Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

BUBBLEWS: ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ

Bubblews. το πρώτο social network που πληρώνει τους χρήστες του για κάθε post, like. share ή κάθε άλλη ενέργειά τους.

Ονομάζεται Bubblews και ανατρέπει κάθε δεδομένο στην κοινωνική δικτύωση αφού πρόκειται για το πρώτο social network που πληρώνει τους χρήστες του για κάθε post, like η κάθε άλλη ενέργεια που κάνουν, όπως αναφέρει το Cnet.

   Μπορεί μια πένα Αγγλίας να μην είναι πολύ αλλά σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από το τίποτα που προσφέρουν άλλα κοινωνικά δίκτυα τα οποία μετατρέπουν σε δολάρια τα κλικ και τα likes μας. 

  Το Bubblews λανσαρίστηκε σε δοκιμαστική -beta- μορφή το 2012, και σήμερα βρίσκεται στην τελική του μορφή, μοιάζοντας λίγο με το Google+, αλλά με πολύ περισσότερες διαφημίσεις, ενώ οι υπέυθυνοί του ισχυρίζονται ότι φιλοξενεί περίπου 20 εκατομμύρια χρήστες. Τo site διαθέτει τη δική του γλώσσα, χρησιμοποιώντας φερ'ειπείν το αύμβολο "&" αντι για το γνωστό "#" hashtag, ενώ αποκαλεί κάθε πόστ "Bubble".

   Το επιχειρηματικό του μοντέλο στηρίζεται καθαρά στις διαφημίσεις, από τα έσοδα των οποίων 'κόβει' και μοιράζει τα ανάλογα ποσά στους χρήστες, ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είναι. Με τη συμπλήρωση ενός ποσού 50 δολαρίων, ο κάθε χρήστης "πάει ταμείο" μέσω μιας απλής διαδικασίας που απαιτεί λογαριασμό στο Paypal.

   Και μπορεί το όνομά του να παραπέμπει σε "φούσκα" αλλά σίγουρα εάν κάνει ό,τι υπόσχεται, και συγκεντρώσει πολύ περισσότερους χρήστες, τότε μιλάμε για μια ιδέα που ίσως αποδειχτεί επαναστατική για το μέλλον της κοινωνικής δικτύωσης. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

"ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΤΗ ΓΑΖΑ". SMS ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Magnify Image

Να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας κάλεσε ο ισραηλινός στρατός τους 100.000 κατοίκους της περιοχής.
   Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα έλαβαν τηλεφωνικές κλήσεις και σύντομα sms από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
   Το Ισραήλ δήλωσε χθες, μετά και την αποτυχία της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία,  ότι δεν έχει «άλλη επιλογή» από το να εντείνει τις επιδρομές στη Γάζα. 

Magnify Image
Το BBC δημοσιεύει πίνακα με τη "δραστηριότητα" των δυνάμεων του Ισραήλ αλλά και της Χαμάς τις ημέρες των βομβαρδισμών 

  Μέχρι τώρα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 204 Παλαιστίνιοι. 

Magnify Image




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Κατανοώντας την ενδοοικογενειακή βία: Πώς εκφράζεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί [εικόνες]

Η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που δεν αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις ή εθνικότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με ψυχολόγους ερευνητές, ειδικά στην Ελλάδα, το ποσοστό της βίας μέσα στην οικογένεια φαίνεται ότι έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των δύσκολων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών.
Ωστόσο, παρά τη δεδομένη αύξηση, τα πραγματικά ποσοστά δεν είναι γνωστά, αφού, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μόλις 1 στα 20 περιστατικά καταγγέλλονται στην αστυνομία.
Αιτίες όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος, η συναισθηματική εμπλοκή και η παθητική συμπεριφορά, οδηγούν τις γυναίκες αυτές, να εθελοτυφλούν και να αγνοούν τη συμπεριφορά των συντρόφων τους, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Προκειμένου, να γίνει σωστή αναγνώριση και κατανόηση των φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας, οι οργάνωση γυναικών που επέζησαν από ενδοοικογενειακή βία στο Ντουλουθ των ΗΠΑ, δημιούργησαν το σχεδιάγραμμα «τροχός ισχύος και ελέγχου» το οποίο χρησιμοποιείται πλέον διεθνώς.
Το σχεδιάγραμμα δείχνει πώς η ενδοοικογενειακή βία δεν αφορά μόνο τη σωματική ή / και σεξουαλική κακοποίηση, αλλά συνήθως περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από τακτικές ψυχολογικής, συναισθηματικής και οικονομικής κακοποίησης
Ενας από τους κύριους τρόπους ελέγχου και εκφοβισμού προς τα μέλη της οικογένειας είναι η ψυχολογική / συναισθηματική κακοποίηση. Το σχεδιάγραμμα αυτό βοηθά τις γυναίκες να δουν πώς τα παιχνίδια μυαλού, οι συμπεριφορές ελέγχου και οι απειλές αποτελούν ένα μοτίβο που χρησιμοποιείται για να αποκτήσει ο θύτης των έλεγχο.
Η σωματική και σεξουαλική βία, ή η απειλή αυτής, είναι το «χείλος» που κρατά τις «ακτίνες» του τροχού μαζί. Ενα περιστατικό σωματικής και σεξουαλικής βίας - ακόμη και η απειλή αυτού - μπορεί να είναι αρκετό για να κάνει τις γυναίκες και τα παιδιά να ζουν με το φόβο. Ο τροχός δείχνει επίσης ότι η ψυχολογική βία μπορεί εύκολα να «ολισθήσει» σε σωματική και σεξουαλική βία οποιαδήποτε στιγμή.
Στον αντίποδα, η ίδια οργάνωση παρουσίασε τον τροχό της ισότητας ο οποίος παρουσιάζει τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των οικογενειών με τέτοια φαινόμενα.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΓΙΞΕΙΣ.

Αυτό το λουλούδι απαγορεύεται να το αγγίξεις -Τα πέταλά του είναι γεμάτα δηλητήριο [εικόνες]

Με το δηλητήριό του μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στομάχι, εμετό, διάρροια, ζάλη, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, μέχρι και θάνατο. Θα μπορούσε να είναι ένας πρόλογος που να αναφέρεται σε τσίμπημα φιδιού, έχει να κάνει όμως με ένα λουλούδι.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπάνιο λουλούδι που έχει την ονομασία «corn-cockle» ή στο πιο επιστημονικό «agrostemma githago». Είναι, δε, τόσο θανατηφόρο που οι γεωπόνοι σημειώνουν με επίταση πως δεν πρέπει να το αγγίξει κανείς.
Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πως είχε εξαφανιστεί χάρη στις σύγχρονες μορφές καλλιεργειών, ωστόσο έκανε την εμφάνισή του σε μια φάρμα στο Σάντερλαντ.
Αμέσως κινητοποιήθηκε οι αρμόδιοι στη Βρετανία και ενημέρωσαν τον κόσμο ότι δεν πρέπει επουδενί να πλησιάσουν το συγκεκριμένο λουλούδι, καθώς είναι τοξικό. Σημειώνουν πως κάθε τμήμα του λουλουδιού είναι γεμάτο από δηλητήριο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Κατά τον 19ο αιώνα ήταν ένα κοινό ζιζάνιο που μάλιστα είχε χρησιμοποιηθεί στη... λαϊκή ιατρική, ενώ και η επίσημη ιατρική θεωρούσε πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί παντού: στο πεζοδρόμιο, στις σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά και σε ακαλλιέργητα χωράφια.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΣΟΚ: Η ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΠΟΥ "ΞΥΠΝΗΣΕ" ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ, ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Σοκαριστικό: Το τρίχρονο κοριτσάκι από τις Φιλιππίνες πέθανε για... δεύτερη φορά

To ένα σοκ διαδέχθηκε το άλλο. Αυτό που συνέβη με το τρίχρονο κοριτσάκι στις Φιλιππίνες δεν έχει προηγούμενο και μόνο σε ταινίες μυστηρίου και τρόμου θα μπορούσε κανείς να συναντήσει.

Την Κυριακή βρέθηκε νεκρό (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ) και λίγες ώρες μετά πέθανε για... δεύτερη φορά! Η μικρή Φιλιππινέζα «ξύπνησε» την ώρα που βρισκόταν μέσα στο φέρετρο και γίνονταν οι ετοιμασίες για την κηδεία της, την Κυριακή. Τελικά όμως, το τρίχρονο κοριτσάκι δεν κατάφερε να επιβιώσει και οι γονείς άκουσαν για δεύτερη φορά -μέσα σε δύο ημέρες- από το στόμα των γιατρών, πως το παιδί τους είναι νεκρό.

Ένας γείτονας είχε ανοίξει το καπάκι από το φέρετρο και είδε τη μικρή -που είχε δηλωθεί νεκρή το Σάββατο- να κουνιέται. Αμέσως ο πατέρας τη σήκωσε, της έδωσε νερό και την μετέφεραν για περαιτέρω νοσηλεία στο σπίτι της, σε κωματώδη κατάσταση. Η γιατρός Mary Silyne Asor-Cabahug, εξέτασε εκ νέου αυτή τη φορά την πιτσιρίκα, χρησιμοποιώντας καρδιακό μόνιτορ ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση της.

Όπως έγινε γνωστό από το ιατρικό ανακοινωθέν, το παιδί δεν έδειξε κανένα σημάδι ζωής, όπως αναφέρει η βρετανική Metro. Η χαρά των γονιών της δεν διήρκεσε πολύ και σύμφωνα με τη Mirror θεωρείται πλέον νεκρό. Μάλιστα, οι γιατροί τους προέτρεψαν να τη θάψουν άμεσα, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες μεταδοτικές ασθένειες.


ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ: ΚΡΑΝΙΟ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ 8.000 ΕΤΩΝ

Κρανίο με υπολείμματα εγκεφάλου ηλικίας 8.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Νο

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι αν πρόκειται για άνθρωπο, αλλά ένα αρχαίο κρανίο που βρέθηκε σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στη Νορβηγία, περιλαμβάνει το παλαιότερο καλοδιατηρημένο τμήμα εγκεφάλου που έχει βρεθεί ποτέ.

Τα οστά, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 8.000 ετών, ανακαλύφθηκαν σε ένα στρατόπεδο στην Στόκε της Νορβηγίας και θα μπορούσε να ανήκει σε άνθρωπο της Λίθινης Εποχής.

Το γκρίζο υλικό στο εσωτερικό του κρανίου είναι διατηρημένοι ιστοί εγκεφάλου και θα μπορούσαν να δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες που δεν είχαν τη δυνατότητα να βρουν πριν.

Δείγματα εγκεφάλου έχουν ανακαλύψει αρχαιολόγοι και στο παρελθόν, στο σώμα ενός παιδιού Ίνκας που θυσιάστηκε πριν από 500 χρόνια στην κορυφή ενός βουνού των Άνδεων αλλά και σε ένα άτομο που σκοτώθηκε σε σεισμό και πυρκαγιά στην Τουρκία πριν από 4.000 χρόνια.




ΤΟ LADA-ΣΑΟΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εφευρετικός πολίτης κατασκεύασε και κυκλοφορεί με LADA-σάουνα [εικόνες]

Μία μικρή πολυτέλεια στην καθημερινότητά του θέλησε να προσθέσει ένας κάτοικος του Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μετέτρεψε το παλιό του αυτοκίνητο σε... σάουνα.

Οπως γράφει και το oraiokastro24.gr με περίσσιο γούστο, ο ιδιοκτήτης του παλιού τζιπ LADA, τοποθέτησε μέσα στο αυτοκίνητο ξύλινα καθίσματα και χωρίσματα και πλέον το συγκεκριμένο όχημα, το οποίο κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους, διαθέτει όλα τα κομφόρ μίας σάουνας.



ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΜΚΟ ΣΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ισραηλινή ΜΚΟ «σέρνει» στη Χάγη την Τουρκία για την εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου

Μία μη Κυβερνητική Οργάνωση στο Ισραήλ θέτει την Τουρκία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Όπως δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» που επικαλείται την ισραηλινή Jerusalem Post η οργάνωση χαρακτηρίζει την εισβολή του Αττίλα «παράνομη πράξη», πέντε μόλις ημέρες μετά το πραξικόπημα το καλοκαίρι του 1974. Έτσι, κατά την ΜΚΟ, η Άγκυρα θα πρέπει να λογοδοτήσει και για τη δραματική αύξηση του τουρκικού πληθυσμού στα κατεχόμενα, δηλαδή των εποίκων από το 1966, κάτι που αλλοίωσε το δημογραφικό χαρακτήρα των κατεχομένων κυπριακών εδαφών, σε μία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως στις τουρκικές προτάσεις του ενδο- κυπριακού διαλόγου ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ισχυρίσθηκε ότι δεν υπάρχουν έποικοι και πρέπει να εξομοιωθούν με τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό.

Η προσφυγή της ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης είχε ξεκινήσει ως... αντίποινα στην υπόθεση «Μάβι Μαρμαρά», το 2010, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ για την τουρκική εισβολή του 1974.


ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Ίσως έχει τύχει να το ακούσετε από κάποιον παλιό μανάβη... μη βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο.
Σήμερα αυτή η παραδοσιακή συμβουλή, τεκμηριώνεται επιστημονικά και μάλιστα από ειδικοί και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Το ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου κάνει τις ντομάτες άνοστες και λιγότερο ζουμερές.
Όπως εξηγεί ο Χάρολντ Μακ Γκι, αναλυτής της «επιστήμης της κουζίνας» των «New York Times», οι ντομάτες έχουν γεννηθεί στις θερμές ερήμους των δυτικών ακτών της Νότιας Αμερικής και άρα δεν έχουν τα κατάλληλα «εφόδια» ώστε να προσαρμόζονται στις αρκτικές θερμοκρασίες των ψυγείων μας.
«Η μυρωδάτη, γήινη γεύση της ντομάτας είναι το αποτέλεσμα μιας αντίδρασης ενζύμων η οποία παράγει θειώδεις αρωματικές ενώσεις. Το ψυχρό κλίμα του ψυγείου εμποδίζει τη δράση αυτών των ενζύμων με αποτέλεσμα οι τομάτες σταδιακά να χάνουν τη γεύση τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Ίδια όμως είναι και η άποψη της Κατρίν Ρενάρ από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας.
«Η μέση θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου είναι περίπου 4,4 βαθμοί Κελσίου, όμως οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι οι ντομάτες δεν αντεπεξέρχονται καλά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου».
Συγκεκριμένα, μπορεί το ψυχρό περιβάλλον να μην προκαλεί μεταβολές στην περιεκτικότητα της τομάτας σε σάκχαρα ή στην οξύτητά της αλλά κάνει τη σάρκα της κοκκώδη και λιγότερο ζουμερή.
Ποια είναι η ιδανική συντήρηση;
Σύμφωνα με τη Ρενάρ, το ιδανικό είναι να τις διατηρούμε σε ένα δροσερό και φωτεινό σημείο στον πάγκο της κουζίνας, όπου μπορούν να διατηρηθούν περίπου για μια εβδομάδα.




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΕΝΤΕΜΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ



Το Δ.Σ. του Άρη Λουτρακίου ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσεντεμίδη, που αγωνίζεται στην θέση του τερματοφύλακα και πέρυσι αγωνίστηκε στην Ένωση Τσάκων, ενώ παλιότερα είχε αγωνιστεί στις ομάδες τις Δόξα Eξαπλατάνου, Εθνικού Αριδαίας και Μαύρης Θύελλα Ριζοχωρίου.
 Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε καλή ποδοσφαιρική σεζόν! 

"ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΟΧΙ ΚΛΕΦΤΕΣ"


Ξημέρωσε η καλοκαιριάτικη ημέρα και στην τεράστια τετραόροφη οικοδομή δυο συνεργεία εργατών, ανασκουμπώνονται και ξεκινούν την δύσκολη αποστολή τους, κόντρα στη ζέστη και  τον καυτό ήλιο.
Δυο διαφορετικά συνεργεία, το ένα αποτελούμενο από πέντε  Έλληνες σοβατζήδες  και το άλλο από έξι άτομα, έναν Έλληνα, που είναι το αφεντικό και πέντε Αλβανούς, που εργάζονται στην κορυφή του κτιρίου, κατασκευάζοντας την σκεπή του.
Μετά από τα πρωινά πειράγματα και καλημερίσματα, εξιστορώντας πόσες φορές έκαναν σεξ το βράδι που πέρασε, υπερβάλλοντας για τις επιδόσεις τους, αφού πίνουν όλοι μαζί τον κρύο φραπέ τους, πηγαίνει ο καθένας στο πόστο του, ξεκινώντας την εργασία.

Η ώρα κυλάει ομαλά και το ανθρώπινο μελίσσι, αφοσιωμένο στην επίπονη απασχόληση, επιδίδεται στο έργο του.
Σε κάποια στιγμή, ο πρωτομάστορας του Ελληνικού συνεργείου, φωνάζει στον βοηθό του, που βρίσκεται στην βάση της οικοδομής, να του φέρει ένα  ειδικό τρυπάνι, που βρίσκεται στον σωρό των εργαλείων.
-Μάστορα δεν το βρίσκω το τρυπάνι, λέει μετά από τρία λεπτά επίμονου ψαξίματος ο βοηθός, μήπως το έχουν τα παιδιά στον πρώτο;
Μετά από ολιγόλεπτη αναζήτηση και αφού βεβαιώθηκαν όλοι οι του Ελληνικού συνεργείου ότι δεν είναι πουθενά, άρχισαν να συζητούν χαμηλόφωνα, εκφράζοντας τις υποψίες τους για τυχόν κλοπή του εργαλείου από τους συναδέρφους Αλβανούς.
Τελικά ο μεγαλύτερος του συνεργείου, αποφασίζει να πάει στην σκεπή του κτιρίου, όπου εργάζονται οι αλλοδαποί και να τους ρωτήσει αθώα δήθεν, μήπως «δανείστηκαν» το τρυπάνι.
Η απάντηση τους ήταν αρνητική και επιστρέφοντας στο συνεργείο του, ο μεσήλικας οικοδόμος, έδωσε εντολή σε όλους να ψάξουν καλύτερα στα στοιβαγμένα εργαλεία.
Έτσι και έγινε λοιπόν, αλλά το αποτέλεσμα απέβη άκαρπο.
Η οργή άρχισε να καταλαμβάνει τους Έλληνες, οι οποίοι ανοιχτά και μεγαλόφωνα, εξέφραζαν την βεβαιότητά τους, ότι κάποιος από τους Αλβανούς, «ξάφρισε» το ακριβό τρυπάνι.

Ακούγοντας τα προσβλητικά σχόλια, ο Φρέντυ, ο Αλβανός πρωτομάστορας, που ζει χρόνια στην Ελλάδα, κατεβαίνει από τη σκεπή και σκουπίζοντας τον ιδρώτα από  το ηλιοκαμένο  του μέτωπο, πλησιάζει το πηγαδάκι των Ελλήνων και με σπαστά Ελληνικά λέει:
-Παιδιά, σας ακούω τόση ώρα να μας κατηγορείτε, και θέλω να σας πω κάτι.
Αλβανοί  είμαστε, όχι κλέφτες.
Αν αυτό είναι αμαρτία, τότε μπορείτε να πείτε οτιδήποτε.
Είμαστε τίμιοι εργάτες και σεβόμαστε το ότι τρώμε ψωμί στην Ελλάδα και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στη πατρίδα σας.
Αυτά είπε ο λιγομίλητος μάστορας και πιάνοντας με τα ροζιάρικα χέρια του τη ξύλινη σκαλωσιά, ανέβηκε πίσω στη σκεπή.
Από τον δεύτερο όροφο της οικοδομής, ακούγεται η φωνή του Χρήστου, ο οποίος πήγε να ρίξει μια ματιά, μήπως και το ξέχασε εκεί, κατά  τη χθεσινή του εργασία :
-Παιδιά εδώ είναι το γαμημένο. Το είχα αφήσει εδώ χθες και το ξέχασα.
Τα πρόσωπα όλων εκτός από την ανακούφιση, συνοφρυώθηκαν, αναλογιζόμενοι την μεγάλη προσβολή  και κατηγορία,κινούμενη στα όρια του ρατσισμού, που απηύθυναν προς τους φιλήσυχους αλλοδαπούς και με σκυμμένα τα κεφάλια, επέστρεψαν αμίλητοι στην δουλειά τους.

Το βράδυ, μετά την κουραστική δουλειά, ο μεσήλικας Έλληνας πρωτομάστορας, ξάπλωσε φαρδύς πλατύς στον καναπέ του σαλονιού του και μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, ακούει στις ειδήσεις  από την τηλεόραση απέναντί του:
-Δήμαρχος στη φυλακή για κλοπή δημοσίου χρήματος.
-Γενικός γραμματέας υπουργείου στη φυλακή για υπεξαίρεση.
-Μεγαλογιατρός στη φυλακή για φακελάκι.
-Υπουργός στη φυλακή για μίζες.
Αμέσως ανοίγει διάπλατα τα «γλαρωμένα» από τη νύστα μάτια και ανασηκώνεται, καθήμενος στον καναπέ του.
Στα αυτιά του ηχούν σαν καμπάνες και τον σφυροκοπούν ασταμάτητα,  τα λόγια του Φρέντυ, του Αλβανού μάστορα:
-Αλβανοί είμαστε, όχι κλέφτες.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ “ΧΡΩΜΑ ΡΟΔΙΟΥ”


           Μουσική  βραδιά με χορευτικά συγκροτήματα και τραγουδιστές από την Ελλάδα, τη Ρωσία και το Καζακστάν διοργανώνουν, σε συνεργασία με το  Γ΄ Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης «Χρώμα Ροδιού», το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Οργανισμός του Διεθνούς Προγράμματος Δημιουργικής και Προσωπικής Ανάπτυξης Παιδιών και Νεολαίας «Παιδιά του ΧΧΙ αιώνα» της Ρωσίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θερμαϊκού, την Τρίτη  22 Ιουλίου 2014 στις  8:30 μ.μ. στο πάρκο της παραλίας Νέων Επιβατών (απέναντι από το αστυνομικό τμήμα).
           Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, του Τμήματος Πολιτισμού του  ΔΗΠΠΑΚΥΘ και του τμήματος “Active Mice” του Ομίλου εταιρειών  Mouzenidis, συμμετέχουν τα εξής χορευτικά συγκροτήματα  από την Ελλάδα, τη Ρωσία και  το Καζακστάν:
• Συγκρότημα λαϊκού χορού «Γιούνοστ» («Τα νιάτα», πόλη Μιτσούρινσκ, Ρωσία)
• Χορογραφικό στούντιο «Μάλενκιγιε άγγελοι» («Οι μικροί άγγελοι») και χορογραφικό συγκρότημα «Καλεϊντοσκόπ» («Καλειδοσκόπιο») (πόλη Γιακούτσκ, Δημοκρατία Σάχα – Γιακουτία,  Ρωσία)
• Χορογραφικό συγκρότημα «Σουρπρίζ» («Έκπληξη», Μόσχα, Ρωσία)
• Χορογραφική ομάδα «Ρίτμ μπαλέτα» («Οι ρυθμοί του μπαλέτου») και Χορογραφικό σύνολο «DANS-FOLIA» (πόλη Κρασνοντάρ, Ρωσία)
• Χορογραφικό συγκρότημα  «Ρίτμοι βέκα» («Οι ρυθμοί του αιώνα», Αγία Πετρούπολη, Ρωσία)
• Χορογραφικό συγκρότημα «Σόλνισκο» («Ήλιος», πόλη Σιόλκοβο, Ρωσία)
• Μαθητές του κρατικού συγκροτήματος «Μουσικό κολλέγιο - Μουσική Σχολή για ταλαντούχα παιδιά» ( πολη Παβλοντάρ, Καζακστάν)
• Χορευτές και τραγουδιστές του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου «Το Πανθερμαϊκό Χαμόγελο» (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα)
• Χορευτικό συγκρότημα «Πιρουέτα» ( Θεσσαλονίκη, Ελλάδα)

Το  Γ΄ Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης «Χρώμα Ροδιού» διεξάγεται από 16 έως τις 23 Ιουλίου 2014  στο ξενοδοχείο SUN BEACH της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης.


           Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...