Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Προβολή των γαστρονομικών παραδόσεων της Πέλλας σε διεθνές πρόγραμμα – Κάλεσμα προς επιχειρηματίες

Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Φύση, παράδοση και πολιτισμός συνθέτουν το σύγχρονο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας που χρειάζεται να αναδείξουμε με κατάλληλες δράσεις


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί τους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις της περιοχής να συμμετέχουν σε εκδήλωση προβολής των εκλεκτών τοπικών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας.

Στόχος του σχεδίου συνεργασίας, είναι η δημιουργία βίντεο για την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης και των εκλεκτών γεύσεων της Πέλλας, με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
1. Έκθεση προβολής των εκλεκτών, ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων από επιχειρήσεις της Πέλλας σε ειδικά διαμορφωμένο μαγαζί στα μικρά καταρρακτάκια Έδεσσας (στη διεύθυνση Στουγιαννάκη και Βουλγαροκτόνου γωνία). 
2. Μαγειρική και δημιουργία παραδοσιακών, τοπικών βραβευμένων γεύσεων και συνταγών, από επαγγελματίες μάγειρες σεφ και έμπειρους της παράδοσης, με τη χρήση τοπικών εκλεκτών προϊόντων, ΠΟΠ, ΠΓΕ και άλλων της Πέλλας.

3. Παράθεση επίσημου δείπνου την Πέμπτη 25/6/2015 και ώρα 21:00 στον χώρο του κέντρου «Καταρράκτες» Έδεσσας με προσκεκλημένους δημοσιογράφους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και εκπροσώπους των τοπικών Φορέων και ειδικούς των γεύσεων.

4. Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού – βίντεο προβολής, που θα περιλαμβάνει λήψη πλάνων με τα προϊόντα της έκθεσης, αξιοθέατα τοπία και δράσεις τουριστικής προβολής σε όλη την Πέλλα σε συνδυασμό γεύσεων ανά περιοχή. Το βίντεο αποτελεί οπτικοακουστικό υλικό που θα αναπαραχθεί, με σκοπό να προβάλλεται σε δράσεις τουρισμού, προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και γαστρονομίας και θα υπάρχει πάντοτε στο διαδίκτυο για την τουριστική προβολή της Πέλλας και την ανάδειξη των προϊόντων της.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», που συμμετέχει η Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. και εντάσσεται στο πρόγραμμα LEADER (Μέτρο 421 «Διατοπική και Διακρατική συνεργασία», Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013) με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Το Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εταίροι του Σχεδίου είναι 21 Ο.Τ.Δ. LEADER - Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας.

Τρόπος συμμετοχής των επιχειρήσεων της Πέλλας

1. Παρουσίαση μη ευπαθών συσκευασμένων προϊόντων για την προβολή τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα μικρά καταρρακτάκια.
2. Παρουσίαση ευπαθών προϊόντων και μη, στο μουσείο των γεύσεων στο κέντρο Καταρρακτών κατά τη συμμετοχή των καλεσμένων.
3. Συμμετοχή στο show γαστρονομίας με τη δημιουργία πιάτων και γεύσεων με προϊόντα της Πέλλας (δείπνο για περίπου 70 άτομα στο κέντρο Καταρρακτών), με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές από ειδικούς στο χώρο της γαστρονομίας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως την Δευτέρα 22-6-2015
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να αποστείλουν συμπληρωμένη την σχετική αίτηση στο Fax: 2381351298 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας ή στο  e-mail: kkalaitzidou@pella.gr 

Η συλλογή των προϊόντων πραγματοποιείται έως και την Τρίτη 23/6 στην Π.Ε. Πέλλας (πρώην Νομαρχία)  στο δεύτερο όροφο του διοικητηρίου, γραφείο 210 υπόψη κ. Νικολέτας Μπασινά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείται στα τηλ. 6997026331 2381351398 -212 με την κ. Αικ. Καλαϊτζίδου  (ΤΕ Γεωπόνος ΔΑΟΚ Πέλλας) υπεύθυνη προβολής προϊόντων, καθώς και με τον Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Ιορδάνη Κιοσέογλου στο τηλέφωνο 2381021000.
                                        
                                                        ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΑΚΙΑ
                             (στη διεύθυνση Στουγιαννάκη και Βουλγαροκτόνου γωνία)


                  ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
            Πέμπτη             25 Ιουνίου         10:00-13:00 / 18:00-20:30
       Παρασκευή      26 Ιουνίου         10:00-13:00 / 18:00-22:00

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ



Ευρεία συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την προστασία των Υδάτινων Αποδεκτών (Τάφρος 66, π. Λουδίας)

Πρόσκληση από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
Θεόδωρο Θεοδωρίδη


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί τις τοπικές αρχές, την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος και τους εκπροσώπους των Βιομηχανιών Μεταποίησης Οπωροκηπευτικών σε ευρεία σύσκεψη με θέμα την αποτελεσματική προστασία των υδάτινων αποδεκτών της Πέλλας, ενόψει της θερινής περιόδου λειτουργίας των εργοστασίων μεταποίησης. Στην σύσκεψη έχει προσκληθεί και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαїτζίδης, αναδεικνύοντας την υπερτοπική και περιφερειακή διάσταση του θέματος. Το κείμενο της πρόσκλησης που υπογράφει ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει:

«Ενόψει της θερινής περιόδου λειτουργίας των βιομηχανιών μεταποίησης οπωροκηπευτικών και για την αποφυγή προβλημάτων επιβάρυνσης των υδάτινων αποδεκτών της Π.Ε. Πέλλας (Τάφρος-66, ποταμός Λουδίας, κ.ά.), σας προσκαλώ σε ειδική συνάντηση για το θέμα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου (5ος όροφος).

Παρόμοιες συναντήσεις έχουν γίνει και τις προηγούμενες χρονιές και, όπως φάνηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, συνέβαλλαν στη δέσμευση των παρισταμένων για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος της Πέλλας και στον περιορισμό της ρύπανσης.

Η συμμετοχή όλων είναι σημαντική προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης της ρύπανσης. Επίσης, θα συζητηθεί το θεσμικό-νομικό πλαίσιο και η λειτουργία του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβάλλοντος, με στόχο την τήρηση της Εθνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομοθεσίας και την αποφυγή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. 


Εφόσον κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να προσέλθετε με συνεργάτες σας που διαθέτουν εμπειρία στην πρόληψη της οργανικής ρύπανσης και τη βελτιστοποίηση των συστημάτων βιολογικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και για την προώθησή της είναι σημαντική η συνεργασία και ενεργητική συμμετοχή και συμβολή όλων των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών εταίρων».  

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΑΘΩΩΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΕ "ΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ" ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ NOVA



Το Ζ' Τμήμα του Αρείου Πάγου, αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με την οποία είχε καταδικαστεί καταστηματάρχης που είχε πουλήσει πλέον των 1.000 αποκωδικοποιητών δορυφορικού συστήματος, και είχε κατηγορηθεί για κατ' εξακολούθηση παράβαση του νόμου (2121/1993) περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. 

   Ο καταστηματάρχης είχε καταδικαστεί από το Εφετείο σε φυλάκιση 20 μηνών με αναστολή, και χρηματική ποινή 4.200 ευρώ για κατ' εξακολούθηση. Ο Άρειος Πάγος, στην απόφασή του εκτίμησε πως ο καταστηματάρχης είχε καταδικαστεί για παράβαση ανύπαρκτου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο έχει καθυστερήσει να εκδοθεί εδώ και 22 χρόνια! Πιο συγκεκριμένα, ο εγκαλούμενος διατηρούσε σε προάστιο των Αθηνών από το 1998, κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών και εμπορευόταν μεταξύ των άλλων, δορυφορικούς δέκτες οι οποίοι μπορούσαν να λειτουργήσουν με συνδρομητική κάρτα της NOVA.

   Έχοντας δε, στην κατοχή του τρεις νόμιμες συνδρομητικές κάρτες της εν λόγω εταιρείας, έστειλε στην Κορέα τα ψηφιακά κλειδιά αποκωδικοποίησης δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος των καρτών αυτών. Με τον τρόπο αυτό, ο καταστηματάρχης εξουδετέρωσε («έσπασε») παράνομα τα δορυφορικά κλειδιά - και τη διετία 2007-2009 πούλησε πλέον των 1.000 «μαϊμού» αποκωδικοποιητών της εταιρείας αυτής, με συνέπεια να προκληθεί οικονομική ζημιά στην εν λόγω εταιρεία, αφού η τελευταία έχανε τις μηνιαίες συνδρομές.

   Από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, το περασμένο έτος καταδικάστηκε ο καταστηματάρχης σε φυλάκιση 20 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 4.200 ευρώ για κατ' εξακολούθηση παράβαση του νόμου (2121/1993) για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και για παράνομη κατοχή όπλου (συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης) που βρέθηκε στο μαγαζί του. Στη συνέχεια ο καταστηματάρχης άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης. 

  Ο Άρειος Πάγος στην σχετική απόφασή του σημειώνει ότι το άρθρο 7 του Συντάγματος αναφέρει ότι «έγκλημα δεν υπάρχει, ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν την τέλεση της πράξης», ενώ ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι «η αξιόποινη πράξη πρέπει να περιγράφεται με σαφήνεια και ακρίβεια από το νομοθέτη που θέλει να προστατεύσει ορισμένο έννομο αγαθό» και εάν αυτό δεν συμβαίνει δεν αναγνωρίζεται έγκλημα.

   Ακόμη, στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι ο νόμος 2121/1993 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού) που θα καθορίζει τις προδιαγραφές των συσκευών αναπαραγωγής έργων, κ.λ.π. Όμως παρά την παρέλευση 22 ετών τα διατάγματα αυτά δεν έχουν εκδοθεί έως σήμερα.

   Έτσι, ο Άρειος Πάγος, στην απόφασή του αναφέρει ότι με τον νόμο 2121/1993 «διαμορφώνεται λευκός ποινικός νόμος, διότι οι προδιαγραφές της ποινικής αξιολογήσεως των πράξεων κατασκευής, εισαγωγής, χρήσεως, θέσεως σε κυκλοφορία και κατοχής, με σκοπό τη θέση σε κυκλοφορία συσκευών ή άλλου υλικού αναπαραγωγής έργου, δεν περιγράφονται στο κείμενο του νόμου, αλλά ούτε και έχουν εξειδικευτεί διότι μέχρι τώρα δεν εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τις προδιαγραφές των συσκευών κατά τις προβλέψεις του νόμου 2121/1993, με συνέπεια η ποινική πρόβλεψη τα του εγκλήματος να είναι ασαφής, παρά την απαιτούμενη ακρίβεια και βεβαιότητα της ποινικής προβλέψεως που απαιτείται από το άρθρο 7 του Συντάγματος και από το άρθρο 1 του Ποινικού Κώδικα».

   Και συνεχίζει ο Άρειος Πάγος, αναφέροντας ότι το Εφετείο Αθηνών εσφαλμένα εφάρμοσε το νόμο 2121/1993, καθώς απέδωσε στον επίμαχο καταστηματάρχη συμπεριφορά αόριστη και ασαφή «ως προς τον ορισμό και την περιγραφή της αξιόποινης συμπεριφοράς διάταξη ποινικού νόμου και τον καταδίκασε για παραβίαση προδιαγραφών που ουδέποτε θεσπίστηκα από το νομοθέτη».

   Κατόπιν αυτών, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου ως προς το σκέλος εκείνο, όπου ο καταστηματάρχης καταδικάστηκε για το «σπάσιμο» του αποκωδικοποιητή του συνδρομητικού προγράμματος, και παραπέμπει τον κατηγορούμενο να δικαστεί και πάλι μόνο για την κατοχή όπλου (συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης). 



Πηγή: www.lifo.gr

URTHECAST: Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ HD



Τα πρώτα υψηλής λεπτομέρειας και ανάλυσης δείγματα βίντεο που έστειλε μόλις η εταιρεία Urthecast, από τις κάμερες που έχει εγκαταστήσει για εμπορική εκμετάλλευση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι τόσο εκθαμβωτικά όσο και τρομακτικά.

   Τα βίντεο της Βαρκελώνης, του Λονδίνου και της Βοστώνης, που θυμίζουν το Google Earth εν κινήσει, είναι τόσο λεπτομερή που μπορεί κανείς να διακρίνει αυτοκίνητα ή ακόμα και ανθρώπους να κινούνται.

   Η εταιρεία, που ισχυρίζεται ότι τα βίντεό της αποτελούν τα πρώτα έγχρωμα, HD βίντεο που έχουν σταλεί από τον ISS, δαπάνησε 35 εκατομμύρια δολάρια για να εγκαταστήσει μια κανονικής και μία υψηλής ευκρίνειας κάμερα στον Σταθμό κατόπιν συνεργασίας της με την Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία, Roscosmos. Την εγκατάσταση ανέλαβε, κατά τη διάρκεια μιας διαστημικής βόλτας του, το 2013, ένας Ρώσος κοσμοναύτης. Σε αντάλλαγμα η Urthecast, παρέχει live εικόνα της Ρωσίας σε υψηλή ανάλυση σε υπηρεσίες της Ρωσικής κυβέρνησης.   Η Urthecast, κατά την παρουσίαση των παρακάτω βίντεο, δήλωσε μέσω του βετεράνου Καναδού αστροναύτη και CEO της, Scott Larson, ότι προτίθεται να πουλήσει τα βίντεό της σε κυβερνήσεις, οργανισμούς, πανεπιστήμια. ερευνητικά κέντρα μελέτης του κλίματος και γεωλογικά ινστιτούτα, αλλά να διαθέσει και μέρος τους, δωρεάν, στο κοινό του internet.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας της καταγραφής εικόνων και βίντεο από δορυφόρους. αρχίζει να γεμίζει με ηχηρά ονόματα παικτών της τεχνολογίας, όπως η Google.

   Η εταιρεία, πάντως, που ευελπιστεί να αγγίξει την μετάδοση εικόνας σε ανάλυση 4Κ, έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που ελαχιστοποιεί τις μικροδονήσεις αλλά και την κίνηση του ISS σε τροχιά, που κάνουν τη λήψη εξαιρετικά δύσκολη, ώστε να φανεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 
Παρακολουθήστε LIVE εικόνα του πλανήτη από τον ISS σε αυτό το σύνδεσμο και δείτε τα εκπληκτικής λεπτομέρειας βίντεο που έστειλε στη Γη προ ολίγου η εταιρεία. 

Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΑΝ ΟΙ ΗΠΑ "ΠΑΤΗΣΑΝ" ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Παλιές ιστορίες θυμάται η Ρωσία -Θα ερευνήσει αν οι ΗΠΑ «πάτησαν» στο φεγγάρι
Είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο στον καθένα ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι και πάλι τεταμένες. Από αυτό, μέχρι να ανοίξει ο φάκελος «πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι» απέχει πολύ.
Κι όμως, είναι στα σκαριά μία ρωσική έρευνα για την προσσελήνωση των Αμερικανών. Σε άρθρο στη ρωσική εφημερίδα Izvestia ο Βλαντιμίρ Μάρκιν, εκπρόσωπος της επίσημης κυβερνητικής Ερευνητικής Επιτροπής έγραψε ότι μία τέτοια έρευνα θα αποκάλυπτε νέα στοιχεία για τα ιστορικά διαστημικά ταξίδια.
Σύμφωνα με μία μετάφραση του άρθρου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Moscow Times, ο Μάρκιν υποστηρίζει ότι μία έρευνα για την εξαφάνιση του αυθεντικού υλικού από την πρώτη προσσελήνωση το 1969 αλλά και το πού βρίσκονται τα σεληνιακά πετρώματα που μεταφέρθηκαν στη Γη σε διάφορες αποστολές, είναι απαραίτητο να γίνει.
«Δεν λέμε ότι δεν πήγαν στο φεγγάρι και απλά έκαναν μία ταινία για αυτό. Αλλά όλα αυτά τα επιστημονικά αντικείμενα είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας και η εξαφάνισή τους είναι απώλεια για όλους. Μία έρευνα θα αποκαλύψει τι συνέβη», ανέφερε ο Μάρκιν.
Το 2009, η NASA παραδέχθηκε ότι έσβησε τα αρχικά βίντεο από την πρώτη προσσελήνωση, μαζί με άλλες 200.000 ταινίες προκειμένου να κάνει οικονομία. Από τότε όμως, αποκατέστησε τα αντίγραφα, χρησιμοποιώντας άλλες πηγές όπως το CBS News και μάλιστα τώρα η NASA δηλώνει ότι η ποιότητα του υλικού είναι ακόμη καλύτερη.
Γιατί λοιπόν να γίνει τώρα η έρευνα; Κάπου εκεί χάνεται η λογική στο άρθρο του Μάρκιν, ο οποίος επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι οι αμερικανικές αρχές ξεπέρασαν το όριο ξεκινώντας μία τεράστια έρευνα διαφθοράς βάζοντας στο στόχαστρο εννέα αξιωματούχους της FIFA!
«Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ανακήρυξαν τους εαυτούς τους στους υπέρτατους κριτές για το διεθνές ποδόσφαιρο», γράφει. Αλλά δεν εξηγεί τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τον Νιλ Αρμστρονγκ και το πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι.


ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ 7ΧΡΟΝΟΙ ΤΟ ΛΥΝΟΥΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΕΝΩ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΩΡΑ

Ενα τρελό τεστ: Το λύνουν 7χρονα σε 20 δευτερόλεπτα, ενώ οι μεγάλοι θέλουν ώρα [εικόνες]
Ενα κουίζ που συμπεριλαμβάνεται σε βιβλίο της πρώτης δημοτικού στο Χονγκ Κονγκ δείχνει πόσο διαφορετικά σκέφτονται τα παιδιά από τους μεγαλύτερους.
Σε ποια θέση βρίσκεται το αυτοκίνητο; Αυτό είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν όσοι κάνουν το τέστ.
Το συγκεκριμένο κουίζ εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν 20 χρόνια και υπάρχει ακόμα στο βιβλίο της τάξης του δημοτικού.
Μάλιστα, μπορεί να το βρει κανείς στο PuzzlersWorld.com, ενώ ο Guardian και η Daily Mail το συμπεριλαμβάνουν στα παιχνίδια ικανοτήτων.
Οι ενήλικες για να βρουν τη λύση κάνουν περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, ενώ τα παιδιά απλά θα αντιστρέψουν την εικόνα.
Το αυτοκίνητο βρίσκεται η θέση παρκαρίσματος Νο 87.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΓΥΡΗ: ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Γύρη: Πού βοηθά και πόση πρέπει να τρώμε την ημέρα
Η γύρη των μελισσών, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί πλήρη θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, καθώς περιέχει όλο το φάσμα των πρωτεϊνών, τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, σάκχαρα και λίπη, και είναι ιδανική για την τόνωση του οργανισμού.
Η κ. Σοφία Γούναρη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών οικοσυστημάτων, η οποία θα είναι η βασική ομιλήτρια στο τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο μελισσοκομίας που θα ξεκινήσει αύριο στα Ιωάννινα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τα θρεπτικό πρωτεϊνούχο προϊόν της μέλισσας, την γύρη. Οι μέλισσες, μαζεύουν την γύρη των ανθέων και την αποθηκεύουν στην κυψέλη, δίπλα στο γόνο για να τον τρέφουν, ενώ προσθέτουν και άλλες ουσίες που παράγουν οι ίδιες. Την γύρη συλλέγουν οι μελισσοκόμοι στο τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού με την βοήθεια παγίδων μέσα από τις κυψέλες.
Η κ. Γούναρη επισημαίνει πώς, παράλληλα με την υψηλή διατροφική και βιολογική αξία για τον άνθρωπο, είναι και προϊόν, «υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Στην γύρη έχουν αποδοθεί πολλές δράσεις, ωστόσο, «η επίδρασή της διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό», εξηγεί η ερευνήτρια, καθώς δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους. Επιστημονικές εργασίες έχουν αποδείξει, πως, ιατρικά βοηθάει στον προστάτη σε άνδρες άνω των 45 ετών και χρησιμοποιείται με καλά αποτελέσματα, σε ανορεκτικά ή με αναιμία άτομα. Υπάρχουν χώρες, αναφέρει η κ. Γούναρη, όπως η Γαλλία, η Ρωσία, η Λατινική Αμερική οι οποίες κάνουν έρευνα για τις θεραπευτικές δράσεις των προϊόντων της μέλισσας.
Η γεύση της γύρης δεν είναι σταθερή, αλλάζει χρονιά με την χρονιά ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία την συλλέγουν τα μελίσσια. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες, είναι μια κουταλιά της σούπας, ενώ για τα παιδιά ένα κουταλάκι του γλυκού. Μάλιστα, σε αντίθεση με τον βασιλικό πολτό μπορεί να φαγωθεί με γιαούρτι ή να μπει σε κάποιο χυμό. Η γύρη πρέπει να διατηρείται σε ψυγείο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.
Επισημαίνεται, πως άτομα που θα φάνε για πρώτη φορά γύρη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, κυρίως εάν παρουσιάζουν κάποια αλλεργία κατά την άνοιξη.
Η μελισσοκομική περίοδος βρίσκεται στο ζενίθ αυτό μήνα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αρισταίου Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Τάσος Ποντίκης.
Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη τον πρώτο «τρύγο» του μελιού και σιγά- σιγά μεταφέρουν τις κυψέλες στα βουνά, σε περιοχές με θυμάρι, όπου ανθίζουν διάφορα βότανα. Αυτή την περίοδο γίνεται και η συλλογή του βασιλικού πολτού ενώ ολοκληρώνεται η συλλογή της γύρης, του «ψωμιού των μελισσών», όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κ. Ποντίκης το θρεπτικό προϊόν.
Η ερευνήτρια κ. Σοφία Γούναρη υπογραμμίζει ότι η μελισσοκομία στην Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική και πως θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να οργανωθούν προκειμένου να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φτιάχνουν κήπους στην πόλη [εικόνες & βίντεο]

Οι Ελευθερία Γαβριηλίδου, Ελένη Ουρεϊλίδου και Μαρία Ρήτου δημιούργησαν ομαδικά ένα σενάριο ανασύνταξης υποβαθμισμένου τοπίου σχεδιάζοντας έναν «Κήπο για τη γειτονιά» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Οι νεαρές φοιτήτριες Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρήκανε τη στήριξη του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και τους παραχώρησε τον ανάλογο χώρο για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.
Στο βίντεο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι στήριξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί συνδέεται άμεσα με τα σχέδια του Δήμου, αλλά και γιατί πιστεύει ότι οι δραστηριότητες της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΜΠΥΡΑΣ

Ερχεται ο φόρος μπύρας - Τι ακριβώς είναι
«Φόρο μπύρας» υπέρ των δήμων για δράσεις ανακύκλωσης επιβάλλει το υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ο εν λόγω φόρος καθορίζεται σε ποσοστό 10% επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), εισπράττεται μαζί με τον ΕΦΚ από τις τελωνειακές αρχές και τα εισπραττόμενα ποσά αποδίδονται στο λογαριασμό που τηρείται στο όνομα του υπουργείου Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Φόρος ζύθου υπέρ δήμων και κοινοτήτων», ο οποίος μετονομάζεται σε «Φόρο μπίρας υπέρ δήμων».
Τα έσοδα του λογαριασμού κατανέμονται στους δήμους με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγονται από την κατανάλωση μπίρας (γυάλινες φιάλες, αλουμινένια κουτάκια).
Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για νέο φόρο και ως εκ τούτου δεν θα επιβαρυνθεί η τελική τιμή του προϊόντος καθώς ο εν λόγω φόρος αντικαθιστά τον «φόρο ζύθου» που θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1958.
Ο φόρος προβλέπεται στο άρθρο 34 του νομοσχεδίου «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ – Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως μεθαύριο Παρασκευή.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ: "Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ"



Γιάννης Σηφάκης : Η πολιτεία θα πράξει το καθήκον της
Χαλάζι σε όλη την Πέλλα.
Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες

Σχετικά με το χαλάζι που έπεσε σε όλη την Πέλλα που κατέστρεψε τις αγροτικές καλλιέργειες σε σημαντικό βαθμό ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης δήλωσε ότι η Πολιτεία θα πράξει το καθήκον της απέναντι στον αγροτικό κόσμο, ο ΕΛΓΑ θα επιληφθεί άμεσα της κατάστασης.
 Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο από πολλές πλευρές αγρότη της Πέλλας και όλης της χώρας  

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΩΝ ΟΡΜΑΣ



Ο Σύλλογος Νέων Όρμας σας ενημερώνει ότι στις 11 & 12 Ιουλίου διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι στην Όρμα. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...