Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΕΣΤΡΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

 Ο συνεχής δυνατός άνεμος που πνέει από χθες Σάββατο 25/1, έφερε μεγάλες ποσότητες χιονιού στους Προμάχους, με αποτέλεσμα να το έχει στρώσει.
Με δεδομένη την συνέχισή του και το βράδυ και με τον βέβαιο παγετό, καθίσταται προβληματική η μετακίνηση των κατοίκων για αύριο Δευτέρα, που ανοίγουν τα σχολεία του χωριού, καθώς και η μετακίνηση των μαθητών που φοιτούν στα λύκεια της Αριδαίας.
Από πλευράς υπευθύνων φορέων δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση μέχρι στιγμής και εικάζουμε, ότι κατά την πάγια τακτική τους, θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή για το κλείσιμο των  σχολείων, καθώς και για επιχειρήσεις αποχιονισμού των δρόμων. 




ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5.7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.



Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα 26/1/2014 στις 15.55 μ.μ στην περιοχή Ληξουρίου 2.5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς.
Το μέγεθος του σεισμού ήταν 5.7 Ρίχτερ και έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή των ιονίων, από την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα, μέχρι το Μεσολόγγι και την Πάτρα.
Το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του σεισμού έίναι: 38,2,  20,41 και το εστιακό του βάθος 2 χιλιόμετρα.
Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους σεισμολόγους.

ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΜΕ 6 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Βιβλίο διαβάζεται με 6 διαφορετικούς τρόπους!

Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια και εντυπωσιακά συνάμα βιβλία που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας και αποτελεί το δίχως άλλο ένα λογοτεχνικό όσο και βιβλιοδετικό διαμάντι! Ο λόγος για ένα λατρευτικό κείμενο που εμπεριέχεται σε έναν δερματόδετο τόμο και γράφτηκε στη Γερμανία του 16ου αιώνα.
perierga.gr - Βιβλίο διαβάζεται με 6 διαφορετικούς τρόπους!
Το παράδοξο του δεσίματός του περιλαμβάνει δερμάτνο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, ενώ οι μεταλλικές «πόρπες» στην επιφάνειά του επιτρέπουν στο χρήστη να το ανοίξει με 6 διαφορετικούς τρόπους παρουσιάζοντας ταυτόχρονα 6 διαφορετικά βιβλία δεμένα σε έναν τόμο. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για 6 βιβλία που το καθένα ανοίγει διαφορετικά και κλείνει με ένα μικρό κούμπωμα», επισημαίνει ο Erik Kwakkel, ένας ιστορικός βιβλίων του Μεσαίωνα στο Πανεπιστήμιο Leiden. Παρόμοια βιβλία υπάρχουν ελάχιστα στον κόσμο προκαλώντας το ενδιαφέρον κοινού αλλά και επιστημόνων…
perierga.gr - Βιβλίο διαβάζεται με 6 διαφορετικούς τρόπους!


ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ.


Στο πλαίσιο της προώθησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Φαγητού του Σύδνεϊ, μια διαφημιστική εταιρεία σχεδίασε τις σημαίες 18 χωρών χρησιμοποιώντας τα... εθνικά φαγητά της καθεμιάς!

Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό, όσο και γευστικό... Δείτε μερικά από τα «πιάτα».

Ιταλία: βασιλικός, μακαρόνια και ντομάτα


Ισπανία: ρύζι και λουκάνικο


Βραζιλία: μπανάνα, λάιμ και άλλα τοπικά φρούτα


Τουρκία: παραδοσιακό γλυκό


Γαλλία: τυριά και σταφύλι


ΗΠΑ: χοτ ντογκ, κέτσαπ, μουστάρδα


Κίνα: τοπικά φρούτα

Ελλάδα: καμία έκπληξη... Φέτα και ελιές!


Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης





ΠΗΓΗ...http://www.zougla.gr/

ΜΑΛΒΙΝΑ ΚΑΡΑΛΗ: ΟΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ.

Σιχαμένοι νοικοκυρούληδες

«Αυτοί οι τύποι, οι μικροαστοί, δε σκέφτονται ποτέ τους να αυτοκτονήσουν γιατί η ζωή τους ανήκει στο Θεό, αλλά στην ουσία, επειδή δεν αποφασίζουν ούτε για τη ζωή τους, ούτε για το θάνατό τους. Είναι αμνήμονες εκεί που τους συμφέρει, αλλά οραματιζόμενοι το μέλλον δε ζουν ποτέ ένα παρόν της προκοπής.


Κάνουν μακροπρόθεσμα όνειρα που, κατά κανόνα, τα προφταίνει ο θάνατος. Χτίζουν ντουβάρια. Αγοράζουν οικοπεδάκια. Δεν ψάχνουν τσάντες, γιατί σπάνια ερωτεύονται και όπως όλοι οι βλάκες, ποτέ δε νιώθουν ανίσχυροι.

Τρέμουν τις υποχρεώσεις, αλλά τελικά παντρεύονται μια υπομονετικιά, αφού την πρήξαν επί χρόνια τόσο, που δε θέλει πια ούτε να τους χέσει. Κάνουν δύο μόγγολα, γιατί “ένα ίσον κανένα”. Ή τρία, αν τα δύο πρώτα είναι κορίτσια. Και βέβαια, τους αρέσουνε πολύ οι βιζιτούδες, τις οποίες πάντα ρωτάνε μετά το πήδημα: “Πώς ξέπεσες έτσι;”

Όχι, δεν έχουν αρκουδάκι οι μικροαστοί. Μόνο σκουπίδια. Σε τρόφιμα, σε ιδέες, σε τρόπο ζωής, σε πράξεις. Την ξέρω απέξω κι ανακατωτά την Αδελφότητα (…). Τρέμει μην πιαστεί κορόιδο και πάντα πιάνεται. Υπεκφεύγει. Στρεψοδικεί. Αναβάλλει. Υποκρίνεται. Ζητάει τα πάντα και δε δίνει τίποτα. Παριστάνει τη Δίκαιη.

Αρνείται τα τεστ πατρότητας για να γλιτώσει τη Διατροφή και πάντα είναι από κοντά ένας μειλίχιος και τίμιος επαρχιακός δικηγοράκος, πρόθυμος να σπιλώσει την άπορη κακομοίρα.

Ο Μικροαστός δε θέλει μπλεξίματα. Γι’ αυτό δε μπορεί να είναι ποτέ επαναστάτης, άρα παλικάρι. Δεν είναι αντιπαθής σαν υπέρμετρος, είναι σιχαμένος σαν πλαγιοδρόμος. Νομίζει πως είναι διπλωμάτης και πως λύνει γόρδιους δεσμούς, στην ουσία όμως ξεμπερδεύει μόνο τον εαυτό του και τρελαίνει όλο τον κόσμο γύρω του.

Κανείς δεν είναι πιο επικίνδυνος από αυτά τα ήσυχα, μειλίχια ανθρωπάκια, τους μικροαστούς».


Μαλβίνα Κάραλη, "Οι μικροαστοί"





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

"ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ". ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ.

Σκηνή απο την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Το λιβάδι που δακρύζει"
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ 

Στο «Οι πρόσφυγες που Δακρύζουν» από την εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα μετανάστες της χώρας μας έρχονται σε επαφή με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. 
Παρακολουθούν αποσπάσματα από τις ταινίες του και ύστερα παίρνουν τον λόγο. Όλοι είναι συγκινημένοι για τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει το ζήτημα της μετανάστευσης ο σκηνοθέτης. Αργότερα στο στούντιο του μοντάζ ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σχολιάζει όσα είπαν.
   Στο 32:00 κάποιος μιλάει για τα πτώματα μεταναστών στη θάλασσα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι αριθμοί. Αμέσως μετά κάποιος άλλος μιλώντας για τα πτώματα που ξεβράζει η θάλασσα και μπαίνουν σε σακούλες νιώθει ένα κόμπο να ανεβαίνει στο λαιμό του. Για την κάθε σακούλα που κλείνει μέσα της έναν άνθρωπο που αυτό που ήθελε ήταν μια καλύτερη ζωή.
 Στο τέλος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος νιώθει τον ίδιο κόμπο καθώς σκέφτεται τον εαυτό του παιδί, όταν έψαχνε το πτώμα του πατέρα του καθώς η μητέρα του τον κρατούσε από το χέρι.    Αυτοί οι κόμποι από δάκρυα που δεν λύνονται και ανεβαίνουν στο λαιμό μας κάθε φορά που ακούμε κάτι φρικτό που μας αγγίζει είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που διαθέτουν ενσυναίσθηση.
 Αυτό λείπει περισσότερο από την κοινωνία του σήμερα. 



Υ.Γ Η εκπομπή προβλήθηκε για πρώτη φορά πριν δέκα χρόνια, στις 12-5-2004. Τότε που δεν δίναμε και τόση σημασία στα πτώματα που ξέβραζε η θάλασσα.



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

"ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΗΡΩΙΝΗ".



Κίνα: Τα στρατόπεδα απεξάρτησης εθισμένων στο ίντερνετ και το gaming εφήβων.





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ "ΔΩΡΟΔΟΚΗΣΕ" ΤΗ FIBA ΜΕ 800.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ.

Πώς η Ελλάδα «δωροδόκησε» τη FIBA με 800.000 ευρώ για να παίξει η ΕΘνική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ

Το απίστευτο για τα δεδομένα της εποχής ποσό των 800.000 ευρώ έδωσε η Ελλάδα στην Παγκοσμία Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προκειμένου να εξασφαλίσει τη wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο (30/8-14/9) και να δώσει το παρών στη διοργάνωση η Εθνική μας Ομάδα.
Από την κούρσα για τη wild card αποσύρθηκαν οι Ιταλοί με τον πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας  Τζάνι Πετρούτσι, να ξεκαθαρίζει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πως «δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να μπούμε στον πλειστηριασμό». «Θα ήταν ανήθικο να συμμετάσχουμε σε διαδικασία που έχει εξελιχθεί με όλες τις έννοιες και τους σκοπούς, σε δημοπρασία, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Μια από τις δυσκολότερες της ιστορίας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, ωστόσο η Ελληνική Ομοσπονδία και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος  δεν έδειξαν να πτοούνται και έριξαν στο τραπέζι το ποσό των 800.000 ευρώ!
Το ποσό εκκίνησης στον απίστευτο αυτό πλειστηριασμό ήταν 500.000 ευρώ, αλλά η Corriere dellο Sport έγραψε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα έδινε 1εκατομμύριο και τώρα αρμόδιες πηγές «διορθώνουν» ότι το επίμαχο ποσό ήταν σε ελβετικά φράγκα, ήτοι μόνο 800.000 ευρώ.
Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης και περικοπών και μόλις λίγες μέρες μετά τη δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού στην ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι η κρατική επιχορήγηση προς τις αθλητικές ομοσπονδίες κόβεται στο μισό, από 24,5 εκάτ. ευρώ πέρυσι στα 12 εκάτ. ευρώ.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΩΣ ΕΝΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΟΣΟ ΚΙ ΕΝΑ ΤΡΕΝΟ.

Πώς ένα μπέργκερ μπορεί να ρυπαίνει το περιβάλλον, όσο και ένα τρένο! -Το 2050 η Γη θα έχει «σκάσει»

Οι δεδομένες πηγές ρύπων, τελικώς, δεν είναι και τόσο δεδομένες. Αυτούς που θεωρούμε ως προφανείς καταστροφείς του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια του πλανήτη, δεν είναι οι μόνοι. Στην πραγματικότητα οτιδήποτε κάνουμε μέσα στην ημέρα, προκαλεί μικρή ή μεγάλη ρύπανση στο περιβάλλον.
Οπως γράφουν και τα σημερινά Νέα, πίνοντας έναν καφέ, στέλνοντας e-mail ή τρώγοντας ένα μπέργκερ ρυπαίνουν το περιβάλλον σταθερά και εξακολουθητικά. Ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος, Μάικ Μπέρνερς Λι σημειώνει πως υπάρχουν -τουλάχιστον-106 ανθρώπινες δραστηριότητες που ενώ φαίνονται... αθώες, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο.
Το να τρως μπανάνες, σημειώνει ο συγκεκριμένος επιστήμονας, αφήνει ένα ανθρακικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Με δεδομένο πως υπάρχουν οι παραδοσιακές ρυπογόνες εστίες, αν προσθέσουμε και αυτές που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, τότε φτάνουμε σε ένα συμπέρασμα άκρως ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον Λι: το 2050 θα πρέπει να ψάξουμε για άλλον πλανήτη για να ζήσουμε, καθώς η Γη δεν θα αντέχει άλλο. Ή ακόμα σωστότερα: δεν θα μας αντέχει άλλο.
Οσο και αν φαίνεται παράδοξο ένα μπέργκερ ρυπαίνει όσο και ένα τρένο. Το ανθρακικό αποτύπωμα που αφήνει, κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος σε διάστημα ενός έτους, φτάνει τους 10 τόνους CO2.
Γενικώς με οτιδήποτε καταγινόμαστε μέσα στην ημέρα, λειτουργεί προσθετικά σε αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή και φυσικά υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο άνθρωπος.

ΒΟΗΘΕΙΑ-ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟΥΛΗ.

Ο μικρός Παναγιώτης χρειάζεται πολλούς φίλους -Προσπάθεια για το αγόρι που δίνει

Είναι μόλις 4,5 ετών, αλλά τους τελευταίους 20 μήνες δίνει μία πολύ δύσκολη μάχη. Ο μικρός Παναγιώτης Γεωργοτάς όμως χρειάζεται όλο τον κόσμο στο πλευρό του για να τα καταφέρει.
Το μικρό αγόρι πάσχει από νευροβλάστωμα, μία εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου. Για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα επιβίωσης του παιδιού οι γονείς, ζητούν τη βοήθεια όλων μας, καθώς κρίνεται αναγκαία η μετάβαση του Παναγιώτη στη Νέα Υόρκη.
Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου τηλεμαραθώνιος για τον αγόρι στο κερκυραϊκό τηλεοπτικό κανάλι Start Chanell. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την θεραπεία του παιδιού που προσπαθεί να εισαχθεί στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης.
Οι γονείς και οι φίλοι του μικρού Παναγιώτη έχουν δημιουργήσει σελίδα στο facebook όπου ενημερώνουν για την πορεία της υγείας του αλλά και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν προκειμένου ο μικρός Παναγιώτης να βγει από αυτή τη δύσκολη μάχη νικητής.
Μπορείτε να μπείτε στην σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/groups/511458078974630/ ή διαφορετικά να γράψετε στο search του facebook Ελπιδα για τον Πανουλη. Οσοι φίλοι εκτός Κέρκυρας θέλουν να παρακολουθήσουν live τον τηλεμαραθωνιο μπορούν μέσω ιντερνετ στο startmedia.gr.
Για όσους θέλουν να στηρίξουν τον μικρό Παναγιώτη έχει δημιουργηθεί λογαριασμός στην ALPHA BANK: 680 00 2787 003494
ΙBAN: GR86 0140 6800 6800 0278 7003 494
ΒΙC CRBAGRAA
Για περισσότερες πληροφορίες από το οικογενειακό περιβάλλον : 6975 221 066, 6979 674 703.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΓΡΙΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ανησυχία για την έξαρση της γρίπης -Τι συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία

Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 53 σοβαρά κρούσματα και 14 θάνατοι ατόμων που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η αυξημένη δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Για αυτό το λόγο το Κέντρο εξέδωσε οδηγίες με τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης. Αυτές είναι:
1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:
• Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
• Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Χρόνια νεφροπάθεια.
Νευρομυϊκά νοσήματα
• Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
• Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
• Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
• Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο 23ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΟΥ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ 3 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ.

Εβαν Σπίγκελ: Βγαλμένη από ταινία η ζωή του 23χρονου που πέταξε στη μούρη του Ζο

Το όνομά του μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο εκείνο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Τους τελευταίους μήνες όμως όλος ο κόσμος μιλά για τον Εβαν Σπίγκελ ακόμη κι αν αναφέρεται σε εκείνον ως «αυτός που... πέταξε στη μούρη του Mr Facebook 3 δισ. δολάρια». Ποιος είναι όμως αυτός ο 23χρονος με τη ζωή βγαλμένη από σενάριο ταινίας;
Αν κάποιοι θεώρησαν νεανικό καπρίτσιο αυτό που έκανε στον Ζούκερμπεργκ- απορρίπτοντας την πρότασή του για την αγορά της εφαρμογής Snapchat- θα έπρεπε να ρωτήσει τον πατέρα του Σπίγκελ. Εκείνος ξέρει καλά τις ιδιορρυθμίες του γιου του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια του γιου του να τον πείσει για να του αγοράσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο.
Στα 17 του ο Σπίγκελ έγραψε επιστολή στον πατέρα του ζητώντας μία BMW 550i, αξίας 55.000 ευρώ. «Τα αυτοκίνητα μου φέρνουν τεράστια χαρά. Είναι τόσο ωραίο να στέκομαι δίπλα σε όλους αυτούς τους πλούσιους αλαζόνες ηλίθιους στο σχολείο μου και να ξέρω ότι μπορώ να οδηγήσω ένα τόσο καλό αυτοκίνητο σαν το δικό τους, χωρίς να πρέπει να συμβιβαστώ. Θα εκτιμούσα ειλικρινά εάν αναγνώριζες την αξία και τους κόπους μου, αγοράζοντάς μου την BMW», έγραψε, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των «Νέων». Δυστυχώς για εκείνον, ο πατέρας του δεν πείστηκε. Οχι γιατί ο μεγαλοδικηγόρος αδυνατούσε οικονομικά να καλύψει τις απαιτήσεις του γιου του, αλλά επειδή δεν ήθελε να ικανοποιήσει μία τόσο παράλογη επιθυμία.
Η αντίδραση; Ο Εβαν Σπίγκελ «αφαίρεσε» τον πατέρα του από τις οικογενειακές φωτογραφίες, τον έβρισε και μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας του, η οποία του έκανε και το χατήρι. Ο νεαρός λοιπόν είχε δείξει από νωρίς ότι ξέρει πώς να παίρνει αυτό που θέλει. Ισως και για αυτό να μην τον ανησυχούν όσοι λένε πως απορρίπτοντας την πρόταση του Ζούκερμπεργκ για το Snapchat έκανε τη μεγαλύτερη γκάφα της ζωής του.
Η εφαρμογή έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Κάνει θραύση στους εφήβους και τους δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν φωτογραφίες που διαγράφονται αυτομάτως έπειτα από δέκα δευτερόλεπτα. Οι επικριτές της όμως σχολιάζουν ότι αυτό ενθαρρύνει την ανταλλαγή εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου ανάμεσα στους νέους.
Ο ίδιος από την άλλη, που δηλώνει πως γεννήθηκε τυχερός, είναι βέβαιος πως αυτή η «θεά» δεν θα τον εγκαταλείψει ούτε τώρα. Μεγαλώνοντας ως γιος δύο επιτυχημένων δικηγόρων μέσα στα πλούτη, η αυτοπεποίθησή του είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Η μητέρα του, Μελίσα- η νεαρότερη γυναίκα που έχει αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ- παραιτήθηκε από την εταιρεία που εργαζόταν για να αφοσιωθεί στη μητρότητα, ενώ ο πατέρας του είχε την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στην οικογένεια ένα παλάτι, αλλά και να στείλει στα παιδιά του στα καλύτερα σχολεία και σε διακοπές στην Ευρώπη.
Το προνομιούχο περιβάλλον δεν «υπνώτισε» τις φιλοδοξίες του Σπίγκελ. Χαρακτηριστικό είναι πως στα 15 του παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και όταν τελείωνε γυρνούσε στις επιχειρήσεις της γειτονιάς αναζητώντας πελάτες για τις διαφημίσεις που τους σχεδίαζε ο ίδιος. Αργότερα μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά παράτησε τις σπουδές του και πήγε στο Κέιπ Τάουν για να διδάξει σε Νοτιοαφρικανούς φοιτητές πώς να ψάχνουν δουλειά. Στο τέλος, ανακάλυψε την έφεσή του στην τεχνολογία.
Αρχικά σχεδίασε ένα πρόγραμμα, το Txteb, που έπαιρνε πληροφορίες μέσω ίντερνετ και με SMS τις έστελνε σε Ινδούς που δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συνέχισε με μία αποτυχημένη ιστοσελίδα και στη συνέχεια ήρθε το Snapchat. Βέβαια ένας εκ των συνιδρυτών, ο Ρέτζι Μπράουν, προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του υποστηρίζοντας πως ήταν δική του ιδέα. Η απάντηση του Σπίγκελ; «Αυτή είναι η ζωή, άδικη. Εγώ έχω υπάρξει πολύ τυχερός στη ζωή μου».




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΧΙΤΛΕΡ ΖΟΥΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1984 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ.

Ο Χίτλερ ζούσε ελεύθερος στη Βραζιλία μέχρι το 1984, σύμφωνα με νέο βιβλίο
Θα μπορούσε ο ηλικιωμένος άντρας ο οποίος απεικονίζεται να χαμογελά αμέριμνος στην παρακάτω φωτογραφία να είναι ο Αδόλφος Χίτλερ;
Θα μπορούσε ο ηλικιωμένος άντρας ο οποίος απεικονίζεται να χαμογελά αμέριμνος στην παρακάτω φωτογραφία να είναι ο Αδόλφος Χίτλερ;

Κι όμως, σύμφωνα με την Simoni Renee Guerreiro Dias, συγγραφέα του βιβλίου «Ο Χίτλερ στη Βραζιλία: Η ζωή και ο θάνατός του», ο Χίτλερ όχι μόνο δεν αυτοκτόνησε στο Βερολίνο στις 30 Απριλίου του 1945 αλλά έζησε ελεύθερος μέχρι το 1984 και την ηλικία των 95 ετών σε μια μικρή πόλη στα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βολιβία.

Συγκεκριμένα, η Simoni Renee Guerreiro Dias γράφει ότι ο Χίτλερ κατάφερε να φθάσει ως την Αργεντινή και στη συνέχεια στην Παραγουάη, πριν εγκατασταθεί στην πολιτεία του Μάτο Γκρόσο όπου και επιδόθηκε σε ένα πραγματικό κυνήγι θησαυρού με ένα χάρτη που του είχαν δώσει οι σύμμαχοί του από το Βατικανό!

Η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι οι κάτοικοι στην μικρή πόλη Nossa Senhora do Livramento τον ήξεραν ως τον... γέρο Γερμανό!

Μάλιστα υποστηρίζει ότι στην παρακάτω φωτογραφία,η οποία -σύμφωνα με την ίδια- τραβήχτηκε δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του, ποζάρει αγκαλιά με την σύντροφό του Cutinga, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με τη θεωρία της συγγραφέως- έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πεποιθήσεις του περί άριας φυλής.

Πάντως, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες η συγγραφέας σχεδιάζει να κάνει ένα τεστ DNA, χρησιμοποιώντας δείγμα από μια συγγενή του Χίτλερ και κάτοικο του Ισραήλ και να συγκρίνει τα αποτελέσματα με αυτά από τον σκελετό του, για να αποδείξει την θεωρία της...

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.



Του Δημητρίου Π. Λυκούδη*

        Ξεκινήσαμε πρωί από την ιερά μονή του Φιλοθέου με προορισμό το μοναστήρι του Καρακάλου.
 Ο καιρός φθινοπωρινός, βροχερός, σε προκαλεί και σε προτρέπει να αναδυθείς μέσα από τις φθαρτές απεικονίσεις και  να αγγίξεις τα αιώνια και άφθαρτα. Κάθε στιγμή , κάθε λεπτό στον Αγιώνυμο Άθωνα είναι συνάντηση με την αιωνιότητα, εμποτισμός και πρόγευση παραδείσου μέσα από την ζώσα επαφή σου με την παρθενική φύση και την οργιαστική βλάστηση, κυρίως δε με την αυτοθέλητη συγκαταρίθμησή σου στη χορεία των συνοδοιπόρων στα μονοπάτια και στα περάσματα του Παραδείσου.
                       
       Ακολουθούμε το πεζοπόρο μονοπάτι - για πόσο ακόμη άραγε; - για την ιερά μονή του Καρακάλου. Κοντά μια ώρας δρόμος με αργό αλλά σταθερό βηματισμό μέσα από ένα καταπράσινο δάσος με οξιές και βελανιδιές, με καθαρά τρεχούμενα νερά, μικρά και πρόχειρα γεφύρια, μυρωδιές διανθισμένες με βρόχινο νερό που βάλθηκε να απεκδυθεί στο ήδη υγρό και νωπό αγιορείτικο χώμα.

Ακούσματα πουλιών, ισχνά και μακρύβολα, μόλις που ακούγεται η μονολόγιστη ευχή των συνπροσκυνητών μου «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με τον αμαρτωλό», που ισοκρατεί με την περιρρέουσα αγιαστική ατμόσφαιρα και ο συννεφιασμένος ουρανός, λες και βάλθηκε να αποποιηθεί το γκρίζο του χρώματός του στις σκοτεινές ανταύγειες που στέλνει γύρω του.

Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς! Στα ακούσματά μου ηχούν ακόμη ο συγκερασμός των σημάντρων και των ταλάντων από τις ορθρινές ακολουθίες και δεσπόζει ο λόγος του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που τόσο γλαφυρά ανέγνωσε στην τράπεζα ο αναγνώστης μοναχός: «Ταπείνωση δεν είναι να μιλάς ταπεινά για τον εαυτό σου , αλλά να μη λες τίποτα για τον εαυτό σου».
                        
       «Όσο πηγαίνομε , ο Άθως ξεδιπλώνεται. Κόκκινα στίγματα ευφραίνουν τους σμαραγδένιους του κυματισμούς – τα κελλιά. Είναι αμέτρητα. Βυθίζονται στο πράσινο, σκαρφαλώνουν στις ανηφοριές, φωλιάζουν στις λαγκαδιές, κατεβαίνουν στη θάλασσα»(Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Άγιον Όρος, Εστία, Αθήνα 1997, σελ. 47). Η περιπλάνηση στον Άθωνα δεν έχει αρχή και τέλος γιατί ωσαύτως δεν έχει τέλος η οικείωση της θείας εμπειρίας της Εκκλησίας που εδράζεται αγιοπνευματικά και χαριτωμένα στην Αποκάλυψη του Παναγίου Θεού στον κόσμο.

Αυτή η αποκάλυψη είναι εμπειρικά βεβαιωμένη μέσα στην Εκκλησία με αποτέλεσμα ο πιστός να γεύεται και να πανηγυρίζει λειτουργικά το συνεχές παρόν της ζωής του ως μετοχή και οικείωση στην Αιωνιότητα, που δεν είναι άλλη παρά η πρόγευση των υπερκοσμίων και αρρήτων και η μέθεξη του αποκαλυφθέντος από την αγαστή συνεργία της αίσθησης και της ενεργούμενης γνώσης του πιστού. 

Προσκυνητάρια, πρόχειρες μα τόσο φιλόξενες απλωταριές , υπαίθρια κιόσκια υποβαστάζουν τον κόπο των προσκυνητών και σε ανεφοδιάζουν με αποθέματα υπομονής για να συνεχίσεις το μονοπάτι.
                        
       Πλησιάζουμε στο μοναστήρι του Καρακάλου. «Η μονή ησυχάζει. Το κύμα του μεγάλου του κόλπου νανουρίζει την απραξία της, σβήνοντας απάνω στα χαλίκια ρυθμικό και ήρεμο. Είμαστε μπροστά στον θολωτόν πυλώνα, που κρύβει στην κοιλότητά του ζωγραφισμένη την Παρθένο, καθώς όλοι οι πυλώνες των μοναστηριών και περιμένομε να προβάλη ο πορτάρης»( Ζ. Παπαντωνίου, Άγιον Όρος, σελ. 31).

Επιβλητικό μοναστήρι. Με συνεπαίρνει ο φρουριακός και αγέρωχος πύργος του, πάνω από την είσοδο στη νοτιοδυτική πλευρά της μονής. 

Οι πυρφόρες πολεμίστρες του, το αδιάσειστο στους αιώνες περίγραμμα των αετωμάτων του, η υψωμένη κυματίζουσα με τις δαντελλωτές επάλξεις εθνική μας σημαία παρακινεί σε πνευματική εγρήγορση και διδάσκει το ¨αποίκιλον¨ και ανεπιτήδευτον του αποτελέσματος, εδώ που όλα είναι τόσα απλά, τόσο απροσποίητα μα και τόσα αληθινά και παραδείσια!
                        
       «Ουχ ο τόπος αλλά ο τρόπος» όμως διδάσκει ο Πατερικός λόγος και αναζητώ μονοπάτια στον Παράδεισο γύρω μου. Μέσα στον κόσμο, ως μέρος εγώ του κόσμου και απεχθές τμήμα του, εναρμονίζω τον άναρχο βηματισμό μου με προορισμό τα μονοπάτια που οδηγούν στον Παράδεισο. 

Και διδάσκομαι την απλότητα και την απροσποίητη κατάθεση της αγάπης μου μέσα στην πνευματοκίνητη, αιώνες τώρα , παράδοση της Εκκλησίας, το ¨αποίκιλον¨ και ¨ασχημάτιστον¨ της συμπεριφοράς που υποδηλώνει ¨πείρα¨ πνευματική, που χαράσσει μονοπάτια ουράνια , που μυρίζει Παράδεισο και νωπό αγιορείτικο αγιασμένο χώμα.
                        
       Αθωνικά μονοπάτια αλησμόνητα, νοσταλγικά, λυτρωτικά! Αθωνικά μονοπάτια Παραδείσια!

* Θεολόγος – Φιλόλογος, Υπ. Δρος Παν/μίου Αθηνών 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...