Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις Δημόσιες Δομές Υγείας της ΠΕ Πέλλας.

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:Για τις δημόσιες δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας

  Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 1086/10.10.2023, με θέμα «Για τις δημόσιες δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας», η οποία παραμένει αναπάντητη από το ερωτώμενο Υπουργείο, μολονότι έχει περάσει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση είναι η παρακάτω:

  “Η πολιτική υποχρηματοδότησης και κατά συνέπεια υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ακολουθείται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρες οι δημόσιες δομές υγείας στην Π.Ε. Πέλλας να αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, εντατικοποίησης της εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά και οι ασθενείς με τις οικογένειες τους να έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα. 

Για αυτή την τραγική κατάσταση, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία – κινητοποίηση σωματεία, φορείς και κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλοντας την υποβάθμιση των δομών και απαιτώντας δομές υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. 

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αναφέρουμε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, το κλείσιμο της ΜΕΘ του δύο χρόνια νωρίτερα, ακολουθεί η αναστολή των τακτικών του χειρουργείων, ενώ οι δύο μόλις αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο αναισθησιολογικό τμήμα υποχρεώνονται να πραγματοποιούν 15 εξοντωτικές εφημερίες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των προγραμματισμένων χειρουργείων. Μάλιστα οι λίστες αναμονής για επεμβάσεις έχουν παγώσει με τους ασθενείς, όσους μπορούν οικονομικά, να αναγκάζονται να απευθύνονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας. Ο ακτινολόγος του Νοσοκομείου πραγματοποιεί 15-17 εφημερίες κάθε μήνα εξαιτίας της υποστελέχωσης του τμήματος, ενώ τμήματα του Νοσοκομείου όπως η μαιευτική, η παθολογική, βρίσκονται εδώ και καιρό σε οριακή κατάσταση, με το  νοσηλευτικό προσωπικό να είναι κι αυτό εξουθενωμένο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, με την παθολογική κλινική να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, καθώς λειτουργεί με ένα μόνο παθολόγο πλέον, αφού μία ακόμη παθολόγος υποχρεώθηκε σε παραίτηση μη αντέχοντας τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και το συστηματικό μπάλωμα των χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης της κλινικής. Ως λύση στην κατάσταση αυτή, γιατροί άλλων ειδικοτήτων πιέζονται να κάνουν τον παθολόγο στα επείγοντα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς. Το πρόγραμμα του ακτινολογικού τμήματος, συνεχίζει να καλύπτεται όπως – όπως με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Το ογκολογικό ιατρείο, το οποίο ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία και το μεράκι των γιατρών του νοσοκομείου, παραμένει χωρίς μόνιμο ογκολόγο, αφού οι δύο ογκολόγοι του Νοσοκομείου οδηγήθηκαν σε παραίτηση, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Λειτουργεί με κυκλική μετακίνηση ογκολόγων από Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια οι ογκολογικοί ασθενείς αλλάζουν γιατρό κάθε μήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπιση της ασθένειας τους. Μάλιστα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας είχε  ήδη καταγγείλει από τον Σεπτέμβριο του 2021 τον κίνδυνο που διέτρεχε το ογκολογικό ιατρείο, ζητώντας να στελεχωθεί με τρεις μονίμους παθολόγους – ογκολόγους, την ένταξη του στον οργανισμό του Νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τις θεραπείες,  κατάλληλες υποδομές και μέσα.

Οι συνθήκες εφημέρευσης και σε αυτό το Νοσοκομείο δεν διαφέρουν από αυτές του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας. 

Τέλος στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, το 55% με 65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού παραμένει κενό, στοιχείο που αναδεικνύει και τις δυσκολίες στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας, των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτά αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών που εξυπηρετούν. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: 

- Την πλήρη κάλυψη των δημόσιων δομών Υγείας στην Π.Ε. Πέλλας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.

- Την άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, πλήρως στελεχωμένης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και όλη την υποδομή. 

- Την άμεση ένταξη του ογκολογικού ιατρείου στον οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, την στελέχωση του με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για τις θεραπείες και τις κατάλληλες υποδομές και μέσα.”


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...