Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

"ΠΟΥ ΠΑΣ ΑΔΕΡΦΕ; Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ"

"Πού πας Αδελφέ; Η ανταλλαγή (Ομέρ Ασάν)" - Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ!


Το σχέδιο με τίτλο "Πού πας Αδελφέ; Η ανταλλαγή (Ομέρ Ασάν)" διηγείται εκτός από την τραγωδία του 20ου αιώνα, τις φιλίες που έχουν μεταμορφωθεί σε νοσταλγία, τη γειτονία και τα αληθινά γεγονότα που έχουν συμβεί. 


Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται ρεπορτάζ που αναφέρονται στη φιλία και τις σχέσεις των Ρωμιών συμπολιτών που έχουν αποσταλεί από την Ορντού και από τις γύρω περιοχές της Ορντού με τους πολίτες της Ορντού σχετικά με τη νοσταλγία που νιώθουν οι άνθρωποι ο ένας για τον άλλον και πώς εχει μεταφερθεί στην 3η γενιά αυτή η νοσταλγία.

Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να μεταφέρει στο κοινό την έμφαση πως οι εθνικές διαφορές δεν είναι υπεράνω των ανθρώπινων αξιών, μέσα από ένα πλαίσιο συνεισφοράς στην κουλτούρα ειρήνης.

Σύνοψη


Η ανταλλαγή των Ρωμιών που ζουν έξω απο την Κωνσταντινούπολη και των Τούρκων της Ελλάδας κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα απο τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας μας. Παρ' όλο που έχουν γραφτεί βιβλία και έχουν γίνει ακαδημαϊκές έρευνες σχετικά με αυτό το θέμα, δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες ως ντοκιμαντέρ. Εκτός από μερικά ντοκιμαντέρ με την άποψη της "ιστορική διήγησης" που φέρνουν πιο μπροστά τις ανθρώπινες διαστάσεις του θέματος, δεν υπάρχει κάποιο ντοκιμαντέρ το οποίο να δείχνει τα αισθήματα τα οποία είναι ακόμα ζωντανά, ειδικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τα αισθήματα "η νοσταλγία για την πατρίδα" και "φιλία" ως βασικά θέματα. Στα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα έγιναν συνεντεύξεις με τη δεύτερη και την τρίτη γενιά όπως και στην Ορντού και παρουσιάστηκαν ιστορίες των χωρισμών.

Επίσης στο ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκαν παλιές φωτογραφίες και αρχεία και όσα έχουν ζήσει οι άνθρωποι αποδόθηκαν από τους ηθοποιούς.

Η υπόλοιπη δομή του ντοκιμαντέρ αποτελείται από τα αισθήματα τα οποία είναι "χωρισμός, φιλία και νοσταλγία".

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το Ντοκιμαντέρ "Πού πας Αδελφέ; Η ανταλλαγή" που αποτελείται από τρία μέρη:












ΠΗΓΗ:
epontos.blogspot.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΟΥ ΛΕΩ

Δεν υπάρχουν άνεργοι σου λέω

Όλοι θέλουν να αποσπάσουν τα κουκιά των ανέργων και των οικογενειών τους. Σε έρευνα ωστόσο στα βιογραφικά των υποψηφίων των περισσότερων συνδυασμών, ελάχιστους άνεργους εντοπίσαμε. Λες και είναι οι ψωριάρηδες της παρέας.

Λυπάμαι αλλά θα γίνω κακός πάλι σήμερα, θα στενοχωρήσω κόσμο και δεν το θέλω, αλλά είναι ανάγκη να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Κοιτάζω τα ψηφοδέλτια όπως βγαίνουν σιγά σιγά στη δημοσιότητα. Ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές, ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές, ψηφοδέλτια για τις δημοτικές εκλογές. Ονόματα, βιογραφικά υποψηφίων, κείμενα υποστήριξης. Η μισή Ελλάδα φοράει τα καλά της, άλλος με γραβάτα και άλλος με ανοιχτό πουκαμισάκι, για να την ψηφίσει η άλλη μισή. Καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόροι, γιατροί, εφοριακοί, επιχειρηματίες, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ψηφίστε μας να σας σώσουμε, θέλουμε να προσφέρουμε, εδώ ο καλός ο υποψήφιος, δοξάστε με. Η συνωμοσία των επιτυχημένων.

Κοιτάζω τα ψηφοδέλτια και τα βιογραφικά και διακρίνω για πολλοστή φορά απουσίες που βγάζουν μάτι! Όλοι, εκτός από τους ψωριάρηδες. Έλα τώρα που δεν ξέρεις ποιοι είναι οι ψωριάρηδες. Όλοι μιλάνε γι’ αυτούς, όλοι γι’ αυτούς υποτίθεται ότι αγωνίζονται αλλά οι περισσότεροι από απόσταση, λες και πρόκειται μονάχα για στατιστικό μέγεθος και όχι για ενεργούς πολίτες - για τους άνεργους λέω ντε.

Και ποιος δεν τις θέλει τις ψήφους των ανέργων; Ενάμιση εκατομμύρια ψυχές, βάλε και τις οικογένειές τους και καθάρισες. Τους θέλουν λοιπόν για ψηφοφόρους τα κόμματα και οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες, αλλά πολλοί απ’ αυτούς δεν καταδέχονται να τους βάλουν στα ψηφοδέλτιά τους – αλίμονο! Σιχαίνονται μήπως;

Συγχωρήστε μου το ύφος, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μεγάλη υποκρισία. Και καλά τα μνημονιακά κόμματα, που με τις πολιτικές τους παράγουν σωρηδόν ανέργους και μετά νοιάζονται δήθεν για προγράμματα υποστήριξης, για την εξαγγελία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας ή για το προεκλογικό ξεροκόμματο των 500 ευρώ, αν τους το δώσουν κι αυτό, γιατί βλέπεις οι άνεργοι δεν είναι ένστολοι, τουλάχιστον όχι ακόμα – ευτυχώς!

Αλλά πολλά από τα κόμματα και τους συνδυασμούς της Αριστεράς, που ομνύουν υπέρ των κοινωνικά αδύναμων, που καταγγέλλουν την ύφεση, τη λιτότητα και τις απολύσεις, διστάζουν να πλησιάσουν τους άνεργους, να τους αγκαλιάσουν, ν’ ανοίξουν τις πόρτες τους και τα ψηφοδέλτιά τους στης γης τους κολασμένους, να κάνουν το θέμα τους πρώτη προτεραιότητα και να τους συσπειρώσουν γύρω από ένα διεκδικητικό πρόγραμμα που θα τους δώσει υπόσταση και προοπτική.

Θα μπορούσα να επικαλεστώ δεκάδες λόγους για τους οποίους οι άνεργοι, εκτός από δεξαμενή ψηφοφόρων, θα έπρεπε να θεωρούνται και η καταλληλότερη δεξαμενή υποψηφίων. Πρώτον, έχουν χρόνο – πολύ χρόνο. Όταν τους χρειαστείς δεν θα πρέπει πρώτα να τελειώσουν το μίτινγκ, δεν θα έχουν να δουλέψουν υπερωρία, δεν θα μιλάνε στο τηλέφωνο με κάποιον πελάτη. Δεύτερον, κατανοούν καλύτερα από τον καθένα την κρίση και τα αδιέξοδά της, τα ζουν στο πετσί τους και μπορούν με αποφασιστικότητα να εκπονήσουν και να υπηρετήσουν ένα σχέδιο ανατροπής των πραγμάτων. Να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και να εφεύρουν λύσεις έξω από τα καθιερωμένα, που θα δώσουν διεξόδους και θα αμβλύνουν την ανθρωπιστική καταστροφή. Τρίτον, είναι πολλοί και μπορούν να βάλουν στο κόλπο κι άλλους, ακόμα περισσότερους. Τέταρτον είναι αποφασισμένοι, έτοιμοι για όλα. Σταματάω εδώ, αν και θα μπορούσα να γράψω πραγματεία ολόκληρη για τις κρυμμένες και απαξιωμένες αρετές και ικανότητες των ανέργων, γι’ αυτή τη λανθάνουσα παραγωγική και πνευματική δυναμική που στερείται η χώρα και κατά βάθος ελάχιστοι νοιάζονται – εκτός βέβαια από τους ίδιους.

Εδώ κι ένα χρόνο, συντονίζοντας το Ημερολόγιο ενός ανέργου, ξυπνάω και κοιμάμαι με την έγνοια τους, με τις σκληρές αλλά και συγκινητικές ιστορίες τους, με τη μοναδική ικανότητά τους να πηγαίνουν στην ουσία των πραγμάτων χωρίς περιστροφές. Μερικοί έγραψαν στο Ημερολόγιο ότι πρέπει να φτιαχτεί κόμμα των ανέργων. Η ιδέα με σόκαρε. Το φτωχό μου αριστερό μυαλό απορούσε με την ιδέα ότι ενδέχεται οι άνεργοι και τα αιτήματά τους να μη χωράνε, να μη βρίσκουν ομπρέλα και καταφύγιο στην Αριστερά, στον ιστορικό πολιτικό χώρο που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τους αδύναμους, για να γκρεμίσει τον καπιταλισμό και να δημιουργήσει μια κοινωνία ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημιουργικής εργασίας.

Τώρα δεν απορώ και τόσο. Ας μην απορούν και όσοι από τους καρεκλοκένταυρους των κομμάτων αγνόησαν τους άνεργους κλεισμένοι μέσα στα ζεστά τους γραφεία, μην ξανακούσω κανέναν τους να τολμήσει να παραπονεθεί γιατί δεν κινητοποιούνται, γιατί δεν ξεσηκώνονται, γιατί δεν κατεβαίνουν στα συλλαλητήρια όπου με ένα φύσημά τους θα μπορούσαν να ρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ας μην απορούν που κοιτάνε τα ψηφοδέλτιά τους, τα προγράμματά τους, τις κεντρικές επιτροπές τους, που θα ’πρεπε να είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, και δη των λαϊκών στρωμάτων, αλλά εκεί μέσα δεν αναγνωρίζουν το δικό τους πρόσωπο και τους γυρίζουν την πλάτη. Ας μην απορούν μερικοί μερικοί που κρατάει καλά ακόμα στις δημοσκοπήσεις το περίφημο κόμμα του «κανενός». Οι άνεργοι, αυτή η βουβή δύναμη, είναι μεγάλο τμήμα του κόμματος του «κανενός», αφού δεν χωράνε πάντα στο κόμμα του καθενός, όπως θα ’πρεπε να είναι τα κόμματα. Ας μην απορούν που τους γυρίζουν την πλάτη, πρώτοι εκείνοι γύρισαν και συνεχίζουν να γυρνάνε την πλάτη στους ανέργους.

Και το πιο τραγικό ξέρετε ποιο είναι; Πάω στοίχημα πως σε αρκετά από τα ψηφοδέλτια όλο και κάποιοι άνεργοι θα υπάρχουν, μονάχα που κατά κάποιον τρόπο κι εκείνοι το κρύβουν - το κρύβετε. Προτιμούν να δηλώνουν μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, ακόμα και απολυμένοι, προτιμούν να προτάσσουν την επιστημονική τους ιδιότητα παρά την έλλειψη επαγγελματικής, γιατί ντρέπονται ίσως, κυρίως όμως γιατί η γαμημένη η κοινωνία των βολεμένων, η κοινωνία μας, δεν τα σηκώνει αυτά, καλύτερα να είσαι λαμόγιο παρά άνεργος, καλύτερα να έχεις φιλήσει κατουρημένες ποδιές για να προσληφθείς παρά να είσαι απολυμένος, καλύτερα να είσαι τσάτσος και χαφιές του εργοδότη παρά να βρίσκεσαι σε επίσχεση εργασίας, καλύτερα να δηλώνεις οτιδήποτε άλλο παρά άνεργος – αν φυσικά έχεις τη φιλοδοξία να εκλεγείς.

Και που ’στε, αγαπητοί εκλογομάγειροι, επειδή μένουν ακόμα μερικά εικοσιτετράωρα μέχρι να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια, τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να τρέξετε να χώσετε και κανέναν άνεργο στα ψηφοδέλτιά σας για το θεαθήναι. Φοβάμαι πως έτσι όπως τα ’χουμε κάνει, όσο και να τρέξετε τώρα, στο παρά πέντε, τώρα λοιπόν που ίσως και να καταλάβατε το λάθος σας, τώρα λοιπόν μάλλον είναι αργά πια…


Σημείωση: Υπέβαλα χθες βράδυ, εκπρόθεσμα είναι αλήθεια, σχετικό ερώτημα στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, σε συζήτηση που είχε ανοίξει στο twitter. Η απάντηση ήρθε αμέσως από στενό συνεργάτη του: «Χριστόφορε, είχε. Η απολυμένη καθαρίστρια τι είναι; Ο σχολικός φύλακας;». Δεκτή.

Χριστόφορος Κάσδαγλης




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

"ΕΙΜΑΙ 26 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΜΕ 620 ΕΥΡΩ"

Δασκάλα προς σχολική σύμβουλο: Είμαι 26 χρονών και δε μπορώ να συντηρήσω τον εαυτό μου με τα 620€

ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ


Αξιότιμη κυρία ****** (Σχολική Σύμβουλος),

Ονομάζομαι Κ***** Μ******, εργάζομαι στο δημοτικό σχολείου του ***** και διδάσκω στα δύο τμήματα της πέμπτης δημοτικού με το σύστημα της ετεροδιδασκαλίας.

Από τα τέσσερα χρόνια που υπηρετώ στην Κρήτη τυχαίνει τα τρία να βρίσκομαι εντός της περιφέρειάς σας, όχι συμπτωματικά καθώς τυγχάνετε της μεγάλης εκτίμησής μου παρακολουθώντας το αξιόλογο και ουσιαστικό έργο σας. Μου ζητήσατε να συμπληρώσω μία φόρμα με τις επιθυμίες μου όσον αφορά τα γνωστικά πεδία στα οποία θα ήθελα να επιμορφωθώ. Με αφορμή αυτήν την αίτηση για τις επιμορφωτικές μου ανάγκες παίρνω την ευκαιρία να σας εκθέσω μερικές από τις σκέψεις μου. Τόσα χρόνια, είμαι βέβαιη, πως έχετε ακούσει μερικές εκατοντάδες ιστορίες μαθητών, θα ήθελα όμως στις επόμενες σειρές να αναγνώσετε και τη δική μου ιστορία. Γνωρίζω πως δε σας αφορά ουσιαστικά, θα σας βοηθήσει όμως να κατανοήσετε πως αισθάνομαι αυτήν την στιγμή όσον αφορά τις επιμορφωτικές μου αυτές ανάγκες.

Πριν από τέσσερα χρόνια, όπως σας προανέφερα, προσγειώθηκα με ένα αεροπλάνο που ξεκινούσε από τη Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Παρουσιάστηκα στην πρωτοβάθμια προσπαθώντας να κρύψω τα συναισθήματά μου καθώς άφησα πίσω την οικογένειά μου και τους κοντινούς μου ανθρώπους που με συνόδευαν για μια ζωή. Ήμουνα μόνη σε έναν ξένο τόπο που για πρώτη φορά ερχόμουνα και όχι από επιλογή. Δεν έπρεπε, όμως να παραπονιέμαι: ο κλάδος είχε ανοίξει, οι δάσκαλοι διορίζονταν άμεσα, ο μισθός υπερβολικά ικανοποιητικός για τη μεσαία αστική τάξη που ανήκει η οικογένειά μου.
Τοποθετήθηκα στο δημοτικό σχολείο ******, μετά από δυο βελτιώσεις θέσεων, οπότε έπρεπε και να χρωστώ τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη στους συνδικαλιστές που γνώρισα στα σκαλιά της πρωτοβάθμιας και με “γλίτωσαν” από τα δημοτικά σχολεία του νομού που απέχουν περισσότερο από 60 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και με εφοδίαζαν με 2 μόρια. Ο πρώτος χρόνος ήταν εξαιρετικά δύσκολος, ήταν ο χρόνος προσαρμογής. Παρόλα αυτά οπλίστηκα με όλη μου τη θετική ενέργεια και με αισθήματα αισιοδοξίας. Ήμουνα υγιής και είχα μια δουλειά με ικανοποιητικό μισθό...

Παρουσιάστηκα διαδοχικά στο δημοτικό σχολείο του **** τη δεύτερη χρονιά - η συνεργασία μας συνεχίστηκε- μετά ήρθε ο διορισμός μου στο δημοτικό σχολείο της ***** και μαζί με αυτόν ένα νομοσχέδιο που υπαγορεύει πως ο νεοδιόριστος παραμένει για το χρονικό διάστημα των τριών ετών στον τόπο διορισμού του για λόγους που ποτέ δεν κατανοήσαμε. Έτσι, φέτος επέστρεψα στον **** καθώς είναι ένα σχολείο που το πόνεσα και το αισθάνθηκα ένα κομμάτι μου. Το μόνο που δεν άλλαξε αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν οι στόχοι και τα όνειρά μου.

Κατεβαίνοντας στην Κρήτη είχα στόχο να μη σταματήσω ποτέ να διευρύνω τις γνώσεις μου, να ψάχνω νέους δρόμους, νέες παιδαγωγικές μεθόδους. Είχα και εξακολουθώ να έχω όνειρο ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό επάνω στο επάγγελμά μου. Το Ηράκλειο σαν τόπος δυστυχώς δε μου επιτρέπουν να τα υλοποιήσω αυτά. “Δεν πειράζει” λέω κάθε χρόνο “του χρόνου... του χρόνου θα το κάνεις. Ποιος ξέρει, ίσως του χρόνου να είσαι και πιο κοντά στην οικογένειά σου”. “Θα έρθει μια χρονιά που το δώρο Χριστουγέννων ή το δώρο Πάσχα δε θα χρειαστεί να το δώσεις στα αεροπορικά εισιτήρια για να είσαι στο πλάι της οικογένειάς σου εκείνες τις μέρες...”. Τέτοιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό μου τα τρία αυτά χρόνια.

Μέχρι φέτος. Ξαφνικά μου ανακοινώνεται πως ο μισθός μου πέφτει στα 620 ευρώ το μήνα. Ακριβώς το μισό από αυτό που ξεκίνησα. Με αυτά τα χρήματα, πρέπει αυτή τη στιγμή να πληρώσω ένα σπίτι των 300 ευρώ που νοίκιασα για να είμαι εδώ, πρέπει να πληρώσω μία δόση αυτοκινήτου που πήρα για να μεταφέρομαι στα σχολεία που με έχουν στείλει, μία δόση δανείου, τις βενζίνες μου για να πηγαινοέρχομαι στον τόπο που υπηρετώ, τους λογαριασμούς μου και τέλος... να ζήσω. Αφήνω τα συμπεράσματα σε εσάς.

Όταν σκέφτομαι πως μια πωλήτρια γνωστής αλυσίδας ρούχων πληρώνεται με 800 ευρώ το μήνα, όταν σκέφτομαι πως αν βγω στο ταμείο ανεργίας και γυρίσω στον τόπο μου θα ζω πιο άνετα, κατανοείτε με τι αισθήματα γεμίζει η ψυχή μου. Αυτό το επάγγελμα δυστυχώς δε μπορεί να γίνει με αυτόν τον μισθό.
Ντρέπομαι που δεν έχω τα χρήματα να αγοράσω μπογιές και μολύβια ή τα υλικά για τα πειράματα των μαθητών μου. Ντρέπομαι που μπαίνω με σκυθρωπό ύφος στην τάξη, ντρέπομαι που αυτά τα μάτια με αντικρύζουν κάθε μέρα προβληματισμένη και με ρωτάνε τί έχω... “Πρώτα ο μαθητής”, διατυμπάνιζε το υπουργείο παιδείας πριν ένα δυο χρόνια. Πώς θα είναι καλά ο μαθητής αναρωτιέμαι, αν ο εκπαιδευτικός είναι έτσι όπως είναι τώρα; Με τι διάθεση θα διορθώνω τα γραπτά των παιδιών μου σε καθημερινή βάση; Με τι διάθεση θα ετοιμάζω το μάθημα της επόμενης ημέρας; Πώς θα αισθάνομαι δημιουργική, πώς θα προσπαθώ για το καλύτερο κάθε μέρα, πώς θα έχω όρεξη να επιμορφωθώ από τη στιγμή που δε θα ξέρω αν θα έχω να φάω την επόμενη μέρα χωρίς υπερβολές;...

Είμαι 26 χρονών, έχω τελειώσει δύο ανώτερες σχολές, μιλάω τρεις γλώσσες, κάνω συλλογή από βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων, ενημερώνομαι συνεχώς για τα παιδαγωγικά δρώμενα και πιστεύω πως αξίζω κάτι καλύτερο. Είμαι 26 χρονών, δεν έχω οικογένεια και δεν έχω σκοπό να κάνω για τα επόμενα χρόνια με τα παρόντα δεδομένα. Είμαι 26 χρονών και δε μπορώ να συντηρήσω τον εαυτό μου. Είμαι 26 χρονών και νιώθω ήδη απογοητευμένη από το επάγγελμά μου και τον κλάδο μου. Είμαι 26 χρονών και αρχίζω να κατανοώ τα καταθλιπτικά, τα άδεια βλέμματα συναδέλφων με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. “Δε μπορεί να ξεκίνησαν με αυτά τα κενά βλέμματα!” σκεφτόμουνα... Λίγο νωρίς δεν είναι για να τους καταλαβαίνω; Είμαι 26 χρονών και νιώθω ήδη κουρασμένη...

Θα μου πείτε πως πρέπει να αισθάνομαι τυχερή, πως έχω μία μόνιμη θέση που πολλοί θα ζηλεύανε, πως στέκονται στην ουρά του πίνακα εκατοντάδες συνάδελφοι και περιμένουν καρτερικά το διορισμό τους, θα μου πείτε πως πολλοί θα ζηλεύανε τη μονιμότητα της θέσης μου, πως είμαι μόνη μου, φαντάσου κάτι άλλους που έχουν και οικογένειες να θρέψουν... Θα μου πείτε πως η δημιουργικότητά μου δεν έχει να κάνει με τις χρηματικές απολαβές... Γνωρίζω αρκετά καλά τα επιχειρήματά σας. Όταν, όμως, φτάνει κανείς στο σημείο της επιβίωσης κανένα επιχείρημα δεν του φαίνεται ικανοποιητικό. Όταν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι έρθουν στη θέση μου, ούτε αυτών θα τους φαίνεται κάτι αρκετό. Κάποιος πρέπει να μιλήσει πριν από αυτούς για αυτούς. Κάποιοι πρέπει να διαβάσουν αυτές τις σειρές κι ας βρισκόμαστε όλοι μέσα σ' ένα γενικό χάος...

Συγχωρέστε με για την αγανάκτησή μου. Σε διαφορετική περίπτωση θα σας έγραφα πάρα πολλές ιδέες μου για γνωστικά πεδία στα οποία θα ήθελα να επιμορφωθώ. Τα όνειρά μου για επιπλέον μόρφωση είναι ακόμα καρφωμένα στο μυαλό μου, γιατί είναι το μόνο που δε μπορούν να μου πάρουν. Όλα τα άλλα τα έχουν κατασχέσει...

Σας ζητώ συγνώμη ειλικρινά που τυχαίνει να είστε εσείς ο αποδέκτης αυτών των σκέψεων, όμως τις τελευταίες εβδομάδες με πνίγουν και έπρεπε με κάποιο τρόπο να βγουν. Γνωρίζω πως δεν είστε η αρμόδια για τέτοια ζητήματα, όταν όμως μου ζητήθηκε να συμπληρώσω αυτήν την φόρμα χαμογέλασα πικρά. Ένιωσα πως κανείς με καταλαβαίνει. Ξέρω πως θα έχετε ένα σωρό απαντήσεις και επιχειρήματα, δε θα λύσουν όμως το βιοποριστικό μου πρόβλημα. Θα μείνουν ιδέες και επιχειρήματα.

Γνωρίζω πως θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να επιστρέψω κοντά στην οικογένειά μου, γνωρίζω πως δε θα μαζέψω ποτέ τα μόρια για να μετατεθώ έστω σε κάποια πόλη της Β. Ελλάδας αν συνεχίσω να υπηρετώ σε αυτόν τον νομό, γνωρίζω πως το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό μου θα πάρουν χρόνια μέχρι να υλοποιηθούν, γνωρίζω πως θα περιπλανιέμαι για πολύ καιρό ακόμα μέχρι να βρω τη βάση μου. Όχι υπό αυτές τις συνθήκες όμως. Αυτό δεν το περίμενα ποτέ...

Μη μου ζητάτε, επομένως, να σας γράψω σε τι θα ήθελα να επιμορφωθώ. Άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να επιμορφωθούν σχετικά με το ποιο είναι το αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο ενός εκπαιδευτικού, ενός ατόμου που μεταλαμπαδεύει γνώσεις, αξίες, τρόπους συμπεριφοράς υπό πολύ δύσκολες συνθήκες...


Κ***** Μ***** - Εκπαιδευτικός






ΠΗΓΗ:
alfavita.gr


ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ



Η σημερινή  περιοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αλμωπίας αναβάλλεται λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. 

Η ΓΕΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΝΙΑ

Magnify Image
ΑΠΟ ΤΟΝ Α. Σ.

 Δεν ξέρω πόσα χρόνια ακριβώς χρειάζονται για να χαρακτηρισθεί ένα ηλικιακό γκρουπ γενιά, και για να πω και την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει κιόλας, αλλά θεωρώ πως οι άντρες οι οποίοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1981 και 1985 μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μια ξεχωριστή γενιά.
 Οι σημερινοί 30άρηδες λοιπόν, πάνω κάτω, κανονικοί άντρες στο μυαλό και στο σώμα αλλά έφηβοι στην πραγματικότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκλωβισμένοι σε μία αέναη αναβλητικότητα και προσμονή. Προσμονή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Για το καλύτερο αρχικά αφού μεγαλώσαμε την εποχή των παχιών αγελάδων, τότε που λεφτά υπήρχαν, δουλειές επίσης υπήρχαν όπως επίσης και φιλοδοξίες, πολλές φιλοδοξίες. Πτυχία, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και ξανά μεταπτυχιακά σε Ελλάδα και εξωτερικό ούτως ώστε να αποκτήσεις τα κατάλληλα εφόδια. Ώστε κάποια στιγμή να καταφέρεις να βρεις μία καλή δουλειά και να ξεκινήσεις επιτέλους και την δική σου ζωή. 
Από την προσμονή για το καλύτερο μέσα σε μια νύχτα η γενιά αυτή πέρασε στο άλλο άκρο. Ξαφνικά όλος ο κόσμος μίλαγε για την κρίση. Σε απλά Ελληνικά η κρίση σήμαινε ότι τα λεφτά τελείωσαν. Η χώρα χρεοκόπησε, χρεοκοπεί ή θα χρεοκοπήσει από ώρα σε ώρα.

Η προσμονή άλλαξε χαρακτήρα λοιπόν και όλοι περιμέναμε το χειρότερο. Όλα μπήκαν σε αναμονή. Οι δουλειές κυκλοφορούσαν με το σταγονόμετρο, τα λεφτά επίσης και ξαφνικά όλοι μας μείναμε με ένα κάρο χαρτιά στο χέρι να κοιτάμε αποσβολωμένοι. Είπαμε θα κάνουμε υπομονή και όλα θα φτιάξουν, δεν μπορεί λέγαμε κάτι θα γίνει και απλά περιμέναμε. 
Κάποιοι από εμάς συνέχισαν να μαζεύουν χαρτιά για το μέλλον, οι περισσότεροι από εμάς συνεχίσαμε να μένουμε με την μαμά και τον μπαμπά και απλά περιμέναμε. Όλοι περιμέναμε αλλά αμφιβάλω αν έστω ένας από εμάς ήξερε για το τι πράγμα περιμέναμε. Έτσι όλοι μαζί μπήκαμε σε φάση αναμονής. Αναμονή για τα πάντα. Για την δουλειά μας, την ζωή μας, για τα όνειρα μας για όλα.
 Έτσι φτάσαμε στο σημείο να είμαστε άντρες στο σώμα και στο μυαλό αλλά έφηβοι σε όλα τα άλλα. Όλα μέχρι να βρούμε μια δουλειά για να ξεκινήσουμε. Βλέπετε είμαστε έτσι μεγαλωμένοι> Πρώτα από όλα πρέπει να βρεις δουλειά. Μετά έρχονται τα υπόλοιπα. Σταματήσαμε να ονειρευόμαστε, να ερωτευόμαστε, να ζούμε ρε πούστη. Απλά επιβιώναμε. Με δουλειές του ποδαριού, με όνειρα εφήμερα και πεζά και με σχέσεις ακόμα πιο επιφανειακές. Παντού γύρω μας βλέπουμε ανθρώπους φοβισμένους, χωρίς χαμόγελο, χωρίς όνειρα και φιλοδοξίες με το κεφάλι κάτω απλά να περιμένουν. Τίποτα άλλο.
 Ξεχώρισα αυτό το ηλικιακό γκρουπ γιατί οι λίγο μεγαλύτεροι με κάποιο τρόπο κατάφεραν και κάτι έκαναν ενώ οι μικρότεροι νομίζω ότι έχουν μπροστά τους λίγο χρόνο ακόμα. Όχι ότι αυτοί είναι σε καλύτερη μοίρα αλλά τουλάχιστον έχουν σε κάτι να ελπίζουν. 

Από την στιγμή λοιπόν που δικαιολόγησα γιατί κατά την άποψη μου αυτό το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ πρέπει να θεωρείται ξεχωριστή γενιά πρέπει να έχουν και κάτι που θα τους χαρακτηρίζει. Κάτι σαν σήμα κατατεθέν.
 Η γενιά του πατέρα μου, η λεγόμενη και γενιά του Πολυτεχνείου, εκτός από το Πολυτεχνείο και την χούντα είχαν τα μακριά μαλλιά και τα παντελόνια με τις τεράστιες καμπάνες.
 Η επόμενη γενιά είχαν το χαρακτηριστικό του τεχνοκράτη. Οι περισσότεροι σπουδαγμένοι και κυρίως πολύ καλά δικτυωμένοι κατέλαβαν τις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και κυριάρχησαν στον κόσμο κάνοντας επίδειξη με τα ακριβά αυτοκίνητα τους, τα επώνυμα ρούχα τους και το κοστούμια. Οι γιάπηδες λοιπόν που ξεκίνησαν από την Αμερική και κατέκλυσαν όλο τον κόσμο. 
Στην συνέχεια είχαμε την γενιά που ήταν εμμονική με την εμφάνισή τους. Μέτρο- σέξουαλ νομίζω τους έλεγαν.
 Και φτάνουμε και στην δική μου. Προσπάθησα πραγματικά να βρω κάτι χαρακτηριστικό της αλλά μάταια. Το μόνο που μου ταίριαζε ήταν η αναμονή αλλά δεν μου κόλλαγε κάτι. Μέχρι να κοιταχτώ στον καθρέπτη και να καταλάβω. Είμαστε η γενιά με τα μούσια. Παντού γύρω σου βλέπεις τρίχες και μούσια. Άλλα μακριά και περιποιημένα, άλλα χύμα, άλλα κοντά, άλλα με κενά, άλλα ίσια, άλλα κατσαρά. Παντού μούσια. Η γενιά με τα γένια λοιπόν. 

ΥΓ  Σήμερα το πρωί βλέπω από μακριά στο άλσος ένα ζευγάρι. Ένα πολύ όμορφο ζευγάρι με ένα ακόμα πιο όμορφο παιδάκι να τρέχουν, να γελούν και γενικότερα να χαίρονται την ζωή τους.
 Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι: 
" Με τι λεφτά ρε πούστη έκαναν οικογένεια αυτοί και μάλιστα και παιδί;" Και πάω πιο κοντά για να τους χαζέψω. Το ζευγάρι ήταν πιο μικρό από εμένα και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο τύπος δεν είχε γένια. " Δεν είναι της γενιάς μου αυτός" είπα και σηκώθηκα να φύγω. 
Αφού τους έριξα μερικές ματιές ακόμα στα κλεφτά έφυγα. Πολύ τους ζήλεψα πάντως.
 Αλλά τα γένια δεν τα ξυρίζω ακόμα, δεν μπορώ. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ένας λογιστής γυρνά αργά στο σπίτι του μία νύχτα.. 
- Ανησύχησα! Που στο καλό ήσουνα; (ρωτά η γυναίκα του) 

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ "DOLBY SURROUND" ΜΟΥΛΑΡΙ

Η πατέντα ενός Τρικαλινού που κάνει θραύση στο Διαδίκτυο -Εβαλε σε ένα μουλάρι ηχεία [εικόνα]

Την παράσταση φαίνεται πως έκλεψε τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα ένας κάτοικος των Τρικάλων.
Ο ίδιος κυκλοφορούσε στους δρόμους με ένα μουλάρι, στο οποίο είχε τοποθετήσει ηχεία Dolby Surround.
 Σύμφωνα με το trikalaweb.blogspot.gr τα ηχεία τροφοδοτούνταν με ρεύμα από μπαταρίες, οι οποίες, ωστόσο, δεν άντεξαν πολύ.

Πάντως το θέαμα που προσέφερε ήταν μοναδικό, ενώ δεν γνωρίζουμε την άποψη των φιλόζωων.





ΠΑΟ - ΠΑΟΚ - Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΤΕΨΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ



Με φόντο το Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ κοντράρονται απόψε στον τελικό (20:00, OTE Sport1) στο Ολυμπιακό στάδιο. 

Οι «πράσινοι» επιστρέφουν στον τελικό της διοργάνωσης μετά από το 2010, όταν και είχαν κατακτήσει το τρόπαιο, κόντρα στον Αρη, ενώ ο ΠΑΟΚ θέλει να το «σηκώσει» ξανά μετά από 11 χρόνια. 

Σύμφωνα με τον sport-fm, ο Παναθηναϊκός θα παίξει με τον Κοτσόλη κάτω από τα δοκάρια, έχοντας μπροστά του – από δεξιά προς αριστερά τους Τριανταφυλλόπουλο, Κουτρουμπή, Σίλντενφελντ και Νάνο. Ως αμυντικό χαφ θα αγωνιστεί ο Μέντες, με τους Πράνιτς και Ζέκα ως εσωτερικούς μέσους. Πίσω από τους δύο επιθετικούς (Μπεργκ – Καρέλη) θα είναι ο Αμπέντ.

Την αποστολή συμπληρώνουν οι Καπίνο, Ταμπάκης, Χουχούμης, Σπυρόπουλος, Λαγός, Δώνης, Κλωναρίδης, Ατζαγκούν και Πέτριτς. Εκτός αποστολής έμειναν ο Μπαϊράμι, ο ανέτοιμος Ντίνας και οι νεαροί Ρισβάνης, Μαρινάκης. 

Στο «στρατόπεδο» του ΠΑΟΚ από την άλλη, ο Γιώργος Γεωργιάδης έχει ένα ακόμη ερωτηματικό για το σχήμα με το οποίο θα παρατάξει την ομάδα του. Αν ο «Δικέφαλος του Βορρά» παραταχθεί με 4-3-3 με ένα εξάρι και δύο οκτάρια, τότε ο Κίτσιου θα συμπληρώσει το δίδυμο Κάτσε-Λάζαρ. Διαφορετικά είναι πιθανό να αγωνιστεί με 4-2-3-1 με τον Σωτήρη Νίνη πίσω από τον Σαλπιγγίδη. Από εκεί και πέρα, η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ θα είναι η εξής: Γλύκος, Βίτορ, Ινσαουράλδε, Σκόνδρας, Τζαβέλλας, Κάτσε, Λάζαρ, Λούκας, Στοχ και Σαλπιγγίδης.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός – λόγω τιμωρίας – είναι οι Αθανασιάδης, Κατσουράνης και Νάτχο, ενώ ο Μαντούρο είναι τραυματίας και δεν υπολογίζεται.

Την αποστολή συμπληρώνουν οι Γκσπούρνινγκ, Γιακουμή, Λίνο, Σπυρόπουλος, Κίτσιου, Νίνης, Μάρτενς, Πόζογλου, Βούκιτς, Χούσεν και Κουλούρης.


Η PLAYLIST ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ CIA

H playlist των βασανιστηρίων -Ιδού τα τραγούδια που χρησιμοποιεί η CIA για να ανακρίνει τρομοκράτες

Ποιος θα το περίμενε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα έβαζαν στη διαπασών το δημοφιλέστατο ντίσκο τραγούδι των Bee Gees «Satrurday Night Fever», για να ανακρίνουν υπόπτους για τρομοκρατία.

Τη λίστα με τα τραγούδια που χρησιμοποιεί η CIA και ο στρατός για να αποσπάσει τις πληροφορίες που επιθυμεί, δημοσιεύει το Business Insider.

Η συγκεκριμένη playlist χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των ψυχολογικών βασανιστηρίων υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ σύμφωνα με το πόρταλ, αυτά τα τραγούδια χρησιμοποιήθηκαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους και εντάσσεται στο πλαίσιο του «ενισχυμένου προγράμματος ανάκρισης».

Στόχος του προγράμματος είναι να «προκαλέσει φόβο, να αποπροσανατολίσει και να παρατείνει την κατάσταση σοκ στους κρατούμενους.

Ιδού η λίστα:

1. "The Real Slim Shady" by Eminem

2. "Take Your Best Shot" by Dope

3. "Dirrty" by Christina Aguilera

4. "Zikrayati (My Memories)" by Mohamed el-Qasabgi

5. "Babylon" by David Gray

6. "I Love You" by The Barney Theme

7. "Saturday Night Fever" by the Bee Gees

8. The Meow Mix theme

9. "The Beautiful People" by Marilyn Manson

10. "F--- Your God" by Deicide

11. "We Are the Champions" by Queen





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;

Οταν οι απολαβές της 5ετίας δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατ

Παρά τη δραστική μείωση των αποδοχών τους από τον Ιανουάριο του 2013, πολλές δεκάδες χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στη μάχη για μια θέση, στα αιρετά συμβούλια των οργανισμών τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Κάποιος ρομαντικός θα το απέδιδε στη διάθεση τους για προσφορά. Oσοι, όμως, γνωρίζουν τα ενδότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κλείνουν... πονηρά το μάτι υπενθυμίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ανέκαθεν πρωταθλήτρια στη διαφθορά.

Το ερώτημα, δε, που θέτουν δύσκολα απαντάται. Η αποζημίωση που θα πάρει ένας τοπικός άρχων, σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, φτάνει ή όχι για να καλύψει τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας και τα αυξημένα, λόγω θέσης, προσωπικά του έξοδα, ιδιαίτερα όταν έχει οικογένεια;

250.000 ευρώ μικτά οι δήμαρχοι

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να εισπράξει ένας τοπικός άρχοντας, στα πέντε χρόνια της θητείας του, ανέρχεται στα 250.000 ευρώ μικτά: δηλαδή γύρω στα 160.000 ευρώ καθαρά. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στην συνολική αποζημίωση των περιφερειαρχών και των δημάρχων σε πόλεις άνω των 100.0000 κατοίκων, οι μηνιαίες μικτές αποδοχές των οποίων ανέρχονται σε 4.275 ευρώ.

Οι αντιπεριφερειάρχες εισπράττουν 3.206 ευρώ, ενώ οι αντιδήμαρχοι στους μεγάλους δήμους εισπράττουν 2.137 ευρώ. Μικρότερα είναι τα ποσά που εισπράττουν οι δήμαρχοι σε πόλεις από 20.000-100.000 κατοίκους (3424 ευρώ) και σε πόλεις κάτω των 20.000 κατοίκων (2565 ευρώ), ενώ οι αντίστοιχοι αντιδήμαρχοι παίρνουν 1710 και 1283 ευρώ μικτά, αντίστοιχα.

Καλοπληρωμένοι οι ευρωβουλευτές

Εντελώς διαφορετικά είναι τα μεγέθη όσον αφορά τους ευρωβουλευτές, των οποίων ο μισθός ανέρχεται σε 6.200 ευρώ καθαρά, ποσό που υπερδιπλασιάζεται όταν συμμετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του ευρωκοινοβουλίου, που η κάθε μία πληρώνεται προς 304 ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επίσης 21.000 ευρώ για τους συνεργάτες τους στα γραφεία των Βρυξελλών, 5.000 ευρώ για συνεργάτες και άλλα 4.000 ευρώ για έξοδα του γραφείου τους στη χώρα προέλευσης τους. Εχουν όλα τα προνόμια των μελών του εθνικού κοινοβουλίου, όσον αφορά τους συνεργάτες και τους αστυνομικούς για τη φύλαξη τους, αεροπορικά εισιτήρια (για το πήγαινε-έλα στις Βρυξέλλες) και άλλα εισιτήρια για το ταξίδι και τη φιλοξενία στις Βρυξέλλες, 110 ατόμων ετησίως






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΛΑΡΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" ΤΟΥ Δ. ΠΑΣΟΗ


ΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΕΜΕΝΑ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ;

Ποιος μου βεβαιώνει εμένα ότι ο Χριστός αναστήθηκε;
Του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Μου το βεβαιώνει η συνείδησή μου πριν απ’ όλα. Κατόπιν ο νους μου και η βούληση μου.
Πρώτον, η συνείδηση μου λέει: τόσα πάθη που υπέστη ο Χριστός για το καλό και τη σωτηρία των ανθρώπων δεν θα μπορούσαν να επιβραβευτούν με τίποτε άλλο παρά με την ανάσταση και την υπερκόσμια δόξα. Τα ανείπωτα πάθη του Δικαίου στεφανώθηκαν με την ανείπωτη δόξα. Αυτό μου δίνει ικανοποίηση και ηρεμία.

Δεύτερον, ο νους μού λέει: χωρίς την λαμπρή αναστάσιμη νίκη όλο το έργο του Υιού του Θεού θα παρέμενε στον τάφο, ολόκληρη η αποστολή Του θα ήταν μάταιη.
Τρίτον, η βούληση μού λέει: η ανάσταση του Χριστού με έσωσε από τους ταλαντευόμενους δισταγμούς ανάμεσα στο καλό και το κακό, και με θέτει αποφασιστικά στον δρόμο του καλού. Και αυτό μου φωτίζει τον δρόμο και μου δίνει στήριγμα και δύναμη.

Εκτός από τις τρεις φωνές, οι οποίες από μέσα μου βεβαιώνουν εμένα, υπάρχουν και άλλοι ασφαλώς μάρτυρες, που το βεβαιώνουν.
 Είναι οι ένδοξες μυροφόρες γυναίκες, είναι οι δώδεκα μεγάλοι απόστολοι, και πέντε εκατοντάδες άλλων μαρτύρων, που όλοι μετά την ανάστασή Του Τον έβλεπαν και Τον άκουγαν, όχι στον ύπνο τους αλλά στην πραγματικότητα, και όχι μόνο για ένα λεπτό αλλά για σαράντα ολόκληρες ημέρες.
Μου το βεβαιώνει εκείνος ο πύρινος Σαύλος ο μεγαλύτερος Εβραίος διώκτης του χριστιανισμού· μου το μαρτυρεί, ότι είδε εκείνο το φώς του αναστηθέντα Κυρίου καταμεσής της ημέρας, και ότι άκουσε τη φωνή Του, και ότι υπάκουσε την εντολή Του. Αυτήν την μαρτυρία ο Παύλος δεν ήθελε να την αρνηθεί ούτε μετά από τριάντα χρόνια, ούτε ακόμα και την ώρα που στη Ρώμη του Νέρωνα η μάχαιρα έπεφτε στο κεφάλι του.
Μου το βεβαιώνει και ο άγιος Προκόπιος, αρχηγός του Ρωμαϊκού στρατού που ξεκίνησε να αφανίσει τους χριστιανούς στις χώρες της ανατολής, και στον οποίον εμφανίστηκε ξαφνικά ζωντανός ο Χριστός και τον γύρισε με το μέρος Του. Και αντί να σφάξει ο Προκόπιος τους χριστιανούς, αυτοβούλως παραδόθηκε για να τον σφάξουν στο όνομα του Χριστού. Μου το βεβαιώνουν ακόμα χιλιάδες μαρτύρων του Χριστού στις φυλακές, στους τόπους εκτελέσεων μέσω αιώνων και αιώνων, από τους μάρτυρες των Ιεροσολύμων μέχρι τους μάρτυρες των Βαλκανίων, έως τις μέρες μας, ως τους νεότερους Μοσχοβίτες μάρτυρες.

Μου το βεβαιώνουν και όλες οι δίκαιες και αγαθές ψυχές, τις οποίες συχνά συναντώ στη ζωή, και οι οποίες χαίρονται όταν ακούν ότι ο Χριστός αναστήθηκε εκ νεκρών. Αυτό ανταποκρίνεται στη συνείδησή τους, δονεί την ψυχή τους, και ευφραίνει την καρδιά τους.
Μαρτυρία παίρνω και από τους αμαρτωλούς και τους αντιπάλους του Χριστού. Μόνο και μόνο με το ότι αυτοί, ως αμαρτωλοί και μοχθηροί, απορρίπτουν την ανάσταση του Χριστού εγώ βεβαιώνομαι για το αντίθετο. Σε κάθε δικαστήριο τίθεται θέμα της συμπεριφοράς των μαρτύρων, και ως εκ τούτου σταθμίζουν την αξία της μαρτυρίας τους. Όταν νηφάλιοι, καθαροί και άγιοι μάρτυρες ισχυρίζονται πως ξέρουν ότι ο Χριστός ανέστη, λαμβάνω με ευχαρίστηση την μαρτυρία τους ως αληθή. Αλλά όταν οι ακάθαρτοι, άδικοι και ασυνείδητοι απορρίπτουν την ανάσταση του Χριστού, μ’ αυτό ενδυναμώνουν τη μαρτυρία των πρώτων, και μου βεβαιώνουν ακόμα περισσότερο την αλήθεια της Ανάστασης του Κυρίου μου. Εφόσον αυτοί όσα απορρίπτουν, τα απορρίπτουν από κακεντρέχεια και όχι από γνώση.

Με βεβαιώνουν ακόμα αρκετοί λαοί και φυλές, που μόνο η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού τους έβγαλε από την άγρια κατάσταση στη διαφώτιση, από τη δουλεία στη ελευθερία, από το βούρκο του αμοραλισμού και του σκοταδισμού στο φως των τέκνων του Θεού. Και η ανάσταση του Σερβικού λαού μου μαρτυρεί την Ανάσταση του Χριστού.

Ακόμα και η λέξη «Ανάσταση» εκ νεκρών μου βεβαιώνει το αυτονόητο. Γιατί χωρίς την Ανάσταση του Χριστού δεν θα υπήρχε ούτε καν η λέξη στις ανθρώπινες γλώσσες. Όταν ο Παύλος πρώτη φορά πρόφερε αυτή τη λέξη στην πολιτισμένη Αθήνα, οι Αθηναίοι εξεπλάγησαν και αναστατώθηκαν.
Και έτσι, τέκνα του Θεού, σας χαιρετώ κι εγώ. Αληθώς Ανέστη ο Χριστός.
(Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται, Εκδ. Εν πλώ, σ. 70-72) 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Του Γιάννη Ανδρίτσου,Υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με το συνδυασμό «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» 
Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μία από τις παλαιότερες ειδικές μορφές τουρισμού,
 αφού άκμαζε από την αρχαιότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες. Τα ταξίδια για θρησκευτικούς σκοπούς ήταν πάντα μια αγαπημένη συνήθεια των ανθρώπων καθώς ικανοποιούσαν τα θρησκευτικά τους συναισθήματα . Οι πιστοί όταν επισκέπτονται ναούς, μοναστήρια, χώρους εμφάνισης ή τάφους Αγίων και χώρους θρησκευτικών εορτών αναζητούν την επικοινωνία με το θείο. Επιπλέον βιώνουν τις χαρές που παρέχει κάθε ταξίδι , γνωριμία με νέους τόπους και φυσικά εμπειρίες.
   
Στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η εξοικονόμηση πόρων από το τουριστικό προϊόν και η τόνωση κάθε μορφής τουρισμού είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Με τον όρο θρησκευτικό τουρισμό ,εννοούμε το σύνολο εκείνο των τουριστικών δραστηριοτήτων το οποίο επικεντρώνεται γύρω από τα μνημεία και τους χώρους θρησκευτικής σημασίας.
Εύλογα λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό τμήμα της ελληνικής τουριστικής κίνησης που συνδέεται με την προστασία της τοπικής κουλτούρας καθώς την προστασία του περιβάλλοντος.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δεν κατάφερε να αναπτύξει το θρησκευτικό τουρισμό παρότι διαθέτει εκκλησίες και μοναστήρια με λαμπρή ιστορία και μεγάλο ενδιαφέρον. Η έλλειψη τουριστικού σχεδιασμού και η απουσία στρατηγικών κατευθύνσεων τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι οι βασικές αιτίες του προβλήματος . Αυτή η κατάσταση είναι δυνατό να αλλάξει. Η Πέλλα μαζί με τις φυσικές ομορφιές της και τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος πρέπει να κάνει γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της. Στο σχεδιασμό μας για τα επόμενα χρόνια προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα πολιτικής με σκοπό την πλήρη ανάπτυξη ενός υπεύθυνου τουριστικού σχεδίου. Προβάλλουμε τους χώρους θρησκευτικής σημασίας στους χάρτες και στα έντυπα της περιφέρειας και συμμετέχουμε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσέλκυση πιστών με τη δημιουργία καινούριων τουριστικών πόλων και αντίστοιχων τουριστικών ρευμάτων.
Ενδεικτικά προτείνουμε στους τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη να αφιερώσουν χρόνο και για επισκέψεις θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Πέλλα. Πρώτη στάση πρέπει να γίνει αναμφισβήτητα στα Γιαννιτσά με επίσκεψη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης. Πρόκειται για έναν ναό που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1858-1867 με σουλτανικό φιρμάνι του 1858. Οι κάτοικοι με προσωπική εργασία και δωρεά υλικού και χρημάτων κατάφεραν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν την κατασκευή του ναού. Και όταν τελείωσε το νερό, χρησιμοποιήθηκε κρασί, λέει η παράδοση.
Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν η Μητρόπολη δέθηκε με την ιστορία της πόλης. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, τη Μάχη των Γιαννιτσών 1912 και την Κατοχή η Μητρόπολη στάθηκε σύμβολο πίστης και δύναμης. Η Μητρόπολη είναι μια τρίκλιτη βασιλική και έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο (1987).
Στο βόρειο τμήμα της Π.Ε Πέλλας σε απόσταση 40 χλμ από την Αριδαία , κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια βρίσκεται η ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ που έδωσε και ο όνομα της στο χωριό Αρχάγγελος. Το εν λόγω μοναστήρι πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε στα 1181 και ήταν αρχικά αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Είναι κυριολεκτικά θρονιασμένο στο όρος Πάικο σε υψόμετρο 800 μέτρων, περιτριγυρισμένο από δάση με οξιές ,δρυς και κερασιές . Η θέα μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και η διαδρομή είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Η ιστορία του μοναστηριού είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Αλμωπίας.
Στους πρόποδες του Βόρρα κοντά στο χωριό Πρόμαχοι Αριδαίας βρίσκεται μία ιστορική, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστή Μονή της Αλμωπίας, η Ιερά Μονή Οσίου Ιλαρίωνος, επισκόπου Μογλενών. Η μονή αυτή έχει ως κτήτορα και ιδρυτή της τον ίδιο τον Άγιο Ιλαρίωνα, ο οποίος υπήρξε ένας μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας του 12ου αιώνα, που έζησε και έδρασε στην περιοχή της σημερινής Αλμωπίας. Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη Μονή και θα νιώσει συναισθήματα θρησκευτικής κατάνυξης και γαλήνης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον από θρησκευτική άποψη παρουσιάζει και ο ιστορικός ναός της Αγίας Χρυσής, η οποία γεννήθηκε στο ομώνυμο χωριό Χρυσή και μαρτύρησε την 13η Οκτωβρίου του 1795. Οι πιστοί θα νιώσουν πολύ όμορφα εάν επισκεφθούν και την Ιστορική Μητρόπολη της Έδεσσας, καθώς και τον ιερό καθεδρικό ναό Αγίας Σκέπης. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προσφέρει μοναδικές θρησκευτικές εμπειρίες στον επισκέπτη . Κάθε ναός και μια ιστορία που σας περιμένει να τη γνωρίσετε…
Είναι καιρός στους τουριστικούς οδηγούς της Περιφέρειας να συμπεριλαμβάνονται και οι φράσεις, Θρησκευτικός Τουρισμός στην Πέλλα, Θρησκευτικά Μνημεία της Πέλλας, Ζήτηση Θρησκευτικού Τουρισμού στην Πέλλα, Πολιτική Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Πέλλα. Ο τουρισμός είναι ένα σύνθετο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει όταν τα άτομα αλλάζουν φυσικό περιβάλλον και ρυθμούς ζωής. Ας αναδείξουμε ως οφείλουμε το θρησκευτικό τουρισμό με συγκεκριμένες δραστηριότητες αναψυχής, διακοπών και θρησκευτικών προορισμών.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ



Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα περισσότεροι δικαιούχοι. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση αποφάσισε ……

να αυξήσει το εισοδηματικό όριο από τα 6.000 στα 6.500 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα το επίδομα των 500 ευρώ (όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα μειώνεται το επίδομα).

Η διόρθωση αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα και θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 30 εκατ. ευρώ. Επίσης μετά το τέλος της υποβολής των αιτήσεων και εφόσον έχουν περισσέψει χρήματα από το συνολικό ποσό των 525 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο θα εντοπίσει τις οικογένειες εκείνες που με βάση πλέον τις δηλώσεις του 2014 (εισοδήματα 2013) έχουν πραγματική ανάγκη το κοινωνικό μέρισμα. Βέβαια, όλες αυτές οι προτάσεις είχαν κατατεθεί πριν από τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής διάταξης αλλά είχαν απορριφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Με εντολή Μαξίμου διευρύνονται τα κριτήρια και οι δικαιούχοι. Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 345.000 αιτήσεις. Εξ αυτών, εγκρίθηκαν οι 85.000 με τους δικαιούχους να μοιράζονται 65 εκατ. ευρώ, ενώ 130.000 έχουν απορριφθεί και 130.000 βρίσκονται σε αναμονή ελέγχου. Η αλήθεια είναι ότι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να μάθει κάποιος εάν είναι δικαιούχους είναι να υποβάλει αίτηση. Διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κάποιος σίγουρα εάν θα λάβει ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Για παράδειγμα δύο συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα 7.300 ευρώ δεν λαμβάνουν το βοήθημα αν και το όριο για τους δύο φορολογούμενους ανέρχεται στα 8.000 ευρώ. Και αυτό διότι διαθέτουν ένα σπίτι στην Καλλιθέα ενώ το τεκμήριο για τους δύο συνταξιούχους ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Εάν προστεθούν το τεκμήριο διαβίωσης των δύο συνταξιούχων καθώς και του ακινήτου ξεπερνούν το όριο των 8.000 ευρώ οπότε και αποκλείονται από το μέρισμα. Γι’ αυτό τον λόγο όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν το μέρισμα καλό θα είναι να υποβάλουν αίτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος σε καθημερινή βάση υποβάλλονται 50.000 αιτήσεις από τους φορολογούμενους.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών:

1. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν την διεύρυνση κατά 500 ευρώ του εισοδηματικού όριο των 6.000 ευρώ (δηλαδή να ανέλθει στις 6.500 ευρώ) με απομείωση του επιδόματος που δικαιούνται, όπως συμβαίνει με τους ένστολους. Για παράδειγμα ένας άγαμος με εισόδημα 6.200 ευρώ να λαμβάνει επίδομα 300 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για τους ένστολους με τακτικές αποδοχές πάνω από το όριο των 1.500 ευρώ και μέχρι 1.541 ευρώ για κάθε 1 ένα ευρώ επιπλέον η ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ. Το κόστος από τη διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου κατά 500 ευρώ υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ.

2. Μετά το τέλος των αιτήσεων δηλαδή στις 30 Ιουνίου θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν. Ως βάση επανεξέτασης θα είναι οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος και αφορούν τα εισοδήματα του 2013. Δηλαδή θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις του 2014 όχι μόνο για τους μακροχρόνια άνεργους όπως ορίζεται στην απόφαση, αλλά και για τα φτωχά νοικοκυριά που απορρίφθηκαν από το σύστημα. Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό κριτήριο των 6.000 ευρώ καθορίστηκε με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων του 2013 (εισοδήματα 2012).

Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν το ποσό των 525 εκατ. ευρώ, που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα».




ΠΗΓΗ...http://www.kathimerini.gr/


ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



Κατάμεστο το «Φιλίππειο» στην κοινή ομιλία του Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη στα Γιαννιτσά

·      Νωρίτερα ο κ. Τζιτζικώστας περιόδευσε στην Π.Ε. Πέλλας μαζί με τον κ. Θεοδωρίδη και υπ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την κοινή ομιλία του Περιφερειάρχη και Επικεφαλή της «Αλληλεγγύης» Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο «Φιλίππειο» των Γιαννιτσών όπου παραβρέθηκαν οι κ.κ. υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέλλας Βασιλειάδης Λάκης, Βέττας Ιωάννης, Ζέρζης Πέτρος, Ζωγράφου-Τσαντάκη Μαρία, Καραμάνης Μιχάλης, Καράμπελα Μαρία, Καρασαρλίδης Κώστας, Παλίκογλου Κώστας καθώς επίσης φίλοι και στελέχη της «Αλληλεγγύης».

Πρώτος στο «βήμα» ανέβηκε ο κ. Θεοδωρίδης ο οποίος τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας της Π.Ε. Πέλλας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στρατηγικό σχεδιασμό και αναπτυξιακό προγραμματισμό που, ήδη, έχει εκπονηθεί. Υπογράμμισε τη σημασία της Περιφερειακής Κυβέρνησης για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Άλλωστε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης «πρώτος μίλησε για Περιφερειακή Κυβέρνηση ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Ελλάδα». Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρίδης παρουσίασε τους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους που όπως ανέφερε «συγκροτούν ένα ψηφοδέλτιο νίκης της ’Αλληλεγγύης’». Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και έδωσε σύνθημα νίκης στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές του Μαϊου.

Έπειτα, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Απόστολος Τζιτζικώστας κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου της Π.Κ.Μ. σε διάστημα μόλις, ενός έτους. Έπειτα, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό προγραμματισμό για την Πέλλα και, ειδικότερα, στα έργα του οδικού δικτύου, στην ανάταξη του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη και ανάδειξη του τουρισμού και του πολιτισμού της Π.Ε. Πέλλας. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε χαρακτηριστικά για το οδικό δίκτυο της Πέλλας ότι «το πρώτο έργο που θα υλοποιηθεί από το Σ.Ε.Σ από την Π.Κ.Μ. είναι οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας». Τέλος, επεσήμανε την προσωπική βούλησή του, τα προβλήματα της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας να λύνονται από την Περιφερειακή Κυβέρνηση και όχι από την Κεντρική Κυβέρνηση.


Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη και υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους περιόδευσαν στη λαϊκή αγορά των Γιαννιτσών και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης όπου συνομίλησαν με τους πολίτες. Επιπλέον, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και με το Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο.


Ο κ. Θεοδωρίδης, το πρωϊ, είχε επισκεφθεί με τη σειρά του το κτίριο της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης. Εκεί είχε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Πασσαλή, τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο ενώ, χαιρέτισε τους υπαλλήλους με τους οποίους είχε συνεργασία για πολλά χρόνια όταν και διετέλεσε Δήμαρχος.







ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ “DESIGNING CREATIVE SYNERGIES 2014” ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014)


Το 2ο Συνέδριο με θέμα “Designing Creative Synergies 2014” συνδιοργανώνουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε. τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του ΑΠΘ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για μία διεπιστημονική ημερίδα, η οποία φιλοδοξεί να προσεγγίσει με σφαιρικότητα ζητήματα που αφορούν στη δημιουργικότητα και τις σημαντικότερες πτυχές της. Η δημιουργική παραγωγή, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η ποικιλομορφία συνιστούν θεμελιώδεις συνιστώσες της εκδήλωσης, στο εναρκτήριο πρώτο μέρος της οποίας περιλαμβάνεται προσκεκλημένη εισήγηση του φημισμένου καθηγητή Amaresh Chakrabarti από το Indian Institute of Science.
Το δεύτερο και εκτενέστερο μέρος του Συνεδρίου περιλαμβάνει τέσσερα πάνελ σχετικά με επιμέρους εκφάνσεις της δημιουργικότητας. Στο 1ο πάνελ με συντονιστή τον καθηγητή Νίκο Βαρσακέλη (ΑΠΘ) θα αναπτυχθούν από τους καθηγητές κκ. Ιωάννη Ψυχάρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Λόη Λαμπριανίδη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) ζητήματα αναφορικά με τη Δημιουργική Οικονομία. Στο 2ο πάνελ με συντονιστή το δημοσιογράφο κ. Βασίλη Κατσάρα θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από τους κκ. Σπύρο Πέγκα (Δήμος Θεσ/νίκης), Αλέξη Defner (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Χρήστο Χέλμη (Colibri) με πυρήνα τον «Επανασχεδιασμό μιας Δημιουργικής Πόλης».
Στο 3ο πάνελ με τίτλο «Design και Εκπαίδευση» και συντονιστή τον Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος καθηγητή Νικόλαο Μουσιόπουλο ομιλητές θα είναι οι καθηγητές κκ. Αθανάσιος Μιχαηλίδης (ΑΠΘ), Δημήτρης Ναθαναήλ (ΕΜΠ) και Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (ΑΠΘ).             Τέλος, στο 4ο πάνελ με τίτλο «Design και Δημιουργικότητα» ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ καθηγητής Νίκος Καλογήρου θα συντονίσει εισηγήσεις των κκ. Δημήτρη Φακίνου (+DESIGN | ΕΒΓΕ | European Design Festival), Δημήτρη Κολιαδήμα (Designers United), Απόστολου Καλφόπουλου (ΑΠΘ) και Γιώργου Λιαμάδη (ΑΠΘ).

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ημερίδας θα βραβευθούν οι καλύτερες από τις εργασίες φοιτητών των δυο πανεπιστημίων στο πεδίο των δημιουργικών βιομηχανιών και του design που θα εκτεθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: 
«Από το 2001 ο ΠΟΥ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), καθιέρωσαν  την 28η Απριλίου ως τη «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την προαγωγή της πρόληψης των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι επίσης μία ευκαιρία για να τονιστεί η σημασία της επαγρύπνησης στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων στους επαγγελματικούς χώρους.
Η 28η Απριλίου έχει  επίσης ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς και τραυματίες εργαζόμενους  ώστε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Το θέμα για το 2014 είναι: «Η Ασφάλεια και η Υγεία στη χρήση χημικών στην Εργασία». 
Τα χημικά μπορούν να επηρεάσουν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Η επίδραση μπορεί να έχει άμεσα αλλά και απώτερα δυσμενή αποτελέσματα στην υγεία. Άλλες φορές μπορεί να είναι αθροιστική όπως συμβαίνει μετά από μακροχρόνια επαφή με μικρές ποσότητες χημικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία, θάνατο, ανικανότητα, κακής ποιότητας ζωή αλλά κυρίως ελάττωση του προσδόκιμου  ζωής.
Σε έρευνα που έγινε το 2004 για να διαπιστωθεί το παγκόσμιο φορτίο από ασθένειες στις οποίες ο αιτιολογικός παράγοντας ήταν τα χημικά στον αέρα, στο νερό, η επαγγελματική έκθεση και η άμεση επίδραση, έδειξε ότι 4,9 εκατομμύρια θάνατοι (8,3% των θανάτων από όλες τις αιτίες) οφείλονταν στα χημικά και 86 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν με αυξημένα τα έτη ζωής με ανικανότητα (DALYs) εξαιτίας της έκθεσης στα χημικά και της κακής διαχείρισής τους, δηλαδή το 5,7% όλων των αιτιών ανικανότητας.
Η Σύμβαση για τα Χημικά (Chemical Convention) του  ILO ( International Labor Organization ) το 1990 καθόρισε τον όρο «χρήση χημικών στην εργασία» για να καλύψει κάθε δραστηριότητα η οποία εμπεριέχει έκθεση εργαζόμενου σε κάποια χημικά. Η Σύμβαση περιλαμβάνει όρους για: 
Την παραγωγή χημικών
Τον χειρισμό τους
Την αποθήκευση και μεταφορά
Τη διαχείρισης των χημικών αποβλήτων
Τη διαφυγή χημικών σαν αποτέλεσμα εργοστασιακής δραστηριότητας
Τη διαχείριση, επιδιόρθωση και τον καθαρισμο του εξοπλισμού και των δοχείων που χρησιμοποιούνται.
Η Ε.Ε. έκανε μια τεράστια προσπάθεια στη διαχείριση των χημικών με το πρόγραμμα REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals), που είναι ένας Κανονισμός, ο οποίος αντικατέστησε ένα μεγάλο αριθμό από προηγούμενους κανονισμούς με ένα νέο σύστημα και καθιέρωσε τη διαβάθμιση των επιπέδων κινδύνου στη διαχείριση των χημικών σε όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον καθιερώθηκε  μέσα από  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χημικών η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Συστήματος Εναρμόνισης (GHS) για την κατηγοριοποίηση και την κατάταξη των χημικών.
Η Ευρωπαϊκή οδηγία 98/24/ EC με βάση τα κριτήρια της GHS καθιέρωσε την  Διεθνή Κάρτα Ασφάλειας για τα Χημικά (ICSCs). Η κάρτα αυτή ξεκίνησε στη δεκαετία του 1980 με την συνεργασία των ΠΟΥ, ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ILO) και Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, έκτοτε επικαιροποιείται συνεχώς και έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες. Η χρήση της αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση των χημικών αλλά και μια παγκόσμια πηγή πληροφοριών και στοιχείων.
Τα χημικά αποτελούν μέρος της σύγχρονης ζωής γι αυτό και θα συνεχίσουν να παράγονται. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ωφέλειας και των κινδύνων από τη χρήση τους. 
Αυτό επιτυγχάνεται: με τη λήψη προληπτικών μέτρων σε επίπεδο χώρας με την εθνική νομοθεσία και τη θέσπιση της ιατρικής της εργασίας,  σε επίπεδο κοινότητας, με αρωγό την περιφερειακή διοίκηση, στους χώρους εργασίας από την πλευρά των εργοδοτών αλλά και με ατομικά μέτρα προστασίας του ιδίου του εργαζόμενου.
Επιπλέον, η εφαρμογή της Υγειονομικής Νομοθεσίας από τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας αποτελεί βασική προϋπόθεση για το υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον στην εργασία».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...