Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΜΑΣΚΕ ΠΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Ο Μορφωτικός Σύλλογος Προμάχων "Οι Πρόμαχοι" διοργανώνει "Αποκριάτικο Μασκέ Πάρτι " για τους μικρούς φίλους του συλλόγου στο Κέντρο Νεότητας Προμάχων, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18:30.
 Μουσική χορός και πολλές εκπλήξεις.



ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Νηστίσιμη φασολάδα στο φούρνο -Ενα κλασικό ελληνικό φαγητό
Με λίγα, απλά υλικά, γίνεται πεντανόστιμη.
Εκτός από σούπα ή χυλωμένα τα ξερά φασόλια γίνονται πεντανόστιμα και στο φούρνο. Χρυσίζουν στην επιφάνεια, εγκαταλείπουν τον περιττό ζωμό και είναι πιο εύπεπτα. Εύκολη συνταγή και μπορείτε να διατηρήσετε το υπόλοιπο στο ψυγείο.
Υλικά
  • 250 γραμμάρια ξερά φασόλια πιστοποιημένα
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα ή ντοματίνια αν διαθέτετε
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • Λίγα φυλλαράκια άνηθο, μαϊντανό
  • 1 σταλιά πιπερίτσα τσίλι να νοστιμίσει
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  • Μουσκεύετε τα ξερά φασόλια από το βράδυ, αν έχετε τη δυνατότητα
  • Αν όχι, τα βράζετε σε χύτρα με μπόλικο νερό για 45 λεπτά
  • Μέσα στη χύτρα βάζετε και το κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • Ρίξετε αλάτι στη χύτρα
  • Μην πετάτε το ζωμό
  • Μόλις βράσουν τα φασόλια τα τοποθετείτε σε ταψάκι
  • Τώρα έχετε δύο επιλογές: Να βάλετε αποφλοιωμένες ντομάτες κονσέρβας ή να βάλετε ντοματίνια κομμένα στα δύο
  • Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον μαϊντανό και προσθέτετε στο ταψί
  • Ρίχνετε λίγο από το ζωμό που έχετε κρατήσει
  • Προσθέστε ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
  • Βγάλτε το τσίλι από τα φασόλια, αν φοβάστε το καυτερό
  • Βάλτε από πάνω το ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά να ροδίσει
Εγώ βάζω ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και όταν τα σερβίρω.
Μια φέτα ψητό ψωμάκι -χωριάτικο, με προζύμι- συνοδεύει τέλεια αυτό το υπέροχο πιάτο.
Ολοι λένε ότι τα φασόλια φουσκώνουν.
Οχι, αν φάτε μια μικρή ποσότητα!


ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΥΘΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 2.000 ΧΡΥΣΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 900 μ.Χ.

Μυθικός θησαυρός 2.000 χρυσών νομισμάτων στο βυθό του Ισραήλ [εικόνες]
Εναν μυθικό θησαυρό που αποτελείτε από 2.000 χρυσά νομίσματα, ανακάλυψε μια ομάδα δυτών στις ακτές του Ισραήλ, στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας και χρονολογείται από το 900 μ.χ.

Η αρχαιολογική υπηρεσία του Ισραήλ τόνισε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο θησαυρό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στις μεσογειακές ακτές της χώρας. Ο Kobi Sharvit, διευθυντής της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τόνισε ότι:«Τα νομίσματα προέρχονται από ναυάγιο πλοίου το οποίο είτε ανήκε στο Χαλιφάτο και μετέφερε την μισθοδοσία του στρατού στην Αίγυπτο είτε πρόκειται για καράβι που ανήκε σε μεγαλέμπορο που έκανε δουλειές στα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου».
Ο Kobi Sharvit δήλωσε πως οι τέσσερις δύτες αποτελούν υπόδειγμα πολιτών καθώς μετά από την ανακάλυψη του θησαυρού, παρέδωσαν τα νομίσματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Αυτοί που ανακάλυψαν το χρυσό είχαν χρυσή καρδιά και έδειξαν πόσο πολύ αγαπούν τη χώρα και την ιστορία της» δήλωσε.
Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει στην χώρα, αυτοί που κλέβουν έναν θησαυρό ή πωλούν αρχαιότητες, τιμωρούνται με πέντε χρόνια φυλάκισης.  
Ενα σύνολο περίπου 2000 χρυσών νομισμάτων ανκαλύφθηκε μετά τις σφοδρές θύελλες που ανακάτεψαν μέχρι και τον πάτο της θάλασσας.
Αρχικά, οι δύτες βρήκαν ένα χρυσό νόμισμα και υπέθεσαν ότι πρόκειται για νόμισμα από κάποιο παιχνίδι. Ωστόσο, όταν κοίταξαν καλύτερα ανακάλυψαν τον μυθικό θησαυρό, που χρονολογείται στα 900 μ.Χ. Τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας και εικάζεται ότι ανήκαν στο Χαλιφάτο των Φατιμιδών που κυβερνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από το 909 μέχρι το 1171.
O Robert Cole, ένας εμπειρογνώμονας στα θέματα νοισμάτων, δήλωσε ότι τα νομίσματα είναι σε άριστη κατάσταση:«Παρά το γεγονός ότι ήταν στο βυθό της θάλασσας για περίπου χίλια χρόνια, τα νομίσματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να καθαριστούν ή να συντηρηθούν» συμπλήρωσε.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Πασαρέλα ηλικιωμένων ανδρών στη Λάρισα - Εναλλακτικά καλλιστεία με βεβαίωση από τα ΚΕΠ
Τα καλλιστεία δεν είναι μόνο για τους λυγερόκορμους 20χρονους. Ούτε για όσους διαθέτουν το κορμί του Κριστιάνο Ρονάλντο. Στον Αγιόκαμπο της Λάρισας την Καθαρά Δευτέρα, αποδεικνύεται ότι δικαίωμα στην ομορφιά έχουν όλοι. Ακόμη και οι άνδρες άνω των 65 ετών.
Εμπνευστής αυτών των πρωτότυπων καλλιστείων είναι ένας πρώην ναυτικός, ο Γρηγόρης Ντάφης, ο οποίος αποφάσισε να διοργανώσει αυτού του τύπου τα καλλιστεία εμπνευσμένος από ένα ταξίδι του στη Βενεζουέλα. Όσοι άνδρες από 65 ετών και άνω, δηλώσουν συμμετοχή θα φορούν μαγιό ή σορτς και θα διεκδικήσουν το έπαθλο, το οποίο θα ανέρχεται σε 150 ευρώ.
Στην εμφάνιση των διαγωνιζόμενων θα προστεθεί μια έντονη δόση χιούμορ αφού όλοι τους θα φορούν ένα ζευγάρι μάλλινες κάλτσες, σαγιονάρες και μπρατσάκια. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων «σας επισημαίνουμε, επίσης, ότι διά κάθε ατυχές ενδεχόμενο, μιας και οι συμμετέχοντες θα είναι ηλικιωμένοι, η ασφάλειά τους είναι δεδομένη. Το Κέντρο Υγείας Αγιάς και τα ασθενοφόρα του, όπως πάντα, επαγρυπνούν και καλύπτουν σε περιστατικά όλο τον Δήμο Αγιάς. Κατόπιν τούτου, όσοι πιστοί και διαθέτοντες το ανάλογο χιούμορ, αλλά και τη βεβαιότητα ότι αντέχουν στο χειμωνιάτικο κρύο, μπορούν να προσέλθουν προκειμένου να συμμετάσχουν στα καλλιστεία, φέροντας και την αστυνομική τους ταυτότητα ή βεβαίωση ΚΕΠ».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

 Γενναίες εκπτώσεις και χαλαροί όροι υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών -Ποιοι χρωστάνε και τι ποσά
Δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ενδεχομένως να αποδειχθεί η υπερβελτιωμένη ρύθμιση οφειλών, αφού αν δεν υπάρξει η προσδοκώμενη ανταπόκριση αφενός τα ταμεία θα παραμείνουν άδεια αφετέρου θα δικαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι είτε δεν υπάρχει... σάλιο είτε έχει ριζώσει για τα καλά η κουλτούρα των μπαταχτσήδων.
Ποιοι χρωστάνε και τι ποσά
Ενδεικτικό της δυσκολίας που πρέπει να ξεπεράσει το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι από τον εντυπωσιακό όγκο των 76 δισ ευρώ, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να εισπραχθούν πάνω από 9 δισ ευρώ. Εντυπωσιακή είναι και η... σύνθεση των οφειλετών οι "μεγάλοι" είναι εκείνοι που έχουν "φεσώσει" το Δημόσιο:
  • Περίπου 3.700.000 οφειλέτες χρωστάνε στην εφορία ποσά ως 5.000 ευρώ. Το σύνολο αυτών των οφειλών δεν ξεπερνά τα 2,3 δισ ευρώ
  • Αντιθέτως σε 400.000 οφειλέτες, αντιστοιχούν τα υπόλοιπα 73,7 δισ ευρώ! Από αυτούς, δε, οι 6.500 χρωστάνε πάνω από 1 εκατ. ευρώ και συνολικά 60,4 δισ ευρώ
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ελάχιστη δόση θα είναι σχεδόν μηδαμινή, τα έσοδα ως το τέλος του έτους δεν αναμένονται εντυπωσιακά, εκτός αν δικαιωθούν οι προσδοκίες όσων σχεδίασαν ως επιπλέον κίνητρο, το ειδικό μπόνους για όσους καταβάλουν αρχικά ένα μεγάλο μέρος της οφειλής τους.
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές κατά την τελική επεξεργασία στο υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο της νέας ρύθμισης θα συνδυάζει γενναίες εκπτώσεις και πιο "χαλαρούς" όρους υπαγωγής. Συγκεκριμένα:
  •     Η ελάχιστη δόση περιορίζεται στα 20 ευρώ από 50 ευρώ σήμερα
  •     Προβλέπεται έκπτωση ως 50% για οφειλές ως 31/12/2013, που έχουν να κάνουν με το φόρο εισοδήματος και το "χαράτσι" της ΔΕΗ), με ελάχιστη καταβολή το 10πλάσιο της αναλογούσας δόσης. Έτσι για οφειλή 5.000 ευρώ, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 500 ευρώ για να "κουρέψει" ακόμα και μέρος του κεφαλαίου της οφειλής.
  •     Καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ για την υπαγωγή στη ρύθμιση
  •     Δίνονται μεγαλύτερες εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων για ρύθμιση από 37 δόσεις και πάνω
  •     Για οφειλές ως 5.000 ευρώ η καταβολή γίνεται άτοκα
  •     Για τις μεγαλύτερες οφειλές το ετήσιο επιτόκιο μειώνεται στο 3% από 4,56% σήμερα
  •     Δεν θα χάνουν τη ρύθμιση όσοι αφήνουν ως 3 δόσεις απλήρωτες, αλλά θα επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,25%
  •     Η ρύθμιση θα μείνει ανοικτή ως το τέλος Απριλίου για όσους καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή τους και ως το τέλος Μαίου για όσους τη ρυθμίσουν ως 100 δόσεις.
  •     Υπό εξέταση είναι η κατάργηση των προστίμων από 10 ως 30%, όπως και η διαδικασία του αυτοφώρου για οφειλές ως 50.000 ευρώ.
Το μπόνους για όσους θέλουν να απαλλαγούν από μεγάλο μέρος της οφειλής τους, στηρίζεται στη δυνατότητα καταβολής ενός μεγαλύτερου ποσού σε σχέση με την ελάχιστη δόση που ισχύει για τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, για οφειλή 8.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 5.000 ευρώ είναι κεφάλαιο και οι 3.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις, αν καταβληθούν εφάπαξ οι 4.000 ευρώ, τότε "κουρεύεται " και το υπόλοιπο 50% της οφειλής και εξοφλείται όλο το χρέος. Αν ο οφειλέτης καταβάλει 800 ευρώ, δηλαδή το 10πλάσιο της ελάχιστης δόσης που του αναλογεί, τότε "κουρεύονται" 1.600 ευρώ οφειλής, δηλαδή η καταβολή καλύπτει το 2πλάσιο χρέος. Οι υπόλοιπες 6.400 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 100 δόσεις.


ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε ποιες περιοχές της Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι κλειστά τα σχολεία σήμερα [λίστα]
Στα λευκά ξύπνησε ολόκληρη η Αττική από τα βόρεια έως τα νότια προάστια. Λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση πολλά σχολεία σε αρκετές περιοχές θα μείνουν κλειστά.
Συγκεκριμένα, κλειστά, θα μείνουν τα σχολεία σε:
  • Πεντέλη 
  • Παλλήνη
  • Αφίδνες 
  • Καπανδρίτι
  • Βίλια
  • Πολυδένδρι
  • Πικέρμι 
  • Νταού Πεντέλης
Αντίθετα ανοιχτά θα είναι σήμερα τα σχολεία στον Ωρωπό.
Στις 09:00 θα ανοίξουν τα σχολεία στον Δήμο Μάνδρας, αλλά και στη Φλώρινα
Στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι αλλά και στο Διόνυσο θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10.00.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΤΑ ΟΣΤΑ ΠΟΥ ΕΥΩΔΙΑΖΑΝ

Άγιο Όρος: Τα οστά που ευωδίαζαν
Κάποιος πήγε για επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Επίσκεψη και όχι προσκύνημα!
Σχεδίαζε να παραμείνει στον Άθωνα έξι μέρες, μόλις όμως γνώρισε από κοντά τη μοναστική ζωή των αγιορειτών μοναχών άλλαξε γνώμη και δεν έβλεπε την ώρα να επιστρέψει στον πολιτισμό, όπως ο ίδιος το έθετε και το διαλαλούσε με μεγάλο θράσος.

Έφτασε στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, η οποία θα ήταν και ο τελευταίος σταθμός της αρχικά εξαήμερης (και εν τέλει τριήμερης) περιήγησής του.
Μάλιστα, κορόϊδευε την παρέα του, διότι όπως έλεγε, έβλεπαν τα πράγματα διαφορετικά και όχι όπως εκείνος, που μέτραγε τις ώρες για να βγει στον έξω κόσμο και επιτέλους να ελευθερωθεί.
Στην είσοδο της Μονής, τους υποδέχτηκε ο καλόγερος με λουκούμι και ρακί, έδειξε στους επισκέπτες-προσκυνητές τα δωμάτιά τους και τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα των ακολουθιών. Η ώρα ήταν 12.00 το μεσημέρι και στις 16.00 είχε εσπερινό.
Ο φίλος μας την προηγούμενη μέρα είχε παραστεί σε αγρυπνία που διήρκεσε 12 ώρες. Αμέσως λοιπόν έπεσε για ύπνο και το μόνο που άκουσε ήταν το σήμαντρο, το οποίο σήμανε στις 16.00 ακριβώς και καλούσε όλους τους παρευρισκόμενους για τον εσπερινό.
Ξύπνησε και σκουντουφλώντας κυριολεκτικά, έφτασε στο Καθολικό της Μονής, όπου θέλοντας και μη παραβρέθηκε σωματικά στον εσπερινό. Και λέω σωματικά, διότι πνευματικά το μόνο που σκεφτόταν ήταν πότε θα ξεμπέρδευε, για να συνεχίσει τη δουλειά από την οποία τον έκοψε το καταραμένο σήμαντρο, έτσι έλεγε συνέχεια μέσα του.
Επιτέλους, τελείωσε ο εσπερινός, ο κόσμος όμως δεν έφευγε, καθώς περίμεναν να θέσουν σε προσκύνημα τα Ιερά Λείψανα Αγίων, που φυλάσσονται στη Μονή. Μέσα στο τσούρμο πήγε και αυτός. Καθώς έλεγε είχε πάρει το κολάϊ, αφού και στις άλλες Μονές που είχε πάει δεν έκανε άλλη δουλειά από το να ασπάζεται νεκρά κόκαλα, που ούτε παλμό είχαν, ούτε θερμότητα, ούτε ανάβλυζαν μύρο, παρά τα όσα έλεγαν οι αγιορείτες πατέρες.
Προσκύνησε λοιπόν και ετοιμαζόταν να φύγει, παρόλο που ο υπόλοιπος κόσμος παρέμενε εντός του Καθολικού, όταν ο Παππούλης που βρισκόταν εκεί είπε με σπαστή φωνή, όσο μπορούσε δυνατή: «Παιδιά μου σας παρακαλώ, σας παρακαλώ στο Όνομα του γλυκού μας Ιησού, πείτε μου ποιος από σας δεν μύρισε από τα Ιερά Λείψανα τη Θεία ευωδιά που βγάζουνε»;
Εκείνος σταματάει ξαφνιασμένος στην είσοδο, αυτό δεν το είχε ξανακούσει σε κανένα Μοναστήρι. Αμέσως, πηγαίνει μπροστά στον παπά και με ύφος προκλητικό του λέει: «Εγώ». Τότε ξεπετάχτηκαν και καμιά δεκαριά ακόμη.
Ο σεβάσμιος ιερέας πηγαίνει μπροστά στα Ιερά Λείψανα και με γλυκιά φωνή αρχίζει να ψέλνει το τροπάριο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη. Το πρόσωπό του, κίτρινο από τις χημειοθεραπείες, άρχισε να λάμπει τόσο πολύ, που στο τέλος δεν μπορούσες να το κοιτάξεις.
Ο γνωστός αυτός φοβήθηκε από αυτό που είδε και τότε συνειδητοποίησε ότι την ίδια στιγμή, τα Ιερά Λείψανα άρχιζαν να ευωδιάζουν τόσο έντονα και γλυκά, που δε χόρταινες να εισπνέεις. Σε λίγο, το πρόσωπο του ιερέα σταμάτησε να φωτίζει, όμως η Θεία ευωδιά από τα οστά ήταν τόσο έντονη, που ξεχύθηκε έξω από το Καθολικό, απλώθηκε σε όλη τη Μονή και ακολουθούσε τους επισκέπτες ακόμη και στην Τράπεζα και στα δωμάτιά τους.
Όσοι την είχαν αμφισβητήσει, έκλαιγαν σα μωρά παιδιά και έλεγαν ότι εξαιτίας των αμαρτημάτων τους δεν μπορούσαν να την μυρίσουν αρχικά...


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...