Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Δήλωση Γιάννη Σηφάκη για τις ζημιές στα ροδάκινα από την πρωτόγνωρη βροχόπτωση του Ιουλίου


Δήλωση Γιάννη Σηφάκη: 
Η ζημιά στα ροδάκινα από τις πρωτόγνωρες για την εποχή βροχοπτώσεις θεωρώ ότι είναι ζημιά που εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση.
Δεν ζητάμε καμιά υπέρβαση ή κατ’ εξαίρεση που ξέρουμε ότι δεν έχουν τύχη. Θέλουμε πιστή τήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και δίκαιη κρίση 
Η ζημιά που υπέστησαν τα ροδάκινα από τις έντονες άκαιρες και πρωτόγνωρες σε ένταση και διάρκεια (για εποχή καλοκαιριού) βροχοπτώσεις του Ιουλίου σε συνδυασμό με την απότομη θερμοκρασιακή μεταβολή είναι ζημιά που, με βάση και εκθέσεις επιστημόνων γεωπόνων, εντάσσεται στα πλαίσια των ζημιών που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για αποζημίωση. 
Στηρίζω την έκθεση του Ινστιτούτου φυλλοβόλων οπωροφόρων Νάουσας με τις υπογραφές των Δρ Δρογούδη Παυλίνας και Δημητρίου Βακάμη γεωπόνου η οποία συμπεραίνει ότι « οι παρατηρούμενες άμεσες ζημιές που κατέστησαν τους καρπούς ροδακινιάς και νεκταρινιάς μη εμπορικούς ήταν η προσυλλεκτική καρπόπτωση και η συρρίκνωση του φλοιού των καρπών, ζημιές που θα πρέπει να καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ». 
Το παραπάνω σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στην σελ 93 του Εγχειριδίου εκτιμητικής για τα ροδάκινα του ΕΛΓΑ που αναφέρει :
 «Οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, ανάλογα µε το βλαστικό στάδιο που συµβαίνουν και ανάλογα µε το ύψος τους, την έντασή τους ή την διάρκειά τους, προκαλούν τόσο στην «παραγωγή» όσο και στο φυτικό κεφάλαιο ίδια ή όµοια συµπτώµατα µε αυτά που προκαλεί η πληµµύρα»  οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η εν λόγω ζημιά εντάσσεται στις ζημιές που πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Ειλικρινά πιστεύω ότι η επιστημονική επιτροπή που όρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια, διακεκριμένους καθηγητές και το Ινστιτούτο φυλλοβόρων οπωροφόρων Νάουσας θα καταλήξει πολύ γρήγορα ότι τα αίτια είναι τέτοια που πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.
Η διοίκηση του ΕΛΓΑ ( που σε πρώτο βαθμό θεώρησε ότι δεν πρέπει να αποζημιωθεί αυτή η ζημιά) δρομολόγησε τον ορισμό της επιστημονικής επιτροπής και προφανώς θα δεχτεί το πόρισμα της. 
Όλοι μαζί αγρότες και βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας ζητούμε την γρήγορη εξέταση του θέματος από την επιστημονική επιτροπή και την τήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ έχοντας την πεποίθηση ότι οι ζημιές για τις ώριμες ποικιλίες που επλήγησαν από το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...