Αθανάσιος, κρατώντας στα χέρια του δύο πήλινα αγγεία, όπου υπήρχε δηλητήριο. Στο πρώτο αγγείο το δηλητήριο προξενούσε τρέλα, ενώ στο δεύτερο τον θάνατο.
Αμέσως οδήγησαν τον Άγιο στον Διοκλητιανό και στον μάγο Αθανάσιο. Ο βασιλιάς διέταξε να του δώσουν να πιει το πρώτο δηλητήριο. Ο Άγιος χωρίς δισταγμό ήπιε το δηλητήριο του πρώτου δοχείου, αφού προηγουμένως προσευχήθηκε , λέγοντας: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ο ειπών καν θανάσιμον τι πίωτιν, ου μη αυτούς βλάψει, θαυμάστωσον νυν τα ελέη σου». Και δεν έπαθε απολύτως τίποτα!
Μόλις είδαν ότι δεν έπαθε απολύτως τίποτα, ο βασιλιάς διέταξε να του δώσει ο μάγος και το δεύτερο αγγείο.Το ήπιε και αυτό χωρίς να πάθει το παραμικρό. Τότε όλοι έμειναν έκπληκτοι από αυτό το θαύμα. Ο Διοκλητιανός εξακολουθούσε να επειμένει ότι για να μην πεθάνει ο Γεώργιος είχε δικά του μάγια. Ο μάγος Αθανάσιος που ήξερε πόσο δραστικά ήταν τα δηλητήρια, αφού γονάτισε μπροστά στον μάρτυρα, ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό.
Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και φόνευσαν τον Αθανάσιο αμέσως. Εκείνη την στιγμή έφθασε και η γυναίκα του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα, που ομολόγησε την πίστη της στον αληθινό Θεό. Και ο σκληρός και άκαρδος Διοκλητιανός διέταξε να την φυλακίσουν και την επομένη να της κόψουν το κεφάλι. Η Αλεξάνδρα ενώ προσευχόταν στην φυλακή, παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού.
Το μαρτυρικό τέλος του Αγίου
Ο Άγιος Γεώργιος κλείστηκε στην φυλακή και την νύκτα είδε στ' όνειρο του τον Χριστό, που του ανάγγειλε ότι θα πάρει το στεφάνι του μαρτυρίου και θα αξιωθεί της αιωνίου ζωής. Σαν ξημέρωσε διατάχτηκαν οι στρατιώτες από τον ο Διοκλητιανό να παρουσιάσουν μπροστά του τον Άγιο.
Πραγματικά ο Άγιος βάδιζε γεμάτος χαρά προς τον βασιλέα, επειδή προγνώριζε ότι έφτασε το τέλος του. Μόλις λοιπόν τον αντίκρισε ο Διοκλητιανός, του πρότεινε να πάνε στον ναό του Απόλλωνα για να θυσιάσει στο είδωλο του. Όταν μπήκε ο Άγιος στον ναό, σήκωσε το χέρι και αφού έκανε το σημείο του σταυρού διέταξε το είδωλο να πέσει. Αμέσως τούτο έπεσε και έγινε κομμάτια.
Ο ιερέας των ειδώλων και ο λαός τόσο πολύ θύμωσαν, που φώναζαν στον βασιλέα να θανατώσει τον Γεώργιο. Ο Διοκλητιανός έβγαλε διαταγή και του έκοψε το κεφάλι.
Ο πιστός υπηρέτης του Αγίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του Αγίου, παρέλαβε το Άγιο λείψανο του Μάρτυρα μαζί με αυτό της μητέρας του Αγίας Πολυχρονίας και το μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, όπως βεβαιώνουν οι πηγές, οι Σταυροφόροι πήραν τα ιερά λείψανα της Αγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στη Δύση.
Κατά την Εκκλησία μας, ο ένδοξος αυτός μεγαλομάρτυρας είναι ο μαργαρίτης ο πολύτιμος, ο αριστεύς ο θείος, ο λέων ο ένδοξος, ο αστήρ ο πολύφωτος, του Χριστού οπλίτης, της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος.




Με πληρ. από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή
Επιμέλεια: Κυριάκος Διαμαντόπουλος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ


           Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλμωπίας προκηρύσσει Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την προμήθεια υλικών ύδρευσης για τις ανάγκες της ΔΕΥΑ Αλμωπίας, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή (μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης) προϋπολογισμού  73.659,21 ευρώ με το ΦΠΑ.
           Οι φάκελοι των προσφορών μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα κατατίθενται στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας που βρίσκονται στην Αριδαία στην πλατεία Αγγελή Γάτσου και ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού την Τετάρτη 30.04.2014 και ώρα 10:00 με 10:30. Οι προσφορές μπορούν να αποστέλλονται με οποιοδήποτε τρόπο, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα περιέρχονται στα γραφεία της Επιχείρησης μέχρι την προηγούμενη ημέρα από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
           Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασχολούνται με την εμπορία και διάθεση υλικών ύδρευσης. Η προμήθεια θα κατακυρωθεί σε συμμετέχοντα η προσφορά του οποίου θα κριθεί τεχνικά αποδεκτή και θα προσφέρει την μεγαλύτερη έκπτωση.
           Πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας και στο τηλέφωνο 2384024590.  


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ


           Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλμωπίας προκηρύσσει Πρόχειρο Διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την προμήθεια υλικών αποχέτευσης για τις ανάγκες της ΔΕΥΑ Αλμωπίας, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή (μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης) προϋπολογισμού  24.496,68 ευρώ με το ΦΠΑ.
           Οι φάκελοι των προσφορών μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα κατατίθενται στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας που βρίσκονται στην Αριδαία στην πλατεία Αγγελή Γάτσου και ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού την Τετάρτη 30.04.2014 και ώρα 11:00 με 11:30. Οι προσφορές μπορούν να αποστέλλονται με οποιοδήποτε τρόπο, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα περιέρχονται στα γραφεία της Επιχείρησης μέχρι την προηγούμενη ημέρα από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
           Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος αναγνωρισμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασχολούνται με την εμπορία και διάθεση υλικών αποχέτευσης. Η προμήθεια θα κατακυρωθεί σε συμμετέχοντα η προσφορά του οποίου θα κριθεί τεχνικά αποδεκτή και θα προσφέρει την μεγαλύτερη έκπτωση.
           Πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα γραφεία της ΔΕΥΑ Αλμωπίας και στο τηλέφωνο 2384024590.  


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΤΣΑΝΤΑΚΗ



Πασχαλινές ευχές αντάλλαξαν κάτοικοι του χωριού με την Περιφερειακή Σύμβουλο ΠΕ Πέλλας Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη κατά την επίσκεψή της στους Προμάχους.


 Η Μαρία Ζωγράφου - Τσαντάκη, η οποία είναι εκ νέου υποψήφια με τον συνδυασμό "Απόστολος Τζιτζικώστας-Αλληλεγγύη", συζήτησε με του παρευρισκόμενους στα καφέ του χωριού για το σημαντικό έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως για της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.


 Αναφέρθηκε στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που ξεκινά άμεσα και θα προστατέψει τα χωριά της Αλμωπίας, για τοπικά συγκοινωνιακά έργα και άλλα ζητήματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους και υλοτόμους της περιοχής. Η περιφερειακή σύμβουλος τόνισε ότι η επόμενη πενταετία στην Περιφέρεια ανεβάζει τις προοπτικές για ανάπτυξη καθώς η κάθε μία Περιφέρεια θα μπορεί να διαχειριστεί αυτόνομα πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που αφορούν σε έργα και δράσεις για την τόνωση και την ανάπτυξη της Περιφερειακής Οικονομίας, όπως επίσης και δράσεις κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού, χωρίς να περιορίζονται έργα υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος. Ακόμη τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος των πόρων του Αγροτικού Ταμείου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας εκχωρείται στις Περιφέρειες με υψηλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.



 Συζητήθηκαν επίσης θέματα της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών.






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...