Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΦΙΛΩΤΑ

ΤΡΙΤΗ 15-9-2015

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΘΥΕΛΛΑ ΦΙΛΩΤΑ


ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ      17:15

WATER.ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ



ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA Cross Border program Greece former Yugoslav Republic of Macedonia έχει εγκριθεί και υλοποιείται η πρόταση με τίτλο «ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ» με το ακρωνύμιο ¨WATER.NET»  από τους Δήμο Έδεσσας, το Δήμο Οχρίδας, το Πανεπιστήμιο Οχρίδας και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι η διασυνοριακή συνεργασία, η προώθηση της κουλτούρας, του διασυνοριακού τουρισμού μέσα από την ανάδειξη και προστασία των πλούσιων φυσικών & περιβαλλοντικών πόρων καθώς και την ενίσχυση των επιχειρηματικών διασυνοριακών συναλλαγών
Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπονται μια σειρά δράσεων.
Κινητές μονάδες περιβαλλοντικής πληροφόρησης – ελέγχου πρόσβασης με σχετικό εξοπλισμό και στις δύο πόλεις με δυνατότητα παρουσίασης του νερού ως του σημαντικότερου παράγοντα διαμόρφωσης της ταυτότητας των περιοχών και των τοπικών προϊόντων και γεύσεων.
Ελεγχόμενες περιβαλλοντικές διαδρομές και μικροθεματικές εκπαιδευτικές δράσεις αναψυχής με βάση την αξία του νερού και την προσέγγιση μέσα από εκθέσεις για τις 5 ανθρώπινες αισθήσεις. Βασική καινοτομία είναι η γαστρονομία του νερού που έχει την βάση της στην μοριακή γαστρονομία. Ακόμη οργανώνεται και ένας βοτανικός κήπος με έκθεση εκατέρωθεν με αρωματικά φυτά που σχετίζονται με την γαστρονομία του νερού.
Παράλληλα σχεδιάζεται και τυπώνεται κοινός οδηγός διαδρομών και μύθων του νερού με αναφορές στις νεράιδες και στον θεό του νερού και φυσικά αναφορές στις ορεινές γεύσεις, τις γιορτές και τα πανηγύρια, την παραδοσιακή μουσική και γαστρονομία που συνοδεύουν και βασίζονται στην ποιότητα του νερού. Παράλληλα το οδηγό συμπληρώνουν επιχειρηματικοί κατάλογοι από τον χώρο των θεματικών δραστηριοτήτων, της εστίασης, της φιλοξενίας και των πλούσιων τοπικών προϊόντων.
Τρεις εκθέσεις – εκδηλώσεις οργανώνονται στην Έδεσσα, Οχρίδα & Θεσσαλονίκη με σκοπό την προβολή των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής & ένα συνέδριο (Θεσσαλονίκη) για την αξία του νερού.
Επίσης κατασκευάζεται ειδικός ηλεκτρονικός ιστότοπος εθελοντισμού & κοινωνικής δικτύωσης για παρατήρηση, ανάδειξη και προστασία των υδάτινων διαδρομών με παράλληλη την προώθηση  της γαστρονομίας και της χρήσης κυρίως τοπικών προϊόντων.  

Παράλληλα κατασκευάζονται εκπαιδευτικές εφαρμογές με κινητό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εργαλεία με σκοπό να μυήσουν τους μικρούς μαθητές / σπουδαστές στην υδάτινη οικολογία για την ανάδειξη της αξίας του νερού και της επίπτωσης στα τοπικά προϊόντα και την υγιεινή διατροφή. Επίσης κατασκευάζεται ειδικό υλικό προώθησης του προγράμματος και την καλύτερη διάχυση της πληροφόρησης. Το συνολικό ύψος τους προγράμματος είναι 530.000€.

ΠΩΣ ΝΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΘΕΡΙΚΑ ΣΑΣ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα για τα οποία , πολλοί άνθρωποι επισκέφτονται έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι ζητήματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές βέβαια καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε ατόμου. Όσον αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια, πέρα από τις μεταξύ τους διαφωνίες, συχνά αναφέρονται και συγκρούσεις με την οικογένεια του/της συζύγου.
Οι έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι συχνότερες και σημαντικότερες συγκρούσεις συμβαίνουν μεταξύ πεθεράς και νύφης παρά μεταξύ πεθεράς και γαμπρού.
Ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται περισσότερες ρήξεις στη συγκεκριμένη σχέση είναι ένας συχνά o φόβος για το ποιά από τις δύο γυναίκες θα έχει την πρωταρχική επιρροή στη σχέση. Αυτός ο φόβος μπορεί να εκδηλωθεί με μια άμεσα ή έμμεσα ανταγωνιστική συμπεριφορά όπως για παράδειγμα κριτική για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού.
Η ένταξη μιας άλλης γυναίκας στην καθημερινότητα του γιού της στην οποία δίνεται αυτόματα πλέον προτεραιότητα, μπορεί να γεννήσει συναισθήματα εγκατάλειψης και απώλειας στην μητέρα. Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσικά και επόμενα αυτής της αλλαγής. Ένας άνδρας όμως δε μπορεί να ζήσει για πάντα με τη μητέρα του άρα θα πρέπει να διαλέξει τη γυναίκα την οποία επιθυμεί για να περάσει την υπόλοιπη ζωή του.
Όσον τώρα αφορά τη σύζυγο, ο γάμος συνεπάγεται τη δέσμευση ότι ο άλλος γίνεται το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή μας και οτι κατά συνέπεια όχι μόνο θα μας υποστηρίζει όταν έχουμε ανάγκη αλλά ότι θα γίνουμε και προτεραιότητα του.Για αυτό λοιπόν περιμένουμε από το σύζυγο/τη σύζυγο μας να μας υποστηρίξει όταν κάποιος άλλος μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα ή μας κριτικάρει . Συχνά βέβαια, η αξίωση αυτή κλονίζεται όταν υπάρχει κάποια σύγκρουση με τα πεθερικά.
Σύμφωνα με την Dr. Terri Apter (Psychology Today), σε μια έρευνα που πραγματοποίησε με 49 ζευγάρια, οι άνδρες συχνά τείνουν να προστατεύουν τις μητέρες τους σε σχέση με τις γυναίκες τους. Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει επειδή βλέπουν την γυναίκα τους ως δυνατότερη, και σκληρότερη άρα και πιο ικανή να κάνει παραχωρήσεις. Τις περισσότερες φορές, όμως όταν μια γυναίκα ακούει ότι «έτσι είναι η μητέρα μου και πρέπει να την αποδεχτείς», αισθάνεται προδομένη. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο σύζυγος μπορεί να αισθάνεται «χωρισμένος στα δύο» και να βρίσκει δύσκολο το να κρατήσει τις ισορροπίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Washington, οι άνδρες φορτίζονται γρηγορότερα κατά τη διάρκεια ενός συζυγικού καυγά και έχουν πολύ χαμηλότερη ανοχή για λεκτικές διαμάχες απ’ότι οι γυναίκες . Έτσι λοιπόν, μπορεί να αποχωρούν από τη διαφωνία ή να «υψώνουν τείχος», πολύ πιο συχνά.
Όποιοι και να είναι οι λόγοι για τους οποίους οι σχέσεις σας είναι τεταμένες, για να χτίσετε αρμονικές σχέσεις με τα πεθερικά σας
1) Αποφύγετε να αναταγωνίζεστε με την μητέρα του άντρα σας. Προσπαθείστε να διαπαραγματευτείτε μαζί του πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει τη σχέση σας με τη μητέρα του στο μέλλον.
2) Θυμηθείτε ότι εκείνη και ο πεθερός σας είναι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν τον άντρα σας , για αυτό δείξτε τους ότι τους σέβεστε αλλά ταυτόχρονα θέστε τα όρια σας.
3) Αναρωτηθείτε εάν αξίζει να έρχεστε σε ρήξη για το καθετί που πιθανώς σας εκνευρίζει στη συμπεριφορά τους. Πόσο σημαντικό είναι και τι συνέπειες θα πρέπει να υποστείτε;
4) Ζητήστε από τον σύζυγό σας να σας βοηθήσει. Η συνεισφορά του είναι πολύ σημαντική στην εξομάλυνση των σχέσεων με τους γονείς του. Ο άντρας σας θα ήταν καλό να επιβεβαιώνει το σεβασμό και την αγάπη προς τη μητέρα του αλλά ταυτόχρονα να προστατεύει κι εσάς από οποιαδήποτε μη επικοδομητική κριτική.
5) Προσπαθείστε να τους συμπεριλάβετε στη ζωή σας με τρόπο που διατηρεί τα όρια σας. Για παράδειγμα, ζητήστε τους μια συμβουλή ή τη γνώμη τους για κάτι.
6) Εάν έχετε προσπαθήσει να εξομαλύνετε τις σχέσεις αλλά δεν βλέπετε φώς στο τούνελ, ίσως ήρθε η στιγμή να αποδεχτείτε ότι η κατάσταση μπορεί να μην αλλάξει. Ίσως να προσδοκούσατε ότι θα αποκτήσετε μια «νέα οικογένεια» με την οποία θα έχετε υπέροχες σχέσεις και αυτό είναι το ιδανικό που θα μπορούσε να συμβεί. Κάποιες φορές όμως, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αυτό είναι δυνατό. Ίσως να είναι καλύτερο να εγκαταλείψετε τις προσδοκίες σας για μια ιδανική σχέση μαζί τους. Ένα μεγάλο μέρος της δυσφορίας που βιώνει κανείς σε μια τέτοια κατάσταση, είναι επειδή τρέφει προσδοκίες που διαρκώς διαψεύδονται. Αλλάζοντας όμως τις προσδοκίες σας για το πώς θα έπρεπε να είναι μια ιδανική σχέση, μειώνετε την απογοήτευση που θα νιώθατε εάν τελικά οι προσδοκίες αυτές διαψεύδονταν για μια ακόμη φορά.
    Μαρία Μεραμβελιωτάκη  , eimastegynaikes.gr

Η ΕΠΙΤΑΓΗ

Ένας επιχειρηματίας ήταν βαθιά χρεωμένος και δεν έβλεπε με ποιο τρόπο θα μπορούσε να βρει μια διέξοδο στα οικονομικά του προβλήματα. Οι πιστωτές του τον πίεζαν. Οι προμηθευτές του απαιτούσαν τα χρήματά τους.
Καθόταν μόνος και απελπισμένος σε ένα παγκάκι, όταν τον πλησίασε ένας ηλικιωμένος άνδρας.
"Βλέπω ότι σε απασχολεί κάτι" του είπε ο ηλικιωμένος.
Αφού άκουσε την ιστορία και τα προβλήματά του, τού είπε "Πιστεύω ότι μπορώ να σε βοηθήσω".
Τον ρώτησε πώς τον λένε και του έγραψε μια επιταγή που την έβαλε στο χέρι του λέγοντας : "Πάρε αυτά τα χρήματα. Θέλω να με συναντήσεις ακριβώς σε ένα χρόνο από σήμερα και να μου τα επιστρέψεις". Αμέσως μετά, σηκώθηκε και έφυγε με γρήγορα βήματα.
john_d_rockefeller4Ο επιχειρηματίας είδε έκπληκτος το ποσό των $500,000 να είναι γραμμένο στην επιταγή και από κάτω να φαίνεται ξεκάθαρο το ονοματεπώνυμο John D. Rockefeller, που ήταν ένας από τους πλουσιώτερους ανθρώπους στον κόσμο.
Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εξαφανίσει όλες του τις οικονομικές έγνοιες με αυτή την επιταγή. Παρόλα αυτά, αποφάσισε κάτι άλλο. Να κρατήσει την επιταγή στο χρηματοκιβώτιό του και να μη την εξαργυρώσει.
Η γνώση και μόνο ότι τα χρήματα υπήρχαν του έδωσε τη δύναμη να σκεφτεί τρόπους και να σώσει την επιχείρησή του από τους δανειστές και τα χρέη. Είχε υψηλό ηθικό, περισσότερη αυτοπεποίθηση και έτσι, κατάφερε να διαπραγματευτεί καλύτερες συμφωνίες και να επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων και των υποχρεώσεών του. Στη συνέχεια, κατάφερε να κλείσει νέες δουλειές, να αυξήσει τις πωλήσεις του και σταδιακά, κατάφερε να αποπληρώσει και να εξοφλήσει όλους του τους δανειστές.
Ακριβώς μετά από ένα χρόνο, επέστρεψε στο παγκάκι που είχε συναντήσει τον ηλικιωμένο, έχοντας μαζί του την επιταγή που δεν είχε εξαργυρώσει. Την ώρα που είχαν συμφωνήσει εμφανίστηκε ο γέροντας.
Τη στιγμή που ο επιχειρηματίας ετοιμαζόταν να του επιστρέψει την επιταγή και να του διηγηθεί την επιτυχία του, μια νοσοκόμα τρέχοντας ήρθε και άρπαξε τον γέροντα.
"Χαίρομαι που τον πρόλαβα" φώναξε στον επιχειρηματία η νοσοκόμα. "Ελπίζω να μην ενόχλησε. Συνηθίζει να φεύγει από το άσυλο ηλικιωμένων που τον φιλοξενούμε και πηγαίνει και λέει στον κόσμο ότι είναι ο John D. Rockefeller."
Και μ΄αυτά τα λόγια, πήρε τον ηλικιωμένο από το χέρι και απομακρύνθηκαν.
Ο έκπληκτος επιχειρηματίας απλά στάθηκε εκεί, έκπληκτος. Όλο το χρόνο είχε την πεποίθηση κι αντιμετώπιζε τα πράγματα σαν να είχε μισό εκατομμύριο δολάρια πίσω του. Ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν τα χρήματα, πραγματικά ή φανταστικά, που του είχαν δώσει πίσω τη ζωή του.  Ήταν η πρωτόγνωρη αυτοπεποίθηση που του έδωσε τη δύναμη και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του ώστε να τολμήσει και να πετύχει .
________

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΑΣΙΔΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η πιο τρομακτική εκκλησία του κόσμου: «Φαντάσματα» κάθονται στα στασίδια [εικόνες & βίντεο]

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Λούκοβα της Τσεχίας, έχει κάτι το ασυνήθιστο που προκαλεί ρίγη στους επισκέπτες. Φαντάσματα σκεπασμένα με σεντόνια κάθονται στα στασίδια και παρακολουθούν τη λειτουργία.
Οταν ο Τσέχος καλλιτέχνης Γιακούμπ Χαντάβρα κλήθηκε να μεταμορφώσει την ερειπωμένη εκκλησία του χωριού, δημιούργησε αυτό το τρομακτικό installation με έντονο συμβολισμό που θα βοηθούσε ταυτόχρονα την οικονομική ενίσχυση του ναού.
Από τότε που το έργο τοποθετήθηκε στο μεσαιωνικό κτίριο του 14ου αιώνα, η εκκλησία έχει δει μια τεράστια προσέλευση τουριστών από χώρες τόσο μακριά όσο η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Γερμανία.
Επιπλέον, οι χιλιάδες επισκέπτες άφησαν αρκετά χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής στην εκκλησία.
Η εκκλησία, που βρίσκεται στο βόρειο-δυτική Βοημία της Δημοκρατίας της Τσεχίας, είχε εγκαταλειφθεί από το 1968, όταν η στέγη της κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας κηδείας.
Πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για κακό οιωνό, οι ντόπιοι της περιοχής την εγκατέλειψαν και τελούσαν τις λειτουργίες στο προαύλιο.
Ομως μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ο ντόπιος καλλιτέχνης βρήκε τρόπο να προσελκύσει επισκέπτες και χρήματα.
Οπως δήλωσε ο ίδιος: «Ηθελα να κάνω την εκκλησία περισσότερο ελκυστική για τους επισκέπτες και να κερδίσουμε κάποια χρήματα για τις εργασίες ανακαίνισης.»
Τα ομοιώματα με τα σεντόνια αντιπροσωπεύουν τα φαντάσματα των Γερμανών Σουδητών που ζούσαν στην Λούκοβα πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έρχονταν να προσευχηθούν σε αυτή την εκκλησία κάθε Κυριακή.
«Ελπίζω να δείξουμε στον κόσμο ότι αυτός ο τόπος έχει ένα παρελθόν και ήταν ένα κανονικό μέρος της καθημερινής ζωής, αλλά η μοίρα έχει μια τεράστια επιρροή στη ζωή μας.»
Τα «φαντάσματα» είναι φτιαγμένα από γύψο και βρίσκονται στα στασίδια και το κλίτος του ναού, που χτίστηκε το 1352.

ΟΙ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11/9/2001



Όταν έγινε πριν από 14 χρόνια η επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης η Clear Channel – η αμερικάνικη εταιρία μέσω μαζικής ενημέρωσης- έδωσε εντολή να βγουν από το air-play 1.100 σταθμών μια σειρά από τραγούδια που θα μπορούσαν να συνδεθούν με οποιονδήποτε τρόπο με την καταστροφή που είχε συμβεί.

   Δεν είχαν απαγορευτεί ακριβώς, ήταν περισσότερο μια σύσταση «για να αποφευχθεί έστω και συνειρμικά η σύνδεση με το γεγονός  και να μην υπάρξουν άσχημες αντιδράσεις».
 Φυσικά, η λίστα δεν περιορίστηκε στα συγκεκριμένα κομμάτια και ο αριθμός των τραγουδιών που εξαφανίστηκαν από το air-play αυξήθηκε πάρα πολύ, αλλά είναι εντελώς αυθαίρετη και αψυχολόγητη. 
Υπάρχει το Walk like an Egyptian των Bangles και το Lucy in the Sky with Diamonds των Beatles (λόγω της λέξης sky) ενώ δεν έχει ούτε ένα των Public Enemy.

   3 Doors Down, “Duck and Run” 311, “Down” AC/DC, “Dirty Deeds” AC/DC, “Hell’s Bells” AC/DC, “Highway to Hell” AC/DC, “Safe in New York City” AC/DC, “Shoot to Thrill” AC/DC, “Shot Down in Flames” AC/DC, “TNT” Ad Libs, “The Boy from New York City” Alanis Morissette, “Ironic” Alice in Chains, “Down in a Hole” Alice in Chains, “Rooster” Alice in Chains, “Sea of Sorrow” Alice in Chains, “Them Bone” Alien Ant Farm, “Smooth Criminal” All Rage Against The Machine songs Animals, “We Gotta Get Out of This Place” Arthur Brown, “Fire” Bangles, “Walk Like an Egyptian” Barenaked Ladies, “Falling for the First Time” Barry McGuire, “Eve of Destruction” Beastie Boys, “Sabotage” Beastie Boys, “Sure Shot” Billy Joel, “Only the Good Die Young” Black Sabbath, “Sabbath Bloody Sabbath” Black Sabbath, “Suicide Solution” Black Sabbath, “War Pigs” Blood Sweat and Tears, “And When I Die” Blue Oyster Cult, “Burnin’ For You” Bob Dylan/Guns N Roses, “Knockin’ on Heaven’s Door” Bobby Darin, “Mack the Knife” Boston, “Smokin” Brooklyn Bridge, “Worst That Could Happen” Bruce Springsteen, “Goin’ Down” Bruce Springsteen, “I’m On Fire” Buddy Holly and the Crickets, “That’ll Be the Day” Bush, “Speed Kills” Carole King, “I Feel the Earth Move” Cat Stevens, “Morning Has Broken” Cat Stevens, “Peace Train” Chi-Lites, “Have You Seen Her” Creedence Clearwater Revival, “Travelin’ Band” Dave Clark Five, “Bits and Pieces” Dave Matthews Band, “Crash Into Me” Dio, “Holy Diver” Don McLean, “American Pie” Drifters, “On Broadway” Drowning Pool, “Bodies” Edwin Starr/Bruce Springstein, “War” Elton John, “Benny & The Jets” Elton John, “Daniel” Elton John, “Rocket Man” Elvis, “(You’re the) Devil in Disguise” Everclear, “Santa Monica” Filter, “Hey Man, Nice Shot” Fontella Bass, “Rescue Me” Foo Fighters, “Learn to Fly” Frank Sinatra, “New York, New York” Fuel, “Bad Day” Godsmack, “Bad Religion” Green Day, “Brain Stew” Happenings, “See You in Septemeber” Hollies, “He Ain’t Heavy, He’s My Brother” J. Frank Wilson, “Last Kiss” Jackson Brown, “Doctor My Eyes” James Taylor, “Fire and Rain” Jan and Dean, “Dead Man’s Curve” Jerry Lee Lewis, “Great Balls of Fire” Jimmy Hendrix, “Hey Joe” John Lennon, “Imagine” John Mellencamp, “Crumbling Down” John Mellencamp, “I’m On Fire” John Parr, “St. Elmo’s Fire” Judas Priest, “Some Heads Are Gonna Roll” Kansas, “Dust in the Wind” Korn, “Falling Away From Me” Led Zeppelin, “Stairway to Heaven” Lenny Kravitz, “Fly Away” Limp Bizkit, “Break Stuff” Local H, “Bound for the Floor” Los Bravos, “Black is Black” Louis Armstrong, “What A Wonderful World” Lynyrd Skynyrd, “Tuesday’s Gone” Martha & the Vandellas, “Nowhere to Run” Martha and the Vandellas/Van Halen, “Dancing in the Streets” Megadeth, “Dread and the Fugitive” Megadeth, “Sweating Bullets” Metallica, “Enter Sandman” Metallica, “Fade to Black” Metallica, “Harvester or Sorrow” Metallica, “Seek and Destroy” Mitch Ryder and the Detroit Wheels, “Devil with the Blue Dress” Mudvayne, “Death Blooms” Neil Diamond, “America” Nina, “99 Luft Balloons/99 Red Balloons” Nine Inch Nails, “Head Like a Hole” Norman Greenbaum, “Spirit in the Sky” Oingo Boingo, “Dead Man’s Party” P.O.D., “Boom” Paper Lace, “The Night Chicago Died” Pat Benatar, “Hit Me with Your Best Shot” Pat Benatar, “Love is a Battlefield” Paul McCartney and Wings, “Live and Let Die” Peter and Gordon, “A World Without Love” Peter and Gordon, “I Go To Pieces” Peter Gabriel, “When You’re Falling” Peter Paul and Mary, “Blowin’ in the Wind” Peter Paul and Mary, “Leavin’ on a Jet Plane” Petula Clark, “A Sign of the Times” Phil Collins, “In the Air Tonight” Pink Floyd, “Mother” Pink Floyd, “Run Like Hell” Pretenders, “My City Was Gone” Queen, “Another One Bites the Dust” Queen, “Killer Queen” Red Hot Chili Peppers, “Aeroplane” Red Hot Chili Peppers, “Under the Bridge” REM, “It’s the End of the World as We Know It” Rickey Nelson, “Travelin’ Man” Rolling Stones, “Ruby Tuesday” Saliva, “Click Click Boom” San Cooke Herman Hermits,, “Wonder World” Santana, “Evil Ways” Savage Garden, “Crash and Burn” Shelly Fabares, “Johnny Angel” Simon And Garfunkel, “Bridge Over Troubled Water” Skeeter Davis, “End of the World” Slipknot, “Left Behind, Wait and Bleed” Smashing Pumpkins, “Bullet With Butterfly Wings” Soundgarden, “Blow Up the Outside World” Soundgarden, “Fell on Black Days,” Black Hole Sun” Steam, “Na Na Na Na Hey Hey” Steve Miller, “Jet Airliner” Stone Temple Pilots, “Big Bang Baby,” Dead and Bloated” Sugar Ray, “Fly” Surfaris, “Wipeout” System of a Down, “Chop Suey!” Talking Heads, “Burning Down the House” Temple of the Dog, “Say Hello to Heaven” The Beatles, “A Day in the Life” The Beatles, “Lucy in the Sky with Diamonds” The Beatles, “Obla Di, Obla Da” The Beatles, “Ticket To Ride” The Clash, “Rock the Casbah” The Cult, “Fire Woman” The Doors, “The End” The Gap Band, “You Dropped a Bomb On Me” Third Eye Blind, “Jumper” Three Degrees, “When Will I See You Again” Tom Petty, “Free Fallin’” Tool, “Intolerance” Tramps, “Disco Inferno” U2, “Sunday Bloody Sunday” Van Halen, “Jump” Yager and Evans, “In the Year 2525” Youngbloods, “Get Together” Zombies, “She’s Not There” 



Πηγή: www.lifo.gr

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 72ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ



Με την απονομή του Χρυσού Λέοντα στον σκηνοθέτη από τη Βενεζουέλα Λορένσο Βίγας έπεσε  η αυλαία του 72ου φεστιβάλ Βενετίας.

    Η ταινία Desde Alla που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα της κριτικής επιτροπής αφηγείται την ιστορία της συνάντησης ενός πενηντάρη με έναν έφηβο και την περασμένη Πέμπτη καταχειροκροτήθηκε στην προβολή της για τους εκπροσώπους του Τύπου, και ήταν μεταξύ των μεγάλων φαβορί για το πρώτο βραβείο.
 Καλύτερος σκηνοθέτης αναδείχτηκε ο Αργεντινός Πάμπλο Τραπέρο που κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα για την ταινία "El Clan" ενώ το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής πήγε στους Αμερικανούς Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον για την "Anomalisa". 

Η Ιταλίδα Βαλέρια Γκολίνο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία "Per Amor Vostro" ενώ ο Άμπραχαμ Άτα από την Γκάνα κέρδισε το βραβείο καλύτερου νέου ηθοποιού για το "Beast of No Nation".

 Η ταινία L'Hermine του Κριστιάν Βενσάν, με τον Φαμπρίς Λουκινί στο ρόλο ενός στυφού, ερωτευμένου Εφέτη, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου σεναρίου ενώ το βραβείο καλύτερου ηθοποιού πήγε στον Λουκινί. 

Αναλυτικά όλα τα βραβεία:

 Χρυσός Λέων: Desde Alla του Λορένσο Βίγας (Βενεζουέλα, Μεξικό) 
Αργυρός Λέων, βραβείο Σκηνοθεσίας: Πάμπλο Τραπέρο για το "El Clan" (Αργεντινή, Ισπανία)
 Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: "Anomalisa", των Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον (ΗΠΑ)
 Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: "Abluka (Frenzy)", του Εμιν Άλπερ (Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ) Βραβείο Βόλπι
 Καλύτερου Ηθοποιού: Φαμπρίς Λουκινί για το "L'Hermine" (Γαλλία) Βραβείο Βόλπι
 Καλύτερης Ηθοποιού: Βαλέρια Γκολίνο για το "Per Amor Vostro" του Τζουζέπε Γκαουντίνο (Ιταλία)
 Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για τον καλύτερο/καλύτερη νέο/α ηθοποιό: Άμπραχαμ Άτα για το "Beasts of No Nation" του Κάρι Φουκουνάγκα (ΗΠΑ)
 Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: "L'Hermine" του Κριστιάν Βενσάν (Γαλλία)
 Βραβείο Λουίτζι ντε Λαουρέντις καλύτερης πρώτης ταινίας: "The childhood of a leader" του Μπρέιντ Κόρμπετ (Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Γαλλία)
 Βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος Ορίζοντες: "Free in Deed" του Τζέικ Μαχάφι (ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία)
 Ειδικό βραβείο του τμήματος Ορίζοντες: "Boi neon" του Γκάμπριελ Μασκάρο (Βραζιλία, Ουρουγουάη, Ολλανδία)
 Βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη του τμήματος Ορίζοντες: Μπρέιντι Κόρμπετ για το "The childhood of a leader" (Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Γαλλία) 


87 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΚΚΑΣ



Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων της τραγωδίας που έπληξε απόψε τη Σαουδική Αραβία, όταν ένας τεράστιο γερανός κατέρρευσε στην οροφή του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας, σκορπίζοντας το θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους. 

  Tουλάχιστον 87 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 200 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. 

Ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στο σημείο ενώ φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα social media δείχνουν έναν κεραυνό που να πλήττει το γερανό, πριν την κατάρρευση.

 Οι αρχές ωστόσο δεν έχουν εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής της Μέκκας, πρίγκιπας Χάλεντ αλ Φαϊσάλ, διέταξε την έναρξη μιας έρευνας.
 Σε άλλες φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται σοροί να κείτονται σε λίμνες αίματος σε ένα χώρο του τεμένους όπου φαίνεται πως κατέπεσε ένα τμήμα του γερανού. 



Σε ένα βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο YouTube διακρίνονται άνθρωποι να ουρλιάζουν και τρέχουν πανικόβλητοι λίγο αφότου ακούστηκε ένας τεράστιος κρότος. Ένα σύννεφο σκόνης έχει καλύψει τα πάντα.
 Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο γερανός κατέρρευσε λόγω των ισχυρών καταιγίδων που πλήττουν την περιοχή.
 Το Μεγάλο Τέμενος ήταν κατάμεστο από κόσμο σήμερα, ανήμερα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων. 



Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές για το Χατζ, το ετήσιο προσκύνημα. 
Σε εξέλιξη πάντως βρίσκονται εργασίες επέκτασης του τεμένους προκειμένου να μπορεί να υποδεχθεί έως και 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε φορά και στον χώρο αυτό έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά πολλοί γερανοί που χρησιμοποιούνται στις εργασίες αυτές.

   ΒΙΝΤΕΟ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΌ ΤΟ ΔΥΣΤΎΧΗΜΑ  








  Πηγή: www.lifo.gr

ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: ΤΟ "ΤΡΕΛΟ" ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΗ



Ενώ οι πολιτικοί ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να πάρουν μέτρα που θα μειώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου δροσίζοντας τη Γη, η γεωμηχανική μελετά εναλλακτικούς τρόπους για να συμβεί αυτό, αφού φαίνεται ότι ακόμη και ένα σχέδιο που εν πρώτοις μοιάζει τρελό είναι πιο πιθανό από μια πολιτική συμφωνία.

     Η τελευταία μελέτη είναι πραγματικά πολύ φιλόδοξη και στα όρια της φαντασίας αφού προβλέπει την τοποθέτηση τεράστιων ομπρελών στο διάστημα μέσω των οποίων θα διαθλάται το ηλιακό φως μειώνοντας τη θερμοκρασία στην γήινη επιφάνεια.

   Η μελέτη της Βασιλικής Ακαδημίας της Βρετανίας και της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών προβλέπει την κατασκευή αυτών των ομπρελών που όπως λέει στην El Pais  ο εμπειρογνώμονας αστροδυναμικής  του Πανεπιστημίου Cranfield (Ηνωμένο Βασίλειο), Χουάν Πάου  Σάντσες, "από τον πλανήτη μας θα μοιάζουν σαν  μια ηλιακή κηλίδα».



Οι κλιματολόγοι έχουν υπολογίσει ότι με δεδομένο πώς η μέση ολική ηλιακή ακτινοβολία είναι 1.367 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, η μείωση αυτής της ακτινοβολίας με τη σκιά των ομπρελών να είναι 1,7%.

   Το ένα ζήτημα είναι πού θα βάλουν τις ομπρέλες και το δεύτερο πώς θα τις κατασκευάσουν και θα τις μεταφέρουν στο σημείο που θα επιλεγεί. Μελέτες έδειξαν ότι η ενδεδειγμένη θέση για να επιτύχουν τη μέγιστη μείωση της θερμοκρασίας είναι στο σημείο  L1 Lagrange, σχεδόν 2.440.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη. Η ακτίνα αυτών των κατασκευών θα πρέπει να είναι 1522 χιλιόμετρα για τη μία, -περίπου η απόσταση της Βαρκελώνης από το Λονδίνο-και 880 χλμ για την άλλη.

   Όσο για τον τρόπο κατασκευής και μεταφοράς αυτών των τεράστιων δημιουργημάτων, προτείνουν δύο λύσεις. Η μία είναι να κατασκευαστούν στη Γη και να τεθούν σε τροχιά. Η  δεύτερη πρόταση είναι να κατασκευαστούν πάνω σε κάποιο αστεροειδή και στη συνέχει να μετεγκατασταθούν.
 Οι προτάσεις αυτές αγγίζουν το ακατόρθωτο και την επιστημονική φαντασία αλλά οι επιστήμονες αντιτείνουν ότι η ανθρωπότητα έχει καταβάλει ήδη προσπάθειες με ανάλογο κόστος π.χ. στο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα.




 Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...