Κυριακή 21 Απριλίου 2019
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ « Όταν η Ιστορία διδάσκεται και βιωματικά!»
Ένα Μουσείο πολύ σημαντικό για την Ιστορία της Θεσσαλονίκης ,το «Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων»,στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 1999 -ώστε να «αφηγηθεί» και μόνο του τον παλμό της Iστορίας- επισκέφτηκαν την Πέμπτη 18 Απριλίου οι μαθητές και oι μαθήτριες της Γ΄τάξης του Γυμνασίου Προμάχων ,στα πλαίσια της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας.
Αξίζει να σημειωθεί -όπως τονίστηκε στην ξενάγησή μας -ότι πριν τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο το κτίριο του Μουσείου ,που δημιουργήθηκε το 1906 από τον Γιακό Μοδιάνο, -γιο του δεύτερου μεγαλύτερου ιδιοκτήτη ακινήτων στην Οθωμανική αυτοκρατορία-. ήταν γνωστό ως βίλα Μοδιάνο ή ως βίλα Τόψιν (Τόψιν στα τούρκικα σημαίνει τόπος κανονιού). Έπειτα από την απελευθέρωση των Γιαννιτσών -στις 20 Οκτωβρίου 1912 - οι Τούρκοι οπισθοχωρώντας θέλησαν να καθυστερήσουν την έλευση του ελληνικού στρατού , καταστρέφοντας τις γέφυρες του Αξιού. Οι ενθουσιώδεις κάτοικοι της Χαλάστρας όμως ξηλώνοντας παντζούρια, πόρτες και έπιπλα από τα σπίτια τους και υπό καταρρακτώδη βροχή έχτισαν γέφυρα μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να περάσει ο ελληνικός στρατός.
Το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου του 1912 το Γενικό Στρατηγείο κατέλυσε στη βίλα Μοδιάνο. Οι τρείς μέρες παραμονής του Γενικού Στρατηγείου στην έπαυλη υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη της Μακεδονίας και την έκβαση του πολέμου γενικότερα.Εκεί διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τούρκικης αντιπροσωπείας- με επικεφαλής τον διοικητή της πόλης Χασάν Ταχσίν Πασά- και του επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου ,που κατέληξαν στην άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου του 1912 ,ημέρα γιορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.
«Στα πλαίσια της διδακτικής μας επίσκεψης μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε στις αίθουσες του διώροφου κτιρίου εκθέματα όπως ξίφη και τουφέκια που χρησιμοποιήθηκαν από τον ελληνικό ,τον βουλγαρικό και τον τουρκικό στρατό, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, λιθογραφίες και διάφορα κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και μια ιδιόχειρη κάρτα του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου, όπως επίσης και αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό διατηρείται η επίπλωση της εποχής, η οποία μάλιστα εμπλουτίστηκε με έπιπλα που φυλάσσονταν μέχρι τώρα στις αποθήκες του στρατού.
Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του Μουσείου για τη άψογη ξενάγησή τους καθώς και τους μαθητές μας για την υποδειγματική συμπεριφορά τους.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.