Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Βρέθηκε κινητό τηλέφωνο μάρκας LG

φωτογραφία αρχείου

Στην περιοχή των Προμάχων βρέθηκε κινητό τηλέφωνο μάρκας LG, χρυσού χρώματος.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να απευθυνθεί στο Σούπερ Μάρκετ Χρήστου Τασιώλα, για τα περαιτέρω.

Pastry-Designs: Γιαουρτόπιτα με γλυκό του κουταλιούΓιαουρτόπιτα με γλυκό του κουταλιού από τους δαιμόνιους Pastry-Designs

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Κ.Μ. ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α: 18/2016) και ισχύει από αύριο Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016, μέχρι και την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία και θα φτάσει το Σάββατο και την Κυριακή τοπικά στο εσωτερικό της χώρας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους:

1.Αύριο Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 στη βόρεια χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 37 με 38 και πιθανόν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 39 βαθμούς Κελσίου.

2.Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 στην Ήπειρο και τη Βόρεια Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο) τους 39 με 40 και πιθανόν τους 41 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

3.Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016 μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί στη δυτική και βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

4.Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Γιάννης Σηφάκης: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσειςΓιάννης Σηφάκης: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  

Η Πέλλα ουσιαστικά στο σύνολο του στις πιο ευεργετικές διατάξεις καθόσον όλες οι επενδύσεις στην ζώνη των 30 km και όλες οι επενδύσεις στην αγροτοδιατροφή σε όλο τον Νομό ( πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων) καθώς και οι επενδύσεις σε πληροφορική και επικοινωνίες στις πιο ευεργετικές διατάξεις κινήτρων ( αυτές της ζώνης των 30 km). 
Πρώτη φορά ορίζονται ως προτεραιότητες του νόμου η αγροτοδιατροφή και η πληροφορική- επικοινωνία. 
Οι υπόλοιπες επενδύσεις έξω από την ζώνη των 30 km (πλήν αγροτοδιατροφής και πληροφορικής- επικοινωνίας που λόγω δραστηριότητας εντάσσονται στις ίδιες διατάξεις με αυτές της ζώνης των 30 km) εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο με ελαφρώς λιγότερα κίνητρα και ακόμη είναι επιλέξιμες στα ΕΣΠΑ.
Καμιά ανησυχία για τον χαρακτηρισμό του Νομού ως παραμεθορίου όσον αφορά τα επιδόματα.
Μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής, σε διαφορετικά καθεστώτα ενίσχυσης, στην ολοκλήρωση των έργων που εντάχθηκαν σε παλαιότερους νόμους και στην δέσμευση χρημάτων για την άμεση αποπληρωμή των επιδοτήσεων στις νέες επενδύσεις. 
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αντιμετωπίζει τις παθογένειες και τις επιλογές του παρελθόντος που :
Το 4% των επενδυτικών σχεδίων πήραν το 44% των επιδοτήσεων
6 εταιρίες πήραν 1 δις ευρώ, 15 επιχειρήσεις 1,5 δις ευρώ 
2 κλάδοι με το 42% των επενδυτικών σχεδίων πήραν το 73% των επιδοτήσεων
6200 επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί δεν έχουν εκτελεστεί και οφείλονται 6,4 δις σε επιδοτήσεις. Τόση βοήθεια πρόσφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στους μικρομεσαίους.
Καλούμε την αντιπολίτευση να απαντήσει σε αυτά και όχι να επενδύεται τον μανδύα του λαϊκισμού και να προσπαθήσει να παραπληροφορήσει με κορώνες άνευ κανενός ουσιαστικού αντικειμένου.
Η στροφή της οικονομίας στην δίκαιη ανάπτυξη, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχει ξεκινήσει. Ο Αναπτυξιακός Νόμος, τα ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούγκερ, οι αποφάσεις για τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες που αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αναπτυξιακή Τράπεζα που θα ιδρυθεί είναι εργαλεία που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου Αλμωπίας σε συνεργασία με το Δήμο ΠολυγύρουΟ Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με το  Δήμο Πολυγύρου πρόκειται   να εφαρμόσει το κατασκηνωτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από 1/7/2016 εως 30/8/2016 στην Μεταμόρφωση Χαλκιδικής και στην κατασκήνωση <<ΟΝΕΙΡΑΤΑ>>.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε  στο Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας και στα  τηλ.2384350221  και κιν 6980648001 στην κ.Χατζηαβραμίδου Ευδοκία.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων 25/6/2016.

Δικαιολογητικά
Αίτηση(Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας)
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης(Δημοτολόγιο)
Εκκαθαριστικό 2015
Φωτοτυπία Βιβλιαρίου Εμβολίων

Ολοκληρώθηκαν οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις των ΝΟΔΕ της Νέας ΔημοκρατίαςΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν σε όλη την Ελλάδα οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις των ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας.

 Στην Πέλλα η Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟΣ) διοργανώθηκε με επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας με συμμετοχή πολλών κομματικών στελεχών. Επίσημος ομιλητής ο Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Κασαπίδης τον οποίο προλόγησε ο υπέυθυνος του τομέα Αγροτικής Πολιτικής της ΝΟΔΕ Πέλλας Χάρης Κοσμίδης. Ο Κος Κασαπίδης απόλυτα ενημερωμένος ανέπτυξε την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στον Αγροκτηνοτροφικό τομέα, μόλις της αναθέσει την διακυβέρνηση της Χώρας ο Ελληνικός Λαός. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, δέχθηκε προτάσεις και παράπονα από τους παρευρισκομένους και έλυσε όλες τις απορίες τους.
Παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στην συνέλευση οι: Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο πρ. Βουλευτής και μέλος της Π. Ε. Διονύσης Σταμενίτης, το μέλος της Π.Ε. Νικόλαος Θωμαΐδης, ο πρ. Ευρωβουλευτής Ιωάννης Γκλαβάκης, Πολιτευτές, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αγρότες και κτηνοτρόφοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κομματικών στελεχών.
Πρίν την ΝΟΣ ο κος Κασαπίδης συναντήθηκε σε αίθουσα του Ξενοδοχείου Άδωνις στην Σκύδρα με στελέχη Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών.
Ο Γραμματέας την Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης σε χαιρετισμό που απέστειλε στα στελέχη της Πέλλας, μεταξύ άλλων τόνισε:
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι, Μέλη και Στελέχη της Παράταξης μας,
Η Ν.Δ. έχει αποκτήσει ενα ισχυρό προβάδισμα μέσα στην κοινωνία που εκφράζεται με την μεγάλη υπεροχή στην πρόθεση ψήφου και την κυριαρχία του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις μετρήσεις.
Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Όχι ξανά ψεύτικα λόγια οι υποσχέσεις. Η ελπίδα που δίνουμε είναι πραγματική, ρεαλιστική.
Κτίζουμε μαζί το μέτωπο της Αξιοπιστίας και της λογικής !
Για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο, πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε τη Συμφωνία Αλήθειας σε ολοένα και περισσότερους πολίτες.
Όλοι εσείς, όλοι μας, έχουμε την τιμή και παράλληλα αυτή την εθνική υποχρέωση να το κάνουμε. Και είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε.
Καλή Δύναμη !!!

ΝΟΔΕ Πέλλας
O Πρόεδρος                                                                           Ο Γεν.Γραμματέας

Θανάσης Γίδαρης                                                                          Λύσανδρος Αμιτζόγλου
Πίστη...


Δεν έχεις Πίστη , όταν τα στάχια σου
προσμένεις να γενούν σιτάρι,
Κι από τ άκαρπο δεντρί, που κέντρωσες,
προσμένεις καρπερό βλαστάρι!
Πίστη έχεις, όταν από το χέρσωμα
κι από τα αστραποκαμένα ξύλα,
προσμένεις τους καρπούς ολόδροσους
και καταπράσινα τα φύλλα.
Δεν έχεις Πίστη , όταν, πηγαίνοντας
το δρόμο του βουνού , προσμένεις
να φτάσεις ως το ανάερο ψήλωμα
κάποιας κορφής μαρμαρωμένης.
Πίστη έχεις, όταν , αλυσόδετος,
μέσα από τα βάθη της αβύσσου,
προσμένεις ως τα ουράνια ελεύτερο
να φτερουγίσει το κορμί σου.
Δεν έχεις Πίστη , όταν τ’ απόβραδο
προσμένεις να προβάλλουν τ άστρα,
και με του πετεινού το λάλημα
να φέξη η αυγή ροδογελάστρα!
Πίστη έχεις, όταν- όσο αλόγιστο
και πλάνο ο νους σου κι αν το ξέρει-
προσμένεις ήλιο τα μεσάνυχτα
κι αστροφεγγιά το μεσημέρι.
Δεν έχεις Πίστη, όταν, πιστεύοντας,
ρωτάς την κρίση και τη γνώση!
Δεν έχεις Πίστη , όταν την πίστη σου
στο λογικό έχεις θεμελιώσει!
Πίστη έχεις, όταν κάθε σου όνειρο
το ανάφτεις στο βωμό της τάμα,
κι αν κάποιο σου τάμα είναι αδύνατο,
προσμένεις να γενεί το θάμα.
Photo by the artist Brad KunkleΈλα να σου πω τι δεν είναι αγάπη …Δεν θα σου πω τι είναι η αγάπη.

Θα το πάω δια της εις άτοπον  απαγωγής.

Θα σου πω τι δεν είναι αγάπη.Αγάπη δεν είναι να με θυμάσαι μόνο όταν με έχεις ανάγκη.

Αγάπη δεν είναι να με διαλέγεις επειδή δεν έχεις κάποιον άλλον να σε καταλαβαίνει.

Αγάπη δεν είναι να απομακρύνεσαι όταν δεν σου αρέσει κάτι από όσα κάνω.

Αγάπη δεν είναι να εγκαταλείπεις στην πρώτη δυσκολία.

Αγάπη δεν είναι να περιμένεις να φερθώ όπως θέλεις, όπως σου ταιριάζει ή όπως σε βολεύει κάθε φορά.

Αγάπη σίγουρα δεν είναι να μου δίνεις σημασία μόνο όταν έχω κάτι να σου προσφέρω.

Αγάπη δεν είναι όταν εγώ έχω  πρόβλημα  να με αποφεύγεις.

Αγάπη δεν είναι να υποδουλώνεις τα θέλω μου για ένα και μόνο καπριτσιο σου.

Αγάπη δεν είναι να θες κάτι επειδή το θέλω εγώ.

Αγάπη δεν είναι να με φορτώνεις με ενοχές επειδή είμαι ο εαυτός μου.

Αγάπη δεν είναι να μου προκαλείς έντονα συναισθήματα και μετά να εξαφανίζεσαι.

Αγάπη , κατά την άποψη μου πάλι, επίσης  δεν είναι να θυσιάζεις κομμάτι του εαυτού σου για μένα.

Αγάπη ,ομως δεν είναι  και να μου ζητάς να αλλάξω.

Αγάπη δεν είναι όλα αυτά και άλλα τόσα… μπορώ να γράφω μέχρι αύριο.Τι είναι τελικά η αγάπη;

Ποιος είμαι όμως εγώ που θα σε κρίνω για τον τρόπο που αγαπάς;

Είμαι μόνο κάποιος που αναζητά τι είναι η αγάπη μαθαίνοντας πρώτα τι δεν είναι η αγάπη.

Περίεργο ε;

Ίσως ναι. Ίσως και όχι.

Ίσως απλά πρέπει πρώτα να κάνω κάποια  λάθος πράγματα μαζί σου   κι εγώ για να καταλάβω τα σωστά.

Ίσως όμως να μην υπάρχουν λάθη στην αγάπη αλλά μόνο σωστά.

Ίσως η αγάπη από μόνη της να αρκεί , εφόσον βέβαια  υπάρχει.

Κι ας εκδηλώνεται με όποιον τρόπο θέλει, αρκεί να εκδηλώνεται, να είναι φανερή με πράξεις κι όχι μόνο με  δέκα «σ αγαπώ »  που προφέρονται με λέξεις .

Ίσως πάλι να μην αρκεί.

Δεν ξέρω. Το ψάχνω ακόμα.

Αυτή είναι η μαγεία της αγάπης.

Σε βάζει σε μοναπάτια απάτητα, σε βιβλία με αδιάβατες σελίδες, σε διλήμματα και διασταυρώσεις.

Είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις;

Είσαι διατεθειμένος να ανακαλύψεις τον  τρόπο να αγαπάς και να το δείχνεις; ( γιατί αν δε το δείχνεις τι νόημα έχει να αγαπάς)

Αν ναι, θα μάθεις μόνος σου  τι είναι και τι δεν είναι η αγάπη και θα την εκφράσεις με όποιο τρόπο μπορείς.

Εγώ απλά σου εύχομαι να απολαύσεις τη διαδρομή χωρίς να πληγώνεις κανέναν γύρω σου.
ΠΗΓΗ...https://xeimwniatikhliakada.wordpress.com/

"Η κυρά Μιζέρια και ο Θάνατος" . Παραμύθι από το Πουέρτο ΡίκοΜια φορά κι έναν καιρό, λένε, ζούσε σ΄ έναν τόπο μια γριά που τα ΄χε τα χρονάκια της. Μοναδική της συντροφιά είχε μια αχλαδιά που μεγάλωνε κοντά στην πόρτα της καλύβας της.
Ο κόσμος την φώναζε “κυρα-Μιζέρια”.
Τα παιδιά της γειτονιάς της πήγαιναν και την κορόιδευαν και, σαν ερχόταν η εποχή που τα αχλάδια ωρίμαζαν, ανέβαιναν στην αχλαδιά και της έκλεβαν τα φρούτα!
Η γριά τα κυνηγούσε και τα μάλωνε, αλλά πού να τα βγάλει πέρα μαζί τους!
Στο τελείωμα μιας μέρας, εκεί που η γριά καθόταν στην αυλή κάτω απ΄ την αχλαδιά της, ένας ταξιδιώτης σταμάτησε μπροστά στην καλύβα της.
Την ρώτησε αν θα μπορούσε να τον φιλοξενήσει για τη νύχτα που ερχόταν.
Η γριά είπε στον ταξιδιώτη: “Έλα μέσα, ξένε. Κάπου θα βρω να σου στρώσω”.
Όταν ξημέρωσε κι ετοιμάστηκε να φύγει, γύρισε προς το μέρος της γριάς και της είπε: “Γριά, για το καλό που μου έκανες ζήτησέ μου οτιδήποτε θελήσεις και η επιθυμία σου θα πραγματοποιηθεί”.
Η κυρα-Μιζέρια είπε: “Έχω μονάχα μία επιθυμία. Θέλω όποιος σκαρφαλώνει πάνω στο δέντρο μου, να κολλάει και να μην μπορεί να κατέβει αν δεν του πω εγώ”…
Πέρασε ο καιρός και τα αχλάδια φάνηκαν να κρέμονται απ΄ τα κλαδιά του δέντρου κι άρχισαν να βαραίνουν ωριμάζοντας.
Τα παιδιά της γειτονιάς- όπως το ΄χανε συνήθειο- φάνηκαν ξανά στην αυλή της γριάς, σκαρφάλωσαν πάνω στο δέντρο, έφτασαν μέχρι την κορφή του, έκοψαν τα φρούτα μα, σαν πήγαν να κατέβουν, δεν μπορούσαν!
Ύστερα από πολλά παρακάλια η γριά δέχτηκε να τα αφήσει να κατέβουν απ΄ το δέντρο, αλλά με την υπόσχεση ότι δεν θα την ξαναενοχλούσαν ποτέ πια…
Κύλησαν οι μέρες κι ένα σούρουπο, εκεί που η κυρα-Μιζέρια καθόταν κάτω απ΄ την αχλαδιά της, είδε να έρχεται κάποιος ταξιδιώτης απ΄ τον δρόμο.

Τα ποδάρια του λες και δεν πάταγαν στη γη, το ρούχο του γιομάτο τρύπες και κουρέλια, το πρόσωπό του σκοτεινό- μάτια δεν έβλεπες.
Πλησίασε και στάθηκε μπροστά στην καλύβα της γριάς.
Η κυρα-Μιζέρια, σαν τον είδε, τον ρώτησε: “Παιδάκι μου τίνος είσαι εσύ; Δεν σε ξέρω, τι ζητάς στα μέρη μας;”.
Εκείνος αποκρίθηκε: “Γριά, είμαι ο Θάνατος και ήρθα να σε πάρω”.

Η γριά σαν τ΄ άκουσε απάντησε: “Αχ παλικάρι μου! Να ΄ξερες πώς σε περιμένω! Μα, μήπως μπορείς να μου κάνεις μια τελευταία χάρη; Δεν σκαρφαλώνεις λιγάκι στην αχλαδιά να κόψεις κάμποσα αχλάδια για τον δρόμο να ΄χουμε να τρώμε;”.
Ο Θάνατος ξεγελάστηκε και σκαρφάλωσε πάνω στο δέντρο να κόψει τα αχλάδια. Μάζεψε όσα μάζεψε, γέμισε το σακούλι του, πάει να κατέβει, μα πού!
Τα χρόνια πέρασαν και δεν πέθανε κανένας πια σ΄ αυτόν τον κόσμο. Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι παπάδες, οι νεκροθάφτες άρχισαν να παραπονιούνται. Έχαναν τις δουλειές τους και πεινούσαν. Εκτός απ΄ αυτό, υπήρχαν άνθρωποι που είχαν παραγεράσει, έφτασαν στα τελευταία τους και ένιωθαν κουρασμένοι από τη ζωή. Ήταν έτοιμοι για το ταξίδι στον άλλο κόσμο και περίμεναν την ώρα του λυτρωμού.
Μα πού ο Θάνατος; Ήταν κολλημένος στην αχλαδιά της γριάς!
Όταν έφτασαν όλα αυτά στ΄ αυτιά της κυρα-Μιζέριας, γυρίζει και του λέει: “Θάνατε, δεν μου λες, άμα σ΄ αφήσω να κατέβεις θα μου υποσχεθείς ότι δεν θα ξανάρθεις ποτέ να με πάρεις;”.
Το σκέφτηκε καλά ο Θάνατος. Είδε και τη δουλειά που είχε μαζευτεί, τι να κάνει; “Μια .ψυχή λιγότερη τι αξία έχει; Μια παλιόγρια είναι του λόγου της”, σκέφτηκε…
Από τότε ο Θάνατος έρχεται και φεύγει σε τούτο τον κόσμο και κάθε φορά παίρνει πλούσιους, παίρνει φτωχούς, παίρνει άντρες και παίρνει γυναίκες, καμιά φορά ξεχνιέται και παίρνει και παιδιά, παίρνει χοντρούς και παίρνει και αδύνατους.
Μα η κυρα-Μιζέρια από τότε, λένε, μένει για πάντα ανάμεσα στους ανθρώπους…

πηγή: Γκαζμέντ Καπλάν (Παραμύθι από το Πουέρτο Ρίκο, ένα από τα δώδεκα παραμύθια ενός καταπληκτικού ημερολογίου με τίτλο «Λαϊκά παραμύθια από τις άκρες του κόσμου» (Εκδ. Α/συνέχεια), τα οποία επιμελείται ο Δημήτρης Προύσαλης. )


ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

"Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας…" Όσκαρ Ουάιλντ


Στο συγκεκριμένο βιντεάκι μπορείτε να ακούσετε τον  ευτυχισμένο πρίγκηπα  του Όσκαρ Ουάιλντ τον οποίο διαβάζει ο Δημήτρης Χορν, σε μια σπάνια ηχογράφηση του 1977 (από το αρχείο της ΕΡΤ).
Είναι από την εκπομπή του Νίκου Πιλάβιου  (του γνωστού Παραμυθά ) «Κάθε Σάββατο και κάτι άλλο».


ΠΗΓΗ...https://fairytalesdreams.wordpress.com

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ  ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ 

  Υπενθυμίζουμε στους ενδιαφερόμενους γονείς :

-Οι γονείς των μαθητών, που φέτος θα φοιτήσουν στην Α΄Τάξη, πρέπει να έρθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους το Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού τους και συμπληρωμένο από γιατρό  το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.

- Οι γονείς που ενδιαφέρονται τα παιδιά τους να εγγραφούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του σχολείου, πρέπει να έρθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαιώσεις εργασίας  από τον εργοδοτικό τους φορέα ή κάρτα ανεργίας. (για τους ανέργους)

Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής, η Τρίτη 21η Ιουνίου 2016. Πέρα από την ημερομηνία αυτή δεν θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή αίτηση εγγραφής στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.       Επτακόσια δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι  για την Ελλάδα το 2100 το κόστος  επίπτωσης της κλιματικής αποσταθεροποίησης στη Δημόσια Υγεία!
Αυτό τόνισε ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών  μιλώντας σε διάλεξη τουΙνστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδoς με θέμα «Η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η Δημόσια Υγεία».
«Αυτό θα συμβεί γιατί η αποσταθεροποίηση του κλίματος έχει άμεσες και επιβλαβείς συνέπειες στη δημόσια υγεία» εξήγησε ο κ Ζερεφός και πρόσθεσε « το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο γύρω στα 400 δις ευρώ αν πάρουμε μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές που έρχονται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Ζερεφός  οι επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες , αφού τα τελευταία 50 χρόνια οι ανθρώπινες ενέργειες κατέστρεψαν ότι είχε δημιουργήσει η φύση εδώ και ένα δισεκατομμύρια χρόνια!
Τα τραύματα από τους βιομηχανικούς ρύπους στο στρώμα του όζοντος, που μας προστατεύει από τον ήλιο, όπως ανέφερε ο κ Ζερεφός, είναι μεγάλα. Φυσικά συμπλήρωσε πως αν δεν υπήρχε το στρώμα όζοντος τότε η θερμοκρασία  στη Γη θα ήταν -19 βαθμοί, πράγμα που σημαίνει ότι θα επικρατούσαν οι συνθήκες του πλανήτη Άρη.
Η  «τρύπα» του όζοντος σύμφωνα με τους επιστήμονες ενοχοποιείται για την μεγάλη αύξηση του καρκίνου του δέρματος.
 
Τα πρώτα δείγματα   των επιπτώσεων της κλιματικής αποσταθεροποίησης εμφανίστηκαν, στην σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας, πριν από περίπου 50 χρόνια με την αιθαλομίχλη στο Λονδίνο, λόγω καύσης κάρβουνου στα τζάκια και το νέφος στο Λος Αντζελες  λόγω των ρύπων από τα αυτοκίνητα.
Το πρόβλημα και στις δυο περιπτώσεις αντιμετωπίστηκε με την  χρήση καυσόξυλων στο Λονδίνο και χρήση καταλύτη στα αυτοκίνητα, συνδημιουργός του οποίου ήταν κι Έλληνας, στο Λος Αντζελες.
Οι βασικοί ρύποι που ευθύνονται για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος είναι οι χλωροφθοράνθρακες που παρήγαγε  ο άνθρωπος.
«Η αποσταθεροποίηση του κλίματος προκαλείται από την συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, η μέση τιμή της οποίας θα πρέπει να είναι  14 βαθμούς κελσίου» τόνισε ο κ Ζερεφός και πρόσθεσε « στην αυξανόμενη θερμοκρασία οφείλεται το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας».
Όπως εξήγησε ο κ Ζερεφός ζούμε σε μια μεσοπαγετώδη περίοδο , η διάρκεια της οποία είναι περίπου 25.000 χρόνια και για να επιβιώσουμε θα πρέπει να  προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές αν δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε.
Ως τέτοια παραδείγματα προσαρμογής  ο κ Ζερεφός έφερε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Αθήνα το1987 λόγω του καύσωνα και της έλλειψης κλιματιστικών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα σπίτια. Η τοποθέτηση και η χρήση κλιματιστικών όχι μόνο απέτρεψε θανάτους από μεγαλύτερες θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα βελτίωσε ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία.
Επίσης τους 40.000 νεκρούς στην Γαλλία το 2003 λόγω πρωτόγνωρου καύσωνα για τα δεδομένα της χώρας, αλλά και τους θανάτους και τις δασικές καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές με τους δυνατούς ανέμους το 2007 στην Ελλάδα.
«Για να κατανοήσουμε τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές θα πρέπει να πούμε ότι  το 2100 ο καύσωνας του 2003 στην Γαλλία που σκότωσε 40.000 ανθρώπους θα είναι δροσιά!» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Ζερεφός και κατέληξε
«Ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές με την ενημέρωση και την προσαρμογή. Φυσικά οι τεχνολογικές εξελίξεις και η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσουν στην καλύτερη προσαρμογή και αντιμετώπιση της αποσταθεροποίησης του κλίματος».
 

 http://smokefreegreece.gr/

ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡΑριδαία, 16/6/2016

ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ

Στην κατασκευή τριών νέων μονάδων Λουτροθεραπείας στο Αλεξάνδρειο Υδροθεραπευτήριο των Λουτρών Πόζαρ προχώρησε η Διοίκηση των Λουτρών.

Πρόκειται για τρεις νέες ιδιωτικές πισίνες εσωτερικού χώρου που λειτουργούν τους τελευταίους μήνες και είναι διαθέσιμες για τον κάθε επισκέπτη! Τα ονόματα αυτών: Αφροδίτη, Ερατώ και Απόλλωνας! Τρεις χώροι που συνδυάζουν την πέτρα με το ξύλο και δημιουργούν μια αισθητική αρμονία. Μάλιστα, στη μία εξ’ αυτών το νερό τρέχει από κορμό δέντρου. Είναι αξιοσημείωτο ότι από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας τους έχουν γίνει πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες της Λουτρόπολης και οι εντυπώσεις είναι οι πιο θετικές. Παράλληλα, με την λειτουργία τους έχει απόσυμφορηθεί αισθητά το Αλεξάνδρειο Υδροθεραπευτήριο, καθώς οι λουόμενοι αναγκάζονταν να ταλαιπωρούνται για να κάνουν κράτηση.

Το συνολικό κόστος κατασκευής των τριών νέων μονάδων Λουτροθεραπείας ανέρχεται σε 40.000 ευρώ, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή σύσσωμης της Διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών και ιδιαίτερα του Διευθύνοντα Σύμβουλου κ. Χρήστου Δήμτση που εργάζεται με στόχο την συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...