Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.


Με επιτυχία η Ημερίδα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

  Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Οι πολίτες σημαντικοί παράγοντες
στην μάχη για πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές»

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα η Ημερίδα με κεντρική θεματική την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Τις εργασίες συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ενώ συμμετείχαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Στρατηγός Γεώργιος Παυλίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας –
Θράκης κ. Κωσταντίνος Κοκολάκης, εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και παρουσίασαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των οργανώσεών τους, στελέχη της Π.Ε. Πέλλας καθώς επίσης και πολλά μέλη εθελοντικών οργανώσεων.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση συμπίπτει ημερολογιακά με την μεγάλη πλημμύρα της 18ης – 19ης Νοεμβρίου 1979. «Τότε υπήρξε θραύση στο φράγμα του ποταμού Εδεσσαίου και υπήρξε πλημμύρα στην Έδεσσα και την περιοχή του κάμπου. Ιδιαίτερα είχε πληγεί η περιοχή της Κρύας Βρύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης. Ακόμη παρουσίασε τα σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιείται στην Αλμωπία με προϋπολογισμό 11 εκατομμυρίων ευρώ,  το αντιπλημμυρικό έργο στις Τοπικές Κοινότητες Πολυκάρπης και Αψάλλου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες, το αντιπλημμυρικό έργο «Τσιναρλί» στο Δήμο Πέλλας και άλλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που κατασκευάζονται είτε έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα τη συνεργασία που έχει με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου λειτουργίας των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και, ιδιαίτερα, στον τομέα της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών τους. Εξάλλου, τα συγκεκριμένα έργα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη καθώς εξυπηρετούν πολλαπλές ανάγκες και σκοπούς όπως είναι η άρδευση, ο συνδυασμός τους με την παραγωγή ενέργειας και η άθληση και αναψυχή στο πλαίσιο αστικών αναπλάσεων.

Ακολούθησε εισήγηση σχετική με την υδρολογία των χειμάρρων, την ανάπτυξη και εξέλιξη των πλημμυρών από τον Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Πανταζή Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστής αξιοποίησης των βροχολογικών και μετεωρολογικών δεδομένων για την διαστασιολόγηση και κατασκευή των τεχνικών έργων.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσίαση από τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνο Κοκολάκη ο οποίος παρουσίασε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των πλημμυρών. Επισήμανε ότι αυτοί που συνεργάζονται καλά την περίοδο της ειρήνης, συνεργάζονται αποτελεσματικά και στην κρίση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Φορέων τους με ιδιαίτερη έμφαση στους χειμερινούς μήνες και τον αποχιονισμό. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον Προϊστάμενο Δομών Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Αθανάσιο Σταυρίδη, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του Σχεδίου Αποχιονισμού για το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες ανάθεσης εργολαβιών για τον αποχιονισμό και την προμήθεια άλατος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κωνσταντίνο Κοκολάκη για την συνολική προσφορά του στο συντονισμό της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα για την συμμετοχή του στην αντιμετώπιση περιστατικών εκτάκτου ανάγκης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Ο κ. Κοκολάκης συνταξιοδοτείται έχοντας μία διαρκή προσφορά στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας από τη θέση του Προϊσταμένου εδώ και είκοσι χρόνια.

Ακολουθεί απόσπασμα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας:

«Επιλέξαμε να ασχοληθούμε ειδικότερα με το θέμα των πλημμυρών καθώς την προηγούμενη χρονιά είχαμε καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια, κατοικίες και αγροτικές εκτάσεις.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει δώσει προτεραιότητα και έχει επενδύσει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επιλέξαμε να υλοποιήσουμε έργα που οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται ίσως άμεσα την χρησιμότητά τους, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβούν σωτήρια.

Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη ενώ η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων μπορεί τελικά να κοστίσει την καταστροφή ιδιοκτησιών,  φυσικών πόρων, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από λίγο καιρό δημοπρατήσαμε το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας. Με προϋπολογισμό περίπου 11.000.000,00 ευρώ, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της τελευταίας πεντηκονταετίας. Ήταν ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και εκατό χρόνια. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περιοχή της Αλμωπίας και σε όλη την Πέλλα η οποία διαθέτει πλούσιους υδατικούς πόρους, ζήσαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής και αρκετές καταστροφές σε περιουσίες. Στον προγραμματισμό της Περιφέρειας υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα έργα που είτε υλοποιήθηκαν, είτε κατασκευάζονται, είτε μελετώνται.

Εδώ και λίγους μήνες ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στις Τοπικές Κοινότητας Πολυκάρπης και Αψάλλου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000,00 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 Στο Δήμο Πέλλας κατασκευάζεται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του χειμάρρου «Τσιναρλί», προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο προγραμματισμός της Π.Ε. Πέλλας στον τομέα της πολιτικής προστασίας περιλαμβάνει επίσης έργα διευθέτησης χειμάρρων στις Τοπικές Κοινότητες Εξαπλατάνου, Αλώρου, Βορεινού (χείμαρρος Πορρόι), στην Κρύα Βρύση, κ.ά.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας μελετάται ακόμη ένα ενιαίο έργο διευθέτησης και εξυγίανσης, με αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66.

Επίσης, έχουν ενταχθεί και δημοπρατήθηκαν ήδη δράσεις και έργα ορεινής υδρονομίας στην διασυνοριακή περιοχή της Αλπωπίας, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG, συνολικού προϋπολογισμού αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Κατά τον σχεδιασμό αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα στάδια της κατασκευής και ελέγχου αποτελεσματικής λειτουργίας των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, έχω στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Η Περιφέρεια έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα στην πολιτική προστασία στο πλαίσιο του Σχεδιασμού της, ενώ είναι γνωστό ότι τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν κι άλλες χρήσεις όπως η άρδευση γεωργικών εκτάσεων, ο αθλητισμός και η αναψυχή στο πλαίσιο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αστικής ανάπλασης.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου συζητήθηκε η προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η θερινή περίοδος πέρασε και, όπως όλοι γνωρίζετε, τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά. Δεδομένου ότι η αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2012, ήταν ιδιαίτερα αποθαρρυντική, με πολλές και σοβαρές δασικές πυρκαγιές, νομίζω ότι προκύπτει ξεκάθαρα ότι η πρόληψη και ο καλός συντονισμός που είχαμε φέτος διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία.

Τον περασμένο Μάιο έγιναν πολλές συναντήσεις, τοπικά στους Δήμους, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Υλοποιήσαμε επίσης την Άσκηση «Δια Πυρός» με μεγάλη επιχειρησιακή κινητοποίηση στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου. Υπήρξαν πολλές καταχωρίσεις ευαισθητοποίησης στον τοπικό τύπο και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι όλες οι υπηρεσίες έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους στον τομέα του ελέγχου και της παρακολούθησης των δασικών οικοσυστημάτων της Πέλλας.

Για την επιτυχία αυτή συγχαίρω θερμά όλα τα στελέχη, τις υπηρεσίες και φυσικά τους εθελοντές που είχαν έναν ενεργητικό ρόλο στην πολιτική προστασία της θερινής περιόδου.


Ο καιρός έχει αρχίσει ήδη να μας προϊδεάζει για έναν χειμώνα, ίσως όχι ιδιαίτερα βαρύ, αλλά σίγουρα με παγετό και χιόνι. Στην περιοχή μας έχουμε την ιδιαιτερότητα του Χιονοδρομικού Κέντρου το οποίο απαιτείται να είναι ανοικτό και προσβάσιμο καθ’ όλη την χειμερινή περίοδο. Είναι σημαντικό να διαθέτουμε ένα υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και οι υπηρεσίες έχουν ήδη προβεί στις ανάλογες ενέργειες».  

ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Οι καλλιτέχνες στο πλευρό της προσπάθειας για την κοινωνική ευαισθητοποίηση στα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ον που λέγεται άνθρωπος και συνολικότερα η πλάση ολόκληρη, από το κτήνος που επίσης λέγεται άνθρωπος..
Δείτε τις καταπληκτικές αφίσες αποκρυσταλλώνουν κοινωνικά μυνήματα και αντανακλούν τις αντιφατικές πλευρές και πρακτικές του ανθρώπου
 
Για την κατασκευή μιας γούνας, απαιτούνται 120 δέρματα μικρών ζώων.  
 
 
  Το 50% των αυτόχειρων είναι ηλικιωμένοι.   
 
 
 
Η φτώχεια δεν πρέπει να είναι ισόβια καταδίκη. 
 
 
Τα κατοικίδια δεν είναι παιχνίδια. 
 
 
 
 
  Τα παιδιά καπνιζόντων γονέων πάνε στον παράδεισο νωρίτερα. 
 
 
 
 
  Ο βιασμός δεν τελειώνει ποτέ.
 
 
  Και η λεκτική κακοποίηση είναι τρομακτική.  
 
 
 Μην κάνεις, ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν.
 
 
  Το 80% των παιδικών καθισμάτων δεν τοποθετούνται σωστά.
 
 
 
 
  Δεν γεννήθηκε για να φορεθεί.  
 
 
 Ένα «κλικ» μπορεί να αλλάξει το μέλλον σου.  
 
 
  Η σιωπή δεν είναι σύμμαχος.
 
 
Η φύση δεν ανακυκλώνεται.
 
 
 
 
   Η κακοποίηση δεν είναι άθλημα.  
 
 
 10% των θυμάτων τροχαίων χρησιμοποιούν ακουστικά.  
 
 
 Μην αγοράζετε αναμνηστικά από εξωτικά ζώα.  
 
 
 
 Κόβοντας τα δέντρα, κονταίνουμε τη ζωή μας.
 
 
   Δώσε τέλος στην κλιματική αλλαγή, πριν σε αλλάξει αυτή. 
 





ΠΗΓΗ...http://www.alfavita.gr

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΛΑΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥΝΤΙΑΛ.

Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στο Ρίο, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη από μια σειρά διαδηλώσεων κοινωνικής δυσαρέσκειας που έγιναν στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας.
Στη διαδήλωση του Ρίο συμμετείχαν 100.00 άνθρωποι, οι οποίοι αρχικά διαμαρτύρονταν για την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες για την οργάνωση του Μουντιάλ 2014.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν βίαιη τροπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά του κοινοβουλίου της πολιτείας του Ρίο. Ειδικές δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας διέλυσαν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ και προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων.
Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο κτήριο του τοπικού κοινοβουλίου και προσπάθησαν να εισβάλουν σε αυτό από τα παράθυρα. Νωρίτερα είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητο, κάδους απορριμμάτων και είχαν σπάσει γυάλινες προθήκες τραπεζών.
Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 20 ετών
Thousands of students and people take part in a protest in Sao Paulo, Brazil on June 17, 2013. (AFP Photo / Christophe Simon)
Οι χθεσινές διαδηλώσεις στη Βραζιλία ήταν οι  μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η χώρα μετά το 1992, όταν ξέσπασε κύμα λαϊκής οργής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του δίκης στη Γερουσία.
Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητα νέοι, κατέβηκαν στους δρόμους. «Πρόκειται για νέους κυρίως που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του στα πολιτικά κόμματα», δήλωναν οι πολιτικοί αναλυτές στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo.
Στην Μπραζίλια, περίπου πέντε χιλιάδες διαδηλωτές οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή των υπουργείων. Διακόσιοι από αυτούς κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κοινοβουλίου όπου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. «Ηρθαμε στο σπίτι του λαού. Είναι το πρώτο βήμα για να δείξουμε ότι δεν είμαστε νεκροί. Νόμιζαν ότι θα σταματούσαμε για να δούμε ποδόσφαιρο, αλλά η Βραζιλία δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο», δήλωσε ένας 24χρονος φοιτητής καθισμένος πάνω στη στέγη του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στους αγώνες του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών που άρχισε το Σάββατο και θεωρείται «πρόβα τζενεράλε» του Μουντιάλ 2014.
Στο Σάο Παολο 65.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο τοπικό κοινοβούλιο, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.
«Δεν θα επιτρέψουμε στις διαδηλώσεις να επηρεάσουν τις εκδηλώσεις που έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε», είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Αθλητισμού Αλντο Ρεμπέλο. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έσπευσε αργότερα να δηλώσει ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμες και συνάδουν με τη δημοκρατία». «Η νεολαία διαδηλώνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.
Brazil protest
Το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εκδηλώνεται τη στιγμή που η Βραζιλία, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνά μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κάμψης και αύξησης του πληθωρισμού, και κυρίως των τιμών των ειδών διατροφής.
Η δημοφιλία της κυβέρνησης έπεσε κατά οκτώ μονάδες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ντίλμα Ρουσέφ στην προεδρία το 2011.
Το πρώτο κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διογκώθηκε μετά την βίαιη καταστολή των πρώτων διαδηλώσεων.
ΠΗΓΕΣ... ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters, ctvnews.ca, masstransitmag.com

"ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΑΜΕΝΗ".

«Ζωή μου χαμένη»
«Εμείς, με τον θείο σου, νιόπαντροι, πήγαμε στην Γερμανία, για 3 χρόνια... Και μείναμε 30, 40, ακόμα εκεί είμαστε. Εκεί μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, εκεί δημιουργήσαμε ανθρώπινους δεσμούς, εκεί δώσαμε ότι είχαμε να δώσουμε. Εκεί και όχι στην πατρίδα μας, την Ελλάδα.
Και όταν με ρωτούν Καθηγήτριες από το Πανεπιστήμιο στην Γερμανία, που κάνουν κοινωνιολογικές έρευνες, να τους πω πως αισθάνομαι ως παλιά μετανάστρια, τους λέω ότι δε μ αρέσει καθόλου αυτό που έζησα...  Κι ότι αν μπορούσα να γύριζα το χρόνο πίσω θα προτιμούσα να είχα ζήσει στην Ελλάδα.
Όχι δεν είχα κανένα πρόβλημα ούτε με τους Γερμανούς, ούτε με τους άλλους μετανάστες, Τούρκους και άλλους. Όχι... Αλλά ό,τι δημιουργούσα ήθελα να το έδινα στην πατρίδα μου, όχι σε μια ξένη χώρα. Θα ήμουν περισσότερο ικανοποιημένη, γιατί ο λίγος πλούτος που θα παρήγαγα στην Ελλάδα θα έμενε στην πατρίδα μου, ενώ ο πολύς που δημιούργησα τώρα, πήγε στην Γερμανία. Νοιώθω να πήγε η ζωή μου χαμένη...»


Αυτά, φίλες και φίλοι, είναι λόγια μιας Ελληνίδας μετανάστριας που έζησε ολόκληρη τη ζωή της στην Γερμανία˙ λόγια ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 2013 κάπου στην κατεχόμενη Κρήτη. Κι όμως στο «ίδιο έργο», είτε ως «θεατές», είτε ως πρωταγωνιστές, γινόμαστε για μια ακόμα φορά μάρτυρες. Ίσως σε 40 χρόνια, ένας / μία κάτοχος σήμερα διδακτορικού (κι αυτό είναι το χείριστο, καθώς σήμερα η Ελλάδα «αδειάζει» από τους καλύτερους επιστήμονές της, που έγιναν με χρήματα του ελληνικού δημοσίου για να δουλέψουν για το γερμανικό ΑΕΠ) να μονολογεί τα ίδια...

Στην εποχή της ταχύτητας, της αλλοτρίωσης και του μηδενισμού, μάθαμε ή συνηθίσαμε ότι χαλάει να το πετάμε. Είτε σχέση είναι αυτή, είτε μηχανή, είτε άνθρωποι, είτε ιδέες, είτε όνειρα, είτε κράτος, είτε θεσμοί. Ξεχάσαμε ότι μέρος του όλου, είτε το θέλουμε είτε όχι, είμαστε κι εμείς. Ξεχάσαμε όμως και την αξία του παιδεύειν. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ελεύθερων πολιτών, οι οποίοι θα μπορέσουν σε βάθος χρόνου να καταστήσουν την πολιτική ζωή του τόπου δημοκρατική.
Και ενώ το «καράβι» της ελληνικής κοινωνίας δεν αρμένιζε και πολύ ίσια για δεκαετίες, μας ήρθε εκεί που δεν το περιμέναμε η Τρόικα με τα Μνημόνια της, για να μας θυμίσει ότι υπάρχουν και χειρότερα. Κι αυτά είναι να σου στερήσουν τη δυνατότητα να παλέψεις για μια καλύτερη ελληνική κοινωνία, να σου απαγορεύσουν να ασκείς τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά σου, να σου ασκείται από το κράτος απροκάλυπτα τρομοκρατία, τραβώντας πολίτες στα δικαστήρια και τις φυλακές μέσω της θεσμοθέτησης κατά το δοκούν χαρατσιών, της απειλής κατάσχεσης σπιτιών, της αστυνομικής βίας και της αναβαθμισμένης ξανά παρακρατικής και διωκτικής δράσης.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όσες πατριωτικές αντοχές και να έχει ο κατασκευασμένος με άριστο προγραμματισμό μαλθακός νεοέλλην πολίτης, δεν είναι δύσκολο να πάρει την απόφαση να φύγει μακριά από τούτο το οικονομικό προτεκτοράτο / φασιστικό μόρφωμα.
Και κάπως έτσι ξεκινά μετά από 50 χρόνια ένας νέος κύκλος αφαίμαξης του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας, στερώντας ακόμα περισσότερο την ελπίδα αντίστασης και ανασυγκρότησης της χώρας σε έστω φιλελεύθερες / πατριωτικές / κοινωνικά δίκαιες αντιλήψεις ενός συγκεντρωτικού κράτους, καθώς η δημοκρατία μας πέφτει μακριά, αφού στα μυαλά όλων των κομμάτων, δεξιών αλλά και αριστερών, κυριαρχεί η αντίληψη ότι είναι επίφοβο να παραδώσουμε την πλήρη εξουσία στον «απαίδευτο» λαό.

Και τα αεροπλάνα γεμίζουν σπασμένα όνειρα, που σε 40 χρόνια, πολύ φοβάμαι, θα γυρίσουν ακόμα πιο σπασμένα και χαμένα, αποπροσανατολισμένα στις μοναξιές του κόσμου. Γιατί έξω από την πατρίδα, την κάθε πατρίδα, ζει η μοναξιά του μετανάστη.


Με εκτίμηση,

Ηλίας Κοπανάκης
Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc.




ΠΗΓΗ... http://www.ramnousia.com

"LIKE A ROLLING STONE".

Magnify Image

Το πιο πολύτιμο λινκ που θα δώσω σήμερα....

 Είναι αυτό !!!

Μου πήρε λίγη ώρα να καταλάβω τι είδους ζάπινγκ έκανα (πρέπει να πατήσεις πλέι και μετά μπορείς να αλλάξεις κανάλι), αλλά άξιζε.
    Απίστευτη δουλειά!!!

"ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΩ ΣΟΥΓΙΑ ΕΠΑΝΩ ΜΟΥ;"


Από τον δικηγόρο Χρήστο Γραμματίδη.
Κύριε Γραμματίδη
 θα ήθελα να σας συγχαρώ για την βοήθειά σας και να σας υποβάλλω ένα ερώτημα. Είμαι αναγκασμένος να κυκλοφορώ σε μια περιοχή που μαστίζεται από εγκληματικότητα (κυρίως κλοπές/ληστείες). Θα ένιωθα περισσότερο ασφαλής αν μετέφερα μαζί μου ένα μικρό σουγιά (περίπου 8 πόντους). Τι θα συμβεί αν η αστυνομία το εντοπίσει πάνω μου σε ένα ενδεχόμενο έλεγχο;.
 Μάρκος 

  Αγαπητέ Μάρκο, Κατ’ αρχήν τα μαχαίρια κάθε είδους θεωρούνται «όπλα» με βάση το νόμο. Μαχαίρια επιτρέπεται να κατέχει κάποιος στο σπίτι του μόνο για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση ή για κυνήγι, ψάρεμα κλπ. Απαγορεύεται όμως να κυκλοφορεί με μαχαίρι πάνω του. Αν το κάνει, διαπράττει το πλημμέλημα της παράνομης οπλοφορίας. Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι όσοι έχουν λόγους να μην αισθάνονται ασφαλής δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση στον εισαγγελέα και να του ζητήσουν να τους δώσει την άδεια να οπλοφορούν. Δοκίμασε αν και νομίζω ότι θα απορριφθεί αφού η εγκληματικότητα δεν είναι επαρκής λόγος οπλοφορίας. Αν ήταν έτσι, θα κυκλοφορούσαμε όλοι με κουμπούρια (όπως ονειρεύονται οι αστείοι τύποι του Tea Party). 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.

Να καταστραφούν στη θάλασσα τα χημικά της Συρίας εξετάζουν διεθνείς αξιωματούχοι
Μετά την άρνηση της Αλβανίας και άλλων χωρών.
Αξιωματούχος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων επιβεβαίωσε ότι η επιλογή αυτή είναι υπό εξέταση, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση.
«Το μόνο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι τεχνικά εφικτό», είπε.
Ανεξάρτητοι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν και ένα τέτοιο εγχείρημα έχει επαναληφθεί, κυρίως από την Ιαπωνία, η οργάνωση μίας τέτοιας επιχείρησης εν πλω είναι περίπλοκη.   Σύμφωνα με το εξεταζόμενο σχέδιο, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων θα αναλάβει την εποπτεία της επιχείρησης καταστροφής, είτε μέσω υδρόλυσης είτε μέσω καύσης, του συριακού χημικού οπλοστασίου, άνω των 1.000 τόννων, εν πλω, η οποία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους όρους που θέτουν η αμερικανική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσαν αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσουν εάν στο σενάριο περιλαμβάνεται η απόρριψη χημικών αποβλήτων στη θάλασσα.   Ο Ραλφ Τραπ, ανεξάρτητος ειδικός σε θέματα χημικού αφοπλισμού, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η επιχείρηση καταστροφής χημικών όπλων στη θάλασσα έχει πραγματοποιηθεί, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, από την Ιαπωνία, η οποία κατέστρεψε πριν από πολλά χρόνια εκατοντάδες χημικές βόμβες σε υπεράκτια εξέδρα.
 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το εγχείρημα δεν διαφέρει κατά πολύ από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σε ατόλη του Ειρηνικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Ωστόσο, αναφερόμενος στο συριακό χημικό οπλοστάσιο διευκρινίζει ότι η καταστροφή του χρήζει μίας περισσότερο πολύπλοκης διαχείρισης από τις ιαπωνικές βόμβες του Β' παγκοσμίου Πολέμου.
   Οι ιαπωνικές βόμβες, εξήγησε, δεν παρήγαν υγρά κατάλοιπα, διότι επρόκειτο για τη διαχείριση τελικού προϊόντος. Αντίθετα, το συριακό χημικό οπλοστάσιο αποτελείται από αποθέματα «προδρόμων» στοιχείων τα οποία έχουν αποθηκευτεί ώστε σε άλλο στάδιο συνδυαζόμενα να συνθέσουν το τελικό προϊόν. Η καταστροφή των «προδρόμων» παραγόντων, είτε μέσω υδρόλυσης, είτε μέσω καύσης, θα παρήγαγε μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων.
 "Εάν χρησιμοποιηθεί υδρόλυση ή καύση, θα παραχθούν υγρά απόβλητα. Αρα θα υπάρχουν προβλήματα περιβαλλοντικής μόλυνσης που πρέπει να αντιμετωπισθού", είπε.
   Οι χώρες γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα δεν θα χαρούν με την προοπτική αυτής της επιχείρησης, όμως η μεταφορά των συριακών όπλων μακρύτερα θα θέσει προβλήματα, σχολιάζει το Ρόιτερς.
   Η εγκατάσταση της εξέδρας ή του πλοίου κοντά στις ακτές κινδυνεύει να προκαλέσει δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως στην Αλβανία, όμως η απομάκρυνση σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές θα θέσει άλλα προβλήματα, όπως η ταχεία αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
   Σύμφωνα με τον Ραλφ Τραπ, «η εγκατάσταση μίας πλωτής εξέδρας στη θάλασσα δεν θα ήταν τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη μονάδα που είχαν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στην ατόλη Τζόνστον στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό:
 «Υπάρχουν πολλά τεχνικά και νομικά ζητήματα. Αλλά μπορεί να είναι μία εναλλακτική λύση που αξίζει να εξετασθεί» 




     Πηγή: ΑΠΕ 

ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ;

Magnify Image
  Στους παραμεθόριους νομούς φαίνεται να κατατάσσει ο ΟΑΕΔ τη Μεσσηνία, βάζοντας με αυτό τον τρόπο το νομό, στις περιοχές, στις οποίες οι επιχειρηματίες δικαιούνται επιδοτήσεις.
   Στο ερώτημα,
 «Σε ποιους νομούς της παραμεθορίου μπορώ να εγκαταστήσω την επιχείρησή μου και να ωφεληθώ από το νόμο;», η απάντηση που δίνεται είναι η εξής:
   «Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, κτηνοτροφικές βιομηχανικού τύπου, ξενοδοχειακές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις επιδοτούνται με ποσοστό 12% επί του συνολικού κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού τους, εφόσον είναι εγκατεστημένες στους νομούς ΞΑΝΘΗΣ, ΡΟΔΟΠΗΣ και ΕΒΡΟΥ.
   Αντίστοιχα, οι ως άνω δραστηριότητες, εφόσον ασκούνται στους νομούς ΚΑΒΑΛΑΣ και ΔΡΑΜΑΣ δύνανται να επιδοτηθούν, με ποσοστό 4%, επί του συνολικού κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού των επιχειρήσεων με εξαίρεση τις επιχειρήσεις επεξεργασίας καπνού, οι οποίες επιδοτούνται με ποσοστό 12%. 
  Επίσης, επιδοτούνται, με ποσοστό 1%, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις εφόσον είναι εγκατεστημένες στους νομούς ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ, ΣΑΜΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΣΕΡΡΩΝ καθώς και στις επαρχίες ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ & ΜΕΣΣΗΝΗΣ του νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.» 
Magnify Image


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.

Magnify Image
Aπό τον Θανάση Χαραμή
     Εδώ το ζήτημα που προκύπτει, δεν διαπραγματεύεται αν είσαι υπέρ ή κατά του κυνηγιού ή το πόσο φιλόζωος είσαι. Eπίσης είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει να κάνει με το φύλο της πρωταγωνίστριας.   Η Μelissa είναι επαγγελματίας κυνηγός και επίσης παρουσιάζει ένα τηλεοπτικό show, το Winchester Deadly Passion.
   Αυτό που προέκυψε και που πραγματικά εξόργισε το internet με τη περίπτωση της Melissa Bachman είναι αυτό που η ίδια βγάζει προς τα έξω μέσα από τη δημόσια εικόνα της. Το ποτήρι με τη κυνηγό ξεχείλισε όταν λίγες μέρες πριν, δημοσίευσε στα social media και το προσωπικό της ιστολόγιο τη παρακάτω φωτογραφία, τραβηγμένη στο Limpopo της Ν. Αφρικής.Magnify Image

       Η Melissa μόλις έχει σκοτώσει ένα μεγαλοπρεπές αρσενικό λιοντάρι και φωτογραφίζεται περιχαρής πάνω από το κουφάρι, προσθέτοντας στη λεζάντα το πόσο υπέροχα ξεκίνησε η μέρα στην Αφρική.
Magnify Image
   Η φωτογραφία προστέθηκε στο άλμπουμ μαζί με τα υπόλοιπα σκοτωμένα από τα χέρια της Αμερικανίδας, ζώα : 
   Kάπου εδώ αρκετοί θεώρησαν πως η Μelissa το είχε παρακάνει...
Magnify Image
   Οι φωτογραφίες άρχισαν να γίνονται viral και τα σχόλια δεν ήταν καθόλου κολακευτικά.Magnify Image
   Οι χρήστες αλλά και αρκετά ρεπορτάζ κατηγόρησαν τη κυνηγό πως παρόλο που το σαφάρι είναι νόμιμο, το να καμαρώνεις και να χαμογελάς πάνω από το πτώμα του ζώου και να ποζάρεις σε φωτογραφίες που δημοσιοποιούνται, είναι τουλάχιστον επίδειξη θράσους και απανθρωπιάς. Aρκετά από τα σχόλια κινήθηκαν και στο πόσο αντιαισθητική είναι η εικόνα μιας γυναίκας που επιδεικνύει τόσο αιμοσταγή διάθεση. Μετά από αρκετά report το Τwitter της κατέβηκε, η σελίδα της στο Facebook παραμένει μεν ορατή αλλά αυτή τη στιγμή πάνω από 300,000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στο διαδικτυακό petition που ανακηρύσσει τη Melissa περσόνα νον γκράτα στην Αφρική.Magnify Image
   Το αίτημα των χιλιάδων Αφρικανών και όχι μόνο, είναι να απαγορευτεί η μελλοντική είσοδος και οποιαδήποτε δραστηριότητα της Αμερικανίδας στις χώρες τους, μιας και θεωρούν πως η εικόνα της είναι ντροπιαστική και δε συνάδει με τους ισχυρούς δεσμούς των ντόπιων με την άγρια ζωή. Αρκετοί έσπευσαν να υποστηρίξουν πως το κυνήγι λιονταριών είναι νόμιμο στην Αφρική και είναι παράλογο να θες να απαγορεύσεις την είσοδο σε μια γυναίκα που το κάνει αλλά oι θέσεις των εξοργισμένων φιλόζωων επιμένουν πως το θέμα είναι περισσότερο ηθικό και έχει να κάνει με το πόσο προκλητικά διατυμπανίζει η επαγγελματίας τα κατορθώματά της.Magnify Image
         Σε περίπτωση που συμφωνείτε πως η Melissa το παράκανε μπορείτε να υπογράψετε και εσείς εδώ





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ MENTOR ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.

Παγκόσμιο πρόγραμμα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και Mentor Σχολείων: Οι ελληνικές διακρίσεις
Η Microsoft με χαρά ανακοινώνει ότι τέσσερις εκπαιδευτικοί και ένα σχολείο στην Ελλάδα, έχουν διακριθεί στα παγκόσμια Προγράμματα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και Πρωτοπόρων Σχολείων αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες και των δύο προγραμμάτων, θα αποτελέσουν μέρος της αποκλειστικής ετήσιας πρωτοβουλίας για την αναγνώριση πρωτοπόρων εκπαιδευτικών και Mentor σχολείων που χρησιμοποιούν τη τεχνολογία για τη μεταμόρφωση της εκπαίδευσης.

«Το πρόγραμμα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και Σχολείων της Microsoft αποτελεί πηγή έμπνευσης για το πώς εκπαιδευτικοί και σχολεία χρησιμοποιούν τη τεχνολογία προκειμένου να προετοιμάσουν τους μαθητές τους για τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Anthony Salcito, Αντιπρόεδρος για την Εκπαίδευση στη Microsoft. «Δεν είναι μόνο ότι πραγματοποιούν καινοτόμο έργο στην τάξη αλλά καθοδηγούν ενεργά και άλλους, φέρνοντας την αλλαγή στο ίδιο τους το εκπαιδευτικό το σύστημα. Θέτουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τους συναδέρφους τους και ελπίζουμε ότι θα επωφεληθούν από την πρόσβαση στην τεχνολογία που λαμβάνουν από τα πρόγραμμα για την εκπαίδευση της Microsoft.»

Κάθε χρόνο το πρόγραμμα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών επιλέγει 250 εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος στην αποκλειστική παγκόσμια κοινότητα εκπαιδευτικών ηγετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία προκειμένου να επηρεάσουν θετικά την εκπαίδευση. Για να επιλεγούν, οι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε διαδικασία υποβολής αιτήσεων η οποία περιλαμβάνει online αίτηση με βίντεο σχετικά με τη μαθησιακή δραστηριότητα. Χρειάζεται να δημιουργήσουν μία μαθησιακή δραστηριότητα και ένα ερασιτεχνικό βίντεο διάρκειας 2-3 λεπτών το οποίο θα περιγράφει το έργο τους και πως χρησιμοποίησαν την τεχνολογία και τις καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας τους, για να επηρεάσουν θετικά τους μαθητές. Οι νικητές επιλέγονται από μία ομάδα παγκόσμιων κριτών, η οποία χρησιμοποιεί ευρέα κριτήρια για την αξιολόγηση μεταξύ άλλων, του έργου, της συνεργασίας, της γνώσης και της κριτικής σκέψης.



Οι Πρωτοπόροι Εκπαιδευτικοί και τα Σχολεία που διακρίθηκαν στο επίπεδο «Mentor» συνεργάζονται στενά με τη Microsoft προκειμένου να φέρουν τη τεχνολογία στην εκπαίδευση, μοιράζονται τις εμπειρίες τους με συναδέρφους και άλλους φορείς σχετικά με την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Επιπλέον, καθοδηγούν άλλους εκπαιδευτικούς προκειμένου να τους βοηθήσουν με τις τεχνολογίες εκπαίδευσης και τη χρήση προϊόντων και εργαλείων της Microsoft.

Προκειμένου να θεωρηθούν Mentor τα σχολεία και Πρωτοπόροι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιδείξουν δέσμευση στη καινοτομία και να ξεπεράσουν τα εμπόδια στη προετοιμασία των μαθητών του 21ου αιώνα. Τα σχολεία επιλέγονται με βάση τη κατάταξη εκπαιδευτικής επιτυχίας και της επιτυχούς διαχείρισης του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί επιλέγονται με βάση το καινοτόμο έργο τους, τις ηγετικές τους ικανότητες και την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της μάθησης.

Τα οφέλη για τους Πρωτοπόρους Εκπαιδευτικούς και τα Mentor Σχολεία μεταξύ άλλων είναι:

• Πρόσκληση συμμετοχής στο Παγκόσμιο Φόρουμ Εκπαίδευσης της Microsoft, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2014 στη Βαρκελώνη

• Πρόσβαση στις στρατηγικές και τις τεχνολογίες της Microsoft

• Ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και πιστοποιήσεις



Οι Διευθυντές του 26ου και του 29ου ΔΣ Αχαρνών των σχολείων που διακρίθηκαν ως Mentor School - Δρ. Ματθαίος Πατρινόπουλος και Φώτιος Περρής δήλωσαν: «Εκ μέρους της εκπαιδευτικής ομάδας των δύο σχολείων, των μαθητών αλλά και των γονέων τους, εκφράζουμε τη χαρά που νιώθουμε όλοι μας για την διάκριση των σχολείων ως Mentor School στο Πρόγραμμα Συνεργάτες στη Μάθηση της Microsoft. Η εκπαιδευτική ομάδα συνεχίζει να θέτει νέους στόχους, με βαθιά πίστη πως το μέλλον όλων μας μπορεί να γίνει καλύτερο μέσα από την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στα παιδιά μας. Τα σχολεία μας διακρίθηκαν ανάμεσα σε σχολεία από όλο τον κόσμο (ιδιωτικά και δημόσια) με εξαιρετικές περγαμηνές. Η επιλογή έγινε από ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τομέα την εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών τεχνολογιών, που παρακολούθησαν την πορεία μας ως Pathfinder Schools την προηγούμενη χρονιά και μας επέλεξαν για τις καινοτόμες μαθησιακές διαδικασίες και τις πετυχημένες διδακτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζουμε. Η καινούρια διάκριση μας κάνει ακόμα πιο περήφανους, γιατί μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, έχουμε καταφέρει να δημιουργούμε μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση ένα μαθησιακό περιβάλλον που στηρίζεται στη δημιουργικότητα, στη συνεργασία και στην εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών πρακτικών με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.»

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και δύο σχολεία τα οποία πέρυσι αναδείχθηκαν ως σχολεία με καινοτομίες παγκοσμίου ενδιαφέροντος, στην ανώτατη βαθμίδα του προγράμματος «World Tour Schools» και αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετέχουν ως σχολεία Φάροι στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων. Αυτά τα σχολεία είναι τα ΕλληνοΑμερικάνο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα.

Οι πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί από τα εκπαιδευτήρια Δούκα κύριος Βασίλη Οικονόμου και κυρία Σοφία Παπαδοπούλου, διακρίθηκαν με την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft και θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον Παγκόσμιο Φόρουμ Εκπαίδευσης τον Μάρτιο του 2014 στην Βαρκελώνη. O εκπαιδευτικός κύριος Βασίλης Οικονόμου από τα εκπαιδευτήρια Δούκα δήλωσε σχετικά με τη διάκρισή του: «Κάτι τέτοιες στιγμές όπως αυτές της βράβευσης μας ως Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του προγράμματος Συνεργάτες στην Μάθηση της Microsoft, είναι που επιβεβαιώνουν ότι αξίζει η προσπάθεια που άρχισε αρκετά χρόνια πριν, για την όχι απλά εισαγωγή, αλλά την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην όμορφη αυτή διαδρομή διαπίστωσα ότι: υπάρχουν «εργαλεία», υπάρχει υλικό, υπάρχουν γνώσεις, υπάρχουν καινοτόμες ιδέες, υπάρχει όρεξη, υπάρχει μεράκι από πολλούς. Κι ολοένα ο αριθμός αυτός μεγαλώνει. Με το διαγωνισμό αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε το κλίμα, που δημιούργησε η δυναμική των ομάδων των μαθητών που συμμετείχαν στις δραστηριότητες του έργου «από το μέρος… στο όλον», στην εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Ξεκινούν λίγοι, γίνονται περισσότεροι και τελικά να ένα όμορφο «όλον». Σαν μεταδοτική «ασθένεια» κι αυτό. Μελετάς, γνωρίζεις κόσμο που έχει το μικρόβιο, δουλεύεις μαζί τους, έστω και διαδικτυακά (τις περισσότερες φορές εκτός ωραρίου βασικής απασχόλησης), κολλάς κι εσύ. Άλλωστε ποτέ δεν πίστεψα προσωπικά σε μικρές μετατοπίσεις προς τη νέα γνώση, αλλά στον επαναπροσδιορισμό και την αλλαγή των θέσεων. Ποτέ δεν ξέχασα ότι από τους ανθρώπους δεν λείπει η δύναμη. Η θέληση λείπει.»



Από το σχολείο 3o ΓΕΛ Κερατσινίου, οι εκπαιδευτικοί κύριος Περιμένης Κυριάκος και κυρία Σταματίου Δήμητρα, που έλαβαν την δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και θα συμμετέχουν επίσης στον Παγκόσμιο Φόρουμ Εκπαίδευσης στην Βαρκελώνη, δήλωσαν σχετικά με τη διάκριση τους ως Πρωτοπόροι Εκπαιδευτικοί: «Η δραστηριότητα μας είναι μια προσπάθεια να έρθουν οι μαθητές σε μια πρώτη επαφή με την οικουμενικότητα του πνεύματος ενός ανθρώπου με πολυδιάστατο ταλέντο, που δεν ήταν μόνο καλλιτέχνης αλλά και μία αναγεννησιακή ιδιοφυΐα που συνδύαζε στο πρόσωπό του την επιστήμη, την τεχνική και την τέχνη, ξεπερνώντας με το έργο του, το χώρο και το χρόνο που έζησε και εργάστηκε. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Microsoft και το πρόγραμμα συνεργάτες στην μάθηση για την δυνατότητα που μας δίνουν να παρουσιάσουμε την δραστηριότητα μας σε διεθνές επίπεδο, να έρθουμε και εμείς με την σειρά μας σε επαφή με πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και τις δραστηριότητες τους από όλο τον κόσμο και να ζήσουμε την καλύτερη επαγγελματική εμπειρία της καριέρας μας συμμετέχοντας στο παγκόσμιο φόρουμ.»

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών για το τρέχον έτος θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2014. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να γίνετε μέλη στην παγκόσμια κοινότητα εκπαιδευτικών Συνεργάτες στην Μάθηση που αριθμεί πάνω από 4 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς παγκοσμίως στην ιστοσελίδα www.pil-network.com .

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.pil-network.com/Forums/ExpertEducators 

http://www.pil-network.com/Forums/MentorSchools 




ΠΗΓΗ...http://www.zougla.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...