Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

"Η χαρτοπαίχτρα" από την Θεατρική Ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αριδαίας


Ένα τριήμερο θεάτρου και φιλανθρωπικής προσφοράς από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αριδαίας με σκηνοθέτη την Καθηγήτρια κ. Μαντά Αριάδνη στο Πνευματικό Ξενιτιδειο Κέντρο Αριδαίας.

Χάθηκε εξάρτημα γεωργικού ελκυστήρα (Σταυρός)


Χάθηκε εξάρτημα γεωργικού ελκυστήρα (Σταυρός) στην περιοχή του δυτικού περιφερειακού δρόμου των Προμάχων.
Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι, να επικοινωνήσει με τα "Προμαχιώτικα Νέα".

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια Σουηδέζα τουρίστρια πάει στη Τραπεζούντα διακοπές.
Εκεί όταν πήγε στα περίχωρα να θαυμάσει τη φύση συνάντησε δυο βοσκούς, τον Γιωρίκα και τον Κωστίκα.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Eιναι ένα ζευγάρι συνταξιούχων κ παέι για ψώνια στο super market. Ψωνίζουν κ όταν περνάνε μπροστά από το ράφι με τα ποτά ο αντρας βάζει στο καροτσι μια βότκα.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε ο Δρόμος του Κερασιού 2018 στην Έδεσσα



ΕΔΕΣΣΑ - ΔΡΟΜΟΣ ΚΕΡΑΣΙΟΥ 2018

Με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε ο Δρόμος του Κερασιού 2018 στην Έδεσσα με πάνω από 200 αθλητές όλων των ηλικιών και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Εκατοντάδες επισκέπτες με τις οικογένειές τους απόλαυσαν τον εξαιρετικό καιρό στην μαγευτική φύση μόλις 2km από το κέντρο της πόλης με μια μοναδική θέα της πόλης και των γύρω χιονισμένων βουνών. Λίγο παρακάτω στις κοιλάδες της Έδεσσας τα πρώτα λουλούδια έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους. Η άνοιξη της Έδεσσας, η άνοιξη αρχίζει όπως και η διάθεσή μας για εξόρμηση …
Ο Δρόμος του Κερασιού αποτελεί μια μοναδική εκδήλωση που συνδυάζει τον αθλητισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό, την περιήγηση στο περιβάλλον και τις υπαίθριες δραστηριότητες στην περίοδο της Άνοιξης με τις ανθισμένες κερασιές της Έδεσσας. Όλες οι διαδρομές ήταν μέσα σε δασικά μονοπάτια που δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντας μιας πραγματικής απόδρασης στην φύση της Έδεσσας και της Ορεινής Πέλλας. Παράλληλα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το μήνυμα από τους νεαρούς ποδηλάτες και τις ποδηλάτισσες που δείχνουν να αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για το ποδηλατικό μέλλον της ευρύτερης περιοχής και της χώρας.
Οι συμμετέχοντες πήραν αναμνηστικά διπλώματα ενώ οι νικητές πήραν αναμνηστικά μετάλλια και κύπελλα. Για την ιστορία ο πρώτος της γενικής κατάταξης ήταν ο Alex Ivanov από το Πετρίτσι Βουλγαρίας, δεύτερος ο Γκιόργκι Σουβατζόγλου από τον Αερωπό της Έδεσσας και ο Γεώργιος-Παΐσιος Σιώνης επίσης από τον Αερωπό Έδεσσας. Τα πλήρη αποτελέσματα βρίσκονται στο www.edessacity.gr & την σελίδα δρόμοι του κερασιού.
Η εκδήλωση και οι αγωνιστικές δραστηριότητες οργανώθηκαν στο Τουριστικό Περίπτερο του Φυσιολατρικού Ομίλου Έδεσσας από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Έδεσσας «Αερωπός», τον Σύλλογο Βετεράνων Αθλητών στίβου Έδεσσας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού / Τμήμα Αθλητικού Τουρισμού, με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας.










62 φορείς της Πέλλας συμμετείχαν στην πρωτόγνωρη διαδικασία για την προετοιμασία του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κ.Μ. - Διαμορφώθηκαν οι προτάσεις για τις προτεραιότητες της Πέλλας


Γιάννης Σηφάκης : 62 φορείς της Πέλλας συμμετείχαν στην εξαιρετικά επιτυχημένη διαδικασία συμβολής της κοινωνίας  στην προετοιμασία του Περιφερειακού Αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας (στις 26,27 και 28 Μάρτη 2018 στη Θεσσαλονίκη)
Οδικοί άξονες ( οδικές παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών, κάθετη στην Εγνατία Έδεσσα- Νάουσα) , προαστιακός σιδηρόδρομος, έξοδος προς τον Βορρά από την Αλμωπία, φυσικό αέριο σε όλη την Πέλλα, αρδευτικά έργα ( φράγμα του Αλμωπαίου, μικρές λιμνοδεξαμενές σε όλους τους Δήμους), γεωθερμία για θερμοκήπια και σπαράγγια , αντιπλημμυρικά έργα σε όλους τους Δήμους, αρχαιολογικές εργασίες στην Πελλαία χώρα και στον Λόγγο Έδεσσας μετά από 45 χρόνια καθώς και χρηματοδότηση του Κάστρου της Χρυσής, επέκταση του χιονοδρομικού του Καϊμακτσαλάν, υδατοδρόμιο στην Βεγορίτιδα, βελτίωση του ανεμοδρόμιου Παναγίτσας, ενίσχυση των υποδομών στην Υγεία και πρόσληψη προσωπικού,  περαιτέρω παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας κ.α. ήταν οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που ζητήθηκαν.
Άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα 1200 αγροτών με την ΟΠ «ΑΘΗΝΑ», καθώς και να ανακοινωθεί η πρόοδος όσον αφορά την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών από τις βροχοπτώσεις του περσινού Ιουλίου και ο τρόπος της βοήθειας τους με εισοδηματική ενίσχυση από άλλους πόρους μετά την απόρριψη από την Κομισιόν του αιτήματος που εστάλη. 
Σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία από πλευράς συμμετοχής ολοκληρώθηκαν χθες 12 Μαρτίου στην Πέλλα οι διαδικασίες προετοιμασίας του αναπτυξιακού συνεδρίου Κ.Μ. με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου. Κατατέθηκαν σκέψεις και υπομνήματα.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο από την ομάδα συντονισμού συναντήθηκε με 62 κοινωνικούς φορείς της Πέλλας μέσα σε δύο μέρες. Η συνεισφορά των φορέων στην διαμόρφωση των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της Πέλλας ήταν σημαντική.
Οι βουλευτές και η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίσης γραπτές προτάσεις για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας για την Πέλλα με στόχο να ξεφύγει από την 49η θέση στην χώρα όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα ( όταν το 1990 κατείχε την 5η θέση στη χώρα) και να πάρει την θέση που της αξίζει στον εγχώριο καταμερισμό που οφείλει να συμβάλει και στην άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.



Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος ΕΝΟΤΗΤΑ Ν.Πέλλας συμμετείχε στο Κιλελέρ



Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος ΕΝΟΤΗΤΑ Ν.Πέλλας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων συμμετείχε και τίμησε για μια ακόμη χρονιά στο Κιλελέρ τον ξεσηκωμό των Θεσσαλών κολίγων.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι από το νομό μας αψηφώντας και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα της καθημερινότητας, έδωσαν βροντερό παρών στον τόπο θυσίας των συναδέλφων πριν 108 χρόνια, δείχνοντας με αυτή τους την παρουσία ότι έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα και δράσης τα οποία  μπορούν να δώσουν δύναμη και προοπτική στους αγώνες ακόμα και σήμερα.
Στην εκδήλωση, στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του συλλόγου μας Χρήστος Κάμτσης μιλώντας  για την ενότητα, υπέρ της οποίας είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Συγκεκριμένα έστειλε ένα μήνυμα στους επικεφαλής των άλλων αγροτικών δυνάμεων που δεν βρίσκονται ανάμεσα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήρθε η στιγμή να τους ξεμπροστιάσουμε και έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε τα πάντα, ενώ αυτοί δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι τώρα».
Παλεύουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να οργανωθεί η αγροτική οικονομία σε νέα βάση που θα αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες και οι παραγωγικές δυνάμεις για παραγωγή υγιεινών,φτηνών  αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας,  καθώς και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία.
Είναι πολύ σημαντικό ότι με την πάλη μας αποτρέψαμε μέχρι σήμερα τα χειρότερα που έχουν στο συρτάρι, αλλά κάτω από την πίεση των αγώνων μας δεν τολμούν να τα φέρουν ακόμα. Ξέρουμε πολύ καλά πως κανένας αγώνας δεν είναι «μια και έξω».
Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Υ.Γ Την άλλη Τετάρτη 21/3 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ευρεία ανοικτή σύσκεψη για τα προβλήματα στο  ροδάκινο (βροχόπτωση -εμπάργκο) στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον στη Βέροια. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα σας ενημερώσουμε για την ακριβή ώρα τέλεσης  της σύσκεψης.

Αν ήσουν…


Αν ήσουν…

Αν ήσουν αέρας…
Μεθυστικές οσμές λεβάντας θα σαγήνευαν τη μύτη,
σαν ασκούς Πολύφημου, τους πνεύμονες του θώρακα θα φτιασίδωνες.
Αν ήσουν θαλασσάκι…
Ανάλαφρα τρεχαντήρια να σκίζουν το αφρισμένο κύμα, κοροϊδευτικά τα δελφίνια θα περιέπαιζαν οι ανεμογέννητες πνοές, σκάζοντας στο σμιγοπέλαγο ακρογιάλι.
Αν ήσουν γη…
Πετράδι πράσινο Αράβικο, στη ροζιασμένη χούφτα κατατρεγμένου Βεδουίνου, θα λαμπύριζες στην έναστρη σαβάνα,
με σέλας εκτυφλωτικό, τις άρκτους του στερεώματος να κονταρομαχείς.
Αν ήσουν φωτιά…
Την άσβεστη της καρδιάς την κάψα θα δρόσιζες, απεγνωσμένου από Έρωτα ανδρός, τον πόθο γλυκαίνοντας.
Αν ήσουν ποταμός…
Σε πετρόψαρα, χοροπηδηχτά στην αφρισμένη κοίτη, θα μετέτρεπες τα στρόγγυλα βράχια,
νερόφιδα παιχνιδιάρικα, στης όχθης την καλαμιά θα σέρνονταν συρριχτά, χαράσσοντας την ανωφέρεια.
Αν ήσουν πετούμενο…
Πολύχρωμο κολιμπρί, με χορευτικές αέρινες πιρουέτες, τους ανθούς θα ανατάρασσες, οσμητική χαοτική χορωδία δημιουργώντας.
Αν ήσουν λουλούδι…
Άλικη παπαρούνα στον αγρό, μοναχική, ξεχωριστή, ανάμεσα στα κιτρινισμένα στάχυα θα κορδωνώσουν,
με την παραίσθηση στα σπλάχνα σου, να αποπλανείς
τους δυστυχείς κερνώντας το νέκταρ σου.
Αν ήσουν Απόστολος…
Ιούδας-Πέτρος θα λεγόσουν,
που πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, Άρνηση προλεγόμενη, επιβεβαιωτικά βιβλική, θα γεννιόταν
και η Μετάνοια του «τετέλεσται», μαρτυρικά θα αιωρούταν 
στης τύψης τον  κρεμάμενο της αγριαχλαδιάς  ιστό.

Αν ήσουν….
Φευ
Ουτοπία
Ψευδαίσθηση, μια ματαιότητα ανέφικτη
Μάγισσα Κίρκη, τον πόθο σε χοίρο να μεταμορφώνει το αρχέγονο ραβδί,
το Αγγελικό της αποπλάνησης άκουσμα, βουλοκέρι αιώνιας σιωπής.
Απαγορευτική επιθυμία, Άβατο Ιεροεξεταστικό.
Ολόχρυση Μεγαλειοτάτη, φορώντας το πλουμιστό σάβανο, στο νεκρικό στεγανό της γυάλινης βιτρίνας
και τα πέταλα της κατακόκκινης Τουλίπας, ριγμένα στα λευκά γυμνά της πόδια. 




123456

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...