Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΚΜ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α 26/1.9.2014), τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Δευτέρα 1/9/2014 τις βραδινές ώρες στη δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πιο συγκεκριμένα:
Σήμερα Δευτέρα 1/9/2014 τις βραδινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στην  Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά.
Αύριο Τρίτη 2/9/2014 τα παραπάνω φαινόμενα, εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, θα επηρεάσουν την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και βαθμιαία την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θράκη και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας χώρας θα εξασθενήσουν.
Την Τετάρτη 3/9/2014 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τη Δυτική Ελλάδα. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.
Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΜΟΓΕΝΩΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ



Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ομογενών Π.Ε. Πέλλας του Τορόντο 

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Συνεργασία με τους ομογενείς για την προώθηση εμπορικών συνεργασιών και δράσεων εξωστρέφειας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε στο γραφείο του στο Διοικητήριο με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ομογενών από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας του Τορόντο «Μέγας Αλέξανδρος» κ. Γεώργιο Κωτσόπουλο. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκαν θέματα της επικαιρότητας και, ιδιαίτερα, συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας με το Σύλλογο για την προβολή και προώθηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων από την Πέλλα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον Καναδά. Όπως ανέφερε ο κ. Κωτσόπουλος, τα ελληνικά προϊόντα είναι γνωστά για την ποιότητά τους στον Καναδά και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη διάθεσή τους στις τοπικές αγορές. 

Ο Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διατήρηση και διάδοση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων στον Καναδά και, στις πολιτιστικές δράσεις που υλοποιεί, προωθεί ιδιαίτερα τη συμμετοχή των νέων. Για τη βελτίωση των σχέσεων και την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας, ο Σύλλογος πρόκειται να προσκαλέσει για επίσημη επίσκεψη στον Καναδά τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, τους Βουλευτές και τους Δημάρχους της Πέλλας. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές συνεργασίας τόσο στον οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό τομέα, όσο και στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. 

Στο Σύλλογο είναι εγγεγραμμένες περισσότερες από 150 οικογένειες ελλήνων που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Οντάριο του Καναδά, ενώ υπάρχει προοπτική εγγραφής στο Σύλλογο περισσότερων ελλήνων με καταγωγή από την Πέλλα που ζουν και εργάζονται στον Καναδά. Ο κ. Κωτσόπουλος προσκαλεί όλους τους ομογενείς του Καναδά με καταγωγή από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας να εγγραφούν στον Σύλλογο, ο οποίος εξάλλου υλοποιεί μεγάλο αριθμό δράσεων συνεργασίας με τους υπόλοιπους συλλόγους ομογενών του Καναδά και των ΗΠΑ. 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΚΟΝΤΙΝΑ



Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Π.Ε. Πέλλας και Γιαγκόντινα

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Επικύρωση μίας σχέσης εμπιστοσύνης και ξεκίνημα αναπτυξιακής συνεργασίας με ορίζοντα το κοινό όφελος των τοπικών κοινωνιών»


Σε επίσημο κλίμα που απέπνεε την ανάπτυξη κοινής εμπιστοσύνης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπογραφής πρωτοκόλλου ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και την πόλη της Γιαγκόντινα της Σερβίας. Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Γιαγκόντινα κ. Dragan Markovic Palma, εκπροσωπώντας τις τοπικές κοινωνίες των δύο περιοχών.

Αρχικά, ο κ. Θεοδωρίδης μίλησε για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου το οποίο εστιάζει στον εξωστρεφή προσανατολισμό του πρωτογενούς τομέα, αλλά και σε πεδία της οικονομίας, του τουρισμού, του πολιτισμού που μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την πόλη της Γιαγκόντινα και τη Σερβία. Τόνισε τη σημασία των διασυνοριακών πρωτοβουλιών, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη των περιφερειών και κατ’ επέκταση των κοινωνιών των δύο περιοχών, Πέλλας και Σερβίας. Ακόμη, εξήρε τις πρωτοβουλίες του κ. Palma ο οποίος, όπως δήλωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης «αποτελεί σημαντικό πολιτικό και οικονομικό παράγοντα για όλα τα Βαλκάνια».

Στη συνέχεια ο Βουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος «Ενωμένη Σερβία» Dragan Markovic Palma αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Πέλλα, αλλά και η Κεντρική Μακεδονία. Ειδικότερα εστίασε στα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τουριστικά θέρετρα, στα πολιτισμικά μνημεία και στην πλούσια ιστορία και στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην Πελλαία γη. Υπογράμμισε ότι η εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων και οι επενδύσεις αποτελούν προτεραιότητα για την Γιαγκόντινα και τη Σερβία και το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες. Όπως δήλωσε ο κ. Palma «η προσωπική επικοινωνία και εμπιστοσύνη που έχουμε με τον κ. Θεοδωρίδη επιστεγάζεται σήμερα με την υπογραφή του πρωτοκόλλου. Οι τοπικές επικοινωνίες που εκπροσωπούμε περιμένουν πολλά και οφείλουμε να ανταποκριθούμε με συγκεκριμένες δράσεις». Ο κ. Palma, αναφέρθηκε επίσης στο κοινό μέλλον της Ελλάδας και Σερβίας στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης, τονίζοντας τη σημασία που έχει η Κοινοτική βοήθεια να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των ωφελούμενων περιοχών. 

Έπειτα τοποθετήθηκε για τη συνεργασία αυτή ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις αμοιβαίας φιλίας με τη Σερβία διατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια και δήλωσε τη στήριξή του σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάταση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Επίσης συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου και για τις προσπάθειες που κάνει για να αποκτήσει η οικονομία της Π.Ε. Πέλλας εξωστρεφή χαρακτήρα.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου τονίζοντας ότι η συνεργασία που ξεκινά αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Πέλλα και την Έδεσσα ειδικότερα, αφού θα δοθεί έμφαση στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, στην μεταποίηση και θα αποκτήσει η πόλη της Έδεσσας σημαντική οικονομική διέξοδο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Έτσι, θα ισχυροποιηθούν οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Θεοδωρίδη και στον κ. Palma για την πρωτοβουλία τους.

Ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κ. Sinica Pavic, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, αναφέρθηκε σε συμφωνία – σταθμό για την Πέλλα και τη Γιαγκόντινα αφού υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες επιτυχούς συνεργασίας στον τουρισμό, στην οικονομία και, ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Έθεσε το θέμα της ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που υπάρχουν στην Π.Ε. Πέλλας, τόνισε τη σταθερή προτίμηση των Σέρβων για διακοπές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήλωσε ότι θα συμμετέχει προσωπικά στην στήριξη των πρωτοβουλιών και δράσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου.

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραχώρησε ολιγόλεπτη συνέντευξη στο δημοσιογράφο Τάσο Σεραφείμ και στο διαδικτυακό ενημερωτικό μέσο tastv.gr σχετικά με τη συνεργασία με την πόλη της Γιαγκόντινα. Άλλωστε, οι επαφές με τον κ. Palma είχαν ξεκινήσει πριν μερικούς μήνες όταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου Πιερίας, συμμετείχε στην αποστολή επιχειρηματιών στην Γιαγκόντινα όπου συζητήθηκαν μελλοντικές αναπτυξιακές δράσεις.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Γιαγκόντινα κ. Dragan Markovic Palma, ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας Εξοχότατος κ. Sinica Pavic, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, ο Δήμαρχος της Γιαγκόντινα κ. Ratko Stevanovic, Σέρβοι αξιωματούχοι και Κυβερνητικά στελέχη, παραγωγικοί φορείς, επιχειρηματίες και στελέχη της αυτοδιοίκησης από την Πέλλα. 

Αναλυτικά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στο χαιρετισμό του δήλωσε:

«Σήμερα ολοκληρώνουμε μία επιτυχή προετοιμασία με ανταλλαγές και επισκέψεις, μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Πόλης της Jagodina, που οδήγησαν στη δημιουργία μίας πολλά υποσχόμενης προοπτικής αναπτυξιακής συνεργασίας, σ’ ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 

Με το Πρωτόκολλο που υπογράφουμε σήμερα, επικυρώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε και δηλώνουμε έτοιμοι να προχωρήσουμε πλέον σε συγκεκριμένες δράσεις. 

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο δρόμος που επιλέξαμε, των κοινών διασυνοριακών αναπτυξιακών δράσεων είναι μονόδρομός για τις Τοπικές Κοινωνίες και τις ευρύτερες περιοχές τους. Αποτελούν αυτές οι κοινές δράσεις απάντησης στην ανεξέλεγκτη βία της σημερινής παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Στη δύνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των σημαντικών γεωπολιτικών αλλαγών στην περιφέρεια των Βαλκανίων και της Μεσογείου, πρωτοβουλίες όπως αυτές που προβλέπουμε αποτελούν την κατάλληλη αντίδραση σ’ έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών και εξελίξεων. Η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών εξωστρέφειας, η υλοποίηση σχεδίων με τοπικό και διεθνή αντίκτυπο είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.  

Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί τομείς για τους οποίους μπορούν να υπάρξουν προτάσεις για επιχειρηματική συνεργασία και επενδύσεις μεταξύ Πέλλας και Jagodina στην Βαλκανική. 

Οι τομείς συνεργασίας που έχουμε εντάξει στο Πρωτόκολλο, μας δίνουν τη δυνατότητα, με δημιουργικές προτάσεις να επιτύχουμε πολλαπλούς οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς στόχους. 

Με τη σημερινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας, οικοδομούμε σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας που συμβάλλουν σε μία νέα προοπτική για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για τους Πολίτες της Πέλλας, της Jaogodina, της Σερβίας και της Ελλάδας». 









ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...