Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ.



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας του Πάρκινσον, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνει τούς πολίτες για την νόσο του Πάρκινσον. Η ενημέρωση  η οποία αποτελεί και τον πρώτο πυλώνα της πρόληψης παρέχει την δυνατότητα στα άτομα να αναγνωρίσουν νωρίς τα συμπτώματα και να επισκεφτούν τους ειδικούς. Επί πλέον μπορούν να κατανοήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους αντιλαμβανόμενοι πλέον το πρόβλημα.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΚΜ «κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ν. Πάρκινσον, επειδή  είναι η γενέθλιος ημέρα του ιατρού Τζέιμς Πάρκινσον. Ο Άγγλος ιατρός Τζέιμς Πάρκινσον(1755-1824), περιέγραψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας το 1817 και την είχε  χαρακτηρίσει ως «τρομώδη παράλυση».
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Ν. Πάρκινσον (Europian Parkinson’s Disease Association E.P.D.A) και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τον ίδιο χρόνο (1997) δόθηκε στη δημοσιότητα και η «Χάρτα της E.P.D.A.» με σκοπό να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό. Η κόκκινη τουλίπα έχει επιλεγεί ως το σύμβολο της νόσου. 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από την νόσο είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι το κοινό δεν  είναι καλά πληροφορημένο για την νόσο. Μετά από μία έρευνα που έγινε το 2009 από την Ε.P.D.A, όπου έλαβαν μέρος 5000 άτομα διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 50% δεν γνώριζε την νόσο Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Λέγοντας νευροεκφυλιστική διαταραχή εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα, που παράγουν μία χημική ουσία την ντοπαμίνη η οποία σχετίζεται με την κίνηση, πεθαίνουν γρηγορότερα με αποτέλεσμα να χάνεται σταδιακά η αρμονία στην κίνηση. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στην ηλικία των 50-60 ετών,  ενώ η ακριβής αιτία δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστή. Συνήθως αρχίζει με ένα τρέμουλο (τρόμο) στο ένα χέρι. Αργότερα εμφανίζονται κι άλλα κινητικά συμπτώματα όπως η βραδύτητα και η δυσκαμψία στις κινήσεις με αποτέλεσμα να επηρεάζεται κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ασθενούς. Ισορροπία και στάση του σώματος μπορεί να επιδεινωθούν με την πρόοδο της νόσου.
Μπορούν να υπάρχουν  και άλλες δυσκολίες οι οποίες δεν σχετίζονται με κίνηση, όπως ο πόνος, διαταραχές του ύπνου και κατάθλιψη - γνωστά και ως «μη κινητικά συμπτώματα».Η δυσκολία στην επικοινωνία είναι συχνή επειδή επηρεάζονται  με τον καιρό η ομιλία , η γλώσσα του σώματος και η γραφή.
Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και προσβάλλει το 1% - 2% όλων όσων είναι άνω των 65 ετών. Αυτό το γεγονός, καθιστά την Πάρκινσον μία από τις τέσσερις πιο συνηθισμένες νευροεκφυλιστικές νόσους των ηλικιωμένων και την κατατάσσει στην δεύτερη θέση μετά τη νόσο του Alzheimer. Όμως, στο 10% περίπου των ασθενών η διάγνωση γίνεται πριν τα 50 έτη. Υπάρχει και η νεανική μορφή της νόσου που εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών και αποτελούν το 5-10% του συνολικού αριθμού των ατόμων με Πάρκινσον
Υπολογίζεται ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο  υποφέρουν από τη νόσο. Η διάγνωση της γίνεται μόνο με την κλινική εξέταση.
 Απαιτείται χρόνια φαρμακευτική θεραπεία αλλά και άλλου τύπου θεραπείες λόγω της πολυπλοκότητας της νόσου. Η φυσική άσκηση επίσης έχει αποδειχτεί ότι βοηθά πολύ στον έλεγχο των συμπτωμάτων και την ευεξία Τα γεγονότα αυτά αντανακλούν μία πολύ σημαντική κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση.
Ο στόχος και ο σκοπός του φετινού εορτασμού είναι:
Να κατανοήσει το κοινό τις ανάγκες των ατόμων με Πάρκινσον αλλά και των οικογενειών τους.
Η ανάπτυξη στρατηγικών σχεδιασμών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα στηρίξουν τις οικογένειες που βιώνουν το πρόβλημα.
Οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους καθώς οι δημογραφικές αλλαγές που έχουν επέλθει με την γήρανση του πληθυσμού δείχνουν ότι θα υπάρχει αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων, έτσι το νόσημα θα εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα και οι μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες θα είναι συχνότερες.»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...