Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Γιώργος Καρασμάνης: Η κυβέρνηση εξαπατά το λαό για φέτα


Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση εξαπατά το λαό για φέτα


Ο Γιώργος Καρασμάνης συνυπέγραψε Ερώτηση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης για τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά την ονομαστή CETA  που αφορά την φέτα  και κάνουν λόγο για πρακτική εξαπάτησης του ελληνικού λαού.
«Η κυβέρνηση, που είχε την πλήρη ευθύνη της διαπραγμάτευσης, υπερψήφισε τη Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA)  σε όλα τα Συμβούλια Υπουργών, χωρίς καμία επιφύλαξη», αναφέρουν οι βουλευτές προσθέτοντας και τα εξής: «Οι υπουργοί της υπερθεμάτιζαν και καλούσαν τους Έλληνες ευρωβουλευτές να την ψηφίσουν, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός την υποστήριξε με την υπογραφή του στη Σύνοδο Κορυφής, στις 30 Οκτωβρίου 2016. Παρ' όλα αυτά, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη συμφωνία και, έκτοτε, η κυβέρνηση, σαν άλλος Ιανός, εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Καταδεικνύει έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι μόνιμη πρακτική της είναι η πολιτική της απάτης και της εξαπάτησης των Ελλήνων».

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Οικονομίας και Ανάπτυξης Κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου
Εξωτερικών Κ. Νίκο Κοτζιά
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Επίσημη θέση της Κυβέρνησης για τη Συμφωνία CETA»

Κύριοι Υπουργοί,
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπερψήφισε τη Συμφωνία CETA στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 22ας -23ης Σεπτεμβρίου 2016 στη Μπρατισλάβα δια της Υπογραφής του τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη
Υπερψήφισε τη Συμφωνία CETA χωρίς μάλιστα να εκφράσει ουδεμία επιφύλαξη επί του κειμένου της στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στις 18 Οκτωβρίου 2016 στο Λουξεμβούργο δια της Υπογραφής πάλι του τότε αρμόδιου Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη
Συνυπέγραψε τελικώς τη Συμφωνία CETA  δια του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 30ης Οκτωβρίου 2016, μαζί με τις κυβερνήσεις των άλλων 27 κρατών μελών της Ε.Ε.
Με σημείωμά του προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές στις 6 Φεβρουαρίου 2017, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι οι Σχέσεις Ελλάδας - Καναδά αναβαθμίζονται με τη Συμφωνία CETA
Στις 9 Φεβρουαρίου 2017, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες Υπουργοί  της κυβέρνησης ανάμεσα στους οποίους και ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, επιχειρηματολόγησαν  υπέρ της υπερψήφισης της Συμφωνίας CETA ενώπιον όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ανήμερα της υπερψήφισης της Συμφωνίας CETA από το Ευρωκοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017 δήλωνε ότι «μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις έχουμε διασφαλίσει ότι μετά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών ο όρος φέτα δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα λευκό τυρί».
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας την υπογραφή του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Οκτωβρίου 2016 καταψήφισαν τη Συμφωνία CETA στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την Συμφωνία CETA;

2. Πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φέρει προς κύρωση την Συμφωνία CETA στην Ελληνική Βουλή; 


ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙO             10/03/2017

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 09/2017) και ισχύει από σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Α. Απόψε Παρασκευή (10/03/2017):
Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Το Σάββατο (10/03/2017):
Η Ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Ανατολική Στερεά (περιλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Αττικής), η Εύβοια, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς τις πρωινές ώρες η Κεντρική Μακεδονία.

Γ. Την Κυριακή (12/03/2017)
 Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα οι Κυκλάδες.


Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

"Μακριά από τον κώλο μου κι ας είναι στο παράθυρο του γείτονα"


Ακόλουθοι της γνωστής φράσης, φαίνεται ότι είναι κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι χωρίς καμία αισχύνη, πέταξαν τουλάχιστον 15 φορτία(τόσα μετρήσαμε εμείς επί τόπου) μπάζων στην περιοχή "Ανάχωμα" στα όρια του ποταμού, που οδηγεί από τους Προμάχους προς την "Κουρία".

Μάλιστα ήταν τέτοια η αυθάδειά τους, που τον κύριο όγκο των μπάζων τον εναπόθεσαν στη μέση της κοίτης του ποταμού, μη σκεπτόμενοι τίποτα, μόνο το να κάνουν τη δουλειά τους, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές κι όχι μόνο συνέπειες.

Ευχόμαστε μόνο, να μην συνεχιστεί η βροχόπτωση στην περιοχή και στα γύρω ορεινά, γιατί ο κίνδυνος ελλοχεύει, όπως και οι κυρώσεις προς τους άγνωστους δράστες.












Χορευτική εκδήλωση στο Ξενιτίδειο από την ΔΗ.Κ.Ε.Α Αλμωπίας


Μηπως παρααγαπήθηκες χωρίς να αγαπήσεις;


"......Αν στέρηση είναι να μην έχεις αυτό που επιθυμείς, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περίμενες να σου προσφέρει. Η απόκτησή του να αποδεικνύεται απογοητευτική.

O άνθρωπος σήμερα μαραίνεται μέσα στην εποχή του ανικανοποίητου. Κι αν, όταν στερείσαι, μπορείς να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς, μέσα στην ανικανοποίητη καθημερινότητα και τις απανωτές απογοητεύσεις -όχι απ’ αυτά που δεν έχεις αλλά απ’ αυτά που έχεις-, δεν ξέρεις πια τι ακριβώς να επιθυμήσεις. Από παντού ακούς χείλη πικρά να συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες, φιλότιμο.

Οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν τους αγαπούν. Είναι εξάρτηση να περιμένεις από τους άλλους να σου χαρίσουν την αγάπη. Η αγάπη όντως είναι η μεγάλη πλήρωση της ύπαρξης, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγάπη που δίνεις. Όσο κι αν αγαπιέσαι, το ανικανοποίητο θα επιμένει ζοφώδες στην καρδιά, αν αυτή η καρδιά δεν μπορεί να αγαπήσει.

Γεμίζουμε μονάχα απ’ την αγάπη που εμείς δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, από όσα δικά μας χαρίζουμε. Ακόμη κι η ψυχή διά της απώλείας της κερδίζεται.
Είναι μοίρα ή ελεύθερη επιλογή η ικανότητά μας στο συναίσθημα; Πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή, γι’ αυτό και η καρδιά είναι διαρκώς θυμωμένη με τον μίζερο εαυτό μας που τη στενεύει. Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκουμε αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε· προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μας κάτι τέτοιο.

Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φάντασμα στοιχειώνει τη ζωή μας. Λέγεται πως: "Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…"

 Μάρω Βαμβουνάκη"Το φαντασμα της αξόδευτης αγάπης"




Τα θλιβερά πρέπει των άλλων


Γεννιόμαστε γυμνοί, αγνοί, αψεγάδιαστοι και απομακρυσμένοι απ'όλες τις ενήλικες εγκληματικές ανοησίες.

Και από παιδιά, με το που αρχίσουμε να μιλάμε και να περπατάμε, αρχίζουν να μας φορτώνουν με αυτές.

«Μη» και «δεν». Οι σταθερές μονοσύλλαβες λέξεις που στοιχειώνουν τη ζωή μας ως τα βαθιά γεράματα.

Και η άλλη, η καλύτερη όλων, το «πρέπει».

Όλοι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο μπροστά στο προσωπάκι σου, είναι οι ίδιοι που καθρεφτίζουν σε σενα τα δικά τους άλυτα θέματα.

Που υπάκουσαν και πνίγηκαν στα «θέλω» όλων των άλλων και όχι στα δικά τους.

Που η μόνη τους έγνοια ήταν πάντα το «τι θα πει ο κόσμος».

Οι ίδιοι που κοιτούν -αλλά δεν βλέπουν- τον κόσμο πίσω απ'τις βαριές κουρτίνες τους και κρίνουν οτιδήποτε δεν κατανοούν. Προσπαθούν να σου κολλήσουν την αρρώστια τους.

Και πολλές φορές, το πετυχαίνουν. Και κάπως έτσι καταλήγεις κι εσύ μαριονέτα. Ενοχές για τον χαρακτήρα σου, τα γούστα σου, τις επιλογές σου.

Για τα δύο παραπάνω κομμάτια πίτσα και το παγωτό στις τέσσερις τα ξημερώματα. Για τη μεθυσμένη ερωτική εξομολόγηση. Για τα πάθη που σου έκαψαν την καρδιά.

Για τα κρεβάτια χωρίς στάλα αισθήματος.

Για την πληθωρική σου εικόνα, τις φωναχτές σου σκέψεις και το τρανταχτό σου γέλιο.

Για την τεμπελιά και τη φιλοδοξία σου.

Για τις γνώσεις σου αλλά και για την άγνοιά σου.

Για τις χυλόπιτες που έριξες αλλά και γι'αυτές που έφαγες.

Για όλες εκείνες τις προσπάθειες που έπεσαν στο κενό.

Για τα «πεταμένα» λεφτά σε cd, βιβλία και ταξίδια.

Ενοχές για τις ήττες αλλά και τις νίκες σου.

Ενοχές που σου φυτρώνουν στο μυαλό και οι ριζες τους φτάνουν μέχρι την καρδιά.

Ενοχές για αυτά που πραγματικά γουστάρεις να κάνεις και να ζεις..

Κόντρα στην ηλικία σου. Κόντρα στα θλιμμένα πρέπει τους. Κόντρα σε όλους και όλα.

Κάπως έτσι, εύκολα και απλά, καταλήγουμε δυστυχισμένα, κουμπωμένα, συμπλεγματικά και ενοχικά ανθρωπάκια.

Μην ψάχνεις γιατροσόφια με εξωτικά ματζούνια και ξεματιάσματα με σκόρδα και λάδια για να γλιτώσεις.

Αν δεν ανοίξεις κουβεντούλα με τον εαυτό σου, να τα βάλετε κάτω να τα ξεκαθαρίσετε, έρμαιο των ενοχών σου θα είσαι.

Έχε κατά νου πως ό,τι γίνεται καλόβουλα, με αλήθεια, καρδιά και καύλα, απαγορεύεται διά ροπάλου να γεννά ενοχές.

Και τώρα κοίτα να απολαύσεις αυτό που είχες ξεχάσει τόσα χρόνια. Τη ζωή σου.



Γεωργία Χατζηγεωργίου




ROCK & ROLL HEAVEN: Πως θα ήταν 8 rock stars αν ζούσαν σήμερα;


 Η Sachs Media Group συνεργάστηκε με την εταιρία αποκατάστασης και επιδιόρθωσης φωτογραφιών Phojoe για να δημιουργήσει αυτή τη συλλογή φωτογραφιών από 8 αγαπημένους μας rock stars.
 Πως θα ήταν αν ζούσαν ακόμη;
 Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικα!

Kurt Cobain // Nirvana // Died: 1994 // Age: 27

Dennis Wilson // The Beach Boys // Died: 1983 // Age: 39

Bob Marley // Died: 1981 // Age: 36

John Lennon // The Beatles // Died: 1980 // Age: 40

Elvis Presley // Died: 1977 // Age: 42

Jimi Hendrix // Died: 1970 // Age: 27

Janis Joplin // Died: 1970 // Age: 27

Jim Morrison // The Doors // Died: 1971 Age: 27






Επιμέλεια: Ελένη Λαυρεντάκη





ΠΗΓΗ...http://airows.com

Mια τελεία δε σημαίνει πάντα ένα τέλος...


Mια τελεία δε σημαίνει πάντα ένα τέλος. Μπορεί να σημαίνει και μια αρχή... Mια πρωτότυπη και ευρηματική ιστορία για το ταλέντο και τις ικανότητες που κρύβει μέσα του ο καθένας μας.

Το μάθημα της ζωγραφικής είχε τελειώσει, αλλά η Λία δεν έλεγε να ξεκολλήσει απ' το θρανίο της.

Το χαρτί της ήταν άδειο.

Η δασκάλα της Λίας έσκυψε πάνω στο κάτασπρο χαρτί.

« Α! Μια πολική αρκούδα σε χιονοθύελλα», είπε.

«Πολύ αστείο!», είπε μουτρωμένη η Λία. «Αφού, σας λέω, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ!»

Η δασκάλα της Λίας χαμογέλασε.

«Έλα, φτιάξε κάτι. Μια γραμμή, μια τελεία έστω... Κάνε με θάρρος την αρχή κι ό,τι βγει...»

Άρπαξε τότε η Λία ένα μαρκαδόρο και κάρφωσε με μανία τη μύτη του στο χαρτί.

«Ορίστε!»

Την επόμενη βδομάδα η Λία ήρθε στο μάθημα ζωγραφικής και τι να δει;

Πάνω από την έδρα της δασκάλας, μέσα σε μια σκαλιστή χρυσή κορνίζα, καμάρωνε μια τελεία!

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΑ...!!!



Η Τελεία, Peter H. Reynolds, Εκδόσεις: ΑΙΣΩΠΟΣ





Ο Εθελοντισμός και η Αλληλεγγύη κάνουν καλό στην υγεία μας.


Ο Εθελοντισμός και η Αλληλεγγύη είναι δύο όροι που είναι ενωμένοι κάτω από την απλή έννοια του κάνω κάτι καλό για τον συνάνθρωπο, κάνω κάτι καλό για την κοινωνία. Ο εθελοντισμός μια άμεση προώθηση της ενεργητικής συμμετοχής του πολίτη στην κοινωνία. Ο άνθρωπος που θα «πάρει» κάτι από μια εθελοντική δράση είναι ο άνθρωπος που αύριο θα «δώσει» κάτι σε μια εθελοντική δράση δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που ολοένα και θα μεγαλώνει. Ο εθελοντισμός είναι ένα λειτούργημα και οι δράσεις του στην κοινωνία ανακουφίζουν και βοηθούν το κέντρο της ζωής μιας κοινωνίας, δηλαδή τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το να δίνεις ανιδιοτελώς είναι κάτι το ασύλληπτα μεγαλειώδες. Ο αλτρουισμός και η αυταπάρνηση είναι η βάση κάθε εθελοντή και κάθε εθελοντικής ενέργειας. Από την πιο μικρή εθελοντική πράξη ως την πιο μεγάλη κρύβεται από πίσω ένας άνθρωπος που επιλέγει να μη μείνει αμέτοχος, που επιλέγει να κάνει το καλό. Ο εθελοντής είναι ένας πολίτης ενεργός, ένας πολίτης αλληλέγγυος στον διπλανό του και στην κοινωνία, ένας άνθρωπος με μεγαλείο ψυχής και δύναμης. Η εθελοντική δράση είναι μια ολόκληρη κοσμοθεωρία που πάντα μα πάντα οδηγεί την κοινωνία των ανθρώπων προς την αλλαγή και την καλυτέρευση των δομών της με άμεσο στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η εθελοντική εργασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εθελοντική δράση είναι ωφέλιμη και για τον ίδιο τον εθελοντή. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα άτομα που ασχολούνται με τον εθελοντισμό έχουν καλύτερη υγεία σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εθελοντική δράση. Ο εθελοντισμός φαίνεται να βελτιώνει την σωματική και ψυχική υγεία του εθελοντή. Σε μελέτη του University of Exeter με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασχολούνταν με τον εθελοντισμό είχαν σημαντική μείωση της θνησιμότητας από καρδιακά νοσήματα, παρουσίαζαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ιούς και είχαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης.

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις, όπου μπορείτε να γίνετε εθελοντής. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε την επιθυμία να βοηθήσετε και να είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας σε αυτό.

Ο John Andrew Holme έχει πει πως μια καλή άσκηση για την καρδιά είναι να σκύψεις και να βοηθήσεις κάποιον να σηκωθεί…. τι λέτε να αρχίσουμε να κάνουμε αυτήν την άσκηση;

Μετά το ρήμα «αγαπώ», το «βοηθώ» είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο.
Bertha von Suttner





Συγχωρέστε τους γονείς σας


Το να είσαι γονιός είναι ένα δύσκολο έργο και μια ευθύνη πλήρους απασχόλησης. Τα παιδιά απαιτούν προσοχή, φροντίδα και σεβασμό, γιατί η σχέση με τους γονείς τους αφήνουν βαθιά σημάδια που θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους και την ενήλικη ζωή τους. Πολλοί γονείς είχαν ένα τρόπο διαπαιδαγώγησης από τους δικούς τους γονείς και αυτόν εφάρμοσαν και στα παιδιά τους. Αρά ποιος είναι αυτός που έχει την ευθύνη για τα προβλήματα της παιδικής μας ηλικίας; Όχι ποιος είναι ο ένοχος, αλλά ποιος έχει την ευθύνη. Εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε κανέναν, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς με ποιες συνθήκες μεγάλωσαν οι γονείς μας αλλά και οι παππούδες μας και ούτω καθεξής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τα παιδιά τους και προσπαθούν να τους παρέχουν ότι καλύτερο. Αλλά ακόμη και αυτή η μορφή σχέσης μεταξύ παιδιού και γονέα μπορεί να είναι διαταραγμένη αφού η υπερβολική ανησυχία των γονέων και οι υψηλές τους προσδοκίες για το αν είναι αρκετά αυτά που παρέχουν στο παιδί προκαλεί εκνευρισμό, ανησυχία και πίεση. Το πιο σημαντικό «πράγμα» που χρειάζεται ένα παιδί είναι και θα είναι πάντα η αγάπη. Το να αγαπάς και να αποδέχεσαι το παιδί σου είναι η βάση μιας υγιούς οικογένειας και μιας αρμονικής συμβίωσης. Και μιλάω απλά για αγάπη και όχι για κτητικότητα.

Όταν ένα παιδί είναι σε μικρή ηλικία, οι γονείς του είναι ότι πιο σημαντικό για αυτό. Καθώς μεγαλώνει ταυτίζεται όλο και περισσότερο με αυτούς και ασπάζεται τη στάση ζωής και τις αξίες τους. Στην εφηβεία η σχέση αλλάζει και εκείνοι που ήταν πριν από το λόγο σχεδόν «θεοί» για το παιδί μπορεί σύντομα να γίνουν εχθροί. Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τα παιδιά όσο και τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να μάθουν να θέτουν τα όρια χωρίς να γίνονται δεσμοφύλακες ή να περιορίζουν την ατομική ελευθερία του παιδιού τους. Για πολλούς γονείς τα παιδιά δεν είναι ανεξάρτητα άτομα, αλλά μια προέκταση του εαυτού τους. Αυτό τους εμποδίζει να δεχθούν ότι μπορεί το παιδί τους να σκέφτεται διαφορετικά ή να έχει δικές τους αρχές. Μερικοί γονείς για να κρατούν τα παιδιά τους όσο λιγότερο ανεξάρτητα γίνεται προσπαθούν να χειραγωγήσουν την σχεδόν έμφυτη ανεξαρτησία των παιδιών, με την ενοχή και τον συναισθηματικό εκβιασμό.

Ο ρόλος της οικογένειας είναι να προετοιμάσει το παιδί για την κοινωνία αλλά τις περισσότερες φορές οι γονείς δεν μιλούν ανοιχτά σε παιδιά και εφήβους για την κοινωνία και το πόσο αυτή διαφέρει από το σύνηθες προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον. Έτσι η ανησυχία και η περιέργεια για την κοινωνία που εντείνεται στην εφηβεία αφήνει τα παιδιά μπερδεμένα και απομονωμένα στην αναζήτηση της ταυτότητάς τους. Αυτή η αναζήτηση ταυτότητας πολλές φορές συνοδεύεται από μια εχθρική στάση απέναντι στους γονείς τους.

Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να ξεπεράσουν το χάσμα των γενεών που τους χωρίζει και να επικοινωνούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους ο ένας στον άλλο με ειλικρίνεια. Η σιωπή φέρνει επιδείνωση της σχέσης και αποξένωση. Είτε βρίσκεστε στο ρόλο του γονιού, είτε στο ρόλο του παιδιού, μιλήστε ανοιχτά για τις ανησυχίες και τους φόβους σας και μην νιώθετε ντροπή για αυτό που αισθάνεστε. Ξεκινήστε έναν εποικοδομητικό διάλογο και βοηθήστε ο ένας τον άλλων να κατανοήσει το τι συμβαίνει.

Σίγουρα δεν υπάρχουν ιδανικοί γονείς και ιδανικά παιδιά. Μην νιώθετε ενοχές για αυτό. Ως παιδιά αποδεχθείτε το καλό που πήρατε από τους γονείς σας και ως γονείς δείτε τα παιδιά σας και αισθανθείτε περηφάνια για αυτά.

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν την πίκρα και την απογοήτευση που νιώθουν απέναντι στους γονείς τους και επιλέγουν να μείνουν μακριά από αυτούς χωρίς να έχουν οποιαδήποτε επαφή. Επίσης πολλοί γονείς νιώθουν πικρία για τις επιλογές των παιδιών τους και απομακρύνονται από αυτά. Ότι και να συμβαίνει συγχωρήστε και προχωρήστε την ζωή σας. Το μίσος που νιώθετε αργά ή γρήγορα θα στραφεί στον ίδιο σας τον εαυτό και θα γίνει ενοχή. Προσπαθήστε να έχετε ισορροπημένες οικογενειακές σχέσεις μιας και αυτό θα σας βοηθήσει να νιώθετε εσωτερική γαλήνη και ασφάλεια.

Οι περισσότεροι από μας γινόμαστε γονείς πολύ πριν πάψουμε να είμαστε παιδιά
Mignon McLaughlin





Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

  Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» του Δήμου Αλμωπίας ευχαριστεί δημόσια τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακηνών "Αγγελής Γάτσος" & "Θύελλας" Σαρακηνών, που προσέφεραν ευγενικά στον Σύλλογό μας σημαντικό ποσό από τα έσοδα του Ετήσιου Χορού τους, ο οποίος δόθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ως οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη  αναγκών του ΚΔΑΠ Ατόμων με Αναπηρία  «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ».
Αξίζει να τονίσουμε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στους παραπάνω Συλλόγους και το πολύπλευρο ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων των  Σαρακηνών, που προσφέρουν μέσα από τις δράσεις τους στην ανάπτυξη του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της γενικότερης κοινωνικής ζωής του τόπου μας.  
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, εκφράζει προς τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακηνών "Αγγελής Γάτσος" & της "Θύελλας" Σαρακηνών,   καλή επιτυχία στο έργο τους.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος


   Τραπεζανίδης Γιώργος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...