Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

"Σε γνωρίζω Αθάνατε πατέρα". Ποίημα της Βάσως Ρουμελή (Γ’ Βραβείο UNESCO )



Σε γνωρίζω Αθάνατε πατέρα
Σε γνωρίζω μέσα από τους στίχους σου που λαμπάδιασαν
την φουσκονεριά της θάλασσας και την έκαναν πύρινη τρικυμία.
Σε γνωρίζω από τον ύμνο της πατρίδας μου,
που έγραψες με χέρι άμωμο και ιερό.
Οι λέξεις σου τιμαλφή κειμήλια που στεφάνωσαν με λεβεντιά το χρέος.
Σε γνωρίζω από την γαλανόλευκη σημαία της ρωμιοσύνης και
το σταυρό της ορθόδοξης παλιγγενεσίας.
Πόσα λάβαρα δεν δακρύσανε όταν υψώθηκαν σε άγρυπνη επιφυλακή;
Πόσες σπίθες δεν ανάψανε στην φρενήρη αρρυθμία της επανάστασης;
Ω! Ξύπνησες Αθάνατε πνοές, από το λήθαργο της μοιρολατρίας,
από το αποκύημα της διχοστασίας.
Έντυσες με περιτύλιγμα αντρείας τους νέους,
ράντισες με ηρωισμό τα ρουθούνια των ελεύθερων πολιορκημένων
και το αίμα τους… με γέννησε  ελεύθερο!
Ναι, σε γνωρίζω έτσι όπως με δίδαξαν ο πατέρας μου
κι ο δάσκαλος μου… Σαν προσευχή…
Εσύ που έδωσες φωνή στη σιωπή, εσύ που έδωσες όπλα στην ψυχή,
που σκόρπησες ρίγη και περηφάνια στις λαβωμένες δυνάμεις μας,
Εσύ που στεφάνωσες με δάφνες και κλαδιά ελιάς το ματωμένο χώμα, σμίλεψε την πέτρα της σύγχρονης παραμόρφωσης
και θέριεψε τον θυμό μας.
Σκήπτρα δολερά μισέψανε πάλι τον ήλιο μας
και στείλανε θηρία για να σκοτεινιάσουν τα βουνά μας.
Αδίστακτα  θέλουν να κυρτώσουν την λευτεριά.
Όχι…κανείς δεν θα απλώσει χέρι στην αγιοσύνη των ματωμένων ηρώων.
«Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε ω χαίρε του Διονύσιου Σολωμού Ελευθεριά»!

Βάσω Ρουμελή
Γ’  Βραβείο UNESCO στον 1ο Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό 2016 με  θέμα: «Μια ωδή στον Διονύσιο Σολωμό»

Το νέο θερινό ωράριο καταστημάτων



Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας σας ενημερώνει  για το νέο  θερινό ωράριο καταστημάτων και έχει ως εξής:

ΕΜΠΟΡΙΚΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00  

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ-ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ*- ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΑ 
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         8:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          8:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00 

ΚΟΥΡΕΙΑ-ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ                         9:00 – 14:30
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                          9:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00  

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 26/3/2018 ΕΩΣ 27/10/2018
ΙΟΥΝΙΟ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 18:00
                           *ΤΑ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ



Το Δ.Σ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                    ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ Γ.                                    ΠΕΡΤΣΕΜΠΛΗΣ Ν.

Γιάννης Σηφάκης : Πιό κοντά η λύση του μεγάλου προβλήματος των 1200 αγροτών με το ΑΘΗΝΑ με νέα στοιχεία που έφερε στο φως ο Γιάννης Σηφάκης


Γιάννης Σηφάκης :  Νέα στοιχεία για το πρόβλημα 1200 αγροτών με την ΟΠ ΑΘΗΝΑ (που προέκυψαν από την προσπάθεια και την έρευνα που κάνει ο Γιάννης Σηφάκης στην προσπάθεια νομοθετικής λύσης και επανελέγχου των ετών που έγιναν οι καταλογισμοί) φέρνουν πιο κοντά την λύση για την σωτηρία των αγροτών 
Αποδεικνύεται κάθε μέρα πόσο λαθεμένη και τυχοδιωκτική ήταν η προτροπή κάποιων, πριν τρείς μήνες, στους αγρότες να αποδεχτούν και να πληρώσουν
Επί χρόνια η διεκδίκηση λύσης στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με την ομηρία 1200 αγροτών είχε βασιστεί όχι στην ουσία του προβλήματος αλλά σε περιφερειακές αιτιάσεις ( πλαστογραφίες κλπ).
Η ουσία είναι ότι για όλες τις δραστηριότητες που έκανε η αστική εταιρία ( μετά την μετατροπή της ΟΠ σε αστική εταιρία) δικαιούτο να λάβει απαλλακτικό του ΦΠΑ που κακώς δεν έλαβε. 
Και η δραστηριότητα των εξαγωγών νωπών οπωροπηκευτικών και η δραστηριότητα πώλησης οπωροκηπευτικών σε μεταποιητικές βιομηχανίες και η δραστηριότητα της απόσυρσης θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ.
Με βάση αυτά ο βουλευτής έχει ζητήσει εδώ και ένα μήνα από το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, από το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προτείνεται ο μη καταλογισμός αλληλεγγύως στα μέλη στις περιπτώσεις που ο καταλογισμός ΦΠΑ προέρχεται από δραστηριότητες για τις οποίες μπορούσε να εκδοθεί απαλλακτικό ΦΠΑ.  
Με δεδομένη αυτή την πρόθεση να ζητηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ο επανέλεγχος των χρήσεων στις οποίες έγιναν οι καταλογισμοί για να αποκαλυφθεί , πράγματι, ότι αυτές οι δρασρηριότητες της «ΑΘΗΝΑ» μπορούσαν να τύχουν απαλλακτικών από τον ΦΠΑ.
Οι προσπάθειες έχουν ένταθεί μπροστά στο αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας και αναμένονται εξελίξεις.
Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πόσο λαθεμένη ήταν η προτροπή κάποιων, πριν τρείς μήνες, προς τους αγρότες να αποδεχτούν και να πληρώσουν και να γίνει απλά προσπάθεια για μείωση προσαυξήσεων και άλλα απαράδεκτα και τυχοδιωκτικά. 
Ο βουλευτής συνεχίζει την μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση λύσης και είναι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα δικαιωθεί τόσο ο ίδιος, όσο και οι παθόντε αγρότες

ΠΑΜΕ: "Η 20η Μάρτη ήταν μέρα πανελλαδικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων"


Η 20η Μάρτη ήταν μέρα πανελλαδικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων των δυνάμεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κατεύθυνση και στόχος της εργατικής τάξης μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να είναι μόνο η οργανωμένη πάλη. Για σωματεία μαζικά, μαχητικά, αγωνιστικά. 

Στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις, ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα για τη συνέχιση των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών. Ξεγυμνώθηκε για ακόμα μια φορά ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός και στο νομό μας. 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να φέρει εδώ και τώρα προς συζήτηση στην Βουλή, την πρόταση νόμου που κατέθεσαν 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις και προβλέπει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), την εφαρμογή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, την κατάργηση του διαχωρισμού του μισθού των εργαζομένων με βάση την ηλικία. Δεν είχαμε, ούτε έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της σημερινής ΓΣΕΕ αλλά και για μία σειρά εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, που είναι το πιστό σκυλί των αφεντικών.

Προχωράμε αποφασιστικά. Οι ταξικές δυνάμεις δεν θα αφήσουν κανένα χώρο δουλειάς, κανέναν εργαζόμενο χωρίς ενημέρωση. Για να σπάσει ο φόβος, η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία και η τρομοκρατία, για να γίνει δική μας υπόθεση το δικό μας δίκιο. Ήρθε η δική μας ώρα, η ώρα να δείξουμε τη δύναμη μας. 

Γιάννης Σηφάκης : Υπεγράφη η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το Φράγμα του Αλμωπαίου ( Καλής) από τον Σωκράτη Φάμελλο


Γιάννης Σηφάκης : Υπεγράφη από τον Αν. Υπουργό ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το φράγμα του Αλμωπαίου ( Καλής)
Πλήρης ωριμότητα του μεγάλου αναπτυξιακού έργου για την Πέλλα με προϋπολογισμό 114 εκατομμύριο ευρώ ( Φράγμα μαζί με τα κεντρικά δίκτυα) 
Απαιτείται να εξεταστεί από την Περιφέρεια η ένταξη της χρηματοδότησης του  στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του 37% του προϋπολογισμού του που διαχειρίζεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 
Ο βουλευτής θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και στα πλαίσια του Αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου από 26-27-28 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος



Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιο Σαββάκη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο συμμετείχαν επίσης ο κ. Γιάννης Σαββάκης, Πρόεδρος της Biosolid και ο συνεργάτης κ. Στέφανος Αργυράκης.

Στη συνάντηση, η οποία είχε περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα συζητήθηκε η δραστηριότητα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και οι προοπτικές συνέργειας με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς, πολλά μέλη του Σ.Β.Β.Ε. έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Πέλλας στον μεταποιητικό τομέα. Ειδικότερα, ο κ. Σαββάκης εστίασε σε περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις αλλά και σε προτάσεις για τη σύννομη αξιοποίηση των γεωργικών υποπροϊόντων και αποβλήτων από παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση, η καλή συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Αηδονά υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην περιοχή μας, πάντα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, των αρμοδιοτήτων και της αειφόρου ανάπτυξης. Επίσης, η κυρία Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε το γεγονός, ότι η ανάπτυξη του επιχειρείν και η έμπρακτη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποτελεί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, προσωπικά, για τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα σημαντική προτεραιότητα για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Τους παρευρισκόμενους απασχόλησε και το επικείμενο παραγωγικό συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα με την κυρία Αηδονά και τον κ. Σαββάκη να τονίζουν ότι θα είναι γόνιμο για την πραγματική οικονομία, να ακουστούν τα αιτήματα και οι τοποθετήσεις των φορέων με θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Οι κ.κ. Αθανάσιος και Γιάννης Σαββάκης ευχαρίστησαν την κυρία Αηδονά για τη φιλοξενία και την εποικοδομητική συζήτηση με την κυρία Αντιπεριφερειάρχη να προσφέρει αναμνηστικά δώρα στους φιλοξενούμενους με την ευχή για συνέχιση της συνεργασίας και μελλοντικά.




Στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Σαμαρτζίδη "Τσαλακωμένη ψυχή"


Έχοντας στα ρουθούνια μου την έντονη οσμή από τα βερνίκια, που επί δίωρο πάλευα μαζί με τους συντρόφους μου της Ομάδας Εθελοντών προετοιμάζοντας διάφορα αναμνηστικά για κάποια προσεχή μας δράση, δρασκελίζω βιαστικά τα σκαλοπάτια του φωταγωγημένου Ξενιτίδειου, σωστός φάρος πολιτισμού, και βρίσκομαι στους ζεστούς προθαλάμους του.
Εκεί ένα αίσθημα ανακούφισης με καταλαμβάνει και, χαιρετώντας αρκετούς γνωστούς και φίλους, αφού παρακάμπτω τους κολασμένους γευστικούς πειρασμούς που ετοιμάζουν οι μάγειρες του ΙΕΚ Αριδαίας, εισέρχομαι στο κεντρικό αμφιθέατρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της παρουσίασης του νέου βιβλίου του ποιητή Γιώργου Σαμαρτζίδη με τίτλο  «Τσαλακωμένη ψυχή».
Κατανικώντας την γνώριμη αγοραφοβία μου, κάνω μια τολμηρή κίνηση και καταλαμβάνω μια επίκαιρη θέση στο κέντρο της αίθουσας και βουλιάζω στην αναπαυτική κόκκινη πολυθρόνα, τακτοποιώντας με επιμέλεια την κάμερα και τα σημειωματάριά μου. Μπορώ να διακρίνω την περιποιημένη και οργανωμένη σκηνή με το αναλόγιο, την τράπεζα των παρουσιαστών, το τεράστιο βιντεογουόλ, τη γωνιά με τα μουσικά όργανα των καλλιτεχνών και τις όμορφες συνθέσεις λουλουδιών, που είναι διάσπαρτα τοποθετημένες στο έδαφος.
Οι ομιλητές στις θέσεις τους ρίχνουν τις τελευταίες ματιές στις σημειώσεις των λόγων τους, ενώ ο ποιητής με μια μειλίχια αναμονή, προσπαθεί να κουμαντάρει την αγωνία του για την ευτυχή έκβαση της εκδήλωσης, χαμογελώντας και καλωσορίζοντας τους καλεσμένους του.
Τον Γιώργο Σαμαρτζίδη των γνώρισα προ ετών, όταν με την ομάδα εθελοντών του τόπου μου, τοποθετήσαμε ξύλινες πινακίδες με στίχους ποιητών σε διάφορα σημεία του οικισμού μας, κι από τότε οι δεσμοί μας με όλους τους καλλιτεχνικά ανήσυχους ανθρώπους, έγιναν στενότεροι και ανταλλάσαμε τακτικά σκέψεις και ιδέες.
Το φιλόξενο αμφιθέατρο σχεδόν γέμισε και σε κάποια στιγμή τα φώτα χαμηλώνουν, φωτίζοντας μόνο την σκηνή, όπου όλοι είναι στη θέση τους για να ξεκινήσει η εκδήλωση.
Η παρουσιάστρια Όλγα Κιουρτζίδου, αφού καλωσορίζει όλους, δίνει τον λόγο στους ομιλητές.
Ο Γιώργος Τσιμτσιρίδης με μεστό λόγο και συναισθηματική φόρτιση στα λόγια του εύχεται καλό ταξίδι στο νέο εγχείρημα του ποιητή, μη παραλείποντας να αναφερθεί στη παγκόσμια ημέρα ποίησης και του συνδρόμου Ντάουν, ο Ευάγγελος Τσαβδάρης πλέκει το εγκώμιο του Σαμαρτζίδη κάνοντας μια φιλοσοφική ανάλυση των πονημάτων του ποιητή ανάγοντάς τα σε καταγγελτικά, αναρχικά και τελικά σε άκρως ερωτικά και συναισθηματικά επίπεδα, ο Πέτρος Μπέσπαρης κάνει μια ιστορική αναδρομή των κοινών βιωμάτων του στον τόπο και με γλαφυρό λόγο πλέκει το εγκώμιο του τιμώμενου, ενώ η Δέσποινα Τσουλφαϊδου με τον γνώριμο κατευναστικό της λόγο και την κελαριστή της φωνή, παραθέτει το καλαθάκι των επαίνων της προς τον φίλο της, γεμάτο με τιμητικά ολάνθιστα λόγια, ευχόμενη καλοτάξιδο το βιβλίο, μη ξεχνώντας να αναφερθεί και στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντα Μύρωνα Κομνηνού.
Στα ενδιάμεσα των ομιλιών, ο Σταύρος Καραγιωργιάδης, ο Γιώργος Γιόρτσος και κάποιοι άλλοι φίλοι του ποιητή (για την άγνοια των ονομάτων τους απολογούμαι), απήγγειλαν επιλεγμένους στίχους, ενώ παράλληλα γίνονταν και προβολές βίντεο στην τεράστια γιγαντοοθόνη της σκηνής.
Την όλη εκδήλωση γέμιζε ολοκληρωτικά η παρουσία των καλλιτεχνών μουσικών, Τάσου Δίσκου, Χριστίνας Μπέντση, Κώστα Σαμαρτζίδη και Κικής Παρτσανάκη, οι οποίοι έπαιξαν και τραγούδησαν διαλεχτά έντεχνα (αν και δεν μου αρέσει ο όρος) τραγούδια, ελλήνων τραγουδοποιών, κάνοντάς μας όλους να αγαλλιάζουμε και να ενστερνιζόμαστε βαθύτερα την εμφανή καταγγελτικότητα των περισσοτέρων ποιημάτων του Σαμαρτζίδη. Ποιήματα άμεσα απορροφώμενα από τον αναγνώστη, μιας και μιλούν για την εποχή που διανύουμε, αγγίζοντας όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας παρακμής, την κρίση, την εγκατάλειψη, την ασυδοσία, υλική και πνευματική, αλλά και κρυμμένες ελπίδες για ανάκαμψη και εν τέλει ανύψωση ηθική και συναισθηματική. Φυσικά ο ποιητής δεν παραλείπει σε άλλα του κείμενα να υμνήσει τον τόπο όπου γαλουχήθηκε και να τον μετατρέψει σε μια ουτοπική Ιθάκη, όπου σμίγουν η γη, το νερό κι ο άνεμος σε συνθέσεις ρομαντικές και συνάμα πραγματιστικές.
Αναχωρώντας από την πολύβουη αίθουσα , όπου γινόταν η καθιερωμένη γαστριμαργική δεξίωση με πλήθος εδεσμάτων και κοκτέιλς, καταπνίγοντας την σαρκική μου επιθυμία να βουτήξω στα κολασμένα καναπεδάκια, που σαν Σειρήνες μου έγνεφαν σαγηνευτικά να τα κατασπαράξω, βγαίνω έξω από το επιβλητικό κτίριο νιώθοντας το χαρακτηριστικό σύγκρυο της Αλμωπαίας υγρασίας και ακολουθώ τον δρόμο μου πίσω στην βάση μου.
Παρά τις προσπάθειες των αγαπημένων μου REM στο πλέιερ του αυτοκινήτου μου να με συγκινήσουν παίζοντας το «Man on the moon”, στα αυτιά μου ηχεί ακατάπαυστα ο στριγκλός, κλαψιάρικος ήχος της γκάιντας του Τάσου, τα μεταλλικά ακόρντα της κιθάρας του Κώστα  και η μελωδική φωνή της Χριστίνας και τα λόγια του τραγουδιού που ερμήνευσαν, μιλώντας για τα ψηλά, τα απάτητα βουνά και για την ελπίδα, τον πόθο, την αγάπη, που και στα ποιήματα του Σαμαρτζίδη αποτελούν την τελική «κάθαρση» και τον «από μηχανής Θεό» που όλοι μας αναμένουμε να εμφανιστεί,  να μετατραπεί σε σίδερο και να σιδερώσει με τον σαρωτικό του ατμό όλες τις σούρες των "τσαλακωμένων ψυχών" λυτρώνοντάς μας. 
































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...