Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης για τα 5 αρνιά του ΑΣ "ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ"


Ο Αθλητικός Σύλλογος "ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ" ανακοινώνει ότι πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των λαχνών για τα πέντε αρνιά.
Οι τυχεροί αριθμοί είναι: 110 - 954 - 919 - 792 - 555.
Αν δεν βρεθούν όλοι οι τυχεροί, θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική κλήρωση.
Ευχαριστούμε για την μεγάλη ανταπόκριση.

Εκ της διοικήσεως. 












ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ 2η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ MΕ ΘΕΜΑ :«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ»


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, ο Δήμος Αλμωπίας, τα Λουτρά Πόζαρ και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συνδιοργάνωσαν  με μεγάλη επιτυχία στις 11 και 12 Απριλίου 2019 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αριδαίας την 2η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση με θέμα «Εκπαίδευση και Λαογραφία», με συμμετοχή σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης από όλη την χώρα.

Στόχος της διημερίδας ήταν  να συνδεθεί ο λαϊκός  πολιτισμός  (ήθη και έθιμα, χοροί, λαϊκή τέχνη)  με μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση,  Μουσική,  Φυσική αγωγή ,Θεατρική αγωγή Νεοελληνική γλώσσα , Νεοελληνική  λογοτεχνία, Ιστορία, κ.λπ.)  ,να αναδειχθούν   τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία των διάφορων περιοχών της Ελλάδας και να γίνει ευρύτερα γνωστή η Αλμωπία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες Της Α΄ τάξης  του Γυμνασίου Προμάχων καθώς και οι συνοδοί τους  εκπαιδευτικοί –κ.Θωμαΐδου Χαρά και κ.Μαζγαλτζίδου Ελένη -είχαν τη δυνατότητα να  έρθουν σε επαφή  με μαθητές από διάφορες περιοχές της χώρας ,να γνωρίσουν λαογραφικά στοιχεία του τόπου τους   και  να επιβεβαιώσουν ότι

 το σχολείο πρέπει να συνδέεται άμεσα με την  τοπική κοινωνία.

 Ο κ.Θωμάς Μπαχαράκης -Δ/ντής Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Πέλλας -δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Η ικανοποίηση των συμμετεχόντων, η επιτυχία και η ανταπόκριση του κόσμου χθες και σήμερα ξεπέρασε κάθε προσδοκία!" Εμείς ευελπιστούμε  ότι στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν κι άλλες δραστηριότητες που διευρύνουν το ρόλο του σχολείου!







ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ « Όταν η Ιστορία διδάσκεται και βιωματικά!»



Ένα Μουσείο πολύ σημαντικό για την Ιστορία της Θεσσαλονίκης ,το «Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων»,στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 1999 -ώστε να «αφηγηθεί» και μόνο του τον παλμό της Iστορίας- επισκέφτηκαν  την Πέμπτη 18 Απριλίου οι μαθητές και  oι μαθήτριες της  Γ΄τάξης του Γυμνασίου Προμάχων ,στα πλαίσια της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας.
 Αξίζει να σημειωθεί -όπως τονίστηκε στην ξενάγησή μας -ότι πριν τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο το κτίριο του Μουσείου ,που δημιουργήθηκε το 1906 από τον Γιακό Μοδιάνο, -γιο του δεύτερου μεγαλύτερου ιδιοκτήτη ακινήτων στην Οθωμανική αυτοκρατορία-. ήταν γνωστό ως βίλα Μοδιάνο ή ως βίλα Τόψιν (Τόψιν στα τούρκικα  σημαίνει τόπος κανονιού). Έπειτα από την απελευθέρωση των Γιαννιτσών -στις 20 Οκτωβρίου 1912 - οι Τούρκοι οπισθοχωρώντας θέλησαν να καθυστερήσουν την έλευση του ελληνικού στρατού , καταστρέφοντας τις γέφυρες του Αξιού. Οι ενθουσιώδεις κάτοικοι της Χαλάστρας όμως  ξηλώνοντας παντζούρια, πόρτες και έπιπλα από τα σπίτια τους και υπό καταρρακτώδη βροχή έχτισαν γέφυρα μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να περάσει ο  ελληνικός στρατός.
Το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου του 1912 το Γενικό Στρατηγείο κατέλυσε στη βίλα Μοδιάνο. Οι τρείς μέρες παραμονής του Γενικού Στρατηγείου  στην  έπαυλη υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη της Μακεδονίας και την έκβαση του πολέμου γενικότερα.Εκεί διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τούρκικης αντιπροσωπείας- με επικεφαλής τον διοικητή της πόλης  Χασάν Ταχσίν Πασά- και του επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου ,που κατέληξαν στην άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου του 1912 ,ημέρα γιορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.
«Στα πλαίσια της διδακτικής μας επίσκεψης μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε   στις αίθουσες του διώροφου κτιρίου εκθέματα όπως ξίφη και τουφέκια  που χρησιμοποιήθηκαν από τον ελληνικό ,τον βουλγαρικό  και τον τουρκικό στρατό, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, λιθογραφίες και διάφορα κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και  μια ιδιόχειρη κάρτα του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου, όπως επίσης και αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα  το γεγονός ότι σε μεγάλο  βαθμό διατηρείται η επίπλωση της εποχής, η οποία μάλιστα εμπλουτίστηκε με έπιπλα που φυλάσσονταν μέχρι τώρα στις αποθήκες του στρατού.
Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του  Μουσείου για τη άψογη ξενάγησή τους   καθώς και τους μαθητές μας για την  υποδειγματική συμπεριφορά τους.

               Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί :Ζαγγελίδου Αθηνά , Μαζγαλτζίδου Ελένη»










ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...