Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

  

Π.Υ. Αριδαίας

Ο Διοικητής και το προσωπικό της
Π.Υ. Αριδαίας σας εύχονται
Καλό Πάσχα.
Το άγιο Φως της Ανάστασης ,
ας φωτίσει τις ψυχές
και τις ζωές όλων μας.

                                      Ο Διοικητής
                                 Κώνστας Ν. Απόστολος
                              Πυραγός

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΧΑΖΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣΈξυπνες απαντήσεις σε χαζές ερωτήσεις

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ "LIVING HISTORY-LIVING NATURE"


Μεγάλη Δευτέρα, 6 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στα πλαίσια της πράξης Living history, Living nature του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας "Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Τόπος: Συνεδριακός χώρος του ξενοδοχείου "4 εποχές", Λουτράκι. 
Εγγραφές: 10:00-11:00 π.μ.


Καλούνται όλοι οι δημότες και επισκέπτες του Δήμου να παραστούν και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ημερίδας, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της πράξης στο Δήμο Αλμωπίας και νέες προκλήσεις που αναδύονται τη νέα προγραμματική περίοδο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

"ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" - Η ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛ ΓΚΙΜΠΣΟΝΠολλές συζητήσεις έχουν γίνει  για την ταινία του Μελ Γκίμπσον "Τα Πάθη του Χριστού". Μεγάλες οι αντιδράσεις από τη μια, θετικά σχόλια και αρκετή συγκίνηση από τις πρώτες προβολές της κιόλας. Η ταινία  είχε ξεσηκώσει τέτοια θύελλα αντιδράσεων από Εβραίους και Καθολικούς, αλλά και πάρα πολλά θετικά σχόλια από μεγάλους κήρυκες και ποιμένες των ΗΠΑ.

Όταν είδαμε την ταινία, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε! Δεν είχαμε όρεξη να σχολιάσουμε και σίγουρα δεν νιώσαμε ότι είχαμε πάει για ψυχαγωγία. Μετά που θα δεις την ταινία, κυριαρχεί μία παράξενη σιωπή μέσα σου, μία ησυχία ελέγχου, καθώς περνούν μέσα από το μυαλό σου όλες αυτές οι σκηνές, όπου Εκείνος στάθηκε για σένα, χτυπήθηκε κοιτάζοντας προς το μέρος μας! Όσο το αντιλαμβάνεσαι, τόσο λιγότερα έχεις να πεις και δεν αργούν να κυλήσουν δάκρυα ευγνωμοσύνης για το Σωτήρα.

Η Υπόθεση

Είναι η ακριβής εξιστόρηση των τελευταίων δώδεκα ωρών από τη ζωή του Χριστού μέσα από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Δεν υπάρχουν μεγάλες βιβλικές παρεκκλίσεις, εκτός από μερικές περιπτώσεις, που όμως δεν μειώνουν τη συνολική εικόνα, ούτε είναι ικανές αυτές οι ανακρίβειες να "θαμπώσουν" το μέγεθος της υπακοής του Χριστού.  
Ο σκηνοθέτης προσπάθησε να δώσει τη σημασία των παθών του Ιησού μέσα από την ταινία. Έχει τη δύναμη να σου πει, ότι Εκείνος πήρε τη θέση σου αντί για σένα. Αντί να πέσει η οργή και η τιμωρία πάνω σου, ξέσπασε στον Υιό του Θεού. Αντί να χαθείς μέσα στην καταδίκη και το σκοτάδι της αμαρτίας σου, Εκείνος παρέδωσε τον Εαυτό Του οικειοθελώς, κινούμενος από την αγάπη του Πνεύματος και δέχτηκε όλη την κατάρα σου πάνω στο σώμα και την ψυχή Του.
Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας η μητέρα του Ιησού βρίσκεται πάντα κοντά στον Κύριο. Αυτό δείχνει τις καθολικές επιρροές του Γκίμπσον, που όμως με κανένα τρόπο δεν αλλοιώνουν και δεν επηρεάζουν τη γραφική εικόνα της θυσίας του Χριστού.

Προς το τέλος της ταινίας την ώρα της σταύρωσης ο σκηνοθέτης κάνει σύντομες αναδρομές στο χρόνο και μας πηγαίνει στις μέρες που περνούσε με τους μαθητές του. Μας φέρνει στο τελευταίο δείπνο και μας δείχνει τη σχέση του άρτου και του οίνου με τα πάθη και τη θυσία Του.

Το κύριο μήνυμα της ταινίας είναι το παρακάτω εδάφιο του Ησαϊα:

 "...διά των πληγών Αυτού ημείς ιάθημεν" Ησαίας 53:5

Η ταινία είνα βίαιη και περιέχει εξαιρετικά οδυνηρές και βάρβαρες σκηνές. Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν να δω την αλύπητη και άγρια μαστίγωση του Ιησού με τη φραγγέλιο των Ρωμαίων. Καθόμουν και σκεφτόμουν: "Κύριε, δεν θα τελειώσει αυτό;" Και δεν τελείωνε! Πολλοί θα κοιτάξουν αλλού μη μπορώντας να αντικρίσουν το άφθονο αίμα και τον πόνο που είχε η σκηνή εκείνη. Όμως τόλμησε να κοιτάξεις! Αυτά τα χτυπήματα ελευθέρωσαν εσένα. Εκείνο το αίμα καθάρισε, αγίασε και έσωσε εσένα. Οι πληγές Του είναι οι πληγές σου! Οι κραυγές και η αγωνία Του είχαν σκοπό εσένα!

Η ταινία είναι βίαιη και σκληρή επειδή η κόλαση είναι απάνθρωπη. Είναι πολύ καλύτερα να βλέπεις Εκείνον να σου προσφέρει το σταυρωμένο και μαστιγωμένο σώμα Του, παρά να ζεις μέσα σε μια βολική και χωρίς προβληματισμό άγνοια, η οποία όχι μόνο δεν ωφελεί καθόλου, αλλά οδηγεί στη μεγαλύτερη βία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βίαιο, παρά μια ψυχή που καταλήγει στην κόλαση. Η βαρβαρότητα και η κτηνωδία τύλιξαν τον Ιησού για να μην πεθάνεις εσύ! Το Ευαγγέλιο δεν έχει μία αιθέρια απεικόνιση και αίσθηση, αλλά βρίσκεται μέσα στο καθαρό και πολύτιμο αίμα του Ιησού, εκεί που πρέπει να βρεθείς κι εσύ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι περισσότερο βάρος δίδεται στη σωματική ταλαιπωρία του Χριστού, κάτι που ήταν πολύ υποδεέστερο από την ψυχική ταλαιπωρία πάνω στο σταυρό αλλά και στον κήπο της Γεσθημανή. Η πιο οδυνηρή στιγμή ήταν την ώρα που δέχτηκε την αμαρτία του κόσμου πάνω του και έκραξε στον Πατέρα "Πατέρα, Πατέρα, γιατί με εγκατέλειψες;" Βέβαια, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε ταινία ή σε χαρτί το βάρος της ψυχικής οδύνης που ο Χριστός έζησε τη συγκεκριμένη εκείνη ώρα πάνω στο σταυρό. Αυτό μόνο το Πνεύμα το Άγιο μπορεί να μας το αποκαλύψει και να καταλάβουμε το σκοτάδι που τύλιξε την ψυχή Του για να ζήσουμε εμείς σήμερα στο φως Του.

Ο Μελ Γκίμπσον

Ο Μελ Γκίμπσον είναι καθολικός και ανήκει σε μια παραδοσιακή καθολική παράταξη προ Βατικανού. Παρόλο που κρατά σταθερές αποστάσεις από τους Προτεστάντες, αντιτίθεται στην επικρατούσα τάση του Καθολικισμού.

 Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι τα τελευταία 12 χρόνια ο Θεός τον οδηγάει σε μια καλύτερη κατανόηση της θυσίας του Ιησού. Μελετούσε και διάβαζε για το γεγονός αυτό και προσπαθούσε να έρθει κοντύτερα στο βάθος αυτής της αλήθειας. Τελικά, ήρθε η στιγμή να εκφράσει εκείνο που μέσα του ο Θεός του έδινε. Παρόλη την αντίδραση που ξεσηκώθηκε από διάφορους κύκλους εβραϊκούς και καθολικούς, πάντα αναφέρεται στα κίνητρα που τον οδήγησαν να γυρίσει αυτή την ταινία.

Σε μια προβολή της ταινίας στο Σικάγο μπροστά σε 5000 ποιμένες διαφόρων δογμάτων ο Γκίμπσον είπε: "Ίσως οι κριτικοί επιτεθούν στην ταινία." Και συνεχίζει: "Εγώ όμως έχω κάνει την καριέρα μου και την έχω βαρεθεί. Δημιούργησα μία κοσμική ουτοπία για τον εαυτό μου στο Χόλιγουντ, η οποία είναι κενή. Υπάρχουν σπουδαιότερα πράγματα. Ο ανθρώπινος πολιτισμός άλλαξε για πάντα από το Χριστό. Είτε είσαι πιστός, είτε όχι, ο θάνατός Του έχει επιρροή πάνω σου."

Δείτε την ταινία κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Σ.Σ. Στο παράθυρο που θα αναδυθεί πατάμε στην καρτέλα "procced to video" και αφαιρούμε τα διαφημιστικά adds. Στη συνέχεια η ταινία παίζει κανονικά.

ΞΑΝΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CERN

Ξανά σε λειτουργία ο Μεγάλος Επιταχυντής του CERN

Οι επιστήμονες στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN ανακοίνωσαν σήμερα ότι έθεσαν και πάλι σε λειτουργία τον LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων).

   H επανεκκίνηση αυτή γίνεται στα πλαίσια νέας προσπάθειας επίλυσης ορισμένων από τα μυστικά του σύμπαντος, έπειτα από διετή διακοπή προκειμένου οι επιστήμονες να επιδιορθώσουν κάποια τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν.

   Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για δύο χρόνια 

  Αρχικά η κυκλοφορία των δεσμών των σωματιδίων και προς τις δύο κατευθύνσεις του LHC, μέσα στο υπόγειο τούνελ κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, θα γίνει με χαμηλή ενέργεια εκτόξευσης 450 GeV. Οι κανονικές συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργειες της τάξεως των 13 TeV θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Οι όποιες νέες ανακαλύψεις του LHC δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του 2016.

   Ο Μέγας Επιταχυντής Ανδρονίων βρίσκεται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του σωματίδιο Χιγκς (Higgs Boson), η έως τώρα μη παρατήρηση του οποίου είναι ένας από τους "χαμένους κρίκους" του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του σωματιδίου Χιγκς θα ερμηνεύσει πώς τα υπόλοιπα στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα κατά το μοντέλο Χιγκς.

   Η τυχόν επαλήθευση της ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς θα αποτελέσει και ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αναζήτηση μίας Μεγάλης Ενοποιημένης Θεωρίας που προσπαθεί να ενοποιήσει τρεις από τις τέσσερις Θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις: τον ηλεκτρομαγνητισμό, την ισχυρή αλληλεπίδραση, και την ασθενή αλληλεπίδραση. Το μποζόνιο Χιγκς μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η απομείνουσα αλληλεπίδραση, η βαρύτητα, είναι τόσο ασθενής σε σύγκριση με τις άλλες τρεις. 

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΝΤΡΑΜΕΡ ΤΩΝ LYNYRD SKYNYRD

Νεκρός σε τροχαίο ο ντράμερ των Lynyrd Skynyrd
Μία τραγική είδηση για την παγκόσμια ροκ σκηνή, αφού ο Ρόμπερτ Λιούις Μπέρνς Τζούνιορ, ο αρχικός ντράμερ των ιστορικών Lynyrd Skynyrd σκοτώθηκε σε τροχαίο το βράδυ της Παρασκευής.
Ο 64χρονος Μπερνς, πέθανε όταν το αυτοκίνητό του χτύπησε σε ένα γραμματοκιβώτιο και ένα δέντρο στο Κάντερσβιλ της Τζόρτζια λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπως ανέφερε ο Τζέιμς Τάλεντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενώ στο δυστύχημα ενεπλάκησαν και άλλα δύο αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον Τάλεντ, ο μουσικός δε φορούσε ζώνη κατά τη στιγμή του ατυχήματος.
Ο Μπερνς ήταν μέρος του αρχικού line-up της μπάντας, η οποία σχηματίστηκε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα το 1965.
Ο βασικός τραγουδιστής Ρόνι Βαν Ζαντ ξεκίνησε την μπάντα Noble Five με τον Μπερνς, τους κιθαρίστες Γκάρι Ρόσινγκτον και Αλεν Κόλινς και τον μπασίστα Λάρι Τζάνστρομ στη γενέτειρά τους. Στη συνέχεια άλλαξαν το όνομα της μπάντας κάνοντας αναφορά σε έναν γυμναστή που είχαν στο λύκειο.
Οι Lynyrd Skynyrd άλλαξαν τα μέλη τους κατά τη διάρκεια των ετών και έγραψαν ιστορικούς ύμνους της ροκ συμπεριλαμβανομένου του "Sweet Home Alabama" και του "Freebird". Ο Μπερνς έφυγε από το συγκρότημα πριν το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ τους, «Νuthin Fancy» το 1975, γιατί είχε «εξαντληθεί από την περιοδεία» σύμφωνα με τη βιογραφία του.
Ετσι ήταν αρκετά τυχερός ώστε να μη βρίσκεται στο αεροπορικό δυστύχημα του 1977 που σκότωσε τρία μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Βαν Ζαντ.
Οι Lynyrd Skynyrd εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006 και κάνουν ακόμα περιοδείες με τον Ρόσινγκτον, το μόνο αρχικό μέλος που βρίσκεται ακόμα στην μπάντα.
«Σήμερα, δεν έχω λόγια... Αλλά θυμάμαι μόνο ότι ο Bob ήταν ένας αστείος τύπος» δήλωσε ο Ρόσινγκτον στην επίσημη σελίδα του συγκροτήματος στο Facebook. «Η καρδιά μου είναι με την οικογένειά του και ο Θεός να τον ευλογεί και να τους ευλογεί σε αυτή τη θλιβερή στιγμή. Ήταν 'ενας μεγάλος μεγάλος ντράμερ...»


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΟ ΧΙΠ-ΧΟΠ

Από τον Καβάφη στο χιπ χοπ: Το πρόγραμμα που φέρνει τους νέους κοντά στην ποίηση
Μία πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με το αρχείο Καβάφη «παντρεύει» την ποίηση με το χιπχοπ και φέρνει τους νέους κοντά στα έργα του Αλεξανδρινού ποιητή.
Η Καθημερινή επισκέφθηκε το 48ο Γυμνάσιο Αθηνών στα Κάτω Πατήσια και μίλησε με τους υπεύθυνους του προγράμματος αλλά και τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό.
Οπως εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου Τζένη Λατσώνα: «Είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα. Εμείς εδώ σε μεγάλο βαθμό είμαστε γειτονιά μεταναστών. Εχουμε παιδιά από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, την Ουκγάντα. Θεώρησα ότι θα ήταν μία χρυσή ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον Καβάφη μέσα από μία τόσο όμορφη διαδικασία»
Οσο για την απήχηση που είχε το πρόγραμμα στα παιδιά η ίδια εξηγεί: «Στην αρχή δήλωσαν συμμετοχή περίπου 25 παιδιά, γιατί νόμιζαν ότι θα έκαναν χιπχοπ χορό. Αργότερα όταν τους εξηγήσαμε τι ακριβώς είναι, έμειναν περίπου τα μισά αλλά ήταν πολύ αφοσιωμένα και αφιέρωναν περίπου 3 ώρες επιπλέον μετά τη λήξη των μαθημάτων»
Η έμπνευση των παιδιών ήταν οι εμπειρίες της ζωής τους (ένα κορίτσι έγραψε για τη γέννηση του αδελφού της και ένα άλλο για την πρώτη του συναυλία), ο έρωτας, η δικαιοσύνη και η ελευθερία.
Για την ηχογράφηση, συνεργάζονται με τον Τζεφ Γκονζάλες, ράπερ και παραγωγό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μουσικό μέρος του εργαστηρίου. Οπως εξηγεί ο ίδιος «προσπαθούμε μέσα από το χιπχοπ μία μορφή τέχνης πολ καινούργια να φέρουμε τα παιδιά κοντά στην ποίηση. Είχαν την απόλυτη ελευθερία να γράψουν ότι τα απασχολεί και πρέπει να πω ότι τα πήγαν πολύ καλά. Τα κορίτσια αγαπούν περισσότερο την ποίηση και εκφράζονται καλύτερα μέσα από αυτήν, γι' αυτό και υπερτερούν στο συγκεκριμένο εργαστήρι.»
Στο ποιητικό μέρος του εργαστηρίου, τα ηνία παίρνει ο ποιητής Παναγιώτης Ιωαννίδης, ο οποίος μιλάει με ενθουσιασμό για το επίπεδο γραφής των μαθητών: «Με εντυπωσίασε το πώς με διαφορετικούς τρόπους κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτή τη γνωριμία με την ποίηση του Καβάφη. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον ότι ενεπλάκησαν με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις.»
Για το πρόγραμμα αυτό, μίλησε στην Καθημερινή και ο υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος από το Αρχείο Καβάφη, Θοδωρής Χιώτης, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα: «Τα παιδιά κινητοποιούνται από αυτή τη διαδικασία. Παιδιά όχι τόσο “δυνατά” στα μαθήματα, ήταν πολύ δραστήρια και αρκετά συνεπή. Ενα από αυτά, ενώ είχε μείνει ήδη μία φορά στην ίδια τάξη και είχε ήδη πάρα πολλές απουσίες, έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Καβάφη και το χιπχοπ γιατί προφανώς, μέσα από αυτό μπορούσε να εκφραστεί»

ΕΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ "ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ" ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ενωση Αθέων: Να καταργηθεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός με έξοδα του Ελληνικού Κράτους
«Ζητάμε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» με έξοδα του Ελληνικού Κράτους»  αναφέρει με ανακοίνωση της η Ένωση Αθέων.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης που εστάλη στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας η Ένωση υποστηρίζει πως «Σε μία περίοδο που ο Έλληνες φορολογούμενοι δοκιμάζονται από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, βαρύτατη φορολογία, ανεργία και συμπίεση του πραγματικού τους εισοδήματος, θεωρούμε αδιανόητο να δίνεται έστω κι ένα ευρώ για τη μεταφορά του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» από το Ελληνικό Κράτος και κατ” επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση.
«Τα τελευταία χρόνια κάθε Σάββατο πριν την Κυριακή του χριστιανικού Πάσχα μεταφέρεται αεροπορικώς στην Ελλάδα το λεγόμενο «Άγιο φως» από την Ιερουσαλήμ και γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.
Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι πιστός ή όχι αντιλαμβάνεται ότι η αεροπορική μεταφορά του «Αγίου φωτός» είναι μία μη απαραίτητη πολυτέλεια. Η μη αναγκαιότητά της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά αυτό συνέβη μόλις το 1988 με πρωτοβουλία ιδιώτη, αφού μέχρι τότε το «Άγιο φως» μεταφερόταν με πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (24-04-2005) ο συγκεκριμένος ιδιώτης είχε αναλάβει τη μεταφορά μέχρι και το 2000 (με εξαίρεση το 1998).
Από το 2002 το Ελληνικό κράτος (και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών) ανέλαβε την οργάνωση αλλά και το οικονομικό κόστος της αεροπορικής μεταφοράς του «Αγίου φωτός» με ειδική πτήση και το υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους στην Αθήνα. Από την Αθήνα το «Άγιο φως» μεταφέρεται πάλι με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας σε διάφορες Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.
Σημειώνεται ακόμη πως κανένα άλλο κράτος στον κόσμο (από αυτά που θεωρούνται πως έχουν σημαντικό ποσοστό ορθόδοξων πιστών π.χ. Ρωσία, Σερβία, Αρμενία) δεν ναυλώνει αεροσκάφος για να μεταφέρει το φως, ούτε το υποδέχεται ως αρχηγό κράτους.
Σε μία περίοδο που ο Έλληνες φορολογούμενοι δοκιμάζονται από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, βαρύτατη φορολογία, ανεργία και συμπίεση του πραγματικού τους εισοδήματος, θεωρούμε αδιανόητο να δίνεται έστω κι ένα ευρώ για τη μεταφορά του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» από το Ελληνικό Κράτος και κατ” επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο.
Zητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό Κράτος η μεταφορά του ονομαζόμενου «Αγίου φωτός» στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα για:
1. Το κόστος της ειδικής πτήσης για τη μεταφορά του Υπουργού Εξωτερικών και των άλλων επιβατών της πτήσης προς την Ιερουσαλήμ και πίσω.
2. Το κόστος διαμονής των παραπάνω και άλλα έξοδα διαβίωσης.
3. Το κόστος των αγημάτων και άλλων τελετών και εκδηλώσεων κατά την υποδοχή του «Αγίου φωτός».
4. Το κόστος των ειδικών πτήσεων (με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας) για τη διανομή του «Αγίου φωτός» στις Μητροπόλεις της χώρας.
5. Το κόστος άλλων σχετικών με τη μεταφορά και διανομή του «Αγίου φωτός» εξόδων.
Τέλος ζητάμε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» με έξοδα του Ελληνικού Κράτους».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

"ΚΟΥΛΗ ΘΑ ΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΣ;" - ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΕΝΤΡΑ

«Κούλη θα με παντρευτείς;»: Πρόταση γάμου σε ποδοσφαιριστή με πλακάτ στην σέντρα του γηπέδου [βίντεο]


Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετούς άνδρες στο πλαίσιο αγώνων να κάνουν πρόταση γάμου. Τώρα ήρθε η ώρα για μια γυναίκα και μάλιστα σε ελληνικό γήπεδο.
Στον Αλμυρο και πιο συγκεκριμένα, στην Ευξεινούπολη η τοπική Δήμητρα υποδεχόταν τον Πρωτεσίλαο για το τοπικό πρωτάθλημα (για την ιστορία έληξε 0-0).
Ο Κυριάκος Παυλίδης είναι αρχηγός στην ομάδα της Δήμητρας Ευξεινούπολης και η σύντροφος του δεν... άντεξε να τον περιμένει και προχώρησε αυτή στο μεγάλο βήμα.
Πριν την έναρξη του αγώνα και ενώ οι ομάδες ήταν στα αποδυτήρια, μπήκε στην σέντρα του γηπέδου και με την βοήθεια δύο συμπαικτών σήκωσε πλακάτ που έγραφε «Κούλη θα με παντρευτείς;». Οι συμπαίκτες του Παυλίδη τον ειδοποίησαν, αυτός βγήκε και έμεινε... κάγκελο στην θέα. Η χαμογελαστή Καλλιόπη τον περίμενε, αυτός έτρεξε, την αγκάλιασε, την φίλησε και έφυγαν μαζί χέρι χέρι.
Μάλλον δέχθηκε ο Κούλης...

ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΜΑΥΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΤΟ 2050

Μαύρες προβλέψεις: 15 λόγοι που δείχνουν ότι ο πλανήτης μας θα είναι τρομακτικός το 2050 [εικόνες]
Σε λίγα χρόνια θα κυκλοφορούν στους δρόμους αυτοκίνητα που δεν θα χρειάζεται να τα χειρίζονται άνθρωποι, ενώ οι περισσότεροι θα έχουν εξοικειωθεί με τα ρομπότ στην καθημερινότητά τους.
Αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά του μέλλοντος. Γιατί παρά την τεχνολογική πρόοδο, η ανθρωπότητα θα τα βρει «σκούρα» σε άλλους τομείς. Ασθένειες, οικολογική καταστροφή και όχι μόνο θα κάνουν τη ζωή του ανθρώπου πιο δύσκολη τα επόμενα χρόνια.
Εως το 2050, πόλεις θα έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και υπερ-ιοί θα σκοτώνουν εκατομμύρια. Αυτές είναι μόνο δύο από τις 15 δυσοίωνες προβλέψεις που κάνουν οι ειδικοί για τον πλανήτη μας έως το 2050, σύμφωνα με το Business Insider.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις θα τριπλασιαστούν
Η ατμόσφαιρα θα είναι μολυσμένη, επιδεινώνοντας τις πνευμονολογικές και αναπνευστικές ασθένειες
Ο μισός και πλέον πληθυσμός του πλανήτη δεν θα έχει επαρκή πρόσβαση σε νερό
Τα ψάρια που τρώμε θα εξαφανιστούν
Εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν τροφή
Τα τροπικά δάση αντιμετωπίζουν ολοκληρωτικό αφανισμό
«Υπερ-ιοί» θα μπορούν να σκοτώνουν 10 εκατομμύρια ανθρώπους τον κόσμο
Οι ασθένειες θα μεταδίδονται με ευκολία
Θα τριπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια
Οι τυφώνες θα γίνουν συχνότεροι και ισχυρότεροι
Πόλεις σε όλο τον πλανήτη θα πλημμυρίσουν από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας
Εκτεταμένα blackout θα είναι συχνό φαινόμενο
Οποιος επιζητά την ευκολία, θα πρέπει να θυσιάσει τα προσωπικά του δεδομένα
Οι κυβερνοεπιθέσεις θα αυξηθούν, έχοντας ισχυρές συνέπειες
Το πετρέλαιο θα γίνει απαγορευτικά ακριβό

Η "ΒΙΒΛΟΣ" ΤΟΥ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων, με κύριο γνώμονα την προστασία της υγείας των καταναλωτών από κινδύνους, αλλά και των συμφερόντων τους από πρακτικές υπονόμευσης, προβλέπει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, προωθεί παράλληλα τη συνεργασία και το συντονισμό στη δράση με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε η προστασία των καταναλωτών να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:
 • Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
 • Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
 • Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τρόφιμα.
 • Να εξετάζουν προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων:
 • Σφραγίδες-επισήμανση
 1. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.
 2. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
 3. Αν οι καταναλωτές προμηθευτούν κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
 • Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών:
 1. Για την αγορά σοκολατένιων αυγών, που προσφέρονται, κυρίως, σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
 2. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης και της ημερομηνίας ανάλωσης.
«Παρακαλούνται, τέλος, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Μεγάλη Δευτέρα

Με τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού. Η Εκκλησία μας, έχει αφιερώσει την ημέρα αυτή στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου.
Η ιστορία του είναι η ακόλουθη. Ο Ιωσήφ ήταν ο 11ος υιός του Ιακώβ. Η προσωπικότητα του και η ενάρετη ζωή του, «ενοχλούσε» τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Θέλοντας να απαλλαγούν από την παρουσία του, τον πούλησαν σαν σκλάβο. Ο Ιωσήφ, ως σκλάβος, έφτασε στην Αίγυπτο. Εκεί αγοράστηκε από τον Πεντεφρή, ένα αυλικό του Φαραώ. Μην υποκύπτοντας όμως, στις ερωτικές επιθυμίες της γυναίκας του Πεντεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και φυλακίστηκε. Από την φυλακή βγήκε, όταν ερμήνεψε ένα όνειρο του Φαραώ, και μέσω αυτής της ερμηνείας έσωσε τους κατοίκους της Αιγύπτου από λιμό. 
Στο όνειρο του ο Φαραώ είχε δει στην όχθη του Νείλου να βόσκουν επτά παχιές αγελάδες και να φυτρώνουν επτά ψηλά και εύρωστα στάχια. Στην συνέχεια όμως του ονείρου παρουσιάστηκαν επτά ισχνές αγελάδες που έφαγαν τις προηγούμενες, ενώ τα στάχια «πνίγηκαν» από νέα επτά που ήταν όμως άρρωστα και αδύνατα. Η ερμηνεία που έδωσε ο Ιωσήφ, ήταν ότι για επτά χρόνια στην Αίγυπτο οι καλλιέργειες θα αποδώσουν πολλούς καρπούς και γενικά θα επικρατήσει ευφορία. Τα επτά όμως αυτά χρόνια, θα τα διαδεχθούν επτά χρόνια λιμού και ξηρασίας. Και όντως έτσι έγινε. Οι Αιγύπτιοι όμως είχαν, μετά τις υποδείξεις του Ιωσήφ, αποθηκεύσει τρόφιμα και τα επτά χρόνια του λιμού τα πέρασαν αλώβητοι. Δεν έγινε όμως το ίδιο με τους ανθρώπους των γύρω περιοχών. Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και η οικογένεια του Ιωσήφ, ο οποίος εντωμεταξύ είχε ανέλθει στην Αιγυπτιακή κοινωνία και είχε λάβει πολλά αξιώματα. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του, ζήτησαν βοήθεια από την Αίγυπτο και παρουσιάστηκαν μπροστά στον Ιωσήφ όπου ήταν ο υπεύθυνος διανομής των αποθηκευμένων αγαθών. Ενώ οι ίδιοι δεν αναγνώρισαν τον αδερφό τους, εκείνος κατάλαβε ποιους είχε απέναντι του. Εκείνη την στιγμή, φάνηκε για μια ακόμη φορά το μεγαλείο της ψυχής του Ιωσήφ. Όχι μόνο δεν τους τιμώρησε, αλλά δίνοντας τους συγχώρεση, κάλεσε όλη την οικογένεια του να εγκατασταθεί στην Αίγυπτο και να γλυτώσει από την απειλή της πείνας.
Στην λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας, περιλαμβάνεται και η ιστορία της «Καταραθείσης και Ξηρανθείσης Συκής». Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια εύρωστη συκιά με παχύ φύλλωμα. Την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο. Η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς. Τότε ο Ιησούς είπε απευθυνόμενος στο δέντρο: «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή» (Ματθ.21:19). Η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε. Γι’ αυτό λέγεται «Καταραθείσα», δηλαδή καταραμένη και «Ξηρανθείσα», δηλαδή ξεραμένη. 
Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες, στα σπίτια, για τον εορτασμό του Πάσχα. Έτσι εκείνη την ημέρα, στα χωριά κυρίως, ασπρίζονται με ασβέστη οι αυλές, βάφονται οι γλάστρες κόκκινες και φυτεύονται διάφορα λουλούδια. Σε κάποιες περιοχές, οι πιστοί συνήθιζαν να τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που λάμβαναν από την εκκλησία την Θεία Κοινωνία.

ΔΕΥΤΕΡΟ Ε3 ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2015


2o E3 Ενωσιακό πρωτάθλημα 2015.
Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αριδαίας, φιλοξένησε το 2ο Ε3 Ενωσιακό πρωτάθλημα 2015, το Σάββατο 4 Απριλίου στο Κέντρο Αντισφαίρισης Αριδαίας. Αθλητές από διάφορες περιοχές της Κεντροδυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν στους αγώνες που το Σάββατο έφτασαν μέχρι τον γύρο των προημιτελικών. Δυστυχώς η βροχή της Κυριακής δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή τους και έτσι οι ημιτελικοί και οι τελικοί θα γίνουν την Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα.
Ιδιαίτερη χαρά στους διοργανωτές έδωσε η τιμή που έκαναν με την επίσκεψή τους ο βουλευτής Πέλλας και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Γιάννης Σηφάκης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος και ο Διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης Λουτρών Λουτρακίου Χρήστος Δήμτσης. Στη συζήτηση που είχαν με την διοίκηση του Ομίλου επισημάνθηκαν τα πολλαπλά οφέλη από την δραστηριότητα του Ομίλου και τις νέες πρωτοβουλίες που πρέπει από κοινού να αναληφθούν για την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών για την εκκίνηση των εργασιών μετατροπής της λεγόμενης κλειστής αγοράς σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...