Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Δήμος Αλμωπίας: Εθελοντική δράση για το περιβάλλον Let's do it Greece


Αγαπητές φίλες και φίλοι

Ο Δήμος Αλμωπίας, έπειτα από δύο επιτυχημένες συμμετοχές στην πανελλήνια ημέρα εθελοντικής δράσης για το περιβάλλον Let’s do it Greece (letsdoitgreece.org), έχει την τιμή να φιλοξενεί στην Αριδαία το επιτελείο των συντονιστών από την Αθήνα προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και μαζικότερη συμμετοχή στην φετινή ημέρα δράσης που είναι η Κυριακή 2 Απριλίου.
Με σκοπό να σχεδιάσουμε όσο πιο σωστά γίνεται την φετινή συμμετοχή όλης της Αλμωπίας σας καλώ να παρευρεθείτε στην συντονιστική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/2/2017 στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Δήμου Αλμωπίας
Γεώργιος Χατζηγιαννίδης


Πληρ.: ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Γεώργιος
Τηλέφωνο     :  2384350307
Κιν.               : 6971701298
FAX              : 2384-021226
e-mail :        xatzhs4@hotmail.com

Απλός Άνθρωπος - Simple Man (Lynyrd Skynyrd)


Απλός Άνθρωπος

Η μητέρα μου είπε όταν ήμουν μικρός
Κάτσε δίπλα μου μοναδικό μου παιδί
Και άκου προσεκτικά τι θα σου πω
Και αν το κάνεις θα σε βοηθήσει κάποια ηλιόλουστη μέρα


Ω, κάνε τα πράγματα με το πάσο σου, μην ζεις γρήγορα
Προβλήματα θα έρθουν και θα φύγουν
Θα βρεις μια γυναίκα και θα βρεις αγάπη
Και μην ξεχνάς γιε μου ότι υπάρχει κάποιος εκεί ψηλά.


Και γίνε ένα απλό είδος ανθρώπου
Και γίνε κάτι που θα το αγαπάς και θα το καταλαβαίνεις
Μωρό μου γίνε ένα απλό είδος ανθρώπου
Ω, δεν θα το κάνεις για μένα γιε μου, αν μπορείς;


Μην πάρεις τα πάθη σου από τον χρυσό του πλουσίου
Ότι χρειάζεσαι βρίσκεται μέσα στη ψυχή σου
Και μπορείς να το κάνεις, μωρό μου αν προσπαθήσεις
Ότι θέλω από σένα γιε μου είναι να είσαι ικανοποιημένος


Και γίνε ένα απλό είδος ανθρώπου
Και γίνε κάτι που θα το αγαπάς και θα το καταλαβαίνεις
Μωρό μου γίνε ένα απλό είδος ανθρώπου
Ω, δεν θα το κάνεις για μένα γιε μου, αν μπορείς;

Ω, μην ανησυχείς, θα βρεις τον εαυτό σου
Ακολούθα την καρδιά σου και τίποτα άλλο
Και μπορείς να το κάνεις, μωρό μου αν προσπαθήσεις
Ότι θέλω από σένα γιε μου είναι να είσαι ικανοποιημένος


Simple Man
(Lynyrd Skynyrd)

My mama told me when I was young
Said sit beside me my only son
And listen closely to what I say
And if you do this it'll help you some sunny day

Oh, take your time, don't live too fast
Troubles will come and they will pass
You'll find a woman and you'll find love
And don't forget that there is a someone up above

And be a simple kind of man
And be something you'll love and understand
Baby be a simple kind of man
Oh, won't you do this for me son if you can?

Don't get your lust from the rich man's gold
All that you need now is in your soul
And you can do this, oh baby if you try
All that I want from you my son is to be satisfied

And be a simple kind of man
And be something you'll love and understand
Baby be a simple kind of man
Oh, won't you do this for me son if you can?

Oh, don't you worry, you'll find yourself
Follow your heart and nothing else
And you can do this, oh baby if you try
All that I want from you my son is to be satisfied

And be a simple kind of man
Be something you'll love and understand
Baby be a simple kind of man
Oh, won't you do this for me son if you can?
So baby be a simple, be a simple man
Oh, won't you do this for me son if you can?

The Only Reason We're Alive


Απλά δείτε το....

"Ο Άνθρωπος Που Έγινε Δέντρο Ζωής" Αργύρης Χιόνης


Κλεισμένος μέσα στο δωμάτιό του, μετρούσε συνέχεια τα δάχτυλα των χεριών-του και κάθε φορά τα 'βγάζε περισσότερα. Στην αρχή 12 κι ύστερα 14 κι ύστερα 18 και 24 και 32...

Τα δάχτυλά των χεριών και των ποδιών-του αυξαίνανε συνεχεία και μάκραιναν και διακλαδώνονταν. Τα δάχτυλα των χεριών-του γίνονταν σαν κλαδιά μεγάλα. Τα δάχτυλά των ποδιών-του γίνονταν σα ρίζες μακριά.
Κλεισμένος στο δωμάτιό-του, κοιτούσε τα δάχτυλα των χεριών-του και σκεφτότανε πως ήταν, βέβαια, αντιαισθητική όλη αυτή η πληθώρα, αλλά, από μίαν άλλην άποψη, θα ήταν φοβερά χρήσιμη μια και, με τόσα δάχτυλα, θα μπορούσε τώρα να κάνει πράγματα που άλλος κάνεις δε θα μπορούσε. Γρήγορα όμως απογοητεύτηκε, γιατί, κάθε φορά που διάταζε τον αντίχειρα ή το δείχτη ή το μεγάλο δάχτυλο ή τον παράμεσο ή το μικρό, κανένας δεν υπάκουε, γιατί ήτανε χαμένοι μες στο πλήθος των καινούριων δαχτύλων και είχαν ξεχάσει πια τα ονόματά-τους.

Κλεισμένος στο δωμάτιό-του, κοιτούσε τα δάχτυλα των ποδιών-του και σκεφτόταν πως ήταν, βέβαια, αντιαισθητική όλη αυτή η πληθώρα, αλλά, από μίαν άλλην άποψη, θα ήταν φοβερά χρήσιμη μια και, με τόσα δάχτυλα, θα μπορούσε τώρα να διανύει, δίχως κούραση, αποστάσεις που για οποιονδήποτε άλλον θα ήταν εξουθενωτικές. Γρήγορα όμως απογοητεύτηκε, γιατί ανακάλυψε πως τα δάχτυλα των -ποδιών-του, όπως και τα πόδια-του τα ίδια, δεν υπάκουαν πια στις εντολές-του, αλλά, ελκυόμενα από μια παράξενη δύναμη, τρυπούσανε το πάτωμα και χώνονταν μέσα στο χώμα που ήταν κάτω απ' το πάτωμα.

Τα δάχτυλα των χεριών-του και τα χέρια-του τα ίδια μεγάλωναν αδιάκοπα, με φοβερή ταχύτητα και δύναμη, ώσπου φτάσανε στους τοίχους και το ταβάνι και, μη μπορώντας πια να προχωρήσουν, βάλθηκαν να σπρώχνουνε με δύναμη τους τοίχους και το ταβάνι, ώσπου το σπίτι γκρεμίστηκε μέσα σ' ένα σύννεφο σκόνης.

Τρομαγμένος απ' το ξαφνικό φως και βλέποντας τους ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος-του, θέλησε να το βάλει στα πόδια και να κρυφτεί, αλλά κάθε προσπάθειά-του πήγαινε χαμένη.

Οι άνθρωποι μαζεύονταν γύρω-του και τα πρόσωπά-τους ήταν ένας θαυμασμός κι ένα δέος και δε μιλούσαν, αλλά κάθονταν εκεί, ώρες ολόκληρες, και τον κοιτούσαν σιωπηλοί.

Οι άνθρωποι, που μαζεύτηκαν γύρω-του, μένανε εκεί, ώρες ολόκληρες, και τον κοιτούσαν σιωπηλοί και δεν έφευγαν παρά για να πάνε να φάνε κι υστέρα, ξαναγύριζαν κι έμεναν εκεί, ώρες ολόκληρες, και τον κοιτούσαν σιωπηλοί.

Κι όλο έρχονταν περισσότεροι άνθρωποι, πλήθος ολόκληρο, κι ήρθανε και ειδικοί, γεωπόνοι και γεωλόγοι και φυσικοί και φυσιοδίφες και δασονόμοι και δασολόγοι και τον κοιτούσαν, στην αρχή, από μακριά με θαυμασμό και δέος κι υστέρα, από κοντά κι από πιο κοντά κι εξ επαφής και βάλθηκαν να τόνε πασπατεύουν και να τον μετρούν και κάτι λέγανε συνέχεια, μεταξύ-τους, που δε μπορούσε να τ’ ακούσει, γιατί στο μεταξύ είχε πολύ ψηλώσει, αλλά έβλεπε τα χείλια-τους που κουνιόνταν και καταλάβαινε πως μιλούσαν κι απ’ το θαυμασμό και το δέος που δείχνανε, καταλάβαινε πως γι αυτόν μιλούσαν κι από μίαν άποψη, ένιωθε περήφανος για όλο αυτό το ενδιαφέρον κι όλη αυτή την προσοχή, σχεδόν θρησκευτική, που δείχνανε γι αυτόν.

Κι όλο κι έρχονταν περισσότεροι άνθρωποι, πλήθος ολόκληρο, και ειδικοί πλήθος ολόκληρο, και τα μέλη της Κυβερνήσεως κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι όλοι τον κοιτούσανε με θαυμασμό και δέος κι ο Προέδρος της Δημοκρατίας βρήκε ευκαιρία κι έβγαλε ένα λόγο που δε μπόρεσε ν ακούσει, αλλά κατάλαβε, απ' τις χειρονομίες του Προέδρου και την προσοχή του πλήθους, πως ήτανε σημαντικός ο λόγος και πώς ήτανε γι αυτόν, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γυρνούσε συχνά και τον έδειχνε μ έναν τρόπο όλο σημασία.

Κι όλο έρχονταν άνθρωποι περισσότεροι, πλήθος ολόκληρο, και ειδικοί και βάλθηκαν να γκρεμίζουνε τα γύρω σπίτια και φτιάξανε ένα μεγάλο πάρκο γύρω απ' αυτόν, με κέντρο αυτόν, φύτεψαν δέντρα και λουλούδια, φτιάξανε ποταμάκια και γεφυρούλες, περίπτερα και παγκάκια κι όλα τα παγκάκια ήταν στραμμένα προς αυτόν, για να μπορούν οι άνθρωποι που κάθονταν εκεί να τόνε βλέπουν και να τον θαυμάζουν μ ένα θαυμασμό μεγάλο.

Κι όταν το πάρκο τελείωσε, ξαναήρθε ο Πρόεδρός της Δημοκρατίας και τα μέλη της Κυβερνήσεως και, τούτη τη φορά, φέραν μαζί-τους και μεγάφωνα και τα κρεμάσανε στα δέντρα και του κρέμασαν ένα κι αυτουνού, κάτω απ’ τη μασκάλη του δεξιού-του κλαδιού, και μίλησε στο πλήθος ο Προέδρος της Δημοκρατίας και τον άκουσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ετούτη τη φορά, γιατί του είχανε κρεμάσει κι αυτουνού ένα μεγάφωνο κάτω απ’ τη μασχάλη του δεξιού-του κλαδιού κι έτσι τον έφτανε η φωνή του Προέδρου, αλλά δεν καταλάβαινε πολλά πράματα, όχι επειδή ο Πρόεδρός ήταν ασυνάρτητος (αυτό δε γίνεται), αλλά επειδή ο ίδιος είχε καιρό ν' ακούσει ανθρώπινη ομιλία, έτσι πολύ πού χε ψηλώσει, και τώρα που το πάρκο τελείωσε κι ο Πρόεδρος μιλούσε στο πλήθος, δεν καταλάβαινε πολλά πράγματα, γιατί είχε ξεχάσει τη σημασία των λέξεων και των φράσεων τόσο που του φαινόταν τώρα παράξενο που άκουγε τη φωνή του Προέδρου.

Οι άνθρωποι, πλήθος ολόκληρο, άκουγαν σιωπηλοί με θαυμασμό και δέος και πότε-πότε χειροκρόταγαν, όχι τον Πρόεδρο, αλλά αυτόν τον ίδιο, αυτό φαινόταν καθαρά, γιατί προς τη μεριά-του κοίταγαν μ ’ ένα μεγάλο θαυμασμό και με δέος.

Δεν καταλάβαινε γιατί, αλλά ένιωθε περήφανος που ήτανε το κέντρο αυτού του πάρκου κι αυτής της προσοχής και του θαυμασμού και του δέους.

Κι ο Πρόεδρος, λίγο πριν τελειώσει είπε, αυτό το πάρκο θα τ’ ονομάσουμε πάρκο ζωής, γιατί στο κέντρο-του υπάρχει αυτό το δέντρο, δέντρο ζωής και πρέπει να 'μαστέ περήφανοι που αυτό το δέντρο βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας, στη μέση του πάρκου μας, στη μέση της πόλης μας, στη μέση της χώρας-μας, στη μέση του κόσμου μας και πρέπει να μαστέ περήφανοι και να το προσέχουμε κι η σκέψη μας να ναι στραμμένη πάντα εκεί και ποτέ να μην το ξεχνάμε, γιατί 'ναι το δέντρο της ζωής και πρέπει να 'μαστέ περήφανοι που φύτρωσε ανάμεσά μας και μεγαλώνει ανάμεσά-μας, γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, αυτό το είδος είναι όχι απλώς σπάνιο, αλλά μοναδικό, γιατί ποτέ πριν δε φύτρωσε τέτοιο είδος και η επιστήμη προφητεύει μόνο ότι μια μέρα μπορεί να εμφανιστεί ένα τέτοιο είδος δέντρου, γι’ αυτό και πρέπει να μαστέ περήφανοι που εμφανίστηκε ανάμεσά μας και να το προσέχουμε σαν τη ζωή μας αυτό το δέντρο ζωής.

Μ αυτά τα λόγια τέλειωσε ο Πρόεδρος και το πλήθος άρχισε να πίνει λεμονάδες, κοιτώντας πάντα προς το μέρος του και οι ηλεκτρολόγοι ήρθαν και με σεβασμό ξεκρέμασαν το μεγάφωνο απ' το δεξί-του κλαδί και ξανάγινε σιωπή και το μόνο πράμα που άκουγε τώρα ήταν ο άνεμος που έκανε ένα θόρυβό παράξενο, περνώντας ανάμεσα απ' τα δάχτυλά του.

Κλεισμένος εκεί, στη μέση του πάρκου, στη μέση του πλήθους, στη μέση της πόλης, στη μέση της χώρας, στη μέση του κόσμου, έβλεπε τα δάχτυλα των χεριών του να πληθαίνουν, χωρίς να μπορεί πια να τα μετρήσει, ένιωθε τα δάχτυλά των ποδιών του να πληθαίνουν, χωρίς να μπορεί να τα δει.

Ψηλώνοντας ολοένα και περισσότερο, άρχισε, λίγο-λίγο, να μην ξεχωρίζει πια τις κινήσεις του στόματος των ανθρώπων κι έτσι δεν καταλάβαινε καν αν μιλούσαν.

Ψηλώνοντας ολοένα και περισσότερο, άρχισε να μην ξεχωρίζει πια τις χειρονομίες των ανθρώπων ούτε τις κινήσεις-τους ούτε τα λουλούδια που ήταν γύρω απ’ τους ανθρώπους.

Ψηλώνοντας ολοένα και περισσότερο, έχανε σιγά-σιγά τα σχήματα των ανθρώπων, των δέντρων και των δρόμων.

Ψηλώνοντας ολοένα και περισσότερο, έχασε τους ανθρώπους, τα δέντρα και τους δρόμους. .

Κλεισμένος εκεί, στη μέση... ψηλώνοντας αδιάκοπα, ένιωθε τα δάχτυλα (δάχτυλα;) των χεριών-του να μεγαλώνουν και να πληθαίνουν αδιάκοπα μες στον αέρα, ένιωθε τα δάχτυλα (δάχτυλα;) των ποδιών-του να μεγαλώνουν και να πληθαίνουν αδιάκοπα μέσα στη γη κι ήταν η μόνη βεβαιότητα (βεβαιότητα;) που είχε κλεισμένος εκεί...



Αργύρης Χιόνης - Ο Άνθρωπος Που Έγινε Δέντρο Ζωής (Από το περιοδικό Η Λέξη , τεύχος 3 - Μάρτης - Απρίλης 1981)





"Αποκριάτικο πάρτι στου Σόνικ" από τον ΑΣ Προμάχων


Ο Αθλητικός Σύλλογος Προμάχων «Οι Πρόμαχοι» διοργανώνει ένα αποκριάτικο πάρτι την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 21:00 στο Κέντρο Νεότητας Προμάχων.

 Χρήστος Γρηγορίου στα decks και ξεφάντωμα μέχρι το πρωί, σας περιμένουμε όλους.

Η Π.Ε. Πέλλας στηρίζει την Πανελλήνια Περιβαλλοντική Δράση “Let' s do it Greece – Γίνε η αλλαγή που περιμένεις”


Η Π.Ε. Πέλλας στηρίζει την Πανελλήνια Περιβαλλοντική Δράση “Let' s do it Greece – Γίνε η αλλαγή που περιμένεις”


Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Περιβαλλοντικής Δράσης “Let' s do it Greece – Γίνε η αλλαγή που περιμένεις” επισκέφθηκε τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Λάκη Βασιλειάδη, καθώς η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνάντηση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Σκοπός της επίσκεψης των μελών της Πρωτοβουλίας ήταν η στήριξη από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας της εθελοντικής προσπάθειας που θα γίνει σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο την Κυριακή 2 Απριλίου 2017. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί μια δράση εθελοντισμού ευρείας απήχησης με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, ομάδων, συλλόγων, φορέων και πολιτών, το περιεχόμενο της οποίας θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Βασιλειάδης διατύπωσε την αδιαμφισβήτητη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα της Δράσης ''Let's do it Greece'', δηλώνοντας ότι ''στόχος μας είναι να προάγουμε τον εθελοντισμό και να διάδώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας''. Ταυτόχρονα, μετέφερε τα συγχαρητήρια της Αν. Αντιπεριφερειάρχη κυρίας Αηδονά για την προσπάθεια που κάνει η Δράση και την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Τα μέλη της Δράσης ανέλυσαν το προφίλ της προσπάθειάς τους και στάθηκαν στο γεγονός ότι μετά από περίπου έξι (6) χρόνια ύπαρξης, κατάφεραν να κινητοποιήσουν το 2016, 67.000 πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν σε διάφορες περιβαλλοντικές και όχι μόνο, εθελοντικές δράσεις σε όλη τη χώρα.

Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία προτάθηκε η οργάνωση σύσκεψης με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τη συμμετοχή των τοπικών φορέων ώστε να επιλεγεί η θεματική ενότητα της πράξης εθελοντισμού που θα λάβει χώρα στις 2 Απριλίου και να ξεκινήσει η προετοιμασία. 

Τα μέλη της Πανελλήνιας Περιβαλλοντικής Δράσης, Αριάδνη Μαντά, Λαγός Ιωάννης, Μάκου Ξανθούλα και Κιούσης Νίκος ευχαρίστησαν την κυρία Αηδονά με την οποία είχαν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας τις προηγούμενες ημέρες αλλά και τον κ. Βασιλειάδη για την εποικοδομητική συζήτηση και τη σύγκλιση απόψεων σχετικά με την ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών για την επιτυχή διοργάνωση μιας σπουδαίας εθελοντικής δράσης. Απώτερος στόχος είναι η αλλαγή νοοτροπίας της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην ιδέα και το πνεύμα του εθελοντισμού.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...