Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

ΜΑΣΚΕ ΠΑΡΤΙ - ΒΟΗΘΑΜΕ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ


Μασκέ πάρτι από τα παλιά.

Προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους σε ένα μασκέ πάρτι, που θα θυμίσει δεκαετία 90.

Συνδυασμός διασκέδασης και φιλανθρωπίας από την Ομάδα Ενεργών πολιτών, το καφέ Αστεροσκοπείο και τα "Προμαχιώτικα Νέα".


Καλή μουσική, διαγωνισμός καρναβαλιού με δώρο έκπληξη και ο  νεοεμφανιζόμενος dj Τζίμυ, που θα κάνει αίσθηση.
Με μια μικρή είσοδο για τον κουμπαρά αλληλεγγύης  της τάξης
 των 2 ευρώ, η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται και με λαχνό για μια φιάλη ουίσκι η κάτι ανάλογο, σας περιμένουμε για να βοηθήσουμε χορεύοντας, μια οικογένεια του χωριού.

Το Σάββατο 12-3-2016 μετά τις 10.00 μ.μ. στο Καφέ Αστεροσκοπείο δείχνουμε την δύναμή μας.

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣΑριδαία, 10/3/2016

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Θλιβερή είναι η εικόνα στην παραποτάμια περιοχή της Αριδαίας και σε άλλες περιοχές του Δήμου Αλμωπίας, όπου έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες μπάζων και σκουπιδιών.
Στο σημείο βρέθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας.

 Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ευθύνες των συμπολιτών μας που επιλέγουν αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο για να απαλλαγούν από μπάζα και σκουπίδια. Επιπλέον, τόνισε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή σκοπεύει να διαφυλάξει την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας τέλος σε μια κατάσταση που χρονίζει.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Μπάτση για να αλλάξει αυτή η άσχημη και ντροπιαστική εικόνα, ωστόσο θα πρέπει και οι δημότες να αντιληφθούν ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλουμε όλοι αν θέλουμε να έχουμε έναν Δήμο σύγχρονο και καθαρό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι επισκέφθηκαν τους συγκεκριμένους χώρους. Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία χώρων εναπόθεσης αδρανών υλικών (μπάζων) από την πλευρά του Δήμου Αλμωπίας, ενώ τονίστηκε ότι τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά για τους παραβάτες, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣΣας καλούμε να έρθετε στις 11 Mαρτίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00΄π.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2016.

ΘΕΜΑ 2ο   Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για εξόφληση των με αριθ. 741 και 742/2015 αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.

ΘΕΜΑ 3ο   Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση σε αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας στις  18/3/2016 με αριθμό κλήσης 216 και  αρ.πινακίου 8.

ΘΕΜΑ 4ο   Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμό όρων πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ Υπ. Αποφ. 11389/93 με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια   υλικών συντήρησης και επισκευής δικτύου ηλεκτροφωτισμού (φωτ.σώματα κλπ)   προϋπολογισμού δαπάνης 29.999,98 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. σε βάρος του Κ.Α 02.20.6662.0001  του προϋπολογισμού 2016 του Δήμου

ΘΕΜΑ 5ο   Λήψη σχετικής απόφασης για εκτέλεση επείγουσας πρόσθετης εργασίας για το έργο : ¨Επέκταση Χ.Υ.Τ.Α. 1ης διαχειριστικής ενότητας Ν.Πέλλας (Χ.Υ.Τ.Α. Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος βιολογικού¨.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΞΟΔΕΥΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ - ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ (Απόσπασμα)Το φάντασμα της αξόδευτης Αγάπης

1. Αν στέρηση είναι να μην έχεις αυτό που επιθυμείς, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περίμενες να σου προσφέρει. Η απόκτησή του να αποδεικνύεται απογοητευτική. O άνθρωπος σήμερα μαραίνεται μέσα στην εποχή του ανικανοποίητου. Κι αν, όταν στερείσαι, μπορείς να ονειρεύεσαι και να προσδοκάς, μέσα στην ανικανοποίητη καθημερινότητα και τις απανωτές απογοητεύσεις -όχι απ’ αυτά που δεν έχεις αλλά απ’ αυτά που έχεις-, δεν ξέρεις πια τι ακριβώς να επιθυμήσεις. Από παντού ακούς χείλη πικρά να συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες, φιλότιμο. Οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν τους αγαπούν. Είναι εξάρτηση να περιμένεις από τους άλλους να σου χαρίσουν την αγάπη. Η αγάπη όντως είναι η μεγάλη πλήρωση της ύπαρξης, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγάπη που δίνεις. Όσο κι αν αγαπιέσαι, το ανικανοποίητο θα επιμένει ζοφώδες στην καρδιά, αν αυτή η καρδιά δεν μπορεί να αγαπήσει. Γεμίζουμε μονάχα απ’ την αγάπη που εμείς δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, από όσα δικά μας χαρίζουμε. Ακόμη κι η ψυχή διά της απωλείας της κερδίζεται. Είναι μοίρα ή ελεύθερη επιλογή η ικανότητά μας στο συναίσθημα; Πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή, γι’ αυτό και η καρδιά είναι διαρκώς θυμωμένη με τον μίζερο εαυτό μας που τη στενεύει. Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκουμε αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε· προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μας κάτι τέτοιο. Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φάντασμα στοιχειώνει τη ζωή μας. Λέγεται πως: "Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…"
 2. «Τα παιδιά γνωρίζουν για μας περισσότερα από όσο εμείς για τον εαυτό μας, για το τι συμβαίνει στην οικογένεια, κι ας το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό οι μεγάλοι. Ξεχωρίζουν αυτόματα ποιος ξένος είναι καλός άνθρωπος, τις προθέσεις του, την ψυχική του ποιότητα, αγαπούν σπαρακτικά, θυσιαστικά τα σκυλάκια, τα πουλιά, όλα τα ελάχιστα και ασθενή του κόσμου, γιατί καταλαβαίνουν τη μετοχή τους στην Αλήθεια.Και πόσο δύσκολο να θες να διδάξεις στα παιδιά του Παραδείσου τους κανονισμούς της δικής μας κατάστασης, της πτώσης μας. Να τα προσαρμόσεις! Πού;…Να τους αφαιρείς την αγαλλίαση, την έκσταση, κάνοντάς τα όλο και πιο λογικά, συμβατικά λογικά, να τα πονηρεύεις να επιζήσουν. Για να επιζήσουν θα πρέπει να τους μειώνεις και να τους λερώνεις το να ζουν. Να τα κατεβάσεις από το υπέρλογο όπου ταξιδεύουν σαν άγγελοι και να τα προσγειώσεις στον κόσμο που τόσο συμβιβασμένα και μίζερα φτιάξαμε όπως-όπως οι μεγάλοι. Να τους περιορίσεις την απέραντη ύπαρξη σε μια κοσμική, άρα υποκριτική ύπαρξη. Ίσως γι’ αυτό είναι συχνά μελαγχολικά κι απόμακρα, ίσως γι’ αυτό όσο πάνε προς την εφηβεία μας βγάζουν το θυμό τους. Μια αχνή αίσθηση εξορίας στο βλέμμα τους ανατέλλει από νωρίς.» 
3. «Τίποτα μα τίποτα δεν εξοργίζει τον άνθρωπο όσο το να του στερούν την ελευθερία του, να μην του επιτρέπουν να είναι ο εαυτός του, είτε το καταλαβαίνει συνειδητά είτε όχι. ….. Μόνο από τον εαυτό μας κινδυνεύουμε, μόνο εκεί στο βυθό του βρίσκεται η Κόλαση κι ο Παράδεισός μας, γι αυτό και προς τα κει, προς τα μέσα, αξίζει να οδοιπορούμε. Κάθε δρόμος, και ο πιο μακρινός, και ο πιο φιλόδοξος πνευματικά, από και περνάει. Από κει περνάει ακόμα και η απάρνηση του εαυτού όταν την αποφασίσουμε. Γι αυτό θυμώνουμε όταν μας εμποδίζουν το μόνο δημιουργικό ταξίδι ζωής: να βρούμε τον εαυτό μας.»

 4. «Δεν είναι κακό να ζει κανείς μόνος, αντιθέτως, όποιος ασκηθεί να αντέχει τη μοναξιά έχει τη δύναμη να αντέχει πάρα πολλά και όχι μόνο να αντέχει αλλά και να απολαμβάνει πάρα πολλά που αλλιώς δε θα μπορούσε να διακρίνει. Η μοναξιά είναι το ορυχείο της δύναμης και της αυτογνωσίας. Δεν ζει καλά κανείς παρά μόνος, έφτασε να λέει ο Διονύσιος Σολωμός. Μια μοναξιά όμως που δεν αποτελεί καταφύγιο δειλίας. Μόνο τότε. Η επιλεγμένη μοναχικότητα όχι η εξαναγκαστική».


ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ [BOB DYLAN (1941)]: Στον άνεμο πετάει

Bob Dylan - Azkena Rock Festival 2010 1.jpg

ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ [BOB DYLAN (1941)]: Στον άνεμο πετάει
Πόσους δρόμους πρέπει ένας άντρας ν’ ακολουθήσει
προτού σαν άντρα μπορεί κανείς να τον ορίσει;
Σε πόσες θάλασσες πρέπει ένα περιστέρι λευκό να αρμενίσει
προτού στην άμμο πάει γλυκά για να καθίσει;
Ναι, και πόσες φορές θα βροντήσουν τα κανόνια
προτού τα θάψουμε για πάντα μες στα χιόνια;
Η απάντηση, φίλε μου, σαλεύει και σκιρτάει,
η απάντηση, φίλε μου, στον άνεμο πετάει.
Πόσα χρόνια μπορεί να αντέξει ένα βουνό
προτού της θάλασσας το φθείρει το νερό;
Ναι, και πόσα χρόνια μπορούνε κάποιοι
ν’ ανεχθούνε τη σκλαβιά
προτού έρθει να τους δοθεί και πάλι η λευτεριά;
Και πόσες φορές μπορεί κανείς να γυρίζει το κεφάλι
να κάνει πως δεν βλέπει το γύρω του το χάλι;
Η απάντηση, φίλε μου, σαλεύει και σκιρτάει,
η απάντηση, φίλε μου, στον άνεμο πετάει.
Πόσες φορές πρέπει το βλέμμα να σηκώσεις
προτού τον ουρανό να δεις ολόκληρο κι όχι με δόσεις;
Και πόσα αυτιά κανείς πρέπει να έχει
προτού το κλάμα του συνάνθρωπου αρχίσει να προσέχει;
Και πόσοι πρέπει να πεθάνουνε, πόσοι ακόμα άλλοι
προτού νοιώσουμε πως ο θάνατος κάνει ζημιά μεγάλη;
Η απάντηση, φίλε μου, σαλεύει και σκιρτάει,
η απάντηση, φίλε μου, στον άνεμο πετάει.
Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ - Κική Δημουλά


Σκορπίζουν
τῶν δακρύων οἱ μεγάλες συγκεντρώσεις.
Μνήμη καὶ παρὸν ψάχνουν νὰ κρυφτοῦν
ἀπὸ τὴ διαύγειά τους.

Ἀραιὰ ποῦ καὶ ποῦ καμιὰ τουφεκιὰ
πότε ἀπὸ κεῖνο τὸ εὐκρινὲς
χαράκωμα ἡ λύπη πότε ἀπὸ ἀμυδρότερο.
Στρατηγικὴ νὰ δείξει τάχα
ὅτι ἔρχονται ἐνισχύσεις.
Ἂς παραδοθεῖ.

Ἔχει σχεδὸν ἐπικρατήσει ἡ φωτογραφία σου.
Ἐξαπλώθηκε ὅπου βρῆκε ἄμαχη ἐπιφάνεια
ἀποδεκατισμένη αἴσθηση πρόθυμη γιὰ γαλήνη.
Ἀνεμίζει στῶν βλεμμάτων τὰ ὑψώματα
ὄχι σὰν ἔθιμο ἀδρανὲς μελαγχολικὸ
μὰ ὡς γενναῖος συκοφάντης τῆς ἀπώλειάς σου.
Μέρα τὴ μέρα πείθει πῶς τίποτα δὲν ἄλλαξε
ὅτι ἤσουν πάντα ἔτσι, ἀπὸ χαρτὶ
ἐκ γενετῆς φωτογραφία σὲ συνάντησα
ἀνέκαθεν πὼς ἔτσι σ᾿ ἀγαποῦσα γυρολόγα
ἀπὸ εἰκόνα σὲ ἀπεικόνιση
κι ἀπὸ ἀπεικόνιση σὲ εἰκόνα σου ἀρκέστηκα.

Μνήμη καὶ παρὸν πρέπει νὰ κρυφτοῦν
ἀπὸ τὴ διαύγειά τους.

Ἀραιὰ ποῦ καὶ ποῦ καμιὰ τουφεκιὰ ἀμυδρὴ
Μαρτυρία ὑπέρ σου ἡ λύπη
ἂς παραδοθεῖ.
Ὁ μόνος ἀξιόπιστος μάρτυρας ὅτι ζήσαμε
εἶναι ἡ ἀπουσία μας.ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ - Octavio Paz (απόσπασμα)Εσείς τι λέτε πιο εύκολα στη ζωή σας: το «ναι» ή το «όχι»;

«Το "όχι". Το διαπιστώσατε νομίζω και εσείς εμπράκτως. Για να σας πω αυτό το "ναι", για μια συνάντηση, είπα πολλά "όχι" πρώτα!». (χαμογελάει)

Γιατί σήμερα οι άνθρωποι λένε τόσο εύκολα «ναι»;

«Η μοναξιά... Φοβούνται τη μοναξιά του "όχι"! Ξέρετε είναι πολύ εύκολο να πέσεις στο ποτάμι και, χωρίς να κάνεις τίποτε, να αφεθείς να παρασυρθείς από το ρεύμα! Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς. Γι' αυτό τιμώ τους αντιφρονούντες όπου και αν βρίσκονται. Αυτός που λέει "όχι" είναι ένας αντιφρονών! Σε μια κοινωνία που βολεύεται να συμφωνεί, αυτός που διαφωνεί φωτίζει με διαφορετικότητα την πληκτική ομοιομορφία! Αν θέλετε, αυτός ήταν ο θάνατος του καλλιτέχνη στην εποχή μας!». 
[...]

Υπάρχει ελπίδα;

«Το είπα και στην αρχή. Η μόνη ελπίδα μας είναι να βγάλουμε την ψυχή μας από το "μπαούλο". Μόνο έτσι θα μπει φρένο στο τρεχαλητό του μυαλού μας. Το μυαλό είναι ένα σκυλί που αν δεν το δέσεις από την ψυχή ικανοποιεί τις επιθυμίες του όπως τα ζώα. Αρα οδηγεί τον άνθρωπο με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον θαυμαστό κόσμο των ζώων. Με ρωτήσατε αν υπάρχει ελπίδα... Ναι, υπάρχει ελπίδα, αρκεί να πονέσουμε ξανά»!


Οκτάβιο Πας

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΑΣ ΚΗΡΥΤΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΛένε ότι αυτοί (οι πρόσφυγες) είναι φυγάδες, ξένοι και ελεεινοί. Ότι άφησαν τις πατρίδες τους για να μαζευτούν στην πόλη μας. Πες μου λοιπόν, γι’ αυτό αγανακτείς και μαδάς το στεφάνι της πόλης [δηλ. καταστρέφεις τη δόξα της], επειδή όλοι τη θεωρούν δικό τους λιμάνι και την προτιμούν από τη δική τους γη;

 Γι΄αυτό ακριβώς όμως, θα έπρεπε να αγάλλεσαι και να χαίρεσαι, γιατί όπως για ένα καλό προϊόν όλοι σπεύδουν να το αγοράσουν απ’ τα χέρια σας, έτσι και όλα τα έθνη βλέπουν την πόλη μας σαν δική τους μητέρα. Ας μην καταστρέφετε λοιπόν την τιμή που της κάνουν και μην πετσοκόβετε αυτόν τον έπαινο που της προσφέρουν από τα παλιά τα χρόνια.

Και όπως κάποτε είχε πέσει μεγάλη πείνα, οι κάτοικοι αυτής της πόλης έστειλαν πολλά χρήματα στους κατοίκους των Ιεροσολύμων μέσω του Βαρνάβα και του Παύλου, από τους οποίους ξεκινήσαμε την ομιλία μας [σ.σ. έγινε προηγουμένως λόγος].
 Από ποιον εμείς θα είμαστε άξιοι συγγνώμης, και τι είδους απολογία θα δώσουμε, όταν οι πρόγονοί μας έτρεφαν με τα χρήματά τους αυτούς που ζούσαν μακριά και έτρεχαν να τους βοηθήσουν – ενώ εμείς θέλουμε να απελάσουμε αυτούς που έρχονται από μακριά, και απαιτούμε ευθύνες με ακρίβεια;
 Και μάλιστα ενώ γνωρίζουμε ότι εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι μυριάδων κακών….
 Ας σκεφτούμε δε, ότι αν ο Θεός θελήσει να μας εξετάσει, όπως ακριβώς κάνουμε εμείς με τους φτωχούς, δεν θα τύχουμε καμία συγγνώμη και κανένα έλεος. Γιατί ειπώθηκε: «Όπως εσείς κρίνετε, έτσι και οι ίδιοι θα κριθείτε». 
Γίνε λοιπόν κι εσύ φιλάνθρωπος και ήμερος στο συνάνθρωπο, συγχώρεσε αυτόν που σφάλλει και δείξε έλεος, αν θέλεις να κριθείς ευνοϊκά.
 Γιατί όμως μπλέκεις τα πράγματα; Γιατί είσαι περίεργος;
 Μήπως ο Θεός πρόσταξε να ψάχνουμε τις ζωές των άλλων, να απαιτούμε ευθύνες και να πολυπραγμονούμε, ώστε να δυσκολεύονται οι άνθρωποι;

[Δραπέται τινες εισι, φησι, και ξένοι, και μαστιγίαι, και τας αυτών αφέντες πατρίδας, εις την ημετέραν πόλιν συρρέουσι. Δια τούτο ουν αγανακτείς, ειπέ μοι, και τον στέφανον της πόλεως διατίλλεις, ότι κοινόν λιμένα πάντες αυτήν είναι νομίζουσι, και της ενεγκούσης την αλλοτρίαν προτιθέασι; Διά τούτο μεν ούν αγάλλεσθαι έδει και χαίρειν, ότι καθάπερ εις κοινόν εμπορίαν τας υμετέρας χείρας τρέχουσιν άπαντες, και μητέρα κοινήν είναι ταύτην την πόλιν νομίζουσι. Μη δη διαφθείρητε το εγκώμιον, μηδέ ακρωτηριάσητε τον έπαινον πάτριον όντα αυτή και αρχαίον.

Και γαρ ποτε λιμού μέλλοντος εις την γην εμβάλλειν άπασαν, οι την πόλιν ταύτην οικούντες τοις εν Ιεροσολύμοις καθημένοις, αυτοίς δε τούτοις, περί ων ημίν ούτος ο λόγος άπας κεκίνηται, διά χειρός Βαρνάβα και Σαύλου χρήματα έπεμψαν ουκ ολίγα. Τίνος ούν εν είημεν ημείς συγγνώμης άξιοι, ποίας δε απολογίας, όταν οι μεν πρόγονοι οι ημέτεροι και τους πόρρωθεν καθημένους φαίνωνται διά των οικείων τρέφοντες χρημάτων, και αυτοί προς εκείνους τρέχοντες· ημείς δε και τους αλλαχόθεν προς ημάς καταφεύγοντας απελαύνωμεν, και απαιτώμεν ευθύνας ακριβείς, και ταύτα ειδότες, ότι μυρίων υπεύθυνοί εσμεν κακών; Καν ο Θεός ούτως ακριβώς τα καθ’ ημάς εξέταση, ώσπερ ημείς τα των πενήτων, ουδεμιάς τευξόμεθα συγγνώμης, ουδέ ελέου τινός· «Εν ω γαρ κρίματι κρίνετε, φησί, και υμείς κριθήσεσθε». Γενού τοίνυν φιλάνθρωπος και ήμερος τω συνδούλω, και πολλά άφες των ημαρτημένω, και ελέησον, ίνα και αυτός τοιαύτης τύχης της ψήφου. Τι πράγματα σαυτώ πλέκεις· τι περιεργάζη; Άρα ει προσέταξεν ο Θεός βίους ερευνάν, και ευθύνας απαιτείν, και πολυπραγμονείν τρόπους, ουκ αν εδυσχέραινον πολλοί;]

(Περί Ελεημοσύνης. Εκφωνηθείς εν τω παριέναι αυτόν χειμώνος ώρα, και ιδείν τους πένητας και πτωχούς ανεπιμελήτους ερριμμένους κατά την αγοράν, PG 51, 269-70)ΠΗΓΗ...http://www.pemptousia.gr

Η ΨΕΥΔΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗΟ Πρωτοπρ. Νικόλαος Λουδοβίκος μιλάει για το δράμα του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου και το ενδιαφέρον της Δύσης για την πατερική παράδοση.

ΠΗΓΗ...http://www.pemptousia.gr

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο Μήτσος ξυπνάει στο σπίτι του με ένα τρομερό πονοκέφαλο. Με το ζόρι ανοίγει τα μάτια και βλέπει ένα κουτί ασπιρίνες και ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο. Ανακάθεται στο κρεβάτι και βλέπει τα ρούχα του μπροστά του, καθαρά και σιδερωμένα. Όλο το δωμάτιο τακτοποιημένο και πεντακάθαρο. Παίρνει μια ασπιρίνη, πίνει νερό και βλέπει ένα σημείωμα : "Αγάπη μου, το πρωινό είναι ζεστό στον φούρνο, έφυγα νωρίς για ψώνια. Φιλάκια, Σε Αγαπώ γλυκέ μου". Κατεβαίνει στην κουζίνα, βρίσκει ένα ζεστό υπέροχο πρωινό, την πρωινή εφημερίδα και τον 12χρονο γιο του στο τραπέζι.
- Γιε μου, μήπως συνέβη κάτι χτες βράδυ; αναρωτιέται ο τύπος.
Απαντά ο γιος :
- Λοιπόν πατέρα, ήρθες σπίτι κατά τις 4 το πρωί τύφλα στο μεθύσι, ξέρασες στο σαλόνι, έσπασες κάποια πράγματα, έπεσες από την σκάλα και μαύρισες το μάτι σου.
- Ωχ, και πως είναι όλα τόσο τακτοποιημένα; Και το πρωινό να είναι έτοιμο για μένα;
Και απαντά ο γιος :
- Να, όταν η μαμά σε έσυρε στο κρεβάτι και σου έβγαλε το παντελόνι για να ξαπλώσεις, εσύ είπες : "Κυρία μου αφήστε με ήσυχο! Είμαι παντρεμένος!"

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΑΠΟ ΤΗΝ GREENPEACEΟι νέες μελέτες της οργάνωσης δείχνουν πως η ραδιενέργεια είναι ακόμη πολύ υψηλή και πως οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο 

H οικονομική κρίση στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία σημαίνει πως ο έλεγχοι και οι δοκιμές σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ έχουν σταματήσει ή ελαττωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, επισημαίνει η μεγάλη έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Greenpeace.

   Σύμφωνα με επιστημονικές δοκιμές, για λογαριασμό της ομάδας περιβαλλοντικής εκστρατείας, η συνολική μόλυνση έχει μειωθεί κάπως, αλλά παραμένει αρκετά υψηλή, ειδικά σε δασικές περιοχές.   Οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές εξακολουθούν να έρχονται σε καθημερινή επαφή με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από τον Απρίλιο του 1986, μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο.

   "Είναι σε ό,τι τρώνε και ό,τι πίνουν. Είναι στο ξύλο που χρησιμοποιούν για κατασκευές και καίνε για να τους ζεστάνει." αναφέρει η έκθεση. Η επιστημονική ομάδα της Greenpeace, διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε σπόρους σιτηρών, τα επίπεδα ακτινοβολίας στις μολυσμένες περιοχές - όπου ζουν κατ 'εκτίμηση 5 εκατομμύρια άνθρωποι - έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί και σημειώνει πως η μόλυνση θα τους συνοδεύει για πολλές ακόμη δεκαετίες ή και αιώνες.

   "Η καταστροφή του Τσερνομπίλ προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον που θα διαρκέσουν για χιλιάδες χρόνια", αναφέρει η 54 σελίδων έκθεση. "Αυτή η μόλυνση αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων που πρέπει να ζουν σε αυτά τα μέρη. Και ακριβώς όπως η μόλυνση αυτή θα είναι μαζί τους για τις επόμενες δεκαετίες, έτσι θα συνεχίζονται και οι σχετικές επιπτώσεις στην υγεία τους." Δεδομένα από την μελέτη έδειξαν μια σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του πληγέντος πληθυσμού της Ουκρανίας. Εκεί βρέθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων και η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε νέους ανθρώπους. 

Ωστόσο η Greenpeace έδωσε στοιχεία και για τις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την καταστροφή της Φουκουσίμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πολλές από αυτές που είναι γύρω από το εργοστάσιο, θα παραμείνουν ακατοίκητες για δεκαετίες. Όπως και με το Τσερνομπίλ, τα δάση γύρω από τον χώρο του ατυχήματος στην Ιαπωνία βρέθηκαν να έχουν γίνει αποθετήρια της ραδιενεργού μόλυνσης σε βαθμό που δεν θα μπορούσε να καθαριστεί. Τρεις δεκαετίες μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, πάνω από 6.313 τετραγωνικά μίλια γης εξακολουθούν να θεωρούνται άχρηστα για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και περισσότερα από 93.205 τετραγωνικά μίλια σε Λευκορωσία, Ρωσία και τη Ουκρανία έχουν οριστεί μολυσμένες περιοχές. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που επισήμως έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια του Τσερνομπίλ.
 Μαρτυρίες που φέρνει στη δημοσιότητα η Greenpeace αναφέρουν πως οι περισσότεροι είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και πως δεν τήρησαν όλες τις προφυλάξεις.

    Ο Victor Khanayev, ένας χειρουργός στη ρωσική περιοχή του Novozybkov, είπε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν πολύ φτωχοί για να εξασφαλιστεί ότι έτρωγαν μόνο φαγητό που δεν είχε μολυνθεί. "Είναι αδύνατο για τους ανθρώπους της υπαίθρου και ακόμα και τους κατοίκους της πόλης να μην καταναλώσουν τοπικά προϊόντα από τη γη και τον κήπο τους, ειδικά όταν η επίσημη χρηματική αποζημίωση είναι τόσο μικρή," είπε.

   Η Halina Chmulevych, μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών σε ένα χωριό στην περιοχή Rivne της Ουκρανίας, αναφέρθηκε στην έκθεση, και παραδέχεται πως και αυτή μερικές φορές δεν είχε άλλη επιλογή από το να ταΐσει τα παιδιά της με μολυσμένη τροφή. 
Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...