Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΡΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΌΜΗΣΗ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.

Φιλικά και με οικολογική ευαισθησία
 
Μία άσκοπη τοποθέτηση χρωματισμένη με προεκλογική «ευαισθησία», αντικρίσαμε πρόσφατα, στις προθέσεις ορισμένων που άδραξαν την ευκαιρία για να βγουν από την πολιτική τους αφάνεια!
Πρακτικές και πολιτικές που μόνο σκόνη σηκώνουν, δεν έχουν πλέον θέση στην Αλμωπία.
Εύλογα απορούν οι συμπολίτες μας για τον τόπο και το χρόνο που διάλεξαν κάποιοι «συλλογικοί», να τοποθετηθούν στο θέμα της ανοικοδόμησης του βοηθητικού κτηρίου πλησίον του Ι.Ν.Ναού στο κέντρο της Αριδαίας.
Η όψιμη ευαισθησία τους για το πράσινο και την χωροταξία δεν πείθουν.
Αν θέλουν να αναζητήσουν χώρο για να ψαρέψουν  στα θολά ας αφήσουν καλύτερα την Εκκλησία μακριά από την ατζέντα τους.
Εφόσον πάλι θέλουν  να αναζητήσουν αιτίες σε θέματα που ήταν διαχρονικά δικής τους ευθύνης, ας κοιτάξουν καλύτερα το πρόσωπο τους στον καθρέφτη και ας αναζητήσουν τους υπαίτιους για όσα καταλογίζουν σε άλλους.
Η γραπτή απάντηση της Ι.Μητροπόλεως στις άκαιρες τοποθετήσεις περί ακαταλληλότητας, δημιουργίας χωροταξικών προβλημάτων, κλπ,  καλύπτει πλήρως τις απορίες των πολιτών .
 
 
Φιλικά και με οικολογική ευαισθησία
Υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας

Χαρανίδης Θεόδωρος

ΤΟ "60 ΛΕΠΤΑ ΕΛΛΑΔΑ" ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.


Το τηλεοπτικό συνεργείο του ALPHA ήρθε στους Προμάχους και έκανε γυρίσματα στην πλατεία του χωριού, για να τα παρουσιάσει στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση "60 λεπτά Ελλάδα".
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στην Αλμωπία και τις δραστηριότητες των κατοίκων της και η εκπομπή, όπως πληροφορηθήκαμε, επισκέφτηκε και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες περιοχές της επαρχίας μας.
Αυτή την ώρα το συνεργείο επισκέπτεται τις βιοτεχνίες ξύλου της περιοχής και κάνει ρεπορτάζ για το ξύλο και τις ασχολίες του χωριού, μιας και το πολύτιμο αυτό αγαθό, είναι η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων.
Να επαναλάβουμε το οξύμωρο της υπόθεσης, ότι δηλαδή, ελάχιστοι Αλμωπείς θα μπορέσουν να δουν την εκπομπή, μιας και η περιοχή μας ΔΕΝ λαμβάνει το σήμα του ALPHA, όπως και πολλών άλλων καναλιών.






ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.


Καφετερία-μπαράκι
Στο τραπέζι μια παρέα τριών ατόμων.
- Φέρε μας ένα ζευγάρι ρετσίνα-σπράιτ με τρία καθαρά.
Και πού σαι;  Βάλε κι ένα μπολ από εκείνα τα πατατάκια.

Μισή ώρα αργότερα.
-Φέρε μας κι ένα μπολ εκείνα τα φιστίκια. Τ ο μεγάλο έ, ξέρεις.

Ένα τέταρτο αργότερα.
- Τί θα γίνει δεν θα κεράσει τίποτα το μαγαζί; Τόση κατανάλωση κάναμε.

Ένα τέταρτο αργότερα κι ενώ οι δυο της παρέας έχουν αποχωρήσει.
-Μαγαζί τι χρωστάμε;
-3.5 ευρώ.
- Ξέρεις αφεντικό, δεν έχω μαζί μου ψιλά, γράφτα και θα περάσω αύριο!!!!


Περίπτερο.
Πελάτης γύρω στα 55. Βαρύμαγκας, μουστακαλής, ασήκωτος.
-Παλικάρι, πιάσε ένα πακέτο τσιγάρα.
-Τι μάρκα θέλετε;
-Πιάσε ό,τι νάναι, καπνό να βγάζει μωρέ.
-Αυτή είναι καλή;
-Άλλη.
 -Αυτή;
-Άλλη.
.
.
.
Μετά από δέκα λεπτά, και μετά την επίδειξη όλων των κωδικών(150), ο βαρύμαγκας αποχωρεί με ένα "la femme" σλιμ μοβ.



Φαστφουντάδικο.
10 το βράδυ.
Μεσήλικας με μάτια θολωμένα.
-Βάλε μου ένα σάντουιτς με μπιφτέκι και απ' όλα.
Λεφτά μη περιμένεις, είχα 140 ευρώ με γ@μ@σ@ το ΚΙΝΟ.
-Καληνύχτα.



Συνεχίζεται....






ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ «ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ»

Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας «Όραμα» σε συνεργασία με τον Φωτογράφο Γ. Σπυρίδη* θα ξεκινήσει στην Έδεσσα μία ομάδα δημιουργικής φωτογραφίας για εφήβους και μια ακόμα για μεγάλους «εφήβους»…

Διάρκεια:
10 εβδομαδιαίες συναντήσεις 1,5 ώρας κάθε Παρασκευή απόγευμα στο Κέντρο Πρόληψης  «Όραμα» Φιλλίπου 38.

Θεματολογία:
Βασικές γνώσεις - δεξιότητες φωτογράφησης
Αξιοποίηση του φωτογραφικού μέσου ως τρόπου έκφρασης
Επιλογή θεματικών ενοτήτων φωτογράφησης
Πρακτική εφαρμογή - Παρουσίαση - Ανάλυση

Δηλώσεις συμμετοχής:
1.     Κ.Π. «Όραμα» 23810 51174 (kp-orama@otenet.gr, www.kporama.gr)
2.     Φωτογραφείο Σπυρίδης  23810 29700 (πλατεία Ελευθερίας 1 Έδεσσα)

Προϋποθέσεις συμμετοχής:
Καλή διάθεση και μια ψηφιακή μηχανή.. (ας είναι και μικρή..)

Η συμμετοχή είναι «ΔΩΡΕΑΝ»
..και θα «συνοδεύεται» από ψυχολογική υποστήριξη..!!!



*Ο Γ. Σπυρίδης έχει βραβευτεί με το 1ο βραβείο καλύτερου φωτογράφου στην Ελλάδα  στην κατηγορία παραδοσιακός γάμος και έχει διακριθεί σε άλλους επίσης παγκόσμιους διαγωνισμούς Τοπίου και Πορτρέτου.
 Με εκτίμηση
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κ.Π.

Λάζαρος Σιάντσης
Κλινικός Ψυχολόγος

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ "ΣΟΚΟΛ" (1827 μ.) Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας πραγματοποίησαν ανάβαση στη χιονισμένη κορυφή Σοκόλ (1827 μ.) (φωτο).

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου έκοψαν την πίτα του Συλλόγου. Το φλουρί, συνοδευόμενο με μία δωροεπιταγή από τα καταστήματα Voras Action, έπεσε στο μικρό Γιάννη (φωτο).

    Το Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στον Καβαλάρη Μουριών του Ν. Κιλκίς στους πρόποδες του όρους Κερκίνη  (Μπέλες).
 Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η κοπή πίτας των συλλόγων της Περιφέρειας Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και θα διανυκτερεύσουμε στο κατασκηνωτικό κέντρο των προσκόπων. Την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί ανάβαση στη κορυφή Παλιό Τριεθνές ( 1.474 μ.) με μέγιστη διάρκεια τις 3-3,5 ώρες. 

Για πληροφορίες και συμμετοχές:
Μπίνος Πέτρος: 6944390522
Μυλωνάς Αλέξανδρος: 6945425524
Ιωαννίδης Ισίδωρος : 6976979137










4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ...ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

Η Παγκόσμια ημέρα του καρκίνου στις 4 Φλεβάρη 2014, θα βασιστεί στην επιτυχημένη εκστρατεία αφύπνισης για το καρκίνο, του περασμένου έτους, που είχε επικεντρωθεί στο στόχο 5, της παγκόσμιας διακήρυξης για τον καρκίνο: “ Να μειωθεί το στίγμα και να διαλυθούν οι μύθοι γύρω από τον καρκίνο, κάτω από τον τίτλο «Απομυθοποιώντας τους μύθους».
 
Η Παγκόσμια ημέρα του καρκίνου είναι μια ευκαιρία να υψώσουμε όλοι συλλογικά τις φωνές μας στο όνομα της βελτίωσης της γενικής γνώσης γύρω από τον καρκίνο και με αυτόν τον τρόπο να διαλευκανθούν παρανοήσεις σχετικά με την ασθένεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα εστιάσουμε στα μηνύματα των τεσσάρων παρακάτω  μύθων: 
 
  • Μύθος 1: Δε χρειάζεται να μιλάμε για τον καρκίνο.
  • Μύθος 2:  Δεν υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα για τον καρκίνο
  • Μύθος 3: Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τον καρκίνο
  • Μύθος 4 : Δεν έχω το δικαίωμα  στην ιατρική φροντίδα του καρκίνου
 
 
Οι 4 Μύθοι και η απομυθοποίησή τους, στους οποίους και θα αναφερθούμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους συντρόφους, συνεργάτες, οικογενειακό περιβάλλον και φίλους, προσαρμόζοντας τους στις δικές τους ανάγκες. 

 
Μύθος 1: Δε χρειάζεται να μιλάμε για τον καρκίνο. 
 
 
Αλήθεια: Παρόλο που ο καρκίνος είναι ένα δύσκολο θέμα διαπραγμάτευσης, ειδικά για ορισμένους πολιτισμούς και πλαίσια, η ανοιχτή διαπραγμάτευσή του μπορεί να βελτιώσει τις συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.


Μιλώντας για τον καρκίνο

  • Για τους περισσότερους ανθρώπους η διάγνωση καρκίνου είναι ένα ψυχοτραυματικό γεγονός το οποίο συχνά ανακινεί συναισθήματα όπως σοκ, φόβος, θυμός, θλίψη, αίσθημα μοναξιάς και ανησυχία. Το να μιλάμε για αυτό με το οικείο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συναισθημάτων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι θεωρούν αρκετά δύσκολο να κάνουν κάτι τέτοιο.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις ο καρκίνος παραμένει θέμα ταμπού και οι νοσούντες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το στίγμα και τη προκατάληψη, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να τους κάνουν να αποσιωπήσουν το ότι έχουν καρκίνο.
  • Η αρνητική δημόσια εικόνα και αντίληψη για τον καρκίνο μπορούν να οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο φόβου και παραπληροφόρησης. Συνέπεια μπορεί να είναι η ελλιπής γνώση σχετικά με τη πρόληψη και τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης. Επομένως η κατάρριψη πολιτιστικών εμποδίων σχετικά με τη πρόληψη του καρκίνου και τη γνώση, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
  • Σε αναπτυσσόμενους ή  ακόμα και σε ανεπτυγμένους πολιτισμούς, το επίπεδο γνώσης σχετικά με το καρκίνο και ο βαθμός προθυμίας για συζήτηση γύρω από αυτόν με φίλους και συγγενείς είναι χαμηλός.
  • Υπάρχουν καμπάνιες οι οποίες στοχεύουν αποκλειστικά στην απομυθοποίησης θεμάτων ταμπού και ντροπής γύρω από συγκεκριμένους ανδρικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος των όσχεων και του προστάτη. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν επίσης  στη πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων. 
 
Φροντιστές και Υποστήριξη 
 

  • Η φροντίδα ασθενών με καρκίνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία. Συμπαραστάτες ή αλλιώς φροντιστές όπως κοινώς ορίζονται οι σύντροφοι, οι φίλοι και το οικογενειακό περιβάλλον, συχνά λαμβάνουν λιγοστή πληροφόρηση και υποστήριξη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη.
  • Η σωστή υποστήριξη σε συμπαραστάτες ανθρώπων που νοσούν με καρκίνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ένας τρόπος υποστήριξης θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή τους σε ψυχοθεραπευτικές ομάδες ή ομάδες αυτοβοήθειας.
  • Αυτές οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να τους βοηθήσουν στην έκφραση των συναισθημάτων  τους , στη μείωση του στρες και του φόβου τους και  στο αίσθημα ότι δεν είναι μόνοι. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί ένας χώρος ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με θεραπείες κατά του καρκίνου και των αντίστοιχων παρενεργειών τους αλλά και γενικότερα. 
 
Καρκίνος και χώρος εργασίας 
 

  • Υπάρχουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους λόγω και των εξόδων που πρέπει να πληρώσουν από τη τσέπη τους και την έλλειψη εισοδήματος ή και επιδομάτων που κάποτε δικαιούνταν.
  • Η υποστήριξη από το χώρο εργασίας είναι επίσης σημαντική. Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και αύξηση εμπιστοσύνης προς τον εαυτό. Είναι σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις όταν κάποιος είναι στη φάση επιστροφής στη δουλειά. Η εργασία μπορεί να βοηθήσει κάποιον να επανακτήσει το αίσθημα φυσιολογικότητας, τη ρουτίνα, τη σταθερότητα, κοινωνικότητα αλλά και το εισόδημα του.
  • Σε χαμηλού εισοδήματος οικογένειες, τα κόστη του καρκίνου μπορεί να είναι καταστροφικά, ειδικά εάν το εισόδημα είναι μηδενικό.  
 
Καρκίνος, εικόνα του σώματος και σεξουαλική υγεία 
 

  • Η επιρροή του καρκίνου στη σεξουαλική ζωή του ατόμου συχνά θεωρείται ως μια από τις ποιο επιβλαβή συνέπειες μιας διάγνωσης.
  • Θέματα που αφορούν την εικόνα του σώματος και τη σεξουαλικότητα μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ερωτικές σχέσεις και να οδηγήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και στην απόρριψη από τον-ην σύντροφο. Αυτά τα θέματα επηρεάζουν εξίσου και τα δυο φύλλα, όχι μόνο τις γυναίκες. Άνδρες για παράδειγμα καρκίνο προστάτη ή όρχεων αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με την αυτοεκτίμησή τους και τη σεξουαλική οικειότητα.  
 
«Λόγω ελλιπής γνώσης, όταν ακούνε τη λέξη -καρκίνος – τρομοκρατούνται, μερικοί το αποκρύπτουν και άλλοι χρησιμοποιούν παραδοσιακά γιατροσόφια, μέχρι που η θεραπεία καθίσταται πλέον αργά.»  


Παγκόσμιο συνέδριο για τον καρκίνο

  • Ο καρκίνος θεωρείται μια μεγάλη πρόκληση παγκοσμίως. Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν γύρω  στους 21.4 εκατομμύρια νοσούντες με καρκίνο το χρόνο. Ωστόσο δεν υπάρχει πολιτική πρωτοβουλία για θέματα γύρω από τον καρκίνο.
  • Οι αρνητικές συνέπειες που έχει ο καρκίνος στην οικονομική ανάπτυξη και εξέλιξη μιας χώρας ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί παρόλο που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την επενδυτική επιστροφή στο χώρο της υγείας.
  • Τα κόστη του καρκίνου υπολογίζεται να φτάσουν τα 458 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο το 2030.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), υπολογίζει ότι η πρόληψη του καρκίνου μέσω στρατηγικών που σχετίζονται με χρήση καπνού, αλκοόλ, ουσίες και ανθυγιεινή διατροφή θα κόστιζε μόνο 2 δισεκατομμύρια το χρόνο. 
 
Συμπέρασμα: "Η επένδυση στη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου κοστίζει λιγότερο από την αντιμετώπιση των συνεπειών του." 


Μύθος 2: Δεν υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα για τον καρκίνο


Αλήθεια: Για πολλούς καρκίνους υπάρχουν σημάδια και συμπτώματα και τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης είναι αδιαμφισβήτητα



Αναγνωρίζοντας τα σημάδια και τα συμπτώματα

Είναι σημαντικό για τα άτομα, τις κοινότητες, τους ειδικούς υγείας και τη κυβερνητική πολιτική να είναι ενήμεροι και εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του καρκίνου (όπου είναι δυνατόν).

  • Είναι αλήθεια ότι τα έγκαιρα σημάδια και συμπτώματα δεν είναι γνωστά για όλους τους τύπους καρκίνου, αλλά για πολλούς καρκίνους όπως μαστού, δέρματος, στοματικού και παχέως εντέρου και κάποιους παιδικούς καρκίνους, τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης είναι αδιαμφισβήτητα.
  • Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα της έγκαιρης διάγνωσης και της βελτίωσης των καρκινικών αποτελεσμάτων. Ενώ κάποιοι καρκίνοι με τα μικρότερα ποσοστά επιβίωσης, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών ή του παγκρέατος, σπάνια δίνουν έγκαιρα συμπτώματα, οι ερευνητές του καρκίνου παγκοσμίως ψάχνουν καινοτόμους τρόπους και αναπτύσσουν νέους ελέγχους για να βελτιώσουν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
  • Με πολύ μικρές εξαιρέσεις οι καρκίνοι που έχουν διαγνωστεί νωρίς είναι περισσότερο θεραπεύσιμοι από αυτούς που διαγνώστηκαν αργότερα.
  • Ο εξοπλισμός των εργαζομένων στην υγεία με την κατάλληλη γνώση και τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρώτα σημάδια του καρκίνου είναι βασικός ώστε να μειωθεί η πιθανότητα της λάθος διάγνωσης και να εξασφαλιστεί άμεση παραπομπή σε ειδική ιατρική περίθαλψη σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας.
  • Στρατηγικές για αναζήτηση βοήθειας είναι καλό να ενθαρρύνονται.
  • Η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημαδιών ορισμένων τύπων καρκίνου είναι δεν προϋποθέτουν ανεύρεση υψηλών οικονομικών πόρων – είναι αποδοτικές και σε κάποιες περιπτώσεις δεν απαιτούν ειδικές διαγνωστικές τεχνολογίες. Π.χ. η κλινική μαστογραφία όταν εκτελείται από γενικούς ιατρούς/ παθολόγους έχει την πιθανότητα να εντοπίσει καρκίνους έγκαιρα, ειδικά σε περιοχές όπου η πλειοψηφία των καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια. 

Έγκαιρη Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύπλευρη. Στρατηγικές που αυξάνουν την επίγνωση και την ευαισθητοποίηση σε σχέση με τον καρκίνο και τη σημασία της αναζήτησης όταν τα συμπτώματα είναι παρόντα, παράλληλα με παρεμβάσεις για την έγκαιρη διάγνωση έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του καρκίνου.


Η επίτευξη της ισότητας στην έγκαιρη διάγνωση - πρόληψη

Η επίτευξη της ισότητας στην πρόληψη του καρκίνου θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα.

  • Σε ομάδες χαμηλών πόρων, πολλοί καρκίνοι διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο εξαιτίας:
  1. Της έλλειψης επενδύσεων σε αντικαρκινικές υπηρεσίες, ειδικότερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
  2. Της περιορισμένη ευαισθητοποίηση για  την αξία της πρόληψης  και τη σημασία της αναζήτησης φροντίδας όταν σημάδια και συμπτώματα είναι παρόντα, ακόμα και ανάμεσα σε ειδικούς υγείας.
  3.   Του πολλαπλασιασμού των μύθων και των παρανοήσεων  σχετικά με την διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς και το στίγμα, το φύλο και τις κοινωνικές ανισότητες. Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν τα άτομα να ψάξουν εναλλακτική φροντίδα αντί για την πρότυπη θεραπεία ή ακόμα και να αποφύγουν εντελώς την θεραπεία.
  • Σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και ένας μοναδικός έλεγχος μεταξύ των ηλικιών 30 και 40 μπορεί να μειώσει στη γυναίκα τη πιθανότητα να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου κατά ένα τρίτο.
  • Σχετικά με τον καρκίνο του παχέως εντέρου, υπάρχει μία ευρεία και αναπτυσσόμενη σειρά ελέγχων που μπορεί να προσαρμοστεί στους πόρους κάθε χώρας και στο αντίστοιχο βάρος της ασθένειας.
  • Το κρίσιμο ζήτημα για όλα τα προγράμματα ελέγχου είναι να επιλεχθεί ο έλεγχος αυτός που είναι ο πιο κατάλληλος για το πλαίσιο, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή κάλυψη προληπτικού ελέγχου, δοκιμών υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη παρακολούθηση. 

Χτίζοντας την ικανότητα των εργαζομένων υγείας

Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η παροχή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τη διάγνωση και τη διαχείριση του καρκίνου εξακολουθεί να αποτελεί μία πρόκληση, με τις περισσότερες φορές να αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη ογκολόγων, και άλλων ειδικών, συμπεριλαμβανομένων των παθολόγων.

  • Ενώ η εξειδικευμένη φροντίδα είναι απαραίτητη, αυτό μπορεί να συμπληρωθεί με ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, διευκολύνοντας τη μεγαλύτερη πρόσβασης στον έλεγχο του καρκίνου και τις πρωτοβουλίες φροντίδας.
  • Είναι δυνατό για εργασίες που πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των εργαζομένων της υγείας με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης, να απασχολήσουν αποτελεσματικά το υγειονομικό προσωπικό της κοινότητας, βοηθούς κλινικής υγείας, νοσηλευτές και γιατρούς που εργάζονται σε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιου επίπεδου.
  • Οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη μπορούν να εκπαιδευτούν στην αποτελεσματική διεκπεραίωση κλινικών εξετάσεων μαστού, κυρίως όταν ο στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται αργά που όμως θα μπορούσαν να ανιχνεύονται εύκολα με την κλινική εξέταση.
  • Για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, μελέτες έχουν δείξει ότι οι νοσηλευτές και οι παθολόγοι μπορούν να εκτελέσουν ικανοποιητικά  τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
  • Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στην εκπαίδευση των εργαζομένων υγείας αυξάνοντας τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συμπεριλαμβανομένων των κινητών και σε απευθείας σύνδεση προσεγγίσεων συμπληρωματικά με τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας.
  • Η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους εργαζομένους υγείας που θα βασίζονται στα υπάρχοντα υλικά, τα δίκτυα κατάρτισης και τις υποδομές είναι θεμελιώδους σημασίας.

Παγκόσμιο μύνημα υποστήριξης


Η επιτυχία των προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης μπορεί να μετρηθεί από τη μείωση στο στάδιο του καρκίνου κατά τη διάγνωση με αντίστοιχες προηγούμενες διαγνώσεις, που σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο. Η παροχή ενός εξειδικευμένου και ικανού αντικαρκινικού εργατικού δυναμικού  είναι κρίσιμη για την επιτυχία των προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου. 


Μύθος 3: Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τον καρκίνο

Αλήθεια: μπορούν να γίνουν πολλά σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και με τις σωστές στρατηγικές, το ένα τρίτο των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί.



Προωθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής


Οι συνθήκες με τις οποίες οι άνθρωποι ζουν και δουλεύουν και ο τρόπος ζωής τους επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα της ζωής. 

  • Παγκόσμιες, τοπικές και εθνικές πολιτικές που προωθούν υγιεινό τρόπο ζωής είναι σημαντικές στη μείωση καρκίνου που προκαλείται από παράγοντες όπως υπερβολική χρήση αλκοόλ, μη υγιεινή διατροφή και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
  • Το κάπνισμα, ο πιο συνηθισμένος παράγοντας επικινδυνότητας συνδέεται με το 71% των θανάτων από καρκίνο στον πνεύμονα και αποτελεί την αιτία για τουλάχιστον 22% όλων των θανάτων από καρκίνο. Το κάπνισμα υπολογίζεται ότι σκοτώνει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στον 21ο αιώνα.
  • Το αλκοόλ είναι γνωστός παράγοντας επικινδυνότητας για τον καρκίνο. Σχετίζεται με τον καρκίνο στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, εντέρου και μαστού και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι.
  • Η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως σε ανησυχητικό βαθμό, περιλαμβάνοντας παιδιά και εφήβους. Επίσης η παχυσαρκία συνδέεται με τον καρκίνο εντέρου, μαστού, παγκρέατος, οισοφάγου, νεφρού, χολής.
  •  Αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας οδηγούν σε αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου εκτός εάν δραστηριότητες και πολιτικές βελτιώσουν τη διατροφή των ανθρώπων και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας.

Παγκόσμιο μήνυμα υποστήριξης


Η εφαρμογή προγραμμάτων που ενθαρρύνουν την πρόληψη και ενισχύουν την ικανότητα των ατόμων να υιοθετήσουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να επιφέρει συμπεριφοριστικές αλλαγές οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη καρκίνου.


Υγιεινοί χώροι εργασίας

  • Οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν περιβάλλοντα που να προστατεύουν και να προωθούν την υγεία των εργαζομένων τους παρέχοντας:
  1. προσφέροντας επιλογές υγιεινής διατροφής
  2. περιβάλλον που απαγορεύεται το κάπνισμα
  3. προγράμματα εκπαίδευσης που ενημερώνουν για τους παράγοντες επικινδυνότητας καρκίνου και τη σημασία έγκαιρης διάγνωσης
  • Συγκεκριμένες ενέργειες χρειάζεται επίσης να γίνουν για τη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου λόγω εργασιακού περιβάλλοντος.
  • Η παγκόσμια οργάνωση υγείας υπολογίζει ότι 177.000 θάνατοι από καρκίνο κάθε χρόνο σχετίζονται με την εργασιακή έκθεση σε συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες, με έναν στους τρεις θανάτους να προκαλούνται από τον αμίαντο.
  • Μία άλλη έκθεση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, κυρίως από τον ήλιο, η οποία αποτελεί κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος.

Παγκόσμιο μήνυμα υποστήριξης

Η πρόληψη είναι ο πιο οικονομικός και βιώσιμος τρόπος να μειωθεί ο καρκίνος μακροπρόθεσμα. Η αποτελεσματική πρόληψη καρκίνου σε εθνικό επίπεδο αρχίζει με ένα εθνικό σχέδιο ελέγχου του καρκίνου το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε χώρας. Το εθνικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει προγράμματα που μειώνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε κινδύνους και ενδυναμώνουν την ικανότητα των ανθρώπων να υιοθετούν ένα τρόπο ζωής που προάγει την καλή υγεία.


Μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με μολύνσεις


Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, το θέμα δεν είναι να  γίνουν συμπεριφοριστικές αλλαγές καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν διπλή έκθεση, μολύνσεις προκαλούμενες από καρκίνο.

  • Χρόνιες μολύνσεις εκτιμάται ότι προκαλούν περίπου το 16% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, με αυτό το ποσοστό να ανέρχεται στο 23% στις αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Οι πιο συχνοί καρκίνοι στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως στο συκώτι, στη μήτρα και στο στομάχι σχετίζονται με μολύνσεις της ηπατίτιδας, του ελικοβακτηριδίου.

Παγκόσμιο μήνυμα υποστήριξης


Δύο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να εμποδίσουν τον καρκίνο από μολύνσεις: ο καρκίνος στο συκώτι με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β και τον καρκίνο της μήτρας με το αντίστοιχο εμβόλιο. Αυτά τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση του καρκίνου και θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στα προγράμματα εθνικού εμβολιασμού και στα προγράμματα αντιμετώπισης καρκίνου.                     


Ενώνουμε τις δυνάμεις μας

Οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο προλαμβάνονται επηρεάζοντας την πολιτική σε παράγοντες πέραν της υγείας, κάνοντας αλλαγές μόνο στο σύστημα υγείας.


Παγκόσμιο μήνυμα υποστήριξης

Διευρύνοντας τη μελλοντική ανάπτυξη στοχεύουμε σε παρεμβάσεις που αυξάνουν τη δυνατότητα πρόληψης και μη εξάπλωσης του καρκίνου, ενδυναμώνοντας τα συστήματα υγείας και προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις.


Μύθος 4 : Δεν έχω το δικαίωμα  στη φροντίδα του καρκίνου


Αλήθεια : Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποδεδειγμένες και αποτελεσματικές θεραπείες του καρκίνου και των υπηρεσιών με  ίσους όρους και χωρίς να υποστούν κακουχίες ως συνέπεια.



Η πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και θεραπεία του καρκίνου είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης

Υπάρχουν διαφορές στην έκβαση του καρκίνου μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών για τα περισσότερα είδη καρκίνων.

  • Οι ασθενείς με χαμηλούς πόρους των οποίων ο καρκίνος μπορεί να είναι ιάσιμος στον ανεπτυγμένο κόσμο, συχνά υποφέρουν και πεθαίνουν άσκοπα λόγω της έλλειψης ευαισθητοποίησης, χαμηλών πόρων και πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
  • Οι ανισότητες των φύλων στην εξουσία , τους πόρους , τον πολιτισμό και τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε επίπεδο πρωτογενούς υγειονομικής περίθαλψης περιορίζουν τις γυναίκες που έχουν λίγους πόρους στην πρόσβαση βασικών υπηρεσιών του καρκίνου , π.χ. στην πρόληψη του καρκίνου και των προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης.
  • Πάνω από το 85 % των 275.000 γυναικών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Περισσότερο από το 70 % των 160.000 νέων περιπτώσεων καρκίνου παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο δεν έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία . Το αποτέλεσμα είναι ένα απαράδεκτα χαμηλό ποσοστό επιβίωσης ~ 10 % σε ορισμένες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε σύγκριση με ~ 90 % σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος.
  • Οι φτωχοί και ευάλωτοι πληθυσμοί δεν είναι σε θέση οικονομικά να αντέξουν τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα και τις θεραπείες , που συχνά πρέπει να πληρώσουν  οι ίδιοι οι ασθενείς, σπρώχνοντας τις οικογένειες  τους όλο και περισσότερο στη φτώχεια.
 
Παγκόσμιο μύνημα υποστήριξης


Ο καρκίνος δεν είναι ένα θέμα υγείας μόνο. Έχει ευρύτατες επιπτώσεις στα κοινωνικά , οικονομικά και ανθρώπινα δικαιώματα , και αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Η ανισότητα βαθαίνει - οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και η διπλή επιβάρυνση λόγω της νόσου σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος απειλούν τις εθνικές οικονομίες.


Πρόσβαση σε αποτελεσματικές, ποιοτικές και προσιτές υπηρεσίες γι ατην αντιμετώπιση του καρκίνο έχουν δικαίωνμα όλοι
 
Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση , χωρίς διακρίσεις , στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας ,σε ασφαλή, οικονομικά προσιτά και αποτελεσματικά φάρμακα και σε τεχνολογίες. "Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος."

Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:

  • Σε πολλές περιπτώσεις, το μεγαλύτερο και πιο απαράδεκτο κενό στην φροντίδα του καρκίνου είναι η έλλειψη επαρκούς παρηγορητικής φροντίδας και πρόσβασης στην ανακούφιση του πόνου.
  • Μια σύντομη λίστα φαρμάκων μπορούν να ελέγξουν τον πόνο για σχεδόν το 90 % όλων των ανθρώπων που έχουν πόνους καρκίνου , συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών , αλλά ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση υπάρχει σε επαρκή θεραπεία του πόνου και αυτός συμβαίνει σε πολλές χώρες.
  • Ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες του καρκίνου συνδέονται στενά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, με τους φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς να μην είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα , καθώς αντιμετωπίζουν κι άλλα εμπόδια στην πρόσβαση αυτών των υπηρεσιών, όπως είναι η απόσταση σε ποιοτικά κέντρα θεραπείας.
  • Οι διαφορές στο επάγγελμα, το φύλο, την εθνικότητα και ιδίως στην εκπαίδευση, συνδέονται επίσης με κοινούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου όπως για παράδειγμα η κακή διατροφή, το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα , και η επιβλαβής χρήσης του αλκοόλ , ανεξαρτήτως εισοδήματος.
  • Σε πολλές χώρες , ανεξάρτητα από το πλάνο εύρεσης πόρων που ακολουθεί η καθεμία, η έλλειψη ασφάλισης υγείας και άλλων φραγμών εμποδίζουν τους ανθρώπους να έχουν  πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας ακόμη και σήμερα.
  • Καθολική κάλυψη υγείας για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς οικονομική  επιβάρυνση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της αειφόρου ανάπτυξης και της μείωσης της φτώχειας , και ένα βασικό στοιχείο κάθε προσπάθειας για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων όσον αφορά την έκβαση του καρκίνου.
  • Υπάρχουν επιτυχημένα προγράμματα ελέγχου και θεραπείας του καρκίνου χαμηλών πόρων τώρα σε θέση , χρησιμοποιώντας τοπικές και κατάλληλες λύσεις που παρέχουν βιώσιμες και δίκαιες υπηρεσίες για τον καρκίνο, από την πρόληψη έως την έγκαιρη διάγνωση , τη θεραπεία και την παρηγορητική φροντίδα. .

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO ) , η καθολική κάλυψη είναι το σήμα κατατεθέν της δέσμευσης μιας κυβέρνησης να βελτιώσει την ευημερία όλων των πολιτών της.


Παγκόσμιο μύνημα υποστήριξης

Αποτελεσματικού κόστους  παρεμβάσεις πρέπει να διατίθενται κατά τρόπο δίκαιο μέσω της πρόσβασης στην πληροφόρηση και την εκπαίδευση σχετικά με τον καρκίνο στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, στα προγράμματα πρώιμης διάγνωσης και στην ύπαρξη οικονομικά προσιτών, ποιοτικών φαρμάκων , εμβολίων και νέων τεχνολογιών, παρέχονται ως μέρος ενεργειών εθνικού ελέγχου του καρκίνου.

Τα μέτρα κοινωνικής προστασίας , συμπεριλαμβανομένης της καθολικής κάλυψης στην υγεία , είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα και οι οικογένειες έχουν πλήρη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις ευκαιρίες για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου.

"Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος." - Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.




ΠΗΓΗ...http://www.bestrong.org.gr/

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ.

Αυτό το μηχάνημα μετατρέπει οτιδήποτε σε μουσικό όργανο
Μοιάζει σαν να έχει βγει από το φουτουριστικό studio κάποιου συνθέτη πειραματικής μουσικής, όμως το Ototo είναι απλά ο καρπός της προσπάθειας του σχεδιαστή και εφευρέτη Yuri Suzuki και της ομάδας του, και πρόκειται για μια απλή γεννήτρια ήχων που όμως, με ένα απλό αισθητήρα, μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε αντικείμενο σε μουσικό όργανο.
   Η καμπάνια για το Ototo, που τρέχει αυτή τη στιγμή στο crowd-funding ιστότοπο Kickstarter, έχει καλύψει από δωρεές περίπου το 20% των 50.000 λιρών που αναζητά η εταιρεία Dentaku του Yuri Suzuki.
 Ένα ποσό που θα επιτρέψει τη μαζική παραγωγή του καινοτόμου μουσικού οργάνου.
 Ενισχύοντας την καμπάνια με 45 Λίρες Αγγλίας, δηλαδή περίπου 55 ευρώ, εξασφαλίζετε τη βασική έκδοση του Ototo.
   Δείτε τι μπορεί να κάνει το νέο μουσικό gadget, Ototo:





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...ΣΚΟΤΩΝΕΙ.

Το ισχυρότερο ηχητικό σύστημα στον κόσμο...σκοτώνει!
Δεν ανήκει σε κάποιο mega-club της Ibiza, ούτε βρίσκεται εγκατεστημένο σε αυτοκίνητο.
   Το ισχυρότερο ηχητικό σύστημα στον κόσμο, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ονομάζεται Large European Acoustic Facility (LEAF) έχει διαστάσεις 11μ. πλάτος και 16,5μ. ύψος, και είναι ικανό να παράγει ήχους έντασης άνω των 154 ντεσιμπέλ, ψεκάζοντας τα ηχεία με άζωτο.
   Φυσικά, ο σκοπός ύπαρξης του γιγαντιαίου Sound System δεν είναι η ακρόαση μουσικής, αλλά η αναπαραγωγή ήχου ισοδύναμης έντασης με αυτόν της εκτόξευσης ενός πυραύλου (ήχος ικανός να σκοτώσει έναν άνθρωπο), προκειμένου να γίνουν τεστ αντοχής στους πανάκριβους δορυφόρους που εκτοξεύονται στο διάστημα, προσαρτημένοι πάνω σε πυραύλους.
   Οι επιστήμονες που το χειρίζονται λένε ότι η ένταση του ήχου ισοδυναμεί με τον ήχο που παράγουν ταυτόχρονα πολλά αεροπλάνα Jet κατά την απογείωσή τους. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ "ΚΛΑΙΕΙ" ΠΕΤΡΕΣ.

Το κορίτσι που έχει σαστίσει την επιστημονική κοινότητα - Αντί για δάκρυα «κλαίει» πέτρες [βίντεο]

Ενα 12χρονο κορίτσι έχει φέρει σε αμηχανία την ιατρική κοινότητα καθώς αντί για δάκρυα, παράγει πέτρες! Η ανήλικη ονομάζεται Saadiya Saleh, ζει σε χωριό της Υεμένης και έχει προκαλέσει τον φόβο στους συγχωριανούς της καθώς εκείνοι θεωρούν ότι έχει κυριευθεί από δαίμονα.
Οι γιατροί που την παρακολουθούν, δεν μπορούν να δώσουν καμία εξήγηση γι αυτό το φαινόμενο, δεδομένου ότι η κοπέλα δεν πάσχει από καμία γνωστή ασθένεια. Στο παρακάτω ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε από το Azal, το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι της Υεμένης φαίνονται καθαρά οι πέτρες που βγήκαν από τα μάτια της 12χρονης.
«Η υπόθεση έχει προκαλέσει πανικό στην περιοχή όπου ζει αυτό το κορίτσι ... Μερικοί λένε ότι έχει κυριευτεί από ένα μαγικό ξόρκι, ενώ άλλοι λένε ότι μπορεί να είναι ο διάβολος ... Άλλοι πάλι φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας επικίνδυνης επιδημίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.








ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΒΑΣΑΝΙΖΕ ΓΑΤΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 1 ΧΡΟΝΟ ΦΥΛΑΚΙΣΗ.

Βασανίζει γατάκι και ξεσηκώνεται η Γαλλία -Καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκιση [βίντεο&εικόνες]

Ενας νεαρός άντρας 24 ετών, με το ψευδώνυμο Farid de la Mornette, ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο καμάρωνε γιατί βασανίζει απίστευτα ένα γατάκι. Τα social media ξεσηκώθηκαν, 137.000 άνθρωποι υπέγραψαν εναντίον του και η αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του, στη Μασαλία.

Τα βασανιστήρια στο μικρό γατάκι με το όνομα Οσκαρ ήταν τόσο σοκαριστικά που 2 υπουργοί της κυβέρνησης ανέβασαν κείμενο ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του νεαρού και συγκέντρωσαν 137.000 υπογραφές σε χρόνο ρεκόρ.
Ο νεαρός συνελήφθη και καταδικάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου σε 1 χρόνο φυλάκιση καθώς και σε απαγόρευση να έχει ζώο
Στο δικαστήριο ο νεαρός ζήτησε συγνώμη για την απάνθρωπη μεταχείριση και όσο ο δικαστής έπαιζε τα βίντεο που είχε ανεβάσει είχε κατεβασμένα τα μάτια στο πάτωμα. Δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα δικαστήρια.
Τα social media ζήτησαν την παραδειγματική του τιμωρία και κινητοποιήθηκαν όσο ποτέ στη Γαλλία. Το γατάκι βρέθηκε με σπασμένα άκρα και έγινε ο ήρωας της χώρας.
Στις παρακάτω φωτό φαίνεται ο νεαρός να εκσφενδονίζει το γατάκι στο κτίριο:






Ο νεαρός δράστης:
Τα αρχικά βίντεο κατέβηκαν από το youtube. Υπάρχει ένα που δείχνει περίπου τι έγινε:





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...