Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Εγγραφές στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Αλμωπίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εγγραφές στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Αλμωπίας (Κ.Δ.Α.Π Αριδαίας), για το έτος 2019-20. 

Το Κ.Δ.Α.Π. θα φιλοξενήσει παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Η φοίτηση είναι δωρεάν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. 

Πληροφορίες στo τηλέφωνο 2384023920, από τις 13:30μ.μ. έως 8:30μ.μ. 

Δ/νση:Καπετάν Γαρέφη 38 

Κυκλοφόρησε το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα με τίτλο «Ο δικός μου ο παππούς»



Μάκης Τσίτας
Ο δικός μου ο παππούς
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα με τίτλο «Ο δικός μου ο παππούς», σε εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή.

«Ο δικός μου ο παππούς είναι ξεχωριστός. Και είναι βέβαια ο καλύτερος!
Το ξέρω κι εγώ, αλλά το ξέρουν και όλοι οι άλλοι.
Μαζί του όλα είναι ωραία και συναρπαστικά!
Αν διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα καταλάβετε γιατί». 

Πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία γεμάτη τρυφερότητα και χιούμορ για τη σχέση εγγονού και παππού.
Η όμορφη πολύχρωμη εικονογράφηση συμβαδίζει αρμονικά και δημιουργικά με το κείμενο.

(Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και το «Ο δικός μου ο μπαμπάς»)

«Ο δικός μου ο παππούς», Σελίδες 24, χαρτόδετο, 14Χ21, τιμή: 4,18 ευρώ
Για παιδιά από 2 έως 5 ετών (σειρά Καβουράκια)

Βιογραφικό:
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Έργα του σκηνοθέτησαν η Ρούλα Πατεράκη (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), η Έρση Βασιλικιώτη («Θέατρο των Καιρών», Αθήνα), η Σοφία Καραγιάννη (Θέατρο «Vault», Αθήνα), η Taru Makela (Christine and Goran Schildt Foundation, Φινλανδία), ο Alexandru Mazgareanu (Θέατρο «Nottara», Ρουμανία).
Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας και η Τατιάνα Ζωγράφου.
Έχει εκδώσει 22 βιβλία για παιδιά και 3 για ενήλικες.
Για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Μάρτυς μου ο Θεός κυκλοφορεί σε 11 ευρωπαϊκές γλώσσες.
Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα και τη δουλειά του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: makistsitas.com.



ΑΠΟΗΧΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά:
«100 χρόνια μετά στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων Προγόνων μας, αποτείνοντας ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη τους»


Με δυναμική συμμετοχή πλήθους κόσμου, σύσσωμη παρουσία του συνόλου των Ποντιακών και Προσφυγικών Συλλόγων και εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Έδεσσα, σε συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας και όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Οι συμμετέχοντες διατράνωσαν τη φωνή τους για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο και τόνισαν το ιερό καθήκον της πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών να διατηρήσουν ζωντανές τις ιστορικές μνήμες, τα ήθη και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πραγματοποίηση θείας λειτουργίας και επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Σκέπης Έδεσσας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, παρουσία και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κουόπιο και Καρελίας (μία από τις τρείς Μητροπόλεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας) κ.κ. Αρσενίου.

Η ομιλία εντός του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πέλλας κ. Πέτρο Ζέρζη, ο οποίος αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που βίωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός την περίοδο του βίαιου εκπατρισμού του. Επίσης, ο κ. Ζέρζης παρουσίασε συνοπτικά τα ιστορικά γεγονότα, δίνοντας, παράλληλα, τη σύγχρονη διάσταση της Γενοκτονίας που μέχρι σήμερα δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Ακολούθησε τελετή μνημοσύνης στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Έδεσσα, με την παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων, εκπροσώπων Συλλόγων από την διοικητική επικράτεια της Πέλλας και πλήθος κόσμου. Εκεί πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και εκφώνηση ομιλίας για το σύγχρονο νόημα της ιστορική μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Δήμαρχο Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου. Ακολούθησε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πάτερ Βασίλειο Τσουφλίδη, ανάγνωση επιστολής από τον κ. Κοσμά Τσίναλη και απαγγελία ποιημάτων από τον κ. Κωνσταντίνο Χασαπίδη και την κα. Αλεξάνδρα Ματζηρίδου με τη συνοδεία λύρας από τον Γιώργο Χαραλαμπίδη. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με Πυρρίχιο χορό από μέλη του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας “Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς”, μετά από το κάλεσμα ανταρτών που έκανε ο Αντιπρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας κ. Πέτρος Δέκος. Σε όλη την εκδήηλωση συμμετείχε με τη λύρα του και ο κ. Ευάγγελος Καραγιαννίδης.  Η εκδήλωση 'έκλεισε' με κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους φορέων, αρχών και συλλόγων, τήρηση  ενός λεπτού σιγής και εθνικό ύμνο.  

Σε μήνυμα της για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά αναφέρει:

“19η Μαΐου του 1919, η μαύρη επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μάϊος του 2019, εκατό χρόνια μετά ενώνουμε τις φωνές μας στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι ΔΕΝ ξεχνούμε.

Στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων Προγόνων μας, αποτείνοντας ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη τους.

Είμαστε όλοι γνώστες της μεγάλης συμβολής των Ποντίων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα έχουν διατηρήσει ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, περνώντας τα από γενιά σε γενιά. Συνεχίζουμε τις πατρογονικές παραδόσεις μας και είμαστε υπερήφανοι για τη γενιά μας.

Παρά το γεγονός ότι η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, κάποιοι εξακολουθούν να στρουθοκαμηλίζουν. Κάποιοι οφείλουν να επανεξετάσουν τα ιστορικά γεγονότα, να αναλύσουν τις προεκτάσεις και επιπτώσεις τους και να προχωρήσουν, τουλάχιστον, σε μία εξομολογητική συγνώμη.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσουν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών.

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί πλήρως αλληλέγγυοι, για μία Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δυνατή, για μιά Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά ισχυρή και ικανή να προσφέρει προοπτική και ελπίδα στα παιδιά της”.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...