Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ-ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


       Αντιεπιστημονικές,  απάνθρωπες, αλλά και ασύμφορες οικονομικά, είναι οι νέες
εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ για την κατάργηση συγκεκριμένων  προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Αντιεπιστημονικές,  επειδή πάνε να εφαρμόσουν μέτρα και σταθμά άλλων προηγμένων χωρών (ΗΠΑ,& Μεγάλης Βρετανίας), στις οποίες έχει αυξηθεί το μεσοδιάστημα των ελέγχων του πληθυσμού. Αυτό φυσικά έγινε μετά από μακροχρόνια συμμετοχή των γυναικών, οι οποίες για δεκαετίες συμμετείχαν σε  προληπτικά προγράμματα  για την πρόληψη  του καρκίνου του μαστού και του καρκίνο του τραχήλου της μήτρας  και δεν αντιμετωπίζουν τη σημερινή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.
Απάνθρωπες:  Eπειδή μάλλον στοχεύουν στην εξόντωση των ασθενέστερων οικονομικά και σωματικά αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας. Κι αυτό γιατί οι εξετάσεις που δεν θα χορηγούνται για την πρόληψη  παθήσεων όπως του καρκίνου του  μαστού, προστάτη, ωοθηκών  και  τραχήλου της μήτρας, είναι καρκίνοι που σκοτώνουν χιλιάδες συνανθρώπους μας κάθε χρόνο. Επίσης  και για πολλές  άλλες παθήσεις όπως π.χ  καρδιοπάθειες.
Είναι αδιανόητο για έναν θεράποντα ιατρό να μη μπορεί να γράψει ένα τρίπλεξ καρδιάς σε καρδιοπαθή  ή  χειρουργημένο στην καρδιά ασθενή όταν εκείνος το κρίνει.
 Ασύμφορες οικονομικά, αφού η πρόληψη του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη κ.ά. είναι 10 φορές τουλάχιστον φθηνότερη από ότι  κοστίζει η αντίστοιχη   θεραπευτική  αγωγή σε περίπτωση εμφάνισης καρκίνου.
Με γνώμονα μόνον τη μείωση του κόστους ,  δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας εκδίδει και εφαρμόζει οδηγίες, που συμβουλεύτηκε  από άλλα συστήματα υγείας,  βασιζόμενα σε αλλότρια και ξένα προς εμάς δημογραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία αλλά και νομικά πλαίσια, αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει Αρχείο Καταγραφής  Νεοπλασιών (καρκίνων), για να γνωρίζουμε  τα πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία και τον επιπολασμό των νοσημάτων αυτών. Δηλ. χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ή μεθοδολογία που να βασίζεται στα Ελληνικά δημογραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία. 
Συμφωνούμε απόλυτα στο να εξυγιανθεί ο χώρος της Υγείας, να ελέγχονται η συνταγογράφηση και οι παρακλινικές εξετάσεις και μάλιστα σε Ιατρικά Κέντρα που διαθέτουν «προστάτες» αλλά όχι να στερούμε από  τους πολίτες το δικαίωμα τους για πρόληψη.
Επιστημονικά είναι τεκμηριωμένο ότι η νεα κοπέλα θα πρέπει να υποβάλλεται  σε τεστ Παπανικολάου  ένα χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής της δραστηριότητας. Δυστυχώς στην εποχή μας   οι κοπέλες αρχίζουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα πολύ νωρίς,  από τα 14 ή 15 τους χρόνια και μάλιστα δεν έχουν μόνον έναν σύντροφο (επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).
Σήμερα έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες στην Ελλάδα,  χάρη στο  τεστ Παπανικολάου και στις πολύχρονες προσπάθειες της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας.   
Αν το Υπουργείο προωθήσει την άποψη ότι το τεστ Παπανικολάου  θα ξεκινάει στα 21 έτη  τότε  σίγουρα θα αρχίζουν να χάνονται περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε μια τέτοια εξέλιξη ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Μέχρι σήμερα κάναμε αγώνα με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας για  να μπει στα Λύκεια το μάθημα προαγωγής της Υγείας για να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι και νέες στον τομέα της πρόληψης και τώρα θα καταργήσουμε τις προληπτικές εξετάσεις;
Μέχρι σήμερα ο γιατρός είχε την πλήρη ευθύνη για τον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι αποφάσιζε για τα πάντα και είχε και τη νομική ευθύνη. Όταν ο γιατρός υποχρεούται πλέον να ακολουθήσει τις εισαγόμενες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ, ποιος θα έχει την ευθύνη για τον καρκίνο που δεν θα διαγνωστεί έγκαιρα ή για τις συνέπειες σε έναν καρδιολογικό ασθενή; Το Βρετανικό και το Αμερικανικό σύστημα υγείας ή ο ίδιος ο Υπουργός;
Διάβασα ότι στο Υπουργείο Υγείας «υπολογίζουν στο ότι ένας καρκίνος θέλει τρία χρόνια για να εμφανιστεί». Εγώ θα τους πω ότι μπορεί να  χρειαστεί και 5 χρόνια, άλλος όμως να χρειάζεται μόνον έναν χρόνο, αφού η εξέλιξη του κάθε καρκίνου είναι συνδεδεμένη με τη βιολογική του συμπεριφορά και πάντοτε είναι πιο επιθετική στις νεώτερες ηλικίες.
Την δεκαετία του 1980 στο Διαγνωστικό Κέντρο Μαστού του ΙΚΑ, σε κάθε 3 καρκίνους του μαστού, ο ένας ήταν σε ανεγχείρητο Στάδιο δηλ. πολύ προχωρημένος και οι καρκίνοι Σταδίου  Ο και Ι  ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις.
Σταδιακά και με τις άοκνες προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, -που σχετίζονται με τις ενημερωτικές Ημερίδες που διοργάνωσε όλα αυτά τα χρόνια για το κοινό, τις δωρεάν εξετάσεις μαστού ανά την Επικράτεια που πραγματοποίησε,- είχαν ως αποτέλεσμα οι ανεγχείρητοι καρκίνοι μαστού να περιοριστούν σημαντικά. Ταυτόχρονα βοηθήσαμε να αυξηθεί η έγκαιρη διάγνωση, δηλ. καρκίνοι μαστού Στάδιο Ι που σημαίνει,  ιάσιμο καρκίνο  κατά 90%. 
Στις αρχές της δεκαετίας του 21ου αιώνα το Στάδιο Ι έφθασε στο 25 %. Πολύ σημαντική βελτίωση για την Ελλάδα.  Το αντίστοιχο όμως ποσοστό για το Στάδιο Ι στις ΗΠΑ, -που θέλουμε δήθεν να αντιγράψουμε-, την ίδια περίοδο   ήταν 67%. Καταλαβαίνετε τι προσπάθεια πρέπει να γίνει για να ανεβάσουμε τα ποσοστά του πρώιμου καρκίνου μαστού Σταδίου Ι στην Ελλάδα στα επίπεδα της Αμερικής; Σίγουρα η λύση δεν είναι η κατάργηση του ετήσιου ελέγχου των μαστών… 
 
Δυστυχώς την τελευταία τριετία, με την δυσμενή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, όλο και συχνότερα διαπιστώνουμε καρκίνους του μαστού προχωρημένων Σταδίων, γεγονός που έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και σχετίζεται με την υποβάθμιση του επιπέδου υγειονομικής γενικότερα φροντίδας των κατοίκων της Πρωτεύουσας.
Το χειρότερο όμως είναι ότι θα περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται  η γυναίκα να εξετάζεται μια φορά το χρόνο επειδή το προτείνει  το Υπουργείο  και όχι ότι το Υπουργείο το εφαρμόζει για να κάνει ¨δήθεν¨ οικονομία. Λέω το ¨δήθεν¨ επειδή η θεραπεία στη συνέχεια θα κοστίσει πολύ περισσότερο στον κρατικό προϋπολογισμό.
Εκτός εάν,  λέω εκτός εάν, εκτελούμε εντολές προς εξαφάνιση των Ελλήνων.
 
Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα
ε Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών
Γυναικολόγος - Χειρουργός- Μαστολόγος Ογκολόγος
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας
Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον
καρκίνο και τα Κέντρα Μαστού στην Ε.Ε

Ενεργό Μέλος του Συνδυασμού «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» 

ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ...

Πέντε θεωρίες από διαφορετικές σκοπιές, πάνω στο μεγάλο ερώτημα «Τι είναι Αγάπη».

Jim Al-Khalili Jim Al-Khalili
-Jim Al-Khalili, θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας.
ΦΥΣΙΚΟΣ: «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΕΙΑ»
Βιολογικά, η Αγάπη είναι μια έντονη νευρολογική κατάσταση, όπως η πείνα ή η δίψα, αλλά πιο μόνιμη. Λέμε για την αγάπη ότι είναι τυφλή ή άνευ όρων, με την έννοια ότι δεν την ελέγχουμε. Αλλά πάλι, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα παράξενο, από τη στιγμή που η Αγάπη είναι κατά βάση χημικό φαινόμενο. Ενώ ο πόθος είναι μια περιστασιακή σεξουαλική επιθυμία -στη δημιουργία της οποίας εμπλέκεται η απελευθέρωση ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα- στην πραγματική αγάπη ή στο πραγματικό δέσιμο και στην πραγματική αφοσίωση, ο εγκέφαλος απελευθερώνει έναν τεράστιο συνδυασμό ορμονών: Φερομόνες, Ντοπαμίνη, Νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη, ωκυτοκίνη και βαζοπρεσίνη (ADH). Ωστόσο, από την σκοπιά της εξέλιξης, η αγάπη μπορεί να αντιμετωπισθεί ως μηχανισμός επιβίωσης. Ένας μηχανισμός που έχουμε αναπτύξει, ώστε να χρειαζόμαστε τις μακροχρόνιες σχέσεις, που σημαίνουν αμοιβαία αλληλοϋπεράσπιση, φροντίδα των γονιών προς τα παιδιά και προώθηση του αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς.
-Philippa Perry, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας.
-Philippa Perry, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας.
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ: «Η ΑΓΑΠΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ»
Αντίθετα με εμάς, οι αρχαίοι δε στρίμωχναν, ποικίλα συναισθήματα που τους δίνουμε την ετικέτα «Αγάπη», στην ίδια λέξη. Είχαν πολλές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων, οι εξής: Φιλία, την οποία αντιλαμβάνονταν ως μια βαθιά αλλά χωρίς σεξουαλική διάσταση, οικειότητα, ανάμεσα σε στενούς φίλους ή μέλη μιάς οικογένειας ή ως ένα βαθύ δέσιμο, που σφυρηλατείται ανάμεσα σε στρατιώτες που πολεμούσαν ο ένας δίπλα στον άλλον στη μάχη. Το αρχαίο ρωμαϊκό Ludus, πάλι, περιγράφει ένα πιο παιχνιδιάρικο πάρε-δώσε, που συμβαίνει όταν χαζολογάμε ή φλερτάρουμε. Πράγμα είναι η ώριμη αγάπη που εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου ανάμεσα σε ζευγάρια που βρίσκονται πολύ καιρό μαζί και περιλαμβάνει αφοσίωση, συμβιβασμούς και αλληλοκατανόηση. Αγάπη για τους αρχαίους ήταν ένας πιο γενικευμένος όρος και δεν είχε να κάνει με την αποκλειστικότητα, αλλά με ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που αφορούσε τους γύρω σου. Φιλαυτία είναι η αγάπη για τον εαυτό σου, που δεν είναι τόσο εγωιστική όσο ακούγεται. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης ή όπως θα σας πει οποιοσδήποτε ψυχοθεραπευτής, για να μπορέσεις να νοιαστείς για τους άλλους, πρέπει πρώτα να έχεις φροντίσει τον εαυτό σου. Τέλος, και πιθανότατα τελευταίος, αν και προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα και επιπλοκές, ο Έρως έχει να κάνει με τη σεξουαλική έλξη και το πάθος. Εκτός αν μετεξελιχθεί σε φιλία ή/και πράγμα, ο έρως θα εκφυλιστεί και θα σβήσει μόνος του. Αγάπη είναι όλα τα παραπάνω. Αλλά είναι παράλογο και μη ρεαλιστικό να έχουμε την προσδοκία να βιώσουμε και τις έξι εκδοχές της με ένα μόνο πρόσωπο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες η οικογένεια και η κοινωνία.
-Julian Baggini, φιλόσοφος.
-Julian Baggini, φιλόσοφος.
ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ»
Η απάντηση παραμένει ασαφής, εν μέρει διότι η Αγάπη δεν είναι ένα πράγμα. Αγάπη για τους γονείς, τους συντρόφους, τα παιδιά, την πατρίδα, τον διπλανό, τον Θεό κ.τ.λ., όλες έχουν διαφορετική υφή. Κάθε μια έχει τις παραλλαγές της: Τυφλή, μονόπλευρη, τραγική, σταθερή, ρευστή, υστερόβουλη, ανολοκλήρωτη, άνευ όρων… Στην καλύτερη πάντως, όλες οι εκδοχές της είναι μια ευγενής και παθιασμένη δέσμευση, την οποία καλλιεργούμε και εξελίσσουμε, αν και συχνά εμφανίζεται στις ζωές μας απρόσκλητη. Γι’ αυτό και είναι κάτι περισσότερο από ένα δυνατό συναίσθημα. Χωρίς τη δέσμευση, είναι μόνο ενθουσιασμός. Χωρίς το πάθος είναι μόνο εμμονή. Ακόμα και η μεγαλύτερη Αγάπη, αν δεν την φροντίσεις και δεν την καλλιεργήσεις, μαραίνεται και πεθαίνει.
-Jojo Moyes, δύο φορές νικήτρια του βραβείου για το Ρομαντικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς.
-Jojo Moyes, δύο φορές νικήτρια του βραβείου για το Ρομαντικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»
Το τι είναι η Αγάπη, εξαρτάται από το πού βρίσκεσαι σε σχέση με αυτήν. Όταν βρίσκεσαι ασφαλής μέσα της, μπορείς να την αισθάνεσαι τόσο φυσική και απαραίτητη, όσο τον αέρα -υπάρχεις μέσα της χωρίς καλά καλά να το προσέχεις. Όταν τη στερηθείς, μπορεί να τη νιώθεις σαν εμμονή. Να σε εξαντλεί, σχεδόν σαν σωματικός πόνος. Η Αγάπη είναι το κίνητρο για τις μεγάλες αφηγήσεις. Όχι μόνο για τις ιστορίες με ρομαντική αγάπη, αλλά και για την αγάπη του γονιού προς το παιδί του, για την αγάπη στην οικογένεια, στην πατρίδα. Είναι το σημείο πριν από την ολοκλήρωσή της αυτό που συναρπάζει: αυτό που σε χωρίζει από την αγάπη, τα εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσά σας. Αυτές τις στιγμές που προσπαθείς να ξεπεράσεις τα εμπόδια, η Αγάπη είναι τα πάντα.
-Catherine Wybourne, καλόγρια.
-Catherine Wybourne, καλόγρια.
ΚΑΛΟΓΡΙΑ: «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ»
Την Αγάπη πιο εύκολα τη βιώνεις, παρά την ορίζεις. Ως θεολογική αρετή, με την οποία αγαπάμε τον Θεό πάνω από όλα και τους διπλανούς μας σαν τον εαυτό μας, εν ονόματί Του, μοιάζει λίγο αόριστη. Μέχρι να τη συναντήσουμε «ενσαρκωμένη» κατά κάποιον τρόπο στη ζωή γύρω μας: Σε πράξεις καλοσύνης, γεναιοδωρίας και αυτοθυσίας. Η Αγάπη είναι το μόνο πράγμα που δε μπορεί να πληγώσει κανέναν, αλλά μπορεί να κοστίσει ακριβά. Το παράδοξο με την Αγάπη είναι πώς μολονότι σου δίνει εξαιρετική ελευθερία, την ίδια στιγμή σε δένει με τον άλλο, με δεσμούς δυνατότερους και από το θάνατο. Δε μπορεί να αγοραστεί ή να πουληθεί. Και δεν υπάρχει τίποτα που να μη μπορεί να αντιμετωπίσει. Η Αγάπη είναι η μεγαλύτερη ευλογία.
_____
  Πηγή: doctv.gr από Guardian

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ VIBER ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Οι βιντεοκλήσεις ήταν ήδη διαθέσιμες στους χρήστες του Viber για PC και MAC.

Από σήμερα οι κάτοχοι smartphones με λειτουργικά Android και iOS που έχουν εγκατεστημένη την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και φωνητικών κλήσεων Viber, μπορούν να ανταλάσσουν και δωρεάν βίντεοκλήσεις, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
 Μάλιστα, σε αυτό προστίθεται και η δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης των βιντεοκλήσεων σε πραγματικό χρόνο. Μια παροχή που ήταν διαθέσιμη μόνο από το Skype, μέχρι πριν λίγο καιρό.

   Η νέα παροχή βιντεοκλήσεων μέσω smartphones, που ήταν από καιρό ενεργοποιημένη για τους χρήστες του Viber για PC και MAC, είναι διαθέσιμη ακόμα και σε χαμηλής ισχύος δίκτυα, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι χρήστες του app δεν απολαμβάνουν βιντεοκλήσεις υψηλής ευκρίνειας.

   Να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή Viber εξαγοράστηκε για 900 εκατομμύρια δολάρια από την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Ιαπωνίας, τη Rakuten, στις αρχές της χρονιάς, αλλά το app παρέμεινε διαθέσιμo στο ευρύ κοινό.

   Ο ιθύνων του Viber, Talmon Marco, αφού εξήρε τη νέα δυνατότηα video-κλήσεων που θα συνδέει τους χρήστες των smarpthones με κατόχους προσωπικών υπολογιστών, προανήγγειλε τρεις ακόμα μεγάλες παροχές από το Viber μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ

Magnify Image

Άθικτα και εξαιρετικής ομορφιάς τα νέα ευρήματα από την Αμφίπολη 

Σήμερα, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο υπέροχων γλυπτών που μονοπώλησαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες.

  Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. Οι καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους.
 Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό.  

Magnify Image

Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο, καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης. 

Magnify Image

Προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες.
 Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο. 

Magnify Image

Magnify Image

Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις καρυάτιδες:
 1.Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.

 2.Ολοκληρώθηκε, η αντιστήριξη- υποστήλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις καρυάτιδες.

 3. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.

 4. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής. Συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, που αποκαλύφθηκε φέτος, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση). 

Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος .

 Τέλος για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου. 





Πηγή: www.lifo.gr

Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ "ΜΙΛΑΕΙ" - ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Η Αμφίπολη «μιλάει»: Ενα βήμα πριν από το μυστικό - Τα σενάρια για τον τάφο

Συνεχίζουν να μαγεύουν τα σπουδαία ευρήματα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την είσοδο στο επόμενο δωμάτιο του μνημείου με την ελπίδα πως εκεί θα λυθεί το μυστήριο.

Ηδη από νωρίς την Τετάρτη τα τρία μέρη επιστυλίου, τα οποία είναι ιωνικού ρυθμού, με ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος, που βρέθηκαν έχουν μεταφερθεί στο μουσείο για να προστατευθούν και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συντήρησης, ενώ πηγές του υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.

Τα επόμενα βήματα της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη είναι η απομάκρυνση του χώματος που βρίσκεται πίσω από τις δύο Καρυάτιδες. Ο λόγος είναι να αποκτήσουν οι επιστήμονες πρόσβαση σε μια μαρμάρινη επιφάνεια, η οποία είναι ντυμένη με λευκό μάρμαρο Θάσου, κάτι που είναι δείγμα μεγάλου πλούτου και πολυτέλειας.

Διχάζει ο μυστηριώδης «ένοικος»

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται αμείωτη η έντονη φημολογία που εξελίσσεται σε... ονοματολογία για το ποιο πρόσωπο είναι θαμμένο στον τύμβο.

Ολα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αλλά και οι ενδείξεις πολυτέλειας, όσο προχωρούν οι έρευνες στο εσωτερικό, συνηγορούν στο ότι πρόκειται για σημαίνων πρόσωπο της περιόδου του Αλεξάνδρου, το οποίο διέθετε πλούτο, αλλά και εξουσία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ειδικούς εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρίσκεται εκεί ο ίδιος ο Αλέξανδρος, κάτι που θα μετέτρεπε την Αμφίπολη στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό εύρημα των τελευταίων αιώνων. Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Μιζούρι Ιαν Γουόρθιγκτον επισημαίνει: «Ο Πτολεμαίος έκλεψε το πτώμα του Μέγα Αλέξανδρου και το μετέφερε κάπου στην Αίγυπτο για να το θάψει. Επομένως δεν θα στοιχημάτιζα ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο Αλέξανδρος. Μπορεί να είναι η μητέρα του Ολυμπιάδα, η γυναίκα του Ρωξάννη ή ο γιος του Αλέξανδρος, αλλά όχι ο ίδιος».

Από την πλευρά του ο Εκτορ Ουίλιαμς, αρχαιολόγος στο British Columbia του Βανκούβερ υποστηρίζει: «Είναι ένας τεράστιος τάφος και αυτό από μόνο του δείχνει πως φτιάχτηκε για κάποιον που ήταν πλούσιος και είχε εξουσία».

Αλλωστε, η ίδια η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και διακεκριμένη αρχαιολόγος, δηλώνει ότι ο τύμβος κρύβει έναν ή περισσότερους κοσμοπολίτες. «Ενα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς» είπε στην Καθημερινή και τη Γιώτα Συκκά και πρόσθεσε «πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Οποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ' αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή- είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».

Αρχαιολόγοι επιμένουν: Δύσκολο να έχει συληθεί ο τάφος

Ενα από τα πολλά ερωτηματικά παραμένει το αν ο τάφος έχει συληθεί και τυμβωρύχοι έχουν καταφέρει να μπουν πρώτα στο μνημείο και να κλέψουν αντικείμενα αξίας, ίσως και το λείψανο ή λείψανα.

Από την άλλη πλευρά, αρχαιολόγοι επιμένουν ότι με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τάφος φαίνεται πως δεν έχει συληθεί, ενώ ακόμη και αν είχαν καταφέρει αρχαιοκάπηλοι να βρεθούν στο εσωτερικό θα μπορούσαν να πάρουν πολύ μικρά αντικείμενα, καθώς, θα υπήρχαν εμπόδια για την ασφάλειά τους.

Το μπλέξιμο με τις ανύπαρκτες επιγραφές

Η σημασία του τύμβου και το ενδιαφέρον που αυτός προκαλεί έχουν και ως επόμενο να κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες που δεν προέρχονται από το υπουργείο Πολιτισμού και προκαλούν μεγάλη σύγχυση.

Κάτι τέτοιο συνέβη και την Τετάρτη σχετικά με τα νέα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης. Αρχικά διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βρέθηκαν δυο επιγραφές που έφεραν ονόματα, κάτι το οποίο αργότερα διαψεύστηκε και διευκρινίστηκε ότι τα νέα ευρήματα είναι τρία επιστύλια σε έντονα χρώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, όλα άρχισαν όταν βρέθηκαν τα τρία επιστύλια και κρίθηκε σκόπιμο από τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές να μεταφερθούν αμέσως εκτός του τάφου αφού στο εσωτερικό του η υγρασία φθάνει το 70% και αν παρέμεναν εκεί θα καταστρέφονταν τα χρώματα.

Ετσι, οι συντηρήτριες τα τύλιξαν σε βαμβάκι και τα μετέφεραν στο μουσείο της Αμφίπολης για να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή και είδαν τη μεταφορά αυτή των επιστυλίων μέσα στο βαμβάκι θεώρησαν ότι πρόκειται για επιγραφές και έτσι άρχισε να κυκλοφορεί η εν λόγω πληροφορία για ανεύρεση δύο επιγραφών με εγχάρακτα ονόματα.

Σημειώνεται ότι τα τρία επιστύλια που βρέθηκαν σήμερα έχουν διαστάσεις 1 μέτρο επί 15 εκ., 80εκ. επί 15 εκ. και 60εκ. επί 15εκ. και βρέθηκαν ακριβώς κάτω από τις Καρυάτιδες.

Τασούλας: Δεν μπορούμε να ενημερώνουμε για ό,τι δεν βρίσκουμε

Το γεγονός αυτό έφερε και την αιχμηρή απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος σημείωσε με νόημα «Δεν μπορούμε να ενημερώνουμε για ό,τι δεν βρίσκουμε».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του.
Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».





Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ 7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΜΙΤ

Ερχεται σεισμός ακόμα και 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη -Τι λένε οι επιστήμονες για το ρήγμα που καταλήγει στο Αιγαίο

Ερευνητές από την Τουρκία και το ΜΙΤ κατέγραψαν τις μετατοπίσεις του εδάφους κατά την τελευταία 20ετία και κατέληξαν στο συμπέρσμα πως ο επόμενος μεγάλος σεισμός που αφορά το Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, θα συμβεί στην Κωνσταντινούπολη.
Να σημειωθεί πως το Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει τη βόρεια Τουρκία και καταλήγει στο Αίγαιο. Πιθανό σημείο στο οποίο θα προκληθεί ο εν λόγω μεγάλος σεισμός είναι η Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Όπως σημειώνει το Vima.gr, η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Geophysical Research Letters», ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υποψίες πολλών επιστημόνων ότι η Κωνσταντινούπολη θα είναι το επίκεντρο του επόμενου μεγάλου σεισμού στην περιοχή, αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.
To Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη, είναι το όριο που χωρίζει την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα από την πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Εγγύς Ανατολής.
Η μετατόπιση
Η ανάλυση έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Ρήγματος της Ανατολίας μετατοπίζεται οριζόντια κατά 25 χιλιοστά το χρόνο. Η μετατόπιση αυτή συμβαίνει είτε ομαλά και αθόρυβα, όταν οι δύο πλευρές του ρήγματος γλιστρούν η μία δίπλα στην άλλη, ή στη διάρκεια σεισμών, οπότε η ενέργεια του ρήγματος εκτονώνεται απότομα.
Τις τελευταίες δεκαετίες, συσσωρευμένη ενέργεια έχει εκτονωθεί σε μια σειρά σεισμών-ντόμινο από τα ανατολικά προς τα δυτικά -ο τελευταίος εκδηλώθηκε το 1999 στη Νικομήδεια, στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Στη Θάλασσα του Μαρμαρά, όμως, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Πριγκιπονήσων δυτικά της Κωνσταντινούπολης, ο βυθός δεν έχει μετατοπιστεί όσο θα έπρεπε: από τον τελευταίο σεισμό που εκδηλώθηκε στην περιοχή πριν από 250 χρόνια, ο βυθός θα έπρεπε να είχε μετακινηθεί κατά 2,4 έως 3,0 μέτρα, κάτι που δεν έχει συμβεί, καθώς τα πετρώματα στις δύο πλευρές του ρήγματος έχουν «κολλήσει» και συσσωρεύουν τάση.
Η συσσωρευμένη ενέργεια θα μπορούσε θεωρητικά να εκτονωθεί σε μια σειρά πολλών ασθενών σεισμών, ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, μεγέθους της τάξης των 7 βαθμών. Ένας τέτοιος σεισμός θα μετατόπιζε το έδαφος απότομα έως και κατά 3 μέτρα και δεν μπορεί παρά να προκαλούσε εκτεταμένες ζημιές στην Κωνσταντινούπολη, όπου «πολλά κτήρια είναι παλιά και δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές». Το πότε θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος παραμένει βέβαια άγνωστο.






Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ 30ΧΡΟΝΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

New York Post: Η γενιά της 11ης Σεπτεμβρίου -Πώς ζουν οι σημερινοί 30χρονοι στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους μια Ελληνίδα [εικόνες]

Ο σύγχρονος κόσμος χωρίζεται σε εκείνον που γνωρίζαμε προ της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και μετά από αυτήν. Οι εκθετικές εικόνες των πυρπολημένων κτηρίων, τα καρβουνιασμένα πρόσωπα, οι τραυματίες, οι νεκροί και οι δραματικές διηγήσεις έχουν χαραχθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο των νέων της Αμερικής, αλλά όχι μόνο.
Εικόνες αποκάλυψης αντίστοιχες με εκείνες του Βιετνάμ που στοίχειωσαν τους νέους της δεκαετίας του '60 ή της πυρηνικής έκρηξης στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Μόνο που η επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου πριν από 13 χρόνια έγινε στην καρδιά της παγκόσμιας δύναμης.
Η New York Post δίνει το λόγο στη επονομαζόμενη γενιά της 11ης Σεπτεμβρίου και αναζητεί τα τραύματα που έχει αφήσει εκείνο το χτύπημα στις ζωές τους.
Ρόγιαλ Γιάνγκ, 29, συγγραφέας
Ήμουν 16 χρονών στο LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts κι εκείνη τη στιγμή κάναμε μάθημα. Τότε ο καθηγητής μας μάς είπε πως χτυπήθηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Την επόμενη ημέρα πήγα με τη μητέρα του στο κέντρο για να δούμε τι συνέβη. Όταν με ρώτησε αν είμαι καλά, της απάντησα: «ναι, δεν με επηρεάζουν όλα αυτά». Ως έφηβος, όμως, άρχισα να εμφανίζω περίεργες αντιδράσεις. Έγινα αντιδραστικός και ένιωθα ανασφαλής με τον εαυτό μου. Χρειάστηκε να πιέσω τον εαυτό μου να προχωρήσει, όπως έκανε και η Ν. Υόρκη. Για πολλά χρόνια αποφεύγω να πλησιάζω στο σημείο της επίθεσης. Δεν μπορώ να διαχειριστώ ακόμα την απώλεια και το θυμό. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο απόλυτος θρίαμβος είναι ο συνδυασμός της τραγωδίας με την ανθρώπινη συμπόνια.
Αλίσα Τζέραλντ, 22, εκπαιδεύτρια
Ήμουν εννιά χρονών και εκείνη την ημέρα ήμουν στο σχολείο οπότε είδαμε ένα σύννεφο καπνού από το παράθυρο. Ο δάσκαλος άνοιξε το ραδιόφωνο και τότε ακούσαμε τι είχε συμβεί. Όταν γύρισα σπίτι στο διάδρομο της πολυκατοικίας μια γυναίκα περπατούσε καλυμμένη με σκόνη. Σε όλη τη διαδρομή η μητέρα μου με αγκάλιαζε και με φιλούσε. Νόμιζα πως τελείωνε ο κόσμος, ακόμα και τα κανάλια με τα καρτούν έπαιζαν ειδήσεις. Υπήρχε τόσος πανικός! Μου πήρε την αθωότητά μου. Ακόμα και τώρα κοιτάζω τους ανθρώπους διαφορετικά.
Νόα Μπόροουμ, 29, κινηματογραφιστής
Ήμουν 16 χρονών στο LaGuardia High School. Ακούγαμε από παντού σειρήνες και ουρλιαχτά. Όταν με πήρε η μητέρα μου από το σχολείο κατάλαβα πως η πόλη είχε αλλάξει. Ένιωσα παράξενα: πω αυτή η ωμότητα συνέβη σε μια τόσο όμορφη ημέρα. Ο πατέρας μου δούλευε εκεί κοντά, αλλά ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα.
Ένιωσα ανασφαλής, αλλά υπήρξε για μια παράξενη στιγμή ένα κύμα συναδέρφωσης των ανθρώπων της Νέας Υόρκης. Αυτό πια δεν το βλέπεις στους δρόμους.
Αλέγκρα Βέρα Βάρσαντζερ, 29, μπαργούμαν 
Ήμουν κοντά στους Δίδυμους Πύργους όταν συνέβη αυτό. Ήταν η πρώτη φορά που είδα τόσους ανθρώπους να κλαίνε, ακόμα και άνδρες. Έπεφταν πράγματα από τον ουρανό, μετά κατάλαβα πως ήταν άνθρωποι. Ένιωσα θυμωμένη γιατί η περιοχή μου ήταν πολύ οικεία. Ξέρω, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν κι εγώ προσπαθώ να τα αφήσω εκεί. Ήταν το τέλος της αθωότητάς μου και πλέον προχωράω...
Αμάντα Σεγκιούρ, 29, φωτογράφος
Είδα για πρώτη φορά ανθρώπους να οπλοφορούν στους δρόμους. Όταν γυρίσαμε σπίτι η μητέρα μου έκλεισε ερμητικά τα παράθυρα. Ο πατριός μου πήγε στο νοσοκομείο να δώσει αίμα. Την επόμενη ημέρα κατεβήκαμε στους δρόμους και άρχισα να τραβάω φωτογραφίες. Αυτό μου έδωσε το ρόλο του παρατηρητή. Τώρα ως φωτογράφος βλέπω διαφορετικά τα κτήρια που φωτογραφίζω. Για φαντάσου: δεν έχω πολλές φωτογραφίες από τους Δίδυμους Πύργους. Ποτέ δεν πίστευα πως θα τους χάσω.
Στέλλα Μπουζάκη, 28, έμπορος μόδας
Δεν ήξερα πώς αντιδράσω. Ακούγαμε το ραδιόφωνο παγωμένοι. Μέσα στο τρένο για να πάμε σπίτι όλοι ήταν σκυφτοί και σιωπηλοί. Ποτέ δεν μας είχαν επιτεθεί στο σπίτι μας, στη χώρα μας. Είμαι Ελληνίδα, οι γονείς μου είναι από την Κρήτη. Είδα κάποιους να μας κοιτούν περίεργα επειδή ο πατέρας μου είχε σκούρο μουστάκι. Πολλά πράγματα συνέβησαν τότε. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να φτιάξουμε έναν πιο μεγάλο πύργο στη θέση των Δίδυμων; Ετσι θα δείξουμε πως είμαστε ελεύθεροι;
Ερικ Έρικσον, 27, σχεδιαστής ιστοσελίδων
Ήμασταν εγκλωβισμένοι στο σχολείο χωρίς να ξέρουμε πού να πάμε. Την επόμενη ημέρα που πήγα σχολείο κανείς δεν γελούσε, το έβλεπα για πρώτη φορά αυτό το πράγμα. Ενιωσα χωρίς δύναμη. Εχω περάσει τη ζωή μου σε διάφορες πόλεις, αλλά η Νέα Υόρκη με έχει επηρεάσει περισσότερο από όλες. Εχω αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με τους ανθρώπους, τα κτίρια, τον ουρανό της.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΠΕΡΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Διαδραστικός χάρτης της ΕΛΣΤΑΤ περνά τους Ελληνες από σκάνερ -Πόσοι άγαμοι, χωρισμένοι, νέοι, ηλικιωμένοι μένουν σε κάθε δήμο [εφαρμογή]

Διαδραστικό χάρτη, βασισμένο στα στοιχεία της απογραφής του 2011, με όλα τα στοιχεία του πληθυσμού στην Ελλάδα, σε επίπεδο Χώρας, Περιφέρειας και Δήμου έφτιαξε η ΕΛΣΤΑΤ.

Επιλέγοντας την Περιφέρεια ή το Δήμο που τον ενδιαφέρει,ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί σχετικά με:
  • Το μόνιμο,νόμιμο και defacto πληθυσμό 
  • Τον αριθμό κατοικιών
  • Την κατανομή του μόνιμου πληθυσμού κατά  φύλο, ομάδες ηλικιών και μέση ηλικία, οικογενειακή κατάσταση και υπηκοότητα
  • Τον αριθμό των νοικοκυριών και το μέσο μέγεθος νοικοκυριού καθώς και τον αριθμό πυρηνικών οικογενειών
  • Το επίπεδο εκπαίδευσης του μόνιμου πληθυσμού 
  • Την  κατάσταση ασχολίας και τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού
Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να μεταφερθείτε στην εφαρμογή:






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΓΙΑΤΙ ΛΕΣ "ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ";

Γιατί λες «Δόξα τω Θεώ»;
Έξω βροχή, πλημμύρα. Άνθρωποι λίγοι αλλά βιαστικοί προσπαθούν να αποφύγουν τις ουράνιες στάλες νερού. Ο ήλιος έχει μέρες να φανεί.
Τα φώτα του δρόμου δεν καίνε πια, σημείο ότι είναι ημέρα…μα είναι σαν να μην ξημέρωσε ποτέ.
Το δωμάτιο σκοτεινό με ανταύγειες χρωμάτων από το φως του καντηλιού. Και εγώ ομιλώ με μια γλυκιά μελαγχολία, με την θυγατέρα του φθινοπώρου και της σιωπής.
Ρουφώ τον χρόνο παρατηρώντας το τρέμουλο της φλόγας του καντηλιού, το οποίο καθώς χορεύει λες και παρασύρει μαζί του και τα πρόσωπα τα άγια, τα σώματα εκείνων που στέκουν καθαρμένα με την μετάνοια, αποτυπωμένα στα χρώματα του αγιογράφου.
Δέρνουν αλύπητα οι στάλες το παράθυρο. Παράθυρο παλαιό, που από μέσα του ζήσανε πολλοί γείτονες και περαστικοί. Κάνω να το πλησιάσω, να ζήσω και εγώ λίγο από την ζωή των άλλων. Πλησιάζω. Το ακουμπώ, μα τα χνώτα μου εμποδίζουν την όρασή μου. Απομακρύνομαι λίγο.
Στον δρόμο δεν βλέπω πρόσωπα, μόνο σιλουέτες ανθρώπινες με ομπρέλες που τις σκέπουν.
Ξάφνου μία σιλουέτα μες στα μαύρα, μα φωτεινή. Χωρίς ομπρέλα. Χωρίς βιασύνη. Με μια ειρήνη στο βήμα και στο βλέμμα. Κοντοστέκεται στην γωνιά του πεζοδρομίου. Κοντοστέκεται σαν να ψάχνει κάτι. Απλώνει το χέρι του και αφήνει κάτι δίπλα σε κάτι σκουπίδια.
Μα όχι, δεν είναι σκουπίδια μόνο. Κάποιος άστεγος τυλιγμένος με εφημερίδες δίπλα σε σακούλες σκουπιδιών. Δεν τον είδα. Κανείς δεν τον βλέπει, μάλλον κανείς μας δεν θέλει να τον δει. Τα βλέμματα τον προσπερνούν. Δεν θεωρείται άνθρωπος, αποφεύγεται σαν σκουπίδι, μήπως μας λερώσει, μήπως μας αγγίξει και μας αφήσει κάποιο ανεξίτηλο σημάδι της ταλαιπώριας του.
Εκείνη όμως η μαύρη σιλουέτα, εκείνος ο άνθρωπος σταμάτησε. Σπαταλά λίγο χρόνο μαζί του. Μέσα στη βροχή. Βρίσκεται ακόμα εκεί, όταν αισθάνομαι την ανάσα μου να με προδίδει. Λες και με άφησε και αυτή και πήγε να δει από κοντά τι συμβαίνει.
Ο μαυροφορεμένος γονατίζει. Δεν του αρκεί που άφησε κάτι σε εκείνον τον ταλαίπωρο. Του μιλά. Του δίνει το χέρι του και ο ρακένδυτος άνδρας σηκώνεται όρθιος. Η βροχή, το παλιό τζάμι,δεν με αφήνουν να δω το πρόσωπό του. Είναι αδύνατος, καμπουριασμένος, μα θαρρείς ότι είναι νέος.
Κοιτώ τουλάχιστον δέκα λεπτά. Στέκομαι όρθιος μέσα στο σκοτεινό μα ζεστό δωμάτιό μου χωρίς να σκέφτομαι τίποτα, χωρίς να κάνω τίποτα…μόνο παρατηρώ.
Ξάφνου ο μαυροφορεμένος άνδρας γυρίζει προς το παραθύρι μου. Λες και ξέρει τι κάνω, λες και με βλέπει εδώ και ώρα. Παίρνει από το χέρι τον άρρωστο και προσπαθούν να περάσουν, τον γεμάτο από νερό, δρόμο. Θέλουν να περάσουν απέναντι, να έρθουν κάτω από το κατώφλι του σπιτιού μου.
Αποτραβιέμαι λίγο. Φοβάμαι μήπως με δουν τα μάτια εκείνου του άνδρα. Μα καθώς περνά η μοναδική αυτή σκέψη από το νου μου ο κτύπος του κουδουνιού με καθηλώνει. Ένα ρίγος περνά το κορμί μου. Το βλέμμα μου χαμένο προς την πόρτα, αγωνιά. Αγωνιά μήπως…«ντριν», το κουδούνι ξαναχτυπά. Ακίνητος, κόβω ακόμα και την ανάσα μου που ψιθυρίζει φόβο.
«Αδελφέ, βοήθησέ μας», μία φωνή ακούγεται κάτω από το σπίτι μου. «Αδελφέ…». Μάλλον κάποιον άλλο θα θέλουνε, κάποιον άλλο θα φωνάζουν, σκέφτομαι, και η φωνή μου απαντά, «Αδελφέ, για όνομα του Θεού, βοήθησέ μας…». Η βροχή δυναμώνει, ο θόρυβος που παράγει πλέον δεν ηχεί στα αυτιά μου όμορφα. Ηχεί σαν πόνος και απελπισία...
Αντί να πάω προς την πόρτα, κάθομαι στην βελούδινη πολυθρόνα μου. Ακουμπώ την πλάτη μου αναπαυτικά πίσω και περιμένω. Η ώρα περνά. Ησυχία. «Δόξα τω Θεώ» είπα μέσα μου…
Περιμένω λίγο ακόμα. Η βροχή σταμάτησε. Σηκώθηκα. Πλησιάζω το παράθυρο. Τα σκουπίδια ήταν ορφανά, ο ταλαίπωρος δεν βρισκόταν πλέον εκεί. Οι ομπρέλες είχαν πια κλείσει. «Δόξα τω Θεώ…» είπα κοιτώντας ψηλά στον ουρανό και ακούμπησα το μέτωπό μου στο παράθυρο.
Μα εκείνη την ώρα που ο ήλιος πολεμούσε να ξεπροβάλει, την στιγμή εκείνη που πίσω από την πλάτη μου το καντηλάκι αγωνιούσε μήπως σβήσει, εκείνη η σιλουέτα εμφανίστηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Ήταν εκείνος, ο μαυροφορεμένος, ένας ιερέας, μούσκεμα, ακίνητος να με κοιτάζει. Δύο μάτια γεμάτα παράπονο, γεμάτα καλοσύνη και ενδιαφέρον. Δύο μάτια καθάρια που κρεμάστηκαν στο πρόσωπό μου.
Καθόμουν εκεί ακίνητος.
Καθόταν εκεί ακίνητος.
«Γιατί λες, δόξα τω Θεώ; Για την βοήθεια που δεν μας έδωσες, για την απραξία σου, για την ατολμία σου, την αναισθησία σου; Γιατί λες, δόξα τω Θεώ;» Δεν μίλησε, αλλά αυτά μου είπε. Δεν κούνησε τα χείλη του, απλά μου έγνεψε και χάθηκε μέσα στους περαστικούς. Μπορούσα να βοηθήσω. Που το ήξερε; Πως με γνώριζε; Ποιος ήταν αυτό ο ιερέας; Δεν ξέρω. Δεν θα μάθω μάλλον ποτέ.
Ήταν κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, ή η ενσαρκωμένη μου συνείδηση; Μπορούσα να βοηθήσω μα δεν το έκανα, απλά παρατηρούσα...
Εκείνη την ημέρα, έκλαψα πολύ. Έκλαψα για εμένα, έκλαψα για το κατάντημά μου.
Έκλαψα, που δεν είπα ούτε ένα συγνώμη.



Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ



Ευχές για καλή σχολική χρονιά από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη
Παραβρέθηκε στο 1ο Γενικό Λύκειο Έδεσσας όπου παρακολούθησε τον καθιερωμένο αγιασμό


Στο 1ο Γενικό Λύκειο Έδεσσας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης την Πέμπτη, 11/9 όπου παρακολούθησε τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Την τελετή πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ.

Ο κ. Θεοδωρίδης ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο στους μαθητές του Λυκείου τονίζοντας ότι απαιτείται μεθοδική προσπάθεια ώστε να επιτύχουν το στόχο τους που είναι η μάθηση, η ηθική διαπαιδαγώγηση και η εισαγωγή στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. Ακόμη, προέτρεψε τους μαθητές να συνεργάζονται με τους καθηγητές του σχολείου ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να έχει ομαλή ροή χωρίς προβλήματα. Επίσης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με τους καθηγητές για τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών στο χώρο του σχολείου.

Στον αγιασμό παραβρέθηκαν ακόμη ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Προέδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Πέτρος Γαλανός και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου.



ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΜΩΠΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Με αφορμή την χθεσινή βαριά ήττα με 9-1 του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ από τον Αλμωπό Αριδαίας για τον θεσμό του κυπέλλου, έχουμε να επισημάνουμε μερικά αξιοσημείωτα  χαρακτηριστικά.

Ο ιστορικός Αλμωπός Αριδαίας, ήταν, είναι και θα είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής Καρατζόβας, και φυσικά η μεγάλη αγάπη όλων των Αλμωπαίων.
Το έμψυχο δυναμικό του εμπλουτίζεται από τον αφρό των ποδοσφαιριστών της επαρχίας μας.
Είναι φυσικό λοιπόν και να έχει πολλούς ικανότατους ποδοσφαιριστές, αλλά και πολύ πιο ανθηρό ταμείο και τις καλύτερες δυνατές υποδομές, τόσο σε ανθρώπινο, όσο και σε άψυχο υλικό.
Η νέα διοίκηση που έχει αναλάβει τα ηνία, έχει δρομολογήσει μια σειρά δράσεων, με αντικειμενικό στόχο την άνοδο σε μεγαλύτερες κατηγορίες(εκεί όπου αξίζει να παίζει) και όλοι μαζί έχουν ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά, δουλεύοντας με μεράκι και αυταπάρνηση.
Η προετοιμασία του Αλμωπού είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και οι προπονήσεις γίνονται πρωί απόγευμα.

Από την άλλη, η ομάδα του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ, και η νέα διοίκηση έχει θέσει τους δικούς της στόχους, που είναι η αξιοπρεπής πορεία στην κατηγορία και γιατί όχι, η άνοδος στην επόμενη.
Για τον σκοπό αυτό, φέτος ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια, προσλαμβάνοντας τον καλύτερο ίσως προπονητή της περιοχής μας, και κάνοντας αξιόλογες μεταγραφές, ευελπιστεί στην επιτυχή έκβαση των προσδοκιών.
Η ομάδα έχει φέτος την καλύτερη δυνατή υλικοτεχνική υποστήριξη, με εξοπλισμό και αναλώσιμα, ενώ οι εγκαταστάσεις του γηπέδου προδηλούν νοικοκυροσύνη και επαγγελματισμό, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των μελών της διοίκησης.
Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες και ο αξιόλογος προπονητής, προσπαθεί να θέσει τις βάσεις και να εμφυσήσει στα πολλά παιδιά, που προπονεί, το πνεύμα του σωστού ποδοσφαίρου.
Είναι πρωτόγνωρες οι εικόνες, που διαδραματίζονται στο γήπεδο, όταν υπάρχει προπόνηση, με τουλάχιστον είκοσι παίκτες κάθε φορά, ενώ γίνεται επαγγελματική δουλειά σε όλους τους τομείς.
Φυσικά η προετοιμασία των παιδιών δεν έχει τελειώσει και η συμμετοχή του συλλόγου στον θεσμό του κυπέλλου της ΕΠΣ Πέλλας, μόνο σαν προετοιμασία εκλαμβάνεται, στην προσπάθεια να δέσει το βασικό σύνολο της ομάδας, εν όψη του επερχόμενου πρωταθλήματος.
Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά, που πρέπει να γίνει και τα τυχόν ατυχή αποτελέσματα, δεν θα πρέπει να κάμπτουν την ψυχολογία και το ηθικό των παιδιών που αγωνίζονται.
Τώρα όσον αφορά την ήττα από τον Αλμωπό, που ορισμένοι βιάστηκαν να πάρουν το φραγγέλιο και να απευθύνουν κατηγορίες προς όλες τις κατευθύνσεις, έχουμε να επισημάνουμε, ότι τα περισσότερα παιδιά της ομάδας είναι και εργαζόμενοι, και μάλιστα σε βαριές δουλειές(υλοτομίες), ενώ από το συγκεκριμένο παιχνίδι, η ομάδα κατέβηκε με απόντα τον βασικό της κορμό.
Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι επαγγελματίες, δεν αμείβονται, απεναντίας καταθέτουν ψυχή και την τελευταία ιχμάδα των δυνάμεών τους, μετά από το κοπιαστικό μεροκάματο.
Είναι η αγάπη τους για την ιστορική ομάδα και το πάθος τους για τον αθλητισμό που τους σπρώχνει και με τη στάση τους στην ευγενή άμιλλα, δίνουν το παράδειγμα σε όλους μας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς της κρίσης, οικονομικής και όχι μόνο.
Θα πρέπει  να κλείσουν τα αυτιά τους και να παρακάμψουν τα κακεντρεχή σχόλια των "καναπεδάτων" φιλάθλων, που εξαπολύουν χολή, και να επικεντρωθούν στο έργο τους και να συσπειρωθούν στις οδηγίες του προπονητή και της διοίκησης και το τελικό τους επώδυνο έργο, είμαστε σίγουροι θα τους δικαιώσει.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω θα θέλαμε να συγχαρούμε την ομάδα του Αλμωπού για τη νίκη του και να επαινέσουμε τα παιδιά των Προμάχων για την κατάθεση ψυχής, που κάνουν καθημερινά και να τα διαβεβαιώσουμε, ότι η πλειοψηφία των φιλάθλων είναι μαζί τους και τους υποστηρίζει στον όμορφο αγώνα τους.

Δημήτρης Σαλαμάνης.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Θέμα: Ενημέρωση επιχειρήσεων της Π.Ε. Πέλλας για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχή στην έκθεσηPromotional Days of Traditional Crafts and Tastes in Black Sea Basin” στο Tekirdag  ( Ραιδεστό ) της Τουρκίας.
Στα πλαίσια συμμετοχής στο πρόγραμμα Balkan and Black Sea Regional Commission (BBSRC), διοργανώνεται 3ήμερη εκδήλωση στην Ραιδεστό ( Tekirdağ ) της Τουρκίας από 18 έως 21 Σεπτέμβρη 2014, στην οποία θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με δικό της Εκθεσιακό περίπτερο καθώς και η Π.Ε. Πέλλας κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής από τοπικές επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Επιχειρήσεις της Πέλλας έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τα προϊόντα τους, με προσωπική τους εκπροσώπηση και να παρουσιάσουν τοπικές  γεύσεις, σε περίπτερο που θα τους δωθεί  δωρεάν.
Παρακαλούμε, λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να καλύψετε μόνο το κόστος μετακίνησης και διαμονής σας.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν μόνο να προβάλλουν τα προϊόντα τους στο Κεντρικό Περίπτερο της Περιφέρειας που συμμετέχει και  Π.Ε. Πέλλας μπορούν να αποστείλουν δείγματα δωρεάν κατόπιν επικοινωνίας με την υπεύθυνη Αικ.Καλαϊτζίδου Τηλ.2381351398-212 ή 6997026331 (Τεχνολόγο Γεωπόνο ΔΑΟΚ Πέλλας), στην Π.Ε. Πέλλας (πρώην Νομαρχία) στην Έδεσσα στον 3 όροφο  γραφείο 302 (εξαιρείται το κρασί και το χοιρινό για ευνόητους λόγους).
Παρακαλούμε ενημερώστε μας έγκαιρα  σχετικά με την δυνατότητα συμμετοχής σας στην έκθεση «Promotional Days of Traditional Crafts and Tastes in Black Sea Basin” – Ημέρες προώθησης τοπικών προϊόντων και γεύσεων στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας»,κατόπιν προσωπικής εκπροσώπησης της επιχείρησής σας, αποστέλοντας ηλεκτρονικά  την αίτηση  συμμετοχής στο e-mail:kkalaitzidou@pella.gr ή στο Fax :2381351298
Πρόγραμμα έκθεσης:
- 18 του Σεπτέμβρη 2014: προετοιμασία έκθεσης
- 19 - 20 Σεπτέμβρη 2014: Ώρες Κοινού (10.00 – 22.00)
- 21 Σεπτέμβρη , 2014: Ώρες Κοινού (10.00 – 16.00)

 Ο στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι η προώθηση των παραδοσιακών γεύσεων και προϊόντων από τις συμμετέχουσες περιοχές της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, ως βασικά στοιχεία τους, για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας,  για την προώθηση του τουρισμού και στη χρήση αυτών των  στοιχείων για την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.
Οι αναμενόμενοι επισκέπτες είναι από την Κωνσταντινούπολη, , την περιφέρεια Trakya, τον Ανατολικό Μαρμαρά, την Ελλάδα , τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Αρμενία.
Ο αναμενόμενος αριθμός των ξένων επισκεπτών (σταντ)  θα  είναι περισσότερο από 1500 άτομα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
 • Από İIstanbul προς Τεκιρντάγκ: 1 ώρα 34 λεπτά
Το κόστος της μεταφοράς από την Κωνσταντινούπολη προς Τεκιρντάγκ: 10 ΕΥΡΩ
• Από Θεσσαλονίκη προς Τεκιρντάγκ: 4 ώρες 42 λεπτά / 450 χιλιόμετρα

Υπεύθυνη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Π.Ε. Κιλκίς
Μαριάννα Σκουλαρικά
Τηλ. επικοινωνίας: 2341350166 φαξ: 2341079714




         Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ



    ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...