Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Γραμμή ψυχολογικής στήριξης λειτουργεί από το Δήμο Αλμωπίας



Γραμμή ψυχολογικής στήριξης

Γραμμή στήριξης πολιτών 2384021300 για την τρέχουσα κατάσταση με την εξάπλωση του Κορωνοϊού, λειτουργεί από το Δήμο Αλμωπίας, καθημερινά 10 με 12 το πρωί εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Οι στιγμές επιβάλλουν να ενώσουμε δυνάμεις, γνώσεις και ηθική!
Κανείς δεν πρέπει να νοιώθει και να είναι μόνος του.
Μένουμε σπίτι!

Χρήστος Μπάτσης
Δήμαρχος Αλμωπίας

Σημαντική ανακοίνωση για τους γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων.



Ανακοίνωση
για τους γονείς των μαθητών/τριών


Μας ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, για την πιθανή ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, να συμπληρώσουμε και να επικαιροποιήσουμε στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της εκπαίδευσης (Myschool) το e-mail και το κινητό τηλέφωνο του γονέα/κηδεμόνα του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας.



Επειδή τα κινητά τηλέφωνα όλων των γονέων είναι ήδη καταχωρημένα, παρακαλούμε τους γονείς που έχουν e-mail, να το στείλουν άμεσα στο e-mail του σχολείου mail@dim-promach.pel.sch.gr, μαζί με το ονοματεπώνυμό τους και με το ονοματεπώνυμο του παιδιού τους.

Προσοχή! Όσοι γονείς δεν έχουν λογαριασμό  e-mail, δε χρειάζεται να στείλουν τίποτα στο mail του σχολείου.



Για οδηγίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2384075273 (Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 08:15 -14:00).


Ο Διευθυντής του σχολείου
Χ. Γρηγοριάδης      

Ο ΕΛΓΑ θα δώσει παράταση στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες



                Έδεσσα,17 Μαρτίου 2020


  Ο ΕΛΓΑ θα δώσει παράταση στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Τζαμτζή και αγωνίζεται να ολοκληρώσει τις πληρωμές των αποζημιώσεων.
  Τηλεφωνική επικοινωνία και με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κ. Μαρία Παππά είχε  κ. Ιορδάνης Τζαμτζής
  Για την πορεία των πορισμάτων και των πληρωμών του ΕΛΓΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Παππά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής.
  Η κ. Παππά τόνισε ότι παρά την έλλειψη προσωπικού οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ στην Βέροια καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια δουλεύοντας και στο σπίτι, ώστε να παραδοθούν οι πινάκες εκτίμησης ζημιών.
  Κάθε πίνακας που παραδίδεται στην υπηρεσία, αφού γίνεται έλεγχος, προωθείται στην μηχανογράφηση σύμφωνα με τον μήνα ζημιάς.  Δηλαδή,  με την σειρά ζημίες Απριλίου, Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Υπάρχει δηλαδή σειρά προτεραιότητας.
  Σχετικά με τις αναρτήσεις πινάκων στους Δήμους, η κ. Παππά τόνισε ότι πλέον οι περισσότεροι δήμοι δεν παραλαμβάνουν πίνακες  λόγω κορονοιού, όμως οι πίνακες αυτοί προωθούνται  για πληρωμή.
  Η κ. Παππά τόνισε: «Δουλεύουμε και στα σπίτια μας για να μπορέσουν να πληρωθούν οι αγρότες μας
   Ο κ. Τζαμτζής είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο σχετικά με την περίοδο πληρωμών των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, ζητώντας να δοθεί παράταση 2 μηνών για την πληρωμή τους.
   Ο κ. Λυκουρέντζος δέχτηκε το αίτημα  και διαβεβαίωσε τον κ. Τζαμτζή ότι θα δοθεί από το ΔΣ του ΕΛΓΑ ικανή παράταση ώστε να εξυπηρετηθούν οι αγρότες. Τόνισε ακόμη ότι, «ο ΕΛΓΑ αγωνίζεται να ολοκληρώσει τις πληρωμές των αποζημιώσεων.»

«Ανοσία της αγέλης»: Τι είναι και πως λειτουργεί;


Τι σημαίνει η ορολογία   «ανοσία αγέλης»;

Είναι όταν  αρκετοί άνθρωποι εμβολιάζονται ή νοσούν και δημιουργούν αντισώματα με την αποθεραπεία τους σε μια μεταδοτική ασθένεια, όπως η γρίπη και ο κορωνοϊός,
τότε δημιουργείται στο κοινωνικό σύνολο μια προστασία ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που είναι γνωστό ως «ανοσία αγέλης».

Η ανοσία αγέλης οδηγεί τελικά στην εξάλειψη τέτοιων ασθενειών, με υψηλό βαθμό μετάδοσης. Στην περίπτωση του κορωναϊού, τα πάντα εξαρτώνται από το ποσοστό που έχει νοσήσει και αποθεραπευτεί.

Είναι σημαντικό αυτό το ποσοστό να διατηρείται όσο το δυνατόν υψηλότερα σε ένα κοινωνικό σύνολο, διότι μόνο έτσι επιτυγχάνεται η «ανοσία αγέλης».
Ο καθηγητής Ian_Donald που ασχολείται με την κοινωνική ψυχολογία της μικροβιακής ανοσίας, αναλύει ακόμη περισσότερο την λειτουργία της ανοσίας αυτής.

Όπως αναφέρει:

 «Το ιταλικό μοντέλο θέλει να σταματήσει τη μετάδοση.
Η Βρετανία από την άλλη θέλει μεν να μεταδοθεί ο ιός αλλά  μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων.

Στόχος  είναι να κολλήσουν όσα περισσότερα άτομα χαμηλού κινδύνου γίνεται, δηλαδή νεαρής ηλικίας και αποκτώντας  ανοσία να μειωθεί η μετάδοση σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η βρετανική κυβέρνηση μοιάζει πως σε αυτή τη φάση είναι σαν να θέλει να κολλήσει ο κόσμος μέχρι να γεμίσουν τα νοσοκομεία.
Τότε θέλουν να αρχίσουν να μειώνουν, αλλά όχι και να σταματήσουν το ρυθμό μετάδοσης. Ιδανικά θέλουν μια «ισορροπία»:

Όσοι  μπαίνουν στα νοσοκομεία να είναι τόσοι  όσοι βγαίνουν. Αυτή η ισορροπία είναι και  το μεγαλύτερο ρίσκο.

Όσοι θα έχουν πλέον ανοσία θα επιστρέφουν στις δουλειές τους, θα πηγαίνουν στα μπαρ κτλ, και η οικονομία θα λειτουργεί χωρίς απώλειες.
Τα παιδιά, ως γνωστόν,  περνούν πολύ ελαφρά την αρρώστια και έτσι η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει ως «όπλο μετάδοσης», όταν θα θέλει να αυξάνει τα κρούσματα.

Όταν θέλει να μειώσει την ταχύτητα, η «κάνουλα» μπορεί να κλείνει, οπότε θα κλείνουν τα σχολεία. Το ίδιο και με τις μεγάλες συγκεντρώσεις, πχ. συναυλίες ή αθλητικά ματς. Και μετά η «κάνουλα» θα ξανανοίγει.

Αυτό σημαίνει πως το όποιο κλείσιμο θα κρατά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και  θα έχει ως αποτέλεσμα αυξανόμενο αριθμό πολιτών που έχουν αποκτήσει ανοσία. Αυτό φαίνεται είναι ένα βιώσιμο πλάνο.

Έτσι, και βάσει της θεωρίας αυτής, μετά από λίγο, ο περισσότερος πληθυσμός θα έχει ανοσία, οι σοβαρά άρρωστοι θα έχουν λάβει την κατάλληλη θεραπεία
και θα έχουν βγει απ’ τα νοσοκομεία, και η χώρα θα έχει γίνει «άτρωτη». Οι πιο ευάλωτοι θα βρίσκονται πλέον σε μικρότερο κίνδυνο.»

Αυτό αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής με την υπόθεση  βέβαια ότι ο κορωνοϊός είναι ένας «συμβατικός» ιός,
ένα ιός δηλαδή που «γεννήθηκε» στη φύση και όχι σε κάποιο εργαστήριο.




Πηγή...https://difernews.gr

Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος(βίντεο).


Την απόφαση να αναστείλει όλες τις λατρευτικές συνάξεις, εκτός των κυριακάτικων Θείων Λειτουργιών, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί, έλαβε το βράδυ της Δευτέρας (16/03) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε εκτάκτως το μεσημέρι, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το θέμα του κορονοϊού.

Οι κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες που θα τελούνται κανονικά από την ερχόμενη Κυριακή (22/3) μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου (11/04).

Επίσης η Ιερά Σύνοδος ενημερώνει τους πιστούς πως τα Μυστήρια θα τελούνται μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο, εφόσον δεν μπορούν να ακυρωθούν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου:

1. Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Οι αποφάσεις αυτές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι αποτέλεσμα της κενωτικής και αγαπητικής διαθέσεως της Εκκλησίας μας και της βουλήσεώς Της να αγκαλιάσει το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν στην Πατρίδα μας.

Προτρέπει τους χριστιανούς μας κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, συμμετείχε και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Λοιμωξιολόγος κ. Σωτήριος Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε τους Ιεράρχες για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το κοινό καλό.«Υπήρξε απόλυτη κατανόηση σχεδόν σε όλα, τώρα το μόνο που περιμένουν είναι οι αποφάσεις των Ιεραρχών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας.


Δήμος Αλμωπίας: Προσωρινή παύση λειτουργίας των λαϊκών αγορών, μέχρι Κυριακή 22/3/2020


Υπενθύμιση – Προσωρινή παύση λειτουργίας των λαϊκών αγορών, μέχρι Κυριακή 22/3/2020 
Σχετικά με την απόφαση του Δημάρχου Αλμωπίας για παύση λειτουργίας των λαϊκών αγορών του Δήμου μας, μετά από εισήγηση της επιτροπής διαχείρισης καταστάσεων που προέρχονται από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε σε όλους τους τόνους, ότι βασικό μέλημα του Δήμου μας είναι η διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας. Αυτή η υγειονομική κρίση, πλήττει λίγο πολύ, όλους μας. Στο βωμό όμως της οικονομικής σταθερότητας ή και επιβίωσης, δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τον άνθρωπο. Δεν αποφασίζουμε ελαφρά τη καρδία. Σταθμίζουμε, αξιολογούμε τους κινδύνους και προτείνουμε το βέλτιστο για την ασφάλεια όλων μας, ακόμη κι όταν αυτό είναι η μηδενική λύση.
Καταλαβαίνουμε την αγωνία των συνδημοτών μας που βιοπορίζονται από τις τοπικές λαϊκές και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν την απόφαση του Δημάρχου και την ΠΝΠ της 14/3/2020 ΦΕΚ 64 Α, προστατεύοντας τους συμπολίτες τους και πάνω απ όλα τους εαυτούς τους και τους οικείους τους.
Ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουμε όλοι μαζί στην κανονικότητα και όλα αυτά να είναι ένα παρελθόν που δε θα μας κάνει να ντρεπόμαστε. 

Χρήστος Χατζηγιαννίδης
Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου

Δήμος Αλμωπίας: Απολυμάνσεις κάδων απορριμμάτων και πλύσιμο και μερική απολύμανση δρόμων


Απολυμάνσεις κάδων απορριμμάτων και πλύσιμο και μερική απολύμανση δρόμων 
Σε συνέχεια των μέτρων που λαμβάνει ο Δήμος Αλμωπίας για την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του κορωνοϊού, σήμερα 16 Μαρτίου 2020, πλύθηκαν και στη συνέχεια απολυμάνθηκαν οι κάδοι απορριμμάτων με ειδικό υγρό. Επίσης οι δρόμοι της Αριδαίας πλύθηκαν και απολυμάνθηκαν κι αυτοί. 
Τις επόμενες μέρες,  οι εργασίες απολύμανσης θα  προχωρήσουν και στις τοπικές κοινότητες. 
Δουλεύουμε για το καλύτερο! Χωρίς και τη δική σας βοήθεια,  δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. 
Μένουμε σπίτι!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...