Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ημερίδα του Μ. Χ. Σ. Προμάχων με Θέμα: Η Μακεδονική Παράδοση της Αλμωπίας.


Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 στο "Ξενιτίδειο" Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αλμωπίας στις 19:00, ο Μορφωτικός & Χορευτικός Σύλλογος Προμάχων "Οι Πρόμαχοι" με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα την Μακεδονική παράδοση της Αλμωπίας
Η ημερίδα πραγματοποιείται στα πλαίσια της διαφύλαξης και μετάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και οι θεματικές ενότητες που περιέχονται ευελπιστούμε να ενημερώσουν και να καλύψουν το κενό που υπάρχει. 
Κεντρικός ομιλητής θα είναι είναι ο κ. Κωνσταντίνος Νιχωρίτης καθηγητής του ΠΑΜΑΚ στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και τον πλαισιώνουν ο κ. Γεώργιος Τάτσιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και ο Ιωάννης Γεωργίου (εκπαιδευτικός). 
Στην εκδήλωση προσκαλούνται να συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι κοινωνικοί φορείς της Αλμωπίας (πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι επαγγελματιών, αθλητικά σωματεία κτλ), οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Περιφερειακή Ενότητα και απλοί πολίτες.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ:
Σάββατο 24 Μαρτίου 2018
Ώρα: 19:00
"Ξενιτίδειο" Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας
Είσοδος Ελεύθερη

Οργάνωση & Συντονισμός:
Μορφωτικός & Χορευτικός Συλλόγων Προμάχων «Οι Πρόμαχοι»

Υποστήριξη:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων


O Ακάθιστος Ύμνος και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου


Τον 7ο αι. μ.Χ., όταν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν βασιλιάς ο Ηράκλειος, οι Πέρσες, που ήταν εχθροί των Βυζαντινών, πήραν στην κατοχή τους από τους Αγίους Τόπους τον Σταυρό του Κυρίου μας. Ο Ηράκλειος τότε οργάνωσε εκστρατεία εναντίον τους, προκειμένου ο Σταυρός να επανέλθει στο μέρος που ανήκε. Πήρε λοιπόν πολύ στρατό και αφήνοντας την πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, προχώρησε προς τα νότια.
Όταν το πληροφορήθηκαν αυτό οι Άβαροι, ένας λαός που ζούσε στα βόρεια σύνορα της Αυτοκρατορίας, κατευθύνθηκαν προς την Πόλη και άρχισαν την πολιορκία της. Η Κωνσταντινούπολη βέβαια είχε ισχυρά τείχη και δεν ήταν καθόλου εύκολο για οποιονδήποτε εχθρό να την καταλάβει. Ωστόσο οι Άβαροι την είχαν περικυκλώσει από ξηρά και θάλασσα και η θέση των λίγων υπερασπιστών της γινόταν κάθε μέρα και δυσκολότερη. Σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες ο πατριάρχης Σέργιος περιερχόταν τα τείχη, κρατώντας στα χέρια του την εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών και προσευχόμενος να γλιτώσει την Πόλη από τον φοβερό κίνδυνο που την απειλούσε. Ενώ, λοιπόν, τα πράγματα γινόταν δύσκολα καθώς οι εχθροί ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση και ο Ηράκλειος έλειπε μακριά, μέσα στο κατακαλόκαιρο , τη νύχτα της 7ης Αυγούστου, σηκώθηκε μεγάλος ανεμοστρόβιλος. Τα πλοία των Αβάρων διαλύθηκαν, ενώ οι Βυζαντινοί περνούσαν στην αντεπίθεση. Ο εχθρικός στρατός και στόλος διασκορπίσθηκαν και η Πόλη σώθηκε.
Η κατάληξη αυτή αποδόθηκε από τον πιστό λαό της Πόλης στη βοήθεια της Παναγιάς μας. Έτσι, πλήθος λαού συγκεντρώθηκε στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών και έψαλαν τον ύμνο προς την Παναγία, την Υπέρμαχο Στρατηγό, που τους έσωσε από τον κίνδυνο. Καθώς ο ύμνος αυτός, γνωστός από παλιότερα στους χριστιανούς, στην περίπτωση αυτή ψάλθηκε με όρθιους όλους τους πιστούς, προς τιμή της Θεοτόκου, ονομάστηκε Ακάθιστος Ύμνος.
Ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελείται από 24 Οίκους (στροφές), ο καθένας από τους οποίους αρχίζει με ένα γράμμα της αλφαβήτου. Οι δώδεκα είναι εκτενείς και ο καθένας καταλήγει με το εφύμνιο Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε· οι άλλοι δώδεκα είναι σύντομοι και ο καθένας καταλήγει με το εφύμνιο Αλληλούια. Επειδή ο κάθε Οίκος της πρώτης δωδεκάδας αρχίζει με τη λέξη Χαίρε, το σύνολο της εκκλησιαστικής αυτής ακολουθίας, που απευθύνεται στην Παναγία μας, ονομάζεται Χαιρετισμοί της Θεοτόκου. Το σύνολο των στίχων που ακούγονται αποτελούν μια υπέροχη ποιητική δημιουργία, της οποίας ο δημιουργός είναι άγνωστος, αλλά σύμφωνα με την παράδοση της Εκλησίας αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό. Μία εικόνα των Χαιρετισμών φυλάσσεται σήμερα στην Ι.Μ. Διονυσίου του Αγίου Όρους.
Οι Χαιρετισμοί, όπως τους λέει ο λαός μας, ψάλλονται στους ορθόδοξους ναούς το απόγευμα της Παρασκευής των πρώτων 5 εβδομάδων της Μεγάλης Σαρακοστής. Τις 4 πρώτες Παρασκευές ψάλλονται από 6 Οίκοι κάθε φορά (αυτές ονομάζονται Στάσεις) και την 5η Παρασκευή ψάλλεται όλος ο Ακάθιστος Ύμνος (και οι 24 Οίκοι). Ο ύμνος αυτός εντάσσεται στην ακολουθία της Εκκλησίας που ονομάζεται Μικρό Απόδειπνο και στα μοναστήρια διαβάζεται κάθε μέρα κι όχι μόνο τη Μεγάλη Σαρακοστή.




"Εικονικό" ταξίδι στο Άγιον Όρος μέσω του inpozar.net


Ένα ταξίδι από την προσωπική συλλογή του inpozar.net  που θα σας μαγέψει!

Ευχαριστίες στο  Νίκο Παντελίδη

Γιάννης Σηφάκης : Να δοθεί άμεσα εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος λόγω μη προσαρμογής στις αγορές μετά το Ρώσικο εμπάργκο


Γιάννης Σηφάκης :  Να δοθεί άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών λόγω απώλειας εισοδήματος από de minimis ή με άλλο τρόπο λόγω μη προσαρμογής τους στις αγορές μετά το Ρώσικο εμπάργκο
Επιστολή του βουλευτή σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ενόψει της συνάντησης τους με τους βουλευτές και τους αγρότες την Τετάρτη 28/03/18 στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας 
Ο βουλευτής στηρίζει το αίτημα των ροδακινοπαραγωγών που δεν μπόρεσαν λόγω των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου να «συνέλθουν» από τις επιπτώσεις του Ρώσικου εμπάργκο. Και αυτό με δεδομένο ότι οι συντριπτικά μεγαλύτερες ποσότητες της παραγωγής οδηγούντο ( πριν το Ρώσικο εμπάργκο) στην Ρώσικη αγορά χωρίς ιδιαίτερη και αυστηρή τυποποίηση που απαιτούν οι ποιοτικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. 
Ακόμη η παντελής έλλειψη μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής στον αγροτικό τομέα και στις δενδρώδεις καλλιέργειες ( στις οποίες οι αναδιαρθρώσεις είναι δυσκολότερες) από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησε σε τυχαίες ή μιμητικές λογικές που καμιά σχέση δεν είχαν με την επιστημονική γεωργία. 
Η αύξηση της παραγωγής μέσω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων επιτραπέζιου ροδακίνου κατά 17% από το 2006 ως το 2016 δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση της ικανότητας του αγροτικού κόσμου να συγκεντρώνει το προϊόν, να το τυποποιεί, να το συσκευάζει και να εξασφαλίζει αγορές με την αναγκαία διασπορά για να μπορεί να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες καταστάσεις. 
Η έλλειψη εμπορικών συμπράξεων που οδήγησε στην αδυναμία ικανοποίησης της ζήτησης αυστηρά τυποποιημένου προϊόντος επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Οφείλουμε να σκύψουμε στο πρόβλημα και επιτέλους να χαράξουμε, μαζί με τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πολιτική για το ροδάκινο, όπως και για τα άλλα προϊόντα της Πέλλας, της Ημαθίας, του Βελβεντού και της Πιερίας που παράγουν αρκετά κοινά αγροτικά προϊόντα. 
Ως τότε όμως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με εισοδηματική ενίσχυση το μειωμένο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών που με τις εμπορικές τιμές που διαμορφώθηκαν το 2017 δεν είναι δυνατόν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον να μπορέσουν να ζήσουν, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν με δεδομένη και την ουσιαστική ανυπαρξία αγροτικής τράπεζας που θα μπορούσε αποτελεσματικά να στηρίξει την καλλιέργεια. 
Η άμεση απόφαση καταβολής εισοδηματικής ενίσχυσης για την απώλεια εισοδήματος στους ροδακινοπαραγωγούς μέσω de minimis ή άλλου μέσου είναι απόλυτα απαραίτητη σε αυτές τις συνθήκες. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...