Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

Η Πρωτομαγιά των ΠρομάχωνΌπως όλοι οι Έλληνες, έτσι και οι κάτοικοι των Προμάχων, τιμούσαν την Πρωτομαγιά και γιόρταζαν τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της μάνας Γης, και απέδιδαν φόρο τιμής στους αγώνες των εργαζόμενων για καλύτερη ποιότητα στη δουλειά και την ζωή.

Το ξημέρωμα λοιπόν της μεγάλης αυτής γιορτής, οι νοικοκυρές πήγαιναν πρωί πρωί στον κήπο της οικογένειας και διάλεγαν τα ομορφότερα λουλούδια κι έφτιαχναν πανέμορφα πολύχρωμα στεφάνια και τα κρεμούσαν στις εξώπορτες των σπιτιών. Δίπλα κρεμούσαν κι ένα μικρό κλαράκι με φύλλα καρυδιάς, με τα οποία το κάθε μέλος ακουμπούσε τα μάγουλά του, για να μην τον πλησιάζουν οι μύγες.
Στη συνέχεια ακολουθούσε ο απαραίτητος εφοδιασμός τροφίμων και φυσικά κρεάτων και ποτών και κατά μπουλούκια κατευθύνονταν προς την Κουρία.


Η Κουρία είναι μια πανέμορφη και ειδυλλιακή τοποθεσία στα όρια, που ενώνονται τα τέσσερα χωριά Γαρέφι, Δωροθέα, Σωσάνδρα και Πρόμαχοι. Είναι κατάφυτη από πανέμορφα και βαθύσκιωτα πλατάνια, ενώ η ομαλή μορφολογία του καταπράσινου εδάφους είναι ιδανική για κατασκήνωση, χορό και παιχνίδια.
Εκεί λοιπόν συγκεντρώνονταν εκατοντάδες κάτοικοι των γύρω χωριών και εν μέσω τραγουδιών και χορών, γιόρταζαν την ημέρα. Μπάντες με παραδοσιακούς σκοπούς έπαιζαν όλη την ημέρα, δίνοντας το ηχόχρωμα της γιορτής, ενώ ο πλανόδιος μπάρμπας με το ειδικά διασκευασμένο καρότσι του, με τις παγοκωλώνες και τις δροσερές πορτοκαλάδες και λεμονάδες είναι αξέχαστος.
Επίσης ατραξιόν της ημέρας αποτελούσε ο διάσημος σουσαμάς Μπάη Βαγγέλης με τα αστεία του και τα γευστικότατα χειροποίητα σουσαμάκια του.
Οι νεότεροι, επιδίδονταν στην δημοφιλή "βόλτα", όπου βάδιζαν πέρα δώθε ανταλλάσσοντας ερωτικές ματιές μεταξύ τους ελπίζοντας, ότι τα φλογερά βέλη του Έρωτα θα βρουν κατευθείαν τον στόχο τους.
Η όλη περιοχή θύμιζε ένα μεγάλο μωσαϊκό χρωμάτων και αισθήσεων, όπου μέσα στην τσίκνα των εδεσμάτων που ψήνονταν, τα διάσπαρτα αγριολούλουδα και τα τρεχούμενα νερά, θαρρείς, πως ζούσες σε έναν επίγειο παράδεισο, με χαμογελαστά πρόσωπα, ανέμελα και αθώα.
Η όλη εκδήλωση τελείωνε αργά το απόγευμα με τις γυναίκες να συμμαζεύουν τα απομεινάρια και τους άνδρες να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ νηφαλιότητας και αλκοόλ.


Στο μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα και στην περιοχή "Στέρνα" πήγαιναν αρκετοί Προμαχιώτες, όπου το εκπληκτικό τοπίο ανέδυε μια άγρια ομορφιά, ανάμεσα στους θεόρατους ασβεστολιθικούς βράχους και τα θερμά ιαματικά νερά.
Πολλοί κατασκήνωναν στους απόκρημνους βράχους οι οποίοι σαν ένα μπαλκόνι της φύσης, πρόσφεραν την πανέμορφη θέα της Καρατζόβας στο πιάτο σου.
Και φυσικά στα πόδια σου βρίσκονταν το παλιό μοναστήρι με το κρυφό σχολειό, όπου οι περισσότεροι περνούσαν κι άναβαν το κερί τους, προσευχόμενοι στον Άγιο.Η "Παπράιντσα", περιοχή του βουνού των Προμάχων, ήταν επίσης ένας δημοφιλής προορισμός, όπου την προτιμούσαν πολλοί για την άφταστη ομορφιά, που την προίκισε ο Κύριος. Θεόρατες οξιές και αλέες λεύκας, διακοσμούσαν το μικρό λεκανοπέδιο, όπου οι διάσπαρτοι αγροί με τις πατατιές, και τα πολλά αγριολούλουδα, θύμιζαν τοπίο των Άλπεων.
Η παράγκα του Δασαρχείου δέσποζε στο κέντρο, με το τρεχούμενο νερό της βρύσης, τον ξυλόφουρνο και τα πανέμορφα ξύλινα δωμάτια.
Πολλοί λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καβαλώντας τις αχαλίνωτες enduro μηχανές τους, "όργωναν" στην κυριολεξία τις κακοτράχαλες πλαγιές, κάνοντας τα μικρά παιδάκια να χώνονται στην αγκαλιά της μανούλας, τρομαγμένα από τον εκκωφαντικό θόρυβο, που εξαπέλυαν οι κατάμαυρες εξατμίσεις.
Κι εδώ κυρίαρχο στοιχείο, τα κρέατα, τα ποτά ο πολύς χορός και η αποπνικτική σκόνη στην επιστροφή, λόγω του χωμάτινου και ξερού δρόμου.Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί της ημέρας της Πρωτομαγιάς ήταν η Μπιτσκία δίπλα από την Αγία Παρασκευή με τα πολλά τρεχούμενα νερά στη συμβολή των δυο ποταμών, το Παντνάτ Γιάβουρ με το όμορφο ξέφωτο και την φυσική πηγή που ανάβλυζε παγωμένο νερό, το γήπεδο και η κατάφυτη με πλατάνια περιοχή στα βόρεια, και φυσικά οι πολλές ιδιόκτητες καλύβες, που διατηρούν οι κάτοικοι στα γύρω ορεινά.

Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει ατονίσει και δεν έχει την μαζική συμμετοχή παλιότερων εποχών, μιας και οι κάτοικοι με τα πολλά αυτοκίνητα, που διαθέτουν, έχουν πληθώρα επιλογών και οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί.
Πάντως η πλειοψηφία των κατοίκων την ημέρα αυτή θα βρεθεί στο ύπαιθρο και θα γιορτάσει με χαρά και κέφι ξεφεύγοντας από τα πολλά προβλήματα που τους ταλανίζουν.


Αφιέρωμα της TV100 στους Προμάχους.


Οι ακριτικοί Πρόμαχοι είναι το τελευταίο χωριό της Π.Ε Πέλλας προς Βορρά και αποτελεί το φυσικό τείχος με τα Σκόπια. Πρόκειται για ένα δυναμικό χωριό με 2.000 κατοίκους που κρατάει τους νέους  στον τόπο. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία και υλοτομία. 
Ρεπορτάζ: Βιβή Ανδρίτσου 
Κάμερα: Άκης Σπορίδης 
Μοντάζ: Αλεξάνδρα Νικολούδη 
Μιλούν: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ (Κάτοικος Προμάχων), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΛΚΟΣ (Κάτοικος Προμάχων), ΜΑΡΙΑ ΓΙΟΥΡΟΥΚΗ (Πρόεδρος Τ.Κ Προμάχων), ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΑΝΟΥ (Χοροδιδάσκαλος), ΕΚΤΟΡΑΣ ΑΣΜΕΤΗΣ (Μαθητής), ΝΙΚΟΣ ΔΗΡΑΛΑΣ (Μαθητής), ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΤΣΑΝΑΚΗΣ (Μαθητής), ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΑΟΦΤΣΗΣ (Μαθητής)Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της χώρας που ασχολούνται με την υλοτομία, καλούν την κυβέρνηση να πάρει πίσω μέτρο που απαγορεύει  στους συγγενείς πρώτου βαθμού  όσων ασχολούνται με το εμπόριο δασικών προϊόντων  να διαθέτουν υλοτομική μερίδα. 
Ρεπορτάζ: Βιβή Ανδρίτσου 
Κάμερα: Άκης Σπορίδης Μοντάζ: Αλεξάνδρα Νικολούδη 
Μιλούν: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ (Πρόεδρος Συλλόγου Προμάχων), ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υλοτόμος Προμάχων Πέλλας)

Η εκπομπή “Πέριξ” μεταδίδεται στο χειμερινό πρόγραμμα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2012, θέτοντας στο επίκεντρο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 
Με ψυχή της εκπομπής τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Βιβή Ανδρίτσου και πλοηγούς στο τιμόνι της αρχισυνταξίας την Ειρήνη Τσαρούχα και της σκηνοθεσίας τον Νίκο Μεζερίδη, τα “Πέριξ”  όχι μόνον ενημερώνουν για το καθημερινό γίγνεσθαι στην περιφέρεια, αλλά παράλληλα αναδεικνύουν μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και παρουσιάζουν πρόσωπα, δράσεις και πρωτοβουλίες που αξίζουν να προβληθούν. 
Οι Κώστας Ασλάνογλου (Βέροια), Δημήτρης Μπουλουσάκης (Έδεσσα), Βαγγέλης Ζαμαντζάς (Κατερίνη), Χρήστος Πέτρου (Πολύγυρος), Μαίρη Τσοτσάκη (Κιλκίς) και Γρηγόρης Θωματίκος (Σέρρες), μαζί με τους ρεπόρτερ και τα τηλεοπτικά συνεργεία της TV100, δίνουν καθημερινά με συνέπεια, σοβαρότητα, και εγκυρότητα, τον παλμό της επικαιρότητας, καθιερώνοντας την εκπομπή ως το σημαντικότερο εργαλείο ενημέρωσης για την περιοχή, γεγονός αυτό καταδεικνύεται και από την προθυμία συμμετοχής προσκεκλημένων στο στούντιο σε πείσμα των χιλιομετρικών αποστάσεων και των καιρικών συνθηκών. 


ΠΗΓΗ...https://www.fm100.gr/shows/single/perix

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...