Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΟΙ ΥΛΟΤΟΜΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.




ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 / 04 /2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00 
ΟΛΟΙ 0Ι ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΥΛΟΤΟΜΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ
ΣΥΣΤΑΔΩΝ.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Α.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι-αγρότες των Προμάχων με την μεταχείριση του Αγροτικού συνεταιρισμού Αλμωπίας (πρώην ένωση).
Αυτή την εποχή καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για την επιστροφή του ΦΠΑ.
Ο Α.Σ. φερόμενος ως "νταβατζής"( έκφραση που μας είπαν οι αγρότες) ζητάει από τον κάθε αγρότη από 20 και 30 Ευρώ για την κάθε αίτηση. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, το ποσό που παρακρατεί ο Α.Σ. θεωρείται άκρως προσβλητικό και χτυπάει τον αγρότη ύπουλα και άδικα.
Να θυμίσουμε ότι τις περασμένες χρονιές η όλη διαδικασία γινόταν από τον τοπικό πρόεδρο του συνεταιρισμού και κόστιζε ελάχιστα στους αγρότες.
Στο χωριό επικρατεί αναβρασμός και οι αγρότες σκέφτονται να διαμαρτυρηθούν με πολλούς τρόπους για την ιταμή συμπεριφορά των υπευθύνων.

ΤΟ STEALTH ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ.

Horten Ho V1 ΙΧ.
 Έτσι λεγόταν το αεροσκάφος που η Γερμανία του Χίτλερ είχε αρχίσει να κατασκευάζει προς το τέλος του πολέμου.Και ήταν ένα αεροσκάφος που φαίνεται ότι είχε στοιχεία stealth... Ήταν φτιαγμένο από υλικά που μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο το ίχνος του από τα εχθρικά ραντάρ. Η λήξη του πολέμου δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του εγχειρήματος στη Γερμανία, αλλά στις ΗΠΑ.






ΠΗΓΗ...http://www.apocalypsejohn.comhttp://thesecretrealtruth.blogspot.com

10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826- Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

10 Απριλίου του 1826
Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου
Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίου από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, ο Σουλτάνος επανήλθε με νέο σχέδιο. Ανέθεσε και πάλι στον νικητή της Μάχης του Πέτα, Κιουταχή, να καταλάβει την πόλη, συνδυάζοντας αυτή τη φορά την επιχείρηση με την εκστρατεία του Ιμπρήμ στην Πελοπόννησο. Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής ξεκίνησε από τα Τρίκαλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1825 και στις 15 Απριλίου 1825 έφθασε προ του Μεσολογγίου.
Αμέσως άρχισε την πολιορκία της πόλεως, η οποία μπορεί να χωρισθεί σε δύο περιόδους: α) 15 Απριλίου έως 12 Δεκεμβρίου 1825 και β) 25 Δεκεμβρίου 1825 έως τις 11 Απριλίου 1826. Χωρίς σημαντική βοήθεια από τους υπόλοιπους Έλληνες, λόγω του εμφυλίου πολέμου και έχοντας να αντιμετωπίσουν υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις, οι 12.000 ψυχές του Μεσολογγίου αντιστάθηκαν καρτερικά επί ένα χρόνο. Την οργάνωση της άμυνας ανέλαβε τριμελής επιτροπή υπό τους Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, Δημήτριο Θέμελη και Γεώργιο Καναβό.
Το φρούριο της πόλεως μετά την πρώτη πολιορκία είχε βελτιωθεί, κατόπιν των προσπαθειών του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του Βύρωνα και του μηχανικού Μιχαήλ Κοκκίνη. Η τάφρος έγινε βαθύτερη, ο μικρός περίβολος ενισχύθηκε με πύργους και πολύγωνα προτειχίσματα, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν 48 τηλεβόλα και 4 βομβοβόλα.
Η νησίδα Βασιλάδι, μεταξύ της λιμνοθάλασσας και της θάλασσας, έγινε ένα είδος προκεχωρημένου οχυρού. Εκεί τοποθετήθηκαν 6 πυροβόλα και συγκεντρώθηκαν 2.000 γυναικόπαιδα για να μην επιβαρύνουν τη φρουρά της πόλης. Εντός του Μεσολογγίου υπήρχαν 10.000 άτομα, εκ των οποίων 4.000 άνδρες, άριστοι πολεμιστές από την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία και ακόμη 1.000 άνδρες, δυνάμενοι να φέρουν όπλα.
Κατά την πρώτη φάση της πολιορκίας (15 Απριλίου-12 Δεκεμβρίου 1825) το Μεσολόγγι πολιορκήθηκε μόνο από τις δυνάμεις του Κιουταχή. Οι επιθέσεις τους συντρίβονταν εύκολα ή δύσκολα από τους υπερασπιστές της πόλης. Εξάλλου, ο από θαλάσσης αποκλεισμός δεν ήταν ισχυρός και επανειλημμένως διασπάσθηκε από τον στόλο του Μιαούλη, ο οποίος ενίσχυε με πολεμοφόδια και τρόφιμα τους πολιορκούμενους.
Στις 24 Ιουλίου, 1000 ρουμελιώτες πολεμιστές υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ανάγκασαν τον Κιουταχή να αποσύρει τις δυνάμεις του στις υπώρειες του όρους Ζυγός, χαλαρώνοντας την πολιορκία του Μεσολογγίου. Αλλά και ο τουρκικός στόλος, παρενοχλούμενος από τον ελληνικό, αναγκάσθηκε να ζητήσει καταφύγιο στην αγγλοκρατούμενη Κεφαλληνία.
Στις 5 Αυγούστου ο Κίτσος Τζαβέλλας, επικεφαλής δυνάμεως Σουλιωτών πολεμιστών, εισήλθε στην πόλη, αναπτερώνοντας το ηθικό των πολιορκουμένων. Όμως, στις αρχές Νοεμβρίου, ο κοινός στόλος Τούρκων και Αιγυπτίων αποβίβασε 8.000 αιγύπτιους στρατιώτες κι ένα μήνα αργότερα κατέφθασε στην περιοχή ο Ιμπραήμ που είχε σχεδόν καταστείλει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Τούρκοι, Τουρκαλβανοί και Αιγύπτιοι αριθμούσαν 25.000 άνδρες, με σύγχρονο πυροβολικό, που διοικούσαν γάλλοι αξιωματικοί. Οι Έλληνες είχαν να αντιπαρατάξουν 4.000 μαχητές.
Στις 25 Δεκεμβρίου 1825 άρχισε η δεύτερη φάση της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Όπως και στην πρώτη πολιορκία, πάλι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πασάδων. Ο αιγύπτιος Ιμπραήμ επεχείρησε με τις δικές του δυνάμεις να καταλάβει το Μεσολόγγι στις 16 Ιανουαρίου 1826. Απέτυχε, όμως, και αναγκάσθηκε να συμπράξει μετά του Κιουταχή. Οι δύο στρατοί κατέστησαν ασφυκτική την πολιορκία με ανηλεή κανονιοβολισμό του Μεσολογγίου και με την κατάληψη των στρατηγικής σημασίας νησίδων Βασιλάδι (25 Φεβρουαρίου) και Κλείσοβας (25 Μαρτίου). Μετά την πτώση των δύο νησίδων, η θέση των πολιορκουμένων κατέστη δεινή, μετά και την αποτυχία του Μιαούλη να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό.
Η κατάσταση πλέον μέσα στην πόλη είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκούμενοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) σιτίζονταν με φύκια, δέρματα, ποντίκια και γάτες! Υπό τις συνθήκες αυτές, που καθιστούσαν αδύνατη την αποτελεσματική υπεράσπιση της πόλης, αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών και προκρίτων στις 6 Απριλίου η έξοδος και ορίστηκε γι' αυτή, η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου).
Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών. Νωρίτερα είχαν σκοτώσει τους τούρκους αιχμαλώτους, ενώ στην πόλη παρέμειναν τραυματίες και γέροι.
Όμως, το σχέδιο της εξόδου, είτε προδόθηκε, είτε δεν εφαρμόστηκε σωστά κι έτσι οι δυνάμεις του Ιμπραήμ κατέσφαξαν με τα γιαταγάνια τούς μαχητές της ελευθερίας. Στο μεταξύ, μέσα στο Μεσολόγγι είχαν αρχίσει οι σφαγές από τους Τουρκοαιγύπτιους, που είχαν εισβάλει από άλλο σημείο της πόλης.
Σε πολλά σημεία σημειώθηκαν δραματικές σκηνές: ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, όταν κυκλώθηκε από τους εισβολείς στο σπίτι του, όπου είχαν συγκεντρωθεί τραυματίες, γέροντες και γυναικόπαιδα, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη, ενώ ο μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ ανατίναξε τον Ανεμόμυλο, στην τελευταία πράξη αντίστασης, όταν κυκλώθηκε από τους εχθρούς. Το πρωί της 10ης Απριλίου, ανήμερα των Βαΐων, η οθωμανική ημισέληνος κυμάτιζε στα χαλάσματα του Μεσολογγίου.
Οι πληροφορίες για τις απώλειες των Ελλήνων κατά την πολιορκία και την έξοδο είναι αντιφατικές. Πιθανότερο φαίνεται ότι από τους 3.000 που πήραν μέρος στην έξοδο, οι 1.700 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι. Ανάμεσα στους νεκρούς, ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, ο Μιχαήλ Κοκκίνης, ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας, ο Νικόλαος Στορνάρης, ο γερμανός εκδότης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» Ιάκωβος Μάγιερ και άλλοι γερμανοί φιλέλληνες. Γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν για να πουληθούν στη Μεθώνη και στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. Οι απώλειες για τους τουρκοαιγύπτιους εισβολής ανήλθαν σε 5.000 άνδρες.
Η Επανάσταση μετά την πτώση του Μεσολογγίου είχε σχεδόν κατασταλεί. Η φλόγα της, όμως, παρέμεινε άσβεστη, καθώς η ήττα μετατράπηκε σε νίκη. Ένα νέο κύμα φιλελληνισμού αναδύθηκε μετά την αμαύρωση του Αγώνα, εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε εμμέσως την ευρωπαϊκή διπλωματία για τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων. Πολλά έργα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά και άλλα, απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε την ημιτελή ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», με τους γνωστούς στίχους από το Σχεδίασμα Β':
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε' στα μάτια η μάνα μνέει'
Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:
«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ΄έχω γω στο χέρι;
Οπού συ μου ΄γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει»
Αμέσως μετά την κατάληψη του Μεσολογγίου, ο Κιουταχής με τον στρατό του κατευθύνθηκε προς την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Αττικής. Ο Ιμπραήμ επανήλθε στην Πελοπόννησο για να εξαλείψει και τις τελευταίες εστίες αντίστασης σε Μάνη και Αργολίδα.
Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11 Μαϊου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου.




Πηγή sansimera.gr


ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.

Το πείραμα που έλυσε το πρόβλημα της φτώχειας

Φανταστείτε μία πόλη στης οποίας τους κατοίκους η κυβέρνηση θα πρόσφερε σταθερό εισόδημα διαβίωσης, ανεξάρτητα από το ποιοι ήταν και τι έκαναν... Αυτό ακριβώς συνέβη πειραματικά, για μία χρονική περίοδο 4 ετών κατά τη δεκαετία του 1970, στον Καναδά, όταν κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισαν να διασφαλίσουν ένα εγγυημένο μίνιμουμ εισόδημα στις φτωχότερες οικογένειες της πόλης Ντοφίν της Μανιτόμπα.

Λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με τα αποτελέσματα του πειράματος στη μικρή πόλη αγροτών, καθώς η καναδική κυβέρνηση για άγνωστους λόγους προτίμησε να μη δημοσιοποιήσει τα πορίσματα.

Επειτα, όμως, από πενταετή έρευνα και επίμονο αγώνα, η καθηγήτρια και κοινωνική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, Εβελιν Φόρτζετ, κατάφερε το 2009 να βρει πρόσβαση στα σχετικά αρχεία. Και αυτό που εξήγαγε ως συμπέρασμα ήταν ότι το εν λόγω πειραματικό πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

Σε αντίθεση με το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, η οποία απευθύνεται μονάχα σε άτομα τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, το σχέδιο «Μίνιμουμ Εισόδημα» απευθυνόταν σε όλους, όντας το πρώτο και το μόνο τέτοιου τύπου ανοικτό πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης που τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, όχι μόνο στον Καναδά, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, όμως, τερματίστηκε αναπάντεχα το 1978, όταν ο Καναδάς επλήγη από ισχυρή οικονομική ύφεση.

Αρχικά, το πείραμα είχε συλληφθεί ως πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο αφορούσε στην αγορά εργασίας. Αυτό που ήθελε να μάθει η κυβέρνηση ήταν τι θα συνέβαινε αν ο καθένας ξεχωριστά στην πόλη λάμβανε ένα σταθερό εισόδημα και, ειδικότερα, εάν οι άνθρωποι θα εξακολουθούσαν να θέλουν να εργαστούν. Και αποδείχτηκε πως όντως οι άνθρωποι δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους.

Δύο μονάχα τμήματα της εργατικής δύναμης της μικρής πόλης μείωσαν το χρόνο εργασίας τους ως αποτέλεσμα του προγράμματος: οι μητέρες και οι έφηβοι. Οι μεν λόγω του ότι είχαν πλέον τη δυνατότητα να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα νεογέννητα βρέφη τους και οι δε επειδή η ανάγκη να συνεισφέρουν στο εισόδημα των οικογενειών τους δεν ήταν πια τόσο πιεστική.

Στην περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε ισχύ το πρόγραμμα, οι επισκέψεις στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 8.5%: λιγότερα εργατικά ατυχήματα, λιγότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων λόγω αυτοκινητιστικών ατυχημάτων και περιστατικών οικογενειακής βίας, αλλά και λιγότερα προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως.

Με σημερινούς όρους, μία αντίστοιχη μείωση της τάξης του 8.5% στα περιστατικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ολόκληρο τον Καναδά θα απέφερε στην κυβέρνηση 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Εάν ένας τέτοιος τύπος προγράμματος κοινωνικής στήριξης μπορούσε να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερα τμήματα πληθυσμού και αποδειχθεί αποτελεσματικότερο από κάθε άλλο πρόγραμμα πρόνοιας, τότε γιατί ο Καναδάς, αλλά και άλλες χώρες στον κόσμο δεν έχουν επιχειρήσει να το θέσουν σε εφαρμογή;

Καθώς τονίζει η Εβελιν Φόρτζετ, το μεγαλύτερο ίσως εμπόδιο είναι η υπερίσχυση των αρνητικών στερεότυπων για τους φτωχούς: «είναι βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των ανθρώπων η πεποίθηση ότι δεν θα έπρεπε να προσφέρουμε 





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΔΕΣΣΗΣ ΙΩΗΛ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ (VIDEO)


1Δεν είναι κακό να μεταδίδουμε και γενικές γνώσεις θρησκευμάτων όχι όμως συγκριτικά σαν να είναι ο Χριστιανισμός μια από τις πολλές θρησκείες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. 

Αυτό τόνισε στην εισήγησή του με θέμα: «Οι Πατέρες της Εκκλησίας και το Μάθημα των Θρησκευτικών», η οποία έγινε στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Μάθημα των Θρησκευτικών που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στις 11 – 12 Μαρτίου 2013 με θέμα: Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί – Επισημάνσεις – Προτάσεις.

Δείτε το βίντεο:  



                              


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ: "ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΤΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ"


1"Oι Γερμανοί θέλουν να αρπάξουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς και ψυχολογική πίεση στους Έλληνες. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτό". Με αυτά τα λόγια ο κορυφαίος Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, μιλώντας στο Δουβλίνο,κατήγγειλε διεθνώς την πολιτική και οικονομική κατοχή που έχει επιβάλλει το Βερολίνο στην χώρα μας, αλλά και γενικότερα απέναντι στον ευρωπαϊκό νότο.

Μιλώντας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα RDS, Ο Ν.Τσόμσκι πρότεινε"Τη δημιουργία μετώπου Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας προκειμένου ο Νότος να βάλει ένα φρένο στις απάνθρωπες διεκδικήσεις του Βορρά", ενώ υπογράμμισε πως "Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο, που οι λαοί εξεγείρονται κατά των Γερμανών, κάτι που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους έχει αρπάξει το Βερολίνο"...

Επίσης αναφέρθηκε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ζητήσει τη στήριξη της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, όπως έγινε με την Δυτική Γερμανία του 1953, όταν η Δύση αποφάσισε να τη βοηθήσει, τη στιγμή που κατέρρεε, χαρακτηρίζοντάς το «Σωστό».

Επιπρόσθετα άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Μάριο Ντράγκι και επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της ΕΕ, λέγοντας πως είναι επόμενο να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ένωσης, με τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται, καθώς οδηγούν στην καταστροφή.

Τέλος μιλώντας για την Ιρλανδία είπε: «Η πολιτική εδώ είναι να αθωώνουμε τους εγκληματίες και να αφήνουμε όλο το βάρος στους φορολογούμενους», αναφερόμενος στην μετακύλιση του τραπεζικού χρέους (εκεί οι τράπεζες πτώχευσαν σε αντίθεση με την Κύπρο που ΤΙΣ πτώχευσαν)...

Ο Νόαμ Τσόμσκυ είναι παγκοσμίως γνωστός ως πολιτικός ακτιβιστής, συγγραφέας και καθηγητής της γλωσσολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου άρχισε να διδάσκει το 1955. Ο Τσόμσκυ έχει γράψει και διδάξει πλατιά πάνω στη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία και την πολιτική. Ανάμεσα στα έργα του είναι και τα εξής: "Εξουσίες και προοπτικές", "Νέα και παλιά παγκόσμια τάξη", "Αποτρέποντας τη δημοκρατία", "Κατασκευάζοντας τη συναίνεση" (με τον Ε.Σ. Χέρμαν), "Έτος 501: Η κατάκτηση συνεχίζεται", "Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους", "Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός", "Νέοι ορίζοντες στη μελέτη της γλώσσας και της νόησης", "Τρομοκρατικά κράτη" και "Μια νέα γενιά χαράζει τα όρια".

Οι προσπάθειες του Τσόμσκυ για μεγαλύτερη δημοκρατία τιμώνται παγκόσμια από κινήματα ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης. 




ΠΗΓΗ...defencenet.gr

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΣΑΚΑΛΙΑ Η ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ.


Άγρια ζώα κατασπάραξαν πάνω από 40 πρόβατα στην Ηλεία
Περίμεναν την περίοδο του Πάσχα για να βγάλουν κάποιο κέρδος οι κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών, αλλά λογάριασαν χωρίς τις αγέλες πεινασμένων τσακαλιών ή άγριων σκυλιών που έκαναν επιδρομή στα μαντριά τους και κατασπάραξαν περισσότερα από 40 πρόβατα.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι άτυχοι εκτροφείς βυθίζοντας στην απόγνωση καθώς ανακάλυπταν νεκρά τα ζώα τους. Δυο από αυτούς στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου έχασαν 19 πρόβατα, άλλα τέσσερα κατασπαράχθηκαν σε άλλη μια στάνη και πέντε σε μια ακόμη στην ίδια περιοχή, ενώ άλλοι δυο κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Τραγανού βρήκαν νεκρά 13 ζώα.

Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι οι επιδρομές έγιναν από τσακάλια, ο αριθμός των οποίων έχει πληθύνει πολύ στις περιοχές της Ηλείας. Όμως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έγιναν και από αδέσποτα σκυλιά που εγκατέλειψαν οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους και σχημάτισαν αγέλες στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή.

Η NASA ΘΑ ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΕΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ.


NASA: 100 εκατ. δολ. για την αποστολή ρυμούλκησης αστεροειδούς
Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση θα λάβει η NASA για το φιλόδοξο πρόγραμμα ρυμούλκησης ενός αστεροειδούς σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για ερευνητικούς και εξερευνητικούς σκοπούς, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον.

Όπως αναφέρει το space.com, το εν λόγω ποσό θα εντάσσεται στην πρόταση ομοσπονδιακού της κυβέρνησης Ομπάμα, που θα υποβληθεί σύντομα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα που έχουν προταθεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, και περιλαμβάνει επίσης την αποστολή αστροναυτών στον αστεροειδή ως το 2021.
Όπως είπε ο Νέλσον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδυάζει την επιστήμη των διαδικασιών εξόρυξης σε αστεροειδείς, καθώς και την ανάπτυξη τρόπων εκτροπής ενός από την πορεία του, κάτι που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.
Το σχέδιο της NASA (το οποίο είχε παρουσιαστεί από το naftemporiki.gr τον Ιανουάριο) περιλαμβάνει το «ψάρεμα» ενός αστεροειδούς από ένα ρομποτικό σκάφος, και στη συνέχεια τη ρυμούλκησή του σε σταθερή τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Στη συνέχεια, θα ακολουθούσε αποστολή αστροναυτών το 2021, μέσω της χρήσης του διαστημοπλοίου Orion και του Space Launch System, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Μία τέτοια ιδέα είχε παρουσιαστεί πέρυσι από ερευνητές του Keck Institute for Space Studies του Caltech. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που θα κερδηθούν από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολύτιμες για το σχεδιασμό αποστολών ακόμα παραπέρα, όπως στον Άρη και τους δορυφόρους του, Φόβο και Δείμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Keck, το ποσό που θα απαιτηθεί για ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη ρυμούλκηση ενός αστεροειδούς βάρους 500 τόννων (αν και το πρόγραμμα της NASA αφορά μάλλον μικρότερο αστεροειδή).
Οι ερευνητές του Caltech επεσήμαναν πως δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τη Γη, καθώς ο προτεινόμενος αστεροειδής θα έχει την πυκνότητα ενός μεγάλου «κομματιού λάσπης», και θα έρθει στη θέση του πολύ πιο αργά από, για παράδειγμα, τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ TWITTER: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΤΗΣ Β. ΚΟΡΕΑΣ.


Πανικός στο Twitter: Ανακοίνωσαν εκτόξευση πυραύλου της Β. Κορέας
Τεντωμένα φαίνεται πως είναι τα νεύρα των Ιαπώνων αξιωματούχων, λόγω των απειλών της Πιονγκγιάνγκ, καθώς η πόλη της Γιοκοχάμα ανακοίνωσε στο Twitter την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου, χωρίς να έχει συμβεί ποτέ.

«Εκτόξευση πυραύλου: εδώ πόλη της Γιοκοχάμα. Σύμφωνα με... την ώρα... αναφέρθηκε η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Παρακαλώ δώστε προσοχή στις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις», έλεγε το μήνυμα που εμφανίστηκε το πρωί στις 11:19 τοπική ώρα σε επίσημο λογαριασμό της Γιοκοχάμα στο Twitter.
Πριν διαγραφεί το μήνυμα αυτό, το οποίο είχε ετοιμαστεί εκ των προτέρων σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο και το οποίο ωστόσο απεστάλη κατά λάθος, ακολούθησε ένα άλλο μήνυμα λίγα λεπτά αργότερα, το οποίο ζητούσε συγγνώμη:
 «λάθος πληροφορία. Διορθώνουμε. Παρακαλώ δεχθείτε τη συγγνώμη μας». 
Το δεύτερο μήνυμα αναμεταδόθηκε περίπου 3.000 φορές.
Ο λογαριασμός @yokohama_saigai στο Twitter της πόλης της Γιοκοχάμα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για να προειδοποιήσει τον πληθυσμό σε περίπτωση κινδύνου, για παράδειγμα στην περίπτωση σεισμού, τυφώνα ή τσουνάμι.

"ΒΛΕΠΕΙ" ΚΑΝΕΙΣ;


Click on the slide!
Η εξαθλίωση και η ανέχεια καλπάζουν... μαθητές ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε πριν μπουν στο μάθημα και οι "φωστήρες" της πατρίδας μας, περί άλλων τυρβάζουν! Διαβάστε την συγκλονιστική ιστορία - μια από τις πολλές στις μέρες μας - μαθητή, που για να ξεγελάσει την πείνα του "μάζεψε" μια μισοφαγωμένη τυρόπιτα από κάδο απορριμάτων... "Ακούτε" κύριοι;;;
Συγκλονίζει τους συμμαθητές και τους δασκάλους, η εικόνα του μαθητή που τρώει από τα σκουπίδια πριν μπει στο δημοτικό του σχολείο στο Ηράκλειο.

Σκηνικό κοινωνικής κατάρρευσης και οικονομικής εξαθλίωσης καταγράφεται σε σχολεία της Κρήτης με μαθητές να αναζητούν το κολατσιό τους σε κάδους απορριμμάτων. Η εκπαιδευτική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το φαινόμενο παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα προσφέρει γεύματα, σαν συσσίτια, σε σχολικές μονάδες μοιάζει επιτακτική.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των δασκάλων του νομού Ηρακλείου με παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό με πρωταγωνιστή μαθητή που πήρε από τα σκουπίδια μία τυρόπιτα για να τη φάει. Και αυτό το περιστατικό όπως επισημαίνει δεν είναι μεμονωμένο.

Πολλοί γονείς εξομολογούνται σε εκπαιδευτικούς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμη και για να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά τους, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Κώστας Πλουμής στο prismanews.gr και συμπληρώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση του προβλήματός τους.



ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ.



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας του Πάρκινσον, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνει τούς πολίτες για την νόσο του Πάρκινσον. Η ενημέρωση  η οποία αποτελεί και τον πρώτο πυλώνα της πρόληψης παρέχει την δυνατότητα στα άτομα να αναγνωρίσουν νωρίς τα συμπτώματα και να επισκεφτούν τους ειδικούς. Επί πλέον μπορούν να κατανοήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους αντιλαμβανόμενοι πλέον το πρόβλημα.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ «κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ν. Πάρκινσον, επειδή  είναι η γενέθλιος ημέρα του ιατρού Τζέιμς Πάρκινσον. Ο Άγγλος ιατρός Τζέιμς Πάρκινσον(1755-1824), περιέγραψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας το 1817 και την είχε  χαρακτηρίσει ως «τρομώδη παράλυση».
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Ν. Πάρκινσον (Europian Parkinson’s Disease Association E.P.D.A) και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τον ίδιο χρόνο (1997) δόθηκε στη δημοσιότητα και η «Χάρτα της E.P.D.A.» με σκοπό να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό. Η κόκκινη τουλίπα έχει επιλεγεί ως το σύμβολο της νόσου. 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από την νόσο είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι το κοινό δεν  είναι καλά πληροφορημένο για την νόσο. Μετά από μία έρευνα που έγινε το 2009 από την Ε.P.D.A, όπου έλαβαν μέρος 5000 άτομα διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 50% δεν γνώριζε την νόσο Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Λέγοντας νευροεκφυλιστική διαταραχή εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα, που παράγουν μία χημική ουσία την ντοπαμίνη η οποία σχετίζεται με την κίνηση, πεθαίνουν γρηγορότερα με αποτέλεσμα να χάνεται σταδιακά η αρμονία στην κίνηση. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στην ηλικία των 50-60 ετών,  ενώ η ακριβής αιτία δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστή. Συνήθως αρχίζει με ένα τρέμουλο (τρόμο) στο ένα χέρι. Αργότερα εμφανίζονται κι άλλα κινητικά συμπτώματα όπως η βραδύτητα και η δυσκαμψία στις κινήσεις με αποτέλεσμα να επηρεάζεται κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ασθενούς. Ισορροπία και στάση του σώματος μπορεί να επιδεινωθούν με την πρόοδο της νόσου.
Μπορούν να υπάρχουν  και άλλες δυσκολίες οι οποίες δεν σχετίζονται με κίνηση, όπως ο πόνος, διαταραχές του ύπνου και κατάθλιψη - γνωστά και ως «μη κινητικά συμπτώματα».Η δυσκολία στην επικοινωνία είναι συχνή επειδή επηρεάζονται  με τον καιρό η ομιλία , η γλώσσα του σώματος και η γραφή.
Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και προσβάλλει το 1% - 2% όλων όσων είναι άνω των 65 ετών. Αυτό το γεγονός, καθιστά την Πάρκινσον μία από τις τέσσερις πιο συνηθισμένες νευροεκφυλιστικές νόσους των ηλικιωμένων και την κατατάσσει στην δεύτερη θέση μετά τη νόσο του Alzheimer. Όμως, στο 10% περίπου των ασθενών η διάγνωση γίνεται πριν τα 50 έτη. Υπάρχει και η νεανική μορφή της νόσου που εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών και αποτελούν το 5-10% του συνολικού αριθμού των ατόμων με Πάρκινσον
Υπολογίζεται ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο  υποφέρουν από τη νόσο. Η διάγνωση της γίνεται μόνο με την κλινική εξέταση.
 Απαιτείται χρόνια φαρμακευτική θεραπεία αλλά και άλλου τύπου θεραπείες λόγω της πολυπλοκότητας της νόσου. Η φυσική άσκηση επίσης έχει αποδειχτεί ότι βοηθά πολύ στον έλεγχο των συμπτωμάτων και την ευεξία Τα γεγονότα αυτά αντανακλούν μία πολύ σημαντική κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση.
Ο στόχος και ο σκοπός του φετινού εορτασμού είναι:
Να κατανοήσει το κοινό τις ανάγκες των ατόμων με Πάρκινσον αλλά και των οικογενειών τους.
Η ανάπτυξη στρατηγικών σχεδιασμών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα στηρίξουν τις οικογένειες που βιώνουν το πρόβλημα.
Οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους καθώς οι δημογραφικές αλλαγές που έχουν επέλθει με την γήρανση του πληθυσμού δείχνουν ότι θα υπάρχει αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων, έτσι το νόσημα θα εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα και οι μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες θα είναι συχνότερες.»

ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΕΒ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΤΗΣ 25ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ



Ο Γιώργος Καρασμάνης, πέρα των συναντήσεων που πραγματοποίησε και των αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων ( υπ’ αριθ. 7720/26-02-13, 7840/28-02-13, 8072/06-03-13 )  σχετικά με τις ζημίες που προκλήθηκαν στο Νομό από τη νεροποντή της 25ης Φεβρουαρίου και προκειμένου ν’ αποτραπούν παρόμοιοι μελλοντικοί κίνδυνοι, προχώρησε  στις 7-3-2013 και στην κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, την οποία συνυπέγραψαν 26 συνάδελφοί του Βουλευτές, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ζητώντας τη θωράκιση των ΓΟΕΒ  με το αναγκαίο προσωπικό ώστε οι Οργανισμοί να λειτουργούν εύρυθμα παρέχοντας τις αναγκαίες τους υπηρεσίες στους πολίτες ( αποστραγγιστικές παρεμβάσεις, λειτουργία αντλιοστασίων κλπ ).
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Γιώργος Καρασμάνης, αφού ανέφερε στο κείμενο της ερώτησης ότι οι Οργανισμοί αυτοί χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές των αγροτών και δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς τη συνολική λύση και ρύθμιση στο πρόβλημα της αδυναμίας προσλήψεων εποχικού προσωπικού, με την εξαίρεσή τους από το υπάρχον νομικό πλαίσιο προσλήψεων ( ΠΥΣ 33/2006, Ν. 2190/94, 24μηνο βάσει του ΠΔ 164/2004 και αριθμητικοί περιορισμοί του Ν. 3833/2010 ).
Όσον αφορά τις ζημίες στο Ν. Πέλλας, απαντώντας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης αναφέρει ότι θα αρχίσει άμεσα το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στις καλλιέργειες που επλήγησαν προκειμένου να κοινοποιηθούν τα πορίσματα για ν’ ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς και ότι το Υπουργείο μεριμνά για τη διάθεση πιστώσεων αποκατάστασης  ζημιών από πλημμύρες ή άλλη ανωτέρα βία σε εγγειοβελτιωτικά έργα δικαιοδοσίας του .
Όσον αφορά την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στους ΓΟΕΒ ο κ. Τσαυτάρης ουσιαστικά συμφωνεί με το Γιώργο Καρασμάνη, αφού απαντώντας αναφέρει επί λέξει:
« Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως αποδέκτης των αιτημάτων προσλήψεων εποχικού προσωπικού των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων ( ΓΟΕΒ ) της χώρας, έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού για το έτος 2013.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απαιτείται μια σειρά διοικητικών πράξεων, όπως γνωμοδοτήσεις του ΑΣΕΠ για την εξειδίκευση των εποχικών αναγκών, έκδοση ΚΥΑ για κάθε ΓΟΕΒ, έγκριση των αιτημάτων από την τετραμελή επιτροπή ΠΥΣ 33/2006 κλπ.
Για τους λόγους αυτούς το ΥΠΑΑΤ έχει προτείνει στο αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την εξαίρεση των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων από το υπάρχον νομικό πλαίσιο προσλήψεων αναφορικά με το εποχικό προσωπικό ».





ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013          ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΠΚΜ


Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι χορηγείται παράταση μέχρι και τις 26-4-2013 του υποχρεωτικού τεχνικού ελέγχου των δικύκλων που έχουν έδρα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,
 σύμφωνα με την υπ. αριθμ. πρωτ. 28913/10-4-2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιου Καρούντζου
 και ύστερα από την υπ. αριθμ. πρωτ. 133256/337/9-4-2013 εισήγηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
 για παράταση μέχρι και τις 26-4-2013 του υποχρεωτικού τεχνικού ελέγχου των δικύκλων που έχουν έδρα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2013



Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε  στη Βουλή στις 10/04/2013 υπόμνημα του ΤΟΕΒ Κρύας Βρύσης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με την άρση του μέτρου απαγόρευσης καλλιέργειας αραβοσίτου για την καλλιεργητική περίοδο 2013.
Όπως επισημαίνεται στο κατατεθέν υπόμνημα, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων 2 μηνών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αδυνατούν να προετοιμάσουν τα πλημμυρισμένα χωράφια τους προς καλλιέργεια, ενώ και όσοι τα έχουν σπείρει με καλλιέργειες εποχής, όπως αρακά και ζαχαρότευτλα, τις έχουν χάσει λόγω της παρατεταμένης και συνεχούς βροχόπτωσης.
Ως εκ τούτου, εάν τα χωράφια αυτά δεν σπαρθούν με αραβόσιτο θα παραμείνουν χέρσα, γεγονός που θα επιτείνει περαιτέρω την οικονομική δυσπραγία που ήδη βιώνουν οι αγρότες της περιοχής.
Για το λόγο αυτό ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό την άρση του μέτρου της απαγόρευσης καλλιέργειας αραβοσίτου για την καλλιεργητική περίοδο 2013, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά οι συγκεκριμένοι αγρότες.





ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013        
  ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Γ΄' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.




Μια ακόμα ευκαιρία είχαμε γονείς και προσκεκλημένοι να επιβεβαιώσουμε την άριστη δουλειά που κάνουν οι δάσκαλοι του σχολείου μας, με την ευκαιρία του δρώμενου με θέμα : «Ελλάδα-Κύπρος συνοδοιπόροι στο χρόνο στην ιστορία και τον πολιτισμό», που παρουσιάστηκε στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο από τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, τους οποίους και συγχαίρουμε ,καθώς και τους δασκάλους του σχολείου που βοήθησαν στην παρουσίαση του δρώμενου , και ιδιαίτερα τις δασκάλες των τάξεων : κ. Ζακχαίου Καλλιόπη, κ.Τοξίδου Σιμέλα, κ. Μίσκου Ελένη, κ.Τασοφτσάρη Σοφία, όπως και την μουσικό του σχολείου κ. Σκιαδαρέση Ειρήνη για την επιτυχία της παράστασης και για τα συναισθήματα συγκίνησης που προκάλεσαν σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Επίσης ευχαριστούμε τον Δ/ντή του Σχολείου κ. Σωτηριάδη Συμεών για την άψογη διοργάνωση και την αμέριστη συμπαράστασή του, τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου κ. Ψευδιώτη Κων/νο που μας  τίμησε με την παρουσία του και για το υλικό που μας έστειλε για την εκδήλωση.

Τις θερμές μας ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράζουμε επίσης προς την αδελφότητα της Λυδίας για τις φορεσιές που μας προμήθευσε για μια ακόμα φορά, τους γονείς για τα πλούσια Κυπριακά εδέσματα και τον κ. Παντελίδη Κυριάκο για την προσφορά του σε αναψυκτικά.









Με εκτίμηση



Το Δ.Σ του Συλλόγου

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...