Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΠΙΣΩ 650 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ

Στέφανος Δάνδολος
Τι παρακινεί μια καθαρίστρια στα Τρίκαλα να παραδώσει έναν φάκελο με εξακόσια πενήντα ευρώ που δεν είναι δικά της;
Εξακόσια πενήντα ευρώ είναι ένα μηνιάτικο. Είναι δώρο εξ’ ουρανού. Δεν βλέπει; Δεν διαβάζει τι γίνεται σε αυτή τη χώρα; Δεν ακούει για τις οφ-σορ εταιρείες με τα κρυμμένα εισοδήματα, για το αδήλωτο μαύρο χρήμα σε μαύρες τσάντες προς μακρινούς παραδείσους; Μήπως η μέση της δεν έχει σπάσει για πέντε ευρώ την ώρα; Πού βρίσκει το θράσος αυτή η γυναίκα να δίνει ελπίδα σε μια χώρα, τώρα που τα φώτα έχουν σβήσει προ πολλού;

Με πιάνει ένας φίλος χθες και μου λέει: «Ρε συ, δεν μπορώ να καταλάβω τι διάολο συμβαίνει, φαίνεται ότι δεν υπάρχει λογική σε αυτά που λέγονται. Άκουγα τον Λαφαζάνη. Έλεγε ότι συναίνεση συνεπάγεται πολιτική νέας λεηλασίας και νέας διάλυσης. Μετά άκουσα ότι ο Τσίπρας ζητάει ραντεβού διαλόγου με τον Σαμαρά. Γιατί το ζητάει, αναρωτήθηκα, αφού αποκλείουν την συναίνεση; Μετά άκουσα ότι ο Τσίπρας αποφάσισε ο ίδιος για την ατζέντα του ραντεβού, το μόνο θέμα που θα θέσει είναι οι εκλογές. Τι σόι ραντεβού διαλόγου είναι αυτό; Μετά άκουσα τον Πάγκαλο να τα χώνει στον Παπανδρέου, άκουσα την Κωνσταντοπούλου να τα χώνει στον Υψηλάντη, τον Άδωνι να σκοτώνεται με τον…»
«Για την καθαρίστρια άκουσες;» τον διέκοψα.
 Όχι, δεν είχε ακούσει κι ούτε φάνηκε να ενδιαφέρεται. Τον έκαιγαν τα μεγάλα. Η χώρα που οδεύει προς το παγόβουνο, κάνοντας πως δεν το βλέπει. Η καυτή επικαιρότητα. Τα δελτία που αναλώνονταν κατά το ήμισυ με τα της Βουλής, και κατά το άλλο ήμισυ με τον Πρόεδρο που κάποτε διαλαλούσε «Πρώτα η Ελλάδα» και έβγαζε τα φράγκα του έξω.

Σταματάω έναν άγνωστο στο δρόμο. «Γιατί να θέλει μια καθαρίστρια στα Τρίκαλα να παραδώσει έναν φάκελο με εξακόσια πενήντα ευρώ που δεν είναι δικά της;» τον ρωτάω. «Μπορεί να ήταν πλαστά», μου λέει και φεύγει. Αυτό δεν το είχα σκεφτεί. Ξαναδιαβάζω την είδηση. Όχι, δεν ήταν καθόλου πλαστά, μια χαρά χρήματα ήταν.
Πέφτω σε έναν άλλο φίλο. «Το ξέρεις ότι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥ πληρώνονται την επίσκεψη όταν έχουν συμπληρώσει διακόσιες επισκέψεις τον μήνα; Το ξέρεις ότι τηλεφώνησα σε τριάντα γιατρούς σήμερα και όλοι είχαν συμπληρωμένες τις διακόσιες επισκέψεις; Το ξέρεις ότι μπήκα σε ένα σάιτ που μπορεί να σου δείξει ποιοι γιατροί έχουν συμπληρώσει τις διακόσιες επισκέψεις και τσέκαρα έναν προς έναν τους γιατρούς στους οποίους είχα τηλεφωνήσει; Και το ξέρεις ότι οι είκοσι επτά από τους τριάντα γιατρούς δεν είχαν συμπληρώσει ούτε τις μισές από τις διακόσιες; Τι γίνεται σε αυτή τη χώρα; Δηλαδή σπουδάζει κάποιος δεκαπέντε χρόνια για να σου λέει ψέματα μπας και βάλει στην τσέπη το εικοσάρικο της επίσκεψης; Εκεί έχουμε…»
 «Για την καθαρίστρια άκουσες;» τον διέκοψα.
 Όχι, δεν είχε ακούσει κι ούτε φάνηκε να ενδιαφέρεται. Τρεις μέρες γύρευε ορθοπεδικό για τα γόνατά του. Τον έκαιγε ο ΕΟΠΥ.

Βρίσκω τον ανιψιό μου. Είναι εννιά χρονών. Πολύ ώριμος, πολύ τρυφερός, πολύ δίκαιος, πολύ ειλικρινής. «Θα σου πω ένα παραμύθι και εσύ θα μου δώσεις μιαν ερμηνεία», του λέω. 
Και ξεκινάω. «Ήταν μια καθαρίστρια στα Τρίκαλα, που ξυπνούσε κάθε πρωί χαράματα, κατάκοπη από την προηγούμενη μέρα και με τα χέρια της να τσούζουν. Ετοίμαζε το παιδί της για το σχολείο, έβαζε κάτι στο στόμα της και έφευγε για την δουλειά. Όλη μέρα έπλενε, καθάριζε, σιδέρωνε, σφουγγάριζε, τίναζε, και το βράδυ γυρνούσε ξεθεωμένη, διάβαζε το παιδί της, του έβαζε να φάει, το μπανιάριζε και στεκόταν στο προσκέφαλό του μέχρι να κοιμηθεί. Μετά την έπαιρνε κι αυτήν ο ύπνος με την τηλεόραση ανοιχτή, γιατί τα μάτια της έσβηναν. Και την επόμενη μέρα συνέβαινε πάλι το ίδιο, και την επόμενη πάλι το ίδιο, και τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει αυτή την άγρια καθημερινότητά της, γιατί τα χρήματα τα μάζευε στάλα-στάλα με τον ιδρώτα της, και άρρωστη ακόμα να ήταν στην δουλειά της θα πήγαινε, δεν είχε την πολυτέλεια να λείψει. Και στο μεταξύ πέρασαν χρόνια, μπορεί να άλλαξαν πρωθυπουργοί αλλά η ζωή της δεν άλλαξε, μπορεί να φυλακίστηκαν υπουργοί που πλούτισαν αλλά εκείνη ούτε καν να σκεφτεί πόσο ηλίθια ήταν που πήγαινε με το σταυρό στο χέρι. Δούλευε και μεγάλωνε το παιδί της. Ώσπου μια μέρα, χθες, βρήκε εξακόσια πενήντα ευρώ που δεν ήταν δικά της και τα παρέδωσε. Τα γύρισε πίσω. Δώσε μου την ερμηνεία λοιπόν. Γιατί τα γύρισε πίσω;»

«Επειδή δεν ήταν δικά της»
, μου απάντησε. Ήταν τόσο αυτονόητο που ξάφνου φαντάστηκα μια γυναίκα μόνη, στην πλώρη ενός πλοίου, με τα χέρια ανοιγμένα μπροστά, έτοιμη να σπρώξει το παγόβουνο μακριά μας.
 Τελικά, ίσως τα φώτα δεν έχουν σβήσει εντελώς.  


Πηγή: /www.iefimerida.gr

ΜΩΡΟ ΜΕ ΟΚΤΩ ΑΚΡΑ ΛΑΤΡΕΥΕΤΑΙ ΣΑΝ ΘΕΟΣ



Τρομερό! Μωρό με 8 άκρα λατρεύεται σαν θεός στην Ινδία
Κοσμοσυρροή παρατηρείται σε ένα χωριό στη Δυτική Βεγγάλη από Ινδούς που κλαίνε και προσεύχονται για τη γέννηση ενός αγοριού με τέσσερα πόδια και τέσσερα χέρια, καθώς πιστεύουν πως είναι ο θεός Μπράχμα.
Ολοι τους σπεύδουν στο νοσοκομείο της περιοχής προκειμένου να μπορέσουν να δουν τον νεογέννητο «θεό», ενώ άλλοι έκαναν λόγο για σημάδι πως έρχεται το τέλος του κόσμου.
Ομως, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο μικρός Ινδός έχει οκτώ άκρα, καθώς πιστεύεται πως αρχικά επρόκειτο για δίδυμη κύηση, που όμως τελικά το ένα έμβρυο απορροφήθηκε από το άλλο μέσα στη μήτρα.
Ενας συγγενής του νεογνού είπε σε τοπικό σταθμό του Baruipur, ανατολική Ινδία: «Οταν γεννήθηκε, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Οι νοσοκόμες είπαν πως ήταν άσχημα παραμορφωμένος, αλλά εγώ μπορούσα να καταλάβω πως ήταν θεόσταλτο σημάδι. Στην πραγματικότητα είναι θαύμα. Είναι το παιδί του θεού. Ο Ινδός θεός έχει πρόσθετα άκρα όπως αυτός».
Ενας εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να ελέγξουν τα πλήθη που συνέρρεαν κατά χιλιάδες στο χωριό. «Είναι μια τερατογένεση και είναι τραγικό, δεν υπάρχει τίποτα θεϊκό πάνω του. Ομως τα πλήθη έρχονται μαινόμενα και με κραυγές για να δουν το παιδί. Εκατοντάδες κλαίνε στους δρόμους, ενώ εκατοντάδες άλλοι προσεύχονται και κατασκηνώνουν εδώ. Μάλιστα, μερικοί πανικοβάλλονται καθώς νομίζουν πως πρόκειται για ένα σημάδι πως έρχεται το τέλος του κόσμου. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας μου» είπε ο αστυνομικός.


ΠΗΓΗ...www.agioritikovima.gr

ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"




Events | 2ος Διαγωνισμός μαθητικής εφημερίδας για τα Γυμνάσια και Λύκεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η ηλεκτρονική εφημερίδα promaxoischoolnet του γυμνασίου Προμάχων πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "ηλεκτρονική εφημερίδα", στον διαγωνισμό που διοργάνωσε  το δημοσιογραφικό συγκρότημα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Μια ακόμη μεγάλη διάκριση των παιδιών και των καθηγητών του σχολείου του χωριού μας, που αποδεικνύει την σοβαρή και σπουδαία δουλειά, που γίνεται από όλους.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πολλά γυμνάσια και λύκεια, και τα παιδιά μας διακρίθηκαν για την καλοστημένη τους ηλεκτρονική εφημερίδα, και την ενδιαφέρουσα θεματολογία παίρνοντας το πρώτο βραβείο και το ανάλογο χρηματικό έπαθλο.
Αξίζουν σε όλους, καθηγητές και μαθητές, θερμά συγχαρητήρια.



Η εκδήλωση έγινε την  Παρασκευή 21 Νοεμβρίου,2014 - 12:00 με 14:30, στην αποθήκη Γ' στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.


Παρακολουθήστε την εκδήλωση του Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" με θέμα «2ο διαγωνισμός μαθητικής εφημερίδας & Ενημερωτικές ομιλίες για τη Σχολική Βία» πατώντας ΕΔΩ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...