Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ



Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε. Πέλλας στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους

Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η αλληλοβοήθεια και κοινωνική αλληλεγγύη χαρακτηρίζουν τους Έλληνες και αποτελούν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης που θέλουμε

Ολοκληρώθηκε η φάση της προετοιμασίας και υπογράφηκε σήμερα από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τους εκπροσώπους των λοιπών εταίρων πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».

Στην κοινωνική σύμπραξη συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η Ιερά Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, οι Δήμοι Έδεσσας, Πέλλας, Σκύδρας και Αλμωπίας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εδέσσης και Περιχώρων.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του προγράμματος που περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Πέλλας, κυρίως με τη χορήγηση ειδών πρώτης ανάγκης.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης «…η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια τα οποία ελέγχονται αντικειμενικά, με δικαιοσύνη και πλήρη διαφάνεια. Η οργάνωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η εμπειρία της εκκλησίας, η οποία πρωτοστατεί σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και έχει αναλάβει πολλές σημαντικές κοινωνικές αποστολές όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης αλλά και των κοινωνικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διασφαλίζουν ότι η βοήθεια θα φτάσει έγκαιρα σ’ αυτούς που την χρειάζονται πραγματικά. Η Π.Ε. Πέλλας ως επικεφαλής εταίρος της κοινωνικής σύμπραξης, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, οργάνωσε άψογα όλη τη διαδικασία μέχρι την υπογραφή του σημερινού πρωτοκόλλου συνεργασίας, παρά τις ασφυκτικές ημερομηνίες. Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους παραμένουν στη διάθεση των πολιτών και δικαιούχων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού του Δήμου Αλμωπίας κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης ανέφερε πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού έχουν έναν ουσιαστικό και παρεμβατικό ρόλο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική επικράτεια.

Η κα. Τριγωνάκη Ιορδάνα από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Έδεσσας και η κα. Μυστακίδου Ειρήνη από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Γιαννιτσών, τόνισαν τις δυσκολίες που βιώνουν πολλοί συνάνθρωποί μας σήμερα, οι οποίες εντείνονται λόγω της κρίσης και συμπλήρωσαν ότι «μέσα από τον εθελοντισμό και την αλληλοβοήθεια, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν νόημα στη ζωή τους προσφέροντας πολύτιμο κοινωνικό έργο».


Για την Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας το πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ. Ιωήλ, για τον Δήμο Έδεσσας η Αντιδήμαρχος κα. Μαρούλα Βλάχου-Κατσάρα, για το Δήμο Πέλλας ο Αντιδήμαρχος κ. Σοφίας Χρήστος και για το  Δήμο Σκύδρας ο Αντιδήμαρχος κ. Μηνάς Στυλιανός.  



ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ LEADER ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ


Υπογραφή νέων συμβάσεων έργων Leader ύψους 1.218.291,86 € από τον Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της ΑΝ.ΠΕ. Θ. Θεοδωρίδη

Στην υπογραφή τεσσάρων νέων συμβάσεων έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν στους Δήμους Έδεσσας και Πέλλας προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσία των κ.κ. Δημάρχων Έδεσσας και Πέλλας Δημητρίου Γιάννου και Γρηγορίου Στάμκου αντίστοιχα, οι οποίοι συνυπέγραψαν τις συμβάσεις.

Αναλυτικά τα έργα είναι τα εξής :

L322-2
ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ                                 ΚΤΙΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ –
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
 81.300,00 €
81.300,00 €
L321-1
ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
     ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
 ΟΔΟΥ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ –
ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ
406.504,06 €
406.504,06 €
ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
     ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΜΑ ΣΤΗΝ
Τ.Κ. ΑΘΥΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
325.203,25 €
325.203,25 €
ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟIIΑΣ Τ.Κ. ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ
405.284,55 €
405.284,55 €

Τα έργα εντάσσονται στην 4η προκήρυξη του προγράμματος LEADER και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 1.218.291,86 €.  


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, σε σύντομη δήλωσή του, αναφέρθηκε στη σημασία στήριξης των πρωτοβουλιών των Δήμων που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των πολιτών σε όλη την Πέλλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα τρία από τα τέσσερα έργα αφορούν την αγροτική οδοποιία και την κατασκευή μικρών αλλά σημαντικών έργων σε καίρια σημεία και περιοχές που υπάρχουν άμεσες ανάγκες. Στόχος μας είναι η βελτίωση των υποδομών που θα διευκολύνουν τους συμπολίτες μας αγρότες να μεταφέρουν και να διανείμουν με ασφάλεια τα παραγόμενα αγαθά της Πέλλας προς μεταποίηση και κατανάλωση, ιδιαίτερα τώρα που είναι η κρίσιμη περίοδος συγκομιδής.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"



Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποίησε εκτάκτως το πρωί της Δευτέρας η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Αλμωπίας (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων), με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 με απόφαση της Κυβέρνησης. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μπίνος και οι συνεργάτες του, βρίσκονται από το Σάββατο σε συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές, με στόχο να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης καταγράφηκε η δύσκολη αυτή συγκυρία η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας, ενώ την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα με την προμήθεια καυσίμων στα μηχανήματα του Δήμου, λόγω των προβλημάτων τροφοδοσίας που αντιμετωπίζουν τα πρατήρια.
Η Εκτελεστική Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αποφάσισε ότι ο Δήμος μας αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να δώσει βαρύτητα στους δύο κεντρικούς τομείς: Την καθημερινότητα και τις κοινωνικές δομές. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα πραγματοποιείται κανονικά η αποκομιδή των σκουπιδιών (σύμμικτα) χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, ενώ θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους οι κοινωνικές δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠμεΑ). Ωστόσο, αναστέλλονται οι εργασίες των μηχανημάτων έργου, λόγω της έλλειψης των καυσίμων που μπορεί να ενταθεί αν δεν υπάρξει εξορθολογισμός της χρήσης.
Όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, έκαναν λόγο για ιστορικές στιγμές, χαρακτηρίζοντας όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες πρωτόγνωρα. Επιπλέον, ευχήθηκαν για τη χώρα μας να βγει γρήγορα από τις περιπέτειες στις οποίες έχει περιέλθει και δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε ετοιμότητα αντιμετωπίζοντας κάθε έκτακτη κατάσταση.
Όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μπίνος στη δήλωσή του, «θα εργαστούμε όλοι απρόσκοπτα και θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας, με όποιον τρόπο μπορούμε. Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στη διάθεση του κάθε πολίτη και συνεχίζει την μεγάλη της προσπάθεια. Αυτές τις δύσκολες μέρες για όλους μας, παρακαλούμε για την κατανόηση του κόσμου. Συνιστούμε ψυχραιμία γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες».
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, ότι ο Δήμαρχος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον συντοπίτη μας Βουλευτή κ. Γιάννη Σηφάκη με τον οποίο υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από τη συνομιλία ήταν η κοινή επιθυμία για θετικές εξελίξεις που θα βγάλουν τον τόπο μας από το τέλμα και θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.
Αύριο Τρίτη ο Δήμαρχος θα μεταβεί εκτάκτως στην Αθήνα για να παρευρεθεί σε συνάντηση των Δημάρχων που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιος Πατούλης.

ΟΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΕΛΤΑ



Οι ταχυδρόμοι θα διανείμουν τις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους τις λαμβάνουν μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ανακοίνωσε ο αναπλ.υπουργός Υποδομών 

Με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, σημείωσε ότι μετά την έκδοση της
νομοθετικής ρύθμισης για την αναστολή λειτουργίας των τραπεζών, οι ταχυδρόμοι θα δώσουν τις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους τις
λαμβάνουν μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.



ΠΗΓΗ...http://left.gr

ΤΑ DVD ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Τα dvd από τη γιορτή του νηπιαγωγείου Προμάχων είναι έτοιμα και διατίθενται από το κατάστημα Γεωργία Μητσάνη.
Όποιος ενδιαφέρεται να τα πάρει  από εκεί .

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ


Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Ενημέρωση του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη για την προετοιμασία από τη Διευθύντρια Διοικητικού – Οικονομικού Κ. Κυριακοπούλου


Συνεργασία είχε σήμερα (29/6) το πρωϊ ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με τη Διευθύντρια Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε. Πέλλας κα. Κυριακή Κυριακοπούλου.

Ο κ. Θεοδωρίδης ενημερώθηκε για την προετοιμασία που ήδη έχει ξεκινήσει ώστε, να κυλήσει ομαλά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή. Όπως ανέφερε η κα. Κυριακοπούλου, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Διοικητικού βρίσκονται στη θέση τους και η επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων έχει γίνει με σκοπό την αποφυγή προβλημάτων και κωλυσιεργίας της διαδικασίας. Τονίστηκε, ότι αναμένονται περαιτέρω οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για ρυθμίσεις θεμάτων και λεπτομερειών.


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης έδωσε εντολή ώστε οι υπηρεσίες να ενημερώνουν άμεσα τους πολίτες της Π.Ε. Πέλλας τις επόμενες ημέρες για την εξέλιξη των διαδικασιών παρέχοντας διευκρινίσεις και οδηγίες. 

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΠΟΥ ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ



Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και μερίδα πιστών, με αφορμή το δημοψήφισμα.
 Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στο θέμα του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές. «Εγώ έχω το δικαίωμα, μία φορά να πω μία εξομολόγηση. Εγώ θα ψηφίσω Ευρώπη.» 

Τότε ένας από τους πιστούς άρχισε να φωνάζει δυνατά «όχι» προκαλώντας τα χειροκροτήματα αρκετών εκ των παρισταμένων. Ο μητροπολίτης φάνηκε κάπως αμήχανος και απευθυνόμενος προς ιερείς που τον συνόδευαν, αναρωτήθηκε:
 «Τώρα είναι όχι ή εναντίον αυτού;».
 «Ένας είναι» του απαντούν οι ιερείς και, αφού ο μητροπολίτης ήπιε μία γουλιά νερό, συνέχισε:
 ««Α, ένας είναι»
 και ξεκίνησε τις ψαλμωδίες διακόπτοντας εσπευσμένα το κήρυγμά του, που είχε αυτή την αναπάντεχη κατάληξη.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2015: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ;



Έκδηλη είναι η ανησυχία των συνταξιούχων της χώρας μας για το αν θα τους καταβληθούν οι συντάξεις του μηνός Ιουλίου, με δεδομένη την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει επέλθει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της πατρίδας μας.
Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 3.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την καταβολή τους κανονικά:

 "...Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό..."

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ



Πτώση 1,78% και απώλειες 368,81 μονάδων του βασικού δείκτη Nikkei καταγράφουν οι συναλλαγές, στα μέσα της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, με τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους που έχουν σχέση με την κρίση της ελληνικής οικονομίας και τους φόβους για έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη αλλά και την άνοδο της ισοτιμίας του γεν.

   Το ασιατικό χρηματιστήριο είχε ανοίξει με πτώση 2,4% και απώλειες 516 μονάδων, με τον δείκτη Nikkei να έχει διαμορφωθεί στην έναρξη στις 20.219,08 μονάδες.

   Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το άνοιγμα και των ευρωπαικών αγορών. Κλειστό θα παραμείνει το χρηματιστήριο της Αθήνας. 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: ΚΑΥΣΙΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ



Διαβεβαιώσεις για επάρκεια καυσίμων και κανονική λειτουργία των πρατηρίων έδωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης.

   Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ: 

  Τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ λειτουργούν κανονικά εξασφαλίζοντας πλήρως τις ανάγκες τις αγοράς. 
Τα ΕΛΠΕ διατηρούν αποθέματα καυσίμων για πολλούς μήνες. Είναι εξασφαλισμένη και η περαιτέρω προμήθεια των διυλιστηρίων μας με «αργό πετρέλαιο». 
Τα πρατήρια καυσίμων ΕΚΟ και ΒΡ λειτουργούν κανονικά με απόλυτα εξασφαλισμένη την τροφοδοσία τους. Οι πελάτες των πρατηρίων δύνανται, όπως πάντα, να εξυπηρετηθούν πληρώνοντας με κάθε νόμιμο τρόπο (μετρητά, κάρτες κ.λπ.).
 Οτιδήποτε άλλο, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
 Η ζήτηση στην αγορά καυσίμων είναι αυξημένη από το Σάββατο, ωστόσο όπως επισημαίνεται και από πηγές των εταιρειών εμπορίας αλλά και των βενζινοπωλών ο εφοδιασμός γίνεται κανονικά.

ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: 60 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΟΡΙΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΝ - ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



Δημοσιεύτηκε στις 3 μετά τα μεσάνυχτα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τίθεται σε ισχύ και αφορά στα capital controls έως και τις 6 Ιουλίου. Η χρονική περίοδος από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου κηρύσσεται τραπεζική αργία ενώ τα ΑΤΜ δεν αναμένεται να λειτουργήσουν από το πρωί της Δευτέρας αλλά θα λειτουργήσουν εντός το πολύ δώδεκα ωρών. 

 Τι αναφέρει αναλυτικά:

   Έχοντας υπόψη:
 1. Το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
 2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να προστατευθεί το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ελληνική οικονομία εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας που προκάλεσε η απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015 να αρνηθεί την επέκταση της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας.
 3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

 αποφασίζουμε:

 Άρθρο πρώτο 

1. Η χρονική περίοδος από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου κηρύσσεται τραπεζική αργία. Η τραπεζική αργία καταλαμβάνει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4261/2014 (Α΄ 107), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα ιδρύματα πληρωμών του ν. 3862/2010 (Α΄ 113) και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α΄ 218), τα υποκαταστήματα και τους αντιπροσώπους ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρή ματος που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (στο εξής, τα «ιδρύματα»). Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η ως άνω χρονική περίοδος δύναται να συντμηθεί ή να παραταθεί. Κατά την τραπεζική αργία τα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνον το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης και την προετοιμασία για την επανέναρξη των συναλλαγών με το κοινό μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας. Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

 2. Κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:
 α) αναλήψεις μετρητών από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές, υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.  Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές θα λειτουργήσουν εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας.
 β) συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.
 γ) πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.
 δ) συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής − Web Banking − ή συναλλαγές διά της τηλεφωνίας), για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.
 ε) αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτώντων καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Κατά την τραπεζική αργία δεν μπορεί να διενεργηθεί καμία άλλη τραπεζική εργασία. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να εξαιρούνται και άλλες κατηγορίες συναλλαγών, με την ίδια, δε, απόφαση καθορίζεται και η διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές.

 3. Η παράγραφος 2 δεν εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις: α. συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδος β. διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα γ. εκκαθάριση συναλλαγών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα οικεία κεντρικά συστήματα πληρωμών (TARGET2−GR, EURΟ1, ΔΙΑΣ) και διακανονισμών, ενδεικτικά όπως Κεντρικό Αποθετήριο Αθηνών και Σύστημα 653 654 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή/΄Αϋλοι Τίτλοι, πριν τη θέση σε ισχύ της παρούσας Πράξης δ. συγκεκριμένες συναλλαγές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες με απόφαση της Επιτροπής της επομένης παραγράφου ε. συναλλαγές της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

  4. Συνιστάται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Επιτροπή 
Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αρμοδιότητα της ως άνω Επιτροπής αποτελεί η έγκριση των κατά την παράγραφο 3, στοιχείο δ της παρούσας συναλλαγών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω συναλλαγές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών. 
Η Επιτροπή είναι πενταμελής και συγκροτείται από τα εξής πρόσωπα:
 α) τον Γενικό Διευθυντή Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο, με τον Διευθυντή Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών ως αναπληρωτή του
 β) τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Διευθυντή της Διεύ− θυνσης Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, ως αναπληρωτή του
 γ) τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Τμηματάρχη της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ως αναπληρωτή του 
δ) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ορίζονται με απόφαση των Προέδρων τους. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζει περαιτέρω έναν υπάλληλο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.), ως γραμματέα της Επιτροπής.

 5. Δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας σε ό,τι αφορά απαιτήσεις που καθίστανται απαιτητές κατά τη διάρκειά της. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες.

 6. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα για κάθε παράβαση της παρούσας πρόστιμο ύψους έως του ενός δεκάτου του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής. Επιπλέον, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση.

 7. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρούσας. 

Άρθρο δεύτερο 

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ GUARDIAN: ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
«Πέντε χρόνια έπειτα από τη γέννησή του, το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης ενός κράτους θα φτάσει σε ένα βασανιστικό τέλος την Τρίτη, αφήνοντας θεωρητικά την Ελλάδα ξεκρέμαστη και εγκαταλείποντας τη μόνη, με μία αριστερή κυβέρνηση που κατηγορεί την ελίτ της ΕΕ πως χρησιμοποίησε σκόπιμα τη χώρα ως πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού», επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του Guardian.
«Αν το πείραμα αποδείχθηκε καταστροφή για την Ελλάδα, συνιστά επίσης και μία κολοσσιαία αποτυχία για την Ευρώπη, αφού η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μοιάζει σήμερα με ένα θλιβερό τσούρμο που τρώγονται μεταξύ τους» γράφει ο Ίαν Τρέινορ που συνεχίζει κάνοντας αναφορά στις τρεις «κρίσεις», όπως τις αποκαλεί, που εκδηλώθηκαν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Η πρώτη αφορά στην επίσημη συζήτηση για Brexit στη σύνοδο ηγετών, η δεύτερη στη διαμάχη για το θέμα των προσφύγων που συρρέουν στη Γηραιά Ήπειρο και και η τρίτη, στην απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος διάσωσης από το Eurogroup.
«Τρεις ημέρες, τρεις κρίσεις, και μια συλλογική απόδοση που εμπνέει λίγες ελπίδες ή εμπιστοσύνη για τις ικανότητες διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ», τονίζει ο Ίαν Τρέινορ.
Όπως σημειώνει, όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, πέραν από τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρατηρούνται σημαντικές αντεγκλήσεις και μεταξύ των Ευρωπαίων. «Η Γαλλία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, η Γερμανία λέει ότι αυτό είναι αδύνατον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναβιώσει τη διαπραγμάτευση που είναι ήδη νεκρή. Ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών, Άλεξ Στουμπ, προσβλέπει στην κηδεία της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί με τους Ευρωπαίους σχετικά με τα επίπεδα του ελληνικού χρέους».
«Κατά τη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο που τεράτισε την ελληνική διάσωση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ήταν ο μόνος που παραδέχτηκε με αρκετή ταπεινότητα ότι ίσως οι Ευρωπαίοι είχαν κάνει με λάθος τρόπο κάποια πράγματα και ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είχε πάρει διαφορετική τροπή αν αυτά είχαν γίνει διαφορετικά,  σύμφωνα με μάρτυρες», γράφει ο Ίαν Τρέινορ.
«Μετά την ανακοίνωση του ελληνικού δημοψηφίσματος, την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθειά της να ρίξει αλλού το φταίξιμο για αυτήν την κατάσταση, δήλωσε δημοσίως για πρώτη φορά την Κυριακή ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα περιλάμβανε και μία μορφή ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, ένα κεντρικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», τονίζει ο αρθρογράφος.
«Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση ότι η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς θα επηρεάσει οικονομικά την Ευρωζώνη το χάος που πιθανόν να ακολουθήσει τυχόν νίκη του Τσίπρα την Κυριακή», γράφει ο Ίαν Τρέινορ που χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «πολιτικό δηλητήριο».
«Για τους ηγέτες της Ευρώπης, πέντε χρόνια αποτυχίας στην Ελλάδα σημαίνει ότι όλοι έχουν ηττηθεί», καταλήγει ο αρθρογράφος.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΜΠΑΜΑ - ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκτακτη εξέλιξη: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ομπάμα για την Ελλάδα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το ελληνικό ζήτημα και τις ραγδαίες εξελίξεις.
Οπως ενημερώνει ο Λευκός Οίκος για την επικοινωνία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι «καθοριστικά σημαντικό να κάνουν προσπάθειες προς έναν δρόμο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης. Οι δύο ηγέτες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις με τις οικονομικές ομάδες τους και θα είναι σε στενή επαφή».
Τηλεφωνική επικοινωνία Λιου με Σόιμπλε και Σαπέν και τους ζήτησε λύση που θα περιλαμβάνει συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους, μετέδωσε λίγο αργότερα ο Peter Spiegel των Financial Times


ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΟΡΙΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΑΤΜ

Κλειστές οι τράπεζες ως και μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα 
Υπουργός της κυβέρνησης: Τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά και τις εργάσιμες ώρες της Δευτέρας 
Το όριο ανάληψης θα είναι στα 60 ευρώ Ελεύθερες οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου και πιστωτικών καρτών
 Ευθύνες σε Eurogroup και ΕΚΤ έριξε ο πρωθυπουργός 
Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα το υπουργικό Δραματικές αποφάσεις από την κυβέρνηση
Τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου αναμένεται να μείνουν κλειστές οι τράπεζες έπειτα από την εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας στην κυβέρνηση.
Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Γιάννη Δραγασάκη την Δευτέρα, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν τουλάχιστον για έξι εργάσιμες.
Αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν είναι ακριβώς capital controls, αλλά «περιορισμός στις συναλλαγές για λίγες ημέρες», ενώ, από το Μαξίμου περιμένουν να δουν πως θα αντιδράσουν οι αγορές (που ανοίγουν τα ξημερώματα) ώστε να δουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπουργός της κυβέρνησης, εξερχόμενος από το Μαξίμου ανέφερε ότι τα ATM θα λειτουργήσουν αύριο τκαι τις εργάσιμες ώρες και θα μπορούν όσοι θέλουν να σηκώσουν χρήματα, απλά, με τον περιορισμό των 60 ευρώ. Αγνωσχτο παραμένει τι θα συμβεί από την Τρίτη
Οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, αλλά και από πιστωτικές-cash cards θα είναι ελεύθερες, ενώ, οι πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα.
Τη Δευτέρα κάθε υπουργείο θα κάνει ξεχωριστή ενημέρωση, ενώ αναζητείται λύση για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με το εξωτερικό (π.χ. επιχειρήσεις, γονείς που στέλνουν χρήματα σε παιδιά στο εξωτερικό) οι οποίες πιθανόν να πραγματοποιούνται έπειτα από εξέταση του αιτήματος από ειδική επιτροπή.
Μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού χωρίς δηλώσεις και μακριά από τις κάμερες
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός,  Αλέξης Τσίπρας, κράτησε περίπου πέντε ώρες, ωστόσο, τα στελέχη της κυβέρνησης δεν είχαν διάθεση για πολλές δηλώσεις.
Οι περισσότεροι από τους υπουργούς έφυγαν είτε από την πλαϊνή πόρτα είτε από την κεντρική, αλλά με αυτοκίνητο ώστε να μην κάνουν δηλώσεις σε δημοσιογράφους.
Μόνο ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι δανειστές ασκούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση προσπαθούν να ματαιώσουν το δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα είναι τρόπος διαπραγμάτευσης και όχι τρόπος για να φύγουμε από το ευρώ».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι για τις τράπεζες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση την Δευτέρα από το οικονομικό επιτελείο.
Τι είπε ο πρωθυπουργός
Στο νέο του διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους Θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνοντας την ευθύνη για κλειστές τράπεζες σε εκείνους και τις αποφάσεις που έλαβαν τις τελευταίες ημέρες.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, ζήτησε  ψυχραιμία, ενώ, τόνισε ότι καταθέσεις, μισθοί και συντάξεις είναι εξασφαλισμένα.
Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού:
«Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης. 
Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.
Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.
Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο:  η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.
Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.
Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.
Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.
Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει.  Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.
Και να θυμάστε: Τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.
Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη». 
Η δραματική Κυριακή της Ελλάδας
Νωρίτερα, συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο και εισηγήθηκε μέτρα περιορισμού σε τράπεζες και κεφάλαια, τα οποία και αποδέχθηκε η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
«Πολύ καλή συνεργασία, με απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων» δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στο υπουργείο Οικονομικών.
«Θα κάνω την εισηγησή μου στο υπουργικό συμβούλιο και θα υπάρξει ανακοίνωση μετά το τέλος του», ανέφερε μετά το τέλος του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών» δήλωσε ο Κώστας Μποτόπουλος.
«Ψυχραιμία!» ήταν η μόνη δήλωση της Λούκας Κατσέλη.
Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...