Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Εδεσσαϊκό Θέατρο: Προετοιμασίες για το 3ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου


«ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ»

Πιστοί στο όραμά μας και με την υποστήριξή σας κινητήριο δύναμη,  συνεχίζουμε την πορεία μας βάζοντας κάθε φορά υψηλότερους στόχους.
Το μεράκι και η εργατικότητα που χαρακτηρίζει όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή θεατρική οικογένεια, στοιχεία που μαζί με την αστείρευτη αγάπη για την Τέχνη του Θεάτρου, έχουν καταφέρει να αναδείξουν το Εδεσσαϊκό Θέατρο ως ένα σύλλογο που πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αλλά και στις καρδιές του θεατρόφιλου κοινού.
Ανταποδίδοντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια,  αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και φέτος Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Μια πρωτοβουλία που αγκάλιασε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας καθώς ανταποκρίθηκε στην πρόταση συνεργασίας για την σωστή διοργάνωση του Φεστιβάλ, θέτοντας τις βάσεις ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για ένα θεσμό που γεννήθηκε πέρσι και που θα συμβάλει καθοριστικά στο πολιτιστικό έργο του Δήμου Έδεσσας. 
Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του ανοιχτού Θεάτρου Γαβαλιώτισσας προσδιορίζει ένα ζωντανό σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς, έτοιμο να υποδεχτεί θεατρικά σχήματα της ευρύτερης περιοχής, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας,  δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να απολαύσουν αξιόλογες παραστάσεις. Ευελπιστούμε με τη δική σας συμβολή, το όραμα, η δίψα και η επιθυμία για δημιουργία παρόμοιων εκδηλώσεων, να γίνονται πραγματικότητα. Εμείς από την πλευρά μας, υποσχόμαστε πως θα προσπαθούμε συνεχώς να ανταποδίδουμε την στήριξη σας και την αγάπη σας με πολλούς τρόπους.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος
Δέσποινα Οτουντζίδου

Δήλωση Γιάννη Σηφάκη για τις ζημιές στα ροδάκινα από την πρωτόγνωρη βροχόπτωση του Ιουλίου


Δήλωση Γιάννη Σηφάκη: 
Η ζημιά στα ροδάκινα από τις πρωτόγνωρες για την εποχή βροχοπτώσεις θεωρώ ότι είναι ζημιά που εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση.
Δεν ζητάμε καμιά υπέρβαση ή κατ’ εξαίρεση που ξέρουμε ότι δεν έχουν τύχη. Θέλουμε πιστή τήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και δίκαιη κρίση 
Η ζημιά που υπέστησαν τα ροδάκινα από τις έντονες άκαιρες και πρωτόγνωρες σε ένταση και διάρκεια (για εποχή καλοκαιριού) βροχοπτώσεις του Ιουλίου σε συνδυασμό με την απότομη θερμοκρασιακή μεταβολή είναι ζημιά που, με βάση και εκθέσεις επιστημόνων γεωπόνων, εντάσσεται στα πλαίσια των ζημιών που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για αποζημίωση. 
Στηρίζω την έκθεση του Ινστιτούτου φυλλοβόλων οπωροφόρων Νάουσας με τις υπογραφές των Δρ Δρογούδη Παυλίνας και Δημητρίου Βακάμη γεωπόνου η οποία συμπεραίνει ότι « οι παρατηρούμενες άμεσες ζημιές που κατέστησαν τους καρπούς ροδακινιάς και νεκταρινιάς μη εμπορικούς ήταν η προσυλλεκτική καρπόπτωση και η συρρίκνωση του φλοιού των καρπών, ζημιές που θα πρέπει να καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ». 
Το παραπάνω σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στην σελ 93 του Εγχειριδίου εκτιμητικής για τα ροδάκινα του ΕΛΓΑ που αναφέρει :
 «Οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, ανάλογα µε το βλαστικό στάδιο που συµβαίνουν και ανάλογα µε το ύψος τους, την έντασή τους ή την διάρκειά τους, προκαλούν τόσο στην «παραγωγή» όσο και στο φυτικό κεφάλαιο ίδια ή όµοια συµπτώµατα µε αυτά που προκαλεί η πληµµύρα»  οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η εν λόγω ζημιά εντάσσεται στις ζημιές που πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Ειλικρινά πιστεύω ότι η επιστημονική επιτροπή που όρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια, διακεκριμένους καθηγητές και το Ινστιτούτο φυλλοβόρων οπωροφόρων Νάουσας θα καταλήξει πολύ γρήγορα ότι τα αίτια είναι τέτοια που πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.
Η διοίκηση του ΕΛΓΑ ( που σε πρώτο βαθμό θεώρησε ότι δεν πρέπει να αποζημιωθεί αυτή η ζημιά) δρομολόγησε τον ορισμό της επιστημονικής επιτροπής και προφανώς θα δεχτεί το πόρισμα της. 
Όλοι μαζί αγρότες και βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας ζητούμε την γρήγορη εξέταση του θέματος από την επιστημονική επιτροπή και την τήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ έχοντας την πεποίθηση ότι οι ζημιές για τις ώριμες ποικιλίες που επλήγησαν από το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

Ανοιχτή «πληγή» για την παγκόσμια οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης




Ανοιχτή «πληγή»  για την παγκόσμια οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης με προεξάρχουσες την οσφυαλγία, ισχιαλγία και τη δισκοκήλη!
Το κόστος από τις χαμένες εργατοώρες, λόγω αναρρωτικών αδειών, αλλά και της φαρμακευτικής αγωγής, της νοσηλείας και της θεραπείας των παθήσεων ανέρχεται σε εκατονταδες δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού μόνο στις ΗΠΑ φτάνει τα  24 δις δολάρια το χρόνο!
Κι αυτό γιατί η οσφυαλγία είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία που κάποιος θα απουσιάσει από την δουλειά του και  θα ζητήσει ιατρική συμβουλή και βοήθεια. Παράλληλα αξίζει να τονιστεί ότι περίπου το 60-80% των ανθρώπων τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους θα εμφανίσουν οσφυαλγία, αλλά μόνο στο 1-3% υπάρχει δισκοκήλη.
«Το οικονομικό κόστος πράγματι είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι  από το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που δίνονται κάθε χρόνο για όλες τις παθήσεις, περίπου το 15% οφείλονται σε οσφυαλγία και η πάθηση αυτή είναι το πιο συχνό αίτιο σωματικής ανικανότητας στις ηλικίες κάτω των 45 χρόνων» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός κ Παναγιώτης Κυριακόγγονας, επιμελητής Νευροχειρουργικής  στο 417 ΝΙΜΤΣ.

 
              ΠΑΘΗΣΕΙΣ-ΑΙΤΙΑ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σύμφωνα με την ιατρική ορολογία:
Ø    Oσφυαλγία   ή  λουμπάγκο, είναι ο  έντονος πόνος στη μέση, σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο , ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί . Είναι συχνότερη στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση των κατώτερων οσφυϊκών διαστημάτων που είναι τα πιο κινητά.
Ø    Ισχιαλγία. Συχνά η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλαδή επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης και πολλές φορές μέχρι και τα δάκτυλα του ποδιού. Περίπου το 5% των ανδρών και 2,5% των γυναικών άνω των 35χρόνων  θα εμφανίζουν ισχιαλγία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και περίπου το 15% από αυτούς θα έχει συμπτώματα που θα διαρκέσουν πάνω από 2 εβδομάδες.
ØΔισκοκήλη. Ονομάζεται η παθολογία εκείνη της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία, λόγω ρήξης του ινώδους δακτυλίου του μεσοσπονδυλίου δίσκου, μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα μετατοπίζεται προκαλώντας πίεση στα νευρικά στοιχεία.
 
Οσφυαλγία.
«Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι πολλά και επειδή μερικές φορές υποκρύπτουν σοβαρά παθολογικά προβλήματα, θα πρέπει κάθε ασθενής με πόνο στη μέση να προσέρχεται στον γιατρό του για κλινική εξέτασηκι αν χρειαστεί  και απεικονιστικό έλεγχο (απλές ακτινογραφίες, ηλεκτρομυογράφημα των κάτω άκρων, μαγνητική τομογραφία κ.α.)» τονίζει με έμφαση  ο κ Κυριακόγγονας.
Η θεραπεία της οσφυαλγίας περιλαμβάνει:
Øφαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα)
Øκατάκλιση – ανάπαυση
Øτοπική εφαρμογή θερμών επιθεμάτων
Øφυσικοθεραπεία
Øχειρουργική επέμβαση (εφόσον αποτύχει η συντηρητική αγωγή και η οσφυαλγία επιμένει για 2-3 μήνες ή εμφανιστεί νευρολογική συμπτωματολογία ή μυϊκή αδυναμία των κάτω άκρων)
Δισκοκήλη.
«Η πιο συχνή εντόπιση της δισκοκήλης είναι στην οσφυϊκή μοίρα (μέση), κατά 15 φορές περισσότερο από τον αυχένα, ενώ η προβολή του δίσκου , μπορεί να είναι είτε κεντρική είτε πλάγια. Η κεντρική δισκοκήλη όταν πιέζει το νωτιαίο μυελό στην αυχενική ή θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης προκαλεί μυελοπάθεια, ενώ η πλάγια δισκοκήλη ριζίτιδα» εξηγεί ο κ Κυριακόγγονας.       
Τα συμπτώματα και σημεία ποικίλλουν:
Μυελοπάθεια:
ØΣυμπτώματα από τα άνω ή/και κάτω άκρα
ØΔιαταραχές αντανακλαστικών
ØΔιαταραχές βάδισης
ØΔιαταραχές ούρησης
ØΑισθητικές διαταραχές
                     
Ριζοπάθεια (ριζίτιδα):
Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν με πόνο στη μέση ή τον αυχένα και στη συνέχεια να επεκταθούν στο άνω ή κάτω άκρο.
Συχνά μετά από:
ØΑπότομη κίνηση (σκύψιμό, στροφή)
ØΒήχα, φτάρνισμα
ØΜετά την πρωινή έγερση (αυχένας)
ØΤραύμα
ØΤα συμπτώματα περιορίζονται σε συγκεκριμένα σημεία του άνω ή κάτω άκρου.
«Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος της δισκοκήλης, την εντόπισή της και την πίεση στα νευρικά στοιχεία. Μπορεί να είναι είτε συντηρητική, (κατάκλιση, περιορισμός των δραστηριοτήτων, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες), είτε χειρουργική. Κατευθείαν στην χειρουργική αντιμετώπιση χωρίς να χάνουμε χρόνο στη συντηρητική αγωγή προβαίνουμε όταν υπάρχουν μυελοπάθεια, ιππουριδική συνδρομή ή μεγάλη πτώση της μυϊκής ισχύος» καταλήγει ο κ Κυριακόγγονας.

http://www.pkyriakogonas.gr, ΤΗΛ.215 5257974,6974121244

Γιώργος Καρασμάνης: «Κατοχυρώστε το επίδομα παραμεθορίων περιοχών»


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Κατοχυρώστε το επίδομα παραμεθορίων περιοχών»

Στο θέμα της κατοχύρωσης του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών, αναφέρθηκε ο Γιώργος Καρασμάνης, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση της Κυβέρνησης να σεβαστεί την απόφαση της Επιτροπής Περιφερειών το 2007 – η οποία και υπερψηφίστηκε από όλες τις Πτέρυγες της Βουλής – με την οποία η Πέλλα χαρακτηρίζεται ως Νομός Παραμεθόριος και Προβληματικός στο σύνολό του και έτσι, δόθηκε το επίδομα παραμεθορίων περιοχών.
  Ζήτησε δε από τους συναρμόδιους Υπουργούς, να εκδώσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει του Νόμου 4354/2015 και της σχετικής εγκυκλίου αρ. πρωτ. 2/31029/ΔΕΠ/6.5.2016 (ΑΔΑ:ΩΛ9ΣΗ-ΟΝΜ), που όριζε την 31/10/2016 ως καταληκτική ημερομηνία για την κατοχύρωση του συγκεκριμένου επιδόματος.

27/07/2017

Σύσκεψη στον ΕΛΓΑ βουλευτών και ΟΠ Πέλλας και Ημαθίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ


Έγινε η σύσκεψη στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα ροδάκινα και νεκταρίνια από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις με παρουσία βουλευτών Πέλλας και Ημαθίας, εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων Πέλλας και Ημαθίας 
Συστάθηκε από τον Υπουργό επιστημονική επιτροπή για τα ακριβή αίτια για να είναι σαφές αν η ζημιά εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση
Αγρότες, βουλευτές και εκπρόσωποι της Περιφέρειας στηρίζουν έκθεση του Ινστιτούτου φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων Νάουσας που συμπεραίνει ότι οι ζημιές οφείλονται σε αίτια που πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με βάση τον κανονισμό του
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές ανέφερε ότι ο οργανισμός θεωρεί ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ καλύπτει μόνο το «σκίσιμο» των καρπών αλλά επιφυλάχθηκε περιμένοντας το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συστήθηκε από το Υπουργείο
Παρόντες οι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Ζωγράφου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας της Π.Κ.Μ Θεοφάνης Παπάς, ο εκπρόσωπος των ομάδων παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο προσωρινός πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης, πρόεδροι ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών Πέλλας και Ημαθίας. 
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε ότι ήδη συστάθηκε η επιστημονική επιτροπή από το Υπουργείο που θα καταλήξει πολύ σύντομα σε πόρισμα.

Ευχαριστήριο της ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας – ΚΔΑΠ με Α “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ”


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας – ΚΔΑΠ με Α “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ”

Η ΔΗ.Κ.Ε Αλμωπίας, το προσωπικό και οι μαθητές του ΚΔΑΠ με Α  ‘’ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ ‘’, ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Εξαπλατάνου για την πρόσκληση στη συναυλία του Βασίλη Καρρά στο γήπεδο Εξαπλατάνου την Παρασκευή 28 Ιουλίου.
              
                               Με εκτίμηση

       Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΔΑΠ με Α ‘’ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ’’
                          ΔΗΜΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α
                     

                     ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...