Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΓΚΟΤΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ


Στα  πλαίσια  του  προγράμματος  διασυνοριακής  συνεργασίας  «Ελλάδα  ‐  πρώην  Γιουγκοσλαβική  Δημοκρατία  της Μακεδονίας  2007‐2013»  και  του  έργου  με  τίτλο  
 «Υποστήριξη και ανάπτυξη της Οικονομίας των προϊόντων μέλισσας στη διασυνοριακή   περιοχή», BEE-CONOMY πραγματοποιήθηκε  συνάντηση μεταξύ των δυο εταίρων (Δήμος Αλμωπίας και Δήμος   Νεγκότινο) και στο περιθώριο των επαφών, οι δυο δήμαρχοι των δήμων συνοδευόμενοι από πολυπληθή ακολουθία, επισκέφθηκαν την Ιερή μονή Αγίου Ιλαρίωνα Προμάχων και στην συνέχεια επισκέφτηκαν το χωριό, όπου και απόλαυσαν δροσερά αναψυκτικά και καφέδες.






"FREE WILL": Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

brain
Από πού προέρχονται οι σκέψεις; Είμαστε στ’ αλήθεια οι συγγραφείς τους ή μόνο οι παραλήπτες προηχογραφημένων μηνυμάτων;
Με αυτά τα ερωτήματα καταπιάνεται ο Sam Harris στο αμετάφραστο στα ελληνικά «Free Will», ένα μικρό αλλά ‘ενοχλητικό’ βιβλίο, και τις σκέψεις του θα προσπαθήσω να μεταφέρω εδώ.
Η ελεύθερη βούληση είναι αυταπάτη. Σκέψεις και προθέσεις προκύπτουν από παρασκηνιακές αιτίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε και δεν ελέγχουμε. Οι σκέψεις μας είτε είναι καθορισμένες από προϋπάρχουσες φυσικές αιτίες για τις οποίες δεν είμαστε υπεύθυνοι είτε αποτέλεσμα τυχαίων μεταβλητών τις οποίες δεν επιλέξαμε. Νευρώνες και εγκεφαλικά κύτταρα συνωμοτούν και κινούν τα νήματα της ύπαρξής μας κάθε στιγμή.

Ξεκινάω κάθε μου μέρα με καφέ ή τσάι. Σήμερα διάλεξα τσάι. Γιατί όχι καφέ; Δεν είμαι σε θέση να ξέρω. Απλά σήμερα ήθελα τσάι περισσότερο από καφέ και είχα την ελευθερία να επιλέξω μεταξύ των δύο. Συνειδητά διάλεξα τσάι; Όχι. Η επιλογή έγινε για μένα από τον εγκέφαλό μου, και εγώ, ως συνειδητός μάρτυρας των σκέψεων και ενεργειών μου δεν μπορούσα να τις επιβλέψω ή να τις επηρεάσω.
Το να ξέρω ότι προτιμώ την μπύρα από το κρασί είναι ό,τι χρειάζομαι για να λειτουργήσω σε ένα μπαρ. Για οποιονδήποτε λόγο προτιμώ τη γεύση του ενός έναντι του άλλου. Υπάρχει ελευθερία σ’ αυτό; Καμία. Θα αποκαθιστούσα την ελευθερία μου αν επέλεγα με το ζόρι κρασί αντί για μπύρα; Όχι, γιατί η πηγή αυτής της επιλογής θα ήταν εξίσου μυστηριώδης με την αρχική μου πρόθεση.
Απόδειξη έρχεται από τα εργαστήρια νευροεπιστημόνων, όπου βρέθηκε ότι μπορεί να προβλεφθεί δραστηριότητα στον κινητικό φλοιό (motor cortex) του εγκεφάλου έως 10 δευτερόλεπτα πριν κάποιος αισθανθεί ότι αποφάσισε να κινηθεί. Φανταστείτε κάποιον να παρακολουθεί την δραστηριότητα στον εγκέφαλό σας σε πραγματικό χρόνο και να έχει τη δυνατότητα να προβλέψει τις κινήσεις σας 10 δευτερόλεπτα πριν εσείς οι ίδιοι πάρετε τη σχετική απόφαση. Πόση ελεύθερη βούληση χωράει σ’ αυτήν τη διαδικασία; Αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι το σώμα μας, ο εγκέφαλός μας, ενεργεί και εμείς είμαστε απλοί θεατές των αποφάσεων που παίρνει. Το αν απολαμβάνουμε τις αποφάσεις αυτές δε μας βοηθάει να περισώσουμε την ψευδαίσθησή μας. Αν ο καφές που συνήθως πίνω είναι στιγμιαίος και κάποια στιγμή παρατηρήσω ότι αρχίζω να προτιμώ τον ελληνικό, μπορεί να μου αρέσει η ιδέα ότι π.χ. ο ελληνικός είναι πιο παραδοσιακό ρόφημα, ότι δεν είμαι ο «Ελληνάρας» της καφετέριας κλπ. Αλλά αυτό θα ήταν σα να λέω ότι δεν είμαι φυλακισμένος αν μου αρέσει το κελί μου.
Και η αλήθεια είναι ότι ούτε υποκειμενικά αν ενδοσκοπήσουμε δεν μπορούμε να επιμείνουμε στην ιδέα της ελεύθερης βούλησης. Αρκεί να παρατηρήσουμε προσεκτικά. Ποια θα είναι η επόμενη σκέψη σας; Μπορεί να διαβάζετε αυτό το κείμενο και ειλικρινά να προσπαθείτε να το παρακολουθήσετε, αλλά υπάρχει μια φωνή μέσα στο κεφάλι σας, που λέει πράγματα όπως «Και οι εγκληματίες; Δεν είναι υπεύθυνοι των πράξεών τους;», «Και η ψυχή; Δεν παίζει ρόλο;».
Ας κάνουμε λοιπόν ένα δικό μας πείραμα. Θα σας δώσω μια επιλογή. Διαλέξτε μια πόλη. Είστε ελεύθεροι να επιλέξετε όποια πόλη θέλετε εκτός από αυτή που βρίσκεστε. Μπορείτε να το επαναλάβετε όσες φορές θέλετε. Παρεμπιπτόντως, αυτή ίσως να είναι η πιο ελεύθερη επιλογή που θα κάνετε ποτέ στη ζωή σας. Αν υπάρχει ελεύθερη βούληση καλά θα κάνουμε να τη βρούμε εδώ.

Παρατηρήστε τι συμβαίνει στο μυαλό σας ενώ επιλέγετε. Έστω ότι ήσασταν μεταξύ Παρισιού, Λονδίνου και Άμστερνταμ και για οποιοδήποτε λόγο διαλέξατε το Παρίσι. Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος πόλεων που γνωρίζετε, όπως το Ελσίνκι ή η Αδελαϊδα, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπήκαν καν στην εξίσωση, δεν προέκυψαν καν σαν μια πιθανή επιλογή προκειμένου να τις διαλέξετε. Ποιες όμως είναι όλες αυτές οι πόλεις που δεν αξίζουν την προσοχή σας; Ποιος τις αφαίρεσε από την εξίσωση; Ήσασταν ελεύθεροι να επιλέξετε αυτό που δεν προέκυψε καν σαν επιλογή; Νομίζω η προφανής απάντηση είναι η αρνητική.
Και γιατί Παρίσι και όχι Λονδίνο; Όταν ερωτηθέντες έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα, φτιάχνουν μια ιστορία. Π.χ. είδα μια γαλλική ταινία πρόσφατα και συνειρμικά μου ήρθε και διάλεξα το Παρίσι. Γιατί όμως έτσι και όχι αλλιώς; Θα μπορούσα κάλλιστα επειδή είδα μια γαλλική ταινία πρόσφατα να διαλέξω κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως το Κάιρο ή κάτι παρεμφερές όπως το Αλγέρι.
Δε χρειάζεται να είναι κανείς υλιστής για να αποδεχτεί αυτό το γεγονός. Ακόμα και να συμπληρώσουμε το κενό των 10 δευτερολέπτων με την ψυχή, αυτή παραμένει τόσο μυστηριώδης και απρόβλεπτη όσο και οι προκαθορισμένες από τη φύση αιτίες ή οι κβαντικές τυχαιότητες. Δεν διαλέξαμε την ψυχή μας. Η εισαγωγή της ψυχής στον αντίλογο απλά προσθέτει άλλο ένα γρανάζι στο σύστημα.
Αν λοιπόν έχουμε την ψυχή ενός δολοφόνου είμαστε άτυχοι, όχι ‘κακοί’. Αν άλλαζα θέση με έναν εγκληματία μόριο προς μόριο, με όλες τις εμπειρίες και την ανατροφή (και την ψυχή) που έχει, τότε θα ήμουν αυτός. Δεν υπάρχει κάτι επιπλέον που θα με έκανε διαφορετικό, κάτι που θα με έβγαζε από την αναγκαιότητα του πώς με καθοδηγεί η γενετική μου προδιάθεση και το περιβάλλον. Τότε όμως πώς μπορούμε να κρατήσουμε υπόλογο έναν εγκληματία για τις πράξεις του; Μπορούμε να πούμε ότι έναν φονιάς φταίει για το έγκλημα που διέπραξε αν δεν το επέλεξε ο ίδιος;
Σίγουρα η έννοια της τιμωρίας χάνει κάθε νόημα αν την εξετάσουμε κάτω από αυτό το πρίσμα. Είναι όμως ωφέλιμο, σωστό, να φυλακίζεις κάποιον; Σαφώς και είναι. Όταν φυλακίζουμε κάποιον, βασικά και πρωτίστως το κάνουμε για να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας από αυτόν. Αυτή η ανάγκη δεν χάνεται υπό αυτήν τη σκοπιά. Για οποιονδήποτε λόγo και να σκοτώνει κάποιος, είτε επειδή είναι ‘κακός’ είτε επειδή έτσι είναι ‘κουρδισμένος’ να κάνει, το μέρος όπου ανήκει είναι η φυλακή. Ο άλλος λόγος που δικαιολογεί την φυλάκιση είναι η αποκατάσταση. Προσφέροντας δηλαδή το κατάλληλο περιβάλλον στον δράστη (αφού αποτύχαμε να παρέμβουμε στην ανατροφή του), μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά. Μην ξεχνάμε ότι απουσία ελεύθερης βούλησης δε σημαίνει μοιρολατρία. Το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο, σαν μια σειρά ερεθίσματα για τον εγκέφαλο. Ούτε ο φαταλισμός έχει νόημα. Ο φαταλισμός θα μας οδηγούσε ενδεχομένως στο να πέσουμε στο κρεβάτι μας και να παραιτηθούμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα. Κι αυτό όμως θα ήταν μια επιλογή εξίσου προκαθορισμένη με οποιαδήποτε άλλη (επιπλέον θα ανακαλύπταμε πολύ γρήγορα ότι το να μην κάνεις τίποτα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο).
Τι μένει μετά από όλα αυτά; Τι αλλάζει με αυτή τη θέαση; Τι έχει σημασία στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο που βλέπουμε τα πιο σημαντικά θέματα της ζωής μας;
Το σίγουρο είναι ότι χάνουμε κάτι. Χάνουμε την περηφάνια που νιώθουμε για κάποιο επίτευγμά μας και χάνουμε το μίσος για τον εγκληματία αφού δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε περισσότερο από ένα σκυλί που μας δαγκώνει όταν μπαίνουμε στο σπίτι που φυλάει. Όπως χάνουμε και την ντροπή για κάποιο ελάττωμά μας. Αλλά η περηφάνια, το μίσος και η ντροπή δεν είναι και τόσο αξιόλογα αισθήματα έτσι κι αλλιώς. Για την ακρίβεια είναι εγωκεντρικά και απομονωτικά αισθήματα. Και η ευσπλαχνία; Η αγάπη; Η συμπόνια; Θεωρώ ότι αυτά όχι μόνο δεν τα χάνουμε, αλλά είναι τα μόνα συναισθήματα, το μόνο είδος συμπεριφοράς, που έχει νόημα!
Ας πάρουμε ένα ακραίο παράδειγμα ‘κακού’ ανθρώπου. Ο Ουντέι Χουσσέιν, γιος του Σαντάμ, όταν γυρνώντας στην Βαγδάτη έβλεπε να λαμβάνει χώρα ένας γάμος, επενέβαινε με τους φουσκωτούς του και βίαζε τη νύφη, πολλές φορές τη βασάνιζε και τη σκότωνε. Το έκανε αυτό πολλές φορές. Νομίζω ήδη έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός τέρατος. Ας τον φανταστούμε όμως 4 χρονών. Ήταν το τετράχρονο που με την ανατροφή και το περιβάλλον του θα γινόταν ο βασανιστής που περιέγραψα. Ήταν το τετράχρονο που θα γινόταν το τέρας Ουντέι Χουσσέιν. Κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τα γονίδια και την αγωγή του. Αν είχαμε πρόσβαση στην ανατροφή του και γνώση των συνθηκών του, σε ποια φάση της ζωής του δεν θα ήταν το σωστό να παρέμβουμε στη ζωή του; Πότε θα ήταν πολύ αργά για να βοηθήσουμε τον Ουντέι να ξεφύγει από την ανατροφή του; Στα 5 του; Στα 8 του χρόνια; Η απάντηση είναι: ποτέ. Παρεμβαίνοντας στη ζωή του με ευσπλαχνία και οίκτο, προσφέροντάς του μια σωστή διαπαιδαγώγηση, θα ήταν η σωστή αντίδραση από μας για το καλό όχι μόνο του ίδιου του Ουντέι αλλά και του περίγυρού του.
Είμαι σίγουρος ότι αυτή η θέαση δεν είναι μικρό κατόρθωμα για κάποιον που έχει πέσει θύμα του ή για συγγενείς θυμάτων, αλλά νομίζω ότι στις πιο ψύχραιμες στιγμές μας, η συγχώρεση και η συμπόνια είναι αυτά που πρέπει να μας καθοδηγούν, και αυτές είναι οι στιγμές που καλούμαστε να οργανώσουμε την κοινωνία, να γράψουμε νόμους, να αναθέσουμε στην πολιτεία να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της.
Η ελευθερία μετράει. Και οι πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες σίγουρα μετράνε. Αν κάποιος κρατάει ένα όπλο στον κρόταφό μου, λίγο θα με ενδιαφέρει αν το κάνει με την ελεύθερη βούλησή του ή αν τον καθοδηγούν οι νευρώνες του. Είναι σημαντικό να έχεις την ελευθερία να κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις. Αλλά δεν μπορείς να επιλέξεις αυτό που θέλεις.
Δεν μπορείς να είσαι περήφανος για το ταλέντο σου, αλλά έχει σημασία να το χρησιμοποιείς. Δεν χρειάζεται να κατηγορείς τον εαυτό σου για τις αδυναμίες σου, αλλά έχει σημασία να τις διορθώνεις.
____
  Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης
  Πηγή: eranistis.net

"ΜΑΠΑ" ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ; - 7 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ



7 πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να αγοράσεις το σωστό καρπούζι.

Είναι καλοκαίρι, η τέλεια εποχή για να φας κάτι δροσιστικό και τι πιο δροσιστικό από το καρπούζι! Είναι όμως δύσκολο να επιλέξεις το σωστό. Λογικό. Γι' αυτό και εμείς σου βρήκαμε μερικούς τρόπους να επιλέγεις το καλύτερο καρπούζι κάθε φορά που είσαι στο μανάβικο και δεν έχεις ιδέα τι να κάνεις και πως να ψάξεις.

1) Αρχικά, αποφάσισε σε τι μέγεθος καρπουζιού αναζητάς. Τα καρπούζια έχουν διάφορα μεγέθη και βάρη. Υπάρχουν πολύ μικρά έως και πολύ μεγάλα.

2) Θες να μην έχει κουκούτσια το καρπούζι που θα αγοράσεις; Τα περισσότερα καρπούζια που δεν περιέχουν κουκούτσια δεν είναι οργανικά. Γι' αυτό σκέψου πριν αγοράσεις ένα τέτοιο καρπούζι.

3) Βεβαιώσου ότι είναι βαρύ για το μέγεθός του. Αν είναι μεγάλο και δεν είναι και τόσο βαρύ, κάτι δεν πάει καλά.

4) Διάλεξε κάποιο καρπούζι που το χρώμα του είναι από λίγο σκούρο έως ανοιχτό πράσινο και όχι κίτρινο με λίγο πράσινο.

5) Δεν πρέπει να είναι ραγισμένο, μουχλιασμένο, μελανωμένο ή ζαρωμένο. Ο σκοπός του σκληρού εξωτερικού είναι να κρατάει τις ουσίες του μέσα. Αν βέβαια οι χαρακιές πάνω του είναι πολύ μικρές, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

6) Έλεγξε τον πάτο του καρπουζιού καλά. Σε εκείνο το σημείο κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα σχετικά κίτρινο σημάδι που δημιουργήθηκε στο καρπούζι καθώς ωρίμασε και έπεσε κάτω. Αν δεν υπάρχει τέτοιο σημάδι, σημαίνει ότι το καρπούζι δεν πρόλαβε να ωριμάσει και κόπηκε πρόωρα.

7) Χτύπα το καρπούζι ελαφρά με την παλάμη σου μερικές φορές. Πρέπει να ακούγεται κάτι σαν μια μικρή ηχώ. Αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι φρέσκο και το εξωτερικό του είναι πολύ σκληρό, πράγμα που το κάνει το φρούτο πιο νόστιμο. Ίσως, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις από την αρχή τον ήχο που κάνει το καλό καρπούζι όταν το χτυπάς, οπότε θα χρειαστεί κάποιες φορές να κάνεις και λάθος για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις. 

ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ


Τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο μαύρισμα

1ο Λάθος: Δεν βάζω αντηλιακό μέχρι να μαυρίσω

ΛΑΘΟΣ: Συμβαίνει συχνά να μην χρησιμοποιούμε αντιηλιακό στην αρχή του καλοκαιριού ή στην αρχή των διακοπών μας και γενικά όταν δεν έχουμε μαυρίσει. Η «λογική» σε αυτή την περίπτωση είναι «να μη χρησιμοποιήσω αντιηλιακό για να μαυρίσω και μετά, αφού έχω μαυρίσει, βάζω για να προστατευτώ».
ΣΩΣΤΟ: Όσο πιο λευκό είναι το δέρμα μας τόσο λιγότερο προστατευμένο είναι από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Στην αρχή του καλοκαιριού, των διακοπών μας και γενικά όταν δεν έχουμε μαυρίσει χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προστασία.
TIP 1: Μην ανησυχείτε για το μαύρισμά σας, γιατί και μεγάλο δείκτη προστασίας να χρησιμοποιήσετε, το δέρμα σας θα μαυρίσει.
TIP 2: Χρησιμοποιήστε μεγάλου δείκτη προστασίας αντιηλιακό στην αρχή και όσο επιτυγχάνετε το μαύρισμα τόσο μπορείτε, αν θέλετε, να μειώσετε το δείκτη προστασίας του αντιηλιακού σας, από το 50 στο 25.
TIP 3: Επιτυγχάνοντας σταδιακό μαύρισμα και όχι απότομο, θα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το μαύρισμά σας.
TIP 4: Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απότομη έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος περισσότερο απ’ ότι η σταδιακή έκθεση στον ήλιο.

2ο Λάθος: Αργώ να βάλω αντηλιακό

ΛΑΘΟΣ: Φτάνουμε στην παραλία, τακτοποιούμε τα πράγματά μας, κάνουμε μια βουτιά για να δροσιστούμε, κολυμπάμε λίγο, βγαίνουμε και βάζουμε αντιηλιακό.
ΣΩΣΤΟ: Το αντιηλιακό έχει ικανοποιητική δράση 15’-20’ μετά την εφαρμογή του. Γι’ αυτό βάζουμε αντιηλιακό ΠΡΙΝ φύγουμε από το σπίτι, το ξενοδοχείο κλπ.
TIP 1: Η σωστή εφαρμογή του αντιηλιακού προβλέπει καλή, ομοιόμορφη επάλειψη. Οι οδηγίες για όλα τα σκευάσματα σε μορφή κρέμας προβλέπουν ομοιόμορφο «πέρασμα» της παλάμης 10-12 φορές από κάθε περιοχή.
TIP 2: Βάζουμε αντιηλιακό πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι και ανανεώνουμε μόλις βγούμε από τη θάλασσα. Έτσι έχουμε μια καλή προστασία για 3-4 ώρες περίπου.

3ο Λάθος: Δεν ανανεώνω το αντηλιακό

ΛΑΘΟΣ: Έχετε πάρει το ακριβότερο αντιηλιακό. Μία φορά βάλατε σήμερα. Δεν χρειάζεται άλλη. Ξέρετε από οικονομία. Εξάλλου το ακριβότερο είναι, άρα θα κρατάει και περισσότερο από τα άλλα.
ΣΩΣΤΟ: Κάθε αντιηλιακό χρειάζεται να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες περίπου. Επίσης, μετά το κολύμπι, το ντουζ, μια έντονη εφίδρωση (πχ ρακέτες, beach-volley) πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή ακόμη κι αν δεν έχει περάσει το 2ωρο.
TIP 1: Τα ακριβότερα αντιηλιακά μπορεί να περιέχουν και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η διάρκειά τους εξακολουθεί να είναι περίπου στο 2ωρο.

4ο Λάθος: Βάζω αντηλιακό γενικά μόνο στα πιο εκτεθειμένα σημεία

ΛΑΘΟΣ: Βάζετε αντιηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα, στα περισσότερα και πιο εκτεθειμένα σημεία. Άρα θεωρείτε ότι είστε καλυμμένοι από πλευράς προστασίας. Δεν χρειάζεται εξάλλου και πολλά-πολλά.
ΣΩΣΤΟ: Πρέπει να προστατεύουμε κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός μας. Υπάρχουν πολλά σημεία που τα ξεχνάμε ή δεν δίνουμε πολύ σημασία, μέχρι να πάθουμε εκεί ένα ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, σημεία όπως ο αυχένας, τα αυτιά, η μύτη, τα δάκτυλα των ποδιών είναι περιοχές που δεν πρέπει να αμελούμε για την αντιηλιακή προστασία τους.
TIP 1: Όσο πιο λευκό το δέρμα, τόσο πιο εύκολο είναι να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα. Περιοχές που τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν «βλέπουν» τον ήλιο, όπως πχ οι γλουτοί ή η ραχιαία επιφάνεια του άκρου ποδός, που προστατεύεται από το παπούτσι τον υπόλοιπο καιρό, χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Αλλιώς μπορεί το βράδυ να μην μπορείτε πχ να κάτσετε ή να φορέσετε τα παπούτσια σας ή ακόμα να μην μπορείτε να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι.
TIP 2: Περιοχές που συνήθως ξεχνάμε είναι η μύτη, τα αυτιά, ο αυχένας, η ράχη του άκρου ποδός και της άκρας χειρός, τα δάκτυλα τόσο των ποδιών όσο και των χεριών, η οπίσθια επιφάνεια της γάμπας και του μηρού.

5ο Λάθος: Τα αντηλιακά διαρκούν για πάντα

ΛΑΘΟΣ: Βρήκατε στο βάθος της τσάντας που χρησιμοποιείτε στη θάλασσα, το περυσινό σας αντιηλιακό. Δεν έχει τελειώσει και το χρησιμοποιείτε φέτος, αφού ήσασταν ευχαριστημένοι μαζί του. Όταν τελειώσει θα πάρετε άλλο.
ΣΩΣΤΟ: Στην αρχή κάθε καλοκαιριού πρέπει να προμηθευόμαστε νέα συσκευασία αντιηλιακού. Τα αντιηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλοιώνεται η σύνθεσή τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη προστασία, αλλά και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ερεθισμός στο δέρμα μας.
TIP 1: Συμπεριφερθείτε στα αντιηλιακά σας, όπως και στα καλλυντικά σας.
TIP 2: Αν δείτε το αντιηλιακό σας να έχει περίεργη υφή, όπως πχ να έχει κάτι σαν λάδι ή σαν νερό μαζί με την κρέμα ή να έχει κοκκιώδη σύσταση ή να είναι όπως όταν «κόβει» το αυγολέμονο, τότε σημαίνει ότι σίγουρα το αντιηλιακό σας έχει αλλοιωθεί. Μην το χρησιμοποιήσετε και πετάξτε το.
TIP 3: Όταν προς το τέλος του καλοκαιριού σας τελειώσει το αντιηλιακό και πρέπει να προμηθευτείτε άλλο, μην αγοράσετε τη μεγάλη συσκευασία του αντιηλιακού της επιλογής σας. Ζητείστε μικρή συσκευασία έτσι ώστε να μην σας περισσέψει αντιηλιακό για την επόμενη χρονιά. Όσο καλή τιμή κι αν θεωρείτε ότι έχει η μεγάλη συσκευασία, να ξέρετε ότι τελικά θα είναι ακριβό, αφού θα σας περισσέψει και θα αναγκαστείτε να το πετάξετε την επόμενη χρονιά.

6ο Λάθος: Τι πειράζει που το χτυπάει ο ήλιος, αφού αντηλιακό είναι

ΛΑΘΟΣ: Αφήνετε το σωληνάριο του αντιηλιακού εκτεθειμένο. Εξάλλου είναι για τον ήλιο, άρα ο ήλιος και η ζέστη δεν το επηρεάζουν. Και που να το βγάζετε τώρα από το αυτοκίνητο. Αφήνετε την τσάντα με τα χρειαζούμενα της παραλίας μέσα στο αυτοκίνητο. Αφού και την επόμενη φορά με το αυτοκίνητο θα πάτε στη θάλασσα.
ΣΩΣΤΟ: Κάθε αντιηλιακό διατηρεί τη σύνθεσή του και άρα και την αποτελεσματικότητά του όταν διατηρείται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Πάνω από αυτές αλλοιώνεται η χημική του σύνθεση. Άρα δεν πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένο το αντιηλιακό μας στον ήλιο και τη ζέστη.
TIP 1: Τις ζεστές, ηλιόλουστες, καλοκαιρινές ημέρες η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο στον ήλιο με κλειστά παράθυρα για λίγες ώρες μπορεί να φτάσει τους 60ο -70ο C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα αντιηλιακά αλλοιώνονται. Γι’ αυτό μην «ξεχνάτε» το αντιηλιακό σας μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι την επόμενη επίσκεψή σας στη θάλασσα, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι ακόμη και μετά από μέρες (από ΣαββατοΚύριακο σε ΣαββατοΚύριακο).
TIP 2: Στην παραλία χρειάζεται προσοχή στο που έχετε αφήσει το αντιηλιακό σας. Μπορεί να έχετε αφήσει στη σκιά το αντιηλιακό σας για να κολυμπήσετε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν θα γυρίσετε θα εξακολουθεί να είναι στη σκιά. Καλύτερα το αντιηλιακό να «προστατεύεται» μέσα σε ένα τσαντάκι, μέσα στην τσάντα θαλάσσης.
TIP 3: Αν έχετε αφήσει ή έχετε βρει το αντιηλιακό σας στον ήλιο, προσέξτε γιατί η θερμοκρασία του μπορεί να σας προκαλέσει έγκαυμα. Δοκιμάστε με προσοχή μια μικρή ποσότητα αντιηλιακού για να ελέγξετε τη θερμική του ισχύ. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν θα χρησιμοποιήσετε το αντιηλιακό σε κάποιον άλλον και ιδίως αν αυτός ο άλλος είναι ένα μικρό παιδί, που δεν θα ξέρει να σας πει πόσο «καίει η κρέμα».

Αθανάσιος Χριστόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός
Αισθητική Ανάπλαση
Μουσών 1  -  11524 Αθήνα
Τηλ. 2106985678

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία των Πρωταθλητών Ευρώπης στο Βόλο [εικόνα]
Η Ελλάδα στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Εφηβους, ο Βόλος... φόρεσε τα καλά του για τους μικρούς του Ηλία Παπαθεοδώρου και οι Ελληνες ένιωσαν περήφανοι σε δύσκολες στιγμές για την χώρα αυτό το καλοκαίρι.
Ομως, πέρα από μετάλλια, πέρα από τρόπαια, πέρα από τρίποντα και καρφώματα οι Ελληνες διεθνείς κατάφεραν να σκορπίσουν συγκίνηση και περηφάνια και πέρα από το παρκέ.
Με το φινάλε του τελικού όλοι οι παίκτες έτρεξαν στην κερκίδα. Πήγαν να αγκαλιάσουν και να γιορτάσουν το τρόπαιο με τους γονείς και τους συγγενείς τους. Τους ανθρώπους που τους στήριξαν όλο αυτό τον καιρό και τους πίστεψαν.
Λίγα λεπτά μετά ο αρχηγός έδωσε το... σήμα να πάνε όλοι να χαιρετίσουν τους Τούρκους αντιπάλους και εν συνεχεία ο Χαραλαμπόπουλος πήρε το τρόπαιο και φώναξε όλη την ομάδα για να πάνε στον φίλο τους.
Ενα πιτσιρικά με κινητικά προβλήματα που έβλεπε με αγωνία τον τελικό και του έδωσαν το τρόπαιο. Γύρω του όλη η ομάδα, στη μέση αυτός συγκινημένος και η Ελλάδα έδειχνε ξανά, για ακόμη μια φορά το πρόσωπο της. Το πραγματικό.

"ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ" ΤΟ ΑΙΡ ΚΟΝΤΙΣΙΟΝ - ΕΧΕΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

«Σεξιστικό» το air condition -Ο κλιματισμός έχει εξαρχής ρυθμιστεί έτσι ώστε να ταιριάζει στους άνδρες
Τώρα εξηγείται γιατί μια γυναίκα, είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο, διαμαρτύρεται κάθε λίγο και λιγάκι ότι έχει ξεπαγιάσει από το αιρ-κοντίσιον, ενώ ο άνδρας δίπλα της -σύζυγος ή συνάδελφος- περνά μια χαρά. Απλούστατα, στο θέμα του κλιματισμού υπάρχει μια μεγάλη (ανδρική) συνωμοσία κατά των γυναικών.
Μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα έρχεται να δικαιώσει τις γυναίκες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι από την πρώτη στιγμή που φτιάχθηκαν τα κλιματιστικά, είχαν μια...σεξιστική τάση. Ήσαν -και είναι ακόμη- ρυθμισμένα με βάση τον ταχύτερο ανδρικό μεταβολισμό, που παράγει περισσότερη εσωτερική θερμότητα, αγνοώντας έτσι τις ιδιαιτερότητες του πιο αργού γυναικείου μεταβολισμού.
Οι σχετικές προδιαγραφές (‘εξίσωση θερμικής άνεσης') τέθηκαν από τον Δανό επιστήμονα Ποβλ Όλε Φάνγκερ στη δεκαετία του ΄60 και βασίσθηκαν στον μεταβολισμό ενός 40χρονου άνδρα με βάρος 70 κιλών, ο οποίος ήταν πάντα ντυμένος με κοστούμι. Ο Φάνγκερ θεωρούσε ιδανική θερμοκρασία για τα -τότε ανδροκρατούμενα- γραφεία τους 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ με βάση τη νέα έρευνα η πιο ‘σωστή' θερμοκρασία είναι οι 24 βαθμοί Κελσίου («σωστή» δεν σημαίνει βέβαια ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν πάντα κάποιοι και κάποιες που δεν θα διαμαρτύρονται..).
Η συνέπεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι οι θερμοκρασίες που μέχρι σήμερα βγαίνουν από τα κλιματιστικά, τείνουν να είναι δυσάρεστες για ανθρώπους με διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά και ιδίως για τις γυναίκες. Έτσι, ο μέσος άνδρας νιώθει πιο άνετα σε έναν κλιματιζόμενο χώρο από ό,τι η μέση γυναίκα (συν το γεγονός ότι οι σύγχρονες γυναίκες σχεδόν πάντα είναι πιο ελαφριά ντυμένες σε σχέση με τους άνδρες).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιοφυσικό Μπόρις Κίνγκσμα του Τμήματος Ανθρώπινης Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Climate Change", σύμφωνα με το "Science" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν τη φυσιολογία 16 ελαφρά ντυμένων γυναικών ηλικίας 20-30 ετών, ενόσω εργάζονταν σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο-εργαστήριο.
Όπως διαπιστώθηκε, οι ρυθμοί μεταβολισμού των γυναικών ήσαν σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με εκείνον του 40χρονου άνδρα-πρότυπου για τα κλιματιστικά. Μία αιτία γι' αυτό είναι ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερα κύτταρα λίπους στο σώμα τους, τα οποία παράγουν λιγότερη θερμότητα σε σχέση με τα μυικά κύτταρα, που έχουν οι άνδρες σε μεγαλύτερη αναλογία.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες ότι η μέση γυναίκα προτιμά θερμοκρασίες περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο άνδρα. Οι ερευνητές συστήνουν να αναπροσαρμοσθούν οι προδιαγραφές των κλιματιστικών, ώστε να λάβουν υπόψη τους καλύτερα τις μεταβολικές ανάγκες των γυναικών. Χρειάζεται όμως περισσοτερη έρευνα, εωσότου βρεθεί μια νέα ιδανική βιοφυσική «φόρμουλα».
Ο σωστός κλιματισμός (ψύξη ή θέρμανση) σε έναν χώρο πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να βοηθά το ανθρώπινο σώμα να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία των περίπου 37 βαθμών Κελσίου. Αν ο χώρος είναι υπερβολικά ζεστός ή κρύος, τότε το σώμα αντιδρά χρησιμοποιώντας πρόσθετη ενέργεια (κάτι που εκδηλώνεται είτε με το τουρτούρισμα είτε με την εφίδρωση), ώστε να επανέλθει στη σωστή εσωτερική θερμοκρασία.
Είτε κρυώνει ένας εργαζόμενος, είτε σκάει από τη ζέστη, είναι λιγότερο παραγωγικός. Προηγούμενη αμερικανική μελέτη στους χώρους εργασίας είχε δείξει ότι οι υπάλληλοι των γραφείων κάνουν περισσότερα λάθη, όταν ο χώρος είναι πολύ κρύος από ό,τι όταν είναι πολύ ζεστός. Από την άλλη, αν ανέβει η μέση θερμοκρασία των κλιματιστικών σε σπίτια και γραφεία, θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ο Τοτός ήθελε να πάρει ποδήλατο, αλλά ο πατέρας του δεν του έπαιρνε γιατί όλο ήταν άτακτος

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

Παιχνίδια μόνο για ενηλίκους - Ματωμένα και ανατριχιαστικά αρκουδάκια και κούκλες [εικόνες]
Γλυκά, χαριτωμένα λούτρινα αρκουδάκια, κάθε μεγέθους κοσμούν το δωμάτιο κάθε παιδιού. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι κούκλες «στάζουν αίμα» και θυμίζουν περισσότερο ήρωες ταινιών τρόμου;
Κάτι τέτοιο μάλλον σκέφτηκαν στο «Etsy» και δημιούργησαν τρομακτικές κούκλες και αρκουδάκια, οι οποίες μπορεί να κοστίζουν και πάνω από 91 ευρώ.
Ο ματωμένος βελούδινος Super Mario με μάτια έτοιμα να εκραγούν, ένα αρκουδάκι με μια καρδιά στο χέρι και έξω τα κόκαλα του θώρακα έτοιμο να κατασπαράξει όποιον τον ενοχλεί και άλλα πολλά αρκουδάκια είναι έτοιμα να φιλοξενηθούν σε όποιο δωμάτιο τα θελήσουν.
Οι κούκλες είναι αρκετά δημοφιλείς. Εχουν κατασκευαστεί με παλιό υλικό και έχουν θλιβερές και απόμακρες εκφράσεις ζωγραφισμένες στο πρόσωπό τους.
Μια ανατριχιαστική κούκλα μισή μωρό, μισή τρομακτικό ερπετό, κοστίζει περίπου 180 ευρώ.


Πηγή: r http://www.iefimerida.gr

"ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ..."

Ως φωτογράφος που παρακολουθεί εδώ και καιρό το μεταναστευτικό ζήτημα σε κάθε σύνορο της Μεσογείου (με συνεχείς δημοσιεύσεις στα διεθνή μέσα), ο Γιώργος Μουτάφης (αριστερά) κατέθεσε τη μαρτυρία του στην παράσταση Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. 

Κως 3 Αυγούστου 2015. 

  "Τραυματική εμπειρία να τους βλέπουμε !" 

Σε παραλία ενός πολύ γνωστού και ακριβού ξενοδοχείου στην Κω, 

πριν λίγο έφτασε μια βάρκα με περίπου 50 πρόσφυγες από την Συρία.

 'Αντρες, γυναίκες, γιαγιάδες και παιδιά.

 Κάνανε 2 βήματα και πέφτανε εξαντλημένοι στην ακτή. 

Στις ξαπλώστρες σχεδόν 30-40 τουρίστες παρακολουθούσαν αμήχανοι, ενώ 3 μετρά μπροστά τους φτάνανε οι άνθρωποι.

 Λέω.. θα σηκωθούν να βοηθήσουν, δεν γίνεται, ειδικά τώρα που βγαίνει μπροστά τους η βρεγμένη μάνα με τα 2 παιδιά στην αγκαλιά της κάποιος θα σηκωθεί.

 'Οχι απλά δεν βοήθησαν.. δεν σηκώθηκαν καν από την ξαπλώστρα! 

Αντίθετα σηκώθηκαν καμιά δεκαριά iphone και τραβούσαν βίντεο. 

'Ενας κύριος συνέχισε να διαβάζει το βιβλίο του..

 Μέχρι που ήρθε κι η ατάκα από μια κυρία που ενοχλήθηκε. "Τι τραβάτε φωτογραφίες ; Ξέρετε πόσο τραυματική εμπειρία είναι για εμάς να τους βλέπουμε ;"

 "Τραυματική εμπειρία να τους βλέπουμε!" 

Δεν υπάρχει σωτηρία λέω, τέλος! 

Τραγικές φιγούρες με τις άσπρες τους ποδιές τα γκαρσόνια, νέοι, αγόρια και κορίτσια που κοιτούσαν τους μετανάστες να σωριάζονται στο γκαζόν και η μετρ να τους φωνάζει. "Μην τους κοιτάτε στα μάτια.. διώχτε τους, δείξτε τους που ειναι η πόρτα, αλλιώς δεν φεύγουνε !"

 Δεν ποστάρω φωτογραφία για να μην χαλάσω το mood του καλοκαιριού.  



 Γιώργος Μουτάφης (από το FB του)



 Πηγή: www.lifo.gr

ΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ 30 ΠΡΟΒΑΤΑ

Είναι ένας μεσήλικας αυτάρκης βοσκός με νου οξυδερκή, ντυμένος στην παραλλαγή, με ρυτίδες έκφρασης που μαρτυρούν σπιθαμή προς σπιθαμή τον σκληροτράχηλο τρόπο ζωής του. Φωτο: Γιάννης Κάσσης

Σπάνια συναντάς άνθρωπο να είναι τόσο δεμένος με το φυσικό περιβάλλον. Να έχει γίνει ένα μ" αυτό, να του έχει δοθεί ολοκληρωτικά. Να μην μπορείς να τον ξεχωρίσεις απ' το φυσικό τοπίο. Να μπορεί να το αναλύσει εκ βαθέων λόγω των αναπτυγμένων του ενστίκτων που οι περισσότεροι έχουμε χάσει εξαρτημένοι απ' το σύγχρονο τρόπο ζωής, με φραγμένες αισθήσεις και ομιχλώδεις παραισθήσεις.
 Ο Νίκος Νικολάϊδης ζει σε θρακιώτικη γη, σε ένα μικρό χωριό των Σαπών, στο Χαμηλό. Είναι ένας μεσήλικας αυτάρκης βοσκός με νου οξυδερκή, ντυμένος στην παραλλαγή, με ρυτίδες έκφρασης που μαρτυρούν σπιθαμή προς σπιθαμή τον σκληροτράχηλο τρόπο ζωής του. Ωστόσο, η κορμοστασιά του είναι αγέρωχη, η γενειάδα του τού προσδίδει την αξεπέραστη σοφία πρότερου άγριου βίου, ενώ ο γλαφυρός τρόπος που θα σου μιλήσει σε κερδίζει με τη μία. Ο Νίκος μοιράζεται ένα δωμάτιο με τη μάνα του, την Αθηνά που είναι 85 χρονών και με τα τριάντα πρόβατά τους. Κυριολεκτικά.

Φωτο: Γιάννης Κάσσης
 Το πλίνθινο σπίτι του είναι η προέκταση του μαντριού τους. Το πάτωμά τους είναι χωμάτινο, με μουσαμάδες για να ζεσταίνουν το χώρο. Είναι ένα ετοιμόρροπο βουλγάρικο κτίσμα του 1913 που έχει χρησιμοποιηθεί ακατάπαυστα για έναν αιώνα. Ο αχυρώνας συνορεύει, επίσης, με το δωμάτιο. Ακόμη και η σιδεριά στο παράθυρο είναι η ίδια η αρχική. 

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν υπάρχει κανένα από τα σύγχρονα κομφόρ που διευκολύνουν τη ζωή μας (ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση), το σπίτι δεν έχει καν ρεύμα. Φωτίζονται με μια λάμπα πετρελαίου και έναν φακό με μπαταρίες. Μια σόμπα πετρελαίου στο δωμάτιο είναι η μόνη πηγή ζέστης το χειμώνα αλλά και το μόνο μέσο για να φτιάχνουν φαγητό όταν το κρύο έξω είναι τσουχτερό. Όταν ο καιρός καλυτερεύει, χρησιμοποιούν μια άλλη σόμπα που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο. Κάποιες παλιές αλουμινένιες κατσαρόλες και μπακίρια είναι τα μαγειρικά σκεύη. 

Φωτο: Γιάννης Κάσσης
Η καθημερινότητά τους δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βιώνουν τα σύγχρονα ελληνικά σπίτια και δεν έχουν αισθανθεί καθόλου την συνεχείς αλλαγές λόγω κρίσης. Σίγουρα είναι πιο περήφανοι. Ίσως να είναι και πιο ευτυχισμένοι. Όλα τα props του σκηνικού είναι βγαλμένα από μια άλλη εποχή. Όποιος τους γνωρίζει ή τους ανακαλύπτει τυχαία, μιλά για ένα λαογραφικό μουσείο που ουσιαστικά, δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί. Ευτυχώς, υπάρχει νερό και άρα μια βασική ανάγκη είναι εξασφαλισμένη. Και για το πλυσταριό, η παμπάλαια σκάφη την κάνει τη δουλειά της όποτε κριθεί αναγκαίο.

Φωτο: Γιάννης Κάσσης
Επιδεικνύει με ευλάβεια ένα εικόνισμα που η σημασία του είναι ιστορική. «Στα παλιά τα χρόνια, αν ήσουν καλός άνθρωπος», μου λέει, «δεν κολλούσε το νόμισμα που άφηνες επάνω της για το τάμα, κολλούσε μόνο στην περίπτωση που ήσουν κακός», κι έτσι οι πιστοί ήξεραν από ποιόν να φυλάσσονται. Χαρακτηριστικές οικογενειακές φωτογραφίες του '50 είναι το μόνο τους ενθύμιο από τα ασπρόμαυρα χρόνια της νεότητας και της αθωότητας.

   Η συνομιλία του Νίκου με τα ζωντανά του είναι ντοκιμαντέρ από μόνη της. Με σφυρίγματα που διαφέρουν σε ένταση, χροιά και ύφος, μπαινοβγαίνουν με ευκολία στο μαντρί, τα πάει βόλτα στον κάμπο να φάνε άγριο τριφύλλι και βίκο, αλλά τα ταΐζει και ο ίδιος με φυσική δυναμωτική τροφή που αναμειγνύει με τέχνη και μεράκι. Εδώ, το κάθε «μπε» μεταφράζεται. Τα χαϊδεύει, τα κοροϊδεύει, τους μιλάει. Δείχνει την προβατίνα που γεννάει σε λίγες μέρες. Ο βοσκός-μαμή βρίσκεται σε επιφυλακή να μην γίνει κανένα απρόοπτο στη γέννα και χαθούν τα νεογνά, που ίσως είναι και δύο. Δύο πρόβατα παίρνουν φόρα και χτυπιούνται με δύναμη στο κεφάλι δείχνοντας την ενόχλησή τους για κάτι, αλλά δεν είναι παρά μόνο το προμήνυμα για την αλλαγή του καιρού σε χιονιά. Η ψύχρα τους προκαλεί φαγούρα στο τριχωτό κεφάλι, κάποια ξύνονται στα δέντρα και κάποια χτυπιούνται για να το ξύσουν.

Φωτο: Γιάννης Κάσσης
 Την φυσική καταστροφή την αντιλαμβάνονται ίσα με δυο μέρες πριν. Ώρες πριν εκδηλωθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα νεαρά πρόβατα χοροπηδούν σαν τρελά πάνω-κάτω στο χώμα.
 Τα μυστικά και οι ιστορίες των προβάτων ξετυλίγονται μπροστά μου από έναν ειδήμονα. Από μικρός στο κουρμπέτι έγινε μάστορας προβατάς, και πλέον οσμίζεται τι συζητάει το μαντρί από χιλιόμετρα. Ένας lamb whisperer με οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα, που μένει ακόμη στο πλίνθινο σπίτι της οικογένειας παρέα με την ηλικιωμένη μάνα του και τα ζωντανά του είναι μια περίπτωση αποκομμένη από τον πολιτισμό.
 Όμως, τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές τριγύρω, αν κοιτάξουμε λίγο καλύτερα. Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν την επιλογή αλλάζουν τη ζωή τους, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που όσα κι αν τους δώσεις, είναι γεννημένοι να κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Ίσως στα μάτια κάποιων, αυτό το κάτι να φαντάζει εξωπραγματικό. Γνωρίζοντας, πολλές φορές, όμως, αυτούς τους ανθρώπους γοητεύεσαι και ξεχνάς ότι η καθημερινότητά τους δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δική σου. 

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΦΑΝΗ 
ΦΩΤΟ..ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΗΣ




Πηγή:www.lifo.gr

ΧΩΡΙΟ ΔΙΟΡΙΣΕ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ



Το Κόνγουεϊ, ένα χωριουδάκι στη βόρεια Ουαλία διόρισε την Κυριακή έναν... γελωτοποιό, τον πρώτο μετά από 700 χρόνια κατά τη διάρκεια μιας τελετής με έντονα μεσαιωνικό χρώμα.

   Ο 34χρονος Ράσελ Έργουντ, ο επονομαζόμενος στο εξής "Έργουιντ ο Τρελός", στέφθηκε επίσημος γελωτοποιός του Κόνγουεϊ σε μια γιορτή που περιλάμβανε κυνήγι με γεράκια, ιππότες με πανοπλίες και μια παρέλαση στο χωριό όπου δεσπόζει ένας πύργος με επάλξεις του 13ου αιώνα. 

  Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο νέος ρόλος του Έργουιντ του Τρελού θα είναι να διασκεδάζει τους περίπου 15.000 συντοπίτες του δύο φορές την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, μέχρι τις 29 Αυγούστου.  img# "Είναι μεγάλη τιμή να μου εμπιστεύονται τον ρόλο του γελωτοποιού του χωριού" είπε ο Ράσελ ο οποίος είναι επαγγελματίας μάγος και καλλιτέχνης του τσίρκου.

   Κατά την άσκηση των "καθηκόντων" του ο Ράσελ θα είναι υποχρεωμένος να φοράει στο κεφάλι ένα σκούφο διακοσμημένο με γαϊδουρινά αυτιά, όπως ήταν η παραδοσιακή στολή των γελωτοποιών του 13ου αιώνα. 



Ο Έργουιντ ο Τρελός διαδέχεται στη θέση αυτή τον Τομ τον Τρελό, τον τελευταίο γελωτοποιό του Κόνγουεϊ. Τον είχε επιλέξει ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας ο οποίος είχε αποκλειστεί στην κοινότητα αυτή τον χειμώνα του 1294-95, πολιορκημένος από τους Ουαλούς.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ: ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΣΕΚ ΑΠ ΚΑΙ ΝΟΣΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ



Υποχρεωτικές σκοπεύει να καταστήσει για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τις προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. 

  Το σχέδιο που περιγράφεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αναφέρει πως οι αμελείς πολίτες, οι οποίοι θα παραλείπουν να κάνουν τα επιβεβλημένα τσεκ-απ θα έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες ποινές σε περίπτωση που στο μέλλον νοσήσουν.

  Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων. 

  Με τις εξετάσεις αυτές το Υπουργείο σκοπεύει να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη τεσσάρων τουλάχιστον εξαιρετικά διαδεδομένων μορφών καρκίνου που προσβάλλουν τους Έλληνες: καρκίνοw του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Για τους παραπάνω καρκίνους, οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής αναφέρει το δημοσιεύμα. Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών-κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα.
 «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής. 
  Και συνεχίζει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν. 

 Η ποινή για την οποία μιλά ο υπουργός είναι δυσβάσταχτη, καθώς υπάρχει σκέψη να επωμίζεται ο αμελής πολίτης το 50% του κόστους της νόσου. Σημειώνεται πως η θεραπεία του καρκίνου ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ μηνιαίως και κανένας ασθενής δεν μπορεί να πληρώσει τέτοιου είδους εξωφρενικά ποσά από τη τσέπη του-ειδικά στην μνημονιακή Ελλάδα. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Αλμωπίας λειτουργεί στην Αριδαία, Μαθητική Εστία, που σκοπό έχει την διευκόλυνση των σπουδών των μαθητών και μαθητριών, που φοιτούν στα σχολεία της Αριδαίας.

Η Μαθητική Εστία για την εκπλήρωση της αποστολής της διαθέτει:

Α) ΣΤΕΓΗ: Οι οικότροφοι (μαθητές και μαθήτριες) διαμένουν σε δωμάτια, τα οποία είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα είδη (εκτός από ατομικά είδη) και ζουν σε οικογενειακό περιβάλλον.

Β) ΦΑΓΗΤΟ: Στους οικότροφους παρέχεται πλούσιο, υγιεινό και άριστα παρασκευασμένο φαγητό (πρωί - μεσημέρι – βράδυ).

Γ) ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ: Οι μαθητές – μαθήτριες ψυχαγωγούνται με αθλοπαιδιές, μουσική, εκπομπές της τηλεόρασης, προβολή ταινιών DVD, επιτραπέζια παιγνίδια και άλλα.

Δ) ΜΕΛΕΤΗ: Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με βοηθητικά βιβλία και άλλα, τα οποία είναι στη διάθεση των μαθητών – μαθητριών.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή στη Μαθητική Εστία είναι:

1. Αίτηση υπογεγραμμένη από τον γονέα ή τον κηδεμόνα.

2. Βεβαίωση εγγραφής από Γυμνάσιο ή Λύκειο ή Ι.Ε.Κ.

3. Πιστοποιητικό γέννησης από το Δήμο.

4. Πιστοποιητικό υγείας από Δημόσιο Νοσοκομείο.

5. Εκκαθαριστικό Σημείωμα Δ.Ο.Υ. των γονέων.

6. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, όπου θα δηλώνεται η μόνιμη κατοικία των γονέων.

7. Μία (1) φωτογραφία.

Οι εγγραφές θα αρχίσουν τη Δευτέρα 1/9/2015.

Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στα Γραφεία της Μ. Εστίας στο τηλέφωνο 23840-21339

Από τη Μ.Ε. Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Σήμερα Τρίτη 4/8 στο αγροτικό ιατρείο των Προμάχων υπάρχει γιατρός που από το πρωί βρίσκεται στο κτίριο του ιατρείου και συνταγογραφεί φάρμακα για τους ασφαλισμένους.
Δεν υπάρχει πληροφορία για το αν θα συνεχίσει να έρχεται και τις υπόλοιπες ημέρες, γι αυτό οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ανέλπιστη αυτή παρουσία του.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της μή ανακοίνωσης της παρουσίας του, με κάποια εκφώνηση στα μεγάφωνα της κοινότητας του χωριού, παρά μόνο η τοιχοκόλληση ενός χαρτιού στην πόρτα του ιατρείου.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο πάντως είναι ότι οι ασφαλισμένοι του χωριού είναι παραμελημένοι από τις αρμόδιες αρχές και η ταλαιπωρία που υφίστανται πηγαίνοντας στην Αριδαία για την εγγραφή φαρμάκων, είναι παροιμιώδης.

ΑΛΜΩΠΙΑ: ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΗ;


Είναι γνωστή στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" η πλήρης υποβάθμιση των βασικών υποδομών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας  της Αλμωπίας, που κάποιες από αυτές νεκρώνουν με την πρώτη αλλαγή των καιρικών συνθηκών.
Έτσι και τις ημέρες αυτές, με τις πρόσκαιρες καταιγίδες που παρουσιάζονται, οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος είναι σύνηθες φαινόμενο, με τις ηλεκτρικές συσκευές να ισορροπούν στα όρια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ σαν κερασάκι στην τούρτα η πολύωρη διακοπή του πολυδιαφημισμένου ψηφιακού σήματος, ήρθε να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, κάνοντας τους κατοίκους να αναρωτιούνται αν ζουν σε Ευρωπαϊκή χώρα ή σε χώρα υποσαχάριας ζώνης.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...