Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Γιάννης Σηφάκης : Ο Παύλος Πολάκης στην Πέλλα για τα εγκαίνια του τεχνητού νεφρού στην Έδεσσα και για τους δύο αξονικούς σε Έδεσσα και Γιαννιτσά


Γιάννης Σηφάκης : Ο Παύλος Πολάκης στην Πέλλα το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου για τα εγκαίνια της νέας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ( μετά την μετεγκατάσταση της ) και τον έλεγχο της προόδου δημοπράτησης και τοποθέτησης των δύο αξονικών τομογράφων σε Έδεσσα και Γιαννιτσά 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θα ενημερωθεί για τα προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Πέλλας, για τις ανάγκες προμήθειας εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία μέσω του ΠΔΕ του Υπουργείου, την ανάγκη επέκτασης και εκσυγχρονισμού των επειγόντων (ΤΕΠ) στην Έδεσσα, για τις ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πέλλας και των Κ.Υ. και γενικά στα θέματα Υγείας στην Πέλλα.
O Παύλος Πολάκης έχει ξεχωριστή συμβολή τόσο στην αντιμετώπιση ( σε συνεργασία με τον Γιάννη Σηφάκη) των πολλών γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων για να καταστεί δυνατή η έγκριση και η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, όσο και στην χρηματοδότηση των δύο αξονικών τομογράφων για τα δύο Νοσοκομεία της Πέλλας. Ο αξονικός τομογράφος της Έδεσσας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι τοποθετημένος και θα λειτουργεί. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου Γιαννιτσών για τον οποίο εντός των δυο επόμενων βδομάδων ολοκληρώνεται η εγγραφή της πίστωσης από το ΙΝΤΕRREG στο ΠΔΕ και η δημοπράτηση του. 
Η συγκεκριμένη ημερομηνία της επίσκεψης του Αναπλ.Υπουργού Υγείας και το πρόγραμμα της επίσκεψης του θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα από την Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιώργος Καρασμάνης: Δεν αντέχεται πια ο κ. Αποστόλου !



 Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση :

 «Γραφικός και απελπιστικά κουραστικός έχει καταντήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αφού εδώ και τρία χρόνια όπου βρεθεί και όπου σταθεί εξιστορεί για τη δήθεν «αναπτυξιακή στρατηγική που έχει ο ίδιος σχεδιάσει και υλοποιεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Τα ίδια υποστήριξε και στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσιάζοντας τις ίδιες σκηνές από το ίδιο «θεατρικό έργο» (κωμωδία ή τραγωδία, ας το κρίνει ο καθένας), που έπαιξε σε όλες του τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαφόρων συνεδρίων παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Γιατί απλούστατα ούτε έχει σχεδιάσει, ούτε βέβαια εφαρμόζει καμία δική του αναπτυξιακή στρατηγική στον πρωτογενή τομέα, αλλά ως άλλος «κλεπταποδόχος» οικειοποιείται το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και το δικό μας Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που καταρτίσαμε και υποβάλαμε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014. Ένα πρόγραμμα, που εγκρίθηκε αυτούσιο, με τους ίδιους πόρους και τα ίδια μέτρα επί των ημερών του κ. Αποστόλου και τώρα το παρουσιάζει ως δικό του, δηλώνοντας μάλιστα με περίσσιο θράσος πως είναι ευτυχής που μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα.
Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αποστόλου, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες αγρότες, πως του παραδώσαμε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) με 20 δις ευρώ διασφαλισμένες κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για τη χώρα μας συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με πόρους 6 δις ευρώ. Και ταυτόχρονα ξέρει, όπως ξέρουν όλοι, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόσθεσε σε αυτά ούτε 1 ευρώ, παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες εξαγγελίες της περί επαναδιαπραγμάτευσης και αύξησης της κοινοτικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων.
Πέραν, όμως, της «κλεπταποδοχής», το τραγικότερο όλων για το οποίο αντί να επαίρεται θα πρέπει να απολογείται ο κ. Αποστόλου στους Έλληνες αγρότες, είναι η χαρακτηριστική ανικανότητα του ιδίου και της κυβέρνησης στη διαχείριση των διασφαλισθέντων πιστώσεων και πόρων.
Γιατί σήμερα, 4 ολόκληρα χρόνια από την κατάρτιση και υποβολή στην Κομισιόν του ΠΑΑ 2014-2020, ούτε ένα ευρώ από τα μέτρα και τις δράσεις του εν λόγω Προγράμματος δεν έχει μπει στην τσέπη του Έλληνα αγρότη, πλην των πληρωμών για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις, την πρόσφατη καταβολή της ενίσχυσης στους νέους αγρότες, την πληρωμή του Μέτρου 10 «Κομφούζιο» και την εξισωτική αποζημίωση που εμείς διασφαλίσαμε το Δεκέμβριο του 2014 (Καν. ΕΕ 1378/23.12.2014).
Για ποια λοιπόν αναπτυξιακή στρατηγική και ποια αντιμετώπιση των προκλήσεων μιλά ο κ. Αποστόλου ; Όταν για κάθε μέτρο-πρόγραμμα, από τα ελάχιστα που έχει ο ίδιος προκηρύξει, ακολουθούν τουλάχιστον δύο με τρεις παρατάσεις. Ενδεικτικά, μόνο, αναφέρω το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας που πήρε 3 παρατάσεις, τα Σχέδια Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων 2 παρατάσεις, το πρόγραμμα Μεταποίησης και Εμπορίας αγροτικών προϊόντων 2 παρατάσεις, το πρόγραμμα Νέων Αγροτών 3 παρατάσεις, η ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών 2 παρατάσεις κ.α.
Και το κερασάκι στην τούρτα : Το πρόγραμμα προώθησης της ελληνικής φέτας μετά από 4 (!) συνεχόμενες παρατάσεις, τελικά παρέμεινε ανενεργό και χάθηκε. Και συνεχίζει αυτός ο άνθρωπος να μιλά και να εξιστορεί στα διάφορα ακροατήρια περί «αναπτυξιακής στρατηγικής».
Εκείνο βέβαια που δεν ανέφερε σε καμία του «θεατρική παράσταση» ο κ. Αποστόλου είναι την μοναδική του …επιτυχία. Ότι «κατάφερε» να χάσει πόρους 1,5 δις ευρώ από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Χρήματα, που για να καλύψει τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αδιαφορία και παλινωδίες του, μετέφερε στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, μειώνοντας έτσι κατά το αντίστοιχο ποσό τους πόρους του νέου προγράμματος και στερώντας τα από τους αγρότες και τους υποψήφιους επενδυτές.
Στην τελευταία του μάλιστα «παράσταση» που έδωσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και του ΕΕΑ είχε το θράσος ο αθεόφοβος να ανακοινώσει μπροστά σε Δημάρχους, βιομήχανους και επαγγελματίες πως προτεραιότητά του είναι :
- Η «ενθάρρυνση της εκκίνησης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση της ανεργίας», όταν μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρύξει το πρόγραμμα που του παραδώσαμε για τις start up επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ.
- Η «διάθεση πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 16.000 νέων αγροτών»,  όταν μετά κόπων και βασάνων και με καθυστέρηση 2 ετών  προκήρυξε τα δικά μας 241 εκατ. ευρώ του προγράμματος Νέων Αγροτών, για 10.106 δικαιούχους, ενώ επί ενάμιση χρόνο εμπαίζει 3.122 επιλαχόντες νέους αγρότες, της δική του προκήρυξης του Οκτωβρίου 2016, τους οποίους τελικά έπρεπε να έρθει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να ανακοινώσει τελικά – με ενάμιση ολόκληρο χρόνο καθυστέρηση – την ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων, χωρίς όμως και πάλι να διευκρινίσει από που θα εκταμιευθούν τα επιπρόσθετα κονδύλια και πόσα είναι αυτά.
- Η «ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων μέσω της τυποποίησης, πιστοποίησης και προώθησής τους σε εγχώριες και ξένες αγορές», όταν μετά από τέσσερις συνεχόμενες παρατάσεις που δόθηκαν, μετά από έγκρισή του, στο πρόγραμμα προώθησης της φέτας, αυτό τελικά χάθηκε αποκλειστικά με δική του ευθύνη.
 - Η  «στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και της καθετοποίησης της παραγωγής με επενδύσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις» όταν τρία ολόκληρα χρόνια τώρα δεν έχει προκηρύξει τα επενδυτικά σχέδια κάτω των 600 χιλ. ευρώ για τα τοπικά Leader, που εντάξαμε στο ΠΑΑ.
  - H «ενθάρρυνση της δημιουργίας και η ενδυνάμωση υγιών παραγωγικών σχημάτων, ενώσεων, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών αλλά και διεπαγγελματικών οργανώσεων», όταν (εδώ διαγράφεται το άλλα) τρία χρόνια έχει …καθυστερήσει να προκηρύξει το μέτρο M16, για τα συνεργατικά σχήματα προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ.
- Η «στήριξη των δομών για την τεχνική και επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη καθώς και για τη μεταφορά γνώσης και την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα», όταν την τελευταία τριετία δεν προκηρύσσει το μέτρο 2 «Συμβουλευτικές υπηρεσίες» προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, το μέτρο 1 «Δράσεις μετάδοσης γνώσεων και ενημέρωσης» προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και το μέτρο 4 περί «Συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας» προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που του παραδώσαμε.
     Και για να τελειώνει πια το παραμύθι του κ. Αποστόλου ότι, με δική του πρωτοβουλία το 37% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εκχωρείται στις Περιφέρειες της χώρας, επισημαίνω ότι ο κ. Αποστόλου δεν εκχώρησε ούτε ένα ευρώ. Απλά εφαρμόζει τη δική μας επιλογή και απόφαση - για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας - το 1/3 των πόρων του νέου ΠΑΑ να περάσει στη διαχείριση των Περιφερειών. Η επιλογή μας αυτή ενσωματώθηκε τον Ιούλιο του 2014 στο Πρόγραμμα που υποβάλαμε στην Κομισιόν και υιοθετήθηκε και τώρα απλά ο κ. Αποστόλου κάνει «επικοινωνιακή χρήση» της καθοριστικής αυτής δικής μας απόφασης».

22 05 2018

Πραγματοποιήθηκε το πιστοποιημένο σεμινάριο BLS στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Έδεσσας


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πιστοποιημένο σεμινάριο BLS ( Βασική υποστήριξη της ζωής με καρδιοαναπνευστική αναζωογώνηση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή) που έγινε σε συνεργασία του ΔΙΕΚ Βοηθών  Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Έδεσσας  με το ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανάνηψης).
Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΔΙΕΚ  συμμετείχαν καταρτιζόμενοι του ΔΙΕΚ καθώς και ενδιαφερόμενοι φοιτητές άλλων ειδικοτήτων. Οι συμμετέχοντες ενίσχυσαν τις γνώσεις τους και την εκπαίδευσή τους σε τεχνικές ανάνηψης και υποστήριξης της ζωής κάνοντας χρήση και αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Το ΔΙΕΚ ευχαριστεί  θερμά τον κ. Γκούρτσα εκπαιδευτή -διασώστη καθώς και τους συνεργάτες του εκπαιδευτές -διασώστες από το ΕΚΑΒ Έδεσσας, Αναστασία  Γιακουμή ,Πέτρο Στανίση και Ηλία Μπούζμπα που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δεσμεύεται σε καινούργια συνεργασία με το νέο εκπαιδευτικό έτος.

     Με εκτίμηση
      Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΚ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
        ΓΙΑΜΑΛΗ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Έρευνα των "Π. Ν.": Ποιο θεωρείτε το σοβαρότερο πρόβλημα του οικισμού των Προμάχων;


Τα "Προμαχιώτικα νέα" ξεκινούν σήμερα (σε συνέχεια μιας παλαιότερης) μια μεγάλη έρευνα, στην οποία ζητούμε τη βοήθειά σας, για να αναδείξουμε τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα που απασχολούν την τοπική κοινωνία μας.

Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνει μια ιεράρχηση των θεμάτων, που απασχολούν την κοινότητά μας και θα μπορούσαμε όλοι μας να συμβάλουμε στην ανάδειξή τους, ώστε οι αιρετοί μας άρχοντες να έχουν έτοιμη την λίστα με τα βασικά αιτήματα των κατοίκων του μεγαλύτερου χωριού του δήμου Αλμωπίας.

Ζητάμε λοιπόν από τους αναγνώστες μας να γράψουν στα "σχόλια" στο τέλος της ανάρτησης, ποιο κατά τη γνώμη τους είναι το βασικότερο πρόβλημα του χωριού.
Αυτό θα μπορούσε να είναι στην κατηγορία των υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, καθαριότητα, δρόμοι), στην κατηγορία εργασία (γεωργία, υλοτομία, απασχόληση κατοίκων στις υπηρεσίες του δήμου), στην κατηγορία πολιτισμός-εκπαίδευση , νεολαία, υγεία ή οτιδήποτε άλλο θεωρείτε εσείς πως είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει η διοίκηση να ασχοληθεί.
Περιμένουμε τις απόψεις και τα σχόλιά σας, με την παράκληση να μην προσβάλουμε πρόσωπα και πράματα.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...