Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας των Προμάχων γιόρτασε την Κυριακή των Βαΐων


Με τον δικό του, ταπεινό, τρόπο γιόρτασε το Κατηχητικό Σχολείο της Ενορίας των Προμάχων την Κυριακή των Βαΐων.

Αφού, όλοι παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία, συγκεντρώθηκαν στην φιλόξενη αίθουσα του σχολείου και μετά από το προγραμματισμένο μάθημα, δεξιώθηκαν στον προαύλιο σκεπαστό χώρο του Ναού, όπου υπήρχαν σερβιρισμένοι χυμοί, γλυκά και εδέσματα.
Αφού ευχήθηκαν όλοι Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, οι δυο κατηχήτριες του Σχολείου, Σταυρούλα Βαρελά - Ανθυποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος και Βασιλική Σαλαμάνη - Ιστορικός, Φιλόλογος, μοίρασαν στους μαθητές Αναστάσιμες λαμπάδες και κομποσκοίνια που είχαν ετοιμάσει προ ημερών για την ημέρα αυτή.

Την εκδήλωση τίμησε κι ευλόγησε με τις ευχές του ο εφημέριος του Ναού πατέρας Γεώργιος, ο οποίος πάντα είναι πνευματικός  αρωγός, δίπλα στους μικρούς μαθητές και τις δραστήριες κατηχήτριες.


















Τμήμα του κινέζικου δορυφόρου Tiangong-1 κατέπεσε στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα στα δάση των Προμάχων


Ξημερώματα Κυριακής των Βαίων συνετρίβη τελικά  στη γη ο κινέζικος δορυφόρος Tiangong-1.
Στο διάστημα το «Ουράνιο Παλάτι» από το 2012
Το διαστημικό εργαστήριο είχε εκτοξευθεί στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012 για να αποκτήσουν εμπειρία οι Κινέζοι, ώστε να έχουν καταφέρει έως το 2023 να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας ένα μόνιμο και πιο μεγάλο διαστημικό σταθμό.
Το «Ουράνιο Παλάτι-1» αρχικά επρόκειτο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2013, αλλά η Κίνα επανειλημμένως παρέτεινε την αποστολή του. Ο σταθμός επρόκειτο τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στο τέλος του 2017, αλλά η νέα καθυστέρηση οδήγησε μερικούς να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ότι πλέον είναι ανεξέλεγκτος. Από την πλευρά του, ο μηχανικός Τσου Κονγκπένγκ της Αεροδιαστημικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του σε κινεζική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ο σταθμός δεν πρόκειται να συντριβεί εκτός ελέγχου και δεν αποτελεί απειλή ούτε για κατοικημένες περιοχές ούτε για το περιβάλλον.

Τελικά ο δορυφόρος εισήλθε φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα της γης και διαμελίστηκε σε πολλά κομμάτια τα οποία κατέπεσαν στη γη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, ένα μεγάλο τμήμα του δορυφόρου έπεσε στην οριογραμμή Ελλάδας - FYROM στο ορεινό τμήμα των Προμάχων κοντά στην πυραμίδα 106 στην τοποθεσία "Γκρτσκο Σέλο".
Αμέσως σήμανε συναγερμός στις στρατιωτικές συνοριακές δυνάμεις των δυο χωρών και στην περιοχή επικρατεί μια περίεργη ένταση μεταξύ των δυο γειτόνων, ενώ η τοποθεσία έχει μπει σε μια ιδιότυπη καραντίνα 5 χιλιομέτρων.
Το τμήμα του δορυφόρου αποτελεί μήλον της Έριδος, αφού οι μεν Έλληνες απαιτούν το αυτονόητο, δηλαδή να το περισυλλέξουν αυτοί, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στην Ελληνική πλευρά, οι δε FYROMίτες το διεκδικούν ολόκληρο, παραθέτοντας το "ιστορικό" επιχείρημα, ότι αυτοί είναι οι δικαιούχοι, γιατί οι πρόγονοί τους ήταν οι πρωτοπόροι στην κατάκτηση του διαστήματος. Μάλιστα επικαλούνται τον "αρχαίο" ιστορικό τους Trajko Lazevsky, ο οποίος έγραψε το 1948(!) ότι ο εκ Σκοπίων καταγόμενος αστροναύτης Vetar Varteska ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε εκτός του πλανήτη μας και πραγματοποίησε πτήση με το διαστημόπλοιο "Zvezda Makedonija" μέχρι τον Αστερισμό Σείριο.

Η ένταση κορυφώνεται μέχρι αυτή την ώρα και για ότι νεώτερο θα ενημερώσουμε με επίκαιρη ανάρτηση και επιτόπιο ρεπορτάζ.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ.

Η Κυριακή των Βαΐων στους Προμάχους του 2018


Με θρησκευτική κατάνυξη γιόρτασαν οι Προμαχιώτες την Κυριακή των Βαΐων.

Στον Ιερό Ναό του προστάτη Αγίου Δημητρίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον πατέρα Γεώργιο και ακολούθησε η αναπαράσταση της εισόδου Του στην Ιερουσαλήμ, και την υποδοχή Του από τους πιστούς μετά Βαΐων και κλάδων.
Στο άκρως συγκινητικό και κατανυκτικό δρώμενο, οι γυναίκες έβγαζαν τις εσάρπες και τα τσεμπέρια τους, τα τοποθετούσαν καταγής, στον πλημμυρισμένο με φύλλα δάφνης διάδρομο του Ναού και προσκυνούσαν την εικόνα της Εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, την οποία περιέφερε ο σεβάσμιος ιερέας.

Στο τέλος της Λειτουργίας και στον προαύλιο χώρο του Ναού, υπήρχε ο καθιερωμένος Αγιασμός του μήνα, ενώ μια ευχάριστη έκπληξη ανέμενε τους εκατοντάδες πιστούς ενορίτες.
Η αεικίνητη Ομάδα Εθελοντών του οικισμού, κατασκεύασε 400 πανέμορφες Αναστάσιμες λαμπάδες, τις οποίες και διένειμε δωρεάν σε όλους όσους παρευρίσκονταν.

Καλό μήνα
Καλή Μεγάλη εβδομάδα
Καλή Ανάσταση


































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...