Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ 2 ΤΑΜΠΛΕΤ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ


Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τα δυο τάμπλετ που κλήρωσαν τα Προμαχιώτικα Νέα. .
Οι δυο τυχεροί αριθμοί, που ο καθένας κερδίζει από ένα τάμπλετ είναι το 0992 και το 0861.
Οι κάτοχοι των αριθμών αυτών, μπορούν να παραλάβουν το δώρο τους από το Πράσινο περίπτερο.
Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή και να τονίσουμε ότι ΟΛΑ τα κέρδη θα διατεθούν στο νηπιαγωγείο του χωριού σε μορφή εκπαιδευτικών βιβλίων και παιχνιδιών.

Σ.Σ. Μέχρις ότου ανακοινωθούν οι δυο τυχεροί, κρατήστε τα λαχεία σας, γιατί σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν οι τυχεροί, η κλήρωση θα επαναληφθεί με τους ίδιους λαχνούς που έχετε.


ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΓΟΡΙΑ



Τα αγόρια είναι γεμάτα ενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα. Τόσο γεμάτα, που καμιά φορά κάνουν τις μαμάδες να αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει στο μυαλό τους! Η Danielle Anderson, blogger και μητέρα τριών αγοριών , γράφει για όλα τα απίστευτα που άκουσε τον εαυτό της να λέει μεγαλώνοντας τα παιδιά της.

“ Όταν φανταζόμουν την μητρότητα, δεν ήξερα ότι θα κάνω αγόρια. Δεν είχα ποτέ αδελφούς, κι έτσι δε φανταζόμουν πώς θα είναι η ζωή μεγαλώνοντας αγόρια. Πρέπει να πω ότι τα παιδιά μου είναι πολύ τρυφερά και δημιουργικά και ότι τα καμαρώνω διαρκώς. Αλλά είναι φορές, που με κάνουν πραγματικά να απορώ μ’ αυτά που χρειάζεται να τους πω.
 Για παράδειγμα:

«Εντάξει είσαι ο Spiderman! Αλλά μην πηδάς από τον καναπέ στο τραπεζάκι του σαλονιού!»

Ή απ’ το τραπεζάκι του σαλονιού στην τηλεόραση. Ή απ’ τη βιβλιοθήκη πάνω μου… Μερικές φορές νιώθω πολύ κουρασμένη…

«Όχι, δεν μπορώ να κάνω τον τερματοφύλακα.»

Δεν το πιστεύω ότι χρειάζεται να το πω αυτό. Μεγάλωσα με κούκλες, χειροτεχνίες, φιογκάκια και αρωματισμένα ημερολόγια. Δεν το πιστεύω ότι στα 40 μου πρέπει να διαπραγματευτώ αν θα «κάτσω τέρμα». Όχι, δε θα κάτσω! Είμαι κορίτσι!

«Βγάλε το εσώρουχο του αδελφού σου απ’ το κεφάλι σου!»

Μια μικρή παραλλαγή αυτής της φράσης, χρειάζεται να λέω πότε- πότε και στον άνδρα μου. Γιατί οι άνδρες όλων των ηλικιών συμπεριφέρονται σαν πεντάχρονα; Θα έκανα τα πάντα για λίγο περισσότερες στιγμές ωριμότητας…

«Μη βάζεις κεφτεδάκια στις τσέπες σου!»

Ούτε μακαρόνια. Ούτε σοκολατάκια. Οι τσέπες των γιων μου, είναι ένα μικρό παντοπωλείο. Έχουν από στρατιωτάκια και τσίχλες, μέχρι μασημένα μπισκότα και λεφτά. Οι τσέπες τους είναι ο αγαπημένος τους αποθηκευτικός χώρος και, ταυτόχρονα, ο απόλυτος προορισμός των πάντων: όλα καταλήγουν εκεί! Ναι, και αυτά που λερώνουν ανεπανόρθωτα.

«Σταμάτα να σημαδεύεις τη θεία με την σφεντόνα!»

Δεν πρόκειται να ρίξει και το ξέρω. Αν μη τι άλλο, τα παιδιά μου είναι γεμάτα αγάπη και καλή διάθεση για τους ανθρώπους. Όμως στέκεται απέναντι από την ηλικιωμένη θεία μου και τη σημαδεύει με μια «οπλισμένη» σφεντόνα! Η ζωή μου, μερικές στιγμές, είναι πολύ δύσκολη.

«Σταμάτα παιδί μου να γλείφεις τον αδερφό σου!»

Δεν καταλαβαίνω τι διασκέδαση βρίσκουν οι γιοι μου στο να αλληλογλείφονται, πάντως μοιάζει να είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι. Αυτό και το «ποιος θα πέσει περισσότερες φορές κάτω σήμερα». Πιστεύω ότι αν είχα κορίτσια, η ζωή μου θα ήταν γεμάτη φιλιά και χάδια.

«Σταμάτα να πετάς μπανανόφλουδες στο πάτωμα για να δεις αν μπορείς να γλιστρήσεις!»

Ο μεγάλος μου γιος, έχει όντως κάνει αυτό το πείραμα! Πέρασα όλο το απόγευμα προσπαθώντας να τον πείσω αφενός ότι είναι επικίνδυνο να προσπαθεί να γλιστρήσει και αφετέρου ότι είναι αλλόκοτο να προσπαθεί να γλιστρήσει. Μάταια. Τελικά, τα κατάφερε και δίδαξε σε όλη την οικογένεια ότι πράγματι, οι μπανανόφλουδες είναι φονικά όπλα.

«Όχι, όχι! Δεν κάνουμε τσίσα εδώ!»

Έμαθε πρόσφατα να πηγαίνει μόνος στην τουαλέτα και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτόν. Αλλά δείχνει υπερβάλλων ζήλο… Όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε, ο μεσαίος μου γιος κάνει τσίσα του! Κατεβάζει παντελόνι και… τσουπ! Είναι πολύ δύσκολο να του δώσω να καταλάβει ότι αυτό είναι πραγματικά ανάρμοστο! Δεν ξέρει καν τι σημαίνει "ανάρμοστο"...

«Βγάλε τη στολή Σούπερμαν στην παραλία αγάπη μου! Θα σκάσεις!»

Η φαντασία και η ενέργειά τους γεμίζουν την καθημερινότητά μου με γέλιο και όρεξη. Όμως, το να παριστάνεις τον Σούπερμαν, φορώντας τη στολή και την μπέρτα, σε 40 βαθμούς υπό σκιά, είναι οριακά παρανοϊκό!

«Σταμάτα να βάζεις το δάχτυλό σου στο μάτι σου!»

Ακόμη κάτι που δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι χρειάζεται να πω. Δεν είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να βάζεις το δάχτυλό σου στο μάτι σου; Γιατί θα πονέσεις; Και μετά θα κλαις; Και θα ζητάς φιλάκια;
Τα αγόρια είναι μπελάς! Ίσως τα ίδια πράγματα ισχύουν και για τα κορίτσια . Δεν ξέρω, η ζωή μού έδωσε να μεγαλώσω άνδρες. Άνδρες έξυπνους, τρυφερούς και γεμάτους φαντασία και όρεξη για ζωή. Πώς να μην τους τα συγχωρήσεις όλα; ”



Πηγή: scarymommy.gr

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ



Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη

«Τις Άγιες αυτές ημέρες η σκέψη μας είναι κοντά στους συνανθρώπους    μας που έχουν ανάγκη.

Πού έχουν χάσει την ελπίδα και την πίστη τους για ένα καλύτερο αύριο.

Σε αυτούς, ιδιαίτερα, οφείλουμε αλληλεγγύη και φροντίδα.

Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι, ότι μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Για τον τόπο μας και τη νέα γενιά.

Χρειάζεται να βρούμε την κοινή συνισταμένη των προσωπικών επιδιώξεων και των κοινών ονείρων.

Ας είναι οι γιορτινές αυτές ημέρες αφορμή για αυτοκριτική και περισυλλογή για την ποιότητα της ζωής μας και την πορεία της κοινωνίας μας.

Εύχομαι η Γέννηση του Χριστού να φέρει σε όλους το μήνυμα της ελπίδας, της αγάπης, της αλληλεγγύης και της αισιοδοξίας.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το 2015

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας»



Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Δευτέρα 22 Δεκέμβρη στο ημερολόγιο και μπήκαμε στην εβδομάδα των Χριστουγέννων.
Ένας λαμπρός ήλιος ξεπρόβαλε στο αγαπημένο μας χωριό, προσπαθώντας μάταια να ζεστάνει την τσουχτερή και κρύα ατμόσφαιρα. Οι καμινάδες, που αναδύουν στήλες καπνού, υποδηλώνουν το κρύο που επικρατεί, καθώς τα τζάκια και οι λέβητες κυριολεκτικά έχουν πάρει φωτιά.
Οι προετοιμασίες μικρών και μεγάλων έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, εν όψη της μεγάλης γιορτής της ενανθρώπισης του Κυρίου και επικρατεί οργασμός σε σπίτια κήπους και αποθήκες.
Τις ημέρες αυτές θα αναβιώσουν όλα τα παραδοσιακά έθιμα, όπως κάθε χρόνο, με τις φωτιές της "κόλντα μπάμπο" και της "Σούρβας" σε όλες τις γειτονιές,  το σφάξιμο των οικόσιτων γουρουνιών, που οι περισσότεροι εκτρέφουν στους στάβλους τους, τα παραδοσιακά γλυκίσματα και τους μπακλαβάδες, με τις γαργαλιστικές μυρωδιές από το γαρύφαλλο και το μαχλέπι να σου τρυπούν τα ρουθούνια.
Φυσικά η τσίκνα από τα κάθε λογής κοψίδια που ξεροψήνονται στις φουφούδες θα ξεσηκώσουν τα αισθητήρια, ενώ το φρεσκοβρασμένο τσίπουρο και το κατακόκκινο γλυκό κρασί  θα συμβάλλουν με το αλκοόλ που περιέχουν στην τόνωση της διάθεσης. Τα σπιτικά γεμιστά λουκάνικα, μοσχομυρίζοντας πράσο και κόκκινο πιπέρι θα κρεμαστούν σαν πολύτιμα περιδέραια στις  θέσεις τους, για να σιτέψουν και να ξεραθούν, ενώ οι γάτες θα γυροφέρνουν πονηρά, γλείφοντας τα μουστάκια τους από την επιθυμία για μια μπουκιά.
Οι γιορτινές εκδηλώσεις των σχολείων θα συγκινήσουν γονείς και κηδεμόνες, ενώ οι μελωδικές φωνές των παιδιών με τους μεταλλικούς ήχους των γεμάτων από κέρματα κουμπαράδων από τα κάλαντα, θα πλημμυρίσουν τις γειτονιές, δημιουργώντας έναν ευχάριστο πανζουρλισμό.
Και φυσικά συγκίνηση προκαλεί η μεγάλη κινητοποίηση των φιλανθρωπικών ομάδων του χωριού, που συνεπικουρούν την προσπάθεια της τοπικής κοινότητας, για συλλογή τροφίμων , ρούχων και παιχνιδιών, που θα προσφερθούν σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Υπομονετική αναμονή των πιστών, που νήστεψαν όλο αυτό το διάστημα, προσμένουν τον χαρμόσυνο χτύπο της καμπάνας των Χριστουγέννων, για να κοινωνήσουν Σώμα και Αίμα Κυρίου και να βρεθούν στο οικογενειακό χαρούμενο τραπέζι, που θα έχει όλα τα καλά που στερήθηκαν.
Διαχρονικά έθιμα, που συμβάλλουν στην συνοχή της κοινωνίας μας στην μακραίωνη παρουσία των κατοίκων του τόπου μας.

Καλά Χριστούγεννα

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


 


Ο Διοικητής και το προσωπικό της Π.Υ. Αριδαίας

σας εύχονται
Καλά Χριστούγεννα
Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το Νέο Έτος


Ο Διοικητής
Κώνστας Ν. Απόστολος

 Πυραγός

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΑΜΠΛΕΤ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ



Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η κλήρωση για την ανάδειξη των τυχερών που θα κερδίσουν τα δυο ΤΑΜΠΛΕΤ που κληρώνουν τα "Προμαχιώτικα Νέα".
Οι λαχνοί έχουν σχεδόν εξαντληθεί, έχουν απομείνει ελάχιστοι και όσοι δεν πρόλαβαν κι επιθυμούν να προμηθευτούν, μπορούν μέχρι την τελευταία στιγμή, να το κάνουν και να συμμετάσχουν στην κλήρωση.
Για τα αποτελέσματα και τα τυχερά νούμερα, θα ενημερωθείτε αμέσως μετά την κλήρωση.

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Σε κλίμα λιτό και απέριττο, πραγματοποιήθηκε η γιορτή του κατηχητικού σχολείου Προμάχων στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου του χωριού.
Οι δυο άοκνες δασκάλες του κατηχητικού  Σταυρούλα Βαρελά και Άννα Άτζου, οι οποίες δίνουν αφιλοκερδώς όλες τους τις δυνάμεις  καθ  όλη την περίοδο του έτους, ετοίμασαν μια εξαιρετική γιορτή, όπου τα 35 περίπου παιδιά, παρουσίασαν θεατρική θρησκευτική παράσταση, ποιήματα και τραγούδια.
Αμέριστη συμπαράσταση από τον Ιερέα του χωριού, τον αεικίνητο πατέρα Γεώργιο, ο οποίος χαρίζει απλόχερα την βοήθεια και την ευλογία  του και βέβαια από τις κυρίες του κατηχητικού και τους γονείς των παιδιών.
Η γιορτή έγινε μέσα στο Ναό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου είχε ετοιμαστεί πλούσιος μπουφές με κεράσματα, γλυκίσματα και χυμούς.
Αξιόλογη η δράση του κατηχητικού σχολείου, που λειτουργεί συνεχώς όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και μεταλαμπαδεύει στα παιδιά  τις αιώνιες αξίες της Ορθοδοξίας και της Αγάπης.

Δείτε φωτογραφίες από τη γιορτή, μέσα από την πλούσια συλλογή που μας παραχώρησε η Μαρία Βαρελά (PHOTORAMA Studio)





















































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...