Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Μια μέρα συγκεντρώθηκαν σε κάποιο μέρος της γης όλα τα συναισθήματα και όλες οι αξίες του ανθρώπου.
 
Η Τρέλα αφού συστήθηκε 3 φορές στην Ανία της πρότεινε να παίξουν κρυφτό. 
Το Ενδιαφέρον σήκωσε το φρύδι και περίμενε να ακούσει ενώ η Περιέργεια χωρίς να μπορεί να κρατηθεί ρώτησε: "Τι είναι το κρυφτό;".

Ο Ενθουσιασμός άρχισε να χορεύει παρέα με την Ευφορία και η Χαρά άρχισε να πηδάει πάνω κάτω για να καταφέρει να πείσει το Δίλημμα και την Απάθεια (την οποία δεν την ενδιέφερε ποτέ τίποτα) να παίξουν κι αυτοί. 
Αλλά υπήρχαν πολύ που δεν ήθελαν να παίξουν:
Η Αλήθεια δεν ήθελε να παίξει γιατί ήξερε ότι ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα την αποκάλυπταν.
Η Υπεροψία έβρισκε το παιχνίδι χαζό και ο Άνανδρος δεν ήθελε να ρισκάρει. 

"Ένα, δύο, τρία" άρχισε να μετράει η Τρέλα.
1-fish-myth-dale-witherow
Η πρώτη που κρύφτηκε ήταν η Τεμπελιά. Μιας και βαριόταν κρύφτηκε στον πρώτο βράχο που συνάντησε.
Η Πίστη πέταξε στους ουρανούς και η Ζήλια κρύφτηκε στην σκιά του Θριάμβου ο oποίος με την δύναμη του κατάφερε να σκαρφαλώσει στο πιο ψηλό δέντρο.
Η Γενναιοδωρία δεν μπορούσε να κρυφτεί γιατί κάθε μέρος που έβρισκε της φαινόταν υπέροχο μέρος για να κρυφτεί κάποιος άλλος φίλος της οπότε την άφηνε ελεύθερη . Και έτσι ηΓενναιοδωρία κρύφτηκε σε μια ηλιαχτίδα. 
Ο Εγωισμός αντιθέτως βρήκε αμέσως κρυψώνα ένα καλά κρυμμένο και βολικό μέρος μόνο για αυτόν.
Το Ψέμα πήγε και κρύφτηκε στον πάτο του ωκεανού. 
Το Πάθος και το Πόθος κρύφτηκαν μέσα σε ένα ηφαίστειο.
Ο Έρωτας δεν είχε βρει ακόμη κάπου να κρυφτεί. Έβρισκε όλες τις κρυψώνες πιασμένες, ώσπου βρήκε ένα θάμνο από τριαντάφυλλα και κρύφτηκε εκεί.
HidingFace

"....1000" μέτρησε η Τρέλα και άρχισε να ψάχνει.

Την πρώτη που βρήκε ήταν η Τεμπελιά αφού δεν είχε κρυφτεί και πολύ μακριά. Μετά βρήκε τηνΠίστη που μίλαγε στον ουρανό με τον Θεό για θεολογία. Ένιωσε τον "ρυθμό" του Πόθου και τουΠάθους στο βάθος του ηφαιστείου και αφού βρήκε την Ζήλια δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βρει και τον Θρίαμβο. Βρήκε πολύ εύκολα το Δίλημμα που δεν είχε ακόμη αποφασίσει που να κρυφτεί. Σιγά σιγά τους βρήκε όλους εκτός από τον Έρωτα.

Η Τρέλα έψαχνε παντού, πίσω από κάθε δένδρο, κάτω από κάθε πέτρα, σε κάθε κορφή βουνού, μα τίποτα. Όταν ήταν σχεδόν έτοιμη να τα παρατήσει βρήκε ένα θάμνο από τριαντάφυλλα και άρχισε να τον κουνάει νευρικά ώσπου άκουσε ένα βογκητό πόνου.
Ήταν ο Έρωτας που τα αγκάθια από τα τριαντάφυλλα του είχαν πληγώσει τα μάτια. 
Η Τρέλα δεν ήξερε πως να επανορθώσει, έκλαιγε, ζήταγε συγνώμη και στο τέλος υποσχέθηκε να γίνει ο οδηγός του Έρωτα.
Κι έτσι από τότε ο Έρωτας είναι πάντα τυφλός και η Τρέλα πάντα τον συνοδεύει.
______
  Πηγή:  moto.gr

ΠΡΟΒΑΤΑ ΒΟΣΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Απίστευτο κι όμως αληθινό - Πρόβατα βόσκουν στο προπονητικό κέντρο της Καλλονής [εικόνες]
Εν έτει 2015, μια ελληνική ομάδα της Super League προετοιμάζεται για την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Στο προπονητικό της κέντρο όμως δεκάδες πρόβατα κάνουν... βόλτες, «καθαρίζοντας» προφανώς το χορτάρι.
Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη διοίκηση της Καλλονής και το Δήμο της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό. Η ΠΑΕ δημοσίευσε ένα κολάζ φωτογραφιών με το προπονητικό της κέντρο. Στη μία φωτογραφία απεικονίζεται η κατάσταση του γηπέδου την περίοδο που ήταν υπό δική της ευθύνη η λειτουργία και στην άλλη, μια πρόσφατη, από τις 7 Αυγούστο, περίοδος κατά την οποία έχει περάσει στην ευθύνη του Δήμου.
Η διοίκηση της ομάδας μάλιστα δημοσίευσε και το ακόλουθο μήνυμα μαζί με την επίμαχη φωτογραφία. «Δήμαρχε, αν ο στόχος σου ήταν να βγάλεις την Καλλονή και να βάλεις τα πρόβατα να παίζουν μπάλα, το κατάφερες!Αξιος ο μισθός σου!».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΤΟ 16% ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΑΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ

Αδιανόητη σπατάλη -Το 16% του φαγητού του πετάει ο μέσος Ευρωπαίος
Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής πετάει στα σκουπίδια 123 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, ποσότητα που αναλογεί στο 16% της συνολικής τροφής που φθάνει στους καταναλωτές.
Από αυτό το φαγητό, σχεδόν το 80% ή 97 κιλά είναι τροφή που θα μπορούσε ακόμη να καταναλωθεί και συνεπώς θα μπορούσε να αποφευχθεί το πέταμά της. Συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζεται ότι 47 εκατομμύρια τόνοι τροφής πετιούνται ετησίως, μια τεράστια σπατάλη πόρων, η οποία επιπλέον επιβαρύνει το περιβάλλον.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βασίσθηκε σε στατιστικές που έγιναν σε έξι χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία και Ρουμανία).
Η μελέτη συμπεριέλαβε τρόφιμα που πετιούνται από τα νοικοκυριά, από τις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια κ.α.), καθώς και από άλλους φορείς (π.χ. σχολεία). Αν και είναι δύσκολο να γίνει ακριβής υπολογισμός, ο τυπικός καταναλωτής στην ΕΕ πετάει στα σκουπίδια από 45 έως 153 κιλά τροφίμων τον χρόνο.
Το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», όσον αφορά το νερό (επιφανειακό και υπόγειο), λόγω αυτής της απώλειας τροφίμων που θα μπορούσε να αποφευχθεί, εκτιμάται κατά μέσο όρο σε 27 λίτρα νερού ανά κεφαλή τη μέρα. Το άζωτο (λόγω λιπασμάτων) που περιέχεται στα τρόφιμα που κακώς πετιούνται, είναι 0,68 κιλά ανά κεφαλή το έτος.
Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά είναι τα τρόφιμα που πετιούνται περισσότερο από τις άλλες κατηγορίες φαγητού, επειδή έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και είναι συνήθως φθηνότερα, με αποτέλεσμα συχνά οι καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα από όσα χρειάζονται (σε σχέση π.χ. με προϊόντα όπως το κρέας).
Αν και οι ποσότητες κρέατος που πετιούνται είναι μικρότερες σε σχέση με τα φρέσκα προϊόντα, παρόλα αυτά το οικολογικό «αποτύπωμα» του κατάλληλου για κατανάλωση κρέατος που πετιέται, είναι μεγαλύτερο, καθώς η παραγωγή του χρησιμοποιεί πολύ περισσότερους πόρους. Σύμφωνα με την έρευνα, μια μικρή μείωση στο κρέας που καταλήγει στα σκουπίδια, θα ισοδυναμούσε με μια αναλογικά μεγάλη μείωση στη σπατάλη πόρων όπως το νερό και το άζωτο.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ: ΤΑ ΠΑΝΕΞΥΠΝΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ...ΕΞΩΓΗΙΝΑ

Οι επιστήμονες κατέληξαν: Τα πανέξυπνα χταπόδια είναι εξωγήινα
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του χταποδιού, ρίχνοντας φως στα γενετικά μυστικά ενός από τα πιο έξυπνα και περίεργα ζώα της Γης, το οποίο έχει κάτι...εξωγήινο.
Η ανάγνωση του DNA αποκαλύπτει ότι το χταπόδι έχει περίπου 10.000 περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο (33.000 έναντι 23.000), ενώ εμφανίζει σημαντικές γενετικές διαφορές με τα κεφαλόποδα και τα άλλα συγγενικά ασπόνδυλα, σε σχέση με τα οποία διαθέτει γονιδίωμα έως έξι φορές μεγαλύτερο.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάνιελ Ρόκσαρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο τους.
Το χταπόδι έχει μια μακρά εξελικτική ιστορία 400 εκατομμυρίων ετών (εμφανίστηκαν περίπου 230 εκατ. χρόνια πριν από τα θηλαστικά), πράγμα που αντανακλάται στο περίπλοκο γονιδίωμά του. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκατοντάδες πρωτότυπα γονίδια, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχο σε άλλα ζώα.
Μεταξύ άλλων, το χταπόδι έχει τρεις καρδιές, διαθέτει μεγάλα μάτια-κάμερες και ‘έξυπνα' πλοκάμια γεμάτα νευρωνικά κύτταρα (σαν μίνι-εγκεφάλους), ενώ είναι ικανό να αναγεννά τα άκρα του, όταν αυτά κοπούν.
Μπορεί ακόμη να αλλάζει χρώμα και εμφάνιση κατά βούληση, προσαρμοζόμενο στο περιβάλλον του, μια ικανότητα καμουφλάζ που έχει εμπνεύσει πολλές σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ. Οι «μεταμφιέσεις» αυτές γίνονται δυνατές χάρη και στην εντυπωσιακή νοημοσύνη του, η πηγή της οποίας θα πρέπει επίσης να αναζητηθεί στο μοναδικό DNA του.
«Ήσαν τα πρώτα νοήμονα όντα στον πλανήτη μας», δήλωσε ο νομπελίστας ερευνητής Σίντνεϊ Μπρένερ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την ανάγνωση του DNA του. Για «ένα επίπεδο νευρωνικής πολυπλοκότητας μοναδικό στα ασπόνδυλα», έκανε λόγο και ο Ρόκσαρ.
Το χταπόδι θεωρείται τόσο έξυπνο, που στη Βρετανία ο νόμος το προστατεύει από τα επιστημονικά πειράματα. Προς το παρόν, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι απέχουν πολύ από το να καταλαβαίνουν τι κάνει κάθε ξεχωριστό γονίδιο του χταποδιού ή σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΦΑΝΤΑΡΕ, ΤΙ ΤΡΩΣ;

Φακές – ταραμοσαλάτα – Πεζικό

Πατάτες μπλουμ, μακαρόνια στούκας σε καζάνι [που στάζουν από κάνουλα], άβραστο ρύζι, κατεψυγμένα κρέατα τριακονταετίας και βάλε [με σφραγίδα], μέγας Γκοτζίλα, μικρό Γκοτζίλα, πούστης, κινέζος, φασολάδα, φακές, ομελέτες τούβλα, αρακάς σκάγι και λαχανόρυζα ήταν και είναι μερικά από τα κλασικά φαγητά του στρατού.
 Δεν είναι πάντα τόσο χάλια όσο ακούγονται, αλλά συνήθως είναι σαν κακό φαγητό τουριστικού εστιατορίου (για να μπορείς να έχεις εικόνα, αν είσαι γυναίκα ή έχεις πάρει απαλλαγή). Στο κέντρο νεοσυλλέκτων που μαγειρεύουν για εκατοντάδες (τουλάχιστον παλιότερα) είσαι τόσο κουρασμένος, πεινασμένος και ταλαίπωρος που τρως οτιδήποτε, ή τουλάχιστον ξεχνάς τι τρως και προσπαθείς να χορτάσεις την πείνα σου.
 Στις μονάδες που μαγειρεύουν για λιγότερα άτομα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Ή πολύ. Αν είσαι κωλόφαρδος και πετύχεις καλό μάγειρα το φαγητό στρατού δεν έχει και πολλές διαφορές από το σπιτικό, εξαρτάται βέβαια και τι εννοείς «σπιτικό», δεν μαγειρεύουν και σε όλα τα σπίτια το ίδιο. 

  Ζητήσαμε από νυν φαντάρους να μας στείλουν φωτογραφίες από το φαγητό που τρώνε αυτόν τον καιρό στον στρατό και από πρώην να μας πούνε το καλύτερο και το χειρότερο φαγητό που έχουν φάει στον στρατό και μία ανάμνηση που να έχει σχέση με φαγητό στρατού. Και επειδή υποπτευτήκαμε ότι για το καλύτερο οι περισσότεροι θα έλεγαν το ντελίβερι ή το κρουασάν του καψιμί ο όρος ήταν μόνο φαγητό στρατού. Ο καθένας είπε κάτι διαφορετικό! Το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο αποκαρδιωτικό. Δεν είναι καθόλου αποκαρδιωτικό για την ακρίβεια. Στα ελληνικά στρατά μάλλον τρώνε καλά, συγκριτικά με αυτά που έτρωγαν παλιότερα. 

    Αχιλλέας Καλύτερο: Παστίτσιο. Όλοι το έτρωγαν το παστίτσιο. Χειρότερο: Φακές Ανάμνηση: Όταν είχε φακές δεν έτρωγε κανείς και τα σκουπίδια γέμιζαν με φακές. Αν είχες βάρδια σκουπιδιάρικο ήξερες ότι θα κολυμπάς μέσα στις φακές.

   Γιώργος Καλύτερο: Ομελέτα Χειρότερο: Καρμπονάρα με ζαμπόν τύπου zwan. Ανάμνηση: Στην πύλη Σχιστού που ερχόντουσαν οι τραβεστί, μας έφερναν πίτσα με αντάλλαγμα μια πίπα. Βάρδια στο ποτάμι του Κηφισού βάζαμε σακιά με άμμο όταν πλημμύριζε μας έφερναν κουτί επιβίωσης.

   Τόλης Καλύτερο: Ρύζι με κοτόπουλο Χειρότερο: Πίτσα Ανάμνηση: Θυμάμαι που κουβαλούσα τις λαμαρίνες με τα πιάτα από το μαγειρείο στην τραπεζαρία, έπεφταν τα φαγητά κάτω, τα πατούσαμε και να βάζαμε πίσω στα πιάτα.

   Νικόλας Καλύτερο: Σουτζουκάκια που ήταν σαν χειρομβομβιδάκια στην εμφάνιση. Χειρότερο: Κοτόπουλο με κατσαρίδες. Επειδή στο καράβι ξεχνάγαμε το φαΐ στο φούρνο για μέρες και γέμιζε κατσαρίδες. Ανάμνηση: Μας φέρανε φράουλες τόνους φράουλες δεν καταλάβαμε τον λόγο και δεν ασχοληθήκαμε, τις βάλαμε στο μπλέντερ, τις παγώσαμε και τρώγαμε γρανίτα φράουλα για μέρες. Καστελόριζο, το παραγάδι του ψαρά μπερδεύτηκε με την προπέλα μας και για να μας αποζημιώσει μας χάρισε 4-5 ξιφίες. Τρώγαμε στο καράβι για τέσσερις μέρες ξιφία που δεν είχαμε ξαναφάει.

   Βασίλης Καλύτερο: Παϊδάκια με πατάτες. Χειρότερο: Σπανακόρυζο που ήταν νερουλό σαν σούπα. Ανάμνηση: Αγγαρεία στα ψωμιά. Ενώ ήταν πολύ ωραία η ατμόσφαιρα και μύριζε ωραία, μας πετάγανε τα ψωμιά πολύ γρήγορα – ήταν και ένας κομπλεξικός λοχίας – τα ψωμιά έκαιγαν και δεν μπορούσα να τα πιάσω ούτε γάντια δεν μας είχαν δώσει.

   Κώστας Καλύτερο: Ψητό κοτόπουλο με πατάτες Χειρότερο:  Ομελέτα. Ήταν σαν λάστιχο. Ανάμνηση: Ο μάγειρας μπέρδευε την μπεσαμέλ με βανίλια και έφτιαχνε παστίτσιο με βανίλια.   Νίκος Καλύτερο: Κοκκινιστό από φαντάρο που ήταν σεφ και δούλευε σε εστιατόριο. Χειρότερο: Κοτόπουλο ψητό με πατάτες. Ανάμνηση: Κυνηγούσαμε έναν ποντικό για να τον σκοτώσουμε και του ρίχναμε πατάτες.

   Παναγιώτης Καλύτερο: Τηγανητό μπέικον το πρωί Χειρότερο: Στραπατσάδα Ανάμνηση: Το κρέας που όταν το κόβαμε ήταν τόσο παλιό που γινόταν θρύψαλα. 

  Ενδεικτικό εβδομαδιαίο μενού στρατού:
   Δεύτερα: Κάτι με βάση τον κιμά (μακαρόνια με κιμά, μπιφτέκια, παστίτσιο) 
Τρίτη : κοτόπουλο (με πατάτες, ρύζι ή μπάμιες)
 Τετάρτη: νηστίσιμη μέρα (όσπρια – φακές η φασολάδα, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα) 
Πέμπτη: κοτόπουλο
 Παρασκευή: νηστίσιμη μέρα (ψάρι η όσπρια)
 Σαββατοκύριακο: τηγανιά, καρμπονάρα Πρωινό: ψωμί βούτυρο μέλι, μερέντα (Melinda), μαρμελάδα, ενίοτε ζαμπονοτύρι, δημητριακά με γάλα, βραστά αυγά, τσάι, καφές, χυμός 

  Λοιπά γεύματα κυρίως βραδινού μενού: Ομελέτα, λουκάνικα με πατάτες, πίτσα, αρακάς, λαδερά, γεμιστά.
   Όλα συνοδεύονται από ψωμί, σαλάτα, φρούτο (μήλο, μπανάνα ή πορτοκάλι) 

Κοτόπουλο με μπάμιες – Πεζικό

Φασολάδα – γαύρος – μελιτζανοσαλάτα -Πεζικό

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα – Πεζικό

Λουκάνικα με τηγανητές πατάτες – Πεζικό


Image

Image

Από τον Μ.ΗULOT 


Πηγή: www.lifo.gr

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΝΤΛΗΣΑΜΕ ΤΗ ΓΗ



Κάθε χρόνο εξαντλούμε όλο και νωρίτερα την ικανότητα της Γης να υποστηρίζει τον τρόπο ζωής μας. Φέτος, η ημέρα που «τερματίσαμε» το κοντέρ της αντοχής του πλανήτη μας είναι η 13η Αυγούστου, ενώ μόλις πριν από 15 χρόνια η αντίστοιχη μέρα ήταν περίπου στις αρχές Οκτωβρίου.

   Η παραπάνω εκτίμηση προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα παγκοσμίως η δεξαμενή σκέψης για τη βιωσιμότητα Global Footprint Network. Έτσι, σε λιγότερο από οκτώ μήνες, η ανθρωπότητα ζήτησε από τη φύση όσα αυτή θα μπορούσε να μας δώσει σε έναν ολόκληρο χρόνο.

   Η Ελλάδα δυστυχώς ακολουθεί αυτόν τον φρενήρη ρυθμό εξάντλησης των φυσικών μας πόρων, καθώς ο τρόπος ζωής μας «απαιτεί» 2,5 πλανήτες.

   Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους και οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ασκούν τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας και απειλούν τη μελλοντική μας ασφάλεια, υγεία και ευημερία. Η απληστία με την οποία η ανθρωπότητα απομυζά τη Γη έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, μέσα από ξηρασίες, έλλειψη νερού, διάβρωση εδαφών, απώλεια βιοποικιλότητας, αποψίλωση δασών και συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
 Οι συνέπειες είναι ήδη επώδυνες: παγκόσμιο κύμα «κλιματικών» προσφύγων, έλλειψη πόρων, ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες είναι μερικές μόνο από αυτές.

   Η κρίσιμη κατάσταση της βιοποικιλότητας της Γης επιβεβαιώνεται με επώδυνο τρόπο, καθώς συνολικά οι πληθυσμοί ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχουν μειωθεί κατά 52% από το 1970 μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα είδη του γλυκού νερού που έχουν υποστεί μια πληθυσμιακή μείωση της τάξης του 76%, διπλάσια σχεδόν από αυτήν των χερσαίων και θαλάσσιων ειδών. (Δείτε περισσότερα στην έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2014»)

   Σημαντικό μέρος του Οικολογικού Αποτυπώματος είναι το «ανθρακικό αποτύπωμα», το σύνολο δηλαδή των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Πρόκειται για μία πολύ απλή εξίσωση αν σκεφτεί κανείς το εξής: ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η ξυλεία και η δόμηση, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για χώρο πάνω στον πλανήτη και μειώνουν τις εκτάσεις εκείνες που μπορούν να απορροφήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων. Έτσι, οι τελευταίες συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας την κλιματική αλλαγή και απειλώντας τον τρόπο ζωής μας. Αν σε αυτή την εξίσωση, προσθέσει κανείς και την διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση, καταλαβαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

   "Το ανθρακικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας από μόνο του υπερδιπλασιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του '70, που είναι το σημείο κατά το οποίο ο κόσμος άρχισε να υπερβαίνει τους πόρους της γης. Οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας, το Οικολογικό μας Αποτύπωμα δηλαδή, ολοένα και απομακρύνονται από αυτά που πλανήτης μπορεί να υποστηρίξει (βιοϊκανότητα). Το ανθρακικό αποτύπωμα παραμένει ο ταχύτερα αυξανόμενος λόγος που αυτό συμβαίνει. ", δήλωσε ο Mathis Wackernagel, Πρόεδρος του Global Footprint Network και συνδημιουργός του συστήματος μέτρησης του Οικολογικού Αποτυπώματος.

 "Η παγκόσμια συμφωνία απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο, ενόψει της Παγκόσμιας Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον φρενήρη ρυθμό διόγκωσης του Οικολογικού Αποτυπώματος και να συμβάλει στη μελλοντική μείωσή του."

   COP21 - Μια δεύτερη ή μια χαμένη ευκαιρία;

 Η συμφωνία για το κλίμα στην οποία αναμένεται να καταλήξουν οι ηγέτες κατά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP 21) αυτόν τον Δεκέμβριο, θα εστιάζει στον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα στο πλαίσιο των 2 βαθμών Κελσίου, σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής περιόδου. Ο κοινός αυτός στόχος θα απαιτεί από τα κράτη να εφαρμόσουν πολιτικές πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2070, σύμφωνα με τις συστάσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), πράγμα που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο Οικολογικό Αποτύπωμα των χωρών.   Σε μια υπόθεση εργασίας κατά την οποία οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν ως το 2030 κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, και σε συμφωνία με το προτεινόμενο σενάριο του IPCC, η Ημέρα Εξάντλησης της Γης θα μετακινηθεί πίσω στις 16 Σεπτεμβρίου του 2030 (υποθέτοντας βέβαια ότι οι υπόλοιπες συνιστώσες του Αποτυπώματος συνεχίζουν να επεκτείνονται με τον τρέχοντα ρυθμό), σύμφωνα με το Global Footprint Network.

   Αυτό δεν είναι απίθανο. Για παράδειγμα η Δανία έχει επιτύχει μείωση των εκπομπών της με αυτό το ρυθμό: Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 33%.

    Η Ελλάδα, οι ρυθμοί κατανάλωσης της οποίας αντιστοιχούν σε 2,5 πλανήτες, μπορεί επίσης να βελτιωθεί σημαντικά, ειδικά αν στρέψει το ενεργειακό της μοντέλο στην εξοικονόμηση και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υποκαθιστώντας τον λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (παραπάνω από το 35% των εκπομπών αερίου φαινομένου του θερμοκηπίου της χώρας προήλθαν από τον λιγνίτη την πενταετία 2008-2012).

   Σε αντίθεση με τα παραπάνω σενάρια, αν συνεχίσουμε με τις ίδιες πρακτικές ως το 2030 θα καταναλώνουμε τους πόρους που ισοδυναμούν με δύο πλανήτες σε σχέση με 1,6 πλανήτη που είναι η αντίστοιχη αναλογία φέτος, ενώ η Μέρα Εξάντλησης της Γης θα είναι στο τέλος Ιούνη.

   Σημείο Καμπής 
  "Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που επιταχύνουν τη διείσδυσή τους παγκοσμίως, και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ότι μια οικονομία χαμηλών εκπομπών είναι το μέλλον, μας ενθαρρύνουν", δήλωσε ο κ. Wackernagel για να συμπληρώσει: "Δεν υπάρχουν επαρκή λόγια για να επισημάνουμε τη ζωτική σημασία της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, για την οποία προδιαγράφεται ότι θα δεσμευτούν οι χώρες στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015. Δεν είναι καλό μόνο για τον κόσμο μας, αλλά γίνεται μια οικονομική αναγκαιότητα για κάθε χώρα. Όλοι ξέρουμε ότι το κλίμα εξαρτάται από αυτό, αλλά η ιστορία δεν τελειώνει σε αυτή τη διαπίστωση: Η βιωσιμότητα απαιτεί όλοι να ζουν καλά, μην ξεπερνώντας όμως παράλληλα τις πεπερασμένες δυνατότητες του ενός πλανήτη που διαθέτουμε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διατήρηση του Οικολογικού Αποτυπώματος εντός του προϋπολογισμού των πόρων του πλανήτη μας."

     *Το Global Footprint Network καταγράφει τις απαιτήσεις τις ανθρωπότητας από τον πλανήτη μας (Οικολογικό Αποτύπωμα) σε σύγκριση με τις δυνατότητες της φύσης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές (βιοϊκανότητα - βιολογική ικανότητα του πλανήτη). Η Ημέρα Εξάντλησης της Γης σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία η ετήσια απαίτηση από τη φύση υπερβαίνει αυτό που η Γη μπορεί να αναγεννήσει σε αυτόν τον χρόνο. 

** Τα στοιχεία απέστειλε στο LIFO.gr η WWF Ελλάς 




Πηγή: www.lifo.gr

ΔΡΟΣΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ





























Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα τους κατοίκους των Προμάχων, καθώς το επί χρόνια παραμελημένο συντριβάνι της κεντρικής πλατείας του χωριού, επισκευάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί, δίνοντας μια εικόνα (τουλάχιστον) δροσιάς.
Το συγκεκριμένο έργο είχε αφεθεί στην τύχη του επί χρόνια και αποτελούσε εστία κινδύνου και μολύνσεων, καθώς συγκεντρώνονταν πολλά αδέσποτα, και πολλές ακαθαρσίες συσσωρεύονταν στην γεμάτη καλώδια, σωλήνες και αντλίες τρύπα. Με δεδομένο ότι πολλά μικρά παιδιά κατακλύζουν την περιοχή κάθε απόγευμα, ελλόχευε ο υπαρκτός κίνδυνος τραυματισμού.
Θετική κίνηση από πλευράς δήμου Αλμωπίας, ενώ η χαλικόστρωση των αγροτικών δρόμων, η αρκετά συχνή περισυλλογή των απορριμάτων, η διόρθωση των φωτιστικών στους δρόμους, και η σχετικά ομαλή λειτουργία της ύδρευσης χωρίς τα γνωστά προβλήματα λειψυδρίας, φανερώνουν την σοβαρή κατά το δυνατόν δουλειά, που γίνεται από πλευράς διοικούντων.




ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: "Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΖΩΗ DEJA VU"



Εκμεταλλευόμενος τη μισή ώρα, που είχα στη διάθεσή μου, αφού τελείωσα κάποιες κοινότυπες καθημερινές δουλειές στην πρωτεύουσα Αριδαία, κίνησα για ένα κρύο τσαγάκι στο αγαπημένο στέκι, στο καφέ του προπονητή του ΑΣ Πρόμαχοι, Βασίλη Σαμαρά.
Με δεδομένη την αφόρητη ζέστη, μεσούντος του θέρους, αποφάσισα να καθίσω έξω, στις αναπαυτικές πολυθρόνες, που υπήρχαν τοποθετημένες νοικοκυρεμένα κατά μήκος του στενού πεζοδρομίου.
Αφού με καλωσόρισε η χαμογελαστή σύζυγός του και έγιναν οι σχετικές παραγγελίες, μετά από λίγα λεπτά εμφανίστηκε ο Βασίλης, πρόσχαρος όπως πάντα και ευγενέστατος κάθισε δίπλα μου, βγάζοντάς με από την αμήχανη μοναξιά μου.

- Λοιπόν, πώς πάει το μαγαζί, ρώτησα μετά από τις σχετικές φιλοφρονήσεις, τα καταφέρνεις με όλα αυτά τα δεινά που ταλαιπωρούν τη πατρίδα μας;
- Δόξα τω Θεώ, μου απαντάει με μια σπίθα στα μάτια, το παλεύουμε και κουτσά στραβά τα καταφέρνουμε να επιβιώνουμε με αξιοπρέπεια. Στο μαγαζί αυτό έχουμε επενδύσει με τη σύζυγό μου τα κάποια χρήματα, που είχαμε εξοικονομήσει, έχουμε κάνει κατάθεση ψυχής και παρά τα πολλαπλά έξοδα που απαιτούνται, τα πάμε καλά και οι φίλοι μας μας στηρίζουν. Κυρίως το μαγαζί λειτουργεί τις πρωινές ώρες και τα βράδια, όταν υπάρχουν αθλητικοί αγώνες στην τηλεόραση, έρχονται πολλοί, μιας και το καφέ μας είναι φύσει ποδοσφαιρομάγαζο.
- Πώς πάει φέτος η προετοιμασία της ομάδας των Προμάχων, υπάρχει συμμετοχή από τα παιδιά, υπάρχει το περυσινό καλό κλίμα;
- Τέλεια, απαντάει χωρίς να το σκεφτεί και το πρόσωπό του συσπάται χαρούμενα.
Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό και τα παιδιά, που είναι όλοι φίλοι μου, τα δίνουν όλα στην επίπονη προετοιμασία. Επειδή πέρυσι κάναμε σπουδαία δουλειά από τεχνικής και φυσικής κατάστασης, φέτος θα τους έρθουν πιο εύκολα τα στάδια της προετοιμασίας και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την πληθωρική συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Ξέρεις ότι σε κάθε προπόνηση έχω ένα υλικό των 25 με 30 ποδοσφαιριστών, που είναι αποφασισμένοι να ιδρώσουν, να ματώσουν , ώστε να βγει το πρόγραμμα.
Φέτος, όπως και πέρυσι έχουμε αντικειμενικά προβλήματα, όπως το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι υλοτόμοι, και γνωρίζοντας ότι είναι μια πολύ επιβαρυντική δουλειά, τους καταλαβαίνω, όταν αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην βαρύτητα της προετοιμασίας μας, αλλά επειδή είναι φιλότιμα παλικάρια, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε και την δουλειά και την αποστολή του ΑΣ Πρόμαχοι.
- Πάντως , τον διακόπτω, τους έχεις εμφυσήσει το πνεύμα του πρωταθλητή, και με κάποια παιδιά που συνομίλησα, μου έλεγαν ότι στα παιχνίδια που παίζουν, δεν θέλουν να ηττώνται ούτε στα φιλικά. Παρατηρώ μια αλλαγή στη νοοτροπία τους και μπορώ να διακρίνω ένα πάθος για το ποδόσφαιρο μια καλώς εννοούμενη εμμονή.
- Κοίτα, μου απαντάει με το βλέμμα του να παίρνει ένα νοσταλγικό ύφος, από όταν έπαιζα ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ και στις άλλες μεγάλες ομάδες, οι δάσκαλοί μου μου είχαν διδάξει, ότι ο πρωταθλητισμός δεν είναι οι δυο τρεις ώρες προπόνησης. Είναι μια φιλοσοφία, μια στάση ζωής. 
Τρόπος ζωής που απαιτεί στερήσεις και αποχή από πολλές εφήμερες απολαύσεις. 
Σταθερό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, συνεχή επαγρύπνηση και απόλυτη αυτοσυγκέντρωση.
Πολλές φορές, σχεδόν καθημερινά, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κάνω με το νου μου διάφορα σενάρια, διάφορες φάσεις σαν να αγωνίζομαι.  Σκέφτομαι π.χ. μια φάση κόρνερ, πού θα τρέξω, πώς θα πηδήσω, πώς θα τροφοδοτήσω τον συμπαίκτη μου, πως θα καλύψω την άμυνά μου, όλα αυτά σαν να τα ζω στην πραγματικότητα. Και σου ορκίζομαι, πολλές από αυτές τις φανταστικές φάσεις, μου τυχαίνουν και στο πραγματικό παιχνίδι. Ένα απόλυτο deja vu.
Την ίδια φιλοσοφία προσπαθώ να περάσω και στα παιδιά, με την βεβαιότητα ότι θα τους συμβεί το ίδιο.
Χρειάζεται απόλυτη προσήλωση ο πρωταθλητισμός.
- Μήπως όμως αυτό που πρεσβεύεις είναι λίγο ακραίο, τον ρωτάω, μήπως γίνεται έτσι ένα απλό στρατιωτάκι;
- Έχεις δίκιο μου απαντάει χαμογελώντας, αλλά όπως σου προανέφερα, ο πρωταθλητισμός είναι ένα άγριο, ατίθασο άλογο, που για να το δαμάσεις, πρέπει να ματώσεις. Αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού και τα παιδιά της ομάδας είναι πολύ φιλότιμα. Ευελπιστώ ότι φέτος θα δείξουμε σπουδαία πράματα και ο ιδρώτας, που χύνουμε καθημερινά θα επιβραβευθεί.

Ήθελα να τον ρωτήσω πολλά πράματα, πέρα από τα καθαρά αθλητικά, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα, γιατί είναι ένα υπόδειγμα αθλητή και ανθρώπου με την ευγένεια του χαρακτήρα διάσπαρτη, αλλά κοιτώντας το ρολόι μου, αντιλήφθηκα ότι άργησα για την επιστροφή μου.
Παλεύοντας με τον Βασίλη, που αρνούνταν πεισματικά να αφήσω το δίευρω για το τσάι που ήπια, τελικά το έκρυψα ανάμεσα στο τασάκι, πήρα τον δρόμο της επιστροφής στο χωριό, έχοντας στο μυαλό μου τα λόγια του και όντας μή αθλητής, να έχω αποκομίσει έναν θαυμασμό για όλα αυτά τα παιδιά, όχι μόνο των Προμάχων, που κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, γίνονται κοινωνοί άμιλλας, αθλητικών ιδεωδών και αυτοθυσίας, χύνοντας τόνους ιδρώτα με σκοπό να τιμήσουν την φανέλα, την όποια φανέλα του συλλόγου τους.

Δημήτρης Σαλαμάνης.




Βασίλης
Σαμαράς
ΘΕΣΗ : Αμυντικός
ΠΟΔΙ : Δεξί / αριστερό
ΗΛΙΚΙΑ : 16-02-1974

* ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ
ΣεζόνΟμάδαΣυμ.Γκολ
95/96ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ280
96/97ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ330
97/98ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ275
98/99ΠΑΟΚ60
99/00ΛΑΡΙΣΑ172
00/01αΚΑΒΑΛΑ90
00/01βΑΘΗΝΑΪΚΟΣ121
01/02ΚΕΡΚΥΡΑ270
02/03ΑΕ ΠΑΦΟΥ230
03/04αΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ40
03/04βΒΕΡΟΙΑ163
04/05ΒΕΡΟΙΑ291
05/06ΒΕΡΟΙΑ241
06/07αΒΕΡΟΙΑ90
06/07βΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ180
07/08ΚΑΒΑΛΑ231
08/09ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ301
09/10ΑΕΤΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ00
10/11αΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ130
10/11βΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΑΝΟΜΗΣ150
* Η συμμετοχή και τα γκολ αφορούν αγώνες πρωταθλήματος!

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ U16 - ARIDEA CUP 2015




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...