Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Επίσκεψη των Διατροφολόγων του ΔΙΕΚ Έδεσσας στο Γηροκομείο Έδεσσας


Επίσκεψη των Διατροφολόγων του ΔΙΕΚ Έδεσσας στο Γηροκομείο Έδεσσας

Το τμήμα «Στελεχών Διατροφής και Διαιτολογίας» του Δημοσίου ΙΕΚ Έδεσσας πραγματοποίησε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γηροκομείο της Έδεσσας με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους ενοίκους του Γηροκομείου. Κατά την επίσκεψη οι σπουδαστές, είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν μέρος της πρακτικής ενότητάς της ειδικότητας τους, διενεργώντας κατάλληλες μετρήσεις και λαμβάνοντας χρήσιμα στοιχεία που αφορούσαν τη διατροφή και το διαιτολόγιο των ενοίκων.

Οι εκπαιδευτές του τμήματος και οι σπουδαστές, ευχαριστούν θερμά τη διοίκηση του Γηροκομείου για τη δυνατότητα που τους δόθηκε.



Η έναρξη χορήγησης ή ανανέωσης των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ έτους 2018 θα ξεκινήσει με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η έκδοση της οποίας αναμένεται


Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας γίνεται γνωστό ότι η με αρ. πρωτ. Δ24/12/γπΟΙΚ. 62527/1650/29-012-2017 (ΑΔΑ ΨΩΖΝ465Θ1Ω-ΨΗ9 ) εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας,  Κοινωνικής Ασφάλισης  &  Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ και αφορά την ανανέωση  αλλά και  έκδοση νέων Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ  έτους 2017 αναφέρεται ΜΟΝΟ στην  Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας όπως και στις  λοιπές Περιφερειακές Ενότητες , η έναρξη χορήγησης ή ανανέωσης  των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ έτους 2018 θα ξεκινήσει με την  νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η έκδοση της οποίας  αναμένεται.
Επισημαίνεται ότι τα υφιστάμενα (θεωρημένα) Δελτία μετακίνησης έτους 2017 ισχύουν για όσο διάστημα απαιτηθεί από το τρέχον έτος (2018) για να εκδοθεί η παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2381351276 και 2381351243.                                               


              ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

& ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ

Παράταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας



Ανακοίνωση από το Τμήμα  Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας για την παράταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας (18/1/2018) 

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας ανακοινώνεται ότι, με βάση το υπ’ αριθμ. 182/6899/12.01.2018 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνεται η συλλογή δειγμάτων θανατωμένων κόκκινων αλεπούδων έως τις 31 Μαρτίου 2018 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
  
Υπενθυμίζουμε ότι ο ελάχιστος αριθμός αλεπούδων ανά περιφερειακή ενότητα που πρέπει να εξετασθούν είναι: Μ.Ε. Θεσσαλονίκης: 130, Π.Ε. Ημαθίας: 66, Π.Ε. Κιλκίς: 89, Π.Ε. Πέλλας: 96, Π.Ε. Π 56, Π.Ε. Σερρών: 133 και Π.Ε. Χαλκιδικής:126.   
    Σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο, οι δικαιούχοι (κυνηγοί και φύλακες θύρας) θα αποζημιώνονται με το ποσό των 50 ευρώ για την προσκόμιση θανατωμένων αλεπούδων μέσα στο 2018 (ενεργητική επιτήρηση).


                                                       ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
                                                        ΑΝ/ΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων αγοράζει ένα σπίτι σε μια μικρή κωμόπολη. Δύο μήνες μετά την εγκατάστασή τους, τους κάνει επίσκεψη ο δήμαρχος και τους ρωτά :
- Πως σας φαίνεται το χωριό μας;
- Πολύ ωραίο, του απαντάει ο γέρος
- Είστε ευχαριστημένοι από το σπίτι σας;
- Παρα πολύ, του απαντάει ο γέρος
- Χρειάζεστε κάτι που μπορούμε να κάνουμε για σας;
- Όχι ευχαριστώ, του απαντάει ο γέρος
- Πως περνάτε τον καιρό σας;
Ο γέρος του απαντά :
- Το πρωί ξυπνάμε κατά τις 7 και ξεκινάμε με σεξουαλική δραστηριότητα. Στις 8 παίρνουμε το πρωινό μας και μετά το μπάνιο μας και ξανά σεξουαλική δραστηριότητα. Μετά ξεκινάμε για την αγορά και στον γυρισμό ταχτοποιούμε τα ψώνια μας και έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα. Το μεσημέρι κατά τις 1 τρώμε και μετά έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα. Μετά πάμε για ύπνο μέχρι τις 4 και ξυπνώντας έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα. Αργότερα βλέπουμε τηλεόραση μέχρι τις 8 διακόπτοντας βεβαίως το πρόγραμμα λόγω σεξουαλικής δραστηριότητας. Μετά θα φάμε κάτι ελαφρύ και θα συνεχίσουμε με σεξουαλική δραστηριότητα. Στην συνέχεια θα διαβάσουμε κάτι στο κρεβάτι και θα κοιμηθούμε αφού πρώτα έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα.
Ο δήμαρχος που ακούει τόση ώρα με τις τρίχες σηκωμένες στο κεφάλι ρωτά τον γέρο :
- Συγνώμη κύριε αλλά τι ηλικία έχετε;
- Εγώ 86 και η γυναίκα μου 78, του απαντά.
Σκύβοντας στο αυτί του γέρου ο δήμαρχος τον ρωτά :
- Τι εννοείτε παρακαλώ με τον όρο «σεξουαλική δραστηριότητα» ;
Και ο γέρος του απαντά :
- Εννοώ ότι μου ζαλίζει τα @ρχίδια!!!

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Προχωραει μια κουραδα στο δρομο και στη γωνια συνανταει μια αλλη κουραδα.
-Γεια σου κουραδα,που πας?
-Στον πολεμο.
-Να ερθω μαζι?
-Ελα.
Περπατανε περπατανε,συναντανε και μια ευκοιλια.
-Γεια σας κουραδες!Που πατε?
-Στον πολεμο.
-Να ερθω μαζι?
-Ασε καλυτερα.Ο πολεμος ειναι για σκληρους.

Γιάννης Σηφάκης : Στα εθνικά θέματα απαιτείται σύνεση, συναίνεση και ευθύνη και όχι ακρότητες και παγίωση καταστάσεων που βλάπτουν το εθνικό συμφέρον


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γιάννης Σηφάκης :  Στα εθνικά θέματα χρειάζεται σύνεση, συναίνεση, γνώση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η μη λύση στο όνομα ( που επιδιώκουν οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων - αναχωμάτων) δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον 
Κάποιοι ξύνουν έντεχνα τις ευαίσθητες χορδές των πολιτών, ιδίως των Μακεδόνων, οι περισσότεροι των οποίων συμμετείχαν στο συλλαλητήριο με αγνό σκεπτικό, και προσπαθούν να τους εγκλωβίσουν σε υπερεθνικισμούς και μισαλλοδοξίες.    
Αλήθεια πως το σκέφτονται αυτοί που προσπαθούν στους δρόμους να «λύσουν» εθνικά θέματα; Φυσικά ξέρουν ότι αν δεν βρεθεί λύση θα μείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Και αυτό επιδιώκουν.
Ποιος πατριώτης θα δεχθεί να παραμείνει άλλα 25 χρόνια ( ή μόνιμα) ανοικτό το θέμα με το όνομα της ΠΓΔΜ, η μη σταθερότητα στην περιοχή και η παγιοποίηση του ονόματος σκέτο Μακεδονία ( όπως είναι σήμερα) για την γειτονική χώρα ;  
Ποιος θα δεχθεί την διαιώνιση της σημερινής κατάστασης που 145 χώρες ( πρακτικά όλες οι χώρες ) έχουν αναγνωρίσει την γείτονα χώρα με το όνομα σκέτο Μακεδονία, οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες και εμείς τους ονομάζουμε με την σύνθετη ονομασία  Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας;  
Αυτές είναι οι εθνικές «επιτυχίες»  που προέκυψαν με τα συλλαλητήρια του 1992, την ακραία τακτική ΝΔ και Σαμαρά (που έπαιξε τότε προσωπικά παιγνίδια σε βάρος του εθνικού συμφέροντος), το εμπάργκο που έφεραν και την επικράτηση στη γείτονα χώρα των εθνικιστικών κυβερνήσεων του Γκρουέφσκι. 
Η σύνεση και το εθνικό συμφέρον επιβάλει την αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις για να επικρατήσει η εθνική γραμμή της χώρας από το 2008 ( με πρωθυπουργό τότε τον Κ. Καραμανλή) που είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Ή με χρονικό προσδιορισμό. Δηλαδή και οι ίδιοι μέσα στη χώρα τους να χρησιμοποιούν το νέο όνομα, να κάνουν πρακτικά βήματα για το τέλος των αλυτρωτισμών και να μην αναπαράγουν στα σχολεία τους και στην δημόσια ζωή τον εθνικισμό. 
Φυσικά στην διαπραγμάτευση πρέπει ( και είμαι σίγουρος ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα το εξασφαλίσει αν υπάρξει τελικά λύση) να υπάρξουν πρόνοιες για να μην υπάρξουν σκιές με την γείτονα χώρα ούτε στο μέλλον. 
Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν, ακόμη και τον εαυτό τους, κανένας Έλληνας δεν είναι πιο πατριώτης από τον άλλον.
Να μην ξεχνάμε ότι ο «υπερπατριωτισμός» και η πατριδοκαπηλεία οδήγησαν αρκετές φορές το έθνος σε συμφορές. Στην Κύπρο ( οι ίδιοι άνθρωποι ή οι όμοιοι τους φώναζαν τότε η Κύπρος είναι Ελληνική – Ένωση με την Ελλάδα και το αποτέλεσμα ήταν ο Αττίλας , πριν την Μικρασιατική καταστροφή της ίδιας αντίληψης άνθρωποι ήταν που δεν αρκέστηκαν στην Συνθήκη των Σεβρών που έδινε τα παράλια στη χώρα μας αλλά φώναζαν πάμε για Άγκυρα με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό του Ελληνισμού μετά από 3000 χρόνια κ.α.). Να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. 
Την χώρα μας ( και φυσικά την Πέλλα) συμφέρει να λυθεί το θέμα του ονόματος, να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις και οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των λαών και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Συναίνεση, λοιπόν, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με ψηλά το κεφάλι και συναίσθηση του εθνικού συμφέροντος και όχι στρουθοκαμηλισμός και τυφλές κορώνες χωρίς λογική που θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που, υποτίθεται σε πρώτη πρόχειρη ανάγνωση, επιδιώκουν. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...