Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Εδεσσαϊκό θέατρο: «Πρόσκληση παρουσίασης νέου έργου Κεντρική Σκηνής»


«Πρόσκληση παρουσίασης νέου έργου Κεντρική Σκηνής»

«La nonna» : το δημοφιλέστερο έργο-ορόσημο της σύγχρονης Αργεντινής,  με φανατικούς οπαδούς σ’ όλο τον κόσμο!
«La nonna» : η μαύρη κωμωδία που ισορροπεί μεταξύ σπαρταριστής κωμωδίας και έντονου δράματος!
«La nonna» : του βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου Αργεντινής και Πρόεδρο της Εταιρείας Αργεντίνων συγγραφέων «ARGENTORES», σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Roberto Cossa!
«La nonna» : από τη Κεντρική Σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου αμέσως μετά το Άγιο Πάσχα!
  
Η Διοίκηση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου καλεί σε συνάντηση όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή την παραγωγή, την Δευτέρα 28  και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 8 το βράδυ στο εντευκτήριο του συλλόγου, όπου θα γίνει η παρουσίαση του έργου.


«Κλείνει το σχήμα της Παιδικής Σκηνής»

Σε συνάντηση επίσης καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην Παιδική Σκηνή, με το έργο «Αν εσύ…ήμουν εγώ» του Δημήτρη Σεϊτάνη, που θα παρουσιαστεί στη μαθητική κοινότητα τον ερχόμενο Μάρτη. Ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στο εντευκτήριο του συλλόγου, όπου έγινε η παρουσίαση του έργου. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή την παραγωγή, να βρίσκονται την Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016 και ώρα 8 το βράδυ στο εντευκτήριο, όπου θα οριστικοποιηθεί το σχήμα και θα δρομολογηθούν πρόβες.




ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  ΕΚΤΑΚΤΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
Σας καλούμε να έρθετε στις  24  Νοεμβρίου, του έτους 2016,  ημέρα Πέμπτη  και ώρα 10:30΄   π. μ. στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 τεύχος Α’), για να παραστείτε στην έκτακτη - κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με την παρ.6 εδ. γ΄ του άρθρου 75 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/07.06.2010), για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα  της ημερήσιας διάταξης:
ΘΕΜΑ 1ο Παράταση της σύμβασης «Υλοποίηση της πράξης Bee-conomy ΥΠ.2- Δράσεις Πληροφόρησης και Δημοσιότητας». 
ΘΕΜΑ 2ο Παράταση της σύμβασης «Υλοποίηση της πράξης Bee-conomy ΥΠ.3- Δράσεις υποστήριξης και ανάπτυξης  της οικονομίας των προϊόντων της μέλισσας».
ΘΕΜΑ 3ο Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου  για τη  δικάσιμο της 25ης/11/2016 στο Ειρηνοδικείο Αλμωπίας, με αριθμ. καταθ. 31/2015.
    Η έκτακτη συνεδρίαση γίνεται με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος λόγω, για τα δύο πρώτα θέματα, στο ότι, α)η λήξη των συμβάσεων των ανωτέρω θεμάτων είναι  στις 26 Νοεμβρίου, β) η λήξη των  πράξεων  είναι η 26η Δεκεμβρίου, μετά από έγκριση σχετικού αιτήματος του Δήμου  Αλμωπίας και την έγκριση  της παράτασης  από το Δ.Σ. στις 23-11-16, γ) είναι απαραίτητη η παράταση  των  συμβάσεων  εντός του νέου χρονοδιαγράμματος, για την ολοκλήρωση δράσεων που βρίσκονται υπό εξέλιξη, δ) η  έγκριση των  παρατάσεων  αυτών  πρέπει να γίνουν  πριν τη λήξη  των συμβάσεων (δηλαδή πριν τις 26-11-16), ε) δεν ήταν δυνατό να τεθούν τα θέματα σε προηγούμενη συνεδρίαση γιατί προϋπόθεση συζήτησής τους είναι η έγκριση των παρατάσεων των πράξεων από το Δημοτικό Συμβουλίου, το οποίο ορίστηκε στις 23-11-2016. 
      Το   3ο   θέμα είναι κατεπείγον διότι το δικαστήριο είναι προγραμματισμένο στις 25/11/2016.                      
    Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

                ΜΠΙΝΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
                ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΣΤΟΝ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Αριδαία, 22/11/2016

ΣΤΟΝ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τον Εξαπλάτανο επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Χρήστο Γεωργίου και Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Εθελοντισμού κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη. Εκεί τους υποδέχτηκαν, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αλμωπίας κ. Γιώργος Γούδης, ο Πρόεδρος κ. Νίκος Χατζηανδρέου, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και ενεργοί πολίτες.
Στόχος της επίσκεψης ήταν η καταγραφή και η σωστή ιεράρχηση κάποιων ζητημάτων που απασχολούν το χωριό, καθώς επίσης και η συνάντηση με τοπικούς φορείς και ενεργούς πολίτες που νοιάζονται πραγματικά για την πρόοδο του τόπου.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι έχει πιστωθεί στον προϋπολογισμό το ποσό των 10.000 ευρώ που θα αφορά συντηρήσεις κοινόχρηστων χώρων. Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο καταγράφηκαν οι βασικές ανάγκες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την συντήρηση του πάρκου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το πρώην Δημαρχείο, την συντήρηση του σιντριβανιού και του λιθόστρωτου που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία, καθώς επίσης και την κατασκευή κράσπεδων που θα διαχωρίζουν το πράσινο της πλατείας και θα δώσουν μία άλλη αισθητική στον χώρο. Παράλληλα, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο του Εξαπλατάνου, όπου μετά από υπόδειξη του Προέδρου θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά στον έναν από τους τοίχους του κτηρίου ο οποίος επί χρόνια παρέμενε ασοβάτιστος και δημιουργούσε προβλήματα υγρασίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ίδιο κτήριο πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο εργασίες συντήρησης και ελαιοχρωματισμού.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Εξαπλατάνου, όπου υλοποιείται ένα σημαντικό έργο. Ο λόγος για την δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο κτήριο που επί χρόνια αποτελούσε ένα μνημείο εγκατάλειψης και η μόνη χρήση του ήταν η αποθήκευση διάφορων αντικειμένων. Ο Δήμαρχος τον περασμένο Φεβρουάριο δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει αυτή η εικόνα και ήδη ο εσωτερικός χώρος είναι έτοιμος και απομένει μόνο η τελική πινελιά με τον ελαιοχρωματισμό της εξωτερικής όψης, καθώς επίσης και κάποιες ακόμα μικρές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητά του. Ένα αίτημα πολλών ετών, έγινε πράξη.
Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με εκπροσώπους του νεοσύστατου Συλλόγου Νέων Εξαπλατάνου, οι οποίοι έχουν δείξει τη διάθεση να συνεργαστούν με στόχο το κοινό καλό του χωριού και οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους για την εύρεση κάποιου χώρου που θα στεγάσει τις δραστηριότητές τους. Ήδη, από τον Δήμο Αλμωπίας έχει γίνει αίτημα προς την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), για την παραχώρηση του Αστυνομικού Σταθμού του χωριού που σήμερα στέκεται ως ένα ερείπιο. Ένας χώρος βρώμικος, για τον οποίο ο Σύλλογος Νέων Εξαπλατάνου εκδήλωσε την επιθυμία να τον καθαρίσει και να τον περιποιηθεί, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούν να επιτευχθούν πολύ θετικά αποτελέσματα και σημείωσε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή στέκεται στο πλευρό κάθε εθελοντικής προσπάθειας.
Τέλος, ο Δήμαρχος βρέθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Εξαπλατάνου, για το οποίο έχει εγκριθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ένα σημαντικό ποσό που θα περιλαμβάνει συντηρήσεις και επισκευές του κτηρίου. Ήδη έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δόξας Εξαπλατάνου κ. Τάσος Λαμπρίδης, παρότι οι εποχές είναι δύσκολες με καλή διάθεση και συνεργασία μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Οι επισκέψεις μας στα χωριά είναι ουσιαστικές, γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνουμε άμεσες λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια ολόκληρα τους συμπολίτες μας. Ο Εξαπλάτανος έχει έναν Πρόεδρο και ένα Τοπικό Συμβούλιο δραστήριο και δημιουργικό. Η συνεργασία μας είναι άψογη και σε αυτό συμβάλει σημαντικά και το γεγονός ότι έχουμε ορίσει Αντιδήμαρχο με έδρα τον Εξαπλάτανο, ο οποίος ασχολείται ενεργά με τα προβλήματα της Ανατολικής Αλμωπίας. Με αυτή την επίσκεψη ιεραρχήσαμε κάποια σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα λυθούν άμεσα με το ποσό των 10.000 ευρώ που έχουμε πιστώσει στον προϋπολογισμό ειδικά για τον Εξαπλάτανο. Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να μιλάμε με αποτελέσματα. Σε αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτοι να συμβάλουν όλοι οι ενεργοί πολίτες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συναντάμε στα χωριά μας και οι οποίοι ζητούν από εμάς να κάνουμε όλα εκείνα τα αυτονόητα που δεν υλοποιούνταν εδώ και αρκετά χρόνια. Πρωταρχικός μας στόχος, η βελτίωση της καθημερινότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».

Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής της Δράσης 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία, (Ανειλημμένες υποχρεώσεις Μέτρου 2.1.4., Δράσης 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-20013


Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής της Δράσης 1.2  Βιολογική Κτηνοτροφία, (Ανειλημμένες υποχρεώσεις Μέτρου 2.1.4., Δράσης 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-20013 – Καν (ΕΚ) Λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες-Νησιά Αιγαίου,  για το έτος εφαρμογής 2013 (2ο έτος).

Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τρίτη 22-11-2016 αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας (2ος όροφος , Διοικητήριο, 'Εδεσσα) και στο Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων)  Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων της Δράσης 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία για το έτος εφαρμογής 2013 (2ο έτος), προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.
Οι καταστάσεις περιλαμβάνουν 7 δικαιούχους.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι δικαιούχοι και ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται   στο Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων, τηλ. 2384021330).

Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής μετά ενστάσεων, για την Δράση 3.1


Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής μετά ενστάσεων, για την Δράση 3.1 Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 2.1.4. «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013,  για το έτος εφαρμογής 2013 (1ο έτος).

Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τρίτη 22-11-2016 αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας (2ος όροφος , Διοικητήριο, 'Εδεσσα) και στο Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων)  Κατάσταση Πληρωμής μετά ενστάσεων των δικαιούχων της Δράσης 3.1 Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων για το έτος εφαρμογής 2013 (1ο έτος), προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.
Οι καταστάσεις περιλαμβάνουν 2 δικαιούχους .
 Για οποιαδήποτε πληροφορία οι δικαιούχοι και ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται   στο Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων, τηλ. 2384021330).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : Να δοθούν τα κίνητρα που δικαιούνται οι νέοι αγρότες.


Σαράντα δύο  βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη, κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ζητώντας την άμεση αύξηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους αγρότες.
Παρότι η δυνατότητα αυτή προσφέρεται από τις κοινοτικές διατάξεις και έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά την εφαρμογή της, καταδεικνύοντας με τρόπο αυτό το πόσο «πιστεύει» και «ενισχύσει» τους νέους αγρότες της πατρίδας μας, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση.
Η αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, ηλικίας μέχρι 40 ετών, έως το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, είχε προβλεφθεί από το Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας 2014-2020. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουδέποτε έκανε χρήση αυτής της δυνατότητας, ενώ παράλληλα με μια σειρά από καθυστερήσεις και παραλείψεις στερεί από την αγροτική μας οικονομία και την ελληνική ύπαιθρο ευκαιρίες ηλικιακής ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού, βιωσιμότητας και ανάπτυξης, τονίζουν στην ερώτησή τους οι 42 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :                           
Αθήνα,  22  Νοέμβριου 2016
                                                ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
   ΘΕΜΑ: Ενεργοποίηση των κοινοτικών κινήτρων υπέρ των νέων αγροτών.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καταβλήθηκε στους δικαιούχους αγρότες η ενιαία κοινοτική ενίσχυση, χωρίς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχεται από την κοινοτική νομοθεσία για αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών.
Το εν λόγω μέτρο είχε αποφασισθεί και ανακοινωθεί επισήμως στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) το Νοέμβριο του 2014 από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί εδώ και δύο χρόνια να αρνείται πεισματικά την εφαρμογή του, καταδεικνύοντας έμπρακτα το πόσο «στηρίζει» τους νέους αγρότες της πατρίδας μας.
Επειδή κύριε υπουργέ εμφανίζεστε κατά τα άλλα λαλίστατος και «ένθερμος» υποστηρικτής των νέων αγροτών και υπόσχεστε αναπτυξιακές προοπτικές και ζωντάνεμα της ελληνικής υπαίθρου, με πρωτοπόρους όπως κατά καιρούς λέτε τους νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους, 
Επειδή, δημοσιεύσατε τη νέα προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης των νέων αγροτών με καθυστέρηση δύο ετών από την υποβολή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στις 17 Ιουλίου του 2014) από την προηγούμενη κυβέρνηση, 
Επειδή, ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος υπέρ των νέων αγροτών παρέμεινε ακριβώς ο ίδιος, όπως υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή 241 εκατ. ευρώ για 12.000 νέους αγρότες  και όχι όπως πομπωδώς ανακοινώσατε για δήθεν άνω των 300 εκατ. ευρώ και για 24.000 περίπου νέους αγρότες (δελτίου Τύπου της 12ης Ιουλίου 2016, στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου), 
Επειδή, η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα και ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους και φυσικά πότε θα καταβληθούν οι σχετικές πιστώσεις στους δικαιούχους,
Επειδή, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαν ως βασική προτεραιότητα τους νέους αγρότες και την ηλικιακή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας,
Επειδή, εμείς καταφέραμε να εντάξουμε για πρώτη φορά στο χρονικά επιπλέον 3.224 επιλαχόντες στην προκήρυξη του προγράμματος του 2014 για τους νέους αγρότες, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των ενταγμένων στο πρόγραμμα σε 12.000 με συνολική ενίσχυση 194 εκατ. ευρώ,
Επειδή, εμείς προχωρήσαμε σε πληρωμές των ενισχύσεων στους νέους αγρότες με πρωτόγνωρους ρυθμούς, σε σχέση με το παρελθόν,
Επειδή, μέχρι το τέλος του 2014 το σύνολο των 12.000 δικαιούχων νέων αγροτών είχε λάβει την πρώτη δόση (70%) της δικαιούμενης ενίσχυση, συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ,
Επειδή, εμείς ξεμπλοκάραμε τις αιτήσεις άλλων 2.702 δικαιούχων νέων αγροτών του προγράμματος του 2009, το οποίο καρκινοβατούσε και τους καταβάλλαμε τη δεύτερη και τρίτη δόση της ενίσχυσης (μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 είχαν πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ενισχύσεις συνολικού ύψους 56 εκατ. ευρώ),
Επειδή, εμείς με υπουργική απόφαση κατανείμαμε σε 12.852 νέους αγρότες - που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και μετά και δεν κατείχαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης - 30.783,99 δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013, συνολικής αξίας 16.931.194,50 ευρώ. Ποσό, που εισέπραξαν οι νέοι αγρότες στα τέλη του 2014,
Επειδή, εμείς υποστηρίξαμε ένθερμα τις προτάσεις, για επιπλέον κίνητρα στους νέους αγρότες, τις οποίες υπέβαλε η Ιταλική Προεδρία στα Συμβούλια υπουργών Γεωργίας του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2014 στις Βρυξέλλες. Κίνητρα, που είχαν να κάνουν με τη χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χαμηλότοκων ή και άτοκων δανείων σε νέους αγρότες, την εξαίρεσή τους από το ποσοστό 10% των επενδύσεων για τις δαπάνες αγοράς γης και την προώθηση προγραμμάτων ανταλλαγής επισκέψεων για μεταφορά τεχνογνωσίας, αγροτικών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των νέων αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Επειδή, εμείς στηρίξαμε έμπρακτα τους νέους αγρότες κάτω των 40 ετών με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ και για μια πενταετία.
 Επειδή, εμείς θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση από το 2015 ενός ακόμη προγράμματος με την είσοδο άλλων 16.000 νέων αγροτών στο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας, προϋπολογισμού 241 εκατ. ευρώ (το 2% των κονδυλίων του Εθνικού μας Φακέλου), ενώ εσείς καθυστερήσατε την προκήρυξή του κατά δύο χρόνια και μειώσατε το αριθμό των δικαιούχων σε 12.000, διατηρώντας τον προϋπολογισμό που εμείς υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επειδή, εμείς εκκινήσαμε την αξιοποίηση 466 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση  7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τους νέους αγρότες. Μέτρο, το οποίο εσείς δεν το έχετε προκηρύξει μέχρι σήμερα, αρκούμενος σε υποσχέσεις και αόριστες ανακοινώσεις περί προκήρυξής του στις αρχές της επόμενης χρονιάς,
Επειδή, εμείς ενεργοποιήσαμε την προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας,
Επειδή, η ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αποτελούσε και αποτελεί για εμάς πραγματικό στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο και όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο πως θα στηριχθεί το κομμάτι αυτό του παραγωγικού δυναμικού μας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ενώ εσείς εδώ και δύο χρόνια αρκείστε στα λόγια και στις υποσχέσεις,
Επειδή, πρέπει επιτέλους να κατανοήσετε ότι η προσέλκυση των νέων ανθρώπων στην αγροτική δραστηριότητα είναι σκόπιμη όχι απλά για την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα της αγροτικής μας οικονομίας, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της υπαίθρου,
Και επειδή, πρέπει κάποτε να κάνετε τον απολογισμό σας κύριε υπουργέ και να συγκρίνεται τα κίνητρα και τις ενισχύσεις που δώσαμε μέσα σε ένα εξάμηνο στους νέους αγρότες και τις σχεδόν μηδενικές πρωτοβουλίες που αναλάβατε εσείς τα επόμενα δύο χρόνια, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι θετικό είχε χτιστεί,
   Ερωτάσθαι,
1. Πότε επιτέλους θα ενεργοποιήσετε την δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας ;
2. Για ποιους λόγους δεν αξιοποιήσατε μέχρι σήμερα αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των νέων αγροτών της πατρίδας μας ;
3. Πότε σκοπεύετε να προκηρύξετε το αντίστοιχο μέτρο για τα σχέδια βελτίωσης προς όφελος των νέων αγροτών, το οποίο ούτε για διαβούλευση δεν το έχετε θέσει μέχρι σήμερα ;

Ευχαριστήρια επιστολή του πρώην προπονητή του ΑΣ Πρόμαχοι Μιχάλη Μαυρίδη


Με μια ευχαριστήρια και με αρκετές αιχμές επιστολή, που δημοσίευσε στο facebook. ο πρώην τεχνικός του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ Μιχάλης Μαυρίδης, κάνει τον απολογισμό του και αποχαιρετά την διοίκηση, την ομάδα και τους φιλάθλους του χωριού.
Δείτε παρακάτω τι έγραψε:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

" Θέλω να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές του Α.Σ. ΠΡΟΜΑΧΟΙ για την συνεργασία μας,καθώς και τους νεαρούς μας ποδοσφαιριστές της παιδικής ομάδας. Επίσης θέλω να κάνω μια αναδρομή στην δράση μας, καθώς και στο πλάνο που είχαμε αποφασίσει από κοινού με τη διοίκηση.
 Αναλαμβάνοντας τις τύχες της ομάδας έθεσα ως απαράβατο όρο την λειτουργία της παιδικής ομάδας, με σκοπό να δημιουργήσουμε το ποδοσφαιρικό μέλλον του συλλόγου, αλλά και να βοηθήσουμε τα παιδιά να δυναμώσουν το χαρακτήρα τους, να απολαύσουν το παιχνίδι και να φέρουμε την νεολαία κοντά στον αθλητισμό. Κάτι το οποίο θα βοηθούσε πρωτίστως να αναπτύξουν την αίσθηση του δικαίου στα παιδιά, αλλά και να τα κρατήσει μακριά από δραστηριότητες που μαστίζουν την νεολαία όπως, δικυκλιστές, καπνιστές,και υπερχρήστες διαδικτύου.
Κατόπιν ζήτησα από την διοίκηση να εμπιστευτεί όλα τα παιδιά του χωριού και να γίνουν μόνον τρεις προσθήκες. Έδωσα προσωπικές εγγυήσεις ότι έχουν τα παιδιά την δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στην κατηγορία και θα παρουσιάσουμε μια ομάδα καλογυμνασμένη. Εξήγησα ότι βάση του μοντέλου της ομάδας δεν είναι δυνατόν να έχουμε άμεσα αποτελέσματα λόγω της απειρίας των παικτών και της μεγάλης τομής που γίνεται στο ρόστερ, αλλά και στη λειτουργία της ομάδας.
Έθεσα από την πρώτη μέρα όμως ως αφετηρία την πρώτη Δεκεμβρίου ως απαρχή της συγκομιδής βαθμών, αλλά και ολοκληρωμένης απόδοσης της ομάδας, στηρίζοντας το επιχείρημα μου αυτό, πρώτα στα δεδομένα της κατηγορίας πχ βαρια γήπεδα, αγύμναστες ομάδες, ελλειπή ρόστερ, κτλ.
 Και κατόπιν εξηγώντας τα πλεονεκτήματά μας σαν ομαδα και με βάση την δουλειά και το πλάνο που υπηρετούσαμε. πχ καληή φυσική κατάσταση, βάθος ρόστερ, μεγάλο βαθμό εντοπιότητας, κτλ.
 Στο διάβα αυτού του εγχειρήματος βρήκα πολλές φορές προβλήματα αλλά η μεγάλη διάθεση των παιδιών και η πολύτιμη βοήθεια που είχα από τον συνεργάτη μου με βοηθούσαν να βγαίνω πάντα νικητής.
Ενδεικτικά αναφέρω κάποια προβλήματα όπως τον κάματο των παιδιών λόγω της υλοτομίας, αλλά και τα προβλήματα επικοινωνίας στον τακτικό τους προσανατολισμό. Δεν είναι εύκολο να χτίσεις μια ομάδα από την αρχή και κυρίως να είσαι αναγκασμένος να μαθαίνεις σε ποδοσφαιριστές στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να τα έχουν διδαχθεί σε μαθησιακές ηλικίες, αλλά όπως γνωρίζετε στα χωριά δεν υπάρχουν παιδικά τμήματα να μας το εξασφαλίσουν αυτό.
Κλείνοντας θέλω να πω στον κόσμο του χωριού να κάνει υπομονή και να συμπαρασταθεί στα παιδιά γιατί έχει πολύ δουλειά επάνω της αυτή η ομάδα και είναι κοντά η επιτυχία.
 Στον φίλαθλο κόσμο να μην ξεχνάει ότι μιλάμε για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να θέσει ο καθένας το ερώτημα στον εαυτό του ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΝ απ το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο?
 Και στην διοίκηση των Προμάχων να ζητήσω συγγνώμη που η δουλειά μου δεν ήταν άξια ούτε για ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ... 


Μ.Μαυρίδης 
Προπονητής UEFA A."

ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ PLEXR

       Εξαιρετικά λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα έχει η εφαρμογή  της μη επεμβατικήςτεχνικής   PLEXRστη βλεφαροπλαστική!
Βοηθάει τους ανθρώπους που φοβούνται το  νυστέρι,  τις  τομές και τα ράμματα να αποκαταστήσουν γρήγορα και αναίμακτα μικρές ή μεγαλύτερες ατέλειες στα βλέφαρα, γύρω από τα μάτια,  το στόμα και στην ευρύτερη περιοχή του προσώπου.
«Η κάθε συνεδρία διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν άμεσο .Μετά την εφαρμογή ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις δραστηριότητές του την ίδια μέρα και δεν χρειάζεται να λάβει κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή ούτε αυστηρές προφυλάξεις»  αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού ΚέντρουΓλαυκώματος & Laser που εφαρμόζει την τεχνικήPLEXR.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ηβοήθεια που προσφέρει η αναίμακτηβλεφαροπλαστική  χάρη στη μη επεμβατικήτεχνική   PLEXR στην αποκατάσταση λειτουργικών η αισθητικής φύσεως προβλημάτων, τα οποία να έχουν επίπτωση στην καθημερινή ζωή του ατόμου, είναι σημαντική για την ψυχολογία του.
 Η μη επεμβατική βλεφαροπλαστική  με την νέας τεχνολογίας συσκευή PLEXR ,  βασίζεται στην διαδικασία της  εξάχνωσης (ablation - spot πλάσματος) που αφαιρεί τα επιφανειακά κερατινοκύτταρα  χωρίς να προκαλείται η παραμικρή αιμορραγία.
Η νέα τεχνική , σύμφωνα με τους επιστήμονεςδεν επηρεάζει τους  περιβάλλοντες και υποκείμενους  ιστούς και δεν δημιουργεί τις  παραμικρές ουλές ή ασυμμετρίες.
Εφαρμόζεται στο ιατρείο σε πτυχές βλεφάρων και περιοφθαλμικές  ρυτίδες  ανάλογα με το πρόβλημα και τις  εξατομικευμένες ανάγκες, σε νεαρές ηλικίες με συναφή προβλήματα όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
 Η μέθοδος αυτή εκτός από την περιοχή των βλεφάρων (άνω και κάτω) έχει και άλλες εφαρμογές όπως: Αφαίρεση ουλών, ξανθελασμάτων, τατουάζ καθώς και στη θεραπεία ενεργού ακμής.

Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με τις τεχνικές NEEDLESHAPINGγια ανόρθωση ιστών προσώπου και O.F.F. για την αφαίρεση του λίπους από τα κάτω βλέφαρα και με ενέσεις botox ή/και υαλουρονικού.
Η χρήση νυστεριού και οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι τα στοιχεία  που μέχρι σήμερα απέτρεπαν εκατομμύρια ανθρώπους να υποβληθούν σε βλεφαροπλαστική  και να απαλλαγούν από την περίσσεια του δέρματος στο πρόσωπο (βλέφαρα, ρυτίδες, πτυχές) λόγω χαλάρωσης.

«Σήμερα όμως παρέχεται η δυνατότητα με αυτές τις μη επεμβατικές τεχνικές  χωρίς την χρήση νυστεριού, χωρίς τομές και ράμματα να είναι δυνατή και εύκολη η αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία, το άγχος και τους κινδύνους της κλασσικής χειρουργικής επέμβασης» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης.
Το οφθαλμολογικό κέντρο γλαυκώματος και laserΑθηνών εν όψει  των επερχόμενων εορτών προσφέρει σε ειδική προνομιακή εκπτωτική τιμή την θεραπεία βλεφαροπλαστικής με PLEXR.

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910

TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


                      ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
                              ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

Σας καλούμε να έρθετε  στις  25  Νοεμβρίου,  του έτους 2016,  ημέρα Παρασκευή  και ώρα  10:30   π. μ., στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας,  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου  Αλμωπίας, για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
                                     
                                       ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1 Ψήφιση πιστώσεων προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2016. 
2 Τροποποίηση της με αριθμ. 205/2016 απόφασης οικονομικής επιτροπής περί ψήφισης  του σχεδίου του προϋπολογισμού Δήμου  Αλμωπίας, οικ. έτους 2017 – Συμμόρφωση με τη  γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.  
3 Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση ενώπιον του Μονομελούς      Πλημμελειοδικείου  ΄Εδεσσας,   στις 2-12-2016. 
4 Έγκριση πρακτικών  δημοπρασίας για την εκμίσθωση  δημοτικών (πρώην σχολικών) αγροτεμαχίων Αλώρου.
5 Εξουσιοδότηση της ίδιας επιτροπής διαπίστωσης βλαβών η οποία ορίστηκε  με την υπ΄αριθμ 200/2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλμωπίας.
6 Διαπίστωση βλαβών από ανωτέρα βία στο έργο: «ΕΠΕΚΤΑΣΗ Χ.Υ.Τ.Α. 1ΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ (Χ.Υ.Τ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ»
7 Ένσταση κατά τη μη εφαρμογή ενεργειών βάσει του άρθρου 58 του ΚΔΕ για τις υπ΄αριθμ. πρωτ. 22703/8-9-2016 και 22919/12-9-2016 του έργου: «ΕΠΕΚΤΑΣΗ Χ.Υ.Τ.Α. 1ΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ (Χ.Υ.Τ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ»
8 Απευθείας ανάθεση για την εκτέλεση  του έργου κατασκευή τσιμενταύλακα Τ.Κ.  Φιλώτειας.
9 Απευθείας ανάθεση για την εκτέλεση  του έργου επισκευή δρόμου στον οικισμό Κορυφής.

Βρεφοδόχος


Δεν σώθηκε τίποτα. Ούτε μια μνήμη.
 Δεν σκόρπισες
καμιά λέξη στο πάτωμα, κανένα φιλί που είχε μείνει 
μισό. Τα πήρες όλα. Έστω.
 Στο πανηγύρι των Ερώτων, 
εκεί που κάθε χρόνο δέονται για τις χαμένες αγάπες, 
βρήκα  όλα  τα  κλοπιμαία.
  Έτοιμα  προς  πώληση. 
Όλα. Ποιήματα και αυτοσχέδια καράβια από χαρτί. 
Το  όνομά  σου  ζωγραφισμένο  πολλές  φορές  με 
χρωματιστούς  μαρκαδόρους.
 Όλα. Φωτογραφίες,
σημειώματα, κάρτες από περασμένη γιορτή, ευχές
γραμμένες από χέρι παιδικό.Τραγούδια.Κι αγγίγματα 
Εκεί τακτοποιημένα στη σειρά.
 Όλα προς πώληση. 
Πόσο στοιχίζουν; ρώτησα. Τ' αγόρασα. Όλα.
 Και 
τ' απόθεσα τρυφερά στη βρεφοδόχο της λήθης.
 Να 
μεγαλώσουν και ν' αγαπηθούν, μακριά σου, μακριά
μου, σε χέρια ξένα. 

Ελένη Μαυρογονάτου
από τη συλλογή Δίσεκτος έρωτας, 2016





Μα όχι, όχι, πως δεν σε καταλαβαίνουμε, αφού σε καταλαβαίνουμε


Ένας έφηβος, για χιλιοστή φορά, κατηγορεί τους γονείς του, όλο ένταση, λέγοντάς τους «Δεν με καταλαβαίνετε!»
Οι γονείς προσπαθούν απεγνωσμένα να τον καταλάβουν, να τον πείσουν ότι τον κατάλαβαν, να κάνουν σαν να τον καταλαβαίνουν, να δείχνουν ότι έχουν καταλάβει….Φυσικά χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο γιος τους επαναλαμβάνει «Αφήστε με, δεν με καταλαβαίνετε!».
Το ότι οι γονείς έχουν κολλήσει στη στερεότυπη όσο και άγονη απάντηση «Μα όχι, όχι, πως δεν σε καταλαβαίνουμε, αφού σε καταλαβαίνουμε», δείχνει ότι ο κόσμος των γονιών κι ο κόσμος του παιδιού δεν συναντιούνται, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς δεν έχουν τρόπο να συναντήσουν το παιδί τους στον δικό του κόσμο.
Κάτι που θα μπορούσαν να το επιχειρήσουν με κάποιες άλλου είδους απαντήσεις, όπως ενδεχομένως οι εξής:
A. Να κάνουν μια καλή, εύλογη μαντεψιά ως προς το τι στ’αλήθεια απασχολεί το παιδί τους και να τη μοιραστούν μαζί του λέγοντάς του, για παράδειγμα: «Παιδί μου έχω την εντύπωση ότι αυτό που σε απασχολεί είναι το τάδε ζήτημα: o φίλος σου που…/το ότι στο σχολείο…/το ότι ο αδελφός σου…/κ.λπ.». Το παιδί κατά πάσα πιθανότητα, αν ήθελε να το καταλάβουν οι γονείς του, είτε ήταν σωστή η μαντεψιά είτε όχι θα αισθανόταν ότι όντως μοιράζονται τον κόσμο του. Ακόμη και αν δεν το αναγνώριζε, η ένταση πιθανότατα θα εκτονωνόταν.
Β. Να του πουν και να του δείξουν ότι σέβονται εκείνο που αισθάνεται, γιατί ίσως το έχει ανάγκη σε κάποια σημεία να είναι ο δικός του κόσμος απρόσιτος στους γονείς του (έκφραση της επιθυμίας αυτονόμησής του). Και ότι θα είναι πάντα στη διάθεσή του για να μιλήσουν, τη στιγμή που το ίδιο το παιδί θα αισθανθεί ότι το θέλει. Οπότε –και πάλι άσχετα από το τι θα απαντήσει το παιδί- οι γονείς του δείχουν ότι όχι μόνο μπορούν να μοιραστούν τον κόσμο του, να τον αποδεχτούν, να τον σεβαστούν, αλλά και ότι «δεν το παίρνουν προσωπικά το θέμα», νιώθοντας θυμό ή απελπισία «επειδή δεν επικοινωνούμε κ.λπ.»
Νίκος Σιδέρης, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής-Οικογενειακός θεραπευτής. Απόσπασμα από το βιβλίο ‘Τα Παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!’, εκδόσεις Μεταίχμιο.






Η βαρύτητα του ρήματος "τρώω”


Ο στοματικός ηδονισμός συντηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με τη «συναισθηματικότητα της παχυσαρκίας» μια και στον πρώτο θηλασμό η τροφή συναντιέται με την ευχαρίστηση.
Ένας σημαντικός αριθμός ερευνών, αλλά και η καθημερινή παρατήρηση των μητέρων που θηλάζουν, ενισχύουν και επιβεβαιώνουν την άποψη πως η πρόσληψη της τροφής, και μάλιστα η εμπειρία των αρχικών ημερών, δεν είναι μόνο μια ενστικτική κίνηση-ενέργεια, αλλά διατηρεί και ουσιαστικές ψυχικές επιδράσεις.
Στο στοματικό στάδιο γίνεται πράξει η απομύζηση του μητρικού στήθους (ένστικτο επιβίωσης) και το πιπίλισμα της θηλής σαν παιχνίδι επαφής με τα χείλη (σεξουαλικότητα).Στο πρώτο διάστημα, καθώς και αργότερα, αν ένα παιδί κλάψει, ποια είναι η κίνηση των γύρω; Ανεξάρτητα από το αν το κλάμα μεταφέρει το μήνυμα του παιδιού προς τους άλλους ότι «πονά, φοβάται, βαριέται, λερώθηκε, δεν θέλει κάτι ή έχει ανάγκη από συντροφιά ή θύμωσε», η αντίδραση είναι να το τοποθετήσουν στο στήθος ή να «εισβάλουν» ένα μπιμπερό στο στόμα.
Συνηθίζει κάποιος την τροφή σαν κάτι που θεραπεύει «πάσαν νόσον». Δεν είναι ανεξάρτητο το γεγονός ότι στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων –και ας περιοριστούμε για το θέμα μόνο σ’αυτήν- γλεντούν τη χαρά ή μαλακώνουν τον πόνο τρώγοντας. Με εδέσματα άλλωστε συνοδεύονται και οι γάμοι και οι κηδείες.
Στη γλώσσα μας, όταν υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, χρησιμοποιούμε την έκφραση «τρώγονται μεταξύ τους». Επίσης, όταν ένα άτομο επιθυμεί ερωτικά κάποιον άλλον, υποστηρίζουμε ότι «τον έφαγε με τα μάτια». Στα μωρά και τους ερωτικούς συντρόφους απευθυνόμαστε λέγοντας ως θετική αναφορά «Μου έρχεται να σε φάω», στα σεξουαλικά υπονοούμενα «Τον έφαγε όλο», αλλά και στα αθλητικά δρώμενα με ταπεινωτική σεξουαλική διάσταση «Φάγατε τρία και ησυχάσατε!». 
Ακόμη και για ένα άτομο που δολοφονήθηκε λέμε «Τον έφαγαν μπαμπέσικα».

Δεν χρειάζονται περισσότερα παραδείγματα για να αντιληφθούμε την βαρύτητα που διατηρεί μέσα μας το ρήμα «τρώγω» με την ευρύτερη νοηματοδότησή του. Σε μία γλώσσα τόσες πολλές μεταφορικές χρήσεις του ρήματος υποδηλώνουν τη σημαντικότητα που έχει ως πράξη στο συναίσθημα των χρηστών της γλώσσας. Διακρίνουμε έτσι με σαφήνεια να συνυπάρχουν στο ρήμα «τρώγω» ο ερωτισμός και η επιθετικότητα. Διαπλέκονται διάφοροι ενορμητικοί σκοποί. Πραγματοποιείται μια διεργασία ενσωμάτωσης ιδιαίτερα στο στοματικό στάδιο.
Το αντικείμενο (γονιός) «εισέρχεται» μέσω της τροφής στο υποκείμενο (παιδί) και αυτό με φαντασιωσικό τρόπο το κρατά στο εσωτερικό του σώματός του. Έχουμε διαδοχικές λειτουργίες. Στην πρώτη το υποκείμενο απολαμβάνει, στη δεύτερη καταστρέφει το αντικείμενο και στην τρίτη ενδοβάλλει «στοιχεία» του αντικειμένου.
Ανακαλώντας στο νου εικόνες από παιδικά γεύματα, στοιβάζονται ατελείωτες ώρες ταϊσμάτων με παραμύθια, τερτίπια, σαλτιμπαγκισμούς και ξεγελάσματα από τους ενήλικες φροντιστές, ώστε τα παιδιά να φάνε «όλο το φαγητό τους». Η επίμονη εφαρμογή της πλήρους καταβρόχθισης των γευμάτων και η επιβράβευση επειδή το παδί κατάφερε «να καταπιεί» όλη την παράλογη αγωνία τους και για την τελευταία μπουκιά που είχε απομείνει στο πιάτο («φάε, δεν αφήνου τη δύναμή μας») εκφυλίζουν σταδιακά τη σημασία του ενστίκτου αυτοσυντήρησης.
Η διαδικασία της θρέψης μεταστρέφεται από πλαίσιο επιβίωσης σε τυραννική αποθήκευση ενός υλικού (τροφή), που πιστοποιεί συναισθηματικά ότι οι άλλοι είναι ευχαριστημένοι με το παιδί που «μάζεψε» μέσα του «όλο το φαϊ τους». Δεν ισχύει πλέον το «τρώω για να ζήσω», αλλά το «τρώω για να ευχαριστήσω τους γύρω μου» – σαφέστατα κι εμένα-, τους οποίους σ’ενάντια περίπτωση θα στενοχωρούσα και θα θύμωναν με εμένα. Μοιάζει σαν να καταναλώνω την τροφή, επειδή έτσι κερδίζω «πιστοποιητικό καλού παιδιού».
Η αναζήτηση της τροφής ως φυσικού και αναπόσπαστου μέρους του βασικού ενστίκτου της επιβίωσης διευκόλυνε τον άνθρωπο αλλά και τον υποχρέωσε να ελέγξει το περιβάλλον του, ώστε να διαθέτει ομαλότερες προσβάσεις για την εύρεσή της και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Επομένως το αίσθημα της πείνας, στο οποίο ανταποκρίνεται η θρέψη, έχει ένα αυτονόητο νόημα καταγραμμένο στον κωδικό των ανθρώπινων κυττάρων (αυτοσυντήρηση). Η επίκτητη όψη της ονομάζεται «βουλιμία» και το αποτέλεσμά της «παχυσαρκία».
Tρύφων Ζαχαριάδης, ‘’Ποιος εκπαιδεύει συναισθηματικά ποιον’’, εκδόσεις Τόπος






Οι τοξικοί άνθρωποι δεν ικανοποιούνται με τίποτα

Με τον όρο ''τοξικός'', οι ψυχολόγοι περιγράφουμε τον επιβλαβή για την ψυχοσυναισθηματική και σωματική υγεία ενός ατόμου. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά τους τα οποία και χρησιμοποιούν εξοντώνοντας το ''θύμα'' τους.
Μπορεί να είναι οι γονείς, μπορεί να είναι κάποιος άλλος συγγενής, ίσως ένας φίλος ή ακόμη και ένας σύντροφος. Η τοξική ταυτότητα δεν έχει πρόσωπο. Τοξικός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε και κατά συνέπεια είναι δυνατό να έχετε μία τοξική σχέση με έναν άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά σας ή είναι ένας ''σημαντικός άλλος'' στη ζωή σας.
Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν τοξικό φίλο, είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε ή να τον απομονώσετε αλλά είναι πολύ δυσκολότερο όταν έχετε έναν τοξικό γονιό ή σύζυγο.
Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άκρως επικίνδυνοι για την ψυχική υγεία των άλλων, καθώς τον καταδυναστεύουν ψυχολογικά και συναισθηματικά και του προκαλούν έντονο στρες στον βωμό της επερχόμενης αντίδρασης του.
Η αδιάκοπη κριτική τους, η απουσία αποδοχής τους, η σκληρή απαιτητικότητά τους, η έντονη ενασχόληση με το τι θέλουν και τι χρειάζονται ΜΟΝΟ εκείνοι , είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους που σφυροκοπούν την ψυχοσυναισθηματική υγεία των ατόμων που τους περιτριγυρίζουν.
Κατά κάποιο τρόπο, είναι τα άτομα που θεωρούν ότι μόνο εκείνα έχουν δικαιώματα και μπορούν να εξουσιάζουν τους άλλους μετατρέποντας τους σε μαριονέτες.
Τα τοξικά άτομα κακοποιούν μέσω πληθώρας μέσων ψυχολογικής κακοποίησης, όπως λεκτική εξύβριση/κριτική - προσβολές - υποτιμητικά σχόλια, απομόνωση του θύματος, απειλές, εκφοβισμό, οικονομική κακοποίηση/ έλεγχος μέσω των χρημάτων κλπ.
Το αποτέλεσμα είναι η ψυχολογική δηλητηρίαση του ατόμου που το περιβάλει. Φόβος, Άγχος, Θυμός, Θλίψη, Καταπίεση είναι από τα βασικότερα συναισθήματα που φωλιάζουν και καταπιέζονται σε έναν άνθρωπο που τον δηλητηριάζει ο ναρκισσισμός ενός τοξικού ατόμου.
Είναι κουραστικοί και εξαντλητικοί, ενώ προκαλούν φόβο εξαιτίας της σκληρής αντίδρασης και συμπεριφοράς τους. Μέσω αυτού του φόβου καταφέρνουν να εξουσιάζουν και να χειρίζονται τα θύματά τους τα οποία προσπαθούν να αποφύγουν τις προστριβές και τις εντάσεις - οι οποίες φυσικά είναι αναπόφευκτες όπως και να φερθούν ο,τιδήποτε και να κάνουν- και έτσι παγιδεύονται στις τοξικές διαθέσεις, ενώ απομακρύνονται από αυτά που επιθυμούν να πράξουν, να ακολουθήσουν και να υπερασπιστούν. Με λίγα λόγια απομακρύνονται από τον εαυτό τους.
Είναι γεγονός όμως πως οι τοξικοί άνθρωποι δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Η βαθιά αίσθηση αναξιότητας του εαυτού τους μετατρέπεται σε σκληρή κριτική και προσβλητικά σχόλια προς τους άλλους. Οτιδήποτε και να λάβουν ποτέ δεν θα τους είναι αρκετό. Τα άτομα που τους πλαισιώνουν προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους με αποτέλεσμα να αποδομούνται ψυχολογικά και να εξαντλούν τα ενεργειακά συναισθηματικά τους αποθέματα.
Αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολο, να υπάρχεις ή να έχεις υπάρξει με ένα τέτοιο πρόσωπο. Ιδιαίτερα όταν αυτό το πρόσωπο είναι και πολύ οικείο. Είναι αναγκαίο όμως, να βρεις το κουράγιο να αντιμετωπίσεις όλα όσα πέρασες ή περνάς και να διεκδικήσεις την ταυτότητά σου, την ύπαρξη σου, τα δικαιώματά σου.... τον εαυτό σου!
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε ορίζει, να αποφασίζει για σένα, να σε μειώνει, να προσβάλει τις επιλογές και τα όνειρά σου....
Όλη αυτή η χειριστική συμπεριφορά αποσκοπεί στην εξάρτησή σου. Είναι πολύ σημαντικό για τον εαυτό σου να αποφασίσεις εάν θέλεις να είσαι εξαρτημένος ή ανεξάρτητος.
Υπάρχει τρόπος να μάθετε πως να διαχειρίζεστε τέτοιου είδους σχέσεις. Ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να σας βοηθήσει σε αυτό. Επιπλέον θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε κάποιο συγκεκριμένο εγχειρίδιο
Να θυμάστε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους, παρά μόνο τον εαυτό μας!!

Δήμητρα Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγος





Πηγή: psychologosonline

«Αυτά που φαίνονται εκεί πέρα δεν είναι γίγαντες αλλά ανεμόμυλοι»

«Προχωρώντας σε κείνο τον κάμπο, ανακάλυψαν τριάντα με σαράντα ανεμόμυλους και, με το που τους είδε, ο δον Κιχώτης είπε στον ιπποκόμο του:
-Η τύχη μας τα φέρνει τα πράγματα καλύτερα απ’ όσο θα θέλαμε' γιατί τους βλέπεις εκεί, φίλε μου Σάντσο, τους τριάντα και βάλε θεόρατους γίγαντες, με τους οποίους σκέφτομαι να δώσω μάχη και ν’ αφαιρέσω απ’ όλους τη ζωή, οπότε με τα λάφυρά τους θ’ αρχίσουμε να πλουτίζουμε, καθώς αυτός είν’ ένας δίκαιος πόλεμος, και είναι μεγάλη υπηρεσία προς τον Θεό μια τόσο κακή σπορά ν’ αφανιστεί από προσώπου γης.
- Ποιοι γίγαντες; Είπε ο Σάντσος.
- Αυτοί που βλέπεις εκεί, απάντησε ο κύριός του, με τα μακριά χέρια, κι ορισμένοι τα έχουν σχεδόν ίσα με δύο λεύγες.
Κοίτα, κύριέ μου, απάντησε ο Σάντσος, αυτά που φαίνονται εκεί πέρα δεν είναι γίγαντες αλλά ανεμόμυλοι, κι εκείνα που μοιάζουν με χέρια είναι οι φτερωτές τους που γυρνάν με τον αέρα και δίνουν φόρα στη μυλόπετρα.
- Πως φαίνεται απάντησε ο δον Κιχώτης ότι δεν είσαι μαθημένος σε τέτοιες περιπέτειες: γίγαντες είναι' κι άμα φοβάσαι, πήγαινε στην άκρη κι αρχίνα τις προσευχές όσο εγώ θα δίνω άγρια και άνιση μάχη μαζί τους.
Κι αμέσως σπιρούνισε το άλογό του τον Ροσινάντε, χωρίς να δώσει σημασία στις φωνές του ιπποκόμου του που τον προειδοποιούσε πως ήταν σίγουρα ανεμόμυλοι κι όχι γίγαντες αυτά που πήγαινε να τους επιτεθεί.
Ήταν τόσο πεπεισμένος πως επρόκειτο για γίγαντες, που ούτε άκουγε τις φωνές του ιπποκόμου του ούτε έβλεπε, παρόλο που βρισκόταν πια πολύ κοντά, ότι ήταν όντως ανεμόμυλοι, αντίθετα προχώραγε φωνάζοντας:
-Μη λακίζετε, δειλά και τιποτένια πλάσματα, ένας είναι ο ιππότης που σας επιτίθεται.
Και τη στιγμή εκείνη σηκώθηκε λίγος αέρας κι οι μεγάλες φτερωτές άρχισαν να κινούνται, οπότε, βλέποντάς το αυτό, ο δον Κιχώτης είπε:
-Ακόμα κι αν κουνήσετε περισσότερα χέρια κι από τον Εκατόγχειρα Βριάρεω, να ξέρετε, θα μου το πληρώσετε.
Κι αυτό λέγοντας, κι αφιερώνοντας ολόψυχα τον εαυτό του στη δέσποινά του τη Δουλσινέα, ζητώντας της σε μια τόσο κρίσιμη μάχη να τον συνδράμει, καλυμμένος καλά από την ασπίδα του, άδραξε το κοντάρι, κι ορμώντας με τον Ροσινάντε σε πλήρη καλπασμό, επιτέθηκε στον πρώτο ανεμόμυλο που βρέθηκε μπροστά του και, δίνοντας μια κονταριά στη φτερωτή, ο αέρας την έκανε να γυρίσει με τόση φόρα, που κομμάτιασε το κοντάρι και τίναξε μακριά άλογο και καβαλάρη, ο οποίος απόμεινε να κατρακυλάει στον κάμπο κατασακατεμένος.
Έτρεξε ο Σάντσος, όσο γρήγορα μπόρεσε να τρέξει ο γάιδαρός του, για να τον βοηθήσει, και τον βρήκε να μην μπορεί να κουνηθεί... τόσο γερό ήταν το χτύπημα πέφτοντας από τον Ροσινάντε.
- Μάρτυς μου ο Θεός! είπε ο Σάντστος. Δε σου είπα, κύριέ μου, να δεις καλά τι πήγαινες να κάνεις γιατί είναι ανεμόμυλοι κι αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας παρά μόνο εκείνος που έχει άλλους ανεμόμυλους μέσα στο κεφάλι;
- Σώπασε, φίλε Σάντσο, απάντησε ο δον Κιχώτης, γιατί τα πράγματα του πολέμου υπόκεινται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, σε διαρκή αλλαγή.
Επίσης, αγαπητέ μου αναγνώστη, θα ήμουν και ανέντιμος αν κρατούσα το συμπέρασμα μόνο για τον εαυτό μου.
Λοιπόν, τι λέει ένας κανόνας στο προηγούμενο κεφάλαιο;
Δεν παλεύουμε έξω από τις γραμμές μας. Δεν παλεύουμε έξω από τα όρια της πραγματικότητάς μας, δηλαδή δεν τα βάζουμε με φανταστικούς εχθρούς.
Είναι αρκετές οι πραγματικές δυσκολίες της ζωής, οι οποίες όντως την κάνουν να μοιάζει με πόλεμο που διαρκώς αλλάζει, που διαρκώς μετατοπίζεται, και τις οποίες εμείς καλούμαστε κάθε τόσο να υπερνικήσουμε, παίρνοντας ως έπαθλο τη συνήθεια να κρατάμε ψηλά το κεφάλι.

ΕΞΗΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ - ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΔΕΛ ΠΟΘΟ
Εικόνα: Εικονογράφηση για εξώφυλλο βιβλίου από την Lindsey Bunish.





Πηγή: lecturesbureau.gr

Γιάννης Σηφάκης : Ξεκίνησε η κατασκευή του έργου μετεγκατάστασης του τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο Έδεσσας


Γιάννης Σηφάκης:  Ξεκίνησε η κατασκευή του έργου μετεγκατάστασης του τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Έδεσσας
Έρχονται και τα πρώτα νέα μηχανήματα με χρήση της έκπτωσης της εργολαβίας 
Ικανοποίηση εξέφρασε ο βουλευτής για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας για την βελτίωση των συνθηκών για τους νεφροπαθείς της Πέλλας  
 Ξεκίνησε η κατασκευή του έργου της μετεγκατάστασης του τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Έδεσσας. Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός τριμήνου. Το έργο αυτό θα εκτελεστεί μόλις με 95.000,00 € περίπου όταν ο προϋπολογισμός τους επί των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν 580.000,00 €.
Για να γίνει κατορθωτή αυτή η εξέλιξη προηγήθηκε προσπάθεια επί ένα και πλέον έτος από τον βουλευτή και την προσωρινή διοίκηση του Νοσοκομείου στην αντιμετώπιση δεκάδων προβλημάτων συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατίας αλλά και μικρών και μεγαλύτερων διαπλοκών που καταδίκαζαν επί τόσα χρόνια τους νεφροπαθείς να κάνουν την θεραπεία τους σε τριτοκοσμικές συνθήκες. 
Μετά από πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολάκη εξασφαλίστηκε η έκπτωση του έργου να χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέων μηχανημάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα. 
Έτσι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες για την αγορά των νέων μηχανημάτων. 
Ο βουλευτής εκφράζει την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα που δείχνει τον δρόμο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν και πολλά άλλα θέματα όχι μόνο της υγείας αλλά και άλλα θέματα του Νομού. Μόνο με μεγάλη ανιδιοτελή προσπάθεια, επιμονή στην αντιμετώπιση των μικροδιαπλοκών και της γραφειοκρατίας, ευελιξία και χρήση και του εθελοντισμού και φυσικά με την υποστήριξη των Υπουργών και των υπηρεσιών μπορεί να επιτευχθεί σε αυτές τις συνθήκες θετικό αποτέλεσμα. 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...