Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΑΠΟ ΤΗΝ GREENPEACE



Οι νέες μελέτες της οργάνωσης δείχνουν πως η ραδιενέργεια είναι ακόμη πολύ υψηλή και πως οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο 

H οικονομική κρίση στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία σημαίνει πως ο έλεγχοι και οι δοκιμές σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ έχουν σταματήσει ή ελαττωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, επισημαίνει η μεγάλη έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Greenpeace.

   Σύμφωνα με επιστημονικές δοκιμές, για λογαριασμό της ομάδας περιβαλλοντικής εκστρατείας, η συνολική μόλυνση έχει μειωθεί κάπως, αλλά παραμένει αρκετά υψηλή, ειδικά σε δασικές περιοχές.   Οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές εξακολουθούν να έρχονται σε καθημερινή επαφή με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από τον Απρίλιο του 1986, μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο.

   "Είναι σε ό,τι τρώνε και ό,τι πίνουν. Είναι στο ξύλο που χρησιμοποιούν για κατασκευές και καίνε για να τους ζεστάνει." αναφέρει η έκθεση. Η επιστημονική ομάδα της Greenpeace, διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε σπόρους σιτηρών, τα επίπεδα ακτινοβολίας στις μολυσμένες περιοχές - όπου ζουν κατ 'εκτίμηση 5 εκατομμύρια άνθρωποι - έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί και σημειώνει πως η μόλυνση θα τους συνοδεύει για πολλές ακόμη δεκαετίες ή και αιώνες.

   "Η καταστροφή του Τσερνομπίλ προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον που θα διαρκέσουν για χιλιάδες χρόνια", αναφέρει η 54 σελίδων έκθεση. "Αυτή η μόλυνση αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων που πρέπει να ζουν σε αυτά τα μέρη. Και ακριβώς όπως η μόλυνση αυτή θα είναι μαζί τους για τις επόμενες δεκαετίες, έτσι θα συνεχίζονται και οι σχετικές επιπτώσεις στην υγεία τους." 



Δεδομένα από την μελέτη έδειξαν μια σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του πληγέντος πληθυσμού της Ουκρανίας. Εκεί βρέθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων και η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε νέους ανθρώπους. 

Ωστόσο η Greenpeace έδωσε στοιχεία και για τις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την καταστροφή της Φουκουσίμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πολλές από αυτές που είναι γύρω από το εργοστάσιο, θα παραμείνουν ακατοίκητες για δεκαετίες. Όπως και με το Τσερνομπίλ, τα δάση γύρω από τον χώρο του ατυχήματος στην Ιαπωνία βρέθηκαν να έχουν γίνει αποθετήρια της ραδιενεργού μόλυνσης σε βαθμό που δεν θα μπορούσε να καθαριστεί. Τρεις δεκαετίες μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, πάνω από 6.313 τετραγωνικά μίλια γης εξακολουθούν να θεωρούνται άχρηστα για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και περισσότερα από 93.205 τετραγωνικά μίλια σε Λευκορωσία, Ρωσία και τη Ουκρανία έχουν οριστεί μολυσμένες περιοχές. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που επισήμως έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια του Τσερνομπίλ.
 Μαρτυρίες που φέρνει στη δημοσιότητα η Greenpeace αναφέρουν πως οι περισσότεροι είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και πως δεν τήρησαν όλες τις προφυλάξεις.

    Ο Victor Khanayev, ένας χειρουργός στη ρωσική περιοχή του Novozybkov, είπε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν πολύ φτωχοί για να εξασφαλιστεί ότι έτρωγαν μόνο φαγητό που δεν είχε μολυνθεί. "Είναι αδύνατο για τους ανθρώπους της υπαίθρου και ακόμα και τους κατοίκους της πόλης να μην καταναλώσουν τοπικά προϊόντα από τη γη και τον κήπο τους, ειδικά όταν η επίσημη χρηματική αποζημίωση είναι τόσο μικρή," είπε.

   Η Halina Chmulevych, μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών σε ένα χωριό στην περιοχή Rivne της Ουκρανίας, αναφέρθηκε στην έκθεση, και παραδέχεται πως και αυτή μερικές φορές δεν είχε άλλη επιλογή από το να ταΐσει τα παιδιά της με μολυσμένη τροφή. 




Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...