Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ.


Με επισημότητα και την συμμετοχή πλήθους κόσμου ο εορτασμός της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Έδεσσα


Με επισημότητα και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου εορτάστηκε σήμερα στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Σύσσωμοι παραβρέθηκαν οι εκπρόσωπο των τοπικών αρχών και φορέων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Στρατηγός Πέτρος Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Παντελής Κολόμβος, ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Ζώης Γιώτης, κ.ά.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογίας στην Μητρόπολη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Ο πανηγυρικός της ημέρας  εκφωνήθηκε από τον Θεολόγο κ. Διονύσιο Παπαχριστοδούλου, εκπαιδευτικό του 1ου ΓΕΛ Έδεσσας, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και τόνισε τη σημασία που έχει η πνευματική αφύπνιση του Ελληνισμού στην σημερινή εποχή. 

Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στην μνήμη των θυμάτων ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών, προσκόπων και στρατιωτικών τμημάτων. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης, αξιοποιώντας την παραμονή του στην περιοχή, συναντήθηκε με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και ενημερώθηκε για τις προοπτικές και τα κρίσιμα ζητήματα του αγροτικού τομέα στην Πέλλα. Αντάλλαξε απόψεις και ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τις εξελίξεις της εθνικής και κοινοτικής αγροτικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε σχέση με την οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα μας και της κατευθύνσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του “όχι” έχει ιδιαίτερο νόημα στις μέρες μας, τονίζοντας την ανάγκη για αντίσταση του ελληνικού λαού σε μεθοδεύσεις που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Οι εθνικά υπερήφανοι Έλληνες έχουν εμπνεύσει τη διεθνή κοινότητα με το μεγαλείο του πνεύματος και της ψυχής που τους διακρίνει. Στην σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας, να διαφυλάξουμε την πολύτιμη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά, τις παραδόσεις και τις αξίες μας και να υπερασπιστούμε τα δίκαια της πατρίδας μας. Είναι μία ελάχιστη υποχρέωση και φόρος τιμής για τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές, ήρωες και θύματα του έπους του ‘40». 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Δείτε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου από τη νεολαία των Προμάχων, σε ένα βίντεο υψηλής ανάλυσης, που γενναιόδωρα μας παραχώρησε η εταιρία "CYBERTECH", την οποία και ευχαριστούμε θερμά.






Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.


Κάτω από τον λαμπρό Μπαχοβίτη ήλιο, οι κάτοικοι των Προμάχων γιόρτασαν την επέτειο του ηρωικού «ΟΧΙ» τιμώντας τους ατρόμητους προγόνους μας, για τον αγώνα τους κατά των Γερμανοιταλών εχθρών της πατρίδας μας το 1940.
Μετά την Θεία λειτουργία στον Αη Δημήτρη, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο του χωριού, από σχολεία και φορείς.
Κατόπιν μπροστά σε εκατοντάδες κατοίκους η νεολαία του χωριού, παρέλασε στην κεντρική πλατεία, σκορπώντας αισθήματα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον του πολύπαθου τόπου μας.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παντελής απουσία εκπροσώπων των επίσημων αρχών, καθώς όπως φαίνεται, μάλλον κουράστηκαν από την χθεσινή τους διασκέδαση στο πανηγύρι του χωριού, όπου έδωσαν βροντερό παρόν.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.






























































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...