Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Με δυναμική παρουσία των Ποντιακών Συλλόγων και τη συμμετοχή του κόσμου οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αριδαία
Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μια αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια»

Με τη συμμετοχή των Ποντιακών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και φορέων και την παρουσία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αλμωπίας και όχι μόνο πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Αριδαία.

Οι επίσημες εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνδρου. Στη συνέχεια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε μία συγκινητική ομιλία ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αποτύπωσε με εμφατικό τρόπο το περιεχόμενο και τη μεγάλη σημασία του ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και για την μάνα λόγω της σημερινής ημέρας.
Ακολούθησε τελετή Μνημοσύνης, στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στο κέντρο της πόλης όπου ο Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών κ. Κωνσταντίνος Ποργιαζίδης ανάγνωσε ψήφισμα όλων των Ποντιακών Σωματείων της Π.Ε. Πέλλας. Έπειτα, οι κ.κ. Ιωάννης Καϊλάρης και  Κωνσταντίνος Χασαπίδης απήγγειλαν ποιήματα δίνοντας το στίγμα της ημέρας, μάλιστα και στην ποντιακή διάλεκτο. Συγκινητική ήταν επίσης, η παρουσία και η απαγγελία ποιήματος του κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη ο οποίος έδωσε το έναυσμα για τον πυρρίχιο χορό που χόρεψαν χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, τοπικές αρχές και εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών φορέων κατέθεσαν στεφάνι στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ξεχωριστή «νότα» στην εκδήλωση έδωσε η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών τα μέλη της οποίας τραγούδησαν τρία παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια συνοδευόμενοι από μουσικούς που έπαιξαν λύρα και υπό την καθοδήγηση της μαέστρου κ. Μαίρη Αντωνιάδου.

Η εκδήλωση έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολουθεί η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:

19η Μαΐου του 1919, η απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα και η ολοκλήρωση του σχεδίου εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου. 
19 Μαΐου 2014, ας ενώσουμε, επιτέλους, τις φωνές μας στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι ΔΕΝ ξεχνούμε. 


ΔΕΝ ξεχνούμε την αλησμόνητη πατρίδα μας, τον Πόντο.
ΔΕΝ ξεχνούμε τον τόπο όπου μεγαλούργησε ο Ελληνισμός δημιουργώντας την ξακουστή Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, χτίζοντας σχολεία και εκκλησίες.
ΔΕ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ  όμως και τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ετών πριν τον ξεριζωμό.
      Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν προσχεδιασμένη. Στην αρχή, είχε τη μορφή ενός οικονομικού πολέμου, αργότερα όμως εξελίχθηκε σε οργανωμένες επιθέσεις, λεηλασίες, υποχρεωτική εργασία, διωγμούς και σφαγές.
       Σύσσωμος ο ακαδημαϊκός και καλλιτεχνικός κόσμος της εποχής, με μια επιστολή προς τη Διεθνή Κοινότητα το 1921, καταδίκασε τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «πένθος ολόκληρης της ανθρωπότητας», απευθύνοντας έκκληση στους διανοουμένους του πολιτισμένου κόσμου να παρέμβουν. 
       Ο Ποντιακός Ελληνισμός ήρθε λαβωμένος στην Ελλάδα και παρόλ΄αυτά βρήκε το κουράγιο να ορθοποδήσει έχοντας την βοήθεια και την συμπαράσταση όλων των κατοίκων στα διάφορα σημεία της χώρας. 
Εδώ, στην Πέλλα, είμαστε όλοι γνώστες της  μεγάλης συμβολής των Ποντίων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Άλλοι ασχολήθηκαν με την γεωργία, κάποιοι ξαναέστησαν τις επιχειρήσεις που είχανε στον Πόντο και κάποιοι δημιούργησαν νέες. Οι Ποντιακοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, λειτούργησαν σαν υποκατάστατο της ιστορικής πατρίδας, του ΠΟΝΤΟΥ και κράτησαν άσβεστη την ιστορική μνήμη διατηρώντας παράλληλα τα ήθη και τα έθιμα.
      Είναι καιρός όμως να πάρει τη σκυτάλη και η Πολιτεία. Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την καθιέρωση της 19 Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1994-2014). Είναι καιρός να αναγνωριστεί η 19η Μαΐου ως ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, γιατί το ζήτημα της Γενοκτονίας αφορά όλους τους Έλληνες.
     Και μια που πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οφείλουμε να τονίσουμε ότι είναι μεγάλη παράλειψη να μην έχει συμπεριληφθεί σε αυτό η άρνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με άλλα λόγια, διαχωρίζονται τα θύματα των Γενοκτονιών  και αποδυναμώνεται ο αγώνας για την Αναγνώριση.
     Αλλά και κάτι ακόμη. Οφείλει η ίδια η Πολιτεία να βοηθήσει στη Διεθνοποίηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ήδη η Γενοκτονία αναγνωρίστηκε από τα Κοινοβούλια της Νότιας Αυστραλίας, της Σουηδίας, της Νότιας Ουαλίας, αλλά και από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών. 
       Δεν αρκούν όμως μεμονωμένες αναγνωρίσεις. Πρέπει το ζήτημα να πάρει διεθνείς διαστάσεις, για να αναγκαστεί η Τουρκία να συμβιβαστεί με το παρελθόν της και να ζητήσει συγγνώμη από τους απογόνους των αδικοχαμένων θυμάτων. Αυτός είναι μονόδρομος για να μπορέσει η γειτονική χώρα να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να συμβάλλει στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών.    
        Σήμερα, Γιορτή της Μητέρας, ας τιμήσουμε και τη μνήμη της Ποντίας Μάνας που έχασε τα παιδιά της στα χώματα του Πόντου. Της Ελληνίδας Μάνας του Πόντου που κράτησε δεμένη την οικογένεια, υπέστη τη Γενοκτονία, υπέμεινε τον ξεριζωμό και ξαναέχτισε το νέο της σπιτικό στην Ελλάδα. 
        Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου για την δυναμική παρουσία σας και την παλλαϊκή συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις Μνήμης. Με την επιβλητική και ενεργή παρουσία μας σήμερα, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες γνωρίζουν να αγωνίζονται, να παραμένουν αλληλέγγυοι και να βγαίνουν αλώβητοι από τις δυσκολίες της ζωής.
      Αποδεικνύουμε στους προγόνους μας ότι πορευόμαστε με τις ίδιες διαχρονικές αξίες και ιδανικά, έχοντας ένα όραμα για την σύγχρονη Ελλάδα. 

Κυρίες και Κύριοι, 
Σεβαστό εκκλησίασμα, 

      Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 
      Ως Πόντιοι και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της τρισχιλιόχρονης ιστορίας του Πόντου, με την ελπίδα να έχουν πια αναπαυθεί οι ψυχές τους.
      Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, πλήρως αλληλέγγυοι, για μία Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά ισχυρή και ικανή να προσφέρει προοπτική και ελπίδα στα παιδιά της. 

Σας ευχαριστώ












ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
 ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ
 ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Θέμα: «5νθήμερη Εκδρομή στην Τήνο, Κληρωθέντες Λαχνοί: Ονόματα των τυχερών»
Οι τυχεροί κάτοχοι των Λαχνών που κερδίζουν την 5νθήμερη εκδρομή στην Τήνο (καλοκαίρι 2014) , έπειτα από κλήρωση που έγινε στις
27 /4/2014 και ώρα 10:30 π.μ., παρουσία πολλών ενοριτών μας είναι οι:

Σπρίτου Δήμητρα
4188
Και
Αλούπης Σταύρος
 4536

Με εκτίμηση


            Ο εφημέριος του Ναού                                                  Τα μέλη της Επιτροπής

Αιδεσιμότατος π. Γεώργιος Κούλας                                       Αποστολίδης Στυλιανός

                                                                                                    Γεωργίου Ιωάννης

                                                                                                     Δούμος Ιωάννης


                                                                                                    Τυβίκης Χρήστος

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


  Η ημέρα του εορτασμού της Μητέρας, πέρα από τους προφανείς συμβολισμούς και την αξία, είναι ταυτόχρονα και μια ημέρα μνήμης για όλους μας.
 Η γυναίκα αυτή , η Μητέρα, η μαμά μας, η μητέρα του Χριστού με τη μορφή της Παναγίας, είναι στη μνήμη του καθενός  μας  το σύμβολο της απόλυτης και ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς.

  Εύχομαι στις μανούλες όλου του κόσμου να τις χαρίζει ο θεός υγεία. Ο σεβασμός , η αγάπη και η ευγνωμοσύνη προς αυτές , είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας.

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ; ΙΣΩΣ ΝΑΙ, ΙΣΩΣ ΟΧΙ...

"Εκείνοι βλέπουν το μέλλον να πλησιάζει. Ίσως κι αυτοί, φοβίες τους εκφράζουν με ένα σαλόνι γεμάτο κορνίζες"














May 11, 2014

Κορνίζες παντού. Παλιές φωτογραφίες. Κάτι γνώριμο σε όλους. Από όποια μεριά της γης κι αν κατάγεσαι. Ένα σαλόνι γεμάτο κορνίζες. Φωτογραφίες πρόσφατες, λίγο παλιότερες ή παμπάλαιες.
Μπαίνεις μέσα και αναρωτιέσαι. «Μα δε βαριέται να ξεσκονίζει τόσες κορνίζες;»
Αυτή όμως είναι η πρώτη και επιφανειακή αντίδραση. Και λίγο ανώριμη ίσως. Σκέψη που όλοι λίγο ή πολύ, έτσι ή λίγο διαφορετική την έχουμε κάνει και την έχουμε πει.
Αν καταφέρει κανείς να ξεφύγει από αυτές, της πρώτης ματιάς, σκέψεις και αφήσει το μυαλό του να σκεφτεί χωρίς εγωισμούς τότε θα δει την ουσία. Και η ουσία είναι ότι μέσα από αυτές τις φωτογραφίες η ζωή των γονιών μας και η καθημερινότητά τους αποκτά μια πινελιά νοήματος διαφορετική.
Και όχι μη βιαστείτε να πείτε ότι είναι φαιδρή και ρομαντική σκέψη.
Όλοι μεγαλώνουμε. Άλλοι μεγαλώνουν με παρέα και κόσμο γύρω τους. Άλλοι μόνοι τους και με ψευδαίσθηση παρέας… Και στις δύο περιπτώσεις όμως είτε είναι από επιλογή είτε όχι, το σκηνικό στο σαλόνι είναι σχεδόν παρόμοιο.
Φωτογραφίες παντού.
Άφησέ το. Άφησέ το να «πέσει κάτω». Το σχόλιο σου του τύπου «μα τι τις θέλεις τόσες φωτογραφίες;»
Γιατί; Γιατί να συγκρατηθείς και να μην το πεις;
Επειδή την απάντηση μέσα σου την ξέρεις ήδη. Αν αφήσεις στην άκρη τον εγωισμό της επικριτικής σου φύσης θα το δεις και ίσως το αφήσεις να «πέσει κάτω».
Γιατί τους ρωτάς; Αυτό το σκέφτηκες ποτέ; Μήπως μέσα από την επίκριση καλύπτεις δικές σου σκέψεις και φοβίες;
Κι αν απαντήσουν; Να πουν τι; Ότι αυτές οι φωτογραφίες, μου θυμίζουν τη ζωή που πέρασε; Τις στιγμές που έζησα; Τις στιγμές που αναπολώ; Ότι κάθομαι ώρες και τις χαζεύω;
(μήπως εμείς οι νεότεροι δεν χαζεύουμε φωτογραφίες και χαμογελάμε ή κλαίμε;)
Άφησέ τους να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν. Αυτό δεν είναι και το δικό σου ζητούμενο; Να σε αφήσουν να ζήσεις τη ζωή σου χωρίς να σε κρίνουν; Άσε τους να θυμούνται όσα θέλουν να μη ξεχάσουν. Ακόμη κι αν αυτά για σένα είναι ανούσια και παρελθοντικά. Εσύ έχεις το παρελθόν πιο κοντά σου και το μέλλον σου φαντάζει μακρινό. Εκείνοι βλέπουν το μέλλον να πλησιάζει. Ίσως κι αυτοί, φοβίες τους εκφράζουν με ένα σαλόνι γεμάτο κορνίζες.
Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μια κουβέντα δεν είναι επίκριση. Είναι. Εμείς έτσι την εκλαμβάνουμε όταν οι γονείς μας λένε οτιδήποτε για εμάς και τις δικές μας επιλογές. Έτσι είναι και για αυτούς.
Μπορούμε εκτός από επίκριση να δώσουμε άλλα συναισθήματα. Αγάπη. Σκέτη. Απλή. Καθαρή. Ευχαριστώ. Χωρίς λόγια πολλά. Επικοινωνία. Ένα τηλεφώνημα μόνο για να μας ακούσουν. Εισπράττουν ότι το κάνουμε για να τους ακούσουμε εμείς. Δεν είναι τόσο δύσκολο. Δε χρειάζεται κάτι παραπάνω. Στιγμές χαράς και «χρώμα» λαμβάνουν από αυτά. Όπως και από τις παλιές φωτογραφίες…
~Φωτογραφία από τον Μάρκο Τοράνη, «δίπλα σου να είμαι να παίρνω χρώμα», τον οποίο ευχαριστώ πολύ~


ΠΗΓΗ...www.diekdikw.gr/

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ



Η 19η Μαΐου, αποτελεί ημέρα φόρου τιμής στη μνήμη των νεκρών ποντίων αδελφών μας. Την ημέρα αυτή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, και άρχισαν οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας να γεμίζουν με αίμα, διωγμό, και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού. 
 Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα είναι για το έθνος μας ημέρα πένθους και μνήμης. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Η Μνήμη για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος και ιερό καθήκον όλων μας.
Ο σεβασμός στη μνήμη των ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους χρωστάμε τη δικαίωση. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΟΗΣ

Ο ΜΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Στην Αριδαία σύσσωμη η πολιτεία, οι φορείς και ο απλός λαός τίμησε την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. 

Ακολούθησε τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία εντός του Ιερού Ναού από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. 

Στη συνέχεια έγινε τελετή Μνημοσύνης στο άγαλμα Ποντιακού Ελληνισμού (2ο Γυμνάσιο Αριδαίας)
Τρισάγιο και 
Ανάγνωση ψηφίσματος
Απαγγελία Ποιήματος 
Χορωδία Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών 
Πυρρίχιος χορός

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων: 
1. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
2. Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
3. Δήμαρχος Αλμωπίας 
4. Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
5. Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας 
6. Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού 
7. Σύνδεσμος Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας 
8. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
9. Εκπρόσωπος Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων Π.Ε. Πέλλας
10. Μικρασιατική Εστία Π.Ε. Πέλλας
11. Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων
12. Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου 
13. Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Π.Ε. Πέλλας
14. Εθνική Αντίσταση 
15. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων  Π.Ε. Πέλλας 
16. Ένωση Παλαιών Προσκόπων
17. Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων

Μετά την κατάθεση στεφάνων κρατήθηκε σιγή ενός λεπτού και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ο μορφωτικός σύλλογος Προμάχων "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" τίμησε τους αδερφούς ποντίους με την παρουσία αντιπροσωπείας μελών και χορευτών του, προωθώντας τους στενούς και άρρηκτους δεσμούς όλων των Ελλήνων.

















ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΑΝΟΥ

KEEPOD: ΤΟ USB STICK-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Keepod: το USB stick - προσωπικός υπολογιστής

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχει πρόσβαση στο internet ενώ αντίστοιχα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου 5 δισκεκατομμύρια κόσμου δεν έχουν κάν πρόσβαση σε υπολογιστή.

   Μια πολλά υποσχόμενη εφέυρεση, σε μορφή USB stick, η καμπάνια της οποίας στο Kickstarter, ολοκληρώθηκε το Μάρτη, στοχεύει να συμβάλλει στη μείωση ως και εξάλειψη των παραπάνω ποσοστών.

   Η ιδέα του Keepod (που προκύπτει από την ένωση της αγγλικής λέξης 'keep' και της εβραϊκής 'od', που σημαίνει 'τα πάντα') είναι απλή. Το USB έχει αποθηκευμένη μια φορητή version του λειτουργικού Android 4.4, η οποία μπορεί να απομνημονεύει με ασφάλεια τις προσωπικές ρυθμίσεις και τα προγράμματα - apps που χρησιμοποιεί ο κάτοχός του, διαχωρίζοντας, έτσι, το software από το hardware.

    Με αυτό τον τρόπο, του 'μεταφερόμενου λειτουργικού', κάθε κοινόχρηστος υπολογιστής αλλά και παλιοί υπολογιστές παρωχημένης τεχνολογίας που διαθέτουν απλά έναν βασικό επεξεργαστή, ένα mouse και πληκτρολόγιο, μπορούν να φιλοξενήσουν μια προσωπική version του λειτουργικού του κατόχου του Keepod, φορτώνοντάς το από το USB.

   Έτσι, το keepod συμβάλει επίσης, σε μεγάλο βαθμό, στην ανακύκλωση παλιών υπολογιστών που δεν έχουν πια την υπολογιστική δύναμη να 'τρέξουν' μοντέρνα λειτουργικά, αλλά επαρκούν για να φορτώσουν επιτυχώς το 'ελαφρύ' λειτουργικό Android.

   "Το keepod δίνει την δυνατότητα στον κάτοχό του να έχει ακριβώς την ίδια εμπειρία χρήσης των προγραμμάτων ενός υπολογιστή, ανεξαρτήτως μηχανήματος", δηλώνει ο ένας εκ των δύο εμπνευστών του Keepod.

   H αναμενόμενη τιμή του Keepod δε θα ξεπερνά τα 7 δολάρια, ενώ η καμπάνια του στο Kickstarter, ήδη πέτυχε τον πρώτο στόχο συγκέντρωσης 40.000 δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα, οι εμπνευστές του, τρέχουν ήδη το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα διάθεσης του Keepod, στα παιδιά του χωριού Mathare, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

   Δείτε πως λειτουργεί το Keepod στο παρακάτω βίντεο παρουσίασής του, στην καμπάνια του στο Kickstarter: 






ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

"ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ" ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. - ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 88

«Ναζιστικό» απορρυπαντικό αποσύρεται από τη γερμανική αγορά

H μεγαλύτερη εταιρεία καθαριστικών προϊόντων του κόσμου υποχρεώθηκε να αποσύρει από τη γερμανική αγορά ένα απορρυπαντικό της.. Aυτό έγινε ύστερα από καταγγελίες, ότι ένας αριθμός που ήταν τυπωμένος σε εμφανές σημείο πάνω στο κουτί του, είναι το σύμβολο του «Χάιλ Χίτλερ» για τους νεοναζιστές.
Το απορρυπαντικό σε σκόνη Ariel, που παρασκευάζεται και πωλείται σε όλον τον κόσμο από την εταιρεία Procter & Gamble, έφερε τον αριθμό 88, τυπωμένο με μεγάλα, μαύρα στοιχεία, πάνω σε μια φωτογραφία της φανέλας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας.
Στους νεοναζιστικούς κύκλους ο αριθμός 88 είναι ο κώδικας που χρησιμοποιείται αντί των γραμμάτων HH που παραπέμπουν στη φράση Heil Hitler (Χάιλ Χίτλερ). Το H είναι το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου.
Η αμερικανική εταιρεία τόνισε ότι ο στόχος της δεν ήταν σε καμία περίπτωση να παραπέμψει στον Χίτλερ.
«Θέλαμε να προωθήσουμε το απορρυπαντικό διαφημίζοντας ότι δίνει πέντε πλύσεις παραπάνω, δηλαδή 88 αντί για τις συνηθισμένες 83», εξήγησε μια εκπρόσωπος της εταιρείας από τα γραφεία της στη Φραγκφούρτη.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, από την Δευτέρα δεν έχουν γίνει άλλες παραδόσεις του απορρυπαντικού στο αμφιλεγόμενο κουτί.
Ένας χρήστης του Twitter ήταν ο πρώτος που επισήμανε στην εταιρεία τη «διπλή σημασία» του συμβόλου που χρησιμοποίησε στο προϊόν της.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ: ΜΙΑ ΤΡΥΦΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ



H Ημέρα της Μητέρας, που φέτος γίνεται 100 ετών, είναι γνωστή κυρίως ως μία ευκαιρία για δώρα, κάρτες, ευχές και γενικά ενδείξεις αγάπης και εκτίμησης στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο. Ωστόσο ο αρχικός σκοπός της ίδρυσης της γιορτής ήταν εντελώς διαφορετικός.

Η συγκεκριμένη γιορτή έχει πιο μελαγχολικές ρίζες: Ιδρύθηκε για τις πενθούσες γυναίκες προκειμένου να θυμούνται τους πεσόντες στρατιώτες και να προσπαθούν για την ειρήνη.

Ωστόσο όταν η γιορτή έγινε εμπορική, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της, η Αννα Τζάρβις, έκανε τα πάντα για να την καταπολεμήσει και τελικά πέθανε αδέκαρη και συντετριμμένη σε ένα σανατόριο.

Ολα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1850, όταν η οργανώτρια των γυναικών της Δυτικής Βιρτζίνια, Ανν Ριβς Τζάρβις (η μητέρα της Αννας) οργάνωνε την Ημέρα της Μητέρας, ομάδες γυναικών που εργάζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και προσπαθούν να μειώσουν τη βρεφική θνησιμότητα με την καταπολέμηση των ασθενειών και τον περιορισμό της μόλυνσης του γάλακτος. Οι ομάδεςαυτές φρόντιζαν επίσης τους πληγωμένους στρατιώτες και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865).

Στα μεταπολεμικά χρόνια η Τζάρβις μαζί με άλλες γυναίκες οργάνωναν πικ νικ και άλλες εκδηλώσεις ως ειρηνιστικές στρατηγικές για να φέρουν κοντά τους πρώην εχθρούς.

Περίπου την ίδια εποχή, η Τζάρβις είχε επίσης ξεκινήσει την Ημέρα Φιλίας της Μητέρας για την ένωση των γυναικών όλης της χώρας. Ωστόσο, ήταν η κόρη της Ανν, η Αννα, που δημιούργησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ημέρα και Μητέρας.

Η Αννα Τζάρβις ποτέ δεν είχε δικά της παιδιά, αλλά το 1905 ο θάνατος της μητέρας της την ενέπνευσε να οργανώσει γιορτές για την Ημέρα της Μητέρας με την πρώτη να γίνεται το 1908.

Στις 10 Μαΐου του ίδιου έτους, οικογένειες συγκεντρώθηκαν στην γενέτειρά της Τζάρβις, στο Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια, σε μια εκκλησία που έχει πλέον μετονομαστεί ως Παγκόσμιος Ναός της Ημέρας της Μητέρας, καθώς και στη Φιλαδέλφεια , όπου η Τζάρβις ζούσε εκείνη την εποχή, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις.

Σε μεγάλο βαθμό μέσω των προσπαθειών της Τζάρβις, η Ημέρα της Μητέρας εορταζόταν σε έναν αυξανόμενο αριθμό πόλεων και τελικά ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον, το 1914, επίσημα ανακήρυξε τη δεύτερη του Μαΐου ως γιορτή.

Για την Τζάρβις, αυτή η γιορτή ήταν μια ημέρα όπου τα παιδιά θα έπρεπε να πηγαίνουν στο πατρικό τους σπίτι, να περάσουν χρόνο με τη μητέρα τους και να την ευχαριστήσουν για όσα έχει κάνει. Δεν ήταν για να γιορτάζει ο καθένας όλες τις μητέρες, αλλά για να γιορτάζει την καλύτερη μητέρα του κόσμου, τη δική του. Γι' αυτό η Τζάρβις διευκρίνιζε πάντα ότι ήταν Ημέρα της Μητέρας και όχι Γιορτή της Μητέρας.

Ωστόσο η επιτυχία της Τζάρβις, σύντομα μετατράπηκε σε αποτυχία, τουλάχιστον στα μάτια της. Η ιδέα της, γρήγορα έγινε ένα εμπορικό χρυσορυχείο με επίκεντρο την αγορά και λουλουδιών, γλυκών και ευχετήριων καρτών, μια εξέλιξη που ενόχλησε βαθιά την Τζάρβις. Ετσι αφιέρωσε τον εαυτό της και την περιουσία της στο να καταφέρει να επιστρέψει η Ημέρα της Μητέρας στις ευλαβικές της ρίζες.

Οργάνωσε μποϊκοτάζ, απείλησε με αγωγές και ακόμη επιτέθηκε στην τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Ελέανορ Ρούσβελτ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την Ημέρα της Μητέρας για να αντλήσει κεφάλαια για φιλανθρωπίες.

Οι έντονες προσπάθειες της Τζάρβις για την εξυγίανση της Ημέρας της Μητέρας συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 1940, ενώ το 1948 πέθανε σε ηλικία 84 ετών στο Σανατόριο της Πλατείας Μάρσαλ στη Φιλαδέλφεια.

Σήμερα , φυσικά, η Ημέρα της Μητέρας συνεχίζει να κυλήσει σαν μια μηχανή του καταναλωτισμού, αφού σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής, οι Αμερικανοί θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 162,94 δολάρια για τη μαμά τους, ενώ ο Εθνικός οργανισμός Εστιατορίων των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Ημέρα της Μητέρας είναι μία αφορμή για να γεμίζουν τα εστιατόρια.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ "ΣΤΑΥΡΩΣΕ" ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67%

Αδωνις: Σταύρωσε... διαμαρτυρόμενη εκπαιδευτικό με αναπηρία 67%

«Κινδυνεύω να πάθω εγκεφαλικό κάθε στιγμή» είπε η γυναίκα στον υπουργό Υγείας
Το Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Αγ. Ανδρέας» επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επιθεώρησε τα έργα που γίνονται στο οκταώροφο κτίριο του νοσοκομείου και κατόπιν κατευθύνθηκε στην Καρδιολογική Κλινική.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο υπουργός Υγείας έγινε δέκτης νέων παραπόνων και διαμαρτυρίας από αγανακτισμένη γυναίκα.

Η πολίτης διαμαρτυρήθηκε έντονα στον κ. Γεωργιάδη γιατί, όπως είπε, είναι εκπαιδευτικός που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ενώ έχει προβλήματα υγείας, εξαιτίας της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας.

«Κινδυνεύω να πάθω εγκεφαλικό κάθε στιγμή» είπε η γυναίκα στον υπουργό κι εκείνος... τη σταύρωσε ενώ της απάντησε πως «όλοι κινδυενεύουμε...».



Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του υποστήριξε ότι η μείωση στα ποσοστά αναπηρίας δεν είναι της αρμόδιότητάς του, αλλά του υπουργού Εργασίας και δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα στον αρμόδιο υπουργό.


ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΥΤΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΟΥΤΕ Η ΩΡΑ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ

«Μα έχω τόσες φροντίδες και ασχολίες!», θα μου πεις. 
Γι' αυτό ακριβώς έλα στο ναό, για να ελκύσεις με την εδώ παρουσία σου την εύνοια του Θεού, κι έτσι να φύγεις ασφαλισμένος· για να Τον έχεις βοηθό στις υποθέσεις σου, κι έτσι να γίνεις ακατανίκητος από τους δαίμονες και τους μοχθηρούς ανθρώπους.
Γιατί, συμμετέχοντας στη Θεία Λειτουργία και στην κοινή λατρεία, θα ενισχυθείς από τον παντοδύναμο Θεό, θα πάρεις τα δικά Του όπλα, κι έτσι ούτε ο διάβολος ούτε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να σε βλάψουν.
Και μη μου πεις, ότι, καθώς είσαι συνέχεια απασχολημένος με τα προβλήματα της ζωής, δεν μπορείς να τρέχεις κάθε τόσο στην εκκλησία ούτε να προσεύχεσαι όλη μέρα.
Στην εκκλησία, έστω, δεν μπορείς να πηγαίνεις. Όπου κι αν βρίσκεσαι, όμως, μπορείς να στήσεις το θυσιαστήριό σου. Ούτε ο τόπος ούτε η ώρα σε εμποδίζουν. Κι αν δεν γονατίσεις, κι αν δεν κλάψεις, κι αν δεν υψώσεις τα χέρια σου στον ουρανό, η προσευχή σου θα είναι τέλεια, εφόσον θα έχεις διάνοια θερμή.
Εσύ που βαδίζεις στο δρόμο, εσύ που βρίσκεσαι στην αγορά, εσύ που ταξιδεύεις στη θάλασσα, εσύ που κάθεσαι στο εργαστήριό σου, εσύ που μαγειρεύεις στο σπίτι σου, εσύ που καλλιεργείς το χωράφι σου κι εσύ που σε κάποιαν άλλη εργασία καταγίνεσαι, όταν δεν μπορείτε να έρθετε στην εκκλησία, κάντε, εκεί που είστε, προσευχή εκτενή και προσεκτική.
Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...