Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ενημέρωση των επαγγελματιών μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: «Ο δυναμικός κλάδος της μελισσοκομίας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας»


Σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα του 5ου ορόφου του Διοικητηρίου έγινε η ενημέρωση των επαγγελματιών μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σχετικά με τα προγράμματα μελισσοκομία, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο.

«Ο δυναμικός κλάδος της μελισσοκομίας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και όλο και περισσότεροι πολίτες ασχολούνται με το προσοδοφόρο επάγγελμα του μελισσοκόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στο σύντομο χαιρετισμό της στην ενημερωτική συνάντηση, λέγοντας ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σύνολό της κατέχει την πρώτη θέση σε πανελλήνιο επίπεδο στην παραγωγή μελιού με ποσοστό περίπου 19%, ενώ και η Πέλλα παρουσιάζει 633 ενεργούς μελισσοκόμους με περίπου 32.000 κυψέλες. Συνδράμουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για την προβολή αυτής της δυναμικής που παρουσιάζει η μελισσοκομία στην περιοχή μας για την αύξηση, τελικά, του εισοδήματος των παραγωγών και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής» κατέληξε η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Εντεταλμένη σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας, Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη η οποία απηύθυνε χαιρετισμό καλωσορίζοντας του παρευρισκόμενους παραγωγούς και συγχαίροντας τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας που οργάνωσαν τη συνάντηση. Επίσης, τόνισε τη σημασία της προβολής προϊόντων μελιού μέσω των εκθέσεων και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Π.Ε. Πέλλας σε ανάλογη διοργάνωση ανάδειξης των τοπικών προϊόντων η οποία πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι το διήμερο 20 – 21 Ιανουαρίου.


Στην εκδήλωση, η υπεύθυνη ενημέρωσης για τα μελισσοκομικά προγράμματα, Γεωπόνος κυρία Κατερίνα Καλαϊτζίδου παρουσίασε αναλυτικά όλο το πλαίσιο των δράσεων που «τρέχουν» καθώς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται από τους ενδιαφερόμενους για να επωφεληθούν από τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές. Παράλληλα, έγινε εκτενής αναφορά σε καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται στην Πέλλα και κατατέθηκαν νέες προτάσεις προς υλοποίηση.



«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» στην Αριδαία στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο


Μ.Σ. Εξαπλατάνου "Ο Μενέλαος Λουντέμης" - Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης

Μενέλαος Λουντέμης «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»
στην Αριδαία στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο
από την Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Μ.Σ. Εξαπλατάνου "Ο Μενέλαος Λουντέμης".
Το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» θα παρουσιάσει το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 στις 7.00 το απόγευμα, έπειτα από πρόσκληση του Μ.Σ. Εξαπλατάνου που φέρει την επωνυμία του μεγάλου λογοτέχνη.
Η πρωτοβουλία και η ένθερμη προτροπή του συλλόγου που τιμά και διαδίδει το έργο του σπουδαίου δημιουργού και συντοπίτη μας Μενέλαου Λουντέμη, συνέβαλλαν ώστε ένα από τα κορυφαία έργα του να παρουσιαστεί στο "σπίτι" του, την Αλμωπία.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία – διασκευή Γιάννη Ρήγα, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, κοστούμια – εικαστικά Χρήστου Μπρούφα, κίνηση – χορογραφία Ιωάννας Δεμερτζίδου, βοηθός σκηνοθέτη Ιωάννα – Μαρκέλα Χαλκιά.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριλένη Κουζού, Βασίλης Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πέτρος Παπαζήσης, Κατερίνα Πλεξίδα, Ευτυχία Σπυριδάκη.

Το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» δεν είναι τυχαία ένα από τα κλασικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης. Το εμβληματικό αυτό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Λουντέμη, μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές και την αυθεντική γλώσσα του μας μιλά για τον Μέλιο, ένα αγόρι που παρά τις αντιξοότητες που συναντά στην πορεία του, κάνει τα πάντα για να πραγματοποιήσει το όνειρο του, να μάθει γράμματα, να πάει στο σχολείο, να μορφωθεί. Η δίψα του παιδιού για μάθηση θα το φέρει αντιμέτωπο με την αδικία και το δίκιο, την καλοσύνη και την κακία, τη φιλία και την έχθρα, την αγάπη και το μίσος. Ο Μέλιος με παντοτινούς συνοδοιπόρους του τα βιβλία θα αναζητήσει την ανθρωπιά όπου κι αν βρίσκεται.
Στις μέρες μας έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να μετρήσουμε ξανά τ’ άστρα και ίσως αυτή τη φορά να τα βρούμε σωστά... παρέα μας σ΄αυτό το ταξίδι ο Μέλιος, η Αγράμπελη, ο Δακρυτζίκος, ο μπαρμπα Θόδος κι ο Μπίθρος...
«...Ήθελε να είναι καλός και δεν ήξερε πως... Μια μέρα κάθισε και παίδεψε το κεφάλι του. Στο τέλος το βρήκε: θα ‘πιανε φιλία με τα βιβλία. Θα γύρευε να μάθει από κει αυτά που του ‘κρύβαν οι μεγάλοι. Θα ‘πιανε αγάπη με τις ζουγραφιές, με τα παραμύθια...»

Το έργο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή παράσταση την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 στις 7.00 το απόγευμα στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο με εισιτήριο 7 ευρώ, ισχύουν και με εισιτήρια του Ο.Γ.Α.

Πληροφορίες : 6977 445161 & 2310 222299 e-mail : info@neotheatro.gr website: www.neotheatro.gr

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Βιβλιοπωλείο: ΣΥΜΒΟΛΗ


Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για τους χαμηλόβαθμους πυροσβέστες


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Η ανυπαρξία βαθμολογικής εξέλιξης για τους χαμηλόβαθμους πυροσβέστες επιδεινώνει τη μισθολογική τους κατάσταση.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων με νέες μεγάλες περικοπές δαπανών σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, κατακρεούργηση μισθών και συντάξεων κ.ο.κ.
Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, εφαρμόζει νέο αντιλαϊκό μισθολόγιο, με νέα μείωση μισθών, αύξηση εισφορών.
Οι πυροσβέστες όμως με τη σκόπιμη ένταξή τους στο στρατιωτικό μισθολόγιο και γενικότερα με τη στρατιωτικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων, έχουν υποστεί χρόνια τώρα σοβαρές μειώσεις στο εισόδημα τους. Η βασικότερη είναι, η απλήρωτη υπερεργασία που υποχρεώνονται κυρίως σε κάθε αντιπυρική περίοδο, προκειμένου να καλύψουν με την εντατικοποίηση της εργασίας τους τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. 
Παρότι όμως οι υπάλληλοι του πυροσβεστικού σώματος είναι ενταγμένοι στο στρατιωτικό μισθολόγιο, για λόγους σκοπιμότητας, οι πιο χαμηλόβαθμοι από αυτούς στερούνται βαθμολογικής εξέλιξης αντίστοιχης των υπολοίπων σωμάτων ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων.
Με την εφαρμογή του μισθολογίου που ψήφισε η κυβέρνηση μέσω του οποίου καταργεί τις μισθολογικές προαγωγές και αποδίδει μισθολογικά κλιμάκια σύμφωνα με τον φέροντα βαθμό του υπαλλήλου, οι χαμηλόβαθμοι πυροσβέστες θα υποστούν περαιτέρω απώλεια εισοδήματος εξ αιτίας της έλλειψης βαθμολογικής εξέλιξης.
Δικαιολογημένα λοιπόν εκφράζουν την διαμαρτυρίας τους, γιατί παρά τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθ’ όλο το έτος στην κατάσβεση πυρκαγιών, την αντιμετώπιση των πλημμυρών και γενικότερα τις συνεπειών που δημιουργούνται από φυσικές και άλλες καταστροφές, η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προκατόχων της, αρνείται να τους αναγνωρίσει το επάγγελμα ως Βαρύ Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο, αρνείται να τους αποζημιώσει για την πραγματική υπερωριακή τους απασχόληση και επιπρόσθετα δημιουργεί σε βάρος τους ακόμη μία κατάφωρη αδικία με την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που θα καθορίζει την βαθμολογική τους εξέλιξη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για τους χαμηλόβαθμους πυροσβέστες, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή βαθμολογική τους εξέλιξη καθ’ όλο τον εργάσιμο βίο τους, με την αντίστοιχη μισθολογική εξέλιξη.
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την θέσπιση ενός μισθολογίου, που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες επαγγελματικές συνθήκες εργασίας όλων των πυροσβεστών, μονίμων, πενταετών και εποχικών, καθώς και τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης 
Σάκης Βαρδαλής 
Νίκος Καραθανασόπουλος 
Λιάνα Κανέλλη  
Διαμάντω Μανωλάκου 

Κώστας Στεργίου

O Γιάννης Σηφάκης στην Φλαμουριά για ιδιοκτησιακά θέματα στα πλαίσια του κτηματολογίου και αγροτικά θέματα


Ο Γιάννης Σηφάκης στη Φλαμουριά για ιδιοκτησιακά θέματα καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης, σε νέα βάση, των αγροτών της Πέλλας
Η Φλαμουριά, κατά τον βουλευτή, πρέπει να αποτελέσει έναν από τους τέσσερεις (τουλάχιστον) ισχυρούς πόλους συγκέντρωσης και τυποποίησης του κερασιού στην Πέλλα. Σημαντικές οι δυνατότητες της και στο επιτραπέζιο ροδάκινο και σε άλλες καλλιέργειες.
Στην Φλαμουριά βρέθηκε ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης προσκεκλημένος των κατοίκων για να συζητήσει μαζί τους τα σοβαρά θέματα που έχουν με το κτηματολόγιο καθώς και αγροτικά θέματα.
Στην μαζική συνέλευση συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα ιδιοκτησίας τους που είναι από τα πολυπλοκότερα στην Πέλλα και αποφασίστηκε σύσκεψη, που θα γίνει με πρωτοβουλία του βουλευτή, με την Κτηματολόγιο ΑΕ και την ανάδοχο εταιρία του κτηματολογίου για την εξεύρεση λύσης με στόχο την διευκόλυνση των κατοίκων στην αντιμετώπιση των θεμάτων με τον ίδιο τρόπο από όλους και στην, κατά το δυνατόν, μείωση του κόστους ενστάσεων και δηλώσεων.
Ακόμη συζητήθηκε η προώθηση των αδειοδοτήσεων και η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο της Φλαμουριάς. Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τον Δήμο Έδεσσας και να συμβάλει στην χρηματοδότηση του έργου.
Αναλυτικά συζητήθηκαν τα αγροτικά θέματα της Πέλλας και η ανάγκη αξιοποίησης των αλλαγών του νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση και ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών και πληρωμής εντός διμήνου των αγροτών από τους εμπόρους. Ακόμη αναλύθηκε ο τρόπος που θα περνούν στα έξοδα του αγρότη τα μεροκάματα των εποχιακών εργατών γης τρίτων χωρών.
Ο βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στην καλύτερη θέση της Φλαμουριάς από όλο τον άλλο Νομό σε σχέση με την οργάνωση του αγροτικού κόσμου, επανέλαβε την θέση του ότι η Φλαμουριά πρέπει να είναι ένας από τους τέσσερεις – τουλάχιστον – πόλους για την συγκέντρωση , τυποποίηση και συσκευασία του κερασιού ( Φλαμουριά, Άγρας ή και κάποιο άλλο χωριό της ορεινής Έδεσσας, Άρνισσα και Αρχάγγελος, τουλάχιστον αυτοί) με στόχο οι αγρότες της Πέλλας που παράγει το 65% του κερασιού της χώρας να μην πουλούν χύμα τα προϊόντα τους αλλά να απολαμβάνουν τουλάχιστον τμήμα της προστιθέμενης αξίας τους.
Ο βουλευτής και οι κάτοικοι συνεννοήθηκαν για επόμενη συνάντηση τους πολύ σύντομα.

Χρήστος Γεωργίου: "Σε τούτα τα χώματα οι πρόγονοί μας έχουν χύσει αίμα..."


Δείτε την τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑ κ. Χρήστου Γεωργίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνο στην εκδήλωση της ΠΟΠΣΜ στην Σκύδρα.


Π.Ο.Π.Σ.Μ. "Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα". Η εκδήλωση στη Σκύδρα


Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Σκύδρας, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα της ονομασίας της FYROM, εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.
Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Γιώργος Τάτσιος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα της ονομασίας και τόνισε την θέση της ΠΟΠΣΜ, η οποία είναι, ότι θα πρέπει οι Έλληνες διαπραγματευτές να εμμείνουν στην απόφαση που πάρθηκε το 1992 και η οποία δεν δέχεται κανένα όνομα που θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της.
Αναφέρθηκε στην περίεργη στάση κάποιων Αθηναϊκών ΜΜΕ, τα οποία θεωρούν δεδομένη την σύνθετη ονομασία περιέχοντας και τον όρο Μακεδονία.
Αιτιολόγησε γιατί ξεκίνησε όλη αυτή την εκστρατεία πληροφόρησης και συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας, λέγοντας ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι όντες κομμάτι του λαού, έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα και αποτελούν γνήσιους εκφραστές των ανησυχιών του απλού πολίτη.
Τόνισε τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται από την άγνοια κάποιων αδαών, όσον αφορά το παραδοσιακό τραγούδι, τις εκτελέσεις του από τις ορχήστρες, την εμφάνιση κάποιων αμφιλεγόμενων πολιτιστικών-καρναβαλικών οργανώσεων  και τον σπουδαίο ρόλο που θα πρέπει να έχουν οι κατά τόπους μορφωτικοί σύλλογοι και εξέφρασε την ευχή να δραστηριοποιηθούν όλοι, ώστε να υπάρξει πληροφόρηση και να φωτιστούν όλα τα «γκρίζα» θέματα που προκαλούν παρεξηγήσεις.
Στιγμάτισε την απουσία όλων των βουλευτών του νομού, οι οποίοι παρόλο που κλήθηκαν να παραστούν, έλαμψαν δια της ηχηρής απουσίας τους.(Να τονίσουμε ότι στην εκδήλωση αν και δεν προσκλήθηκε, όπως ανέφερε ο ίδιος, παρευρέθη ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης). Ανέφερε δε ότι η ΠΟΠΣΜ απέστειλε επιστολές σε όλους τους βουλευτές της Μακεδονίας και την προειδοποίηση  «μην μας πείτε μετά ότι δεν ξέρατε».
Εξήρε την στενή συνεργασία της ΠΟΠΣΜ με τις ανά τον κόσμο Παμμακεδονικές Ενώσεις και αναφέρθηκε διεξοδικά στις  μελλοντικές δράσεις της Ομοσπονδίας, που περιλαμβάνουν την συλλογή υπογραφών από τους πολίτες, ψηφίσματα από 59 δήμους της Μακεδονίας, διανομή φυλλαδίων πόρτα πόρτα από τους συλλόγους-μέλη και τέλος πρότεινε σε όσους μπορούν, να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου στο Λευκό Πύργο.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπου της Αντιπεριφέρειας Μαρίας Ζωγράφου, των Δημάρχων Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου, Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου και Αλμωπίας Δημήτρη Μπίνου(ο Δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γεωργίου εκπροσώπησε τον απόντα στην Αθήνα Δήμαρχο), οι οποίοι κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΜ, εκφράζοντας την αγωνιστική τους συμπαράσταση στον κοινό αγώνα.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις-τοποθετήσεις-προτάσεις του κοινού, από τα πρόσωπα των οποίων διαφαίνονταν το πείσμα για συμμετοχή στον δίκαιο αγώνα της πατρίδας μας, ενώ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η οργή προς τους πολιτικούς που δηλώνουν την «χαλαρή» τους θέση στο ξεπούλημα του ονόματος. 



































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...