Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΑΝ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ...


Αναρωτιέσαι καμιά φορά πώς βλέπει τον κόσμο γύρω του ένα άτομο με αναπηρία;
Αναρωτήθηκες ποτέ πώς θα ήταν αν οι μη έχοντες κάποια αναπηρία ήταν μειοψηφία στον πληθυσμό;
Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς αισθάνεται κάποιος που έχει προβλήματα όρασης όταν ό,τι πιάνει στα χέρια του δεν μπορεί να το διαβάσει; Ή τί αντιλαμβάνεται αυτή που δεν ακούει ενώ όλοι γύρω της ανοιγοκλείνουν το στόμα τους βγάζοντας ακαταλαβίστικα νοήματα; Ακόμα, πώς νιώθουν όσοι μετακινούνται και ζουν τη ζωή τους πάνω σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο ενώ οι γύρω τους συμπεριφέρονται, οδηγούν, παρκάρουν σαν να μην τους βλέπουν καν;
Αν το ξανασκεφτείς, τα άτομα με αναπηρία έχουν κάτι που εμείς δεν έχουμε ή δεν έχουν κάτι που εμείς έχουμε. Τόσο απλά. Γιατί κατά τα άλλα είναι άνθρωποι που έχουν τις ίδιες ανάγκες με όλους. Ανάγκη για διασκέδαση, βόλτα, χαρά. Ανάγκη για ΖΩΗ!
Είδαμε ένα εξαιρετικό βίντεο που προσπαθεί να μας βάλει στα “παπούτσια” τους μέσα σε 40 δευτερόλεπτα.






ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

 Το ταξίδι των αριθμών ανάμεσα στους αιώνες – Από την ύπαρξη της μονάδας μέχρι κ

Η έννοια των αριθμών, έστω και ως εργαλείο καταμέτρησης, γεννήθηκε πολύ παλαιότερα από κάθε άλλο στοιχείο στον κόσμο των μαθηματικών. Αυτό το συνεχώς εξελισσόμενο σύνολο αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για κάθε άλλη ανακάλυψη που προέκυψε μεταγενέστερα στην ιστορία των επιστημών. Η εγγενής ανάγκη του ανθρώπου να μετρήσει, οδήγησε τους πρώτους μαθηματικούς στην ιστορία της ανθρωπότητας να δημιουργήσουν μία ομάδα συμβόλων, που αποτέλεσε το αρχικό σύστημα αρίθμησης.

Τα πρώτα βήματα και η ανακάλυψη των Φυσικών Αριθμών

Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την περίοδο που η ιδέα της αρίθμησης άρχισε να απασχολεί την ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι πιθανότατα μετρούσαν ο,τι τους ενδιέφερε αρκετές χιλιετίες πριν δημιουργηθεί το πρώτο, έστω και αφηρημένο, σύστημα αρίθμησης στην αρχαία Μεσοποταμία, γύρω στο 3.500 π.Χ. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα οι Αιγύπτιοι μαθηματικοί παρουσίασαν ένα δικό τους, πιο ορθά δομημένο, σύστημα με βάση το 10. Το πρώτο σύνολο αριθμών γρήγορα διαδόθηκε στους πιο εξελιγμένους πολιτισμούς, με τους αρχαίους Ελληνες να παίρνουν τα... σκήπτρα για να συμβάλλουν στην πορεία των μαθηματικών.

Τα πρώτα προβλήματα που ώθησαν τους επιστήμονες της εποχής να δημιουργήσουν τους αριθμούς αφορούσαν τον υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, αλλά και την καταμέτρηση αντικειμένων. Οι αριθμοί ξεκινούσαν από τη μονάδα, που αντιστοιχούσε στην ύπαρξη ενός αντικειμένου, και συνέχιζαν με ανάλογο τρόπο. Το πρώτο σύστημα αρίθμησης δηλαδή ήταν ουσιαστικά αυτό που στη συνέχεια της μαθηματικής ιστορίας ονομάστηκε «Φυσικοί Αριθμοί».

Η αφηρημένη έννοια του αρνητικού αριθμού – Οι «αγώνες» για την αναγνώριση του μείον

Οσο οι μαθηματικοί περιορίζονταν στον υπολογισμό του πλήθους των φυσικών αντικειμένων, η έννοια του αρνητικού αριθμού δεν είχε σημασία. Οπως φάνταζε λογικό εκείνη την εποχή, οι αριθμοί άρχιζαν από το «1» και συνέχιζαν μέχρι να αντιπροσωπεύσουν το πλήθος που καταμετρείται. Η πρώτη αναφορά σε αρνητικούς αριθμούς βρίσκεται μέσα σε εννέα βιβλία γραμμένα από Κινέζους συγγραφείς, περίπου το 100 π.Χ. Ωστόσο, η έννοια ήταν ακόμα εντελώς αφηρημένη, ενώ αρκετοί επιστήμονες της εποχής δεν μπορούσαν να την αντιληφθούν.

Ο Διόφαντος ήταν ο πρώτος μαθηματικός που εισήγαγε την έννοια των αρνητικών αριθμών στον δυτικό κόσμο τον 3ο αιώνα μ.Χ. Προσπαθώντας να βρει λύση για την εξίσωση 4x+20=0 κατέληξε πως τα αποτελέσματα είναι εντελώς παράλογα. Τρεις αιώνες αργότερα,αρκετοί Ινδοί μαθηματικοί ασχολήθηκαν με την ύπαρξη των αρνητικών αριθμών, στην προσπάθεια τους να υπολογίσουν τα χρέη κάποιων συμπολιτών τους. Ωστόσο, η ανυπόστατη έννοια ενός αριθμού που δεν υπάρχει, άργησε να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο των μαθηματικών. Μέχρι και τον 17ο αιώνα η πλειοψηφία των μαθηματικών δεν αναγνώριζε την ύπαρξη τους. Οι αριθμοί αυτοί χαρακτηρίζονταν ως «παράλογοι» έως ότου μια σειρά από διάσημους και αναγνωρισμένους μαθηματικούς τους... επιτρέψουν.

Τί υπάρχει ανάμεσα σε δύο ακεραίους; - Η εμφάνιση των Ρητών Αριθμών

Παράλληλα, όσο εξελισσόταν η διαμάχη περί ύπαρξης ή όχι των αρνητικών αριθμών, είχαν δημιουργηθεί και αρκετά ακόμα αναπάντητα ερωτήματα από μαθηματικούς. Οι Φυσικοί Αριθμοί αρκούσαν για τον υπολογισμό των φυσικών αντικειμένων, όμως δεν ήταν ικανοί να καλύψουν τις... μαθηματικές ανάγκες των μεταγενέστερων εποχών. Είναι δυνατόν ανάμεσα στο «1» και στο «2» να μην υπάρχει κανένας άλλος αριθμός; Η ανακάλυψη των Ρητών Αριθμών δεν άργησε να έρθει, με τους Αιγυπτίους να «πρωτοστατούν» στην δημιουργία τους. Οι Ρητοί Αριθμοί είναι γνωστοί και ως κλάσματα, μόνο που αριθμητής και παρονομαστής τους ήταν Φυσικοί Αριθμοί. Αναφορές στους Ρητούς υπήρχαν από τον 2ο αιώνα π.Χ. σε έργα Αιγυπτίων μαθηματικών, αλλά όπως είναι λογικό η αναγνώριση τους άργησε να έρθει από την μαθηματική κοινότητα.

Το πρόβλημα του Πυθαγόρα, οι Αρρητοι και η συμπλήρωση του συνόλου των Πραγματικών Αριθμών

Ο συνδυασμός αυτών των τριών συνόλων ήταν ικανός να λύσει σχεδόν κάθε μαθηματικό πρόβλημα που προέκυπτε. Ωστόσο, υπήρχαν ακόμα άλυτα ερωτήματα τα οποία δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ούτε από αυτό το τεράστιο σύνολο αριθμών. Γνωστότερο όλων ήταν το Πυθαγόρειο πρόβλημα το οποίο αποδείκνυε την αρρητότητα της τετραγωνικής ρίζας του 2. Η υποτείνουσα ενός τριγώνου με πλευρές ίσες με 1 δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί. Ο Πυθαγόρας δεν μπορούσε να διαψεύσει την ύπαρξή των αρρήτων μέσα από τη λογική, αλλά δεν μπορούσε και να δεχθεί την ύπαρξή τους. Το πρόβλημα παρέμεινε άλυτο και έπρεπε να περάσουν πάνω από δύο χιλιετίες ώστε οι Αρρητοι Αριθμοί να αναγνωρισθούν, από μια σειρά πρωτοπόρων μαθηματικών τον 19ο αιώνα.

Οι θεωρίες μαθηματικών όπως ο Βάιστρας, ο Ντέντεκιντ και ο Καντόρ ήταν πλέον ικανές να αποδείξουν την ύπαρξη των Αρρητων. Με αυτό το τρόπο δημιουργήθηκε το ολοκληρωμένο σύνολο των Πραγματικών Αριθμών, στο οποίο ανήκουν όλοι οι αριθμοί. Φτάνοντας σε αυτό το σύνολο, οι μαθηματικοί θεώρησαν πως δημιούργησαν το απόλυτο εργαλείο για τις μελέτες τους. Ενα σύνολο αριθμών από το οποίο δεν έλειπε απολύτως τίποτα. Εκαναν για ακόμα μια φορά όμως ένα μεγάλο λάθος, αφού δεν χρησιμοποίησαν επαρκώς την... φαντασία τους.

Το... φανταστικό μέρος των μαθηματικών – Η ολοκαίνουργια έννοια των μιγαδικών

Τα μαθηματικά εξελίχθηκαν, οι ανάγκες των μαθηματικών αυξήθηκαν και έτσι ακόμα και οι Πραγματικοί Αριθμοί δεν ήταν ικανοί να λύσουν τα ερωτήματα τους. Δημιούργησαν έτσι τους Φανταστικούς Αριθμούς. Η πρώτη ιδέα είχε ακουστεί από τους Ιταλούς μαθηματικούς Ταρτάλια και Κάρντανο, όμως δεν άργησε να απορριφθεί. Η μαθηματική κοινότητα θεώρησε... τρελούς όσους ασχολούνταν με την ύπαρξη ενός φανταστικού συνόλου και απαξίωσε κάθε επιχείρημα τους. Στις αρχές του 19ου αιώνα όμως οι Φανταστικοί Αριθμοί ξαναήρθαν στο προσκήνιο, αυτή τη φορά από τον Γκάους, ένα μαθηματικό διεθνούς φήμης.

Οι μαθηματικοί άρχισαν να ασχολούνται παραπάνω με την υπόθεση του Γκάους. Χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας ώστε, αυτό που είχε πρωτοαναφερθεί το 1640, επιτέλους να αναγνωρισθεί. Οι Φανταστικοί Αριθμοί συνδυάστηκαν με τους ήδη υπάρχοντες για να δημιουργήσουν το σύνολο των Μιγαδικών Αριθμών. Αυτή ήταν και η τελευταία προσθήκη στο σύνολο των αριθμών ως σήμερα. Εικάζεται πως το υπάρχον σύνολο αριθμών δεν μπορεί να ενισχυθεί επιπλέον. Ωστόσο αυτή η εντύπωση υπήρχε διαχρονικά, ειδικά μετά από κάθε καινούργια ομάδα αριθμών που ανακαλυπτόταν.

Το ταλέντο της... προσαρμογής – Η μελλοντική εξέλιξη των αριθμών

Η πορεία του συνόλου των αριθμών είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη των επιστημών αλλά και γενικότερα με την περιπέτεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Εξάλλου οι αριθμοί δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από τις ανάγκες της εποχής. Το μόνο ερώτημα που θα παραμένει αναπάντητο, είναι το κατά πόσο η ανθρώπινη ευφυΐα είναι ικανή να προχωρήσει και να οδηγήσει σε νέα, εξελιγμένα και πρωτοποριακά μαθηματικά που με τη σειρά τους θα εμπλουτίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των αριθμών.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΤΟ STAIRWAY TO HEAVEN ΤΩΝ LED ZEPPELIN;

Κλεμμένο το Stairway to Heaven των Led Zeppelin; Στο εδώλιο το συγκρότημα μετά από 43 χρόνια

Στο εδώλιο το συγκρότημα μετά από 43 χρόνια


Μπορεί για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς τους, αλλά και τους ίδιους του Led Zeppelin, να μην είναι το καλύτερό τους κομμάτι, ωστόσο, το Stairway to Heaven είναι η εμπορική «ναυαρχίδα» του βρετανικού συγκροτήματος, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια και, γενικώς, ένας ροκ «ύμνος». Μήπως, όμως, τελικά, ο ύμνος αυτός είναι... κλεμμένος;

Την απάντηση θα δώσει ένα δικαστήριο στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ, όπου θα εκδικαστεί η αγωγή που έκαναν τα μέλη του συγκροτήματος Spirit τα οποία κατηγορούν τους Led Zeppelin ότι τους έκλεψαν την ιδέα.

Μπορεί να έχουν περάσει 43 χρόνια από την κυκλοφορία του κομματιού, ωστόσο, οι Spirit κατηγορούν τους Τζίμι Πέιτζ και Ρόμπερτ Πλαντ ότι έκλεψαν τη μουσική τους και βασιζόμενοι σε αυτή έγραψαν την τεράστια εμπορική τους επιτυχία.

Την αγωγή κατάθεσαν τα παιδιά του κιθαρίστα των Spirit, Ράντι Καλιφόρνια, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή, και ζητούν πνευματικά δικαιώματα ισχυριζόμενοι ότι το Stairway toy Heaven είναι στην πραγματικότητα το τραγούδι Taurus που έγραψε ο πατέρας τους.

Το κομμάτι αυτό κυκλοφόρησε το 1968, τρία χρόνια πριν από το Stairway to Heaven, ενώ εκείνη την περίοδο οι Zeppelin έκαναν περιοδεία μαζί με τους Spirit.

Οπως αναφέρει το περιοδικό Time οι δικηγόροι των Led Zeppelin ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί η δίκη στις ΗΠΑ, καθώς, το συγκρότημα έχει έδρα τη Βρετανία, ωστόσο, η ένστασή τους απορρίφθηκε και η δίκη θα γίνει κανονικά.

Για εκείνους που απορούν γιατί η δικαστική αυτή περιπέτεια αρχίζει τώρα, 43 χρόνια μετά, απλά αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι Spirit κερδίσουν τη δίκη θα λάβουν αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων.

Ο εμβληματικός κιθαρίστας Τζίμι Πέιτζ, πάντως, φέρεται πως ωρύεται σε έξαλλη κατάσταση χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω γελοιότητες και φαντασιοπληξίες. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Zeppelin και ο ίδιος ο Πέιτζ κατηγορούνται για κλοπή...

Συγκρίνετε μόνοι σας τα δύο τραγούδια

 





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: ΤΙ ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΕ Ο ΠΑΪΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Τζίμης Πανούσης: Τι προφήτευσε ο Παΐσιος για τον Τσίπρα

Πολλαπλασιάζει τις πολιτικές του δηλώσεις ο Τζίμης Πανούσης και με το γνωστό προκλητικό του ύφος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σχολίασε την πιθανή άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, αλλά και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στα έδρανα της Βουλής.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, αν θα βγει ο Τσίπρας πρωθυπουργός, ο ίδιος απαντά:
«Όπως είχε προφητεύσει ο συνάδελφός μου ο Παϊσιος, τον οποίο είχα γνωρίσει και προσωπικά, «οι Φραγκολεβαντίνοι θα φοβηθούνε και θα ταραχθούν από την «κοφτερή ανατολή» που θ' ανατείλει στην πατρίδα μας. Στ' αγγλικά αυτό λέγεται «sharp east» δηλαδή «Σαρπιστ», που αν το διαβάσεις ανάποδα είναι "Τσίπρας"» είπε ο Τζίμης Πανούσης.

Ο καλλιτέχνης, επιπλέον, τόνισε:
«Προσωπικά θεωρώ ότι ο Τσίπρας είναι λίγος και θλιβερός. Κάνει μαθήματα να μοιάσει στον Ανδρέα και τον μιμείται στον αργό τρόπο που μιλάει. Η μάνα μου τον ακούει και νομίζει ότι είναι ο Ανδρέας. Εγώ τον ακούω και με πιάνει συχνοουρία... Η κόρη μου που είναι 5 χρονών, όταν κάποια στιγμή της έδειξα τον Τσίπρα στην τηλεόραση και τη ρώτησα εάν αυτός θα βγει στις εκλογές μου απάντησε: «Ελπίζω όχι».
Από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια αλλά ακριβώς αυτό σκέφτομαι και εγώ. Ωστόσο θα βγει. Βέβαια το παιδί δεν έχει την κατάλληλη μόρωση, τις απαραίτητες διασυνδέσεις, όπως τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ κλπ, αλλά θα τις αποκτήσει. Έχει διαβάσει λίγο Μαρξ, λίγο «Κεφάλαιο»- όσο έχουμε διαβάσει όλοι γιατί δεν διαβάζεται το «Κεφάλαιο» - αλλά χρειάζεται να διαβάσει και λίγο Καστοριάδη» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «Και επειδή ξέρω ακριβώς τι θα γίνει θα το αποκαλύψω και σε εσάς να ξέρετε... Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει σύντομα. Θα τη ρίξει το ΠΑΣΟΚ και οι διαφωνούντες της Νέας Δημοκρατίας, θα πάμε σ' εκλογές και θα κερδίσει ο Τσίπρας που θα φέρει γύρω στο 31%. Θα έχει δηλαδή 112 ή 115 βουλευτές, δεν ξέρω ακόμα ακριβώς, και τα χαρτιά που ρίχνω και κοιτάζω το θέμα και μεταφυσικά, δεν λένε ακόμα –-θα ξέρω σε καμιά δεκαριά μέρες . Θα του λείπουν 30-40 βουλευτές και θα τον στηρίξουν οι νεοδημοκράτες με τον όρο να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστάκης Καραμανλής».

Αναφερόμενος στα ποσοστά που καταγράφει η Χρυσή Αυγή ο Τζίμης Πανούσης υπογράμμισε: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ξαφνικά 500.000 Νεοναζί Έλληνες. Μην τρελαθούμε.
Ο λαός έβαλε στη Βουλή αυτούς που είναι γκάνγκστερς, τραμπούκοι, αγράμματοι, καθυστερημένοι, ηλίθιοι, αρχαιόπληκτοι και φασιστόπληκτοι για να γίνει τζέρτζελο. Βέβαια αυτό δεν έγινε και καταλήξαμε στο γνωστό: Φοράς γραβάτα και ψηφίζεις νομοσχέδια υπέρ των εφοπλιστών. Η Χρυσή Αυγή είναι κατασκεύασμα αυτού του κομματικού συστήματος. Τους έβαλαν μέσα αυτοί οι ίδιοι. Γιατί σου λέει εγώ μπορεί να είμαι απατεώνας, κλέφτης, μιζαδόρος, δοσίλογος, αλλά, είμαι δημοκράτης ενώ αυτοί είναι φασίστες. Χρειάζονται τον φασίστα για να «διαφέρουν». Τους σπονσονάρουνε και τους πουσάρουνε. Τους βάλανε φυλακή, τους έκαναν ήρωες χωρίς λόγο και στο τέλος αυτοί θα αθωωθούν πανηγυρικά. Αυτό όλο είναι στημένο και δεν έχει καμία σχέση με το φασισμό». 






Πηγή:www.monopoli.gr


ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΡΑΒΒΙΝΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ "ΜΥΡΙΖΟΥΝ"

Καθηγητής της Θεολογικής ΑΠΘ λέει ασήμαντο Ραββίνο τον Ιησού, ενώ άλλος υποστηρίζει πως "οι Αγιορείτες μυρίζουν"!

Του Πρωτοπρεσβύτερου Χρήστου Τσάκαλου
"Ο Χριστιανισμός ήταν μία πίστη,  η οποία διαδόθηκε από έναν Ραββίνο ασήμαντο, τον Ιησού", είπε!-Και σχολιασμός σε "παρατήρηση" πως οι "Αγορείτες μυρίζουν"!!!!! 
Ζούμε σε εποχές αποκαλυπτικές. Καθημερινά ακούμε, βλέπουμε, διαβάζουμε γεγονότα, ενέργειες, πράξεις, κινήσεις, απόψεις, θέσεις, διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου, που καλύπτουν όλους τους τομείς της επιστημονικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, τεχνολογικής, ανθρωπιστικής, οικονομικής, εκκλησιαστικής και κάθε άλλης μορφής καθημερινής δραστηριότητος.
     Σε όλα αυτά, διαπιστώνει κανείς:
     - Από πολύ σοβαρά μέχρι σοβαρότατα, έως βαρυσήμαντα, αλλά και από φαιδρά μέχρι πολύ γελοία.
     - Από ακριβή μέχρι πραγματικά, αλλά και από εικονικά έως φανταστικά.
     - Από επιστημονικά μέχρι απολύτως τεκμηριωμένα, αλλά και από πολύ πεζά μέχρι παιδαριώδη.
     - Από αληθινά μέχρι ειλικρινέστατα, αλλά και από αληθοφανή έως ψευδή.
     - Από αντικειμενικά μέχρι αδιαμφισβήτητα και από υποκειμενικά έως βλακώδη.
 Από όλα έχει ο μπαξές. Αφήνουμε τον αναγνώστη του παρόντος σημειώματος να κρίνει αυτός την κατάταξη σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες των περιστατικών που αναφέρουμε.
     Ο λόγος Α) για την ατυχή έκφραση του καθηγητή της Παλαιάς Διαθήκης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, που είπε στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 27.12.2013 τα εξής: «Ο Χριστιανισμός ήταν μία πίστη η οποία διαδόθηκε από έναν Ραββίνο ασήμαντο, τον Ιησού. Έναν Ραββίνο ο οποίος έδρασε στην πιο ασήμαντη γωνιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Άμα το δει κανείς από ιστορικής πλευράς, δεν είναι τίποτε σημαντικό όλη αυτή η Χριστιανική Κίνηση: Μια προσπάθεια ερμηνείας των Εβραϊκών Γραφών από κάποιον περιθωριακό Ραββίνο στην Παλαιστίνη. Κι όμως, αυτή η Κίνηση κατάφερε να ανατρέψει μια ολόκληρη Αυτοκρατορία. Και χωρίς να υπόσχεται περισσότερα πράγματα από το Ισλάμ. Ο Ισλαμικός Παράδεισος είναι καλύτερος από τον δικό μας. Έχει πιλάφι, έχει ευχάριστες απολαύσεις και τα λοιπά!!!»
     Ναι! Κύριε καθηγητά, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας και την ιδιότητά σας, Ραββίνος ο Χριστός για τους Ιουδαίους, όχι όμως ασήμαντος, αφού σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ιερών κειμένων, οι ίδιοι οι Ιουδαίοι εκπλήσσονται και απορούν με την διδασκαλία Του και την διδαχή Του:
1) «…Το δε παιδίον ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι πληρούμενον σοφίας, και χάρις Θεού ην επ’ αυτό» (ΛΟΥΚΑ 2, 40).
2) «…εξίσταντο δε πάντες οι ακούοντες αυτού επί τη συνέσει και ταις αποκρίσεσιν αυτού» (ΛΟΥΚΑ 2, 47).
3) «Και εγένετο ότε συνετέλεσεν ο Ιησούς τους λόγους τούτους, εξεπλήσσοντο οι όχλοι επί τη διδαχή αυτούˑ ην γαρ διδάσκων αυτούς ως εξουσίαν έχων, και ουχ ως οι γραμματείς» (ΜΑΤΘ. 7, 28-29).
4) «Απεκρίθησαν οι υπηρέταιˑ ουδέποτε ούτως ελάλησεν άνθρωπος, ως ούτος ο άνθρωπος» (ΙΩΑΝ. 7, 46).
α) Πλήρης σοφίας και χάριτος Θεού.
β) Έκσταση για την σύνεση και τις απαντήσεις Του.
γ) Έκσταση και απορία για την διδαχή Του έχοντας εξουσία.
δ) Θαυμασμός και αναγνώριση της μοναδικότητας, ως διδασκάλου.
   
 Που, ο κύριος καθηγητής τεκμηριώνει το ασήμαντον του προσώπου και της διδασκαλίας Του, δεν το καταλαβαίνουμε.
     
Ο Χριστιανισμός, είπε ο κύριος καθηγητής, ήταν μία ασήμαντη κίνηση και μια απλή προσπάθεια ερμηνείας των Εβραϊκών γραφών, από κάποιον περιθωριακό Ραββίνο της Παλαιστίνης. Και ερωτούμε:
 
  α) Είναι ερμηνεία, κύριε καθηγητά, μόνο των Εβραϊκών γραφών ο Χριστός και ο Χριστιανισμός και όχι φανέρωση-αποκάλυψη του Θεού αφού: «και ομολογουμένως μέγα εστί το της ευσεβείας μυστήριονˑ Θεός εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν Πνεύματι, ώφθη αγγέλοις, εκηρύχθη εν έθνεσιν, επιστεύθη εν κόσμω, ανελήφθη εν δόξη» (Α΄ ΤΙΜ. 3, 16).
     β) Είναι ερμηνεία ο Χριστός και ο Χριστιανισμός και όχι εκπλήρωση; Αφού: «ως και εν τω ψαλμώ τω δευτέρω γέγραπταιˑ υιός μου ει συ, εγώ σήμερον γεγέννηκά σε» (ΠΡΑΞ. 13, 33).
     γ) Είναι ερμηνεία ο Χριστός και ο Χριστιανισμός και όχι Φως, Αλήθεια, Ζωή; Αφού «,,,εγώ ειμί το φως του κόσμουˑ ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής» (ΙΩΑΝ. 8, 12). «…εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή…» (ΙΩΑΝ. 14, 6). «…εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν…» (ΙΩΑΝ. 10, 10).
     δ) Είναι ερμηνεία ο Χριστός και ο Χριστιανισμός και όχι Πάθος, Σταυρός, Ανάσταση; Δηλαδή πορεία αναγεννήσεως, αναπλάσεως και σωτηρίας του κόσμου;
     
Πραγματικά κύριε καθηγητά, αισθάνομαι άβολα, όταν αναγκάζομαι να κάνω αυτό, το οποίο είναι δική σας δουλειά, δική σας ευθύνη και αποστολή. Φευ! Όμως, το άλας εμωράνθη, η λυχνία ετέθη υπό το μόδιον…!
 
 Ο τίτλος του θεολόγου, μέσα στον Ορθόδοξο Χριστιανικό χώρο δεν είναι περγαμηνές, που πιστοποιούν σπουδές, έρευνες, μετεκπαιδεύσεις και γνώσεις περί την επιστήμη της θεολογίας, αλλά κυρίως εμπειρία εν Αγίω Πνεύματι, ήθος ορθόδοξης πνευματικότητας, φωτισμός του Αγίου Πνεύματος στον διάκονο του λόγου του Θεού, ο οποίος εν ταπεινώσει και μετανοία, βιώνει το Μέγα της Ευσεβείας Μυστήριον.
     Ο δε Ευάγριος ο Ποντικός προσδιορίζει τον θεολόγο με τα εξής λόγια: «Ει θεολόγος ει, προσεύξη αληθώςˑ και ει αληθώς προσεύχη, θεολόγος ει» (P.G. 79, 1180 Β).
     Ελλογιμώτατε κύριε καθηγητά, επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω «σημείον των καιρών» την τοποθέτησή σας για το θεανδρικό Πρόσωπο του Κυρίου μας.
   
 Σας καλούμε και σας παρακαλούμε να επανέλθετε και να ανασκευάσετε τα κακώς και κακοδόξως λεχθέντα. Η ταπείνωση είναι μεγάλη αρετή και η μετάνοια η χρυσή και βασιλική οδός σωτηρίας.
 
   Β) Στην ίδια εκπομπή του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, η κυρία Κατερίνα Χουζούρη είχε προσκεκλημένο, μισή ώρα αργότερα τον γιο του μακαριστού Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, κύριο Γαβριήλ Πεντζίκη ο οποίος είπε τα εξής: «Ένας ηγούμενος Αγιορειτικής Μονής μου διηγήθηκε ένα περιστατικό. Κάποτε (ο εν λόγω ηγούμενος) διάβασε στον πατέρα μου το προσχέδιο μίας διαλέξεως για το Άγιο Όρος, την οποία του ζήτησαν. Κι ο πατέρας μου του απάντησε: “Είναι πάρα πολύ ωραίο κείμενο, αλλά πουθενά δεν λες ότι οι Αγιορείτες μυρίζουν!” Και το θυμόταν αυτό ο ηγούμενος και το χάρηκε, διότι ο πατέρας μου είχε την αίσθηση της απτής παρουσίας των Αγιορειτών, η οποία και τον ενδιέφερε περισσότερο!»
     
Σε ότι αφορά, την άποψη του πατέρα του κυρίου Γαβριήλ Πεντζίκη, ότι «οι Αγιορείτες μυρίζουν», απαντούμε ότι και αν αυτό συμβαίνει, είναι καλύτερα να μυρίζει από απλυσιά ο ορθόδοξος μοναχός, αλλά να ευωδιάζει η ζωή του από την Χάρη του Θεού, που του εξασφαλίζει η προσευχή, η μετάνοια και η νηστεία, παρά να μοσχοβολάει το σώμα του από υλικές αρωματικές ουσίες και να βρωμάει η ζωή του από την βρώμα της εκκοσμικεύσεως, των ανορθοδόξων απόψεων και των κακοδόξων τοποθετήσεων.
     Ο γνήσιος Ορθόδοξος μοναχός που διάγει αγιοπνευματική ασκητική ζωή είναι όλος ευωδία Χριστού!Αν δεν είναι έτσι, τότε δεν είναι μοναχός και ασφαλώς μυρίζει. Δεν είμαστε υπέρ της απλυσιάς, αλλά υπέρ του μείζονος που είναι η εν Αγίω Πνεύματι ασκητική ζωή που αποπνέει αυτή.
     Βρισκόμαστε σε καιρούς χαλεπούς. Το Ορθόδοξο φρόνημα των Ελλήνων, προσπαθούν κάποιοι να το αλλοιώσουν. Και αυτοί δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που είναι έξω από την Εκκλησία, που η ζημιά είναι φυσική και λογική. Περισσότερο, δυστυχώς, αλλοιώνεται το Ορθόδοξο φρόνημα από λόγια και πράξεις ανθρώπων που βρίσκονται «εντός» της Εκκλησίας και η ζημιά είναι τότε ολέθρια. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες αιρέσεις προήλθαν από άτομα «εντός» της Εκκλησίας. Είναι μια διαπίστωση οδυνηρή, συνάμα και αληθινή. Όμως φύλακας της αληθείας είναι αυτή ταύτη η Εκκλησία.
     Σαν μέλη του Σώματος του Χριστού της Εκκλησίας που είμαστε οφείλουμε να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο, που εντέχνως και σκοπίμως μας έχουν επιβάλλει, να ενεργοποιήσουμε τις πνευματικές μας δυνάμεις και να αντιδράσουμε στα σχέδια αυτών, που επιβουλεύονται και παραποιούν τον Ορθόδοξο Χριστιανικό λόγο. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε την Ορθόδοξη πίστη μας και να την παραδώσουμε ανόθευτη στις επόμενες γενεές. Αυτό και μόνο αυτό είναι το κίνητρό μας


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

sidewalk-an-animated-short-film

Οι διάφορες αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας δημιουργούν διάφορα συναισθήματα και αυτό ακριβώς προσπάθησε να αποτυπώσει στο βίντεο της η animator, Celia Bullwinkel. 


Η Νεοϋορκέζα καλλιτέχνης δημιούργησε το ‘Sidewalk’, ένα video που ακολουθεί ένα μικρό κορίτσι ενώ μεγαλώνει και τις αντιδράσεις που έχει τόσο η ίδια όσο και οι άνθρωποι γύρω της καθώς μεταμορφώνεται από κορίτσι σε γυναίκα.
 Ενθουσιασμός, απορία, λύπη είναι μερικά από τα συναισθήματα που έχουμε όλες οι γυναίκες όταν αποκτούμε καμπύλες, όταν βλέπουμε το σώμα μας να γερνάει ή όταν δεχόμαστε τον θαυμασμό ή την αδιαφορία των άλλων.

  Στο βίντεο βλέπουμε ένα μικρό κορίτσι να περπατάει στο πεζοδρόμιο (για αυτό και ο τίτλος του είναι Sidewalk) ενώ περνούν τα χρόνια και σιγά-σιγά αποκτά συναίσθηση της ατομικότητάς της και του σώματος της και συνειδητοποιεί ότι το σώμα της είναι πολλά περισσότερα από μια όμορφη ‘εικόνα’.

 ----






Πηγή: kathimerini.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Α.Α. 32/2014 22-10-2014/1230C ) τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός  από τις νυχτερινές ώρες σήμερα Τετάρτη (22-10-2014) και από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές  και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους  (7 ΜΕ 8 ΜΠΟΦΟΡ).
Πιο συγκεκριμένα:
1. Αύριο Πέμπτη (23-10-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:  
Α) Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού  Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα  με πρόσκαιρη βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Β) Τις πρωινές ώρες κατά τόπους  στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.  
2. Μεθαύριο Παρασκευή  (24-10-2014) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και νότια  και βαθμιαία  και στις υπόλοιπες περιοχές. Ύφεση των φαινομένων προβλέπεται από τις βραδινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα.
3. Το Σάββατο (25-10-2014) τα έντονα φαινόμενα  θα επηρεάσουν τις ανατολικές και βόρειες περιοχές  με βαθμιαία εξασθένιση από τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακά από τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι που στο Αιγαίο  η έντασή τους θα φτάσει τοπικά τα 9 ΜΠΟΦΟΡ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει  αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr
Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ



                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Ο Α.Σ. Αλμωπίας ενημερώνει τους αγρότες ότι μπορούν να κάνουν αναλύσεις εδάφους στο εδαφολογικό εργαστήριο του συνεταιρισμού.
« Γιατί η σωστή λίπανση της καλλιέργειας είναι και η οικονομικότερη λίπανση »

Πληροφορίες στο τηλ. επικ. 23840.21358
Γιουρούκη Ελένη
Τζάτσης Διονύσιος

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΠΕΝΘΟΥΣ



Ο Μ.Χ.Σ. Προμάχων ανακοινώνει την ακύρωση του προκαθορισμένου «Παραδοσιακού Πανηγυριού» στις 27 Οκτωβρίου 2014 λόγω του ξαφνικού χαμού ενός συντοπίτη μας. 

Το Δ.Σ. και τα μέλη του συλλόγου εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του θανόντος.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...